WuYingRen Δημοσ. 8 Μαρτίου Δημοσ. 8 Μαρτίου Συγγενής μου πουλάει ακίνητο, γραφείο αγορασμένο το 1976, και δε βρίσκει την εξοφλητική της αγοράς του. Γνωρίζει κάποιος, αν ειναι κατατεθημένη κάπου ή τί γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Ευχαριστώ
fmarkos Δημοσ. 8 Μαρτίου Δημοσ. 8 Μαρτίου Πάνω στο συμβόλαιο έχει τα στοιχεία του συμβολαιογράφου. Ο ίδιος που έκανε την αγοραπωλησία θα έχει κάνει και την εξόφλησή. Θα απευθυνθεί σε αυτόν για να την βρει, αν έχει βγει στην σύνταξη ή έχει πεθάνει θα έχει περάσει το αρχείο του σε κάποιον άλλο συμβολαιογράφο. 2
snot Δημοσ. 8 Μαρτίου Δημοσ. 8 Μαρτίου Νομίζω πως μετά από τόσα χρόνια δεν χρειάζεται. Ρώτησε συμβολαιογράφο; Στην τελική το πας και σε χρησικτησία 2
WuYingRen Δημοσ. 9 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Λογικά το αρχείο θα ειναι σε 1-2 συμβολαιογράφους πιο "κάτω" μιας και έχει περάσει αρκετός καιρός. Φαντάζομαι το ποιος/ποια πήρε το αρχείο αποθανόντα συμβολαιογράφου, θα βρεθέι είτε απο άλλο συμβολαιογράφο (του αγοραστή ή από το σύλλογό τους) Και εγώ νόμιζα οτι έτσ θα ειναι οταν δηλώσεις σε ε9 και σε κτηματολόγια ένα ακίνητο, αλλά ακόμα και για ενα που κληρονόμησα που αγοράστηκε το 1967, για τη μεταβίβαση ήθελαν το εξοφλητήριο... αλλά ευτυχώς το είχα βρεί στο φάκελο με όλα τα αρχεία του ακινήτου ...
blitzNikos Δημοσ. 9 Μαρτίου Δημοσ. 9 Μαρτίου Η αναγκαιότητα προσκόμισης της εξοφλητικής πράξης εξαρτάται από το είδος της. Αν είχε γίνει παρακράτηση κυριότητας τότε είναι απαραίτητη, γιατί με αυτήν ολοκληρώνεται η μεταβίβαση της κυριότητας. Στην περίπτωση αυτή θα έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο, όπως το αρχικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας, οπότε μπορείς να τη βρεις στο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο, στις μερίδες των συμβαλλομένων. Αν δεν υπήρχε παρακράτηση κυριότητας, είναι μια απλή συμβολαιογραφική απόδειξη του ποσού που καταβλήθηκε. Αυτή δε μεταγράφεται στο Υποθηκοφυκακείο. Δεν είναι όμως απαραίτητη, αφού έχουν περάσει 20+ χρόνια, εκτός αν ο αγοραστής θα πάρει δάνειο και το ζητάει η νομική υπηρεσία της τράπεζας. Δυστυχώς οι τράπεζες ζητούν συχνά άχρηστα έγγραφα και πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τους ενδιαφερόμενους. Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι να έγινε στον ίδιο συμβολαιογράφο που είχε γίνει το αρχικό συμβόλαιο. Το αρχείο των συμβολαιογράφων που πεθαίνουν, παραιτούνται ή συνταξιοδοτούνται μπορεί να το βρει κανείς στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο. https://app.enotariat.gr/public/katalogoi/arxeia 1
WuYingRen Δημοσ. 9 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 3 ώρες πριν, blitzNikos είπε Το αρχείο των συμβολαιογράφων που πεθαίνουν, παραιτούνται ή συνταξιοδοτούνται μπορεί να το βρει κανείς στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο. https://app.enotariat.gr/public/katalogoi/arxeia Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες. Το γραφείο είχε αγοραστεί μετρητοις και εξοφληθεί άμεσα σε ιδιώτη. Ο τωρινός αγοραστής δε ξέρω αν θα εμπλέξει τράπεζα από μέρους του.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα