Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βάζεις StarDock Start11 και ησυχάζεις. Και έχεις και τα τελευταία Windows 11 με updates κτλ, και υπέροχο παραμετροποιησιμο Start Menu (που επιλέγεις να προσομοιάζει Windows 7, 10, 11 και άλλα), καλύτερο Task Bar και άλλα καλούδια.

Κάνει 18 ευρώ βέβαια για 5 PCs (ή 11 για 1 PC), αλλά υπάρχουν και άλλες δωρεάν λύσεις και χακαρίσματα.

Το ποσό ηλίθιοι είναι οι product managers της MS δε χρειάζεται να το αναφέρουμε ξανά... εκτός αν τα είχαν πάρει απ την StarDock (σκέφτομαι ως Έλληνας, ή μήπως πλέον ως MAGA Αμερικάνος 😉)

Επεξ/σία από apikoulas
  • Απαντ. 68
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Απορώ με όσους λένε ότι το startup menu των 10 ήταν καλό! Ήταν πραγματικά ότι χειρότερο έχει υπάρξει στην ιστορία των OS. 
Των 11 δεν είναι πως είναι καλό, αλλά σίγουρα ΠΟΛΥ καλύτερο από των 10. Στην πράξη κανένα δεν ξεπέρασε των 7 και γιαυτό να είναι καλά το StartAllBack που μας σώζει!

• Confused 1
Δημοσ.
18 ώρες πριν, Python_Master είπε

Εγώ πάλι δοκίμασα για πρώτη φορά τα 11άρια για τρεις εβδομάδες... Και σήμερα επιστρέφω στα 10άρια.

Εγώ πάλι έκανα ένα μικρό τεστ δοκίμασα τα 10 άρια σε λαπτοπ και το λαπτοπ σερνότανε .

μετά έβαλα τα 11 και το λαπτοπ άνοιγε ακαριαία .

στο σταθερό έχω τα 11 προ καινούργιο hardware και πάνε μπάλα γενικά σε όλες της εργασίες ,επίσης δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα .

επίσης στα 10 που δοκίμασα παιχνιδια παίζουν λιγότερα fps από ότι παίζουν στα 11 .και γενικά τα 11 είναι ποιο σμουθ στα παιχνίδια αισθητή η διαφορά .

τώρα αν έχεις παλιό hardware δεν έχω ιδέα αν έχουν διαφορετικη συμπεριφορά τα 10 με τα 11 που λογικά θα έχουν .

οπότε μην κρίνετε κάτι που δεν είναι σίγουρο πως δουλεύει και με ποίες προϋποθέσεις μπορεί να δουλέψει .

κανένα θέμα 11 για εμένα δαγκωτα

Δημοσ.
3 hours ago, Diavolos666 said:

Για να το πάρουμε πάλι από την αρχή γιατί μόνος σου μιλάς και δεν διαβάζεις τίποτα από αυτά που γράφω.

Στον Threadripper μου mac δεν μπαίνει, ούτε στον 5950x ούτε στον 3900x.

Με ρωτάς γιατί δεν πετάω τους υπολογιστές μου για να πάρω ένα overpriced έτοιμο πακέτο της Apple χωρίς δυνατότητες αναβάθμισης?

Ε, και... AMD είναι?.

Spoiler

..δηλαδή θα πετάξω εγώ τους υπερυπολογιστές μου να πάρω ένα gadget επειδή δεν κρασάρει? Και τα windows μου έχω κάτι μήνες να τα κλείσω στον έναν υπολογιστή. "Έχεις χάσει αρκετά επεισόδια", μάθατε να μιλάτε για κρασαρίσματα για τα windows από πριν 20 χρόνια και το πετάτε σαν καραμέλα ακόμα και τώρα.

Exactly, στο mac σου μπορείς να βάλεις windows, στα δικά μου pc το macOS δεν έχει καν την ικανότητα να μπει.

Μεταπωλητική αξία το mac σε ποιον? Εδώ μερικώς παλαιότερα μοντέλα πάσχουν από χαμηλή RAM. Δεν μιλάμε για iPhones. Αν ένας επαγγελματίας θέλει ντε και καλά mac PC θα πάρει νέο μοντέλο και θα χώσει το χέρι βαθειά στην τσέπη να βάλει και παραπάνω ram, φτωχομπινέδες με μεταχειρισμένο mac άρα επαγγελματίας δεν είναι, θα είναι για κανένα fanboy.

Ο Threadripper μου έχει 128GB και μπορώ να τον πάω στα 256GB. Δηλαδή θα πάω σε ένα σύστημα που χρεώνει ένα τσιπάκι των 8GB όσο ένα νεφρό γιατί κάνει καλύτερη διαχείριση? Επίσης δεν μου φτάνουν ούτε τα Ραμ-νεφρά της, ούτε 8 φτάνει, ούτε 16, ούτε 32. 128 φοράει ο TR, 64 ο 5950x και 32 ο 3900x και είναι οκ προς το παρόν, αλλά αν δεν μου φτάνει στο μέλλον η RAM απλά θα την διπλασιάσω σε χαμηλή τιμή.

Προφανώς και δεν γνωρίζω γιατί δεν έχω πάρει ποτέ.  Βλέπω τα specs, βλέπω ότι είναι δεμένα τα χέρια μου σε ότι αφορά το hardware και εγώ φτιάχνω υπολογιστές. Δεν θα κάτσω να μου φτιάξει ένα apple boy ένα έτοιμο πακέτο και να μου πει "ΔεΝ ΧρΕιΑζΕσΑι ΠαΡαΠαΝω ΡαΜ".

Από linux γνωρίζω τόσο όσο είχα ασχοληθεί στην σχολή. Από τότε το μίσησα και δεν ξανα ασχολήθηκα και δεν θα ασχοληθώ. Προφανώς έχει αλλάξει από τότε και έχει γίνει πιο εύχρηστο αλλά το ίδιο έγινε και με τα windows. Δεν θα τρέχω εγώ προγράμματα που χρειάζομαι με emulators γιατί το linux "τΡεΧεΙ σΕ οΛοΥσ τΟυΣ SeRvEr"... εγώ δεν είμαι ούτε server, ούτε router, User είμαι.

ΠΟΣΟ επαγγελματίας μπορεί να είναι κάποιος που αγοράζει κλειστό πακέτο hardware χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης. Οι "επαγγελματίες" αγοράζουν mac? Οι ακόμα πιο απαιτητικοί επαγγελματίες αγοράζουν Threadrippers και αναβαθμίζουν τα μηχανήματά τους μόνοι τους.

Πως φαίνεται ότι δεν έχεις δουλέψει ποτέ Linux. Ή και να δούλεψες ήσουν ικανοποιημένος με ότι σου προσέφερε. Τα προγράμματα που τρέχω δεν τρέχουν καν native σε linux και όχι... δεν θα τα τρέξω με emulators. Αν είναι να τρέχω linux -> emulator -> προγράμματα windows... γιατί να μην έχω windows? Ποιος ο λόγος να τυραννιέμαι με linux? Έτσι για να λέω κι εγώ ότι τρέχω linux?

Το κάνω ότι γουστάρω το linux? Όπως να μην το χρησιμοποιήσω καν ένα πράγμα. Θα κάθομαι εγώ να παραμετροποιώ το λειτουργικό για να τρέχει όπως το θέλω και να βρίσκω μαγγανείες για να τρέχω προγράμματα proprietary των windows? Με το λειτουργικό θα ασχολούμαι δηλαδή? Ούτε sudo θέλω να κάνω ούτε crp ούτε τίποτα άλλο, για εμένα το λειτουργικό είναι απλώς η πλατφόρμα που τρέχω τις εφαρμογές. Αυτό που έμαθαν δέκα εντολές κάποιοι στο linux και νομίζουν ότι "οι επαγγελματίες έτσι κάνουν" να το κοιτάξετε. Ο linux user ασχολείται με το linux, εγώ ασχολούμαι με προγράμματα που πρέπει να τρέξουν, δεν κάθομαι να ασχοληθώ ούτε στιγμή με το λειτουργικό, εκείνο απλώς δουλεύει και μου προσφέρει ακριβώς ότι θέλω αλλά αν ήθελα μπορώ και στα windows να κάνω παραμετροποιήσεις.

Μας δουλεύεις ρε φίλε, μιλάς για εμπειρία για mac και ζητάς και εποικοδομητική συζήτηση και στο τέλος πετάς και ένα "δεν έχω αγοράσει προϊόντα mac ή προϊόντα της apple γενικότερα"! Από που τα διάβασες αυτά που έγραψες από κανένα φόρουμ? Μου λες ότι δεν έχω ιδέα και η ιδέα που έχω είναι από τις ίδιες πηγές από αυτές που πήρες εσύ τις ιδέες σου απλά δεν έκατσες να διαβάσεις τα ψιλά γράμματα.

Και για να μην το κουράζουμε εγώ προϊόν της Apple αν μου το χάριζαν δεν θα άνοιγα ούτε την ζελατίνα, θα πήγαινε για μεταπώληση να φεύγει όσο όσο. Τόσο οι υπολογιστές τους όσο και τα κινητά τους.

Και όχι δεν είναι επειδή τα θεωρώ άχρηστα ούτε θέλω να τα μειώσω, απλώς δεν κάνουν για εμένα και αυτά που θέλω, απλά και όμορφα.
Και πρέπει επιτέλους να το καταλάβετε όλοι εσείς που προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο να αλλάξουν περιβάλλον γιατί έτσι βολεύει εσάς.

Είσαι λίγο απόλυτος,

Προφανώς για την δική σου χρήση δεν κάνουν οι Mac.

Αλλά από θέμα επιδόσεων έχουν κάνει άλματα από τότε που φορούσαν Intel cpu.

Πιθανότατα ακόμα και ο πιο φθηνός Mac Μ4 (για τον επεξεργαστή αναφέρομαι μόνο) να είναι πιο γρήγορος από τους δικούς σου υπερυπολογιστές σε πραγματική/καθημερινη χρήση.

Τώρα θα μου πεις ότι με 16/24 και 32gb ram θα σκαλωνουν με αυτά που τρέχεις και θα συμφωνήσω.Οσο καλύτερη διαχείριση και εάν κάνουν δεν παίζει να φτάνουν εάν όντως χρειάζεσαι 64gb+.

(Aσε που μοιράζονται την ram με την igpu τους οπότε και 16/24/32 δεν είναι "πραγματικά")

Το θέμα πλέον είναι ότι για basic χρήση π.χ κειμενογράφος/media consumption/δουλειά γραφείου πλέον οι Mac έχουν καλό vfm για τα χρήματα που ζητάνε -στις βασικές εκδόσεις τους-.

Δεν είναι όπως παλιά που ήταν τρομερά ακριβά σε σχέση με αυτό που προσφέρουν.

Π.χ Ένας Mac mini στα ~800 ευρώ ξεφτιλιζει οποιοδήποτε pc μπορείς να στήσεις σε αυτά τα χρήματα.limitation πάλι τα 16gb και ο 256gb nvme(αλλά για το 2ο υπάρχει εύκολο fix)-επισης πιστεύω πως έχουν λύσει και το θέμα της 3 οθονης-.

Παράλληλα όντως πιστεύω πως θα είναι πιο σταθερός από pc(ακριβώς λόγο των limitation του "κλειστού" hardware) με λιγότερο όγκο/θερμοκρασίες/θόρυβο/κατανάλωση.

Όσο για τους επαγγελματίες που λες, νομίζω ο όρος είναι "διαφορετικός" στο εξωτερικό.Εαν π.χ κάποιος freelancer χρεώνει 200-300ευρω την ώρα(θεωρείτε low-mid εργατοωρα για "creatives") δεν είναι και τρομακτικό έξοδο να χώνει 5000-6000 κάθε 3ετια για να παίρνει καινούργιο.

Και βάλε και το εξης->

Εγώ τον τελευταίο μήνα έχω δώσει κανένα ~20ωρο να βρω τι πρόβλημα είχα με το pc μου(μου έκανε επανεκκινήσεις/μπλε οθόνες και από προχθές ξεκίνησαν κάτι παραξενα freezαρισματα)

Spoiler

ειχα και άλλο κουκουρου θέμα με το Lightroom που δεν ήθελε να δουλέψει την 3060 μου (ενώ το Photoshop την δούλευε κανονικά)

-πιστευω βεβαια ότι τα ελυσα όλα εχθές, αλλά μία μανουρα την περασα-

Θεωρώ ότι σε Mac δεν θα αντιμετώπιζα τα ίδια θέματα και ότι εάν χρεωνα 200ευρω/ωρα -και παράλληλα δεν είχα την γνώση/διαθεση να το ψάξω παραπανω- θα ήταν καλύτερα να είχα δώσει 4000-5000 και να μην με είχαν απασχολήσει όλα αυτα(βέβαια το δικό μου workflow(adobe/davinci κατά 90% δεν θα επηρεαζόταν απο το λειτουργικο, ούτε κανω ματσακωνιες από "τον θείο" πλέον)

Οπότε ακόμα και εγώ που ήμουν κάθετος παλιότερα σε σχέση με pc vs Mac το σκέφτομαι σε επόμενη αλλαγή pc (υπολογίζω ότι με ενδιάμεσες αναβαθμίσεις GPU/ram/CPU -υπολογιζω βέβαια αλλα ~2000-2500ευρω κοστος- ότι θα βγάλω σίγουρα μια 5ετια ακόμα με το pc που έχω)

Δημοσ.
7 minutes ago, @topos said:

Το θέμα πλέον είναι ότι για basic χρήση π.χ κειμενογράφος/media consumption/δουλειά γραφείου πλέον οι Mac έχουν καλό vfm για τα χρήματα που ζητάνε -στις βασικές εκδόσεις τους-.

...και ένα μεταχειρισμένο laptop των 300 ευρώ κάνει γι' αυτά.

Για basic χρήση δεν παίρνεις threadripper με 24 πυρήνες ούτε 16-πύρηνο 5950x.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 minutes ago, Diavolos666 said:

Ναι και οχι, το Mac θα έχει ~2-3x ταχύτερο cpu, καλύτερο πληκτρολόγιο, καλύτερη οθόνη,καλύτερα ηχεία, καλύτερη κάμερα, καλύτερη αυτονομία και οσο και να λέμε πιο "απροβληματιστο" λειτουργικό(όχι επειδή είναι default καλύτερο, αλλά είναι κομμένο ραμμένο για συγκεκριμένο hardware -κατι κερδίζεις, κάτι χάνεις πάντα..-

Τώρα δεν αντιλέγω ότι εάν το budget σου είναι 300(400-450 θα έλεγα εγώ αλλά Κλάιν..) ευρώ ότι δεν θα κάνεις την δουλειά σου.

Αλλά εάν είσαι σχετικά άνετος οικονομικά και δεν θα σου ληφθούν τα παραπάνω χρήματα που θέλει ένα air (~1000ευρω), κανείς βασικές εργασίες, δεν είσαι "ματσακωνιαρης"  τελικά δεν είναι και τοσο "πεταμένα χρήματα" για βάθος 3-4ετιας ως συνολική εμπειρία χρήσης εάν περνάς 8ωρα σε αυτό κάθε μέρα.

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ.
17 ώρες πριν, safridia είπε

ΤΟ προσπαθουν τιμια να βαλουμε λινουξ να τελειωνουμε με ολες τις παραξενιες της ms

Θα ήταν εφικτό αυτό αν υπήρχε ένα σωστό wine που να λειτουργεί.

4 ώρες πριν, JohnnyDragon είπε

Απορώ με όσους λένε ότι το startup menu των 10 ήταν καλό! Ήταν πραγματικά ότι χειρότερο έχει υπάρξει στην ιστορία των OS. 
Των 11 δεν είναι πως είναι καλό, αλλά σίγουρα ΠΟΛΥ καλύτερο από των 10. Στην πράξη κανένα δεν ξεπέρασε των 7 και γιαυτό να είναι καλά το StartAllBack που μας σώζει!

Το menu των 10 by default μπορεί να προσαρμοστεί τόσο καλά και σαν UX να γίνει ίδιο με των 7.

Σε τι σε περιόρισε το menu των 10 και τις βρήκες στο τρίαθλο 11αρι;

1 ώρα πριν, @topos είπε

Ναι και οχι, το Mac θα έχει ~2-3x ταχύτερο cpu, καλύτερο πληκτρολόγιο, καλύτερη οθόνη,καλύτερα ηχεία, καλύτερη κάμερα, καλύτερη αυτονομία και οσο και να λέμε πιο "απροβληματιστο" λειτουργικό(όχι επειδή είναι default καλύτερο, αλλά είναι κομμένο ραμμένο για συγκεκριμένο hardware -κατι κερδίζεις, κάτι χάνεις πάντα..-

Τώρα δεν αντιλέγω ότι εάν το budget σου είναι 300(400-450 θα έλεγα εγώ αλλά Κλάιν..) ευρώ ότι δεν θα κάνεις την δουλειά σου.

Αλλά εάν είσαι σχετικά άνετος οικονομικά και δεν θα σου ληφθούν τα παραπάνω χρήματα που θέλει ένα air (~1000ευρω), κανείς βασικές εργασίες, δεν είσαι "ματσακωνιαρης"  τελικά δεν είναι και τοσο "πεταμένα χρήματα" για βάθος 3-4ετιας ως συνολική εμπειρία χρήσης εάν περνάς 8ωρα σε αυτό κάθε μέρα.

Αν δώσεις 1000€ με 2000€ προφανώς θα πάρεις αντίστοιχων δυνατοτήτων laptop σε windows με λειτουργικό λιγότερο stable αλλά με μια μεγαλύτερη φαρέτρα υποστηριζόμενων λογισμικών.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Στον Threadripper μου mac δεν μπαίνει, ούτε στον 5950x ούτε στον 3900x.

Μπαίνει, αλλά όχι bare metal. Μπορείς να έχεις macOS ( hackintosh ) μέσα σε virtual machine.

Με ρωτάς γιατί δεν πετάω τους υπολογιστές μου για να πάρω ένα overpriced έτοιμο πακέτο της Apple χωρίς δυνατότητες αναβάθμισης?

Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, όμως τα mac δεν είναι αυτά που ήταν κάποτε. Με τα M chips έχουν κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Σε αυτό συνηγορούν και τα benchmarks.

Ε, και... AMD είναι?

threadripper δεν είναι, αλλά για σύγκρινε επί ίσοις όροις, με αντίστοιχης τιμής επεξεργαστές, να δεις κάτι...

..δηλαδή θα πετάξω εγώ τους υπερυπολογιστές μου να πάρω ένα gadget επειδή δεν κρασάρει? Και τα windows μου έχω κάτι μήνες να τα κλείσω στον έναν υπολογιστή. "Έχεις χάσει αρκετά επεισόδια", μάθατε να μιλάτε για κρασαρίσματα για τα windows από πριν 20 χρόνια και το πετάτε σαν καραμέλα ακόμα και τώρα.

Δεν σου είπε κανείς να πετάξεις τους υπερυπολογιστές. Εδώ εγώ δεν πετάω τους παλιότερους μικρότερης υπολογιστικής ισχύος υπολογιστές, αν είναι δυνατόν. Απλά, μιλάς για τα Mac, έχοντας στο μυαλό την εποχή των intel επεξεργαστών που και τότε, πολύ απλά δεν κράσαραν.

Exactly, στο mac σου μπορείς να βάλεις windows, στα δικά μου pc το macOS δεν έχει καν την ικανότητα να μπει.

Δεν νομίζω ότι μπορείς να βάλεις windows στον Mac. Linux ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ, αλλά με τα M chips είναι πολύ δύσκολο, απ'όσο διαβάζω. MacOS υπό τη μορφή hackintosh μπορούσαν να εγκαταστήσουν μόνο όσοι είχαν ίδιο ακριβώς hardware με αυτό που χρησιμοποιούσε η Apple. Αλλά στον δικό μου υπολογιστή, το έτρεξα μια χαρά σε virtual machine μέσα στο proxmox, με pci passthough και λειτουργούσε πολύ καλά.

Μεταπωλητική αξία το mac σε ποιον? Εδώ μερικώς παλαιότερα μοντέλα πάσχουν από χαμηλή RAM. Δεν μιλάμε για iPhones. Αν ένας επαγγελματίας θέλει ντε και καλά mac PC θα πάρει νέο μοντέλο και θα χώσει το χέρι βαθειά στην τσέπη να βάλει και παραπάνω ram, φτωχομπινέδες με μεταχειρισμένο mac άρα επαγγελματίας δεν είναι, θα είναι για κανένα fanboy.

Μπορεί να έχουν μικρότερη ραμ, αλλά κάνουν πολύ καλύτερη εκμετάλλευση αυτής, ενώ το γεγονός ότι να είναι κολλημένες στη πλακέτα αποσκοπεί ( όπως λένε ) σε καλύτερες ταχύτητες λειτουργίας και μεγαλύτερη σταθερότητα.

Εγώ για τη δουλειά που κάνω, θα μπορούσα να έπαιρνα και μεταχειρισμένο M1 ας πούμε. Βέβαια, ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω συμφέρον απο το να το αγοράσω καινούργιο με τιμολόγιο, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Ο Threadripper μου έχει 128GB και μπορώ να τον πάω στα 256GB. Δηλαδή θα πάω σε ένα σύστημα που χρεώνει ένα τσιπάκι των 8GB όσο ένα νεφρό γιατί κάνει καλύτερη διαχείριση? Επίσης δεν μου φτάνουν ούτε τα Ραμ-νεφρά της, ούτε 8 φτάνει, ούτε 16, ούτε 32. 128 φοράει ο TR, 64 ο 5950x και 32 ο 3900x και είναι οκ προς το παρόν, αλλά αν δεν μου φτάνει στο μέλλον η RAM απλά θα την διπλασιάσω σε χαμηλή τιμή.

Έχεις ήδη αρκετά πολλή ραμ, απορώ τί τη κάνεις. Και πάλι όμως, τα Mac διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο τη ραμ, οπότε δεν είναι το ίδιο.

Από linux γνωρίζω τόσο όσο είχα ασχοληθεί στην σχολή. Από τότε το μίσησα και δεν ξανα ασχολήθηκα και δεν θα ασχοληθώ. Προφανώς έχει αλλάξει από τότε και έχει γίνει πιο εύχρηστο αλλά το ίδιο έγινε και με τα windows.

Το έχω καταλάβει ότι είχες πικράν εμπειρίαν απο το linux και απέχεις πολλά χρόνια. Οι απόψεις σου συνάδουν με εκείνη την εποχή, αλλά στις μέρες μας το Linux κεντάει. Αυτή τη στιγμή σου γράφω απο το Alpine linux!

Δεν θα τρέχω εγώ προγράμματα που χρειάζομαι με emulators γιατί το linux "τΡεΧεΙ σΕ οΛοΥσ τΟυΣ SeRvEr"... εγώ δεν είμαι ούτε server, ούτε router, User είμαι.

Πως φαίνεται ότι δεν έχεις δουλέψει ποτέ Linux. Ή και να δούλεψες ήσουν ικανοποιημένος με ότι σου προσέφερε. Τα προγράμματα που τρέχω δεν τρέχουν καν native σε linux και όχι... δεν θα τα τρέξω με emulators. Αν είναι να τρέχω linux -> emulator -> προγράμματα windows... γιατί να μην έχω windows? Ποιος ο λόγος να τυραννιέμαι με linux? Έτσι για να λέω κι εγώ ότι τρέχω linux?

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα το κενό που έχεις με τη τεχνολογία και τις δυνατότητες που σου παρέχει. Αφού έχεις TR και τόσο μεγάλη ραμ, μπορείς να τρέξεις virtualized τα Windows, με pci passthrough, να εκχωρήσεις στο εικονικό σύστημα ό,τι πόρους θέλεις εσύ απο το σύστημά σου και φήμες λένε ότι η διαχείριση των πόρων γίνεται με πολύ καλύτερο τρόπο απ'όταν τρέχουν bare metal τα Windows. Εγώ έτσι τρέχω πλέον τις εφαρμογές που χρειάζομαι απο τα Windows. Wine και λοιπούς emulators δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.

Πως φαίνεται ότι δεν έχεις δουλέψει ποτέ Linux.

Δουλεύω Linux συστηματικά εδώ και δύο χρόνια. Και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

Το κάνω ότι γουστάρω το linux? Όπως να μην το χρησιμοποιήσω καν ένα πράγμα. Θα κάθομαι εγώ να παραμετροποιώ το λειτουργικό για να τρέχει όπως το θέλω και να βρίσκω μαγγανείες για να τρέχω προγράμματα proprietary των windows?

Ως προς την εμφάνισή του, δεν χρειάζεται να κάνεις ιδιαίτερα πράγματα για να το φέρεις στα μέτρα σου, εκτώς αν θέλεις να δώσεις πραγματικά δικές σου πινελιές, οπότε εκεί ναι, θέλει διάβασμα και πειραματισμό.

για να τρέχει όπως το θέλω και να βρίσκω μαγγανείες για να τρέχω προγράμματα proprietary των windows? Με το λειτουργικό θα ασχολούμαι δηλαδή? Ούτε sudo θέλω να κάνω ούτε crp ούτε τίποτα άλλο, για εμένα το λειτουργικό είναι απλώς η πλατφόρμα που τρέχω τις εφαρμογές. Αυτό που έμαθαν δέκα εντολές κάποιοι στο linux και νομίζουν ότι "οι επαγγελματίες έτσι κάνουν" να το κοιτάξετε. Ο linux user ασχολείται με το linux, εγώ ασχολούμαι με προγράμματα που πρέπει να τρέξουν, δεν κάθομαι να ασχοληθώ ούτε στιγμή με το λειτουργικό, εκείνο απλώς δουλεύει και μου προσφέρει ακριβώς ότι θέλω αλλά αν ήθελα μπορώ και στα windows να κάνω παραμετροποιήσεις.

Δεν είσαι υποχρεωμένος να μάθεις linux, αλλά αν θέλεις να έχεις άποψη γι'αυτό, οφείλεις να έχεις εμπειρία μαζί του. Όλα όσα γράφεις και υποστηρίζεις, δείχνουν περίτρανα ότι έχεις μαύρα μεσάνυχτα απο linux. Δεν είναι κακό, αλλά δεν μπορείς να έχεις άποψη για το λειτουργικό εφ'όσον δεν το έχεις χρησιμοποιήσει ειδικά στις τελευταίες εκδόσεις του.

Όχι, δεν χρειάζεται να γράψεις το παραμικρό στο terminal, μπορείς να τα κάνεις όλα μέσω gui. Απλά, μέσω terminal πας και παρεμβαίνεις ακριβώς εκεί που σκοπεύεις, με εντολές και χωρίς να χαζολογάς με το ποντίκι πέρα δώθε.

Όσο για τα προγράμματα που θέλεις να τρέξουν, στο είπα και παραπάνω, virtualized windows και θα είσαι άρχοντας. Άσε δε που όταν δεν χρησιμοποιείς όλους τους πόρους του συστήματος, μπορείς να του αναθέσεις επιπλέον εργασίες...

Μας δουλεύεις ρε φίλε, μιλάς για εμπειρία για mac και ζητάς και εποικοδομητική συζήτηση και στο τέλος πετάς και ένα "δεν έχω αγοράσει προϊόντα mac ή προϊόντα της apple γενικότερα"! Από που τα διάβασες αυτά που έγραψες από κανένα φόρουμ? Μου λες ότι δεν έχω ιδέα και η ιδέα που έχω είναι από τις ίδιες πηγές από αυτές που πήρες εσύ τις ιδέες σου απλά δεν έκατσες να διαβάσεις τα ψιλά γράμματα.

Όπως είπα και στην αρχή της απάντησής μου, έχω χρησιμοποιήσει macOS. Σε virtual machine, για αρκετές ημέρες, ενώ έπαιξα ακόμα και με σχεδιαστικά ( illustrator, affinity ). Δεν είμαι ο απόλυτα έμπειρος σε αυτό το λειτουργικό και ποτέ δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο, αλλά το έχω χρησιμοποιήσει. Και μπορεί να το χρησιμοποιήσω ξανά στο μέλλον, ποιος ξέρει.

αι για να μην το κουράζουμε εγώ προϊόν της Apple αν μου το χάριζαν δεν θα άνοιγα ούτε την ζελατίνα, θα πήγαινε για μεταπώληση να φεύγει όσο όσο. Τόσο οι υπολογιστές τους όσο και τα κινητά τους.

Και όχι δεν είναι επειδή τα θεωρώ άχρηστα ούτε θέλω να τα μειώσω, απλώς δεν κάνουν για εμένα και αυτά που θέλω, απλά και όμορφα.
Και πρέπει επιτέλους να το καταλάβετε όλοι εσείς που προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο να αλλάξουν περιβάλλον γιατί έτσι βολεύει εσάς.

Αν μου χάριζαν ένα mac, δεν ξέρω αν θα τον κρατούσα. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ κάνω τη δουλειά μου μια χαρά με τα μηχανήματα που έχω και έχω στα σκαριά ένα proxmox server με xeon 22C/44T και 128Gb ram. Άσε που όπως έχω ξαναπεί, τη καθημερινή δουλειά μου τη κάνω με απλά μηχανήματα, π.χ. τώρα γράφω απο ένα dell wyse 5070 με celeron J4105, 16 gb ddr4  και alpine linux.

Δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανένα. Συζήτηση κάνουμε. Όμως, απ'όσο έχω παρατηρήσει, όσοι μιλάμε για άλλα λειτουργικά, έχουμε κάνει το κόπο να τα χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε άποψη. Σε αντίθεση μ'εσένα που θέλεις να έχεις άποψη χωρίς να έχεις εμπειρία.

12 ώρες πριν, mordred είπε

Ακόμα θυμάμαι στο γραφείο που ένας γραφίστας (που ανάθεμά αν ήξερε την τύφλα του) επέμενε σε mac (γιατί γραφίστας) και είχε φάει μια μέρα να καταλάβει γιατί ένας HP laser δεν εκτύπωνε με τίποτα σε A3. Τελικά, ήταν bug driver της apple και έπρεπε να κατεβάσεις fix από το site της hp... Μόνος του προφανώς δεν υπήρχε περίπτωση να το λύσει το θέμα. Φυσικά, του είπα αν είχε ένα Windows μηχάνημα θα είχε εκτυπώσει βιβλίο τόση ώρα που είχε φάει. Επειδή είναι τόσο απροβλημάτιστα τα Mac για πολύ σοβαρούς επαγγελματίες.

Αν είχε Windows μηχάνημα, θα έπρεπε πάλι να απευθυνθεί σε κάποιο γνώστη, μιας που δεν το κατέχει. Το ίδιο και ο οποιοσδήποτε "απλός" χρήστης, ο μη power user δηλαδή.

12 ώρες πριν, mordred είπε

Ο ίδιος πήγε αγόρασε dongle (μη apple, αλλά όχι φτηνιάρικο, των 30 ευρώ που σε windows PC και laptop έπαιζε άψογα σε 4k) για να βάλει μία 1080p (!!!) σα δεύτερη οθόνη (γιατί προφανώς το mac mini έχει ένα ριμάδι hdmi) και κάθε 1-2 λεπτά η οθόνη αναβόσβηνε για κάποιο λόγο. Μπήκα στο κόπο να κάνω (ένα άκρως διασκεδαστικό) τηλέφωνο στο επίσημο support της apple για το θέμα και ο τύπος στην άλλη γραμμή, επειδή δεν είχε τι να μου πει, μου εξιστορούσε πως στο παρελθόν είχε windows μηχάνημα και του πέταγε μπλε οθόνες όταν έβαζε ένα usb stick και κάτι τέτοια παλαβά. Μέχρι που του είπα να σταματήσει γιατί δεν τον παίρνει να παίζει το χαρτί της δυσφήμισης, που 60+ dell mini μηχανήματα 10ετίας (και άλλα τόσα vms) παίζουν απροβλημάτιστα για χρόνια (με windows 10 φυσικά), ότι έχουμε πραγματικό πρόβλημα σε περιβάλλον εργασίας με ένα μπ@λο που έχουμε φάει δύο μέρες να δουλέψει σωστά. Τελικά, έπρεπε να σκάσει ένα 80άρικο να πάρει original apple dongle για να βάλει μία γ@μ@νη full hd οθόνη και να κάνει τη δουλειά του. Επειδή είναι τόσο απροβλημάτιστα τα Mac για πολύ σοβαρούς επαγγελματίες.

Αυτό έχει να κάνει με τη συμβατότητα υλικού. Καλώς ή κακώς, τα mac έχουν κλειστό οικοσύστημα. Αν με ρωτήσεις, δεν μου αρέσει αυτό. Αλλά καταλαβαίνω γιατί γίνεται. Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί πρέπει να τα πληρώνει ο κόσμος τόσο ακριβά.

13 ώρες πριν, mordred είπε

O ίδιος άνθρωπος φυσικά ζήτησε apple monitor (γιατί τόσο γνώστης και επαγγελματίας είναι. Μάλλον, οι γραφίστες της εταιρείας ένδυσης που δούλευα για χρόνια ήταν βλάκες που είχαν eizo οθόνες με σκίαστρα), και δουλεύει πλέον με κλειστά τα φώτα και κλειστές σίτες (true story), γιατί δυσκολεύεται να κάνει τα εξώφυλλα της εφημερίδας από τις αντανακλάσεις της οθόνης... Γέλασα αρκετά όταν το είδα.Είναι επειδή προορίζονται σε πολύ σοβαρούς επαγγελματίες κι αυτό.

Ναι, είχα κι εγώ Eizo στο παρελθόν ( CRT ), αν και πλέον δεν βασίζομαι σε αυτό που βλέπω στην οθόνη απο πλευράς χρωμάτων και πάντα κάνω επιβαβαίωση με τον χάρτη χρωμάτων πριν στείλω δουλειά για εκτύπωση ( CMYK ).

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι retina οθόνες της Apple, όπως τις θυμάμαι πριν 15 χρόνια, έσκιζαν σε χρώματα και ανάλυση. Να τα λέμε κι αυτά.

Και ναι έχω δει αρκετές φορές Macs να φριζάρουν χωρίς λόγο. Αλλά οκ μάλλον θα έτυχε. Στα windows δε τυχαίνει, είναι ρημάδια. Δε φταίει το κινέζικο ανεμιστηράκι που έχεις βάλει στο usb. Οχι, τα windows φταίνε.

Με όσους χρήστες mac έχω συζητήσει, δεν άκουσα ποτέ να τους έχει φριζάρει.

Όσο για τη μεταπολιτική αξία. Όταν πας με σκεπτικό αγοραπωλησίας αμαξιού για ένα μηχάνημα τεχνολογίας κάτι δε πάει καλά. Έχεις τέτοιο σκεπτικό με οποιοδήποτε άλλο προϊόν τεχνολογίας που αγοράζεις; Με μια τηλεόραση με έναν ενισχυτή ή οτιδήποτε; Όχι. Η apple έχει καταφέρει να πείσει το κόσμο, ότι για να αξίζει και να συμφέρει να αγοράσεις ένα προϊόν της, πρέπει να το πουλήσεις σε δύο χρόνια και να πας σε καινούριο. Δε γίνεται πουθενά και ποτέ για οποιοδήποτε προϊόν τεχνολογίας. Φυσικά, κανείς δε λέει τι γίνεται με την αξία ενός iphone η ενός macbook αν σου πέσει από τα χέρια.

Δεν πας με αυτό στο μυαλό σου, αλλά ξέρεις ότι θα πάρεις κάμποσα χρήματα πίσω, σε αντίθεση με τα pc's που δύο τρεις γενιές μετά πωλούνται κάτω του μισού της τιμής αγοράς τους.

Μη μιλήσουμε ότι αν χαλάσει κάτι σε apple product έχεις κάτσει στον άξονα. Τόσο από κόστος όσο και από χρόνο αποκατάστασης. Αλλά είναι κι αυτό γιατί προορίζονται για σούπερ επαγγελματίες.

Ναι, γνωρίζω ότι τσεκουρώνουν, ενώ δεν μπορεί και να παρέμβει ο χρήστης σε αυτά εν αντιθέσει με τα pc που στη χειρότερη περίπτωση αντικαθιστούμε το προβληματικό συστατικό και συνεχίζουμε. Δεν διαφωνώ.

2 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Εσύ αλήθεια, τί χρήση κάνεις και χρειάζεσαι τέτοιο επεξεργαστή και τόση ραμ;

Επεξ/σία από uniquegr
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 minutes ago, uniquegr said:

Δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανένα. Συζήτηση κάνουμε. Όμως, απ'όσο έχω παρατηρήσει, όσοι μιλάμε για άλλα λειτουργικά, έχουμε κάνει το κόπο να τα χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε άποψη. Σε αντίθεση μ'εσένα που θέλεις να έχεις άποψη χωρίς να έχεις εμπειρία.

Εσύ ξεκίνησες να μου πετάς για mac και το πόσο χρηστικά είναι. Εγώ χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια windows καλύπτομαι 100% σε αυτά που χρειάζομαι, δεν υπάρχει λόγος να πάω σε οτιδήποτε άλλο. Έχω χτίσει το hardware που χρειάζομαι και συγκεκριμένα τα mac δεν είναι καν στο οπτικό μου πεδίο για χίλιους λόγους που προανέφερα. Αν ταιριάζουν σε άλλους μπράβο τους, σε εμένα όχι.

Δεν με ενδιαφέρει να βρω τρόπο να χρησιμοποιώ προγράμματα για windows μέσω linux... γιατί τρέχω κατευθείαν windows και απλώς τρέχουν όλα όσα θέλω. Δεν με αφορά το τι έκανες εσύ γι ανα μπορείς να τρέχεις τα προγράμματα των windows, εγώ δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτα, απλώς τα τρέχω.

Εσύ ξεκίνησες να μου την πεις και να με πείσεις ότι τα mac είναι καλύτερα για εμένα και στην πορεία πέταξες και το linux μέσα.

Τι κάθομαι και συζητώ απορώ, έχεις πάρει ένα έτοιμο κουτί με καμία δυνατότητα αναβάθμισης και το παίζεις και φτασμένος. Σε κανένα χρόνο από τώρα μπορεί να κάνω αναβάθμιση της κάρτας γραφικών από 3070, 3080 να πάω σε καμιά 4080. Με ενδιαφέρουν οι αναβαθμίσεις, με ενδιαφέρει το hardware και με ενδιαφέρουν οι επιλογές. Ειδικά τώρα με τους δικούς της επεξεργαστές η Apple απέκλεισε τον εαυτό της κι άλλο από την αγορά.

Υπάρχει λόγος που τα windows είναι Νο1 λειτουργικό για dekstop υπολογιστές.

Επεξ/σία από Diavolos666
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

Εσύ ξεκίνησες να μου πετάς για mac και το πόσ χρηστικά είναι, εγώ χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια windows καλύπτομαι 100% σε αυτά που χρειάζομαι.

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω σε οτιδήποτε έχει σχέση με Apple και δεν με ενδιαφέρει να βρω τρόπο να χρησιμοποιώ προγράμματα για windows μέσω linux... γιατί τρέχω κατευθείαν windows και απλώς τρέχουν όλα όσα θέλω.

Εσύ ξεκίνησες να μου την πεις και να με πείσεις ότι τα mac είναι καλύτερα για εμένα και στην πορεία πέταξες και το linux μέσα.

Εγώ απλά διόρθωσα τις ανακρίβειες στις οποίες υπέπεσες για μια ακόμη φορά.

Δημοσ.
Just now, uniquegr said:

Εγώ απλά διόρθωσα τις ανακρίβειες στις οποίες υπέπεσες για μια ακόμη φορά.

Ποιες είναι οι ανακρίβιες, ότι δεν παίρνουν αναβάθμιση απλά και όμορφα όπως τα κανονικά pc? Ή ότι αν αγοράσω ένα μηχάνημα και το στήσω μπορώ να βάλω ότι λειτουργικό θέλω και δεν είμαι αναγκασμένος να έχω μόνο mac μέσα?

Ή ότι για να τρέξεις windows εφαρμογές σε linux θέλει αλχημείες τις οποίες απλώς δεν θέλω να ξέρω?

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

Ποιες είναι οι ανακρίβιες, ότι δεν παίρνουν αναβάθμιση απλά και όμορφα όπως τα κανονικά pc? Ή ότι αν αγοράσω ένα μηχάνημα και το στήσω μπορώ να βάλω ότι λειτουργικό θέλω και δεν είμαι αναγκασμένος να έχω μόνο mac μέσα?

Αν θέλεις να κάνεις τα παραπάνω, στήνεις pc. Τα Mac έχουν το δικό τους κλειστό οικοσύστημα, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Μπορείς όμως στο pc να τρέξεις MacOS, όπως περιέγραψα παραπάνω.

3 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

Ή ότι για να τρέξεις windows εφαρμογές σε linux θέλει αλχημείες τις οποίες απλώς δεν θέλω να ξέρω?

Καμία αλχημεία δεν απαιτεί. Ούτως ή άλλως, το να τρέχεις ένα μόνο λειτουργικό bare metal σε κάποιον υπολογιστή είναι σπατάλη πόρων του συστήματος και ενέργειας.

Αν εσένα σε εξυπηρετούν τα Windows, κανένα πρόβλημα. Προφανώς όμως έχεις τεράστιο κενό ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να κάνεις χρήση ακόμα και του Linux χωρίς να σου λείψουν οι εφαρμογές των Windows. Και έτσι, παραμένεις εγκλωβισμένος σε αυτό το λειτουργικό και αγκιστρωμένος στις επιλογές της Microsoft. Get it now?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 minutes ago, uniquegr said:

Αν θέλεις να κάνεις τα παραπάνω, στήνεις pc. Τα Mac έχουν το δικό τους κλειστό οικοσύστημα, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Μπορείς όμως στο pc να τρέξεις MacOS, όπως περιέγραψα παραπάνω.

Καμία αλχημεία δεν απαιτεί. Ούτως ή άλλως, το να τρέχεις ένα μόνο λειτουργικό bare metal σε κάποιον υπολογιστή είναι σπατάλη πόρων του συστήματος και ενέργειας.

Αν εσένα σε εξυπηρετούν τα Windows, κανένα πρόβλημα. Προφανώς όμως έχεις τεράστιο κενό ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να κάνεις χρήση ακόμα και του Linux χωρίς να σου λείψουν οι εφαρμογές των Windows. Και έτσι, παραμένεις εγκλωβισμένος σε αυτό το λειτουργικό και αγκιστρωμένος στις επιλογές της Microsoft. Get it now?

Δηλαδή είμαι αγκιστρωμένος από ένα λειτουργικό που είναι 100% καλό για τις ανάγκες μου και τρέχει όλα τα προγράμματα της αγοράς που θέλω και θα ήμουν πιο καλά αν έβαζα άλλο λειτουργικό για να τρέχω πάλι τις εφαρμογές των windows αλλά με τρικ.

Κάτσε ασχολήσου εσύ με το λειτουργικό και να καυχιέσαι, για εμένα το λειτουργικό οφείλει να είναι παντελώς απών σε ότι αφορά του τι θέλω να κάνω σε εφαρμογές. Δεν θέλω να χρειάζεται να ξέρω τι πρέπει να κάνω για να τρέξω την τάδε εφαρμογή, ή να πρέπει να ψάχνω για να βρω drivers για τις κάρτες της NVidia που έχω και φυσικά να πρέπει να τρέχω παιχνίδια σε dual boot.

Το άλλο πάλι... να έχω windows και να τρέχω macOS με emulator... γιατί το ζητούμενο είναι να τρέχω macOS? Δεν μου χρειάζεται λειτουργικό πάνω σε λειτουργικό.

Χειρίζομαι proprietary εφαρμογές των windows σε περιβάλλον windows... παίζω παιχνίδια που τρέχουν native σε windows, μπορώ να κάνω το hardware μου όπως θέλω και δεν χρειάζεται να βάλω τρικλοποδιά στον εαυτό μου με άλλα λειτουργικά.

Αγκιστρωμένος είσαι εσύ που τρέχεις άλλα λειτουργικά και χρειάζεται να τρέξεις ΚΑΙ εφαρμογές των windows. Εγώ δεν χρειάζομαι ούτε κατά διάνοια linux/mac εφαρμογές γιατί έχω windows. Αυτή είναι η διαφορά, ότι οι χρήστες windows το έχουν όλο το πακέτο, δεν χρειαζόμαστε ούτε dual boot, ούτε emulators ούτε τίποτα.

Εσένα δεν σου αρέσουν τα windows αλλά εξαρτάσαι από αυτά.
Εγώ είμαι χρήστης windows από επιλογή και δεν εξαρτώμαι από τίποτα. Αν δεν ήθελα windows δεν θα έτρεχα καν windows εφαρμογές.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Thanks 1
Δημοσ.

Και το λειτουργικό των δικών μου υπολογιστών απόν είναι αγαπητέ. Και κάθε άλλο παρά τρικλοποδιά έχω βάλει στον εαυτό μου. Όταν εσείς θα κληθείτε να περάσετε σε Windows 11 για να έχετε ενημερώσεις ασφαλείας, εγώ θα εξακολουθώ να τρέχω Windows 10 σε vm, αφού το virtual machine δεν (θα) έχει καμία σχέση με τον έξω κόσμο. Το 90% των εφαρμογών που χρησιμοποιώ στη καθημερινότητά μου, παρέχονται στο Linux. Για το υπόλοιπο 10% λοιπόν, ανοίγω και τρέχω όποτε εγώ το επιλέγω, στο ίδιο "παλιό" μηχάνημα, τα Windows 10.

Ξεφεύγει όμως η κουβέντα και γυρίζουμε πάλι στη γνωστή αντιπαράθεση μεταξύ windows & linux.

• Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, uniquegr said:

Αν είχε Windows μηχάνημα, θα έπρεπε πάλι να απευθυνθεί σε κάποιο γνώστη, μιας που δεν το κατέχει. Το ίδιο και ο οποιοσδήποτε "απλός" χρήστης, ο μη power user δηλαδή.

Μα το πρόβλημα δεν ήταν αν είχε εγκατασταθεί ο printer. Το πρόβλημα ήταν ότι είχε εγκατασταθεί και δε τύπωνε σε a3. Στα Windows αντίστοιχα έναν driver θα κατέβαζε αυτόματα από το internet και σίγουρα θα τύπωνε σε a3. Τουλάχιστον εμένα δε μου έχει παρουσιαστεί κάτι τέτοιο 2+ δεκαετίες. Μπορεί και να συμβαίνει αλλά η πρόθεση μου είναι να κριτικάρω το πόσο απροβλημάτιστα είναι τα MAC όχι αν έχουν θέματα τα Windows (που έχουν).

Με όσους χρήστες mac έχω συζητήσει, δεν άκουσα ποτέ να τους έχει φριζάρει.

Το ότι κάτι δεν έχει συμβεί με όσους χρήστες έχεις συζητήσει θεωρώ ότι δεν είναι κριτήριο για ένα γενικότερο συμπέρασμα. Την προηγούμενη βδομάδα πήγαμε να ανοίξουμε ένα mdm software σε macbook και είχε μουλαρώσει (τι τραβήξαμε για να περάσουμε τα iphone και τα imac σε mdm πραγματικά, τραβούσαμε τις κοτσίδες μας).

Δεν πας με αυτό στο μυαλό σου, αλλά ξέρεις ότι θα πάρεις κάμποσα χρήματα πίσω, σε αντίθεση με τα pc's που δύο τρεις γενιές μετά πωλούνται κάτω του μισού της τιμής αγοράς τους.

Προσωπικά προϊόντα τεχνολογίας κρατάω μέχρι να μην πληρούν τις απαιτήσεις μου και όχι με πόσα θα πιάσουν σε τυχόν πώληση ή αν θα πέσει το value τους. Έτσι έχω ένα κινητό των 300 ευρώ εδώ και 4 χρόνια, το οποίο δε βρίσκω κανένα λόγο να αλλάξω στο άμεσο μέλλον. Το ποσό που δίνεις εσύ για ένα νέο iphone κάθε χρόνο (πουλώντας το παλιό) το έχω δώσει εγώ για ένα κινητό που το κρατάω 4 και 5. Γιατί αγοράζω σύμφωνα με τις ανάγκες μου και όχι με το τι μου έχει επιβάλει μία εταιρεία με τα μικροοικονομικά των προϊόντων της. Παράλληλα έχω ένα pc 5 χρόνια (cpu gpu mobo, τα άλλα τα είχα κρατήσει από το προηγούμενο build). Όταν θα θελήσω να αλλάξω κάτι μπορεί να πάρω μία άλλη κάρτα γραφικών στο μέλλον και όχι αναγκαστικά ολόκληρο μηχάνημα. Οπότε δεν μπορείς να έχεις τη λογική των Mac στα PC, γιατί συνήθως δεν τα πουλάς όλα μαζί σαν γουρούνι στο σακί.

Ναι, γνωρίζω ότι τσεκουρώνουν, ενώ δεν μπορεί και να παρέμβει ο χρήστης σε αυτά εν αντιθέσει με τα pc που στη χειρότερη περίπτωση αντικαθιστούμε το προβληματικό συστατικό και συνεχίζουμε. Δεν διαφωνώ.

Δε νομίζω ότι υπάρχει αντίρρησή σε αυτό.

Εγώ γνωρίζω ότι στο χώρο μου (που έχουν περάσει αρκετά mac από τα χέρια μου) όταν ακούμε ότι έχει πρόβλημα ένα Mac χλομιάζουμε όλοι. Ξέρουμε ότι θα φάμε τα σωθικά μας. Συνήθως παίζουν απροβλημάτιστα ναι, αν δεν παίξουν όμως την έκατσες.

Ναι, είχα κι εγώ Eizo στο παρελθόν ( CRT ), αν και πλέον δεν βασίζομαι σε αυτό που βλέπω στην οθόνη απο πλευράς χρωμάτων και πάντα κάνω επιβαβαίωση με τον χάρτη χρωμάτων πριν στείλω δουλειά για εκτύπωση ( CMYK ).

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι retina οθόνες της Apple, όπως τις θυμάμαι πριν 15 χρόνια, έσκιζαν σε χρώματα και ανάλυση. Να τα λέμε κι αυτά.

Γι αυτό ανέφερα το εργασιακό μου πέρασμα από εταιρεία ένδυσης, όπου αυτό που αναφέρεις είναι απαραίτητο (η πραγματική απόδοση και το εύρος χρωμάτων με αυτό που θα εκτυπωθεί).Οι επαγγελματικές EIZO πληρούν και απευθύνονται για ακριβώς αυτές τις δουλειές. Σίγουρα όμως δε θεωρώ ότι οι Apple οθόνες είναι κακές κάθε άλλο. Αλλά δε γίνεται ρε Apple να απευθύνεσαι, υποτίθεται, σε επαγγελματίες και να έχεις glossy επιφάνεια, ενώ άλλοι βάζουν και σκίαστρα στις επαγγελματικές τους σειρές για την αποφυγή οποιασδήποτε αντανάκλασης.

Όταν εσείς θα κληθείτε να περάσετε σε Windows 11 για να έχετε ενημερώσεις ασφαλείας, εγώ θα εξακολουθώ να τρέχω Windows 10 σε vm, αφού το virtual machine δεν (θα) έχει καμία σχέση με τον έξω κόσμο.

Καλά αυτό που λες όμώς κι ένας win 11 user μπορεί να το κάνει

Εν κατακλείδι θεωρώ ότι ένας Mac user μπορεί να κάνει αυτά που δουλεύει και σε ένα pc, με ευκολία και ενδεχομένως και με περισσότερες επιλογές (μπορεί σε κάποιες tailored περιπτώσεις με χειρότερη απόδοση but still) . Ενώ το αντίστροφο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τα τηλέφωνα. Με ρωτάνε πολλές φορές γιατί δεν παίρνεις ένα iphone. Και τους απαντάω ότι, πρώτον δεν μπορώ να κουβαλάω παντού κάτι τόσο ακριβό και να κλαίω αν τυχόν πάθει κάτι και δεύτερον γιατί δεν μπορώ να κάνω αυτά που κάνω στην καθημερινότητά μου με ευκολία (όχι κάτι εξεζητημένο) με ένα iphone (γιατί με περιορίζει). Ίσως όμως για ένα χρήστη mac, έχοντας φάει ένα περιβάλλον στη μάπα τόσα χρόνια (των Windows συγκεκριμένα), η μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον να τον ενθουσιάζει τόσο που το βλέπει σαν κάτι ονειρώδες και αιθέριο, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική και από πλευράς παραγωγικότητας, επιλογών και ούτω καθεξής. 

Αλλά αυτή είναι η δική μου θεώρηση των πραγμάτων. Στο κάτω κάτω ο καθένας κάνει κι επιλέγει ότι γουστάρει. Εδώ συζητάμε για τη microsoft που προσπαθεί να κάνει πράγματα που δε τους ζήτησε κανένας και δυσκολεύουν τη ζωή των PC users.

Επεξ/σία από mordred

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...