Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Έχω οπτική ίνα, cosmote εδώ και 2 χρόνια και είχα επιλέξει να είναι 100άρα αρχικά. Όταν έγινε η εγκατάσταση έφτασε λοιπόν στο κάτω όροφο όπου έχω ένα hub 1000άρι και μοιράζω στις συσκευές που έχω εκεί και μέσω Powerline (TL-PA7017P KIT) το πήγαινα στο πάνω όροφο όπου έχω και τον υπολογιστή μου όπου μέσω Powerline + καλωδίου Ethernet είχα ακριβώς 100Mbit και στον υπολογιστή. Επιπλέον να προσθέσω πως έχω ένα δικό μου modem πάρει, το Asus RT-AX82U που λειτουργεί ως AiMesh Router + ένα Asus RP-AX56 όπου μοιράζει Wireless στο πάνω όροφο και πιάνει αντίστοιχα 100Mbps και πλέον με την αναβάθμιση περίπου 280-300 Mbps.

Πρόσφατα έκανα μια αναβάθμιση, και πηγαίνω πλέον στα 500 Mps. Θα μου στείλουν εκ νέου modem από Cosmote αλλά προς το παρόν φαίνεται η ταχύτητα έχει ανέβει (δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το modem και πρέπει να έρθει το νέο για να το τεστάρω 100%) και παρατηρώ θέματα:

Το PC στο πάνω όροφο πλέον πιάνει 170-200Mbps μέσω Powerline + Ethernet (περίμενα πως θα είχα κάποια απώλεια αλλά μου φαίνεται μεγάλη). Αν το καταργήσω και πάω με το Wifi6 (έχει το motherboard μου) από τo RP-AX56, πηγαίνω στα 270-290 mbps και σκέφτομαι να βάλω ένα ethernet καλώδιο να δω πόσο πιάνει.

Υπάρχει τρόπος η οπτική ίνα να πηγαίνει και στους 2 ορόφους, πχ με έναν ηλεκτρονικό; Θυμάμαι όταν την έβαζαν, ρώτησα το συνεργείο και μου είχε πει πως αυτοί καλύπτουν τον ένα όροφο μόνο, μετά έπρεπε να το βρω μόνος μου (και τότε κατέληξα στα powerline χωρίς απώλειες όπως εξήγησα στα 100mbps).

Αλλιώς κάποια άλλη πρόταση; Πάντως στο Asis RT-AX82U που κάνω speedtest δείχνει 480MBps αυτή την στιγμή. 

Ευχαριστώ προκαταβολικά 😉 

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, lanc3lot είπε

Υπάρχει τρόπος η οπτική ίνα να πηγαίνει και στους 2 ορόφους, πχ με έναν ηλεκτρονικό; Θυμάμαι όταν την έβαζαν, ρώτησα το συνεργείο και μου είχε πει πως αυτοί καλύπτουν τον ένα όροφο μόνο, μετά έπρεπε να το βρω μόνος μου (και τότε κατέληξα στα powerline χωρίς απώλειες όπως εξήγησα στα 100mbps).

Το Ethernet πρωτόκολλο επικοινωνίας (μέσω οπτικής ίνας ή καλώδιο δικτύου) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα (παράλληλα) όπως το τηλεφωνικό σήμα. Ο μόνος τρόπος χωρίς απώλειες είναι να περάσεις καλώδιο δικτύου από Router (ή switch) προς τους χώρους που σ' ενδιαφέρει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, jkoukos είπε

Το Ethernet πρωτόκολλο επικοινωνίας (μέσω οπτικής ίνας ή καλώδιο δικτύου) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα (παράλληλα) όπως το τηλεφωνικό σήμα. Ο μόνος τρόπος χωρίς απώλειες είναι να περάσεις καλώδιο δικτύου από Router (ή switch) προς τους χώρους που σ' ενδιαφέρει.

Ευχαριστώ για την απάντηση, το θέμα είναι πως φτάνει στο πάνο όροφο. Επειδή προφανώς δεν γίνεται να σκάψω εκ νέου, μόνο μέσω Powerline σκέφτομαι στο οποίο φαντάζομαι υπάρχει απώλεια, όμως δεν θα έπρεπε να είναι μικρότερη; Επειδή μιλάμε για 200 Mbps περίπου

Επεξ/σία από lanc3lot
Δημοσ.

Γενικα τα powerline ειναι λυση αναγκης και δεν ειναι για μεγαλες ταχυτητες. Μπορεις να περασεις καλωδιο χωρις να σκαψεις. Απλα με κλασσικα ηλεκτρολογικα καναλλια (πλαστικο σε διαφορα χρωματα)

Εναλλακτικα μπορεις να δεις αν μετατρεπονται οι υπαρχουσες τηλεφωνικες μπριζες σε ethernet (πρέπει να φερεις τεχνικο δικτυων για να σου πει αν γινεται αυτο).

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, lanc3lot είπε

το θέμα είναι πως φτάνει στο πάνο όροφο.

Εξωτερικά δεν μπορεί να το περάσεις; Αν όχι, τότε με μικρό καναλάκι πάνω από το σοβατεπί.

1 ώρα πριν, lanc3lot είπε

μέσω Powerline σκέφτομαι στο οποίο φαντάζομαι υπάρχει απώλεια, όμως δεν θα έπρεπε να είναι μικρότερη; Επειδή μιλάμε για 200 Mbps περίπου

Δεν πάει αναλογικά αλλά εξαρτάται την ηλεκτρολογική εγκατάσταση και τα φορτία κάθε σπιτιού. Τα PLC είναι η έσχατη λύση και όσο πιάσεις.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, jkoukos είπε

Εξωτερικά δεν μπορεί να το περάσεις; Αν όχι, τότε με μικρό καναλάκι πάνω από το σοβατεπί.

17 ώρες πριν, lanc3lot είπε

Επειδή έχω ένα ραντεβού με ηλεκτρολόγο την Τετάρτη, θα επανέλθω να δω αν γίνεται. Ευχαριστώ παίδες, αρχικά έλεγα να επιμείνω από Powerline αλλά από ότι λέτε ίσως πρέπει να το δω μέσω καλωδίου να βρεθεί μια λύση. 

Δημοσ.

H πιο ευκολα υλοποιησιμη λυση, ειναι εξωτερικα, δλδ απο μπαλκονι πανω-κατω, μια τρυπα στον τοιχο κ ethernet backhaul συνδεση απο το ενα ρουτερ στο αλλο. Αυτο βεβαια με την προϋποθεση οτι ειναι κοντα στο μπαλκονι το ρουτερ. Αλλο πιθανο σεναριο που υπαρχει πιθανοτητα να δουλεψει, αν ειναι προσφατα κατασκευασμενη η μεζονετα, η εσωτερικη καλωδιωση του τηλεφωνου να ειναι με ethernet οποτε να ανεβαινει κανονικα καλωδιο εσωτερικα. Σπανιο μεν, αλλα οχι απιθανο.

Δημοσ.

Ο ηλεκτρολόγος ήρθε αλλά θεωρεί πως θα είναι μεγάλο το κόστος για να πάει με καλώδιο και θα φαίνεται και κάπως με τα τόσα καλώδια. Αυτός πρότεινε να τσεκάρω να βάλω deco συσκευές που θεωρεί θα καλύψουν να έχω 500αρι ταχύτητα ή devolo. Ότι σχετικές απόψεις έχετε πείτε (το σπίτι είναι του 1987 οπότε δεν γίνεται αυτό με την πρίζα). Πχ https://www.skroutz.gr/s/42951968/TP-LINK-Deco-X20-v3-WiFi-Mesh-Network-Access-Point-Wi-Fi-6-Dual-Band-2-4-5GHz-se-Diplo-Kit.html

Δημοσ.

Το μεγάλο κόστος πώς προκύπτει; Σου το ανέλυσε;

Πρόκειται για εξωτερική ή εσωτερική όδευση του καλωδίου; Υπόψη ότι το κόστος είναι 0,5€ ανά μέτρο το καλώδιο και άλλα 10€ για 2 επιτοίχιες πρίζες σε κάθε άκρο, για πέρασμα από εξωτερικό χώρο κι επιπλέον 2 μικρές τρύπες 6-8mm.

Δημοσ.

Εγω θα σου προτεινα να φερεις τεχνικο δικτυου. Ατομο που ασχολειται συγκεκριμενα με δομημενη καλωδίωση και ΟΧΙ απλο ηλεκτρολογο.

Το καλωδιο ειναι παντοτε η καλυτερη λυση από powerlines/repeaters/meshes/deco κ.τ.λ.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, KostisKazan είπε

Εγω θα σου προτεινα να φερεις τεχνικο δικτυου. Ατομο που ασχολειται συγκεκριμενα με δομημενη καλωδίωση και ΟΧΙ απλο ηλεκτρολογο.

Το καλωδιο ειναι παντοτε η καλυτερη λυση από powerlines/repeaters/meshes/deco κ.τ.λ.

Που μπορώ να βρω τεχνικό δικτύου; χμ

7 ώρες πριν, jkoukos είπε

Σου το ανέλυσε;

Όχι...θα του πω ότι μου έγραψες και θα επανέλθω

Δημοσ.
8 ώρες πριν, lanc3lot είπε

Που μπορώ να βρω τεχνικό δικτύου; χμ

Ψαξε στο διαδικτυο "δομημενη καλωδιωση <περιοχη που μενεις>"

Δεν μας ειπες αν εχεις τηλεφωνικες μπριζες στην μεζονετα και αν τις χρησιμοποιείς.

Αν ισχυουν ΟΛΑ τα παρακατω

• υπαρχουν τηλεφωνικες μπριζες σε ολα τα δωματια που θες δικτυο
  • Εχουν 4 ζευγαρια καλωδιου (και οχι 2)
  • μαζευονται καπου στο σπιτι σε "διαταξη αστερα/δεντρου" και οχι "σε σειρα"
  • Εχουν αρκετο μηκος αθικτο για να ξαναγινει τερματισμος σε ethernet μπριζα/keystone

Τοτε μπορεις να τις χρησιμοποιήσεις και για ethernet. Θα ειναι η ευκολοτερη λυση.

Δημοσ.

Γράφει παραπάνω ότι το σπίτι είναι του 1987. Τότε υπήρχε μόνον τηλεφωνία, ούτε καν ISDN, πολλώ δε μάλλον Internet για να σκεφτεί κάποιος για UTP (και μάλιστα τοπολογία "αστέρα"). Ραζίμ με παραλληλίες και Άγιος ο Θεός.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εν αναμονή της απάντησης του ηλεκτρολόγου, κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα; https://www.devolo.global/magic-2-wifi-6 Από ότι βλέπω τα devolo δουλεύουν και σε τριφασικό ρεύμα που είμαι εγώ

Επεξ/σία από lanc3lot

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...