Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
52 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Φίλε μου, παρόλη την αγένειά σου, έχεις δίκιο στο ότι ο επεξεργαστής που ανέφερα ΔΕΝ ήταν της σειράς Lunar Lake. Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει την εικόνα αυτού που προανέφερα στο προηγούμενο post μου, αλλά δεν παύει να είναι λάθος μου.

Ας δούμε όμως τα υπόλοιπα που αναφέρεις.

Καταρχήν συγκρίνεις τον M4 με τον 288V, δύο επεξεργαστές όπου ο πρώτος είναι κατά μέσο όρο 30% ταχύτερος και έχει χαμηλότερο TDP (22W για τον M4, 30–37W για τον 288V). Το να λες ότι "τον τρώει για πρωινό" σε κατανάλωση, δεν στέκει, γιατί για να συγκρίνεις κατανάλωση πρέπει να έχεις και παρόμοιες επιδόσεις. Εδώ, έχουμε και χαμηλότερη κατανάλωση και υψηλότερες επιδόσεις από τη μεριά του M4.

Αν κοιτάξεις μοντέλα των 17W TDP, η διαφορά στις επιδόσεις είναι ακόμα χειρότερη για την Intel. Είναι λογικό: λιγότεροι πυρήνες, χωρίς hyper-threading, ναι μεν χαμηλότερη κατανάλωση, αλλά μείωση στις συνολικές επιδόσεις.

Επιπλέον, σε GPU επίπεδο, η Arc 140V του 288V έχει ~4.2 TFLOPs, ενώ η GPU του απλού M4 φτάνει κοντά στα 4.6 TFLOPs θεωρητικά — με χαμηλότερο TGP (~18W) έναντι 30W για την Intel, δηλαδή ~87% υψηλότερη κατανάλωση για παρόμοια απόδοση.

Σε τι ακριβώς «οι επεξεργαστές Lunar Lake τους τρώνε για πρωινό τους M4»;

Όσο για το ότι «όλοι οι reviewers είναι κατενθουσιασμένοι», αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλά reviews (π.χ. Hardware Unboxed, NotebookCheck) που λένε πως ναι, οι Lunar Lake βελτιώθηκαν σε efficiency και idle χρήση, αλλά οι συνολικές επιδόσεις, ειδικά στο multicore, έχουν πέσει. Το συμπέρασμα των περισσότερων είναι πως πρόκειται για μια μεταβατική γενιά, όχι για κάποιο breakthrough.

Η ίδια η Intel άλλωστε το παραδέχεται έμμεσα: οι Lunar Lake είναι μια μοναδική υλοποίηση, που δεν θα συνεχιστεί. Οπότε περισσότερο μοιάζουν με ένα τεστ κατεύθυνσης, ένα ματαβατικό στάδιο, όχι με «καλύτερη πλατφόρμα για laptops».

https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-ultra-9-288v-vs-apple-m4

Αν θεωρείς αγένεια ότι σε διόρθωσα για μία ανάρτησή σου τελείως παραπλανητική για τους αναγνώστες του νήματος τότε δεν ξέρω τι να σου πω. Πέραν αυτού γράφω ξεκάθαρα ότι οι επεξεργαστές Lunar Lake δεν έχουν σε καμία περίπτωση τις επιδόσεις των M4. Ωστόσο για να συγκρίνεις επιδόσεις θα πρέπει οι υπολογιστές να τρέχουν το ίδιο λειτουργικό πράγμα που δεν είναι δυνατόν καθώς οι δύο επεξεργαστές τρέχουν διαφορετικά λειτουργικά. Και από πλευράς tdp οι Lunar Lakes ναι, τους τρώνε λάχανο τους Μ4 όταν έχεις 40W διαφορά τότε η διαφορά είναι τεράστια, δεν είναι μικρή. Από εκεί και πέρα λάθος μου το ότι γράφω ότι οι Lunar Lakes είναι η καλύτερη πλατφόρμα στον τομέα ενεργειακής απόδοσης - επεξεργαστικής επίδοσης για φορητούς υπολογιστές, έπρεπε να διευκρινίσω "για φορητούς υπολογιστές με λειτουργικό Windows". 

Επίσης από το link του nanoreview που που έστειλες προκύπτει ότι ο 288v αποδίδει πάνω κάτω το 80% των επιδόσεων του M4 με κατανάλωση μικρότερη από τα μισά Watt! Οπότε στην σχέση κατανάλωσης ρεύματος - επίδοσης επεξεργαστή τον διαλύει κυριολεκτικά τον M4! 

Επεξ/σία από anax111
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, anax111 είπε

Αν θεωρείς αγένεια ότι σε διόρθωσα για μία ανάρτησή σου τελείως παραπλανητική για τους αναγνώστες του νήματος τότε δεν ξέρω τι να σου πω. Πέραν αυτού γράφω ξεκάθαρα ότι οι επεξεργαστές Lunar Lake δεν έχουν σε καμία περίπτωση τις επιδόσεις των M4. Ωστόσο για να συγκρίνεις επιδόσεις θα πρέπει οι υπολογιστές να τρέχουν το ίδιο λειτουργικό πράγμα που δεν είναι δυνατόν καθώς οι δύο επεξεργαστές τρέχουν διαφορετικά λειτουργικά. Και από πλευράς tdp οι Lunar Lakes ναι, τους τρώνε λάχανο τους Μ4 όταν έχεις 40W διαφορά τότε η διαφορά είναι τεράστια, δεν είναι μικρή. Από εκεί και πέρα λάθος μου το ότι γράφω ότι οι Lunar Lakes είναι η καλύτερη πλατφόρμα στον τομέα ενεργειακής απόδοσης - επεξεργαστικής επίδοσης για φορητούς υπολογιστές, έπρεπε να διευκρινίσω "για φορητούς υπολογιστές με λειτουργικό Windows". 

Επίσης από το link του nanoreview που που έστειλες προκύπτει ότι ο 288v αποδίδει πάνω κάτω το 80% των επιδόσεων του M4 με κατανάλωση μικρότερη από τα μισά Watt! Οπότε στην σχέση κατανάλωσης ρεύματος - επίδοσης επεξεργαστή τον διαλύει κυριολεκτικά τον M4! 

Καταρχάς, το να με διορθώσεις για το μοντέλο CPU ήταν απολύτως θεμιτό και το παραδέχτηκα πρώτος, χωρίς υπεκφυγές. Το να χαρακτηρίζεις όμως «τελείως παραπλανητική» την ανάρτησή μου για ένα λάθος που δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ουσία της σύγκρισης, είναι υπερβολή. Αντίθετα, η δική σου αρχική ανάρτηση είχε τεχνικά λάθη σε σχεδόν κάθε σημείο, αλλά εγώ δεν απάντησα ειρωνικά.

Λες ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε επιδόσεις επειδή τα συστήματα τρέχουν διαφορετικά λειτουργικά. Σε γενικό επίπεδο έχει βάση, όμως υπάρχουν benchmarks όπως Geekbench και Cinebench που είναι cross-platform και σχεδιασμένα ακριβώς για τέτοιες συγκρίσεις. Και σε αυτά, η διαφορά είναι σαφής υπέρ του M4.

Επίσης, επαναλαμβάνεις ότι οι Lunar Lake έχουν 40W χαμηλότερο TDP. Αυτό είναι αντικειμενικά λάθος:

• Ο M4 έχει ~22W TDP,

• Ο 288V έχει 30W base και 37W max — διαφορά 8-15W, υπέρ του Μ4. 

• Σε επίπεδο TGP o 288V έχει κατανάλωση 30W και ο Μ4 18W.
    Αν έχεις κάποια σοβαρή πηγή για τα 40W, ευχαρίστως να τη δούμε. Αλλιώς, μην επιμένεις σε αριθμό που δεν τεκμηριώνεται.

Όσο για τη διευκρίνισή σου περί "φορητών με Windows", είναι εμφανώς αναδρομική, αλλά όχι και ορθή. Αν όντως εννοούσες αυτό εξ αρχής, δεν θα έφερνες τον M4 στη συζήτηση εξαρχής, μιας και δεν υπάρχει περίπτωση να τον δούμε ποτέ σε laptop με Windows, ούτε θα τον συνέκρινες με τους Lunar Lake σε TDP και επιδόσεις.

Και τέλος, λες πως «από το Nanoreview προκύπτει ότι ο 288V έχει το 80% των επιδόσεων του M4 με λιγότερη από τη μισή κατανάλωση». Αυτό είναι εντελώς αντίστροφο της πραγματικότητας.
Από το ίδιο το link:

• Geekbench 6 multicore:

• M4: ~14.400

• 288V: ~10.400
      Άρα ο 288V έχει 72% της απόδοσης του M4 και καταναλώνει περισσότερο, όχι λιγότερο.

• TDP: 22W (M4) vs 30–37W (288V).

Πώς βγαίνει λοιπόν ότι τον "διαλύει" σε σχέση απόδοσης/κατανάλωσης; Το αντίθετο συμβαίνει.

Η ουσία είναι απλή: οι Lunar Lake είναι ένα βήμα μπροστά για την Intel στο χώρο των Windows, ειδικά στο efficiency. Αλλά δεν ξεπερνούν τον M4 ούτε σε CPU ούτε σε GPU ούτε σε συνολική ενεργειακή απόδοση. Το ότι η Intel ανακοίνωσε πως η σειρά δεν θα συνεχιστεί, επιβεβαιώνει και το προσωρινό/μεταβατικό της χαρακτήρα.

Αν θέλεις τεχνική κουβέντα, εδώ είμαι. Αν συνεχίσεις να επιμένεις σε νούμερα που δεν τεκμηριώνονται, απλώς θα αφήνω να μιλούν τα benchmarks.

Καλή συνέχεια.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 2
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Καταρχάς, το να με διορθώσεις για το μοντέλο CPU ήταν απολύτως θεμιτό και το παραδέχτηκα πρώτος, χωρίς υπεκφυγές. Το να χαρακτηρίζεις όμως «τελείως παραπλανητική» την ανάρτησή μου για ένα λάθος που δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ουσία της σύγκρισης, είναι υπερβολή. Αντίθετα, η δική σου αρχική ανάρτηση είχε τεχνικά λάθη σε σχεδόν κάθε σημείο, αλλά εγώ δεν απάντησα ειρωνικά.

Λες ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε επιδόσεις επειδή τα συστήματα τρέχουν διαφορετικά λειτουργικά. Σε γενικό επίπεδο έχει βάση, όμως υπάρχουν benchmarks όπως Geekbench και Cinebench που είναι cross-platform και σχεδιασμένα ακριβώς για τέτοιες συγκρίσεις. Και σε αυτά, η διαφορά είναι σαφής υπέρ του M4.

Επίσης, επαναλαμβάνεις ότι οι Lunar Lake έχουν 40W χαμηλότερο TDP. Αυτό είναι αντικειμενικά λάθος:

• Ο M4 έχει ~22W TDP,

• Ο 288V έχει 30W base και 37W max — διαφορά 8-15W, υπέρ του Μ4. 

• Σε επίπεδο TGP o 288V έχει κατανάλωση 30W και ο Μ4 18W.
    Αν έχεις κάποια σοβαρή πηγή για τα 40W, ευχαρίστως να τη δούμε. Αλλιώς, μην επιμένεις σε αριθμό που δεν τεκμηριώνεται.

Όσο για τη διευκρίνισή σου περί "φορητών με Windows", είναι εμφανώς αναδρομική. Αν όντως εννοούσες αυτό εξ αρχής, δεν θα έφερνες τον M4 στη συζήτηση ούτε θα τον συνέκρινες με τους Lunar Lake σε TDP και επιδόσεις.

Και τέλος, λες πως «από το Nanoreview προκύπτει ότι ο 288V έχει το 80% των επιδόσεων του M4 με λιγότερη από τη μισή κατανάλωση». Αυτό είναι εντελώς αντίστροφο της πραγματικότητας.
Από το ίδιο το link:

• Geekbench 6 multicore:

• M4: ~14.400

• 288V: ~10.400
      Άρα ο 288V έχει 72% της απόδοσης του M4 και καταναλώνει περισσότερο, όχι λιγότερο.

• TDP: 22W (M4) vs 30–37W (288V).

Πώς βγαίνει λοιπόν ότι τον "διαλύει" σε σχέση απόδοσης/κατανάλωσης; Το αντίθετο συμβαίνει.

Η ουσία είναι απλή: οι Lunar Lake είναι ένα βήμα μπροστά για την Intel στο χώρο των Windows, ειδικά στο efficiency. Αλλά δεν ξεπερνούν τον M4 ούτε σε CPU ούτε σε GPU ούτε σε συνολική ενεργειακή απόδοση. Το ότι η Intel ανακοίνωσε πως η σειρά δεν θα συνεχιστεί, επιβεβαιώνει και το προσωρινό/μεταβατικό της χαρακτήρα.

Αν θέλεις τεχνική κουβέντα, εδώ είμαι. Αν συνεχίσεις να επιμένεις σε νούμερα που δεν τεκμηριώνονται, απλώς θα αφήνω να μιλούν τα benchmarks.

Καλή συνέχεια.

Έχεις δίκιο για τα TDP. Είχα κοιτάξει τα TDP του Μ4 max που είναι άλλος επεξεργαστής. Δεκτή η διόρθωση. 

• Like 2
Δημοσ.

Πάντως αντε να βγάλεις άκρη ποιος ειναι και ποιος δεν είναι lunar lake.. Είναι λογικό να μπερδεύεται ολος ο κόσμος. Αφού την συνχυση την δημιουργεί ΕΠΙΤΗΔΕΣ η intel. Πρώτα άλλαξε την ονομασία ώστε να καταλάβαινες οτι οι συγκεκριμένοι cpu είναι Lunar lake. Και μετα έβγαλε δικούς της (όχι παραγωγής tsmc σε χαμηλά nm) ΚΡΑΤΟΝΤΑΣ την ονομασία των lunar lake και απλώς αλλάζοντας τα νούμερα... :)

Ολο αυτό μπας και δημιουργήσει συνχυση στον κόσμο μπας και πουλήσει καναν επεξεργαστή δικής της κατασκευής. Το μάρκετινγκ στα καλύτερα του.. 

• Like 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, oldnew είπε

Πάντως αντε να βγάλεις άκρη ποιος ειναι και ποιος δεν είναι lunar lake.. Είναι λογικό να μπερδεύεται ολος ο κόσμος. Αφού την συνχυση την δημιουργεί ΕΠΙΤΗΔΕΣ η intel. Πρώτα άλλαξε την ονομασία ώστε να καταλάβαινες οτι οι συγκεκριμένοι cpu είναι Lunar lake. Και μετα έβγαλε δικούς της (όχι παραγωγής tsmc σε χαμηλά nm) ΚΡΑΤΟΝΤΑΣ την ονομασία των lunar lake και απλώς αλλάζοντας τα νούμερα... :)

Ολο αυτό μπας και δημιουργήσει συνχυση στον κόσμο μπας και πουλήσει καναν επεξεργαστή δικής της κατασκευής. Το μάρκετινγκ στα καλύτερα του.. 

Είναι αδύνατον να βγάλεις άκρη παρά μόνο εάν ανοίξεις κάποια ειδική ιστοσελίδα. Προσωπικά παρακολουθώ τους Lunar Lake καθώς θέλω να αγοράσω νέο laptop με τέτοιον επεξεργαστή. Μέχρι στιγμής πάντως έχω παρατηρήσει πως σε όλους τους Lunar Lake μετά τον αριθμό του επεξεργαστή υπάρχει ένα v στο τέλος, π.χ. 288v 265v. Ωστόσο η Intel τα έχει κάνει $K@τ@ με τα ονόματα και κάθε φορά ψάχνεις να βρεις άκρη. Τεσπα, είχε δίκιο ο φίλος παραπάνω ότι ήμουν υπερβολικός, και εγώ δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω τους Lunar Lake από τους υπόλοιπους εάν δεν παρακολουθούσα τόσο στενά τις ειδήσεις για την συγκεκριμένη γενιά CPUs.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...