Zazula Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2024 3 λεπτά πριν, mindreader είπε Α οκ, thanks για τη διευκρινηση. Οχι, δεν μιλαω για κατι τετοιο, απλα σκεφτομαι μεταφορα χρηματων απο λογαριασμο γονεα στον δικο μου, υπαρχει λογικοτατη εξηγηση/προελευση, νομιζω ειναι οκ, σωστα; Αρα, κακως θυμομουν, δεν δηλωνονται καταθεσεις, μονο τοκοι. Χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό γονέα [στον οποίο δεν είσαι εσύ συνδικαιούχος] προς τον δικό σου τραπεζικό λογαριασμό [στον οποίο είσαι ο μοναδικός δικαιούχος] δηλώνεται ως δωρεά εν ζωή και είναι αφορολόγητη μέχρι τα 800 k€ [σωρευτικά]. Αυτή δηλώνεται και στο δικό σου Ε1 και στη δήλωση του δωρητή γονέα [ο οποίος θα πρέπει να καλύπτει εισοδηματικά το δωρηθέν ποσό]. 2
mindreader Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2024 7 hours ago, Zazula said: Χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό γονέα [στον οποίο δεν είσαι εσύ συνδικαιούχος] προς τον δικό σου τραπεζικό λογαριασμό [στον οποίο είσαι ο μοναδικός δικαιούχος] δηλώνεται ως δωρεά εν ζωή και είναι αφορολόγητη μέχρι τα 800 k€ [σωρευτικά]. Αυτή δηλώνεται και στο δικό σου Ε1 και στη δήλωση του δωρητή γονέα [ο οποίος θα πρέπει να καλύπτει εισοδηματικά το δωρηθέν ποσό]. Ειμαι συνδικαιουχος.
fitsoulas2024 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2024 14 ώρες πριν, mindreader είπε Ειμαι συνδικαιουχος. Αν εισαι συνδικαιουχος σημαινει οτι ειναι και δικα σου λεφτα.
Zazula Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2024 17 ώρες πριν, mindreader είπε Ειμαι συνδικαιουχος. Τραπεζική μεταφορά που να μπορεί να δηλωθεί ως εν ζωή δωρεά [και να έχει το αφορολόγητο] γίνεται μόνον με τον τρόπο που ανέφερα. Από κει και πέρα, το τι θα κάνεις εντέλει στην πράξη συζήτησέ το με τον λογιστή σου. . 3 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Αν εισαι συνδικαιουχος σημαινει οτι ειναι και δικα σου λεφτα. Όχι, δεν είναι — και υπάρχουν σαφείς θέσεις τής φορολογικής διοίκησης πλέον [παλιότερα όντως τα 'χαν μπερδεμένα] για αυτό [όταν ο καταθέτης είναι σαφώς άλλος εκ των συνδικαιούχων]. Εάν όμως τα σηκώσει ή/και τα χρησιμοποίησει, τότε έγιναν δικά του — και σε περίπτωση ελέγχου μπορεί τότε να ανακύψει ζήτημα αδήλωτης δωρεάς. 2
fitsoulas2024 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 24 λεπτά πριν, Zazula είπε Όχι, δεν είναι — και υπάρχουν σαφείς θέσεις τής φορολογικής διοίκησης πλέον [παλιότερα όντως τα 'χαν μπερδεμένα] για αυτό [όταν ο καταθέτης είναι σαφώς άλλος εκ των συνδικαιούχων]. Εάν όμως τα σηκώσει ή/και τα χρησιμοποίησει, τότε έγιναν δικά του — και σε περίπτωση ελέγχου μπορεί τότε να ανακύψει ζήτημα αδήλωτης δωρεάς. Mιλας φορολογικα ok, εγω μιλησα επι της ουσιας, απο τη στιγμη που μπορει να τα σηκωσει και να τα παρει ολα σημαινει οτι ειναι και δικα του. Αρα δε μπορουν να υπολογιστουν ως εισερχομενη δωρεα. Επεξ/σία 2 Νοεμβρίου 2024 από fitsoulas2024
filipprin Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Απλα τα πραγματα.Αν κάποιος εχει νομιμο εισοδημα 5 κ το χρονο πχ μισθοδοσια στην τραπεζα αποταμιευση ολα αναλογα του τι εχει στη κατοχη του που μενει κτλ θα φορολογηθει βαση τεκμηριων οποτε η εφορεια δεν εχει κανενα προβλημα,τα παιρνει. Αν σε 5 χρονια τα 25 νομιμα χλιαρικα τα κανει ελικοπτερο και εξακουλουθει να εχει το ιδιο χαμηλο εισοδημα τοτε απλα θα πληρωσει ανεβασμενα τεκμηρια. Σε καθε περιπτωση αυτο που θα κοιταξει η εφορια ειναι αν τα 25κ προερχονται απο νόμιμες πηγες και νόμιμα φορολογημενα και δηλωμενα εισοδηματα >ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Και αυτο μονο σε περιπτωση ελενχου και οχι παντα........ Προβλημα υπαρχει μονο οταν δεν μπορει να δικαιολογηθει η προελευση των χρηματων.Αυτο δηλαδη που θα κοιταξει η εφορια δεν ειναι το τι ετρωγες 5 χρονια γιατι αυτα στα εχει παρει αλλα απο που προερχονται τα χρηματα που έχεις στην τραπεζα 5 χρονια Επεξ/σία 2 Νοεμβρίου 2024 από filipprin
Zazula Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2024 Στις 2/11/2024 στις 3:46 ΜΜ, filipprin είπε Απλα τα πραγματα.Αν κάποιος εχει νομιμο εισοδημα 5 κ το χρονο πχ μισθοδοσια στην τραπεζα αποταμιευση ολα αναλογα του τι εχει στη κατοχη του που μενει κτλ θα φορολογηθει βαση τεκμηριων οποτε η εφορεια δεν εχει κανενα προβλημα,τα παιρνει. Αν σε 5 χρονια τα 25 νομιμα χλιαρικα τα κανει ελικοπτερο και εξακουλουθει να εχει το ιδιο χαμηλο εισοδημα τοτε απλα θα πληρωσει ανεβασμενα τεκμηρια. Σε καθε περιπτωση αυτο που θα κοιταξει η εφορια ειναι αν τα 25κ προερχονται απο νόμιμες πηγες και νόμιμα φορολογημενα και δηλωμενα εισοδηματα >ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Και αυτο μονο σε περιπτωση ελενχου και οχι παντα........ Προβλημα υπαρχει μονο οταν δεν μπορει να δικαιολογηθει η προελευση των χρηματων.Αυτο δηλαδη που θα κοιταξει η εφορια δεν ειναι το τι ετρωγες 5 χρονια γιατι αυτα στα εχει παρει αλλα απο που προερχονται τα χρηματα που έχεις στην τραπεζα 5 χρονια Να υποθέσω έχετε εμπειρία από σχετικούς ελέγχους από το 2022 και μετά, εξ ου και η κατηγορηματική τοποθέτηση· σωστά;
Zazula Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2024 Κοίτα να δεις τώρα ένα περίεργο πράγμα, εγώ πάλι απ' τους φορολογικούς ελέγχους τής τελευταίας τριετίας έχω εντελώς διαφορετική εικόνα.
Raylan Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Ερώτηση: Έστω ένας εργαζόμενος τα τελευταία 5 χρόνια έχει σταθερό εισόδημα 5.000€ κάθε χρόνο και τεκμήρια διαβίωσης: α. Ελάχιστη δαπάνη 3.000€ β. κύρια κατοικία 0€ (φιλοξενούμενο μέλος) τα πραγματικά του έξοδα είναι 0€ και αποταμίευση 5.000€ Στα 5 χρόνια έχει αποταμιεύσει 25.000€ και θέλει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο 20.000€ δυνατότητα ανάλωσης κεφαλαίου από προηγούμενα χρόνια είναι 8.000€ (4 χρόνια) Στην δήλωση που θα κάνει: πραγματικό εισόδημα: 5.000€ ( 5ος χρόνος) Τεκμαρτό εισόδημα: 23.000€ (Ελάχιστη δαπάνη 3000€)(αγορά αυτοκινήτου 20.000€) ανάλωσης κεφαλαίου από προηγούμενα χρόνια είναι 8.000€ Άρα θα φορολογηθεί για 15.000€ τα πρώτα 8.500€ είναι αφορολόγητα από 8.500€ με 10.000€ 9% φορολογία (135€) 10.000 έως 15.000€ 22% φορολογία ( 1.100€) θα έχει φόρο εισοδήματος: 1.235€ Αν το αυτοκίνητο έκανε 15.000€ θα πλήρωνε 135€ Μην με μαλώσετε αν έχω κάνει κάποιο λάθος δεν είμαι λογιστής, τα είπα καλά? Ημέρα ρωτάω Επεξ/σία 4 Νοεμβρίου 2024 από Raylan
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα