fitsoulas2024 Δημοσ. 9 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 9 Μαϊου 41 λεπτά πριν, flikifloki είπε Αν πας στο github που σου είπαν τα παιδιά, έχει λίγο πιο κάτω και links για να κατεβάσεις windows και office, και με κάποια βοηθητικά FAQ. ειπαμε, δε κατεβαινουν απο το site της ΜS. Kαμια απο τις τρεις επιλογες. Εσενα σου κατεβαινουν?
flikifloki Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 1ον, δεν ανέφερα το site της MS. Στο github τα links είναι για direct download από το massgrave επειδή είπες πως είχες θέμα απ΄την microsoft. 2ον, αν για κάποιο λόγο θες οπωσδήποτε μέσω της microsoft, ίσως κάτι πρέπει να φτιάξεις στις ρυθμίσεις δικτύου σου που είχες αλλάξει παλιότερα. Γιατί εμένα μια χαρά κατεβαίνει το ISO τώρα που δοκίμασα.
fitsoulas2024 Δημοσ. 9 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 23 ώρες πριν, flikifloki είπε 1ον, δεν ανέφερα το site της MS. Στο github τα links είναι για direct download από το massgrave επειδή είπες πως είχες θέμα απ΄την microsoft. 2ον, αν για κάποιο λόγο θες οπωσδήποτε μέσω της microsoft, ίσως κάτι πρέπει να φτιάξεις στις ρυθμίσεις δικτύου σου που είχες αλλάξει παλιότερα. Γιατί εμένα μια χαρά κατεβαίνει το ISO τώρα που δοκίμασα. Σορυ τοτε δεν ειδα καλα, ειχα την εντυπωση οτι το github σε παραπεμπει στο site της MS. Τελικα ομως κατεβασα το ISO απ το αλλο μου pc που, το οποιο δε ξερω γιατι, δεν αντιμετωπισε το error msg που δειχνω απο πανω. Αλλα δε μπορω να τα εγκαταστησω στα υπαρχοντα pc μου. Θα πρεπει να παρω πρωτα το νεο υλικο ---------------------------------- Οι Ryzen υποστηριζουν φανταζομαι ΤPM 2.0 και secure boot. Eιναι επιλογες του BIOS? ----------------------------------- Επεξ/σία 10 Μαϊου από fitsoulas2024
@topos Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) Λίγο για την igpu(ενσωματωμένη κάρτα γραφικων στον cpu) για τους am5 7x00+9x00-> Όσο αργή και να είναι είναι οκ για δουλειές γραφείου.Εγω της έχω 2 οθόνες πάνω, μια 2κ και μια 4κ. Όσο για το εάν "καθυστερεί" τον επεξεργαστή-> Εχω τρέξει διαφορά bench με την igpu enabled και disabled από το bios. Δεν είδα ιδιαίτερη μετρισιμη διαφορά, ουτε διάφορες στις θερμοκρασίες του cpu. Το μόνο μείον είναι ότι μου "τρώει" από την ram περίπου 2-4gb (αλλά όπως είπα έχω 2 οθόνες 4κ+2κ και έχω 96gb στο μηχάνημα οπότε δεν με απασχολει ιδιαιτερα) αλλά για απλες εργασίες και με καινούργιο μηχάνημα με 32gb ram ούτε που θα το καταλάβεις(εάν μιλάμε για μια οθόνη fhd υπολογίζω κάτω από 1gb να σου τρώει). Σε κάθε περίπτωση, άσε την 7750 στην ησυχία της. Μονο θέματα θα σου δημιουργεί λόγο παλιών codecs και πάρε cpu με ενσωματωμένα γραφικά, θα σου κοστίσει ~ευρω 20παραπανω και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο(στην περίπτωση π.χ του 5600 vs 5600g/gt -και αυτές είναι κάτατι πιο γρήγορες από την δική μου ενσωματωμενη-ειχα και 5600g ως 3ο μηχάνημα/server πριν 3 χρόνια και αφού ήταν idle του φορτωνα tasks, video export και dxopureraw) Μόνο σε αυτή την περίπτωση να τσεκαρεις τι εξόδους δίνει η μητρική που θα επιλέξεις(και τι αναλύσεις δίνει η καθεμία γιατί δεν είναι αυτονόητο) Spoiler Έχω και 3060 12gb στο σύστημα αλλά την δουλεύουν μόνο Photoshop/Lightroom και davinci γιατί εκεί θα μου λείπανε τα -2~4gb(αυτά που τρώει σε desktop χρήση) από την vram. Για αυτό και έχω ασχοληθεί με την ενσωματωμενη και λέω όσα λεω Επεξ/σία 9 Μαϊου από @topos 2
fitsoulas2024 Δημοσ. 10 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 10 Μαϊου Mετα απο πολυ σκεψη και συγκριση κατεληξα στον Ryzen 5 5600G tray και την Arctic Freezer 36 (περ. 150€). Αλλα δεν ειμαι σιγουρος για mobo, μπορειτε να μου υποδειξετε μια καταλληλη? Και αναλογως των επιτρεπομενων ΜΗz θα ειναι και η ram(16 ή 32GB). Κατα προτιμηση να υπαρχει DP υποδοχη για συνδεση με το μονιτορ, με αυτην πιανεις refresh rate 180. Bλεπω οτι υπαρχουν τρια διαθεσιμα chipsets, oλα την ιδια δουλεια κανουν ή εχουν διαφορές μεταξυ τους?
duffyduck Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου (επεξεργασμένο) RAM θα πάρεις οπωσδήποτε τουλάχιστον 32GB 3200MHz/C16 (ή 3600MHz/C18), και θα δώσεις από το BIOS τα 8GB αποκλειστικά στην ενσωματωμένη GPU και θα είσαι κομπλέ. Απο μητρική και εφόσον δεν πρόκειται να αναβαθμίσεις για τουλάχιστον 5 χρόνια, θα έλεγα μια B450M (B450 microATX form factor), π.χ. https://www.skroutz.gr/s/47540385/MSI-B450M-A-Pro-Max-II-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/31090996/ASRock-B450M-Pro4-rev-2-0-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/25272107/Asus-Prime-B450M-A-II-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html μέχρι περίπου 65 ευρώ (κατά προτίμηση την ASRock ή την ASUS που έχουν και ψυκτρούλα στα VRM), και τα υπόλοιπα για την RAM και τον m.2 NVME SSD. Ο 5600G υποστηρίζει max PCI-E 3.0 οπότε δεν έχει νόημα να πας σε B550 chipset. Επεξ/σία 10 Μαϊου από duffyduck 1
TopCLR Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου Με μια γρήγορη ματιά στο skroutz μητρικές με Displayport. Έχει σε mATX τις MSI B550M Pro-VDH και ASRock B550M Phantom Gaming 4 στα 81-82€. Με 15€ παραπάνω υπάρχει η ASRock B550M Pro4 η οποία όμως φτάνει σε τιμή τις ATX (κανονικού μεγέθους) μητρικές. Όπως η MSI B550-A Pro (από 102€) και Gigabyte B550 Aorus Elite V2 rev. 1.0 (από 108€). Γνώμη μου μην ασχοληθείς με A520. Στις Β450 (όσες είδα) δεν βρήκα Displayport. 2
Sheogorath Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου 50 λεπτά πριν, duffyduck είπε RAM θα πάρεις οπωσδήποτε τουλάχιστον 32GB 3200MHz/C16 (ή 3600MHz/C18), και θα δώσεις από το BIOS τα 8GB αποκλειστικά στην ενσωματωμένη GPU και θα είσαι κομπλέ. Απο μητρική και εφόσον δεν πρόκειται να αναβαθμίσεις για τουλάχιστον 5 χρόνια, θα έλεγα μια B450M (B450 microATX form factor), π.χ. https://www.skroutz.gr/s/47540385/MSI-B450M-A-Pro-Max-II-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/31090996/ASRock-B450M-Pro4-rev-2-0-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/25272107/Asus-Prime-B450M-A-II-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html μέχρι περίπου 65 ευρώ (κατά προτίμηση την ASRock ή την ASUS που έχουν και ψυκτρούλα στα VRM), και τα υπόλοιπα για την RAM και τον m.2 NVME SSD. Ο 5600G υποστηρίζει max PCI-E 3.0 οπότε δεν έχει νόημα να πας σε B550 chipset. Γιατί 32GB οπωδήποτε; Αυτή την στιγμή κάνω δουλειά με Win10, 16GB ραμ, με ένα shitton απο chrometabs ανοικτές, και τρέχω simulations.
@topos Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου (επεξεργασμένο) 3 hours ago, fitsoulas2024 said: Mετα απο πολυ σκεψη και συγκριση κατεληξα στον Ryzen 5 5600G tray και την Arctic Freezer 36 (περ. 150€). Καλή επιλογή εάν δεν θες να κάνεις υπέρβαση και να πας σε am5 7600-εαν και η στοκ ψυκτρα του 5600g είναι μια χαρά (δεν ξέρω εάν βγαίνει πολύ φθηνότερα έκδοση box) Κατα προτιμηση να υπαρχει DP υποδοχη για συνδεση με το μονιτορ, με αυτην πιανεις refresh rate 180. Αυτό δεν είναι default, έχει να κάνει και με την ανάλυση που θα έχεις και με το τι έξοδο έχει η μητρικη(για αυτό σου λέω θέλει τσεκαρισμα στα specs της μητρικής για να είσαι 100% σίγουρος πως θα υποστηρίζει της οθόνες που θέλεις να χρησιμοποιήσεις) Επίσης για ram -ειδικα σε am4- ξέχνα τα 16gb για καινούργιο μηχανημα, η τιμή είναι πολύ χαμηλή στις ddr4 και εφόσων έχεις και την ενσωματωμένη κοίτα για 2x16gb ram για να ξενοιαζεις και να μην ψάχνετε σε βάθος χρόνου με αναβάθμιση που πιθανότατα τότε δεν θα βρίσκεις ίδιες και πιθανότατα θα έχουν τσιμπήσει και σε τιμή αρκετα. Επεξ/σία 10 Μαϊου από @topos 1
fitsoulas2024 Δημοσ. 10 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 10 Μαϊου (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, duffyduck είπε RAM θα πάρεις οπωσδήποτε τουλάχιστον 32GB 3200MHz/C16 (ή 3600MHz/C18), και θα δώσεις από το BIOS τα 8GB αποκλειστικά στην ενσωματωμένη GPU και θα είσαι κομπλέ. Α ετσι παει? ο χρηστης οριζει απ το bios ποσα GB θα πηγαινουν στη igpu? Noμιζα οτι γινεται αυτοματα. Και καποιος φιλος μου ειπε οτι τρωει μονο 2GB. Nα σε ρωτησω με την ευκαiρια, ολες οι mobo πλεον εχουν uefi bios? 10 ώρες πριν, TopCLR είπε Γνώμη μου μην ασχοληθείς με A520. Eπειδη ειναι κακης ποιοτητας? ή μηπως δε ταιριαζουν με τον 5600G? 8 ώρες πριν, @topos είπε εάν δεν θες να κάνεις υπέρβαση και να πας σε am5 7600-εαν και η στοκ ψυκτρα του 5600g είναι μια χαρά (δεν ξέρω εάν βγαίνει πολύ φθηνότερα έκδοση box) μηπως το ειπες αναποδα? φτηνοτερη δεν ειναι παντα η η εκδοση tray, λογω του οτι δεν εχει ψυκτρα? ο συγκεκριμενος εχει tray 170, box 193 (λινκ) 8 ώρες πριν, @topos είπε έχει να κάνει και με την ανάλυση που θα έχεις και με το τι έξοδο έχει η μητρικη(για αυτό σου λέω θέλει τσεκαρισμα στα specs της μητρικής για να είσαι 100% σίγουρος πως θα υποστηρίζει της οθόνες που θέλεις να χρησιμοποιήσεις) μα αυτο κανω τωρα, τσεκαρω. Η οθονη εχει αναλυση 1920x1080, την οποια εχεις και με hdmi και με dp. Aλλα μόνο με dp εχεις refresh rate 180. Οποτε το ερωτημα ειναι, παω σε mobo με dp οπωσδηποτε για να εχω 180, ή δεν ειναι τοσο σημαντικο και μπορω να μεινω με το 120? - Λοιπον, ελεγξα ολες τις mobo που προταθηκαν εδω, διαβασα και τα σχολια του λαου απο κατω, αλλα μαλλον καμια δε με ικανοποιησε απολυτως. Καποιες απ οτι καταλαβα χρειαζονται bios update για να δεχτουν τον 5600g. Ξεχασα να πω οτι θελω να εκκινω το συστημα πιεζοντας ενα τυχαιο πληκτρο, αυτο τωρα το κατορθωνω με PS/2 συνδεση τoυ keyboard. Επισης μια mobo με ψυκτρες ειναι πολυ επιθυμητη. Και τελος, εχω αυτη τη καρτα ηχου με την ενδειξη pci express σκετο. Ολες οι mobo απ οτι βλεπω εχουν υποδοχη για καρτα γραφικων, και την πολυ μικρη την x1. Αρα που τη συνδεω? Επεξ/σία 10 Μαϊου από fitsoulas2024
TopCLR Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου (επεξεργασμένο) 56 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε Eπειδη ειναι κακης ποιοτητας? ή μηπως δε ταιριαζουν με τον 5600G? Γενικά η απάντηση είναι όχι και όχι! Δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της μητρικής (φτάνει να μην συγκρίνουμε την φθηνότερη Α520 με κάποια ακριβή Β550 π.χ.). Επίσης ταιριάζει με τον 5600G, φτάνει να είναι ικανοποιητική (μιας και μιλάμε για το φθηνότερο chipset). Παράδειγμα, η ASRock A520M-HDV είναι μεν φθηνή αλλά πολύ "φτωχή" και (άποψη μου) δεν κάνει. Η πρότασή μου βασίζεται στο ότι το Α520 έχει κάποιους περιορισμούς λόγω κατασκευής. Πράγμα που ενδεχομένως να μην ενοχλεί κάποιους. 56 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε Καποιες απ οτι καταλαβα χρειαζονται bios update για να δεχτουν τον 5600g. Οι μητρικές δεν έρχονται με το αρχικό BIOS αλλά με το εκάστοτε BIOS την χρονική στιγμή που κατασκευάζονται. Επίσης ο 5600G είναι μερικά χρόνια που κυκλοφορεί. Οπότε όποια μητρική και να αγοράσεις τώρα (ακόμα και οι B450 που βγήκαν πριν τον 5600G) θα έχει το κατάλληλο BIOS για να τον υποστηρίξει. 56 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε Ξεχασα να πω οτι θελω να εκκινω το συστημα πιεζοντας ενα τυχαιο πληκτρο, αυτο τωρα το κατορθωνω με PS/2 συνδεση τoυ keyboard. Δεν γνωρίζω για αυτήν την λειτουργία αλλά ίσως υπάρχουν κάποιες ανάλογες ρυθμίσεις στο BIOS. Πιθανόν όμως η ύπαρξή της να μην έχει σχέση με συγκεκριμένη μητρική μιας και (λίγο-πολύ) οι ΑΜ4 έχουν παρόμοιες ρυθμίσεις μεταξύ τους (και διαφορετικές σε σχέση με το AM3 που έχεις). Ίσως η ύπαρξη PS/2 θύρας παίζει κάποιο ρόλο παραπάνω; Δεν γνωρίζω. 56 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε Και τελος, εχω αυτη τη καρτα ηχου με την ενδειξη pci express σκετο. Ολες οι mobo απ οτι βλεπω εχουν υποδοχη για καρτα γραφικων, και την πολυ μικρη την x1. Αρα που τη συνδεω? Εφόσον είναι pci express (και όχι απλή pci) τότε μπορείς να την βάλεις στην νέα μητρική. Μοιάζει να είναι σε μέγεθος pci express X1 αλλά θα μπορείς να την κουμπώσεις ακόμα και στην θύρα της κάρτας γραφικών (pci express X16)! Το θέμα είναι αν θα υπάρχουν drivers για να λειτουργεί σε Windows 10 (δεν φαίνεται πιο μοντέλο είναι). Κακά τα ψέμματα αλλά πέρα από την πρώτη γενιά Ryzen επεξεργαστών και μητρικών όπου υπήρχε κάποιος τρόπος να βάλεις Windows 7, πλέον δεν υπάρχει. Επεξ/σία 10 Μαϊου από TopCLR 1
@topos Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, fitsoulas2024 said: Α ετσι παει? ο χρηστης οριζει απ το bios ποσα GB θα πηγαινουν στη igpu? Noμιζα οτι γινεται αυτοματα. Και καποιος φιλος μου ειπε οτι τρωει μονο 2GB. Nα σε ρωτησω με την ευκαiρια, ολες οι mobo πλεον εχουν uefi bios? Eπειδη ειναι κακης ποιοτητας? ή μηπως δε ταιριαζουν με τον 5600G? μηπως το ειπες αναποδα? φτηνοτερη δεν ειναι παντα η η εκδοση tray, λογω του οτι δεν εχει ψυκτρα? ο συγκεκριμενος εχει tray 170, box 193 (λινκ) μα αυτο κανω τωρα, τσεκαρω. Η οθονη εχει αναλυση 1920x1080, την οποια εχεις και με hdmi και με dp. Aλλα μόνο με dp εχεις refresh rate 180. Οποτε το ερωτημα ειναι, παω σε mobo με dp οπωσδηποτε για να εχω 180, ή δεν ειναι τοσο σημαντικο και μπορω να μεινω με το 120? - Λοιπον, ελεγξα ολες τις mobo που προταθηκαν εδω, διαβασα και τα σχολια του λαου απο κατω, αλλα μαλλον καμια δε με ικανοποιησε απολυτως. Καποιες απ οτι καταλαβα χρειαζονται bios update για να δεχτουν τον 5600g. Ξεχασα να πω οτι θελω να εκκινω το συστημα πιεζοντας ενα τυχαιο πληκτρο, αυτο τωρα το κατορθωνω με PS/2 συνδεση τoυ keyboard. Επισης μια mobo με ψυκτρες ειναι πολυ επιθυμητη. Και τελος, εχω αυτη τη καρτα ηχου με την ενδειξη pci express σκετο. Ολες οι mobo απ οτι βλεπω εχουν υποδοχη για καρτα γραφικων, και την πολυ μικρη την x1. Αρα που τη συνδεω? Οι εκδόσεις box έχουν -συνηθως- την stock ψυκτρα μέσα. Π.χ στην περίπτωση του 5600g η tray είναι 6ευρω πιο φθηνή αλλά πρέπει να υπολογίζεις έξτρα χρήματα για ψυκτρα.Στην έκδοση με box την έχει μέσα. Επειδή τον είχα, όπως ανέφερα και προηγούμενος η στοκ ψυκτρα ήταν οκ σε γραφείο με κλιματισμό ακόμα και το καλοκαίρι.Τωρα εάν θες για καλύτερα μπορείς να δώσεις 20-30ευρω παραπάνω και να πάρεις έκδοση tray+ έξτρα ψυκτρα. Γνώμη μου είναι σε σφιχτά budget ας ξεκινήσει κάποιος με την στοκ και εάν δει ότι κάνει φασαρία η κάτι άλλο αγοράζει μετέπειτα μια εάν χρειαζετε.-εκτιμηση μου συνεχίζει να είναι πως για τον 5600g ότι δεν χρειαζετε. Spoiler Στην δική σου περίπτωση δλδη τα λεφτά να τα δώσεις προς καινούργιο τροφοδοτικό παρά για έξτρα ψυκτρα Οι οθόνες δεν δουλεύουν όλες στα 180hz. Εάν η δική σου είναι 60hz εκεί θα μείνει σε ότι και να την συνδέσεις.Εαν όντως είναι 180hz ας το ψάξεις παραπάνω. Αυτό που λέω είναι πως δεν είναι default επειδή μια μητρική βγάζει dp ότι μπορεί να δώσει 180hz σε ότι ανάλυση.Υπαρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και στο dp. Πρέπει να τσεκαρεις την έξοδο της συγκεκριμένης μητρικής που θα πάρεις. Ασυμβατότητα/bios update με τον 5600g εάν πας σε b550 δεν θα έχεις/χρειαζετε. Όσο για την ram και την igpu.Οριζεις εσύ πόσο θέλεις να της δώσεις και εάν χρειαζετε "τραβάει" παραπάνω(μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές πρέπει να της έχεις ορίσει συγκεκριμένο νούμερο π.χ photoshop/πιθανότατα και σε κάποια παιχνιδια-αλλα αυτό το πρόβλημα σε δουλειές γραφείου δεν θα σου εμφανιστεί ποτε. Κάρτα ήχου, δεν ξέρω εάν κουμπώνει η όχι αλλά εάν δεν έχεις εξεζητημένο σύστημα ηχείων γνώμη μου είναι να μην ασχοληθείς, η ενσωματωμένες είναι συνήθως οκ(αν και δεν είναι όλες ίδιες). Πιθανότατα να σου δημιουργήσει μπερδέματα μιας και λογικά δεν θα βγαίνουν και drivers πλέον για αυτή. Το κουμπι για να αναβει->υπάρχει ολόκληρο θέμα εδώ δίπλα που αναλύει της εναλλακτικές(εάν το βρω θα το ποσταρω εδώ) Edit-> εδώ το link που έχει γίνει συζήτηση για όλους τους τρόπους να ανοίγει το pc χωρίς να πατάς το κουμπί πάνω στο tower Επεξ/σία 10 Μαϊου από @topos 1
fitsoulas2024 Δημοσ. 11 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 11 Μαϊου (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, @topos είπε Τωρα εάν θες για καλύτερα μπορείς να δώσεις 20-30ευρω παραπάνω και να πάρεις έκδοση tray+ έξτρα ψυκτρα. Γνώμη μου είναι σε σφιχτά budget ας ξεκινήσει κάποιος με την στοκ και εάν δει ότι κάνει φασαρία η κάτι άλλο αγοράζει μετέπειτα μια εάν χρειαζετε.-εκτιμηση μου συνεχίζει να είναι πως για τον 5600g ότι δεν χρειαζετε. Στην δική σου περίπτωση δλδη τα λεφτά να τα δώσεις προς καινούργιο τροφοδοτικό παρά για έξτρα ψυκτρα Οπως εχω πει, θα παρω tray+εξτρα ψυκτρα. Παντα στα συστηματα μου εχω εξτρα ψυκτρα, στην οποια βαζω εναν επιλεγμενο αθορυβο 120ρη ανεμιστηρα, ο οποιος οταν ειναι προσφορο γυριζει σε χαμηλες στροφες ή και μενει ακινητος. Η σιωπη ειναι χρυσος😃 5 ώρες πριν, @topos είπε Οι οθόνες δεν δουλεύουν όλες στα 180hz.Εάν η δική σου είναι 60hz εκεί θα μείνει σε ότι και να την συνδέσεις.Εαν όντως είναι 180hz ας το ψάξεις παραπάνω.Αυτό που λέω είναι πως δεν είναι default επειδή μια μητρική βγάζει dp ότι μπορεί να δώσει 180hz σε ότι ανάλυση.Υπαρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και στο dp. Πρέπει να τσεκαρεις την έξοδο της συγκεκριμένης μητρικής που θα πάρεις. Μα για τη δικη μου οθονη μιλαω, που εχει 180. Αυτο δε κανω τωρα εδω? και ψαχνω και τσεκαρω για συγκεκριμενη μητρικη 🙂 5 ώρες πριν, @topos είπε Κάρτα ήχου, δεν ξέρω εάν κουμπώνει η όχι αλλά εάν δεν έχεις εξεζητημένο σύστημα ηχείων γνώμη μου είναι να μην ασχοληθείς, η ενσωματωμένες είναι συνήθως οκ(αν και δεν είναι όλες ίδιες). Πιθανότατα να σου δημιουργήσει μπερδέματα μιας και λογικά δεν θα βγαίνουν και drivers πλέον για αυτή. 5 ώρες πριν, TopCLR είπε Εφόσον είναι pci express (και όχι απλή pci) τότε μπορείς να την βάλεις στην νέα μητρική. Μοιάζει να είναι σε μέγεθος pci express X1 αλλά θα μπορείς να την κουμπώσεις ακόμα και στην θύρα της κάρτας γραφικών (pci express X16)! Το θέμα είναι αν θα υπάρχουν drivers για να λειτουργεί σε Windows 10 (δεν φαίνεται πιο μοντέλο είναι). Κακά τα ψέμματα αλλά πέρα από την πρώτη γενιά Ryzen επεξεργαστών και μητρικών όπου υπήρχε κάποιος τρόπος να βάλεις Windows 7, πλέον δεν υπάρχει. Πραγματι προκειται για παλια καρτα και μαλλον δε θα υπαρχουν drivers για τα Win11 που θα περασω. Το μοντελο ειναι αυτο. Μπορει να μην αναγνωριστει καν? Mηπως το ιδιο και η καρτα wi-fi? Με την εξελιξη που υπαρχει ισως εχουν βγει mobos με καλη onboard ηχου. Αρα ψαχνω και για mobo με τετοια καρτα. - Και κατι αλλο που μολις αντιληφθηκα, εχουν φτηνυνει πολυ οι Μ.2 ssd. O Samsung 980 250GB κοστιζει οσο ο κανονικος ssd. Αρα παω και για mobo με αυτο το χαρακτηριστικο, εκει θα περασω τα Win. H πλακα ειναι οτι, ετσι οπως εχει γινει το πραγμα, με μόνο μια Μ/Β μπορεις να τα εχεις ολα. Ουτε καλωδια, ουτε εξαρτηματα, ολα onboard πανω της! Απλα της περνας επξστη & ram, συνδεεις με το psu και το case και τελος😀 Επεξ/σία 11 Μαϊου από fitsoulas2024 1
sattack Δημοσ. 11 Μαϊου Δημοσ. 11 Μαϊου (επεξεργασμένο) Δεν ξέρω από κάρτες ήχου για να πω ποιά μητρική είναι καλύτερη σε αυτό. Πάντως σχετικά με drivers, τα win11 είναι ουσιαστικά εξέλιξη από win 7-8-10-11 και αν για καποια συσκευη υπάρχουν 64bit drivers για τα 8 (μην πω και για τα 7), υπάρχει μια πιθανότητα να δουλέψουν αυτοί οι drivers και στα πιο νέα λειτουργικά. (Εγώ έχω ένα scanner Canon Lide 20 που τον χρησιμοποιώ ακόμα σε windows 10 και 11 με έναν driver που ήταν για win 7 64bit...) Σχετικά με Μ2 NVMe SSD, ναι φυσικά εχουν πεσει οι τιμες και δεν αξιζει να αγοράσεις sata SSD. Ούτε Μ2 sata (προσοχή, αυτό είναι αλλο απο Μ2 ΝVMe και δεν ταιριάζουν μεταξύ τους). Αλλά οι τιμές για 250 και 500GB ειναι εντελως ασυμφορες! Τουλάχιστον για 1ΤΒ Μ2 NVMe κοίταξε, και παρε τον πιο οικονομικό τέτοιο. Το πολυ μερικα Ε παραπάνω να πληρώσεις αντι για τα 250GB. Mετα μπορεις ανετα να τον διαμορφώσεις με ενα partion C : με 250GΒ για τα windows και ενα partition D : με τα υπόλοιπα 750GB για εγκατάσταση παιχνιδιών, αποθήκευση αρχείων κλπ. Επεξ/σία 11 Μαϊου από sattack 2
Sheogorath Δημοσ. 11 Μαϊου Δημοσ. 11 Μαϊου Συν οι μικροί SSD έχουν συνήθως αν όχι πάντα πολύ άσχημες ταχύτητες write λόγω λίγων παράλληλων NAND dies. 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα