Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι χρήστες iPhone και Android θα μπορούν σύντομα να ανταλλάσσουν μηνύματα RCS με πλήρη κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (E2EE), χάρη στις πρόσφατα ενημερωμένες προδιαγραφές RCS.

Το GSM Association ανακοίνωσε ότι το τελευταίο πρότυπο RCS περιλαμβάνει E2EE βασισμένο στο πρωτόκολλο Messaging Layer Security (MLS), επιτρέποντας για πρώτη φορά τη διαλειτουργική κρυπτογράφηση μεταξύ διαφορετικών παρόχων πλατφορμών.

Όπως εξηγεί το GSM Association, οι εργασίες για την ενεργοποίηση της κρυπτογράφησης E2EE στα μηνύματα μεταξύ Android και iPhone ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο είναι ένα χαρακτηριστικό απορρήτου και ασφάλειας που εμποδίζει τρίτους, όπως παρόχους μηνυμάτων ή εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, να βλέπουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας. Η GSMA αναφέρει ότι το νέο πρότυπο RCS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με "παρόχους κινητής τηλεφωνίας, κατασκευαστές συσκευών και παρόχους τεχνολογίας", συμπεριλαμβανομένης της Apple.

"Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο είναι μια ισχυρή τεχνολογία απορρήτου και ασφάλειας που το iMessage υποστηρίζει από την αρχή, και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε βοηθήσει στην καθοδήγηση μιας προσπάθειας σε όλο τον κλάδο για την προσθήκη κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο στο Universal Profile του RCS που δημοσίευσε η GSMA", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Apple, Shane Bauer. "Θα προσθέσουμε υποστήριξη για κρυπτογραφημένα μηνύματα RCS από άκρο σε άκρο στο iOS, iPadOS, macOS και watchOS σε μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού."

Η Apple εισήγαγε την υποστήριξη RCS στα iPhone ως μέρος μιας ενημέρωσης του iOS 18 τον Σεπτέμβριο, αν και μέχρι σήμερα κανένα ελληνικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας το υποστηρίζει. Παρόλο που το σύστημα μηνυμάτων της Apple, το iMessage, υποστήριζε ήδη την κρυπτογράφηση E2EE, αυτό δεν επεκτάθηκε στην ανταλλαγή μηνυμάτων RCS επειδή το προηγούμενο πρότυπο RCS δεν παρείχε υποστήριξη για διαφορετικές πλατφόρμες. Τα Google Messages επίσης ενεργοποίησαν την κρυπτογράφηση E2EE ως προεπιλογή για τα μηνύματα RCS, αλλά μόνο οι συνομιλίες μεταξύ χρηστών Google Messages ήταν κρυπτογραφημένες με E2EE, και όχι εκείνες που ανταλλάσσονταν με χρήστες iMessage ή χρήστες άλλων εφαρμογών RCS στο Android.

"Ήμασταν πάντα αφοσιωμένοι στην παροχή μιας ασφαλούς εμπειρίας ανταλλαγής μηνυμάτων, και οι χρήστες του Google Messages έχουν εδώ και χρόνια κρυπτογραφημένα μηνύματα RCS από άκρο σε άκρο (E2EE)", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google, Ed Fernandez, στο The Verge. "Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε αυτή την ενημερωμένη προδιαγραφή από την GSMA και εργαζόμαστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα με το οικοσύστημα κινητής τηλεφωνίας για την εφαρμογή και επέκταση αυτής της σημαντικής προστασίας χρηστών στις διάφορες πλατφόρμες που υποστηρίζουν μηνύματα RCS."

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο είναι ένα χαρακτηριστικό απορρήτου και ασφάλειας που εμποδίζει τρίτους, όπως παρόχους μηνυμάτων ή εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, να βλέπουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας.

Και που είναι το κακό να βλέπουν τα μηνύματα μου. Επίσης θέλω να βλέπουν και τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, εφορίας κλπ. Αλλά όχι μόνο να τους βλέπουν να τους πληρώνουν κιόλας. Καλά είναι να παίρνουν μάτι αλλά  όχι τζάμπα.

Σημείωση:

Άλλη μία αχρείαστη υπηρεσία.

Στην Ελλάδα ζούμε η ρουφιανιά τρέχει με ταχύτητα φωτός.

Επεξ/σία από alexpap
  • Confused 14
  • Haha 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε το RCS στο Messages(το εχω απενεργοποιημενο) ουτε και θα ασχοληθω ποτε...

Επεξ/σία από ScorpioX777
  • Like 1
  • Confused 3
  • Sad 2
  • Haha 5
Δημοσ.

Καλά όλα αυτά, η ΕΕ ποτέ θα πιέσει τους παρόχους στην Ελλάδα για να δώσουν την υπηρεσία RCS?

• Like 12
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, ScorpioX777 είπε

Δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε το RCS στο Messages(το εχω απενεργοποιημενο) ουτε και θα ασχοληθω ποτε...

Εε ναι. Ταχυδρομείο για επικοινωνία.

• Like 5
  • Thanks 3
  • Haha 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, AtiX είπε

Καλά όλα αυτά, η ΕΕ ποτέ θα πιέσει τους παρόχους στην Ελλάδα για να δώσουν την υπηρεσία RCS?

...σε Android υπάρχει ήδη, αρκετό καιρό (αν αναφέρεσαι εκεί).

Δεν ξέρω φυσικά αν ενσωματώνει Ε2ΕΕ ... πάντως μετά απο μία πρόσφατη αναβάθμιση (στις πληροφορίες της εφαρμογής, δεν αναφέρει κάτι σχετικό). Παρόλα αυτά υπάρχει σαν υπηρεσία και λειτουργεί σωστά (δεν χάνω μηνύματα - το κατά πόσο είναι κρυπτογραφημένα, δεν γνωρίζω).

Screenshot_2025-03-14-19-42-49-68_0ce57feeccaa51fb7deed04b4dbda235.jpg

Επεξ/σία από TechnoState
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, TechnoState είπε

Δεν ξέρω φυσικά αν ενσωματώνει Ε2ΕΕ ... πάντως μετά απο μία πρόσφατη αναβάθμιση (στις πληροφορίες της εφαρμογής, δεν αναφέρει κάτι σχετικό). Παρόλα αυτά υπάρχει σαν υπηρεσία και λειτουργεί σωστά (δεν χάνω μηνύματα - το κατά πόσο είναι κρυπτογραφημένα, δεν γνωρίζω).

Η υπηρεσία είναι μέσω των server της Google και όχι μέσω των παρόχων φίλε μου που θα είχε νόημα σε ένα κοινό πρότυπο ανάμεσα σε Android και iOS συσκευών…

• Like 3
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, TechnoState είπε

Δεν είμαι σίγουρος ότι αν έχεις Google Messages χρησιμοποιείται ο πάροχος. Από ότι καταλαβαίνω όχι αλλά δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά. 

Link: https://support.google.com/messages/answer/9592174?hl=en#zippy=%2Chow-rcs-chats-work

Αναφορά σε κείμενο

When you use RCS chats by Google, messages are sent and received through Google’s RCS infrastructure over the internet. Messages can either be delivered to or received from users on other RCS service providers. If RCS chats are provided by Google, but your recipient’s RCS service is with another provider, your messages are routed through Google’s RCS infrastructure and then routed to your recipient's RCS infrastructure.

Delivery of SMS and MMS messages, which are always sent through your carrier, won't change as part of your use of RCS chats.

Μεταξύ χρηστών  Google Messages κάπου είχα διαβάσει ότι έχει E2EE. Το πρόβλημα ξεκινάει αν ο ένας από τους 2  δεν περνάει από Google γιατί δεν υπήρχε E2EE στο RCS επειδή  δεν το έκανε η GSMA (δημιούργησε το πρωτόκολλο) . Θεωρητικά όλοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτό,  

Προσωπικά ως κακόπιστος θα έκανα επιπλέον encryption στο cloud  αν ήμουν η Apple , Google κτλ. Εκτός αν είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχει τρόπος να έχουμε τα σκανδαλά υποκλοπών του 2004-2005  ή το ψιλοθέλουν...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Dimitris_1981 ναι  ούτε εγώ το γνωρίζω σίγουρα. Αν κ δεν διευκρινίζεται κάπου(ποιος παρέχει τι) υπάρχει ενημέρωση σε συνομιλία (για end-to-end κρυπτογράφηση) στην sms συνομιλία.

Screenshot_2025-03-14-20-27-12-10_0ce57feeccaa51fb7deed04b4dbda235.jpg

Επεξ/σία από TechnoState
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Δεν είμαι σίγουρος ότι αν έχεις Google Messages χρησιμοποιείται ο πάροχος. Από ότι καταλαβαίνω όχι αλλά δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά. 

Link: https://support.google.com/messages/answer/9592174?hl=en#zippy=%2Chow-rcs-chats-work

Μεταξύ χρηστών  Google Messages κάπου είχα διαβάσει ότι έχει E2EE. Το πρόβλημα ξεκινάει αν ο ένας από τους 2  δεν περνάει από Google γιατί δεν υπήρχε E2EE στο RCS επειδή  δεν το έκανε η GSMA (δημιούργησε το πρωτόκολλο) . Θεωρητικά όλοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτό,  

Προσωπικά ως κακόπιστος θα έκανα επιπλέον encryption στο cloud  αν ήμουν η Apple , Google κτλ. Εκτός αν είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχει τρόπος να έχουμε τα σκανδαλά υποκλοπών του 2004-2005  ή το ψιλοθέλουν...

Απ'  ό,τι καταλαβαίνω τα Android κινητά που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Google messages έχουν και κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (της Google) όπως συμβαίνει με WhatsApp Viber κλπ. Για κρυπτογράφηση μεταξύ Android και iOS μην κρατάς την ανάσα σου δεν νομίζω ότι ασχολούνται με αυτά οι πάροχοι στην Ελλάδα...

• Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, panathatube είπε

Απ'  ό,τι καταλαβαίνω τα Android κινητά που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Google messages έχουν και κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (της Google) όπως συμβαίνει με WhatsApp Viber κλπ. Για κρυπτογράφηση μεταξύ Android και iOS μην κρατάς την ανάσα σου δεν νομίζω ότι ασχολούνται με αυτά οι πάροχοι στην Ελλάδα...

Ναι το ίδιο κατάλαβα και εγώ.

Το άρθρο ότι η GSMA σε συνδυασμό με Google , Apple κτλ συνεργάζονται για ένα κοινό πρότυπο κρυπτογράφησης (E2EE). Θεωρητικά και οι δικοί μας απατεώνες θα αναγκαστούν να την εφαρμόσουν. Είχε ακουστεί ότι τον Απρίλιο θα το έφερνε η Cosmote σε iOS αλλά από φήμη μέχρι πραγματικότητα…. 
Επίσης δεν ξέρω αν αρκεί να το φέρει στο iOS ή πρέπει να γίνει και στο Android. Προσωπικά χρησιμοποιώ Viber/ Messenger  που έχουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Το WhatsUP με εξωτερικό κυρίως.

Αν έρθει το RCS νομίζω ψιλό τελειώνει ο ανταγωνισμός. Πολλοί θα βασίζονται στο Stock App.

• Like 1
Δημοσ.

Παντα το είχα απορία. Ακόμα και οι χρήστες iOS που έχουν το iMessage, που είναι διαδεδομένο πολλά χρόνια, τι ποσοστό από αυτούς το χρησιμοποιεί συχνα; Γιατί εγώ βλέπω ότι όλοι θα στείλουν σε whats app, viber, messenger και Instagram . Ακόμα και μεταξύ iphone.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, ardi21 είπε

Παντα το είχα απορία. Ακόμα και οι χρήστες iOS που έχουν το iMessage, που είναι διαδεδομένο πολλά χρόνια, τι ποσοστό από αυτούς το χρησιμοποιεί συχνα; Γιατί εγώ βλέπω ότι όλοι θα στείλουν σε whats app, viber, messenger και Instagram . Ακόμα και μεταξύ iphone.

Σε Ελλάδα νομίζω ελάχιστοι. Για αυτό αν μπει το RCS κερδισμένη θα βγει η Apple σε χώρες που ισχύει το ίδιο. Απλα αντί SMS/MMS θα στέλνει με RCS σε 3ους. Σκέψου πιθανή προμήθεια όταν θα ανοίξει και η μεταβίβαση χρημάτων που είναι πιθανή σαν επόμενη φυσική κίνηση.
Οι μικροί θα πληγούν κατά την γνώμη μου. Όταν τα έλεγα όμως με έλεγαν φαν μπόι και πρόβατο….

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...