Axlmon Δημοσ. 21 Μαρτίου Δημοσ. 21 Μαρτίου Νέα έρευνα από το Harvard Business School αποκαλύπτει ότι η πραγματική αξία του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (Open Source Software - OSS) για την παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, φτάνοντας τα 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η μελέτη με τίτλο "The Value of Open Source Software", που διεξήχθη από τους ερευνητές Manuel Hoffmann, Frank Nagle και Yanuo Zhou, είναι η πρώτη που υπολογίζει τόσο την πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης του λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο συμπληρωματικά σύνολα δεδομένων: το "Census II of Free and Open Source Software" και δεδομένα από την πλατφόρμα BuiltWith. Το πρώτο επικεντρώνεται στο λογισμικό που χρησιμοποιείται εσωτερικά από εταιρείες, ενώ το δεύτερο στο λογισμικό που χρησιμοποιείται στους ιστότοπούς τους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι: Η αξία αντικατάστασης της προσφοράς (το κόστος επανασύνταξης του λογισμικού μία φορά) ανέρχεται σε 4,15 δισεκατομμύρια δολάρια Η αξία της ζήτησης (αν κάθε εταιρεία έπρεπε να αναπτύξει το δικό της λογισμικό) φτάνει τα 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια Οι εταιρείες θα χρειαζόταν να ξοδέψουν 3,5 φορές περισσότερα χρήματα για λογισμικό αν δεν υπήρχε το OSS Οι έξι κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού αντιπροσωπεύουν το 84% της αξίας του OSS Το 96% της αξίας του OSS δημιουργείται από το 5% μόλις των προγραμματιστών Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η γλώσσα προγραμματισμού Go παράγει την υψηλότερη αξία, ακολουθούμενη από τις JavaScript και Java. Ο κλάδος "Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Υπηρεσίες" επωφελείται περισσότερο από το OSS με αξία περίπου 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενος από το λιανικό εμπόριο και τις διοικητικές υπηρεσίες. "Η ύπαρξη του λογισμικού ανοιχτού κώδικα επιτρέπει στις εταιρείες να εξοικονομούν τεράστια ποσά που διαφορετικά θα έπρεπε να επενδύσουν στην ανάπτυξη λογισμικού", σημειώνουν οι ερευνητές. Ένα αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι η άνιση κατανομή της συνεισφοράς στο OSS. Το τελευταίο 5% των προγραμματιστών (περίπου 3.000 άτομα) παράγει πάνω από το 93% της αξίας προσφοράς και το 96% της αξίας ζήτησης. Αυτοί οι προγραμματιστές συνεισφέρουν σε σημαντικά περισσότερα αποθετήρια κώδικα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. "Αυτό υποδεικνύει ότι ένας πολύ μικρός αριθμός προγραμματιστών δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα OSS που χρησιμοποιείται ευρέως από εταιρείες για τη δημιουργία του δικού τους κώδικα", αναφέρει η μελέτη. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ενώ το OSS συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία, η αξία του συχνά δεν αποτυπώνεται στις οικονομικές μετρήσεις, καθώς η τιμή του είναι μηδενική και η ποσότητα δύσκολα μετρήσιμη. Η έρευνα προτείνει ακόμα ότι το OSS είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ψηφιακής οικονομίας που πρέπει να προστατευθεί και να υποστηριχθεί. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, "η μέτρηση της αξίας που δημιουργεί το OSS είναι καθοριστική για τη μελλοντική υγεία της ψηφιακής οικονομίας και της υπόλοιπης οικονομίας που βασίζεται σε αυτήν". Η μελέτη θέτει τις βάσεις για μελλοντικές έρευνες σχετικά με την αυξανόμενη επίδραση της τεχνολογίας πληροφοριών στην παγκόσμια οικονομία και υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του πολύτιμου πόρου. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
freegr Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου Μια ακόμη απόδειξη τεραστίων διαστάσεων αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα ξοδεύουν πακτωλό εκ. Ευρώ στο δημόσιο για windows ενώ σε χώρες της Ευρώπης το χρησιμοποιούν. Οπότε μόνο για το κέρδος σφετερίζονται οι πολιτικοί μας 8
Volga Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου 8 ώρες πριν, freegr είπε Μια ακόμη απόδειξη τεραστίων διαστάσεων αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα ξοδεύουν πακτωλό εκ. Ευρώ στο δημόσιο για windows ενώ σε χώρες της Ευρώπης το χρησιμοποιούν. Οπότε μόνο για το κέρδος σφετερίζονται οι πολιτικοί μας Η αλήθεια είναι πως είναι θλιβερό και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να συζητάνε όλοι για περικοπές προσωπικού και μη διαθεσιμότητα δώρου στο δημόσιο, οταν πρακτικά αν βάζαμε ανοικτού κώδικα λειτουργικό και εφαρμογές, το κόστος που θα γλυτώναμε θα ηταν εκπληκτικό. 3
BertaJourdan Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου 2 λεπτά πριν, Volga είπε Η αλήθεια είναι πως είναι θλιβερό και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να συζητάνε όλοι για περικοπές προσωπικού και μη διαθεσιμότητα δώρου στο δημόσιο, οταν πρακτικά αν βάζαμε ανοικτού κώδικα λειτουργικό και εφαρμογές, το κόστος που θα γλυτώναμε θα ηταν εκπληκτικό. Δεν νομιζω ο λογος που δεν γινεται αυτο, ειδικα στο δημοσιο, ειναι γιατι ειναι χαζοι αυτοι που παιρνουνε τις αποφασεις. Τωρα τι γινεται στον ιδιωτικο τομεα δεν ξερω, διοτι δεν ειμαι επιχειρηματιας.
Diavolos666 Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου Ήμουν σίγουρος ότι θα έκαναν κατάληψη στο άρθρο οι linuxάκιδες. Ανοιχτό κώδικα μπορείς να έχεις παντού, δεν χρειάζεσαι linux, απλά στο linux δεν έχεις άλλη επιλογή. Στα windows αν θέλεις δίνεις τον κώδικά σου τσάμπα και ανοιχτά και απλώς δεν πληρώνεσαι (όπως στο linux), αλλιώς τον κρατάς κλειστό και τον χρεώνεις. 2
cpc464 Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου 1 hour ago, Diavolos666 said: Ήμουν σίγουρος ότι θα έκαναν κατάληψη στο άρθρο οι linuxάκιδες. Ανοιχτό κώδικα μπορείς να έχεις παντού, δεν χρειάζεσαι linux, απλά στο linux δεν έχεις άλλη επιλογή. Στα windows αν θέλεις δίνεις τον κώδικά σου τσάμπα και ανοιχτά και απλώς δεν πληρώνεσαι, ότι κάνεις στο linux, αλλιώς τον κρατάς κλειστό και τον χρεώνεις. Πρώτα απο όλα ούτε ο Torvald δεν αναφέρει το linux, απλά ένα quote είναι, αλλά χαίρομαι που το αναφέρεις, γιατί μέχρι και το ρούτερ σου μάντεψε σε τι τρέχει,όπως και μεγάλο μέρος της υποδομής του ιντερνετ. 2 1
johnpap21 Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου 36 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε Ήμουν σίγουρος ότι θα έκαναν κατάληψη στο άρθρο οι linuxάκιδες. Ανοιχτό κώδικα μπορείς να έχεις παντού, δεν χρειάζεσαι linux, απλά στο linux δεν έχεις άλλη επιλογή. Υπάρχει και στο Linux κλειστό λογισμικό, απλά φαντάζομαι πως εννοείς τι είναι πιο συνηθισμένο. Ενδεικτικά μια λίστα: https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Proprietary_commercial_software_for_Linux
uniquegr Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου 1 ώρα πριν, Diavolos666 είπε Ήμουν σίγουρος ότι θα έκαναν κατάληψη στο άρθρο οι linuxάκιδες. Ανοιχτό κώδικα μπορείς να έχεις παντού, δεν χρειάζεσαι linux, απλά στο linux δεν έχεις άλλη επιλογή. Στα windows αν θέλεις δίνεις τον κώδικά σου τσάμπα και ανοιχτά και απλώς δεν πληρώνεσαι (όπως στο linux), αλλιώς τον κρατάς κλειστό και τον χρεώνεις. Γιατί τόσο μίσος για τους λινουξάκηδες; 2 ώρες πριν, Volga είπε Η αλήθεια είναι πως είναι θλιβερό και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να συζητάνε όλοι για περικοπές προσωπικού και μη διαθεσιμότητα δώρου στο δημόσιο, οταν πρακτικά αν βάζαμε ανοικτού κώδικα λειτουργικό και εφαρμογές, το κόστος που θα γλυτώναμε θα ηταν εκπληκτικό. Και δεν είναι μόνο το κόστος των αδειών χρήσης. Είναι και το κόστος των ίδιων των υπολογιστών που τρέχουν το λειτουργικό. Οι περισσότερες υπηρεσίες τρέχουν web based εφαρμογές, άρα το μόνο που κάνει ο υπολογιστής είναι να "σερφάρει". Βλέπεις λοιπόν τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν μηχανήματα των οποίων οι δυνατότητες είναι άνω του απαιτούμενου, ενώ τις περισσότερες φορές βλέπεις και απαρχαιωμένα μηχανήματα που αν τα αντικαθιστούσαν με νεώτερης γενιάς, απο τη κατανάλωση ρεύματος και μόνο θα έκαναν απόσβεση σε μερικά χρόνια. Και ξέρω ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις μου σχετικά με τους παλιούς υπολογιστές, αλλά εδώ δεν μιλάμε για μια περιστασιακή χρήση που ακόμα και αν καίει τον πάτο του ένα μηχάνημα, λειτουργεί για μερικές ώρες. Εδώ μιλάμε για μηχανήματα που λειτουργούν 24/7 και ενώ θα μπορούσαν να έκαναν τη δουλειά τους π.χ. με ένα celeron τετραπύρηνο, χρησιμοποιούν core i υπολογιστές που στο ρελαντί καίνε μια κατοστάρα βατ την ώρα, όταν ένα celeron based μηχάνημα καίει 15 βατ σε full φορτίο. Και εδώ έρχεται το linux, γιατί μπορεί να λειτουργήσει αξιοπρεπώς ακόμα και σε ένα τέτοιο μηχάνημα ( celeron based ), σε αντίθεση με τα windows που το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του συστήματος θα το καταναλώνει το ίδιο το λειτουργικό και μόνο.
Diavolos666 Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 2 hours ago, cpc464 said: Πρώτα απο όλα ούτε ο Torvald δεν αναφέρει το linux, απλά ένα quote είναι, αλλά χαίρομαι που το αναφέρεις, γιατί μέχρι και το ρούτερ σου μάντεψε σε τι τρέχει,όπως και μεγάλο μέρος της υποδομής του ιντερνετ. Α, τρέχει linux το κινητό μου, λογικά θα τρέχει και linux εφαρμογές... nope. Δεν είναι καν το ίδιο, επίσης ούτε sudo έκανα στο κινητό ούτε έτρεξα terminal, ένα κακοφτιαγμένο λειτουργικό είναι για να πατάς παραθυράκια να ανοίγουν οι εφαρμογές. Η μόνη κοινή γραμμή μεταξύ android και linux είναι το πόσο κακοφτιαγμένα είναι σε ότι αφορά το user experience. Το router τρέχει ένα απλό λειτουργικό γιατί έχει λίγες απαιτήσεις, ο προσωπικός μου υπολογιστής που έχει τεράστιες απαιτήσεις τρέχει ένα λειτουργικό με ένα σκασμό proprietary εφαρμογές που δεν τις τρέχει ούτε το router μου, ούτε ο server, ούτε ο "κορμός του διαδικτύου" ούτε το pc σου με linux. Ας υπήρχε κινητό που να τρέχει windows προσπωπικά θα το προτιμούσα, απλά το άφησαν τότε και τους ξέφυγε από τα χέρια η ευκαιρία. Αν ήθελαν ακόμα προλαβαίνουν. Τέλος, η υποδομή του ίντερνετ τρέχει σε καλώδια, πλαστικά περιβλήματα και τα μικροτσίπ είναι σε waffers φτιαγμένα από άμμο οπότε μισό να πάω απέναντι να ευχαριστήσω τον μπετατζή γιατί και αυτός με άμμο έχει να κάνει. Επεξ/σία 22 Μαρτίου από Diavolos666 1 3
Volga Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου 3 ώρες πριν, BertaJourdan είπε Δεν νομιζω ο λογος που δεν γινεται αυτο, ειδικα στο δημοσιο, ειναι γιατι ειναι χαζοι αυτοι που παιρνουνε τις αποφασεις. Τωρα τι γινεται στον ιδιωτικο τομεα δεν ξερω, διοτι δεν ειμαι επιχειρηματιας. Στον ιδιωτικό είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα γιατι έχει να κάνει με τα projects που δουλεύεις. Οπότε μια εταιρία πληροφορικής χρειάζεται Windows και ειναι κατανοητό. ΔΕΝ είναι ολος ο ιδιωτικός τομέας όμως εταιρείες πληροφορικής. Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, πλέον το 100% των νέων εφαρμογών είναι web based. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας browser. 2 ώρες πριν, Diavolos666 είπε Ήμουν σίγουρος ότι θα έκαναν κατάληψη στο άρθρο οι linuxάκιδες. Ανοιχτό κώδικα μπορείς να έχεις παντού, δεν χρειάζεσαι linux, απλά στο linux δεν έχεις άλλη επιλογή. Στα windows αν θέλεις δίνεις τον κώδικά σου τσάμπα και ανοιχτά και απλώς δεν πληρώνεσαι (όπως στο linux), αλλιώς τον κρατάς κλειστό και τον χρεώνεις. Δεν είναι το ζητημα ο ανοικτός κώδικας ή οχι. Αλλά τον αν τη δουλειά σου μπορείς να την κάνεις τσάμπα ή οχι. Και στα Windows το 90% των προγραμμάτων που χρησιμοποιώ είναι Open Source. Αλλά εγώ αγόρασα έναν υπολογιστή και τα είχε μέσα ως OEM άδεια, οπότε no worries. Και οι αναβαθμίσεις μου συνεχείς χωρίς εξτρά χρήματα.Επίσης έχω γραφιστικές εφαρμογές που τρέχουν μονο στα Windows. Στις επιχειρήσεις όμως δεν είναι έτσι... Εσύ το βρίσκεις ωραίο πχ αυτό: (τυχαίο τελείως απλώς μπήκα στου Διαύγεια, είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν 100άδες αντίστοιχα σε διάφορους τομείς) Ανάρτηση Πράξεων στο Διαδίκτυο | Πρόγραμμα Δι@ύγεια - Προβολή Πράξης 3.500€ για άδειες Windows και Office σε ένα μικρό κομμάτι ενός πανεπιστημίου (δε συζητάω τι ποσά φεύγουν σε υπουργεία οργανισμούς κλπ). Με όλο το σεβασμό σε όλους αλλά είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ. Γιατί είμαι σίγουρος πως δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ως οργανισμοί που να απαιτούν συγκεκριμένα τη χρήση ενός λειτουργικού όπως τα Windows.
uniquegr Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 29 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε Το router τρέχει ένα απλό λειτουργικό γιατί έχει λίγες απαιτήσεις, ο προσωπικός μου υπολογιστής που έχει τεράστιες απαιτήσεις τρέχει ένα λειτουργικό με ένα σκασμό proprietary εφαρμογές που δεν τις τρέχει ούτε το router μου, ούτε ο server, ούτε ο "κορμός του διαδικτύου" ούτε το pc σου με linux. Τα καλύτερα firewalls είναι το openwrt που τρέχει σε linux και το pfSense που τρέχει σε BSD. Εσύ νομίζεις ότι η επιτυχία τους έχει να κάνει με το μικρό τους μέγεθος; Αν τώρα θέλεις να συγκρίνεις ίδια πράγματα, έλα να δούμε τί πόροι χρειάζονται για να τρέξει κάποιος έναν browser σε ένα linux based σύστημα και πόσους παραπάνω πόρους χρειάζεται ένα windows based μηχάνημα, μόνο και μόνο για να τρέξει το λειτουργικό. Αυτή τη στιγμή σου γράφω απο ένα dell wyse 5070 με celeron j4105 cpu και 8gb ram, alpine linux σε data mode με xfce4, όλα στη ραμ. Συνήθως έχω 6 καρτέλες ανοιχτές στον firefox και η ανάλυση της οθόνης μου είναι 4K@60Hz. Το ίδιο μηχάνημα σε windows (10) δεν πάει βήμα. Στο linux απλά πετάει. Και αυτό το μηχανάκι καίει στο ρελαντί 5 βατ, ενώ σε full φορτίο 15 βατ, μετρημένα στη πρίζα. Αλήθεια, για πες μας ένα καλό windows based firewall, να δω κάτι... Εξήγησέ μας μετά, γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των servers τρέχουν linux. Αν δεν σου αρέσει το linux, μαγκιά σου. Καλό όμως είναι να μη λες ανυπόστατα πράγματα ( δηλαδή, μπούρδες ). Επεξ/σία 22 Μαρτίου από uniquegr
Diavolos666 Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου 20 minutes ago, Volga said: Στον ιδιωτικό είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα γιατι έχει να κάνει με τα projects που δουλεύεις. Οπότε μια εταιρία πληροφορικής χρειάζεται Windows και ειναι κατανοητό. ΔΕΝ είναι ολος ο ιδιωτικός τομέας όμως εταιρείες πληροφορικής. Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, πλέον το 100% των νέων εφαρμογών είναι web based. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας browser. Δεν είναι το ζητημα ο ανοικτός κώδικας ή οχι. Αλλά τον αν τη δουλειά σου μπορείς να την κάνεις τσάμπα ή οχι. Και στα Windows το 90% των προγραμμάτων που χρησιμοποιώ είναι Open Source. Αλλά εγώ αγόρασα έναν υπολογιστή και τα είχε μέσα ως OEM άδεια, οπότε no worries. Και οι αναβαθμίσεις μου συνεχείς χωρίς εξτρά χρήματα.Επίσης έχω γραφιστικές εφαρμογές που τρέχουν μονο στα Windows. Στις επιχειρήσεις όμως δεν είναι έτσι... Εσύ το βρίσκεις ωραίο πχ αυτό: (τυχαίο τελείως απλώς μπήκα στου Διαύγεια, είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν 100άδες αντίστοιχα σε διάφορους τομείς) Ανάρτηση Πράξεων στο Διαδίκτυο | Πρόγραμμα Δι@ύγεια - Προβολή Πράξης 3.500€ για άδειες Windows και Office σε ένα μικρό κομμάτι ενός πανεπιστημίου (δε συζητάω τι ποσά φεύγουν σε υπουργεία οργανισμούς κλπ). Με όλο το σεβασμό σε όλους αλλά είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ. Γιατί είμαι σίγουρος πως δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ως οργανισμοί που να απαιτούν συγκεκριμένα τη χρήση ενός λειτουργικού όπως τα Windows. Για το ελληνικό δημόσιο συμφωνώ και μπάζει από νερά από παντού. Αν μάλιστα ήταν και απαίτηση να σε κόβει να χρησιμοποιήσεις linux για να πάρεις μία θέση στο δημόσιο θα είχαμε σωθεί γιατί δεν θα έμπαινε ο κάθε κατακαημένος με απολυτήριο λυκείου να περιμένει πότε θα γίνει 50 χρονών να βγει σύνταξη. Σε κάθε υπηρεσία υπάρχει πάντα ένας/μία που κάνει ΟΛΗ την δουλειά γιατί γνωρίζει και άλλα δέκα άτομα που κυκλοφορούν από γραφείο σε γραφείο για κουτσομπολιό. (τα λέω γιατί τα ξέρω και τα έχω ζήσει, ήμουν αυτός που έπρεπε μέχρι και τα πιο απλά να κάνω για άλλους που δεν ήξεραν ούτε πως στέλνουμε email)
cpc464 Δημοσ. 22 Μαρτίου Δημοσ. 22 Μαρτίου 30 minutes ago, Diavolos666 said: ένα κακοφτιαγμένο λειτουργικό είναι για να πατάς παραθυράκια να ανοίγουν οι εφαρμογές. Έτσι που το διατύπωσες νόμισα οτι μιλάς για τα windows. 32 minutes ago, Diavolos666 said: Το router τρέχει ένα απλό λειτουργικό γιατί έχει λίγες απαιτήσεις, ο προσωπικός μου υπολογιστής που έχει τεράστιες απαιτήσεις τρέχει ένα λειτουργικό με ένα σκασμό proprietary εφαρμογές που δεν τις τρέχει ούτε το router μου, ούτε ο server, ούτε ο "κορμός του διαδικτύου" ούτε το pc σου με linux. Τι σχέση έχει το pc σου με το γεγονός οτι πολλά πράγματα τρέχουν σε linux , 35 minutes ago, Diavolos666 said: Τέλος, η υποδομή του ίντερνετ τρέχει σε καλώδια, πλαστικά περιβλήματα και τα μικροτσίπ είναι σε waffers φτιαγμένα από άμμο οπότε μισό να πάω απέναντι να ευχαριστήσω τον μπετατζή γιατί και αυτός με άμμο έχει να κάνει. Καλά, αν δείς το μπετατζή πές του να ρίξει 5-6 waffer στην μπετονιέρα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα