Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Έχω κληρονομήσει μια μονοκατοικία, την οποία ανακαινίζω αυτή την περίοδο. Πάνω από το κανονικό σπίτι έχει τοποθετηθεί εδώ και δεκαετίες, και έχει νομιμοποιηθεί, ένα λυόμενο με έξτρα δωμάτια κατασκευασμένο από Ελενίτ (τοίχοι και οροφή).

Αρχικά σκεφτόμουν να το αφαιρέσω πλήρως, όμως το κόστος για την έκδοση άδειας κατεδάφισης, σε συνδυασμό με την αμοιβή της εξειδικευμένης εταιρείας που αναλαμβάνει την απομάκρυνση των Ελενίτ, είναι απαγορευτικό. Θα ξοδέψω πάνω από 10.000 ευρώ απλά για να το διώξω.

Καθώς το εσωτερικό είναι ξύλινο και σε εξαιρετική κατάσταση, το συζήτησα με τον μηχανικό μου και πρότεινε τη λύση της επένδυσης των τοίχων εξωτερικά με τσιμεντοσανίδες, ενώ η οροφή θα μονωθεί με ειδικό αφρό για Ελενίτ.

Έχει κάνει κανείς κάτι παρόμοιο; Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα βελτιώσει ουσιαστικά την ασφάλεια της κατασκευής; Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να τα απομακρύνω με μη νόμιμο τρόπο.

Δημοσ.

Κατά τη γνώμη μου το Ελενίτ θα πρέπει να απομακρυνθεί εξολοκλήρου μίας και περιέχει αμίαντο.... Να αντικατασταθεί από τσιμεντοσανιδες ή αλουμινένιο πάνελ με  αφρό εσωτερικά
Δε θα εμπιστευόμουν την οποία κάλυψή του που σίγουρα θα μειώσει την έκθεση αλλά πιστεύω δεν τη μηδενίζει

Δημοσ.

Θα συμφωνήσω. Στο κάτω κάτω το Ελενιτ είναι εξαιρετικά καρκινογόνο. Είναι θέμα χρόνου κάποιος να το ξεχάσει, να ανοίξει μια τρύπα ή κάτι. Η ερώτηση είναι πόσο κοστολογείς την υγεία σου και τον δικό σου. Υπό αυτό το πρίσμα τα 10.000 ίσως δεν είναι τόσο πολλά όσο νομίζεις. 

Δημοσ.

Το ελενιτ είναι επικίνδυνο εάν σπάσει σε κομμάτια, αν πχ βάλεις κανένα εργαλείο να κάνεις εργασία με αυτό, τρύπα, κοπή και απελευθερωθουν ρινίσματα και μικροσωματιδια του υλικού στην ατμόσφαιρα μετά μπορεί να τα εισπνευσει ο εργάτης που κάνει την δουλειά. Το εξειδικευμένο συνεργείο θα έχει άτομα με στολές και ειδική μάσκα. Αρκετά πιο κουραστική η δουλειά τους, τα τεμάχια από ελενιτ που θα αφαιρέσουν θα σταλούν σε ειδικό κέντρο ανακύκλωσης και όχι όπου κι όπου. Προσοχή μην τα παρατήσουν σε καμία γειτονιά οικόπεδο η πεζοδρόμιο και πέσουν καταγγελίες μετά. 

Δημοσ.

Από το 1981 ζω σε σπίτι που είχε μετατρέψει χώρο μπαλκονιού σε κουζίνα και κατόπιν καλύφθηκε με ελλενίτ. Με τα χρόνια από πάνω μπήκε κεραμοσκεπή όπου κάλυψε το ελλενίτ και από κάτω μπήκε ψευδοροφή. Φυσικά τακτοποιήθηκε πολεοδομικά. Σκέφτηκα κι εγώ κάποια στιγμή να το βγάλω για τους λόγους που πολύ σωστά αναφέρονται, αλλά μια το κόστος και μια η υπάρχουσα κάλυψη, δεν το έκανα.

https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/SAMANCTA/EL/Safety/Asbestos_EL.htm

Οι ασθένειες που συνδέονται με τον αμίαντο αναπτύσσονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα της αμιάντωσης ενδέχεται να εκδηλωθούν έπειτα από 10 έως 20 χρόνια, ενώ συμπτώματα καρκίνων που συνδέονται με τον αμίαντο ενδέχεται να εκδηλωθούν έως και έπειτα από 40 χρόνια.
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 hours ago, giwrgostr said:

Καλησπέρα σας,

Έχω κληρονομήσει [...] από Ελενίτ (τοίχοι και οροφή).

Δυστυχώς έκαναν πολλές μαλακίες οι προηγούμενοι και αυτήν σου την κάρφωσαν. Μην το καλύψεις, γιατί απλά θα ωραιοποιείς ένα πραγματικά επικίνδυνο πρόβλημα και θα το κάνεις πάσα στην/ις επόμενη/ες γενιά/ες.
Άσε να τους φορτώνουμε άλλα που δεν ξέρουμε.

Edit : Η εταιρεία είναι όντως εξειδικευμένη ή φοράνε 1 στολή και μετά τα πετάνε στο κοντινότερο ρέμα;

Επεξ/σία από csontheline
Δημοσ.

ξηλωσε το, η υγεια σου αξιζει παραπανω απο τα 10 χιλιαρικα. στη τελικη, σου εμεινε ενα ολοκληρο σπιτι

Δημοσ.
2 hours ago, csontheline said:

Δυστυχώς έκαναν πολλές μαλακίες οι προηγούμενοι και αυτήν σου την κάρφωσαν. Μην το καλύψεις, γιατί απλά θα ωραιοποιείς ένα πραγματικά επικίνδυνο πρόβλημα και θα το κάνεις πάσα στην/ις επόμενη/ες γενιά/ες.
Άσε να τους φορτώνουμε άλλα που δεν ξέρουμε.

Edit : Η εταιρεία είναι όντως εξειδικευμένη ή φοράνε 1 στολή και μετά τα πετάνε στο κοντινότερο ρέμα;

Τη βρήκα μέσα από τη λίστα του Υπουργείου με εταιρείες που έχουν άδεια για τη συγκεκριμένη δουλειά. Καμια 10αρια είναι στο σύνολο. Το κατά πόσο κάνουν σοβαρή δουλειά δεν το ξέρω. Ελπίζω μην δώσω τόσα λεφτά για να τα πετάξουν σε κανά ρέμα. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...