Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Το νήμα προορίζεται για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σχετικά με τη διαδικασία (προθεσμίες, μηχανισμός υποβολής κτλ.) δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων, τυχόν τροποποιήσεις, αλλαγές προθεσμιών και ούτω καθ' εξής.

Απαγορεύονται ρητά, κατά πάγια πολιτική του insomnia και σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδεχόμαστε όλοι κατά την εγγραφή μας, οι πολιτικές συζητήσεις και οι προσωπικές επιθέσεις.

Παρακαλώ θερμά να μην επαναληφθεί η κατάσταση που οδήγησε στο τέλος του προηγούμενου νήματος.

Όπως πάντα, εφόσον εντοπίζετε μήνυμα που κρίνετε ότι παραβαίνει τους όρους χρήσης, στέλνετε αναφορά και απέχετε από κάθε σχολιασμό.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παραλογισμός για δεύτερη χρονιά...

Οικόπεδο που έχει γίνει οριζόντια κατ έκταση ιδιοκτησία έχει χωριστεί σε 2 ανεξάρτητους τομείς αποκλειστικής χρήσης. 

Αν και οι 2 τομείς δηλώθηκαν σαν ανεξάρτητοι στο κτηματολογιο,  επειδή στην περιοχή το κτηματολόγιο δεν έχει τελειώσει,  εγώ που καθαρίζω τον δικό μου τομέα δεν μπορώ να δηλώσω όλο το οικόπεδο σαν καθαρό, όταν ο άλλος ιδιοκτήτης του δικού του αποκλειστικού τομέα δεν καθαρίζει...

Στον Δήμο δεν μπορούν να καταλάβουν για 2η χρόνια την διαφορά του "κοινού και αδιαίρετου" οικοπέδου με το οικόπεδο που έχει αποκλειστικους τομείς χρήσης....

Επεξ/σία από andreas1gr
  • Like 5
  • Haha 1
Δημοσ.

Το οικόπεδο είναι κοινό και αδιαίρετο.

Στη σύσταση οριζόντιας οι συγκύριοι είναι από κοινού κύριοι στο οικόπεδο, αλλά ο καθένας είναι μόνος του κύριος σε τμήμα του κτηρίου. Το οικόπεδο ανήκει σε όλους, το κάθε διαμέρισμα σε 1.

Στη σύσταση καθέτου, ο καθένας είναι κύριος οριοθετημένου τμήματος του οικοπέδου, και κατ' επέκτασιν κύριος οποιουδήποτε κτηρίου βρίσκεται στο οριοθετημένο τμήμα του οικοπέδου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν ήταν δυνατό να συσταθεί κάθετος, αυτό που έκαναν οι συμβολαιογράφοι ήταν να συστήνουν οριζόντιες και να περιγράφουν "αποκλειστική χρήση τμήματος οικοπέδου", πράγμα που δεν περνάει στο Κτηματολόγιο ως κάθετη, καθώς ο τίτλος του συμβολαίου είναι "οριζόντιας".

Αυτά πολύ απλοϊκά.

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΑΕΚ της ιδιοκτησίας είναι ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ / ΥΥ / ΖΖ.

Το ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ είναι το ΚΑΕΚ του οικοπέδου. Είναι κοινό για όλους τους συγκύριους.

Το ΥΥ είναι ο αριθμός της κάθετης ιδιοκτησίας. Εδώ μόνο μπορεί να αναγνωριστεί αποκλειστική χρήση τμήματος του οικοπέδου. Εάν δεν υπάρχει σύσταση καθέτου, είναι 0.

Το ΖΖ είναι ο αριθμός της οριζόντιας. Εδώ αναγνωρίζεται αποκλειστική χρήση τμήματος κτηρίου (διαμέρισμα). Εάν δεν υπάρχει σύσταση οριζοντίου, είναι 0.

Εάν ισχύει αυτό που λες, και έχετε σύσταση οριζόντιας, το ΚΑΕΚ σου θα είναι της μορφής ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ / 0 / 1 (ή 2, 3, 4 αναλόγως τον αύξοντα αριθμό της ιδιοκτησίας κατά τη σύσταση). Ανεξάρτητα τι περιγράφεται στο συμβολαίο, η σύσταση οριζόντιας ΔΕΝ δίνει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε τμήμα του οικοπέδου και ΟΡΘΩΣ ο δήμος δεν αφήνει να δηλώσετε καθαρός μέρος του οικοπέδου, καθώς δεν υπάρχει κάθετη και, νομικά, δεν έχετε αποκλειστική χρήση τμήματος. Το ότι εσείς χτίσατε έναν τοίχο, συμφωνήσατε προφορικώς ποιος θα προσέχει τι και τόσα χρόνια τα πάτε καλά, είναι (νομικά) αδιάφορο.

Εάν όντως θέλεις αποκλειστική χρήση, πρέπει να γίνει σύσταση καθέτου. Το οποίο είναι δύσκολο σε χτισμένο οικόπεδο, με ήδη υπάρχουσα σύσταση οριζόντιας.

• Like 2
Δημοσ.
On 03/05/2025 at 09:47, ekechagi said:

Στη σύσταση καθέτου, ο καθένας είναι κύριος οριοθετημένου τμήματος του οικοπέδου, και κατ' επέκτασιν κύριος οποιουδήποτε κτηρίου βρίσκεται στο οριοθετημένο τμήμα του οικοπέδου.

Δλδ στις περιοχες με "προκαταρκτικα υποβαθρα" οπου ως επιλογη στον χαρτη σου βγαζει ενα κομματι το οποιο εχει το δικο σου χωραφι, με λιγο απο το διπλανο και το μισο απο το παραδιπλα (μονο η ολιγη απο γιουβετσι λειπει), απλα το επιλεγεις και δηλωνεις αριθμο καθετης; Ή αυτα ειναι στην τυχη/αυτοματοποιημενα και δεν αναγνωριζει το συστημα τιποτα ακομα.

Μα τον Θεο, κοιταω στα μερη των γονιων μου οπου ειναι στο "ροζ" και τα ξερω πολυ καλα, και εχουν βαλει οικοπεδο παραλληλογραμμο με κτισμα, κομμενο στην μεση. Το μισο παει με το διπλανο ασχετο ως ενα κομματι, και το αλλο μισο σε ενα αλλο τεραστιο κομματι, το οποιο φαινεται να εχει μεσα οικοπεδα, χωραφια και ενα κομματι απο την πλαγια του βουνου! Αυτο αποκλειεται να εχει σχεση με καθετη ιδιοκτησια. Και μιλαμε για χωραφια/οικοπεδα δηλωμενα στο κτηματολογιο απο το '80-'90.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στην επαρχία Θεσσαλονίκης ολοκληρόθηκε η κτηματογράφηση, οπότε δεν χρειάζεται να παιδευόμαστε άλλο με συντεταγμένες ΕΓΣΑ'87.

Τώρα είδα ότι ακύρωση ή τροποποίηση της αίτησης δεν υπάρχει. Πχ αν σε ενημερώσει το συνεργείο καθαρισμού ότι έχουν φυτρώσει μέχρι και αγριόδεντρα, ενώ νόμιζες ότι δεν υπήρχαν.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης. Από όσους γνωρίζω ζήτημα εάν οι μισοί το έχουν δηλώσει είτε γιατί δεν γνώριζαν καθόλου το θέμα ή γιατί "δεν βαριέσαι ποιος θα το ψάξει".

Εν τω μεταξύ υπάρχει άτομο που το έχει καθαρίσει, όπως και κάθε χρόνο, και δεν το έχει δηλώσει.

Το πρόστιμο των 1.000 ευρώ θα πάει αυτόματα στην εφορία ή μόνο εφόσον γίνει έλεγχος;

Δημοσ.

έχω ένα οικόπεδο επαρχία. Πέρυσι επειδή δεν ήξερα καν τι γινόταν μπήκα έκανα μια δήλωση ότι το καθάρισα και δεν ασχολήθηκα.

Τώρα τι παίζει; Πρέπει να μπω να κάνω δήλωση πάλι;

Δημοσ.
3 hours ago, Neptu said:

έχω ένα οικόπεδο επαρχία. Πέρυσι επειδή δεν ήξερα καν τι γινόταν μπήκα έκανα μια δήλωση ότι το καθάρισα και δεν ασχολήθηκα.

ναι, κι εγώ το ίδιο εκανα

Δημοσ.

εγώ δεν έκανα τίποτα. ένα οικόπεδο που έχω είναι οκ. Εντάξει αν τώρα βάλουν πρόστιμα μόνο και μόνο επειδή κάποιος δεν έκανε τη δήλωση θα είναι για πολλές μπάτσες.

• Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Neptu είπε

πρεπει να το καθαρισεις ξανα και να κανεις δηλωση ,οχι μονο το μισο μερος.γιατι αν το δηλωσεις και γινει καταγγελια θα φας διπλο προστιμο.δυστυχως την επαθες εσενα μπορουν να σε ελεγξουν επειδη το δηλωσες

Δημοσ.
16 ώρες πριν, mike15 είπε

πρεπει να το καθαρισεις ξανα και να κανεις δηλωση ,οχι μονο το μισο μερος.γιατι αν το δηλωσεις και γινει καταγγελια θα φας διπλο προστιμο.δυστυχως την επαθες εσενα μπορουν να σε ελεγξουν επειδη το δηλωσες

Δε το έχω καθαρίσει ποτέ. Για να λέμε και την αλήθεια δεν έχει και τίποτα. Και να ελεγχθεί δεν έχω θέμα. Αυτό πέρυσι. Πάει πέρασε. 

Φέτος δεν ασχολήθηκα καν.  Θα περάσω κάποια στιγμή μια βόλτα να δω πως είναι.

Το θέμα είναι μη ρίχνουν πρόστιμα ασχέτως της κατάστασης του οικοπέδου μόνο και μόνο επειδή δεν έγινε δήλωση. 

• Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, Fan είπε

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης. Από όσους γνωρίζω ζήτημα εάν οι μισοί το έχουν δηλώσει είτε γιατί δεν γνώριζαν καθόλου το θέμα ή γιατί "δεν βαριέσαι ποιος θα το ψάξει".

Εν τω μεταξύ υπάρχει άτομο που το έχει καθαρίσει, όπως και κάθε χρόνο, και δεν το έχει δηλώσει.

Το πρόστιμο των 1.000 ευρώ θα πάει αυτόματα στην εφορία ή μόνο εφόσον γίνει έλεγχος;

Οντως, εμπειρικα μιλωντας απο τον περιγυρο μου, ειναι φετος πολυ λιγοτεροι οσοι δηλωσαν απο περυσι. Ειμαι και εγω ενας απο αυτους.

Δημοσ.

Η λογική λέει. Κάθε πολίτης που έχει ένα (2,3,4+) οικόπεδο/α, θα πρέπει να τα προσέχει. Με την έννοια να μην είναι μέσα ζούγκλα ή σκουπιδότοπος.

Η λογική λέει. Δε μπορεί ‘το κράτος’ να ελέγξει ΌΛΑ τα οικόπεδα της χώρας. Μιλάμε για εκατομμύρια οικόπεδα. Δε ξέρω αν μπορέσει κάποια στιγμή με την τεχνολογία AI. Βέβαια δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το επίπεδο ακόμη.

Η λογική λέει επίσης. Εάν προκληθεί φωτιά από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο ή είναι εστία μολύνσεως, ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να έχει συνέπειες.

Και τέλος υπάρχει πάντα ο φόβος μιας καταγγελίας η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί. Εάν δηλαδή ευσταθεί η καταγγελία ή όχι, εάν είναι δηλαδή κακοπροαίρετη.

Επειδή όλα τα παραπάνω είναι κάπως κουραστικά, ως υπεύθυνος πολίτης (σε μία χώρα μπάχαλο σε όλα τα επίπεδα), οφείλεις να έχεις το οικόπεδό σου τακτοποιημένο και μετά δεν αγχώνεσαι για κάτι.

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία (αυτό είναι ιδανικό σενάριο που δε θα παίξει, όσο θα ζω τουλάχιστον) είναι να βρει κάποιο τρόπο να καθαρίζει η ίδια τα οικόπεδα ή σε συνεργασία με κάποια συνεργεία με ένα μικρό κόστος και να μεριμνεί και για την αποθήκευση – καύση κλπ των χόρτων – σκουπιδιών.

• Like 2
Δημοσ.
6 minutes ago, Free Bird said:

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία (αυτό είναι ιδανικό σενάριο που δε θα παίξει, όσο θα ζω τουλάχιστον) είναι να βρει κάποιο τρόπο να καθαρίζει η ίδια τα οικόπεδα ή σε συνεργασία με κάποια συνεργεία με ένα μικρό κόστος και να μεριμνεί και για την αποθήκευση – καύση κλπ των χόρτων – σκουπιδιών.

Μια ωραία ιδέα που υλοποιούσε παλιότερα ο δήμος Αιγίου ήταν ότι καθάριζε ο δήμος τα παραθαλάσσια οικόπεδα και τα αξιοποιούσε σαν χώρο πάρκινγκ (δωρεάν) για τους επισκέπτες της παραλίας.

Ίσως θα μπορούσαν και άλλοι δήμοι να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις που θα έδιναν ανάσα σ' ένα μεγάλο πρόβλημα..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...