Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας !!! Εχω τελειωσει εδω κ αρκετα χρονια Τει Μηχανικων Αυτοματισμου αλλα παντα δουλευα πανω σε τηλεπικοινωνιες(Απο το 2015),  τα τελευταια 3 πανω σε FTTH. Με το αντικειμενο των σπουδων μου πρακτικα δεν ασχοληθηκα ποτε. Ετσι αποφασισα να κανω μια αρχη με Plc τα οποιο μονο στο προπτυχιακο ειχα ασχοληθει πολυ λιγο . Γνωριζει καποιος που θα μπορω να κανω καποια σεμιναρια ή καποια πιστοποιηση , το οποιο μπορει να ειναι χρησιμο για να καταφερω να αλλαξω εργασια. Αλλιως καποιος ο οποιος βρισκεται στον κλαδο (αυτοματιστης , μηχανολογος , ηλεκτορολος κ.α) να μου δωσει καποιες πληροφοριες απο το που θα μπορουσα να ξεκινησω??

Ευχαριστω για την βοηθεια !!!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, alex.fentagin είπε

Καλησπέρα σας !!! Εχω τελειωσει εδω κ αρκετα χρονια Τει Μηχανικων Αυτοματισμου αλλα παντα δουλευα πανω σε τηλεπικοινωνιες(Απο το 2015),  τα τελευταια 3 πανω σε FTTH. Με το αντικειμενο των σπουδων μου πρακτικα δεν ασχοληθηκα ποτε. Ετσι αποφασισα να κανω μια αρχη με Plc τα οποιο μονο στο προπτυχιακο ειχα ασχοληθει πολυ λιγο . Γνωριζει καποιος που θα μπορω να κανω καποια σεμιναρια ή καποια πιστοποιηση , το οποιο μπορει να ειναι χρησιμο για να καταφερω να αλλαξω εργασια. Αλλιως καποιος ο οποιος βρισκεται στον κλαδο (αυτοματιστης , μηχανολογος , ηλεκτορολος κ.α) να μου δωσει καποιες πληροφοριες απο το που θα μπορουσα να ξεκινησω??

Έχω κάνει ένα distance learning "Robotics and automation" MSc σε ένα μικρό πανεπιστήμιο (πρωήν "ΤΕΙ") της Σουηδίας (=δωρεάν) που αν και δεν είναι πάνω στο αντικείμενό μου (μηχανολόγος). Δεν ήταν τόσο ευκολο όσο το φανταζόμουν , και έχει και 2 επισκέψεις εκεί (2 physical weeks) ... που είμασταν "τυχεροί" και λόγω covid στη "σειρά" μου η 2η προσαρμόστηκε σε distance.

Δε ξέρω βέβαια πόσο χρήσιμο θα ήταν για κάποιον που το θέλει για πρακτικούς λόγους (και όχι απλά για "το ταξίδι") και άμεση χρησιμότητα στη δουλειά του αλλά προσωπικά το "ευχαριστήθηκα".

Το κακό είναι ότι τέτοιες πιστοποιήσεις/εκπαιδευσεις είναι πανάκριβες (ιδαίτερα σε μεγαλύτερα συστήματα από απλά PLC) και πρακτικά, αν δεν έχεις δεν θες να χαλάσεις ΠΟΛΛΑ λεφτά, μόνο μέσα από εταιρείες μπορώ να φανταστώ ότι γίνονταi και από ανθρώπους που ήδη έχουν το αναλογο υπόβαθρο/εμπειρία.

αν θες περισσότερες πληροφορίες PM.

ΥΓ:
Αν σε ενδιαφέρει ο προγραμματισμός PLC και μόνο βέβαια δεν αξίζει τον κόπο να σχοληθείς με όλα τα αλλά που έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα μέσα. Το καλό είναι ότι πλέον υπάρχει τόσο υλικό free που με λίγη καθοδήγηση μπορεί κάποιος να μάθει στη πράξη παρα πολλά και μόνο "το χαρτί" θα του λείψει, που δεν είναι και το τέλος του κόσμου εφόσον έχεις ήδη το "χαρτί" του ΤΕΙ.

Επεξ/σία από DrLo
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Στην εταιρία που είμαι τώρα έχουμε τα μεγάλα συστηματα που ακόμα και η επιδιόρθωση βλαβών είναι δύσκολη και συχνά καταλήγουμε σε ατέλειωτα μιτινγκ με την κατασκευάστρια εταιρία. Σε μια παρόμοια περίπτωση το καλοκαίρι ρώτησα τον προισταμενο μου πως μπορώ να μάθω κάποια πράγματα πάνω σε αυτά και μου είπε πως δεν υπάρχουν δωρεάν μαθήματα μόνο πολύ ακριβά σεμινάρια από τις ίδιες τις εταιρίες, και οτι προτιμούν να επενδύουν στο support από την κατασκευάστρια εταιρία παρά σε εκπαίδευση εργαζομένων γιατί μετά μπορεί να φύγουν και να μείνουν πάλι ξεκρέμαστοι.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 24/02/2025 at 11:46, alex.fentagin said:

Δοκίμασε σε αυτόν.

Αλλά, για ποιον λόγο δεν επενδύεις πάνω στις τηλεπικοινωνίες; Για παράδειγμα να πάρεις πιστοποιήσεις είτε για ενσύρματες, είτε για ασύρματες ή να κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό; Το τμήμα των Σερρών έχει. Η πιο συνήθης είναι το CCNA.

Επεξ/σία από csontheline
Δημοσ.
3 ώρες πριν, csontheline είπε

Δοκίμασε σε αυτόν.

Αλλά, για ποιον λόγο δεν επενδύεις πάνω στις τηλεπικοινωνίες; Για παράδειγμα να πάρεις πιστοποιήσεις είτε για ενσύρματες, είτε για ασύρματες ή να κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό; Το τμήμα των Σερρών έχει. Η πιο συνήθης είναι το CCNA.

CCNA εχω κανει αλλα δεν μου ανοιξε και καποια πορτα σε γενικες γραμμες γιατι μεσα απο συνεντευξεις που εκανα μετρουσε η προυπηρεσια και σχεδον καθολου το χαρτι της πιστοποιησης. Το plc το σκεφτηκα περισσοτερο μπας και εχει καποια χρησιμοτητα το πτυχιο του μηχανικου αυτοματισμου. Στην ηλικια που ειμαι τωρα η αληθεια ειναι οτι προτιμω καποια πιο ευκολη πιστοποιηση απο το να μπλεξω παλι με διαβασματα οπως σε καποιο μεταπτυχιακο ή κατι πιο δυσκολο απο το CCNA

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στην εταιρεία που είσαι, δεν μπορείς να ανελιχθείς εσωτερικά; Να ζητήσεις να πας σε άλλο τμήμα που μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρον;
Ή να κοιτάξεις για κάποια άλλη εταιρεία πάνω σε κομμάτι που μπορεί να σε ενδιαφέρει; Πχ αν είσαι τόσα χρόνια τεχνικός πεδίου σε σταθερές γραμμές, να κοιτάξεις μήπως πας για junior μηχανικός στα δίκτυα, αν είσαι στις κεραίες, το αντίστοιχο στους μηχανικούς των ασύρματων επικοινωνιών.

Δεν νομίζω πως είναι αδύνατο, ειδικά αν προσφερθείς να βοηθάς τους υφιστάμενους μηχανικούς και τους πρήζεις στις ερωτήσεις.

Όσο για το πτυχίο, οι αυτοματιστές έχουν απίστευτα ευρή πεδίο, δεν είναι ντε και καλά τα plc. Κι εγώ από την ίδια σχολή ξεκίνησα και τελικά έχω καταλήξει στο IT. Βασική γνώση σε 100 πράγματα παίρνεις σε εκείνη την σχολή και μετά έχεις -αν θες να το κυνηγήσεις- αμέτρητες επιλογές (απλά στην Ελλάδα μας θεωρούσαν τα παιδιά για όλες τις δουλειές).

Edit : Αφού έχεις το CCNA, τις πιο δύσκολες πιστοποιήσεις θα τις χρειαστείς όταν είσαι ήδη μηχανικός δικτύων.
Έχω ξαναγράψει εδώ μέσα για περίπτωση γνωστού μου που ήταν σε τεχνική υποστήριξη στυλ πλαισίου και με το που τελείωνε τα μαθήματα του CCNA βρήκε Junior network engineer σε άλλη εταιρεία με ίδια λεφτά και μόλις το πήρε του έδωσαν +300€. 2 χρόνια μετά δεν θεωρείται junior και κοιτάει για ccnp.

Επεξ/σία από csontheline
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ οι περισσότεροι κοιτάνε να κάνουν το ακριβώς αντίθετο, κ εσύ θες να χωθείς στους αυτοματισμούς;

Κ εγώ τελείωσα το 14 και πέρα από μια πρακτική δεν ασχολήθηκα περαιτέρω. Είχα επιλογή να συνεχίσω αλλά με 800€ και ωράριο 08:00-18:00 στην καλύτερη. Από άλλους που δούλευαν εκεί 3-4 χρόνια ήξερα ότι έπαιρναν 1μιση με 1700 αλλά έτρωγαν όλη τους τη μέρα εκεί.

Δεν ξέρω τι παίζει Αθήνα, αλλά Θεσσαλονίκη τουλάχιστον που γνωρίζω από πολλούς γνωστούς, συναδέλφους και συμφοιτητές, η φάση είναι χάλια ωράρια κακοί μισθοί, και απλήρωτες υπερωρίες.

Ίσως να υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μιλάω για τους καθαρά αυτοματιστες που ασχολούνται με βιομηχανία, plc κλπ..

Όσοι ξέρω είτε πήγαν σε κάτι προς πληροφορική προγραμματισμό κλπ, είτε σε μικρούς κατασκευαστές / βιοτεχνίες αλλά αυτό πιο σπάνια.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που θέλεις να ασχοληθείς με αυτοματισμούς κλπ;

Για τον Κουτσουδακη δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο :)

Επεξ/σία από drunkdonkey
Δημοσ.
Στις 24/2/2025 στις 11:46 ΠΜ, alex.fentagin είπε

Ίσως να ξεκίναγες απλά. Nα κατανοήσεις/θυμηθείς ξανά από τη σχολή τις γλώσσες προγραμματισμού των PLC - κατά IEC 61131-3.

Εφόσον έχεις σχετικό υπόβαθρο, διάλεξε ένα πασίγνωστο οικοσύστημα PLC - π.χ. Siemens Simatic S7, βρες tutorial στο Internet και στήσε ένα project με συγκεκριμένους στόχους (όχι ότι να'ναι). Επίσης, γράψου σε σελίδες κατασκευαστών PLC, ώστε να κατεβάζεις τεχνικά εγχειρίδια και application notes.

Σεμινάρια, ακόμα και τα επί πληρωμή, θα δυσκολευτείς να τα ακολουθήσεις χωρίς υπόβαθρο. Πρέπει αρχικά να ασχοληθείς μόνος σου. Αποψή μου, μπορεί να είμαι λάθος.

Στις 8/3/2025 στις 3:18 ΜΜ, velociraptoras είπε

Στην εταιρία που είμαι τώρα έχουμε τα μεγάλα συστηματα που ακόμα και η επιδιόρθωση βλαβών είναι δύσκολη και συχνά καταλήγουμε σε ατέλειωτα μιτινγκ με την κατασκευάστρια εταιρία. Σε μια παρόμοια περίπτωση το καλοκαίρι ρώτησα τον προισταμενο μου πως μπορώ να μάθω κάποια πράγματα πάνω σε αυτά και μου είπε πως δεν υπάρχουν δωρεάν μαθήματα μόνο πολύ ακριβά σεμινάρια από τις ίδιες τις εταιρίες, και οτι προτιμούν να επενδύουν στο support από την κατασκευάστρια εταιρία παρά σε εκπαίδευση εργαζομένων γιατί μετά μπορεί να φύγουν και να μείνουν πάλι ξεκρέμαστοι.

Για πάει μια εταιρία σε in-house προγραμματισμό εξαρτάται και από το σύστημα. PLC είναι πολύ γενική έννοια. Υπάρχουν τεράστιες διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε σειρές ελεγκτών/οικοσυστήματα, από εντελώς mainstream έως απόλυτα κλειστά εξειδικευμένα. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να μην είναι καν εφικτό (απαιτούνται ειδικά partnerships).

Το πιο δύσκολο πράγμα για έναν in-house προγραμματιστή είναι να έχει συνεχή τριβή και project με το αντικείμενο του και όχι να αναλώνεται σε άσχετες δουλειές. Εάν είναι να εκπαιδευτείς για να ασχολείσαι μια στο τόσο, δεν θα δουλέψει.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...