Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας,

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο ΤΕΙ Μηχανολόγων Μηχανικών Οχημάτων εδώ και 2-3 χρόνια (Είμαι 29). Η σχολή δεν με ενδιέφερε πραγματικά, αλλά λόγω συνθηκών επέλεξα να αποκτήσω ένα πανεπιστημιακό πτυχίο.

Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να μάθω web development μέσω bootcamps (ελληνικών και Udemy). Ωστόσο, έχω αποθαρρυνθεί πλήρως. Τα περισσότερα bootcamps – ακόμη και τα πανεπιστημιακά – προσπαθούν να συμπυκνώσουν ύλη τεσσάρων ετών σε έξι μήνες, κάτι που θεωρώ μη ρεαλιστικό. Το έβλεπα και στα webinars, όπου το 80% των συμμετεχόντων αποχωρούσε. Εν τέλει, τα έχω αφήσει εντελώς και προς το παρόν δουλεύω σεζόν, ώστε να μπορέσω να δημιουργήσω νέες ευκαιρίες στο μέλλον.

Έχω περάσει από συνεντεύξεις στην αγορά εργασίας, ακόμη και από τεχνικά στάδια (π.χ. Java Project), όμως θεωρώ παράλογο να απαιτείται τόσο υψηλό επίπεδο γνώσεων και να περνάει κανείς τέσσερα στάδια επιλογής, μόνο και μόνο για έναν μισθό 713-800 ευρώ καθαρά ως junior. Επιπλέον, από φίλους που εργάζονται ήδη στον χώρο, ακούω ότι αυτές οι θέσεις δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη ποιοτική εμπειρία.

Ίσως τελικά θα αρκούσε ένα αναχρονισμένο πτυχίο ΑΕΙ για να τους κινήσω το ενδιαφέρον, αλλά το θεωρώ παράλογο και τσάμπα κόπο γιατί μέχρι να το τελειώσω μπορεί να μην το θέλουν πια κάν πέρα ότι δεν πληρώνουν την αξία του. Σκέφτομαι πολύ το εξωτερικό και την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας πέραν τον αγγλικών ως την καλύτερη λύση, όμως στον τομέα αυτό, τι θα βοηθούσε μια καριέρα στο Software Engineering έτσι ώστε να μην έχω impostor syndrome και μια πιο αξιόπιστη εκπαίδευση?

Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας σχετικά με αυτό.

P.S. Έχω ΔΕΠΥ και ταλαιπωρήθηκα πολύ γενικά στις σπουδές, σιγά σιγα το βρίσκω πιστεύω,

Ευχαριστώ.

 

 

Επεξ/σία από purplebeam
Δημοσ.

εντάξει όχι και ύλη 4 ετών το web development, σκοπός δεν είναι να παπαγαλίσεις όλα τα documentation.

Το σημαντικότερο στο επάγγελμα είναι να έχεις κριτική σκέψη. Τώρα για να σε προσέξουν στις συνεντεύξεις αφού δεν έχεις προϋπηρεσία, θα πρέπει να φτιάχνεις προσωπικά project, και ακόμα καλύτερα project που θα έχεις βάλει live να δουλεύουν και ας μην έχεις χιλιάδες χρήστες.

και μέχρι 800€ συνήθως δίνουν τα μικρά μαγαζάκια που φτιάχνουν websites με wordpress, όσοι ζητάνε υψηλό επίπεδο γνώσεων πληρώνουν, θέλουν δεν θέλουν. 

  • Like 2
Δημοσ.

Τα πανεπιστημιακά πτυχία πληροφορικής δεν είναι αναχρονισμένα ούτε τσάμπα κόπος. Ας ξεκινήσουμε από εκεί. Πιστεύεις ότι είσαι στο ίδιο επίπεδο με τους καλύτερους της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης; Γιατί αυτούς ανταγωνίζεσαι για τις κάλες θέσεις. Άμα πιστεύεις ότι είσαι το ίδιο ή καλύτερος από αυτούς και όλα είναι μια πλεκτάνη και δεν αναγνωρίζουν την αξία σου, τότε ξεκινάμε από λάθος αφετηρία.

Δημοσ.

Μια κακη δουλεια ειναι καλυτερη απο καθολου δουλεια, ναι σιγουρα αν μπορεις να χτυπησεις θεση με 1000$ και βαλε το κανεις αλλα αν δεις οτι δεν σε βγαινει ξεκινα με 800 εστω και σε 1 χρονο την κανεις. Το ιδιο και η εμπειρια, κακη εμπειρια > καθολου.

Απο εκει και περα τα πραγματα στον τομεα εχουν σφιξει, η μεγαλη αναπτυξη που ειχε στην χωρα μετα τον covid  εχει παγωσει καθως οικονομικα τα πραγματα παγκοσμιως ειναι ρευστα και οι εταιριες προσπαθουν να συμμαζεψουν τα οικονομικα τους. Αθηνα ακομα κατι κινειται, Θεσσαλονικη και περιφερεια ομως εχω γνωστους με αρκετα χρονια εμπειρια που ψαχνουν μηνες για αλλαγη εταιριας χωρις αποτελεσμα. Οποτε αν μπορεις να βρεις κατι εστω και με λιγα λεφτα για αρχη προτιμησε το. Αλλιως να εισαι προετοιμασμενος να ψαχνεις για αρκετους μηνες. Πτυχιο δεν εχει τοσο σημασια αφου εχεις εστω και ενα, οι μονες θεσεις που το απαιτουν ειναι λογω συμβασεων με ΕΕ ή με το κρατος για απασχοληση Χ ποσοστου πτυχιουχων αλλα δεν τους ενδιαφερει να ειναι απο Πληροφορικη.

  • Like 3
Δημοσ.
6 ώρες πριν, rain-man είπε

Τα πανεπιστημιακά πτυχία πληροφορικής δεν είναι αναχρονισμένα ούτε τσάμπα κόπος. Ας ξεκινήσουμε από εκεί. Πιστεύεις ότι είσαι στο ίδιο επίπεδο με τους καλύτερους της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης; Γιατί αυτούς ανταγωνίζεσαι για τις κάλες θέσεις. Άμα πιστεύεις ότι είσαι το ίδιο ή καλύτερος από αυτούς και όλα είναι μια πλεκτάνη και δεν αναγνωρίζουν την αξία σου, τότε ξεκινάμε από λάθος αφετηρία.

Όχι εννοείται ότι δεν είμαι στο ίδιο επίπεδο με αυτούς, δεν έχω κάνει δίκτυα κλπ. Απλώς εννοώ αν είναι να πάρω ένα τόσο δύσκολο πτυχίο, γιατί ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πτυχία πανεπιστημίου (μαθηματικά, φυσικές κλπ) για να κυνηγήσω μια θέση που έχει συγκεκριμένα ζητούμενα π.χ. Frameworks, Κλπ. είναι λίγο άτοπο. Είναι σύνηθες τα πανεπιστήμια να σε εκπαιδεύουν σε πράγματα που δε ζητά η αγορά εργασίας και έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας χωρίς πρακτική εφαρμογή κυρίως στην Ελλάδα, τον οποίο βαθμό δυσκολίας δεν ξέρω κατά πόσο τον αντέχω όταν πλεον ο κόπος και η αξιοκρατία, δεν ανταμοίβεται και δεν εφαρμόζεται αντίστοιχα και ζούμε μια διαρκή κρίση οικονομικά και κοινωνικά. Αν ζούσα σε βόρειες χώρες θα το έκανα γιατί τα πανεπιστήμια έχουν διασύνδεση με την βιομηχανία απίστευτη.

Δημοσ.

Τα frameworks είναι επιφανειακές γνώσεις. Όταν θα ψάξεις για δουλειά κανείς δεν περιμένει να ξέρεις το stack που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία. Άμα ξέρεις αυτά που πρέπει να ξέρεις τότε αυτά τα μαθαίνεις μόνος σου σε λίγους μήνες. Στο πανεπιστήμιο μαθαίνεις τις βάσεις και τα μαθήματα υποδομής πάνω στα οποία βασίζονται όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν ξέρεις αυτά στην ουσία δεν ξέρεις τίποτα και οι δουλειές που θα κάνεις θα είναι απλές και κακοπληρωμένες. 

Είναι σαν σαν ζητάς από έναν πολιτικό μηχανικό να σου δείξει πως να κάνεις στατικές μελέτες ή έναν γιατρό να κάνεις διαγνώσεις "εμπειρικά", απλώς χτίζεις στην άμμο έτσι και δεν είναι αυτό που ψάχνουν (και έχουν την επιλογή να επιλέξουν) οι εταιρείες. Άμα έχεις πολλές γνώσεις θα μπορείς να πας σε καλύτερες εταιρείες και πιο ενδιαφέροντα project και με καλύτερες αμοιβές. Ούτως ή άλλως όσο περνάει ο καιρός η σημασία του κώδικα που απλώς "τρέχει" φθίνει και παίζουν μεγαλύτερο ρόλο θέματα scalability, low latency, αρχιτεκτονικής και άλλα που χρειάζεσαι γνώσεις αλγορίθμων, δομών δεδομένων, λειτουργικών, δικτύων, αρχιτεκτονικής υπολογιστών και κατανεμημένων συστημάτων που τα μαθαίνεις στο πανεπιστήμιο.

Σε πολλά μαθηματικά (λογισμός, γραμμική άλγεβρα, σήματα, πιθανότητες και στατιστική, αριθμητική ανάλυση, θεωρία πληροφορίας) βασίζονται ολόκληροι κλάδοι της επιστήμης υπολογιστών όπως ανάλυση δεδομένων, μηχανική μάθηση, αναγνώριση εικόνας, κρυπτογραφία, γραφικά,  κτλ. Φυσική δεν έχουν τα τμήματα πληροφορικής εκτός απ' τα τμήματα ΗΜΜΥ που ασχολούνται και με τα κατώτερα στρώματα των κυκλωμάτων. Όλα αυτά δεν είναι άχρηστα.

Όσο για την δυσκολία των τμημάτων, αυτό ακριβώς ψάχνουν οι εταιρείες, δυνατούς λύτες. Ένα πτυχίο μηχανικής ανοίγει άπειρες πόρτες από αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό. Σε πολλές επενδυτικές τράπεζες στην Αμερική πιο εύκολα προσλαμβάνουν μηχανικούς παρά οικονομολόγους ακριβώς επειδή το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα είναι δύσκολα.

Σίγουρα θα πεταχτούν τύποι που βρήκαν δουλειά προγραμματιστή χωρίς πτυχίο αλλά αυτό βασίζεται στην προσφορά και την ζήτηση και είναι περιπτωσιολογία. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα γνώσεων και ανάλογες δουλειές/απολαβές.

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρχικά ο προγραμματισμός είναι ευρύ πεδίο και περιλαμβάνει παρα πολλά διαφορετικά αντικείμενα. Λόγω των σπουδων σου ως μηχανολόγος μηχανικός θεωρώ ότι θα μπορούσες να στραφείς στον προγραμματισμό συστημάτων, είναι low level και απαιτεί γνώσεις γλώσσας C και C++ κυρίως. Υπάρχει ζήτηση σε βιομηχανίες στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες πχ Intracom Defence που ζητάνε άτομα με αυτές τις γνώσεις. Αν σε ενδιαφέρει εξωτερικό υπάρχει ζήτηση Γερμανία οπότε θα χρειαστούν και λιγα γερμανικά.

Γενικά όμως πρέπει να βρεις με ΤΙ σου αρέσει να ασχοληθείς για να μπορέσεις να μάθεις κι αυτά που χρειάζονται. Έχεις σίγουρα πολλές επιλογές, η σχολή σου μπορεί να μην είχε δίκτυα σίγουρα όμως είχε μπολικα μαθηματικά και φυσικές οπότε έχεις τις βάσεις. Οσο για τον προγραμματισμό μη νομίζεις οτι στις σχολές πληροφορικής κάνουμε και πολλά πράγματα. Δεν εμβαθύνουμε αρκετά εγώ το μόνο αξόλογο που έκανα στη σχολή ήταν η πτυχιακή μου που χρειάστηκε να φτιάξω εφαρμογή σε γλώσσα που έπρεπε να μάθω από την αρχή. Από την άλλη λάτρευα στατιστική, διακριτά μαθηματικά, τεχνητή νοημοσύνη και μισούσα τα δίκτυα. 

*Επίσης μπορείς να κάνεις ένα μεταπτυχιακό πάνω στην πληροφορική 

Επεξ/σία από velociraptoras
Δημοσ.
On 07/03/2025 at 20:26, crimsonwall said:

Μια κακη δουλεια ειναι καλυτερη απο καθολου δουλεια, ναι σιγουρα αν μπορεις να χτυπησεις θεση με 1000$ και βαλε το κανεις αλλα αν δεις οτι δεν σε βγαινει ξεκινα με 800 εστω και σε 1 χρονο την κανεις. Το ιδιο και η εμπειρια, κακη εμπειρια > καθολου.

Αυτό. 

Και την χειρότερη εμπειρία να παρεις, θα δεις το day-to-day, θα δεις την διαχείριση των tasks, θα δεις πως λειτουργεί η ομάδα. 

Στην επόμενη συνέντευξη σίγουρα θα μπορέσεις να διεκδικήσεις πολλά περισσότερα με αξιώσεις, σε σχέση με το να δουλέψεις σεζόν και να κάνεις courses. 

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...