kiko33gr Δημοσ. 27 Μαρτίου Δημοσ. 27 Μαρτίου Καλησπέρα σε όλους! Αφού είδα τυχαία μερικά βίντεο και διάβασα μερικά άρθρα για το πως να στείσεις ένα home server, αποφάσησα να το κάνω και εγώ για να απλοποιήσω μερικά πράγματα στο σπίτι. Οι κύριες λειτουργίες που θα ήθελα να έχει είναι: 1. Network storage - να αποθηκεύω έγγραφα, βίντεο, φωτογραφίες και να μπορω να τις βλέπω από όλες τις συσκευές του δικτύου 2. Torrent downloader - να μπορώ να επιλέγω ταινίες και σειρές για κατέβασμα και να τις έχω διαθέσιμες 3. Media server - πιο πολύ για οργάνωση και ευκολία για το αποπάνω 4. HTPC - θα μπει κοντά σε τηλεόραση, οπότε θα βολεύει κάποιες φορές να βλέπω κατευθείαν από κει 5. Remote browsing - θα ήθαλα να έχω απομακρισμένη πρόσβαση και να μπορώ να χρησιμοποιώ browser για περιήγηση στο internet. (κυρίως όταν είμαι στη δουλειά και δε θέλω να βάζω προσωπικούς κωδικούς στον υπολογιστή του γραφείου) Και εδώ είναι η ερώτηση - ποιά θα είναι η καλύτερη λύση για όλα τα παραπάνω δωρεάν; Καταλαβαίνω ότι για τα πρώτα 3 με καλύπτουν τα περισσότερα Server OS που είναι διαθέσιμα, αλλά πως λύνω τα άλλα 2; Υπάρχουν προγράματα για servers για αυτά; Γίνεται με VM; Μήπως απλά να στήσω ένα μηχάνημα με linux που θα με καλύψει στα περισσότερα, αλλά θα χάσω κάποιες ευκολίες; Ξέρω ότι με παραπάνω από ένα μηχάνημα θα ήταν πιο εύκολο, αλλά θα ήθελα πρώτα να το δοκιμάσω με ένα. Όποια γνώμη και συμβουλή δεκτή! Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Xdanger Δημοσ. 27 Μαρτίου Δημοσ. 27 Μαρτίου (επεξεργασμένο) είτε proxmox είτε κάποιο linux os, π.χ. ubuntu server headless με docker containers. 1. mirroring με zfs, samba για εύκολη πρόσβαση στα αρχεία από άλλους υπολογιστές-κινητό. αν χρησιμοποιήσεις proxmox βάζεις truenas ή κάποιο άλλο) Immich για φωτογραφίες (κάτι σαν το google photos). 2. Deluge (torrent download) - sonarr (για σειρές), radarr (για ταινίες), bazarr (για υπότιτλους) 3. Kodi - Plex - Jellyfin 4. Σε αυτό βολεύει το kodi 5. chromium (δεν χρειάζεται window manager) extra: retroarch για emulators Επεξ/σία 27 Μαρτίου από Xdanger 1
kiko33gr Δημοσ. 31 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου Στις 27/3/2025 στις 3:26 ΜΜ, Xdanger είπε είτε proxmox είτε κάποιο linux os, π.χ. ubuntu server headless με docker containers. 1. mirroring με zfs, samba για εύκολη πρόσβαση στα αρχεία από άλλους υπολογιστές-κινητό. αν χρησιμοποιήσεις proxmox βάζεις truenas ή κάποιο άλλο) Immich για φωτογραφίες (κάτι σαν το google photos). 2. Deluge (torrent download) - sonarr (για σειρές), radarr (για ταινίες), bazarr (για υπότιτλους) 3. Kodi - Plex - Jellyfin 4. Σε αυτό βολεύει το kodi 5. chromium (δεν χρειάζεται window manager) extra: retroarch για emulators Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Τη σκεφτόμουν αυτή τη λύση (με CasaOS συγκεκριμένα) αλλά με προβληματίζει το Kodi - αν λειτουργεί σαν server, υποτίθεται δεν μπορεί να συνδεθεί κατευθείαν με οθόνη. Πως μπορώ να το κάνω αυτό; Δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά μάλλον;
Xdanger Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου 11 λεπτά πριν, kiko33gr είπε Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Τη σκεφτόμουν αυτή τη λύση (με CasaOS συγκεκριμένα) αλλά με προβληματίζει το Kodi - αν λειτουργεί σαν server, υποτίθεται δεν μπορεί να συνδεθεί κατευθείαν με οθόνη. Πως μπορώ να το κάνω αυτό; Δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά μάλλον; Μπορείς, εγώ το έχω στημένο σε ubuntu server. Έχω βάλει το kodi μέσω flatpak και το ξεκινάω με service που έχω στο spoiler Spoiler [Unit] Description = kodi After = systemd-user-sessions.service network.target sound.target network-online.target [Service] User = kodi Group = kodi Type = simple PAMName = login ExecStart = /usr/bin/flatpak run --filesystem=/run/udev:ro --filesystem=home:ro tv.kodi.Kodi --standalone --windowing=gbm ExecStop = /usr/bin/flatpak kill tv.kodi.Kodi Restart = always [Install] WantedBy = multi-user.target
Luciddream Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου Και εγώ έχω βάλει proxmox με lxc containers. Αλλά θέλει maintenance αρκετό, εγώ το έχω παρατήσει λίγο και όλο λέω θα το πιάσω αλλά δεν βρίσκω όρεξη. Αλλιώς πας σε πιο έτοιμη λύση. Επίσης έχω και το PC με Samba συνδεδεμένο και παίζω τα κατεβασμένα από εκεί μέσω Kodi στην TV. Και τα δύο είναι συνδεδεμένα μέσω LAN, δεν είναι ανάγκη να είναι κοντά στην TV.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα