Nisnton Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου Καλησπέρα σας. Είμαι 19 χρονών και θα με ενδιέφερε μια τεχνική ειδικότητα μιας και πιάνουν τα χέρια μου. αυτές που έχω στο μυαλό μου , είναι: 1. Τεχνικός Μηχανοτρονικης (σε συνεργείο αυτοκινήτων) 2. Τεχνικός εσωτερικών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων Γενικά δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ το πόσα λεφτά θα βγάζω, αλλά ποιο πολύ τα ωράρια που θα δουλεύω. Γνωρίζω επίσης για την ηλεκτροκίνηση ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν συνεργεία αυτοκινήτων για βενζινοκίνητα .. πιστευτείτε θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα μετέπειτα ; ποια από τις 3 ειδικότητες θα μου προτείνατε ; Ποια έχει καλύτερο "μέλλον" επίσης ; ευχαριστώ για τον χρόνο σας 😀
DrLo Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Nisnton είπε Καλησπέρα σας. Είμαι 19 χρονών και θα με ενδιέφερε μια τεχνική ειδικότητα μιας και πιάνουν τα χέρια μου. αυτές που έχω στο μυαλό μου , είναι: 1. Τεχνικός Μηχανοτρονικης (σε συνεργείο αυτοκινήτων) 2. Τεχνικός εσωτερικών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων Γενικά δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ το πόσα λεφτά θα βγάζω, αλλά ποιο πολύ τα ωράρια που θα δουλεύω. Γνωρίζω επίσης για την ηλεκτροκίνηση ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν συνεργεία αυτοκινήτων για βενζινοκίνητα .. πιστευτείτε θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα μετέπειτα ; ποια από τις 3 ειδικότητες θα μου προτείνατε ; Ποια έχει καλύτερο "μέλλον" επίσης ; ευχαριστώ για τον χρόνο σας 😀 Δε καταλαβαίνω τι σχέση έχει η μηχανοτρονική με συνεργεία αυτοκινήτων (έτσι είνα διατυπωμένο?). Δε λέω ότι είναι κακός τομέας απλά δε νομίζω ότι η καλυτερη χρήση μιας τέτοιας ειδικότητας (αν κάποιος πραγματικά έχει ένα επίπεδο και όχι απλά ένα χαρτί) είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων. Το τεχνικός ηλκτρολογικών εγκαταστάσεων αν γίνεις καλός στη δουλειά σου και κυνηγήσεις να μάθεις όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα και δεν αρκεστείς σε κανα τιποτα πιστοποιητικά "ηλεκτρολόγου γειτονιάς" έχει αρκετές προοπτικές. Υποθέτω ότι αυτές είναι ειδικότητες ΙΕΚ ... το κατά ποσο αυτός είναι καλός δρόμος και πόσο χρήσιμο θα σου είναι ένα τέτοιο "χαρτί" δε το γνωρίζω. Επεξ/σία 27 Φεβρουαρίου από DrLo 1
vamvakoolas Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου https://www.sivitanidios.edu.gr/p/blog-page_62.html μηχανοτρονικη οπως το γραφει το ΙΕΚ ειναι ουσιαστικα ηλεκτρολογος ΙΧ. Κατα τη ταπεινη μου γνωμη ειναι ακρως περιζητητη ειδικοτητα στα συνεργεια τοσο ιχ οσο και φορτηγα. Μπορεις να δουλευεις μονος (να ανοιξεις δικο σου καταστημα) ή να δουλεψεις σε συνεργειο. Ωραριο σχεδον τραπεζας, απο το πρωι μεχρι το πολυ 18.00 και πλεον ελαχιστοι δουλευουν σαββατο Στις ηλεκτρικες εγκαταστασεις ισως πετυχεις περισσοτερα χρηματα αλλα μιλαμε συνηθως για οικοδομες (αρα εκτεθειμενος σε συνθηκες) ενω ειναι κανονας το σαββατο. 1
DrLo Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, vamvakoolas είπε https://www.sivitanidios.edu.gr/p/blog-page_62.html μηχανοτρονικη οπως το γραφει το ΙΕΚ ειναι ουσιαστικα ηλεκτρολογος ΙΧ. Α , ενταξει, έβαλε μια ωραία λέξη σε κάτι πολύ περιορισμένο και ίσως ψιλοασχετο με αυτό που είναι η μηχατρονική https://el.m.wikipedia.org/wiki/Μηχατρονική Επεξ/σία 27 Φεβρουαρίου από DrLo
costas_ Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου Εαν γίνεις ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων σε λίγα χρόνια θα πρέπει να έχεις και πιστοποιήσεις από τον κατασκευαστή για να πιάσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Εγώ θα σου πρότεινα να γίνεις "αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων" και το ποιό πιθανό είναι μετά από μερικά χρόνια επαγγελματικής πορείας να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας και να ορίζεις εσύ το ωράριο και την πελατεία σου. Ως "αδειούχος ηλεκτρολόγος" είναι σίγουρο ότι θα έχεις πάρα πολλές επιλογές καριέρας στην επαγγελματική σου πορεία. 1
vamvakoolas Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου ειναι λιγο ακυρο το επιχειρημα "θα πρέπει να έχεις και πιστοποιήσεις από τον κατασκευαστή για να πιάσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο" αν δουλευεις σε μια εταιρια π.χ νισαν τοτε αυτοι σε στελνουν για πιστοποιηση στη νισαν. Ωστοσο ειναι σχεδον κανονας οτι οσοι ηλεκτρολογοι/μηχανικοι αποκτουν αυτη τη πιστοποιηση ανοιγουν δικο τους συνεργειο ειτε φευγουν με προφανως μισθολογικο οφελος! Επισης εφοσον λες οτι θα αποκτησει πιστοποιηση απο εναν κατασκευαστη, τοτε θα περιοριστει στο συγκεκριμμενο κατασκευαστη... Σχεδον ολοι οι ηλεκτρολογοι ιχ που ξερω δεν εχουν θεμα στα ηλεκτρικα των οχηματων απλως σε μερικους κατασκευαστες ειτε συμβολαιουνται καποια εγχειριδια ειτε ψαχνουν μονοι στο διαδικτυο. Η διαγνωση πχ που εγω ειμαι ασχετος εχω δουλεψει με αρκετες μαρκες απο φιατ μεχρι bmw δεν εχει τρελες διαφορες
Nisnton Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου Σας ευχαριστώ όλους για τις γρήγορες απαντήσεις σας μέχρι στιγμής!!
costas_ Δημοσ. 1 Μαρτίου Δημοσ. 1 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Στις 28/2/2025 στις 11:56 ΠΜ, vamvakoolas είπε ειναι λιγο ακυρο το επιχειρημα "θα πρέπει να έχεις και πιστοποιήσεις από τον κατασκευαστή για να πιάσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο" ... Σχεδον ολοι οι ηλεκτρολογοι ιχ που ξερω δεν εχουν θεμα στα ηλεκτρικα των οχηματων απλως σε μερικους κατασκευαστες ειτε συμβολαιουνται καποια εγχειριδια ειτε ψαχνουν μονοι στο διαδικτυο. Η διαγνωση πχ που εγω ειμαι ασχετος εχω δουλεψει με αρκετες μαρκες απο φιατ μεχρι bmw δεν εχει τρελες διαφορες Φαίνεται ότι δεν διάβασες σωστά το σχόλιό μου. Είπα "..για να πιάσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο" και όπως είναι προφανές αναφέρομαι σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα (TESLA κλπ) και όχι συμβατικά. Τα ηλεκτρικά για την περίοδο εγγύησης (μπαταρίας και μονάδων ισχύως) οι κατασκευαστές δεν επιτρέπουν σε μη πιστοποιημένους ηλεκτρολόγους (στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του κατασκευαστή) να κάνουν service, διάγνωση ή επισκευή. Είναι προφανές ότι αποτελεί ένα επάγγελμα που αφορά το μέλλον, είναι αρκετά εξειδικευμένο και καλοπληρωμένο. Αυτή την στιγμή που μιλάμε ένας πιστοποιημένος ηλεκτρολόγος της TESLA θα πρέπει να περάσει σεμινάρια μόνο στην Αμερική τα οποία για τον Ελληνα ηλεκτρολόγο είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα καλύψει ιδιωτικά. Και μιλάμε φυσικά μόνο για την ελέχιστη εκπαίδευση ώστε να μπορείς να κάνεις βασικές εργασίες σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (έλεγχο, διάγνωση, αναβάθμιση). Υπηρεσίες μηχανικού σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο μετά από ζημιά σε μπαταρία, ηλεκτροκινητήρα ή μονάδα ελέγχου είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ εργασία που απαιτεί πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση. Δυστυχώς ένας ηλεκτρολόγος ο οποίος έχει επειρία σε συμβατικά οχήματα δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα σε ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο. Επεξ/σία 1 Μαρτίου από costas_
vamvakoolas Δημοσ. 3 Μαρτίου Δημοσ. 3 Μαρτίου (επεξεργασμένο) ενα τελευταιο σχολιο διοτι υπαρχει παρανοηση: καμμια εταιρια δεν απαγορευει σε κανενα να κανει επιδιορθωσεις αρα αν ο φιλος αυριο μεθαυριο ανοιξει συνεργειο θα πλουτισει. Η καθε εταιρια (οπως και στα συμβατικα) αν πας σε ασχετο συνεργειο απλως χανεις εγγυηση (που ετσι και αλλιως λυγει σε καποια χρονια). Αμερικη (που μαλλον δεν εχεις ιδεα) εδω και 3 χρονια σχεδον ολοι οι κατοχοι της εταιριας που ανεφερες πανε σε ασχετα συνεργειο γιατι τα επισημα συνηθως ζητανε νεφρο. Επισης και τα ηλεκτρικα αυτοκινητα εχουν μηχανικα μερη οπως και εσωτερικο που δεν εχει καμμια σχεση με ηλεκτρολογο που φελουν συντηρηση ή επισκευη (π.χ υφασμα καθισματων ή γρατζουνιες, αναρτησεις, γονατα αναρτησεων κτλ). Αρκετοι εκτος επισημων συνεργειων κανουν αναβαθμισεις στο λειτουργικο. Τελος επειδη επισης μαλλον δεν εχεις ανοιξει ποτε ιχ, οι μπαταριες που εχουν ολα τα ηλεκτρικα ιχ ειναι απο καποιο κινεζικο εργοστασιο και πλεον υπαρχουν αρκετες συμβατες απο το ιδιο εργοστασιο ή παρομοια στη Κινα ή ακομα μερικοι αλλαζουν στοιχεια της μπαταριας και οχι ολοκληρη (το καθε κινεζικο εργοστασιο σου δινει ετσι και αλλιως εγγυηση). Αλλα αυτο μπορει να γινει ξεχωριστο θεμα και δε νομιζω να βοηθαει το ts Επεξ/σία 3 Μαρτίου από vamvakoolas
costas_ Δημοσ. 5 Μαρτίου Δημοσ. 5 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Ασε για τις μπαταρίες .. δεν θέλω καν να κάνω σχόλιο Στις 3/3/2025 στις 8:57 ΠΜ, vamvakoolas είπε ενα τελευταιο σχολιο διοτι υπαρχει παρανοηση: καμμια εταιρια δεν απαγορευει σε κανενα να κανει επιδιορθωσεις αρα αν ο φιλος αυριο μεθαυριο ανοιξει συνεργειο θα πλουτισει. Η καθε εταιρια (οπως και στα συμβατικα) αν πας σε ασχετο συνεργειο απλως χανεις εγγυηση (που ετσι και αλλιως λυγει σε καποια χρονια). Αμερικη (που μαλλον δεν εχεις ιδεα) εδω και 3 χρονια σχεδον ολοι οι κατοχοι της εταιριας που ανεφερες πανε σε ασχετα συνεργειο γιατι τα επισημα συνηθως ζητανε νεφρο. Επισης και τα ηλεκτρικα αυτοκινητα εχουν μηχανικα μερη οπως και εσωτερικο που δεν εχει καμμια σχεση με ηλεκτρολογο που φελουν συντηρηση ή επισκευη (π.χ υφασμα καθισματων ή γρατζουνιες, αναρτησεις, γονατα αναρτησεων κτλ). Αρκετοι εκτος επισημων συνεργειων κανουν αναβαθμισεις στο λειτουργικο. Τελος επειδη επισης μαλλον δεν εχεις ανοιξει ποτε ιχ, οι μπαταριες που εχουν ολα τα ηλεκτρικα ιχ ειναι απο καποιο κινεζικο εργοστασιο και πλεον υπαρχουν αρκετες συμβατες απο το ιδιο εργοστασιο ή παρομοια στη Κινα ή ακομα μερικοι αλλαζουν στοιχεια της μπαταριας και οχι ολοκληρη (το καθε κινεζικο εργοστασιο σου δινει ετσι και αλλιως εγγυηση). Αλλα αυτο μπορει να γινει ξεχωριστο θεμα και δε νομιζω να βοηθαει το ts Α, μάλιστα. Αρα εαν ένα TESLA βγάλει πχ regenerative braking fault θα πάει στον ηλεκτρολόγο συμβατικών αυτοκινήτων που ξέρει από καρβουνάκια και μίζες!! Κάτι τέτοιο δεν το έχω ζήσει ή διαπιστώσει να γίνεται στην Αμερική, στην Αγγλία ή στην Αυστραλία, χώρες στις οποίες έζησα & εργάστηκα για αρκετά χρόνια. Επεξ/σία 5 Μαρτίου από costas_ 1
kokoviosR Δημοσ. 10 Μαρτίου Δημοσ. 10 Μαρτίου Προτιμησε ενα καλο ΕΠΑΛ, αντι για ΙΕΚ. Ενα ΕΠΑΛ με καλα εργαστηρια και καλους δασκαλους και αν ειναι δυνατον με καλους μαθητες. Σε καθε περιοχη ξερει η τοπικη κοινοτητα ποια ειναι αυτα. Θα εχεις το πτυχιο μολις τελειωσεις το ΕΠΑΛ. επιπεδου 4 μεν ,αλλα αν θες το κανεις επιπεδο 5 με ενα χρονο μαθητεια, αν και δε θα σου χρειαστει πιθανοτατα. Το ζουμι ειναι οτι στα δυο χρονια ξεκινα να μετρα η προυπηρεσια σου , αφου θα εχεις αμεσως το πτυχιο στο χερι. Στο ΙΕΚ που δινει πτυχιο επιπεδου 5 θες δυο χρονια σπουδων , επιπλεον πρεπει να βρεις να κανεις πρακτικη ενα εξαμηνο (παιζει και να μην παρεις λεφτα καθολου προκειμενου να σε δεχτουν-το επαθε συγγενικο μου προσωπο) και θα πρεπει να περιμενεις ποτε θα γινουν εξετασεις πιστοποιησης οταν θα εχεις τελειωσει την πρακτικη και με ερωτηματικο αν θα τις περασεις... Χοντρικα θες οχι δυο, αλλα περιπου 3,5 χρονια για να παρεις το χαρτι του ΙΕΚ... μεχρι τοτε θα εχεις μια απλη βεβαιωση παρακολουθησης...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα