Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δε με προβληματίζει τοςο το κρύο. Τέλος Γενάρη που βούτηξα, μέχρι τη μέση το νερό ήταν ανεκτό. Μόλις έφτασα στην κοιλιά κρύωσα, όποτε 3χιλιοστα στολης αρκούν.

Το μέγεθος με προβληματίζει γιατί θα μου κανει στο ύψος αλλα θα ειναι πολύ φαρδιά και αυτό θα μειώνει τοςο τη στεγανότητα όσο και την άνεση στην κολύμβηση.

Δημοσ.

O Φώτης είπε να κάνω την ερώτηση εδ'ω για να να πάρω γνώμη κι από τον Πουλινό.

Λοιπόν, θέλω μια στολή κολύμβησης για να συνεχίσω βουτιές και το χειμώνα (έκανα φέτος 3 μπάνια τέλη Γενάρη, πολύ κρύο, μπήκα για το γαμώτο αλλά με την καμία δεν αντέχω χωρίς στολή τα 20-30 λεπτά που θέλω να μένω εντός θαλάσσης).

Κάτι φτηνό σαν κι αυτό κάνει δουλειά;

Επίσης, τίθεται θέμα μεγέθους καθότι μακρόστενος (1,84 και 70 κιλά). Άμα πάρω την XL που μου ταιριάζει στο ύψος θα μου πλέει λόγω φάρδους;  

ειναι λιγο μεγαλο θεμα αυτο.ας τα παρουμε απο την αρχη.δεν υπαρχει ακριβη απαντηση απλα μπορουμε να σου πουμε διαφορα και να αποφασισεις εσυ.

το ανθρωπινο σωμα καταρχην εχει μεγαλη απωλεια θερμοτητας απο το κεφαλι.μετα σε νοιαζει να ειναι ζεστο το σωμα σου στηθος κτλ κτλ.

τα shorties που εβαλες καλυπτουν αυτα τα σημεια που σε νοιαζει στο σωμα.τα ποδια και τα χερια αντεχουν.απο την αλλη προσωπικη αποψη αν ειναι να παω στα shorties προτιμω να παω σε ολοσωμη για να καλυψω και τα τελευταια σημεια.να ζεσταθεις οσο εισαι μεσα στο νερο ακομα και αν κολυμπας γρηγορα το θεωρω δυσκολο.

για το κεφαλι υπαρχει και κουκουλιτσα αν θες να καλυψεις αυτια αν νιωθεις οτι κρυωνεις ή οτι σε ενοχλει το κρυο νερο.

δηλαδη εγω θα πηγαινα σε 3mm ολοσωμη.5 για σενα που θα κολυνμπας συνεχεια αυτα τα 20-30 λεπτα τα θεωρω λιγο πολυ εκτος αν κρυωνεις τρελλα.υπαρχουν και στολες βεβαια που στο στηθος ειναι 5 αλλα στα αλλα σημεια ειναι 3 mm.αν τωρα νιωθεις οτι κρυωνεις παρα πολυ ανα πασα στιγμη μπορεις μεσα απο την 3αρα να βαλεις καποιο vest 2 χιλιοστων που βγαινει με κουκουλα αλλα και χωρις ή πολυ απλα καποιο μπλουζακι νεοπρεν του 1mm.αν μου ελεγες οτι κανεις παυσεις στο νερο τοτε ναι 5mm θαηταν καλυτερα αλλα εφοσον εισαι επιφανεια γιατι κολυμπας και εφοσον κολυμπας δεν πας για να κατσεις τα 3mm ειναι ιδανικα χωρις να σε ενοχλουν πανω στο σωμα σου.τα shorties ειναι πιο φτηνα αλλα οσο να νε οταν μπεις στο νερο το κρυο τα ποδια και τα χερια θα την ακουσουν λιγο για αυτο λεω full suit..αν τωρα γενικοτερα αντεχεις το κρυο ναι παιρνεις shorties ή αν λες οτι οκ ακομα και τα shorties ειναι πολυ για μενα τοτε πας σε vest μονο ειτε σε μπλουζα 1mm.αλλα θα πρεπει πραγματι να αντεχεις.υπαρχουν και καταστηματα που φτιαχνουν τα μετρα σου στολες απλα ειναι πιο ακριβα.θες να ειναι καπως κολλητη πανω σου οχι φαρδια για να μην παγιδευει πολυ νερο μεσα.αλλα ναι εισαι λιγο παραξενο νουμερο.εισαι ψηλος και λεπτος.ειμαι 1.80 73 kg και ειχα παρει νουμερο ml= medium large.στο υψος ημουν λιγο οριακα.αν πηγαινα στο large μετα ναι θα ηταν λιγο πιο χαλαρη πανω μου.

Γιάννη, με 3 χιλιοστά πάχος δεν νομίζω να σε καλύπτει. Καλύτερα δες στολές με 5 χιλιοστά πάχος ή/και πιο "παχιές". Είναι κρύα τα νερά εκεί πάνω, το ξέρεις καλύτερα από εμένα.

σε ολοσωμη πιστευω ειναι οκ αφου η ασκηση που θα κανει θα ειναι πιο εντονη απο καταδυση χωρις να ειναι σε βαθος και χωρις αναμονες.

Αν μιλάμε για νεοπρέν wetsuit, τα 5 χιλιοστά νομίζω είναι πολλά, ειδικά για κάποιον που μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει χειμερινός κολυμβητής. Δε θέλω να τον πάρω στο λαιμό μου, αλλά 3-4 mm θα έλεγα πως φτάνουν. Βέβαια και η διαφορά μεταξύ 3 και 4 χιλιοστών είναι σημαντική. Το δικό μου νεοπρέν είναι 4 mm στο κορμό και 3 στα άκρα και δε θα πήγαινα με τίποτα σε κάτι πιο παχύ, αλλά από την άλλη ίσως δοκίμαζα και κάτι πιο λεπτό.

Επίσης μάλλον καλύτερα να είναι full suit που να καλύπτει τα πόδια μέχρι τέρμα κάτω.

(Με επιφύλαξη όλα αυτά, γιατί το δικό μου προορίζεται κυρίως για surf, απλά γράφω επειδή το έχω τεστάρει λίγο και για κολύμπι, και με τη λογική ότι μιλάμε για το ίδιο υλικό, δηλαδή για νεοπρέν.)

Στο λινκ παρακάτω υπάρχει και ένας οδηγός για το πάχος. Πχ, για θερμοκρασίες νερού μεταξύ 58-63 Fahrenheit, δηλαδή κάπου μεταξύ 14-17 βαθμούς κελσίου, προτείνεται full suit με 3/2 mm ή 4/3mm.

Εντιτ: οκ παίζει να είναι και λίγο πιο κρύο το νερό το Γενάρη... Οπότε με 3mm παιζει όντως να τον δαγκώσεις. :Ρ

http://www.evo.com/guides/wetsuit-thickness-and-temperature-chart#Wetsuit Thickness

απλα στο surf δεν εισαι μεσα στο νερο συνεχεια απο την μια απο την αλλη ομως δεν θα ζεσταθεις απο την σωματικη ασκηση.εσυ με το surf θα φας ολο τον αερα συν οτι εχεις και μια χ ταχυτητα.οποτε και εσυ μπορεις καπος ευκολα να κρυωσεις.το ζορι ειναι οταν θα μπει μεσα το νερο για πρωτη φορα.πολυ φορανε 1 mm μπλουζακι απο μεσα γιανα ειναι λιγο καλυτερα οταν μπει το νερο μεσα την πρωτη φορα.δεν το νιωθεις να κυλαει στο δερμα σου δηλαδη απευθειας.

Δε με προβληματίζει τοςο το κρύο. Τέλος Γενάρη που βούτηξα, μέχρι τη μέση το νερό ήταν ανεκτό. Μόλις έφτασα στην κοιλιά κρύωσα, όποτε 3χιλιοστα στολης αρκούν.

Το μέγεθος με προβληματίζει γιατί θα μου κανει στο ύψος αλλα θα ειναι πολύ φαρδιά και αυτό θα μειώνει τοςο τη στεγανότητα όσο και την άνεση στην κολύμβηση.

αν δεν βρεις κατι στο μεγεθος σου τοτε custom built και ας ερθει λιγο πιο ακριβα.μια φορα θα την παρεις.δυσκολα θα χαλασει.και αν ηταν ανεκτο τοτε τα 3mm θα ειναι μια χαρα.

• Like 1
Δημοσ.

σε ολοσωμη πιστευω ειναι οκ αφου η ασκηση που θα κανει θα ειναι πιο εντονη απο καταδυση χωρις να ειναι σε βαθος και χωρις αναμονες.

Ναι, υπό αυτό το σκεπτικό, ίσως να έχεις δίκιο. Προσωπικά, λόγω συνήθειας, απάντησα με το μυαλό στα 25+ μέτρα βάθος για Χ ώρα, συνθήκες οι οποίες είναι εντελώς ξένες με αυτό που θέλει να κάνει ο Γιάννης.

Δημοσ.

απλα στο surf δεν εισαι μεσα στο νερο συνεχεια απο την μια απο την αλλη ομως δεν θα ζεσταθεις απο την σωματικη ασκηση.εσυ με το surf θα φας ολο τον αερα συν οτι εχεις και μια χ ταχυτητα.οποτε και εσυ μπορεις καπος ευκολα να κρυωσεις.

Ναι, μα κι εγώ μίλησα έχοντας ως σημείο αναφοράς τις στιγμές που είμαι μέσα στο νερό (και δε μιλάω απαραίτητα για μερικά μόνο δευτερόλεπτα).

Οσο είσαι πάνω στη σανίδα και εκτός νερού πάντως, περισσότερο ζεστένεσαι παρά κρυώνεις. Στο windsurf συγκεκριμένα μια χαρά ζεστένεσαι και ιδρώνεις από τη σωματική άσκηση, πχ με 4 mm στολή, 10-15 βαθμούς θερμοκρασίας αέρα και πολύ άνεμο φυσικά. Τουλάχιστον στη περίπτωση μου αυτά. :ρ

Πριν παραγγείλεις θα μπορούσες ίσως να πας και να δοκιμάσεις καμιά στολή σε κανενα κατάστημα; Αμα είναι υπερβολικά φαρδιά η στολή σε σημείο που να μην εφαρμώζει καλά, παίζει μετά να έχεις πρόβλημα και να νιώθεις το κρύο νερό να κυλάει στη πλάτη σου, κάτι που είναι αρκετά αφόρητο...

Δημοσ.

Ναι, υπό αυτό το σκεπτικό, ίσως να έχεις δίκιο. Προσωπικά, λόγω συνήθειας, απάντησα με το μυαλό στα 25+ μέτρα βάθος για Χ ώρα, συνθήκες οι οποίες είναι εντελώς ξένες με αυτό που θέλει να κάνει ο Γιάννης.

ναι στα 25 μετρα ιανουαριο και γενικα χειμωνα με 3mm στολη πρεπει να εισαι πιγκουινος.

Ναι, μα κι εγώ μίλησα έχοντας ως σημείο αναφοράς τις στιγμές που είμαι μέσα στο νερό (και δε μιλάω απαραίτητα για μερικά μόνο δευτερόλεπτα).

Οσο είσαι πάνω στη σανίδα και εκτός νερού πάντως, περισσότερο ζεστένεσαι παρά κρυώνεις. Στο windsurf συγκεκριμένα μια χαρά ζεστένεσαι και ιδρώνεις από τη σωματική άσκηση, πχ με 4 mm στολή, 10-15 βαθμούς θερμοκρασίας αέρα και πολύ άνεμο φυσικά. Τουλάχιστον στη περίπτωση μου αυτά. :ρ

Πριν παραγγείλεις θα μπορούσες ίσως να πας και να δοκιμάσεις καμιά στολή σε κανενα κατάστημα; Αμα είναι υπερβολικά φαρδιά η στολή σε σημείο που να μην εφαρμώζει καλά, παίζει μετά να έχεις πρόβλημα και να νιώθεις το κρύο νερό να κυλάει στη πλάτη σου, κάτι που είναι αρκετά αφόρητο...

εκτος νερου οσο και να φυσαει το νεοπρεν θα σε κρατησει ζεστο εφοσον κολλαει πανω σου οποτε λιγο ηλιο να εχει εκει πραγματι θα ζεσταθεις αλλα το ευκολο ειναι να βουτηξεις λιγο μεσα στο νερο να βραχει το νεοπρεν ωστε να μεινεις για  λιγο δροσερος.αμα του ειναι επισης μεγαλη θα τον ενοχλει αναλογως το που ειναι μεγαλη.αν ειναι πχ στα χερια τοτε δεν θα καθεται καλα και θα τον ενοχλει στις κινησεις.για σενα με το surf ακομα και πιο λεπτη απο 3mm θα σου κανει.εχουν και πιο λεπτες νομιζω.απλα θες ενα νεοπρεν να σε καλυπτει ολοκληρο παρα να ειναι χοντρο

Δημοσ.

Μπορώ να κολυμπήσω με στολή ´η θα περιορίζει τις κινήσεις μου; Το εχει δοκιμάσει κανεις;

θα εχεις λιγο παραπανω ανωση λογω του neopren,η 3mm δεν εμποδιζει γενικοτερα.σιγουρα δεν θα εισαι οπως εισαι χωρις αυτην αλλα αμα ειναι σωστο μεγεθος δεν εχεις θεμα.φαντασου οτι σε triathalon κτλ καποιοι κολυμπανε με στολη.θα χασεις λιγο στο ποσο ανετα εισαι αλλα θα κερδισεις οτι θα βουλιαζεις λιγοτερο.

• Like 1
Δημοσ.

Βασικά, ό,τι λέει ο poulinos. Μέχρι να συνηθίσεις την αίσθηση, μπορεί να νομίζεις ότι περιορίζει λίγο τις κινήσεις σου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σε εμποδίσει από το να κολυμπήσεις.

• Like 1
Δημοσ.

καλη αγορα οτι αλλο θες εδω ειμαστε.

Βασικά, ό,τι λέει ο poulinos. Μέχρι να συνηθίσεις την αίσθηση, μπορεί να νομίζεις ότι περιορίζει λίγο τις κινήσεις σου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σε εμποδίσει από το να κολυμπήσεις.

Θα του αρεσει που θα ειναι στα ζεστα και θα επιπλεει πιο ευκολα.

Δημοσ.

Παιδια καλησπερα

Προσφατα αγορασα μια full face snorkelling mask!! ειναι φοβερη, αλλα εχει ενα κακο... καλυπτει τη μυτη και δεν μπορεις να κανεις εξισωση!!

Υπαρχει καποιος τροπος να αποφυγουμε την εξισωσης για 6-7 μέτρα??

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Δες πιο κάτω, υπάρχει ολόκληρο θέμα για καταδύσεις και έχει άτομα που ασχολούνται και γνωρίζουν το αντικείμενο!

• Like 1
Δημοσ.

Παιδια καλησπερα

Προσφατα αγορασα μια full face snorkelling mask!! ειναι φοβερη, αλλα εχει ενα κακο... καλυπτει τη μυτη και δεν μπορεις να κανεις εξισωση!!

Υπαρχει καποιος τροπος να αποφυγουμε την εξισωσης για 6-7 μέτρα??

Ευχαριστώ

παμε απο την αρχη.

γραφεις οτι πηρες μια μασκα για snorkelling η οποια ειναι Full face.αλλο πραγμα το snorkelling αλλο πραγμα η ελευθερη καταδυση.

αν την πηρες για snorkelling δεν θα πας στα 6-7 μετρα.αν την πηρες για ελευθερη καταδυση τοτε δεν ειναι η σωστη μασκα.θες μικρου ογκου μασκα.

μετα υπαρχουν και αλλοι τροποι να εξισωσει καποιος χωρις να κλεισει την μυτη αλλα ειναι και αναλογως το ατομο αλλα αναλογως και την εξοικειωση του.πχ καταπινοντας,πιεζοντας την γλωσσα λιγο στο πανω μερος.

εδω ενα θεμα για full face mask αν και δεν πιστευω οτι πηρες τετοια μασκα αλλα για να δεις πανω κατω μερικα πραγματα.

http://www.scubaboard.com/community/threads/equalizing-in-a-full-face-mask.297412/

λογικα πηρες κατι τετοιο

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--_5iJM1Wg--/c_scale,fl_progressive,q_80,w_800/19dubcxybx089jpg.jpg

το οποιο οπως βλεπω δεν εχει να εξισωσεις γιατι ειναι για snorkelling.δηλαδη αν ειναι να κατεβαινεις στα 6-7 μετρα απλα παρε μια κανονικη μασκα.αυτο ειναι για αλλη χρηση.αν κρατησεις αυτην θα μαθεις να εξισωνεις με αλλους τροπους.

ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕ ΚΑΝΑ ΒΑΡΟΤΡΑΥΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ Ή ΚΑΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ  ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ.ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ αλλαζει σχεδον στο διπλασιο η πιεση που δεχεσαι.

επιφανεια = 1 ατμοσφαιρα

6,7 μετρα = 1,6 -1.7 σχεδον το διπλασιο .

• Like 1
Δημοσ.

παμε απο την αρχη.

γραφεις οτι πηρες μια μασκα για snorkelling η οποια ειναι Full face.αλλο πραγμα το snorkelling αλλο πραγμα η ελευθερη καταδυση.

αν την πηρες για snorkelling δεν θα πας στα 6-7 μετρα.αν την πηρες για ελευθερη καταδυση τοτε δεν ειναι η σωστη μασκα.θες μικρου ογκου μασκα.

μετα υπαρχουν και αλλοι τροποι να εξισωσει καποιος χωρις να κλεισει την μυτη αλλα ειναι και αναλογως το ατομο αλλα αναλογως και την εξοικειωση του.πχ καταπινοντας,πιεζοντας την γλωσσα λιγο στο πανω μερος.

εδω ενα θεμα για full face mask αν και δεν πιστευω οτι πηρες τετοια μασκα αλλα για να δεις πανω κατω μερικα πραγματα.

http://www.scubaboard.com/community/threads/equalizing-in-a-full-face-mask.297412/

λογικα πηρες κατι τετοιο

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--_5iJM1Wg--/c_scale,fl_progressive,q_80,w_800/19dubcxybx089jpg.jpg

το οποιο οπως βλεπω δεν εχει να εξισωσεις γιατι ειναι για snorkelling.δηλαδη αν ειναι να κατεβαινεις στα 6-7 μετρα απλα παρε μια κανονικη μασκα.αυτο ειναι για αλλη χρηση.αν κρατησεις αυτην θα μαθεις να εξισωνεις με αλλους τροπους.

ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕ ΚΑΝΑ ΒΑΡΟΤΡΑΥΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ Ή ΚΑΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ  ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ.ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ αλλαζει σχεδον στο διπλασιο η πιεση που δεχεσαι.

επιφανεια = 1 ατμοσφαιρα

6,7 μετρα = 1,6 -1.7 σχεδον το διπλασιο .

ευχαριστώ για την απάντηση

Απλα η μασκα ειναι εκπληκτικη, και το μονο μελανο σημειο ειναι αυτο (οντως ειναι η δευτερη που ποσταρες). Με καταποση δοκιμασα αλλα δεν εχω εκπαιδευσει αρκετα την ευσταχιανη μου :) Οταν λεω να αποφυγουμε την εξισωση δεν εννοω οτι κατεβαινω, νιωθω την πιεση και δεν κανω τπτ για αυτο. Το σωμα σου κατ αρχην σε προειδοποει, εγω ειχα θεμα στα 2-2.5 μετρα.... ουτε λόγος για 5-6 μέτρα.

Αυτο που ελεγα ειναι μηπως υπάρχουν τυπου ωτοασπιδες, σαν ακουστικα που να αποροφουν μεγαλο μερος της πιεσης (οχι κατι που σπρώχνεται μεσα στο αυτι λογω της πιεσης και μπορει να προκαλεσει ζημια). Ισα ισα δλδ για να καλυψει μια επιπροσθετη πιεση +0.6, 0.7 Atm, δεν το θελω για αυτονομη αλλωστε ουτε προκειται να κατεβω παραπανω.

Ασχολουμαι με την φωτογραφια και απλα θελω να κατεβαινω σε αυτο το βαθος ωστε να βγαζω φωτογραφιες.

Η αληθεια ειναι οτι θελω να κανω το συστημα να δουλεψει γιατι ποτε δεν ειχα τοσο εκπληκτικη μασκα, με πανοραμικη θεα και να μη θολωνει και να εχει και μια λογικη τιμη..... αν επετρεπε την εξισωση με καποιο τροπο θα ηταν the best!!

Δημοσ.
Με καταποση ναι δεν ειναι ευκολο και θελει αρκετη δοκιμη οπως και με την γλωσσα προς τα πανω/πισω.

τα πρωτα 3 μετρα παντα ειναι τα δυσκολα στην εξισωση οποτε λογικο που σε πιανει απο εκει.

δεν μπορεις να βαλεις τιποτα σε ωτοασπιδες.πρεπει να εξισωσεις υποχρεωτικα.για την καταποση ισως αν ξεκινησεις να εξισωνεις πιο πριν,πριν σε προειδοποιησει το αυτι σου ,να ειναι πιο ευκολο.δηλαδη ανα μετρο και οχι στα 3 -4 που θα πας μετα.

οι μασκες δεν θολωνουν εκτος αν δεν την εχεις καθαρισει με συγκεκριμενους τροπους οταν τις αγοραζεις ή αν δεν εχεις βαλει κατι/φτυσει στην μασκα πριν μπεις μεσα.

επισης υπαρχουν πολλων ειδων κανονικες μασκες οι οποιες καποιες εχουν μονοκοματο "τζαμι" μπροστα ωστε να εχεις μεγαλυτερο οπτικο πεδιο.

παντως και οι κανονικες μασκες ειναι συνηθεια.φαντασου οτι τοσα ατομα τραβανε video/Φωτογραφιες με κανονικες μασκες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...