Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φώτη, μια που ασχολείσαι αρκετά και σε σχέση με το ατύχημα που ειχε το ζευγάρι αυτοδυτών στη Χαλκιδική. Τι περίπου παίζει με την αποσυμπίεση? Εσύ όταν πας στα 10 μέτρα ξέρω γω, και συμβεί κάτι και ανέβεις απότομα στην επιφάνεια, παίζει να έχεις θέμα? Πρέπει να περιμένεις και να ανεβαίνεις σιγά σιγά? Πως λειτουργείς? (αν βαριέσαι στείλε κανα λινκ ακόμα και στα Αγγλικά να ενημερωθουμε J )

• Απαντ. 2,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αρχικα υπαρχουν 2 μεγαλες κατηγοριες δυτων οι δυτες αναψυχης που ειναι το συντριπτικο ποσοστο των δυτων που βλεπεις και ξερεις   και αυτη η κατηγορια" δεν επιτρεπεται "να μπει σε διαδικασια αποσυμπιεσης διοτι δεν εχει εκπαιδευθει σε αυτο  και δεν εχει τα καταλληλα μεσα και αερια .

Η αλλη κατηγορια ειναι εκεινη που ειμαι εγω και ο πουλινος που ειναι οι tec δυτες  οι οποιο εχουν την καταλληλη εκπαιδευση και τα μεσα  να κανουν αποσυμπιεσεις και επιβαλεται καθως οι καταδυσεις τους ειναι μεγαλης διαρκειας και σε μεγαλο επισης βαθος.

Επειδη  το θεμα ειναι τεραστιο και δεν μπορει  να   απαντηθει αποσπασματικα  καλυτερα να δεις εδω για μια γενικοτερη γνωση :

https://en.wikipedia.org/wiki/Decompression_(diving)

Η ανοδος που κανουμε ειναι παντα σταδιακη οχι αποτομη και δεν πρεπει να υπερβαινει ενα συγκεκριμενο ρυθμο αναδυσης.Απο τα 10 μετρα δεν πρεπει να ανεβεις αποτομα .Yπο συγκεκριμενες προυποθεσεις  (διαρκεια καταδυσης ,δυνατοτητα  αμεσης επιστροφης στο αρχικο βαθος ,φυσιολογια και υγεια του δυτη κ.α) μπορει να εχεις προβλημα  αν και  ειναι  μικρο  βαθος τα 10 μετρα .

• Like 2
Δημοσ.

Nαι ρε ειδες χρωμα? Αν μου ελεγαν πως ειναι απο Αλεποχωρι-ψαθα δεν θα το πιστευα και δεν το ειχα και σε καθολου εκτιμηση το μερος .Καλα το drone ειναι πολυ ποιοτικο τραβαει και 4Κ.

Το εχω κανει μωρε  αυτο το φαραγγι σε εκπαιδευση των Μυλων λεγετε νομιζω .Δεν κατσαμε για φαγητο γιατι  επρεπε να γυρισουμε ειχαμε παει με δανεικο αμαξι φιλου .Ζηνοβια εχω παει 2 φορες δυσκολα θα παω 3η και αν παω θα ειναι για τερμα διεισδυση .Ειχε παει και το καταδυτικο μου Αρχες Ιουνη αλλα το εχασα γιατι θα πηγαινα Αλασκα.

Ναι ρε με την Βουλγαρα καλα δεν ηταν τυχαια ,επαγγελματιας που πηγε να σπασει το παγκοσμιο ρεκορ βαθους .Απλα δεν εμαθα λεπτομερειες κατι για ρευματα ακουστηκε που την εβγαλαν απο την γραμμη καθοδου κατι τετοια δεν ειμαι σιγουρος .

αν βγαλεις τις βαρκες/ψαροκαικα φαινεται λες και ειναι πουθενα εξωτικα.ειναι ωραια φαση με τα Drones.ειχαν βγαλει και με Drone την λιμνη βουλιαγμενης απο ψηλα οταν γινοταν το survey και ενταξει ειναι αλλη φαση.το καλο ειναι οτι πολλες καμερες πλεον τραβανε 4k απλα εχεις ενα τεραστιο αρειο.για μπανιο μια φορα πρεπει να εχω παει αλεποχωρι.οπως καταλαβες ουτε εγω το εχω σε εκτιμηση.

ναι το φαραγγι ειναι οι μυλοι και η γερακινα που ειναι χωρις νερο και τα κανεις ειτε σαν Μυησης ειτε σαν αυτονομων. δεν νομιζω οτι θα πανε για διεισδυση αυτοι.τωρα για το ατυχημα ...απλα κριμα.

Eπισης αυτη την περιοδο  τρεχει μια αποστολη στον Βρετανικο  με Ιταλους ,το καταδυτικο στην Κεα και τον Βαν .Ισως η καλυτερη καταδυση στον Ελληνικο χωρο και η πιο διασημη σιγουρα .

και τετοια events αξιζουν τρελα (120 μετρα αν θυμαμαι καλα)

Φώτη, μια που ασχολείσαι αρκετά και σε σχέση με το ατύχημα που ειχε το ζευγάρι αυτοδυτών στη Χαλκιδική. Τι περίπου παίζει με την αποσυμπίεση? Εσύ όταν πας στα 10 μέτρα ξέρω γω, και συμβεί κάτι και ανέβεις απότομα στην επιφάνεια, παίζει να έχεις θέμα? Πρέπει να περιμένεις και να ανεβαίνεις σιγά σιγά? Πως λειτουργείς? (αν βαριέσαι στείλε κανα λινκ ακόμα και στα Αγγλικά να ενημερωθουμε J )

το ποσο που και με τι αεριο θα κανεις αποσυμπιεση εχει να κανει με το βαθος που θα πας και με τον χρονο παραμονης εκει.με απλα λογια αν ξεπερασεις τα ορια θα πρεπει να κανεις στασεις αποσυμπιεσεις σε χ βαθη και με χ αεριο με σκοπο σταδιακα να ανεβαινεις.οι στασεις αποσυμπιεσης ειναι το ενα.επισης και σε σταση αποσυμπιεσης να μην μπεις παλι καλο ειναι να γινει σταση ασφαλειας .καθε οργανισμος μπορει να εχει διαφορετικα standards για το που θα γινει η σταση ασφαλειας.

επισης σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να ανεβαινεις γρηγορα.σιγουρα λιγοτερο απο 10m/min. ναι αν ανεβεις αποτομα στην επιφανεια η δεν κανεις καποια σταση τοτε ο οργανισμος δεν προλαβαινει να αποβαλει το αδρανες αεριο που ειναι ειτε το αζωτο ειτε το helium για ποιο βαθιες καταδυσεις με αποτελεσμα να δημιουργουνται φυσαλιδες(μεγαλες σε μεγεθος).Θα βρεις απειρο διαβασμα για αυτο διοτι υπαρχουν πολλοι αλγοριθμοι που υπολογιζουν τα deco stops ή τα Deep stops.

http://greekdivers.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

και βεβαια η αποσυμπιεση ειναι το ενα κομματι.οταν μιλαμε για καταδυσεις 150 μετρα Plus οπως στην συγκεκριμενη περιπτωση 230 περα απο αποσυμπιεσεις αρκετων ωρων σε διαφορα βαθη με διαφορετικα μειγματα εχεις να αντιμετωπισεις και κατι που δεν μπορεις να προφυλαχτεις ακριβως παρα μονο να μειωσεις (HPNS - High-pressure nervous syndrome) το οποιο δημιουργειται απο το helium.

https://en.wikipedia.org/wiki/High-pressure_nervous_syndrome

• Like 1
Δημοσ.

Κατα 94% εκλεισε  20-22/10 Τζια για το Πατρις ,αν δεν μας τα χαλασει ο καιρος γιατι ειναι λιγο περιεργο το σημειο εκει .Πιο  νωρις  δεν γινετε γιατι ερχετε αλλη μια ομαδα για τον Βρετανικο.

Δημοσ.

Κατα 94% εκλεισε  20-22/10 Τζια για το Πατρις ,αν δεν μας τα χαλασει ο καιρος γιατι ειναι λιγο περιεργο το σημειο εκει .Πιο  νωρις  δεν γινετε γιατι ερχετε αλλη μια ομαδα για τον Βρετανικο.

κανε και Eurobulker που ειναι κοντα και ωραιο.βεβαια καμια φορα μπορει να μην εχει ορατοτητα.ειναι λιγο παραξενο με την ορατοτητα.

Δημοσ.

To Eurobulker ποσα μετρα ειναι; τωρα τελειωνω το πρωτο σχολειο και δεν κρατιεμαι!

copy paste
Ενα κομμάτι του Eurobulker X εξέχει από το νερό μέχρι του ύψους των τριών μέτρων και μένει να θυμίζει την τραγική ιστορία του. Το ναυάγιο είναι καθισμένο όρθιο, σε αμμώδη,λασπώδη βυθό. Το βαθύτερο του κομμάτι βρίσκεται περίπου στα 35 μέτρα, αλλά ουσιαστικά το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι του, βρίσκεται μεταξύ 10 και 20 μέτρων.
οπως ειπα πιο πανω.
α.πολλες φορες αναλογως τον καιρο μπορει να μην εχει καλη ορατοτητα.
β.εχει σημεια στον φωτη παει αυτο για να κανεις διεισδυση.
γ.εχει σημεια να κανεις Passthrough 
δ.το νερο εχει μια γευση λιγο πετρελαιο και φαινεται λιγο σαν λαδωμενο στην επιφανεια.

και ενα video απο το eurobulker που φαινεται και το εσωτερικο του πλοιου οταν ειχα κανει το advanced tec wreck sidemount που ειχε και μερικα σεναρια να βγεις απο στενα σημεια

https://www.youtube.com/watch?v=vztEVu3Z9Ww

• Like 1
Δημοσ.

κανε και Eurobulker που ειναι κοντα και ωραιο.βεβαια καμια φορα μπορει να μην εχει ορατοτητα.ειναι λιγο παραξενο με την ορατοτητα.

το Eurobulker ολο κατι γινεται και  δεν μου καθεται  ,που θα παει ομως θεμα χρονου ειναι .

To Eurobulker ποσα μετρα ειναι; τωρα τελειωνω το πρωτο σχολειο και δεν κρατιεμαι!

Aρα εσυ σαν OWD μπορεις να το κανεις ,οχι φυσικα διεισδυση.

• Like 1
Δημοσ.

θα το δω απο πανω μονο, δε μπαινω μεσα. Μου εχουν πει οτι ειναι επιβλητικο.

ειναι πραγματι ωραιο ναυαγιο.μονο που εξεχει εξω απο το νερο το κανει πολυ ωραιο.απλα λιγο δυσκολο αν δεν εχεις ορατοτητα.και το avantis 3 λεει πολυ και οκ δεν ειναι μακρυα.σιγουρα αμα κανεις και το advance θα τα χαρεις ακομα πιο πολυ αφου θα μπορεις να πας πιο βαθια.το σαμινα επισης ωραιο αλλα μακρυα.
Δημοσ.

Τωρα ειδα το βιντεο, είναι πολύ στενα εκει μεσα! Poulinos πως βγηκες από το φονιστρινι; Σφηνωσες εκει :shock:

το σχολειο αυτο ειναι για να μαθεις πως να περνας απο στενα σημεια σε ναυαγια με sidemount βγαζοντας ειτε μονο την μια φιαλη ειτε και τις δυο ,με διαφορετικους τροπους αναλογως την περιπτωση.υπαρχουν και αλλα videakia στο internet απο το ιδιο ναυαγιο απο αλλους μαθητες εκπαιδευτες οπως πχ ο steve martin

https://www.google.gr/search?hl=en-US&ie=UTF-8&source=android-browser&q=steve+martin+sidemount&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=OpbPWZPNI4Kg8wf-0oKIDg&gws_rd=ssl

http://www.oceantreasures.org/videos/wreck-diving/advanced-wreck-diving-course-in-sidemount-configuration.html

και βεβαια θα βρεις και απειρα video με sidemount μεσα σε σπηλαια που εισαι ενα με το πατωμα.εχω μπει σε δυο στενωματα οταν εκανα σπηλαιολογια που τα σπηλαια ηταν ΣΤΕΓΝΑ και ενιωθες παραξενα.φαντασου τωρα και κατω απο το νερο

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...