thanos33667788 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Θα ήθελα να ρωτήσω πώς είναι η αγορά εργασίας στους τομείς της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα (είμαι φοιτητής ΗΜΜΥ). Δεν μπορώ να καταλήξω σε τι ισχύει, γιατί πολλές πηγές μου δίνουν αντικρουόμενες εντυπώσεις. Θέλω κυρίως να μάθω πόσο ανοιχτές είναι οι εταιρείες σε junior θέσεις ή αν οι περισσότερες ζητούν προϋπηρεσία ή μεταπτυχιακό και γενικά αν αυτοί οι κλάδοι είναι κορεσμένοι. Μου είναι πολύ δύσκολο να φύγω στο εξωτερικό, θεωρώ ότι είναι λογικό να δουλέψω εδώ πρώτα, μέχρι να μπορέσω να φύγω.
DrLo Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, thanos33667788 είπε Θα ήθελα να ρωτήσω πώς είναι η αγορά εργασίας στους τομείς της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα (είμαι φοιτητής ΗΜΜΥ). Δεν μπορώ να καταλήξω σε τι ισχύει, γιατί πολλές πηγές μου δίνουν αντικρουόμενες εντυπώσεις. Θέλω κυρίως να μάθω πόσο ανοιχτές είναι οι εταιρείες σε junior θέσεις ή αν οι περισσότερες ζητούν προϋπηρεσία ή μεταπτυχιακό και γενικά αν αυτοί οι κλάδοι είναι κορεσμένοι. Μου είναι πολύ δύσκολο να φύγω στο εξωτερικό, θεωρώ ότι είναι λογικό να δουλέψω εδώ πρώτα, μέχρι να μπορέσω να φύγω. Για τηλεπικοινωνίες δε ξέρω Για ενέργεια που ξέρω θεωρώ οτι υπάρχει αρκετή δραστηριότητα και για εξωτερικό υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη. Βέβαια από ένα σημείο και μετά εξειδικευεσε σε κάτι. Στο κομμάτι της απλής διανομής σε εγκαταστάσεις χαμηλής πχ βλέπω ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση αυτό το καιρό σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις και ακόμα μεγαλύτερη σε data centers. Εγώ παρότι μηχανολόγος σχεδον καθημερινά me προσεγγίζουν διαφορα agencies για projects στα εξωτερικό (για πεδίο η για επίβλεψη εφαρμογής όχι τίποτα υψηλές επιστήμες) που στην ουσία ψάχνουν ηλεκτρολόγους περισσότερο. Μια αρχική προυπηρεσία ~2 ετών, εφόσον είναι πάνω σε ένα "hot αντικείμενο" είναι καλύτερο προσόν από ένα μεταπτυχιακό το οποίο μπορεί να γίνει λιγο μετά part-time / distance. Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου από DrLo
thanos33667788 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Ευχαριστώ πολύ. Αυτό που λες με ξαφνιάζει αρκετά, γιατί είχα την εντύπωση ότι, αφού η Ελλάδα δεν έχει καλή οικονομία, δεν φτιάχνονται νέα έργα. Τουλάχιστον υπάρχει λίγη ελπίδα... Μπορείς να προτείνεις, μήπως, πως μπορώ να μάθω περισσότερα για το πού κινείται η οικονομία και ποιοι κλάδοι στην ενέργεια έχουν ζήτηση; Γιατί στο LinkedΙn (και αλλα τετοια site) που κοιτούσα, έβρισκα μόνο λίγες αγγελίες για τον κλάδο της ενέργειας (τουλάχιστον σε σύγκριση με τον τομέα της πληροφορικής, από τον οποίο προσπαθώ να απομακρυνθώ,καθώς, απο ότι καταλαβαίνω, η αγορά εργασίας εκεί έχει κορεστεί)
DrLo Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, thanos33667788 είπε Ευχαριστώ πολύ. Αυτό που λες με ξαφνιάζει αρκετά, γιατί είχα την εντύπωση ότι, αφού η Ελλάδα δεν έχει καλή οικονομία, δεν φτιάχνονται νέα έργα. Τουλάχιστον υπάρχει λίγη ελπίδα... Μπορείς να προτείνεις, μήπως, πως μπορώ να μάθω περισσότερα για το πού κινείται η οικονομία και ποιοι κλάδοι στην ενέργεια έχουν ζήτηση; Γιατί στο LinkedΙn (και αλλα τετοια site) που κοιτούσα, έβρισκα μόνο λίγες αγγελίες για τον κλάδο της ενέργειας (τουλάχιστον σε σύγκριση με τον τομέα της πληροφορικής, από τον οποίο προσπαθώ να απομακρυνθώ,καθώς, απο ότι καταλαβαίνω, η αγορά εργασίας εκεί έχει κορεστεί) Εντάξει, για κάθε έναν πραγματικό μηχανικό ενέργειας υπάρχουν 15 που το παίζουν "πληροφορικαριοι" ακόμα και η πραγματική τους δουλειά είναι "διαχείριση e-shop" ή τίποτα data entry. Το ότι θα φας το "προβλεπόμενο" σκ@το στην αρχή της καριέρας σου , θα το φας, αλλά αν πχ γινομουν πάλι 18 χρονων σαφώς και θα επέλεγα ηλεκτρολογος αντί μηχανολόγος (που τότε είχα την επιλογή). Αυτό το καιρό βρίσκομαι στη Σουηδία και γίνεται πάρτυ από τη ζήτηση ηλεκτρολόγων για βιομηχανικά έργα, data centers κλπ και είναι από τους λίγους τομείς πχ που μπορεί να δουλέψει κάποιος χωρίς απαραίτητα καλή γνώση σουηδικών (πέρα από τη πληροφορική/προγραμματισμό). Ελλάδα φυσικά οι ευκαιρίες είναι λιγότερες αλλά δε νομίζω ότι οι ηλεκτρολόγοι είναι σε αυτούς που μπορούν να παραπονιούνται πρώτοι. Τώρα έχει να κάνει και τι θεωρείς εσύ "δε φτιάχνονται έργα" και τι "κλάδοι ενέργειας". Εταιρείες που δουλεύουν στην εγκατάσταση σταθμών φορτισης εγώ το θεωρώ μέσα στο "κλλαδο ενέργειας". Τους μηχανικούς που ασχολούνται με βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής κ μέσης τάσης το ίδιο. Δεν είναι πχ κλάδος ενέργειας μόνο πχ η παραγωγή ηλεκτρισμού. Υπάρχουν επίσης εταιρείες ελληνικές που δουλεύουν για έργα στο εξωτερικο. Πάντα υπήρχαν. Εδώ που είμαι πχ, ο τύπος που το παίζει προϊστάμενος μου δούλευε πριν στην ... Ισλανδία και είχε υπεργολαβο μια μικρή σχετικά ελληνική εταιρεία (όχι κάποια από τις 3-4 γνωστές κατασκευαστικές που εχουν αντικείμενο και στο εξωτερικό) Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου από DrLo
rain-man Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Οι περισσότερες θέσεις ενεργειακών ή οικοδομικών μηχανικών είναι στα εργοτάξια να είναι πάνω απ' τους εργάτες, ή μελέτες για άδειες οικοδομής που ούτε αυτό είναι κάτι που ανταποκρίνεται στις σπουδές του πολυτεχνείου. Στην πρώτη περίπτωση θα έχει λίγο περισσότερα λεφτά αλλά χάλια ωράριο, 6ήμερο, να μιλάς με εργάτες, να κάνεις δουλειές λίγο απ' όλα, και στην δεύτερη γραφείο πιο χαλαρά αλλά οι αμοιβές πολύ χαμηλές και σίγουρα αναλογικά με τις ευθύνες. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί λες η πληροφορική είναι κορεσμένη ενώ η ενέργεια όχι, στην Ελλάδα το 20% των φοιτητών είναι σε σχολές μηχανικών, τώρα που τα ΤΕΙ έχουν τα ίδια δικαιώματα με το πολυτεχνείο οι αμοιβές και η ανεργία θα είναι πολύ χειρότερα.
thanos33667788 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 4 ώρες πριν, rain-man είπε Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί λες η πληροφορική είναι κορεσμένη ενώ η ενέργεια όχι, στην Ελλάδα το 20% των φοιτητών είναι σε σχολές μηχανικών, τώρα που τα ΤΕΙ έχουν τα ίδια δικαιώματα με το πολυτεχνείο οι αμοιβές και η ανεργία θα είναι πολύ χειρότερα. Νομίζω ο @DrLo αναφερόταν κυρίως στην αγορά εργασίας στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα. Αλλά με τη λογική σου, είναι ακόμα χειρότερο να σπουδάσεις Πληροφορική, αφού ακόμη και κάποιος χωρίς πτυχίο μπορεί να εισέλθει στον τομέα. Τουλάχιστον οι Ηλεκτρολόγοι και οι Μηχανολόγοι έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. 4 ώρες πριν, rain-man είπε Οι περισσότερες θέσεις ενεργειακών ή οικοδομικών μηχανικών είναι στα εργοτάξια να είναι πάνω απ' τους εργάτες, ή μελέτες για άδειες οικοδομής που ούτε αυτό είναι κάτι που ανταποκρίνεται στις σπουδές του πολυτεχνείου. Στην πρώτη περίπτωση θα έχει λίγο περισσότερα λεφτά αλλά χάλια ωράριο, 6ήμερο, να μιλάς με εργάτες, να κάνεις δουλειές λίγο απ' όλα, και στην δεύτερη γραφείο πιο χαλαρά αλλά οι αμοιβές πολύ χαμηλές και σίγουρα αναλογικά με τις ευθύνες. Εννοείς ότι η εργασία στον τομέα της ενέργειας, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν είναι τεχνική; Φαντάζομαι ότι ένα ποσοστό της θα είναι...
rain-man Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 58 λεπτά πριν, thanos33667788 είπε Νομίζω ο @DrLo αναφερόταν κυρίως στην αγορά εργασίας στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα. Αλλά με τη λογική σου, είναι ακόμα χειρότερο να σπουδάσεις Πληροφορική, αφού ακόμη και κάποιος χωρίς πτυχίο μπορεί να εισέλθει στον τομέα. Τουλάχιστον οι Ηλεκτρολόγοι και οι Μηχανολόγοι έχουν επαγγελματικά δικαιώματα Δεν είναι το άλφα και το ωμέγα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι σημαντικά σε μια εποχή που υπάρχουν πολλά τεχνικά έργα και λίγοι μηχανικοί αλλά σήμερα είναι το ανάποδο. Επίσης είναι σημαντικά σε εποχές που ευνοούν την αυτοαπασχόληση. Σήμερα οι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν από ένα διαζύγιο, μια μελέτη ηλεκτρολογικών μονοκατοικίας κτλ. Οι ιδιωτικές κλινικές, πολυεθνικές/κατασκευαστικές τους κλείνουν. Πέρα ότι όλα αυτά προυποθέτουν κύκλο, να ξέρεις να πουλάς τον εαυτό σου, να κυνηγάς τον πελάτη και ανταγωνίζεσαι τα ενεργειακά πιστοποιητικά των 20 ευρώ κτλ. Επίσης την "σφραγίδα" για μελέτες και πιστοποιητικά θα την έχεις με ό,τι και αν ασχοληθείς αν θες να την χρησιμοποιήσεις έστω ευκαιριακά. Οι επενδύσεις στην πληροφορική απ' την άλλη είναι σε όλους τους κλάδους, η τεχνολογία διαχέεται παντού και δεν απαιτεί μεγάλα μηχανήματα, υλικά, ενέργεια κτλ. Επίσης είναι κλάδος που πετάει τον κακό και δικαιώνει τον καλό, είναι άκρως ανταγωνιστικός, δεν είναι απλά θέμα να πάρεις ένα χαρτί από κάπου, οπότε το επιχείρημα ότι πολλοί δηλώνουν πληροφορικοί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ικανοί ή ότι θα πηγαίνουν όλοι στις ίδιες θέσεις. Απαιτεί επιστημονικές γνώσεις, χρόνο/τεχνικές/ταλέντο και ευστροφία. Στις μελέτες οικοδομής τα πράγματα είναι μετρημένα κουκιά, ο καθένας μπορεί να τις κάνει άμα τα δει μια δυο φορές και παραμένουν τα ίδια. Δεν ανακαλύπτεις την Αμερική όταν θα κάνεις μια μελέτη θέρμανσης. Επεξ/σία 26 Φεβρουαρίου από rain-man
DrLo Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 23 λεπτά πριν, rain-man είπε Δεν είναι το άλφα και το ωμέγα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι σημαντικά σε μια εποχή που υπάρχουν πολλά τεχνικά έργα και λίγοι μηχανικοί αλλά σήμερα είναι το ανάποδο. Επίσης είναι σημαντικά σε εποχές που ευνοούν την αυτοαπασχόληση. Σήμερα οι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν από ένα διαζύγιο, μια μελέτη ηλεκτρολογικών μονοκατοικίας κτλ. Οι ιδιωτικές κλινικές, πολυεθνικές/κατασκευαστικές τους κλείνουν. Πέρα ότι όλα αυτά προυποθέτουν κύκλο, να ξέρεις να πουλάς τον εαυτό σου, να κυνηγάς τον πελάτη και ανταγωνίζεσαι τα ενεργειακά πιστοποιητικά των 20 ευρώ κτλ. Επίσης την "σφραγίδα" για μελέτες και πιστοποιητικά θα την έχεις με ό,τι και αν ασχοληθείς αν θες να την χρησιμοποιήσεις έστω ευκαιριακά. Αν σε συζήτηση που ανοίγει απόφοιτος ΗΜΜΥ για τον ενεργειακό κλάδο κατανταμε να μιλάμε για ενεργειακά πιστοποιητικά ... δε μιλάμε την ίδια γλωσσα. Είσαι μηχανικός; Επεξ/σία 26 Φεβρουαρίου από DrLo
rain-man Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Με νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, τοπογραφικά και ενεργειακά πιστοποιητικά δουλεύουν οι μηχανικοί της Ελλάδας που βασίζονται στις υπογραφές και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
DrLo Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2 λεπτά πριν, rain-man είπε Με νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, τοπογραφικά και ενεργειακά πιστοποιητικά δουλεύουν οι μηχανικοί της Ελλάδας που βασίζονται στις υπογραφές και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Εντάξει κατάλαβα.
rain-man Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Κάνε μια βόλτα έξω απ' τους Ηλεκτρολόγους, το 60% πηγαίνει πληροφορική.
DrLo Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, rain-man είπε Κάνε μια βόλτα έξω απ' τους Ηλεκτρολόγους, το 60% πηγαίνει πληροφορική. Εγώ δε λέω ότι δεν είναι ετσι ή ότι δεν είναι εξισου καλή επιλογή αυτό αυτό που λέω είναι ότι αν μιλάμε για "κλάδους ενέργειας" δε μιλάμε για ενεργειακά πιστοποιητικά κλπ. έχεις υπόψη ΄ποιά μαθήματα πχ αποτελούν τα επιλογής της Ροής Ενέργειας του ΗΜΜΥ του ΕΜΠ (υποθέτω το αντίστοιχα και στα άλλα ΑΕΙ)? και φυσικά ΟΧΙ, δεν ασχολούνται με τακτοποιήσεις, πιστοποιητικά και τέτοια οι περισσότεροι μηχανικοί. μπορεί να είναι το κύριο αντικείμενο για ένα ελάχιστο % των μηχανικών, για τους υπόλοιπους μπορεί να είναι ένα έξτρα χαρτζιλίκι (άλλωστε γι αυτό έγιναν, για να χαρτζιλικώνει η κυβέρνηση τους μηχανικούς με αντάλλαγμα ψήφους) ή να ψιλοασχολούνται νέοι μέχρι να βρουν το δρόμο τους. και ξαναρωτάω, είσαι μηχανικός; αν ναι με τι ασχολείσαι; έχεις οποιαδήποτε σχέση με το επάγγελμα πέρα από το τι διαβάζεις στο insomnia? Επεξ/σία 26 Φεβρουαρίου από DrLo
rain-man Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Φυσικά και είμαι μηχανικός, απόφοιτος της ΣΗΜΜΥ. Εσύ που ρωτάς συνέχεια τα διαπιστευτήρια μου τι παριστάνεις; Έλα σε παρακαλώ, μικρή χώρα είναι η Ελλάδα και γνωρίζουμε τι κάνει ο καθένας.
Xdanger Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου Μια χαρά θέσεις έχει και Ελλάδα, με πρόχειρη αναζήτηση βρήκα αρκετές https://www.linkedin.com/jobs/view/4118610096 https://mytilineos-holdings-sa.contactrh.com/jobs/12/43142294/en_GB https://careers.moh.gr/job-invite/1600/ https://apply.workable.com/intracom-defense/j/E0FF90C33A/ https://jobs.totalenergies.com/fr_FR/careers/JobDetail/Wind-Energy-Operation-Engineer/59232?src=LinkedIn
DrLo Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, rain-man είπε Φυσικά και είμαι μηχανικός, απόφοιτος της ΣΗΜΜΥ. Εσύ που ρωτάς συνέχεια τα διαπιστευτήρια μου τι παριστάνεις; Έλα σε παρακαλώ, μικρή χώρα είναι η Ελλάδα και γνωρίζουμε τι κάνει ο καθένας. Ο απόφοιτος ηλεκτρολόγων πολυτεχνείου (ροή ενέργειας) και θεωρεί ότι η δουλειά του είναι τα ενεργειακά πιστοποιητικά είναι άξιος της μοίρας του. Επεξ/σία 27 Φεβρουαρίου από DrLo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα