Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 203
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 03/08/2025 at 11:14, li@m said:

Έβαλα κι εγώ Linux mint αφού διάβασα το θρεντ. Δυστυχώς όμως δεν μου δουλεύει το wifi. Λίγο που το έψαξα οι είδα πως ευθύνεται το secure boot και πως πρέπει να είναι disabled. Έλα όμως που στο bios λέει disabled αλλά από το terminal με εντολή mokutil --sb-state αναφέρει enabled. 

Καμία ιδέα; τι κάνω; πάω για άλλη διανομή; 

Τελικα τι εκανες?Βρηκες λυση?

Επεξ/σία από benign
Δημοσ.
7 hours ago, benign said:

Τελικα τι εκανες?Βρηκες λυση?

Βρέθηκε ναι. Κάπου στο bios είχε Clear Secure Boot Key Και μετά έβαλα mx Linux ακολουθώντας τις οδηγιες του συμφορουμιτη @rhtoras

Όλα δουλεύουν, αν και νομίζω πως και τo mint θα δούλευε πια. 

Αργεί κάπως να μπουταρει το όλο σύστημα βέβαια. Σίγουρα θελει έναν SSD. Υπάρχει κάποια πρόταση που να μην υπερβαίνει τα 20 ευρώ; μτχ εννοείται 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 minutes ago, li@m said:

Βρέθηκε ναι. Κάπου στο bios είχε Clear Secure Boot Key Και μετά έβαλα mx Linux ακολουθώντας τις οδηγιες του συμφορουμιτη @rhtoras

Αργεί κάπως να μπουταρει το όλο σύστημα βέβαια. Σίγουρα θελει έναν SSD. Υπάρχει κάποια πρόταση που να μην υπερβαίνει τα 20 ευρώ; μτχ εννοείται 

Το MX Linux ειναι εξαιρετικο,πολυ καλα φτιαγμενο.

Για τον δισκο,χωρητικοτητα?Δεν ειναι ακριβοι οι καινουργιοι και απαγορευεται απο τους κανονισμους του ινσομνια να σου υποδειξω ssd απο τις αγγελιες.Πρεπει να ψαξεις να βρεις μονος σου.

Επεξ/σία από benign
Δημοσ.
1 minute ago, benign said:

Το MX Linux ειναι εξαιρετικο,πολυ καλα φτιαγμενο.

Για τον δισκο,χωρητικοτητα?Δεν ειναι ακριβοι οι καινουργιοι και απαγορευεται απο τους κανονισμους του ινσομνια να σου υποδειξω ssd απο τις αγγελιες.Πρεπει να ψαξεις να βρεις μονος σου.

Καλά δεν περίμενα αγγελία αυτή καθαυτή αλλά πχ κοίτα 128 Samsung Evo κάτι.. 

Δημοσ.
8 hours ago, benign said:

Αυτος 18,5 ευρω ,ολοκαινουργιος και με 3 χρονια εγγυηση.

https://www.e-shop.gr/ssd-patriot-p210s256g25-p210-256gb-25-sata-3-p-PER.323327

Καλύτερα όχι, ούτε αυτόν ούτε κανένα patriot. Παλαιότερα οι patriot πρότεινονταν συχνά ως κάτι καλό για την τιμή και όχι άδικα μια και ήταν μια καλή φθηνή λύση για κάποιο παλιό λάπτοπ και έτσι. Το κακό όμως είναι ότι όλες οι εταιρίες "έγιναν kingston". Ο συγκεκριμένος p210, για παράδειγμα, παλιά ερχόταν με 3D TLC μνήμη οπότε ήταν αξιοπρεπής για low budget. Μετά, εν μέσω νυκτός, άλλαξε σε 3D QLC (πάλι καλά που δεν γύρισαν σε planar μνήμη) που έχει πολύ χειρότερη αξιοπιστία. Πέρα από αυτό, που από μόνο του είναι κακό, χρησιμοποιούν μνήμη μιας άθλιας εταιρίας της YMTC. Ψάξε ymtc failure και θα βρεις δεκάδες άρθρα (πχ αυτό) που ξαφνικά πετάς τον SSD. Την ίδια μνήμη χρησιμοποιούν πλέον και οι burst elite και ίσως και οι p220 οπότε είναι λαχείο τι θα σου τύχει.

Το ίδιο έγινε και στον δικό μου Verbatim. Χάλασε ο παλιός (έγινε "read-only") ενώ ήταν σε εγγύηση και ο νέος είχε άλλο firmware, άλλο reported sata version, με λίγα λόγια άλλον ελεγκτή και χειρότερες επιδόσεις.

# smartctl -x /dev/sdd | grep "Device Model"
Device Model:     Verbatim Vi550 S3

# hdparm -t /dev/sdd                        
/dev/sdd:
 Timing buffered disk reads: 396 MB in  3.01 seconds = 131.35 MB/sec

131MB έχει ο συμβατικός σκληρός μου :P Ο παλιός Vi550 έβγαζε κανένα 400άρι.

Όλοι έχουν γυρίσει σε m2 οπότε sata δεν έχουν μείνει τρομερές επιλογές. Ο πρώτος αξιοπρεπής που βλέπω είναι ο crucial bx500 240GB με 3D TLC (dramless φυσικά σε αυτά τα χρήματα). Αν είναι πολλά τα 20€, τότε υπάρχει στα 15,60€ ο adata 650 και αυτός με 3D TLC (προσοχή ο 630 που βγαίνει στα 15,30 έχει QLC). Δεν τον λες καλό αλλά σίγουρα δεν είναι το χάλι του patriot και είναι και 3€ πιο φθηνός.

Δημοσ.
17 ώρες πριν, li@m είπε

Για το mint μην ορκίζεσαι πως θα δούλευε. Το clear secure boot ήταν το κόλπο τελικά ? Χαίρομαι που βοηθησα.

Το mx είναι λίγο πιο αργό από όσο θα έπρεπε γιατί δεν είναι 100% systemD free. Τέλος πάντων το antix θα ήταν ακόμα καλύτερη λύση αλλά οκ μη σε ρίξω απευθείας στα σωστά. 

Αν επιμένεις να πάρεις δίσκο σε φτηνή λύση αξίζει ο pny που τρέχει στο eshop γιατί το eshop έχει Τρίτη εγγύηση. Αν δε σου κάνει τον πας πίσω. Οπότε θα έλεγα τσεκάρει τον. Εγώ έχω μείνει ευχαριστημένος με verbatim, παλιους patriot αλλά ειδικά kioxia. Όλους τους έχω λιώσει. Αλλά θα δεις και κάποιους να έχουν παράπονα. Εγώ δεν είχα.

Παρακάτω μια λίστα επιλογής δίσκου.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1B27_j9NDPU3cNlj2HKcrfpJKHkOf-Oi1DbuuQva2gT4/edit#gid=0

*Τρίτης=τριετής εγγύηση. Έχω γυρίσει δίσκο στο eshop και δε ρώτησαν μα μου μέσα σε ένα δίμηνο.

Έχει βέβαια στο νου σου ότι πρέπει αν έχεις backup. Τους pny δεν τους έχω δοκιμάσει. Θα το έκανα ευχαρίστως όμως βασιζόμενος σε reviews.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσωπικα δεν ειχα ποτε προβλημα με τους Patriot. Αλλα και αν χρειαστει αλλαγη σε hardware,δεν αντιμετωπισα ποτε προβλημα με e-shop,εφοσον ειχα την αποδειξη - εγγυηση.

Επεξ/σία από benign
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...