Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
38 minutes ago, Dante80 said:

Είναι στον άνθρωπο νομίζω. Το έχω κόψει λίγο παραπάνω από τέσσερα χρόνια, αλλά μου αρέσει ακόμα η μυρωδιά του καπνού...σε σημείο όταν καπνίζει κάποιος στην παρέα να πηγαίνω δίπλα του επίτηδες λολ...

Για αυτόν τον λόγο δεν θέλω να ξανακάνω ούτε τζούρα, για να μην την πατήσω.

Στον ενάμιση μήνα περίπου επανέρχεται η όσφρηση και η γεύση. Τεράστια διαφορά με πριν (τουλάχιστον σε μένα, που κάπνιζα τα κέρατά μου πιο πριν).

πρεπει να εισαι ο πρωτος που το ακουω οσο θυμαμαι.πολυ ειπαν οτι ενα τσιγαρακι για την πλακα και το ξεκινησαν παλι.και το καταλαβαινω απολυτα

• Like 1
  • Απαντ. 69
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Dante80 είπε

Είναι στον άνθρωπο νομίζω. Το έχω κόψει λίγο παραπάνω από τέσσερα χρόνια, αλλά μου αρέσει ακόμα η μυρωδιά του καπνού...σε σημείο όταν καπνίζει κάποιος στην παρέα να πηγαίνω δίπλα του επίτηδες λολ...

Για αυτόν τον λόγο δεν θέλω να ξανακάνω ούτε τζούρα, για να μην την πατήσω.

Στον ενάμιση μήνα περίπου επανέρχεται η όσφρηση και η γεύση. Τεράστια διαφορά με πριν (τουλάχιστον σε μένα, που κάπνιζα τα κέρατά μου πιο πριν).

Παίρνεις και πολλά κιλά λένε όταν το κόψεις.

• Like 1
Δημοσ.

Το θέμα είναι ότι είμαστε πολύ ανεκτικοί σαν κοινωνία, απέναντι στους μαλάκες. Είτε είναι τσιγάρο, είτε είναι παρκάρισμα είτε οτιδήποτε. Στο εξωτερικό δεν θα τολμούσε να το ανάψει, όχι γιατί απαγορεύεται και θα του ερχόταν πρόστιμο, αλλά γιατί τα κοινωνικά αντανακλαστικά επιβάλουν να φάει κράξιμο από όλους...εδώ κινδυνεύεις να γίνεις εσύ ο κακός, επειδή λες το προφανές.

• Like 13
Δημοσ.
14 hours ago, stormrain said:

Kαλα το θεμα δεν ειναι αν θα παθει κατι αν του ερθει μια αδεσποτη τουφα καπνου. Αλλα ειναι τερμα ασεβες προς τους αλλους να αναβεις τσιγαρο σε ΜΜΜ. Ειχα αρπαχτει με εναν πιτσιρικα που ειχε αναψει τσιγαρο στον ηλεκτρικο πριν μερικα χρονια λες και ηταν τσιφλικι του ο συρμος.

Το περιεργο ηταν οτι πριν μιλησω εγω ολοι εδειχναν να δυσφορουν αλλα κανεις δεν ειπε κουβεντα και φαινοταν οτι ο τυπος αν του εκανες "μπου" αποτομα θα εβαζε τα κλαμματα, δεν ηταν κανενας τερμα περιεργος θελω να πω.

Αλλα αυτο που δεν καταλαβαινω (και μιλαω ως πρωην καπνιστης), ασχετα απο τα ψιλα γραμματα περι κοινωνικου σεβασμου και φερεσθαι ξερωγω, ειναι το τι διαλο θα παθεις αν δεν αναψεις τσιγαρο για την μιση ωρα (max) που διαρκει η διαδρομη σου ξερωγω.

Το κάπνισμα είναι απόδειξη των ελλειμμάτων της ελληνικής κοινωνίας. 

Χρειάστηκε νομοθεσία για να αντιμετωπίσει την, σχεδόν, απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο/κοινωνικό σύνολο. 

Και εφαρμόστηκε μόνο όταν υπήρξε σοβαρή αστυνόμευση μέχρι ότου να κατανοηθεί πλήρως (που δεν έχει γίνει, αλλά σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη). 

• Like 8
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 10/08/2024 at 10:46, Mhdenistis said:

Απαγορεύεται και δεν έχει τύχει ποτέ να συναντήσω αλλά αν τύχει δεν θα πάθεις και τίποτα, είσαι υπερβολικός.

Συγνώμη, αλλά τέτοιες απόψεις μας έχουν φέρει σε αυτό το χάλι που ζούμε καθημερινά. Γνωρίζεις εσύ εάν κάποιος συνάνθρωπος σου μετρό έχει πχ   άσθμα και ο καπνός του προκαλέσει δύσπνοια?
Δεν μπορεί εν έτη 2024 και ενώ όλη η Ευρώπη σέβεται τον συγκεκριμένο νόμο και να βλέπεις τους καπνιστές  ακόμα και τον  χειμώνα να βγαίνουν στο κρύο για να καπνίσουν και στην Ελλάδα να λέμε  "δεν θα πάθεις και τίποτα".

Επεξ/σία από AonDuine
  • Like 1
Δημοσ.

Αναμφίβολα έχεις δίκιο....το κάπνισμα είναι επιβλαβές ακόμα και το παθητικό.

Μεταξύ σοβαρού κ αστείου θα σου πω, πως εάν ήξερες τι αναπνέεις στους υπόγειους  σταθμούς και στους συρμούς του μετρό...δε θα τους καταδικαζες έτσι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
52 λεπτά πριν, AonDuine είπε

Συγνώμη, αλλά τέτοιες απόψεις μας έχουν φέρει σε αυτό το χάλι που ζούμε καθημερινά. Γνωρίζεις εσύ εάν κάποιος συνάνθρωπος σου μετρό έχει πχ   άσθμα και ο καπνός του προκαλέσει δύσπνοια?
Δεν μπορεί εν έτη 2024 και ενώ όλη η Ευρώπη σέβεται τον συγκεκριμένο νόμο και να βλέπεις τους καπνιστές  ακόμα και τον  χειμώνα να βγαίνουν στο κρύο για να καπνίσουν και στην Ελλάδα να λέμε  "δεν θα πάθεις και τίποτα".

Προ εικοσαετίας αν δεις τις τηλεοπτικές εκπομπές κάπνιζαν ακόμα και στην τηλεόραση και στα γραφεία και στην βουλή, τότε είμασταν αναίσθητοι? Είναι σαν να λες αναίσθητους τους γονείς σου που τα δέχονταν.

Επεξ/σία από Mhdenistis
Δημοσ.
1 ώρα πριν, csontheline είπε

Το κάπνισμα είναι απόδειξη των ελλειμμάτων της ελληνικής κοινωνίας. 

Χρειάστηκε νομοθεσία για να αντιμετωπίσει την, σχεδόν, απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο/κοινωνικό σύνολο. 

Και εφαρμόστηκε μόνο όταν υπήρξε σοβαρή αστυνόμευση μέχρι ότου να κατανοηθεί πλήρως (που δεν έχει γίνει, αλλά σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη). 

Δεν μειωθηκε το καπνισμα σε κλειστους χωρους λογω νομων και αστυνομευσης, αλλα λογω οικονομικρης κρισης και νεας γεννιας που δεν καπνζιει, μειωθηκαν οι καπνιστες.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, poulinos είπε

ισχυει.οποιος εκοψε το τσιγαρπ φρικαρει το διπλασιο μετα οταν μυριζει τσιγαρο.δεν το αντεχουν με τπτ

Μεγάλο ποσοστό θα έλεγα ότι φρικάρει διπλάσια, όχι όλοι. Αλλά αυτό έχει σχέση με την ψυχολογία του εθισμού όταν τον ξεπερνάς.

Οι μη καπνιστές φέρονται πιο ανθρώπινα συνήθως γιατί σε έναν καπνιστή βλέπουν ένα τρίτο πρόσωπο, που ή κάνει λάθος και θέλουν να τον βοηθήσουν, ή κάνουν κάτι που τους ενοχλεί και θέλουν να σταματήσει, οπότε με λογική του το ζητάνε και ανάλογα την αντίδραση πράττουν. 

Οι καπνιστές από την άλλη, βλέπουν κομμάτι του εαυτού  και του εθισμού τους. (Ποτέ δεν υπάρχει πρώην εθισμένος. Όλοι μπορούν να ξανακυλήσουν και το νιώθουν, είναι η συνήθεια και το mentality, όχι η ουσία αυτή καθαυτή) Οπότε αρκετοί τον βλέπουν σαν εχθρό, που ή τους το θυμίζει, ή τους ξαναεκθέτει σε κάτι που νομίζουν ότι ξεπέρασαν. 

Πιστεύω σε αυτό φταίει πολύ ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό που το έχει κόψει το έχουν κάνει μόνοι τους, και όχι με τη βοήθεια κάποιας κλινικής ή κάποιου ειδικού. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση για τον εθισμό, και τι είναι. (Μαθαίνεις ας πούμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό καπνιστών από αυτούς που προσπαθούν να το κόψουν μπορεί να το κόψει μαχαίρι (7%), και ένα  λίγο μεγαλύτερο (κάπου στο 20-30%) τα καταφέρνει με φαρμακευτική νικοτίνη ή και ιατρική βοήθεια. Οι υπόλοιποι δεν τα καταφέρνουν όπως καταλαβαίνετε.) Και η καλύτερη πληροφόρηση βοηθάει και στη συμπεριφορά. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, Mhdenistis said:

Παίρνεις και πολλά κιλά λένε όταν το κόψεις.

Ισχύει, για τέσερις λόγους.

1. Η ίδια η συνήθεια του καπνίσματος καίει θερμίδες (περίπου 11 θερμίδες το τσιγάρο), ειδικά αν καπνίζεις πολύ.

2. Η επιστροφή της όσφρησης και της γεύσης κάνει το φαγητό ακόμα πιο νόστιμο και θελκτικό.

3. Η νικοτίνη ως ουσία καταστέλλει την όρεξη.

4. Η φύση μας απεχθάνεται τα κενά. Το κενό τρόπω τινά το οποίο γέμιζε ο καπνός σε μερικά άτομα αντικαθίσταται με το φαγητό.

Δεν έχουν όλοι οι ανωτέρω παράγοντες την ίδια βαρύτητα ή και σημασία για όλους τους καπνιστές. Αλλάζει αυτό από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επίσης, η όποια άνοδος των κιλών είναι παροδική και απολύτως αναστρέψιμη, μιλώ εκ πείρας. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι ανασταλτικός παράγοντας για να κόψει κάποιος το κάπνισμα, ειδικά αν ενδιαφερόμαστε για την υγεία μας.  😉

Επεξ/σία από Dante80
  • Like 6
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Dante80 είπε

Ισχύει, για τέσερις λόγους.

1. Η ίδια η συνήθεια του καπνίσματος καίει θερμίδες (περίπου 11 θερμίδες το τσιγάρο), ειδικά αν καπνίζεις πολύ.

2. Η επιστροφή της όσφρησης και της γεύσης κάνει το φαγητό ακόμα πιο νόστιμο και θελκτικό.

3. Η νικοτίνη ως ουσία καταστέλλει την όρεξη.

4. Η φύση μας απεχθάνεται τα κενά. Το κενό τρόπω τινά το οποίο γέμιζε ο καπνός σε μερικά άτομα αντικαθίσταται με το φαγητό.

Δεν έχουν όλοι οι ανωτέρω παράγοντες την ίδια βαρύτητα ή και σημασία για όλους τους καπνιστές. Αλλάζει αυτό από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επίσης, η όποια άνοδος των κιλών είναι παροδική και απολύτως αναστρέψιμη, μιλώ εκ πείρας. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι ανασταλτικός παράγοντας για να κόψει κάποιος το κάπνισμα, ειδικά αν ενδιαφερόμαστε για την υγεία μας.  😉

Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα γράφεις, σε αντίθεση με το αλκοόλ βέβαια που ανεβάζει κατακόρυφα τις θερμίδες και προκαλεί μεγαλύτερες ζημιές στην υγεία σε σχέση με το τσιγάρο. 

Δημοσ.
1 hour ago, tzavardin said:

Μεγάλο ποσοστό θα έλεγα ότι φρικάρει διπλάσια, όχι όλοι. Αλλά αυτό έχει σχέση με την ψυχολογία του εθισμού όταν τον ξεπερνάς.

Οι μη καπνιστές φέρονται πιο ανθρώπινα συνήθως γιατί σε έναν καπνιστή βλέπουν ένα τρίτο πρόσωπο, που ή κάνει λάθος και θέλουν να τον βοηθήσουν, ή κάνουν κάτι που τους ενοχλεί και θέλουν να σταματήσει, οπότε με λογική του το ζητάνε και ανάλογα την αντίδραση πράττουν. 

Οι καπνιστές από την άλλη, βλέπουν κομμάτι του εαυτού  και του εθισμού τους. (Ποτέ δεν υπάρχει πρώην εθισμένος. Όλοι μπορούν να ξανακυλήσουν και το νιώθουν, είναι η συνήθεια και το mentality, όχι η ουσία αυτή καθαυτή) Οπότε αρκετοί τον βλέπουν σαν εχθρό, που ή τους το θυμίζει, ή τους ξαναεκθέτει σε κάτι που νομίζουν ότι ξεπέρασαν. 

Πιστεύω σε αυτό φταίει πολύ ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό που το έχει κόψει το έχουν κάνει μόνοι τους, και όχι με τη βοήθεια κάποιας κλινικής ή κάποιου ειδικού. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση για τον εθισμό, και τι είναι. (Μαθαίνεις ας πούμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό καπνιστών από αυτούς που προσπαθούν να το κόψουν μπορεί να το κόψει μαχαίρι (7%), και ένα  λίγο μεγαλύτερο (κάπου στο 20-30%) τα καταφέρνει με φαρμακευτική νικοτίνη ή και ιατρική βοήθεια. Οι υπόλοιποι δεν τα καταφέρνουν όπως καταλαβαίνετε.) Και η καλύτερη πληροφόρηση βοηθάει και στη συμπεριφορά. 

σωστος.το να εχεις διακοψει το καπνισμα και να βλεπεις αλλα ατομα να καπνιζουν δεν βοηθαει και τοσο.

πραγματι μεγαλο ποσοστο.παντα υπαρχουν εξαιρεσεις :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 hours ago, Mhdenistis said:

Προ εικοσαετίας αν δεις τις τηλεοπτικές εκπομπές κάπνιζαν ακόμα και στην τηλεόραση και στα γραφεία και στην βουλή, τότε είμασταν αναίσθητοι? Είναι σαν να λες αναίσθητους τους γονείς σου που τα δέχονταν.

Συγνώμη αυτό είναι επιχείρημα? Δηλαδή δεν θα βελτιωθούμε, δεν θα εξελιχθούμε σαν  άτομα και κοινωνία γιατί φοβόμαστε να παραδεχτούμε τα λάθη των γονιών μας? 

Επίσης, ευτυχώς οι γονείς μου έκοψαν το κάπνισμα μόλις έκαναν παιδιά. Ήταν σε άλλα θέματα λάθος που δεν είναι του  παρόντος thread.
Μου έμαθαν όμως ότι η ελευθερία μου σταματάει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου, και αυτός ο 
όποιος άλλος δικαιούται να είναι σε κλειστό χώρο χωρίς καπνό. Εσύ έχεις και την ελευθερία και το δικαίωμα να περάσεις έξω και να ανάψεις το τσιγάρο/πούρο/πίπα σου κτλ.

Επεξ/σία από AonDuine
  • Like 2
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, AonDuine είπε

Συγνώμη αυτό είναι επιχείρημα? Δηλαδή δεν θα βελτιωθούμε, δεν θα εξελιχθούμε σαν  άτομα και κοινωνία γιατί φοβόμαστε να παραδεχτούμε τα λάθη των γονιών μας? 

Επίσης, ευτυχώς οι γονείς μου έκοψαν το κάπνισμα μόλις έκαναν παιδιά. Ήταν σε άλλα θέματα λάθος που δεν είναι του 
παρόντος thread.
Μου έμαθαν όμως ότι η ελευθερία μου σταματάει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου, και αυτός ο 
όποιος άλλος δικαιούται να είναι σε κλειστό χώρο χωρίς καπνό. Εσύ έχει και την ελευθερία και το δικαίωμα να περάσεις 
έξω και ανάψεις το τσιγάρο/πούρο/πίπα σου κτλ.

Δεν διαφωνώ να αναγνωρίσουμε τα λάθη των γονέων μας αλλά δεν υπάρχει λόγος να κατηγορούμε σήμερα ως εγκληματίες αυτούς που κάνουν τα ίδια με εκείνους, σταδιακά έρχονται οι αλλαγές όχι τόσο απότομα. 

Δημοσ.
1 hour ago, Ntinaras said:

Δεν μειωθηκε το καπνισμα σε κλειστους χωρους λογω νομων και αστυνομευσης, αλλα λογω οικονομικρης κρισης και νεας γεννιας που δεν καπνζιει, μειωθηκαν οι καπνιστες.

Αν ίσχυε αυτό, πάλι θα κάπνιζαν σε εσωτερικούς χώρους, απλά θα ήταν λιγότεροι (που δεν θα έκανε ιδιαίτερη διαφορά, καθώς 1 τσιγάρο αρκεί για να μολύνει αρκετά την ατμόσφαιρα - δεν κατάφερα να βρω στοιχεία και δοκίμασα να τα υπολογίσω μόνος μου, αλλά μου έβγαιναν εξαιρετικά μικρά τα νούμερα για να ισχύουν, οπότε η απάντηση ήρθε από το chatgpt, το οποίο πήρε δεδομένα από τα πιο ελαφριά τσιγάρα και τον Π.Ο.Υ. 

A single cigarette can pollute between 280 to 920 cubic meters of air to a level where the PM2.5 concentration reaches the WHO's air quality guideline of 25 µg/m³.

Οπότε, ένα και μόνο τσιγάρο είναι ικανό να μολύνει (χρήση του chatgpt για τους υπολογισμούς) 

In a closed space with a ceiling height of 3 meters, a single cigarette can significantly pollute a floor area of approximately 93 to 307 square meters to the point where PM2.5 levels reach 25 µg/m³.

• Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...