Μακιαβέλλι Δημοσ. 11 Ιουνίου Δημοσ. 11 Ιουνίου 14 minutes ago, witty said: Μια υψηλή αναλογία (περισσότερα ωμέγα-6 από ωμέγα-3) συμβάλλει στη φλεγμονή, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών (χρόνιων, αυτοάνοσων, ψυχοσωματικών). Ο οργανισμός μπορεί να ανεχθεί 2:1, το πολύ 4:1. Η μέση δυτική διατροφή είναι 10:1, ενώ συχνά είναι 30:1. Σαφώς και έχουν πιο χαμηλή αξιοποίηση. Ωστόσο, δεν έχουν αντισυλληπτικά, δεν έχουν ανθρώπινα και κτηνιατρικά φάρμακα, δεν έχουν βαρέα μέταλλα, δεν έχουν μικροπλαστικά. Η υψηλότερη αξιοποίηση των ψαριών δεν δικαιολογεί να βάζω εν γνώση μου τοξίνες στον οργανισμό μου. Επίσης, όσες φορές έχω μιλήσει με ανθρώπους που έχουν διακόψει πλήρως τα ψάρια και τα έχουν αντικαταστήσει από φυτικά ω3, μου έχουν πει ότι οι εξετάσεις που έκαναν έδειξαν επάρκεια σε ω3. Με την πρώτη ευκαιρία θα τις κάνω και εγώ. Καλή η ανησυχία για τοξίνες, αλλά με 1-2 μερίδες σολομού ή σαρδέλας τη βδομάδα η έκθεση είναι μικρή – γι’ αυτό και τα συστήνουν ακόμα και σε εγκύους. Το ρίσκο από χρόνια έλλειψη DHA/EPA όμως είναι απολύτως υπαρκτό και τεκμηριωμένο επιστημονικά. Κι ας μην αγιοποιούμε τα φυτικά: 0,5% μετατροπή από ALA, φυτοφάρμακα σε ό,τι αναπνέει, και ω-6 όπως το λινολεϊκό που δυνητικά γίνεται ARA (προφλεγμονώδες) και τροφοδοτεί φλεγμονή κανονικότατα. Δεν είναι όλα τα ζωικά πρόβλημα, ούτε όλα τα φυτικά λύση. Ισορροπία, όχι δαιμονοποίηση — και λίγη σκέψη πριν γίνουμε φερέφωνα του κάθε διατροφικού clown. Καλή συνέχεια. 1
m3ltd0wn Δημοσ. 11 Ιουνίου Δημοσ. 11 Ιουνίου Σχετικά με τα Ω3... Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικά και λείπουν από την διατροφή μας. Ζούσα χρόνια στην Νορβηγία και τρεφομουν πάρα πολύ με σολωμό ωμό. Γενικά ήμουν πολύ καλά σε υγεία και με χαμηλά ποσοστά λίπους στο σώμα. Όταν γύρισα Ελλάδα ή διατροφή άλλαξε (+ μεγαλύτερος + παιδιά κλπ). Άρχισα να ψάχνω τα Ω3 και δοκίμασα πολλά σκευάσματα. Πήρα και κάτι πολύ ψαγμενα από άγριο σολωμό Αλάσκας κλπ. Γενικά δεν μου έκαναν τίποτα εκτός από ένα. Το μόνο (μαζί με το αδερφάκι του από την ίδια εταιρεία) το οποίο έχει περισσότερο EPA από DHA. Και το λίπος μειώθηκε, και η ταχυκαρδιες εξαφανίστηκαν και η πίεση έπεσε (+μαζί με έλαιο σκόρδου) και γενικα το σύστημα "λαδωθηκε". Θέλω να πω πως και πολλά ω3 χρειάζονται αλλά και η σωστή αναλογία στα έλαια παίζει ρόλο. Τουλάχιστον εγώ αυτό είδα.
Dante80 Δημοσ. 11 Ιουνίου Δημοσ. 11 Ιουνίου 1 hour ago, m3ltd0wn said: Γενικά δεν μου έκαναν τίποτα εκτός από ένα. Το μόνο (μαζί με το αδερφάκι του από την ίδια εταιρεία) το οποίο έχει περισσότερο EPA από DHA. Για πες μας που κατέληξες τελικά. Προσωπικά, εδώ και λίγα χρόνια χρησιμοποιώ μουρουνέλαιο της OSAVI με καλά αποτελέσματα.
m3ltd0wn Δημοσ. 11 Ιουνίου Δημοσ. 11 Ιουνίου Χωρίς να κάνω διαφήμιση... Προσωπικά με το esakor plus (όχι το απλό το esakor) είμαι τέλεια! Επίσης το omega plus ίσως είναι καλύτερο αλλά πολύ ακριβό κατά την γνώμη μου. Είναι τα μόνα που έχω βρει με EPA > DHA. 1
Xdanger Δημοσ. 12 Ιουνίου Δημοσ. 12 Ιουνίου 14 ώρες πριν, m3ltd0wn είπε Χωρίς να κάνω διαφήμιση... Προσωπικά με το esakor plus (όχι το απλό το esakor) είμαι τέλεια! Επίσης το omega plus ίσως είναι καλύτερο αλλά πολύ ακριβό κατά την γνώμη μου. Είναι τα μόνα που έχω βρει με EPA > DHA. έχει πιστοποίηση ifos το esakor plus? δεν βρήκα κάτι
m3ltd0wn Δημοσ. 12 Ιουνίου Δημοσ. 12 Ιουνίου 1 ώρα πριν, Xdanger είπε έχει πιστοποίηση ifos το esakor plus? δεν βρήκα κάτι Το omega plus έχει, το esakor plus δεν γράφει κάτι πουθενά. Έχει να κάνει με τα βαρέα μέταλλα αυτό από ότι βλέπω...
Xdanger Δημοσ. 12 Ιουνίου Δημοσ. 12 Ιουνίου 24 λεπτά πριν, m3ltd0wn είπε Το omega plus έχει, το esakor plus δεν γράφει κάτι πουθενά. Έχει να κάνει με τα βαρέα μέταλλα αυτό από ότι βλέπω... έχει και άλλες μετρήσεις π.χ. για το omegaPlus είναι αυτές https://andi.nutrasource.ca/files/IFOS Report omega plus, lot 0012023.pdf επειδή το παίρνεις ρώτησα μήπως γράφει τίποτα στο κουτί ή σε κανά φυλλάδιο μέσα
m3ltd0wn Δημοσ. 12 Ιουνίου Δημοσ. 12 Ιουνίου 6 ώρες πριν, Xdanger είπε έχει και άλλες μετρήσεις π.χ. για το omegaPlus είναι αυτές https://andi.nutrasource.ca/files/IFOS Report omega plus, lot 0012023.pdf επειδή το παίρνεις ρώτησα μήπως γράφει τίποτα στο κουτί ή σε κανά φυλλάδιο μέσα Πολύ ενδιαφέρον. Όχι, στο esakor plus δεν γράφει τίποτα. Δεν έχει κουτί ή οδηγίες, ότι είναι πάνω στο μπουκάλι. Το omega plus δεν το έχω δοκιμάσει γιατί στα ίδια λεφτά έχει το 1/3 από κάψουλες.
chvnce Δημοσ. 5 Ιουλίου Δημοσ. 5 Ιουλίου Spoiler Στις 6/5/2025 στις 2:12 ΜΜ, witty είπε Πρόσφατα τράβηξε την προσοχή μου ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Χάρβαρντ: «Το έλαιο από σπόρους Περίλλα είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε άλφα-λινολενικό οξύ» [ALA] (1). Λόγω του ότι το θεώρησα εξαιρετικά ενδιαφέρον, αποφάσισα να το εξετάσω λίγο καλύτερα, και το αξιοσημείωτο ήταν ότι εμφανίστηκαν ορισμένα ιδιαίτερα υποσχόμενα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, το έλαιο από σπόρους Περίλλα, το οποίο περιέχει την υψηλότερη αναλογία ALA μεταξύ των φυτικών ελαίων, χρησιμοποιείται ευρέως στις ασιατικές χώρες για μαγείρεμα αλλά και ως παραδοσιακό φάρμακο. Ωστόσο, στις δυτικές κοινωνίες παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο (2). Η αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο έλαιο από σπόρους Περίλλα είναι 1:5 (3). Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, συγκριτικά, ο λιναρόσπορος είναι 1:3,7 και οι σπόροι τσία [chia] είναι 1:3. Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι Περίλλα έχουν 35% και 40% καλύτερη αναλογία, αντίστοιχα. Περιέχει υψηλό ποσοστό (51% έως 64%) ωμέγα-3 πολυακόρεστων (4-6). Αυξάνει τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του πλάσματος σε προκαταρκτικές μελέτες (7, 8 ) και έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους (9). Βέβαια, το έλαιο των σπόρων είναι πολύ ασταθές και οξειδώνεται γρήγορα (10) αλλά μπορούμε να καταναλώσουμε τον σπόρο ατόφιο (11). Υπάρχουν 3 τρόποι κατανάλωσης: 1. έλαιο: να επιλεγεί έλαιο ψυχρής έκθλιψης, και, μετά από κάθε χρήση, να κλείνουμε αμέσως το καπάκι . Μετά το άνοιγμα της φιάλης να συντηρηθεί στο ψυγείο. Επιλέγουμε γυάλινο μπουκάλι, όχι πλαστική φιάλη διότι το πλαστικό έχει υψηλή μεταναστευτικότητα, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται μικροπλαστικά στο έλαιο (τα τελευταία 8 χρόνια, αυξήθηκαν κατά 50% τα μικροπλαστικά στον εγκέφαλο μας) 2. συμπλήρωμα: να επιλεγεί πιστοποιημένο συμπλήρωμα διότι σε μία έρευνα μου τον Μάιο του 2023, το 72% των εταιρειών δεν διαθέτουν καμμία πιστοποίηση. Ισχυρίζονται το αντίθετό αλλά όταν ζήτησα να προσκομιστεί το σχετικό αποδεικτικό, δεν έλαβα απάντηση, παρόλο που έστειλα υπενθυμίσεις. 3. ο ανεπεξέργαστος σπόρος: το να καταναλώνουμε τον σπόρο καθεαυτό αποτελεί την βέλτιστη επιλογή διότι δεν υπάρχει ζήτημα οξείδωσης, όπως συμβαίνει με το έλαιο. Ιδανικά, επιλέγουμε βιολογικής καλλιέργειας. Χρειάζεται καλή μάσηση. Όσο πιο καλά μασάμε, τόσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται. Δοσολογία: η δοσολογία εξαρτάται από τα επίπεδα των ωμέγα-3 που ήδη έχουμε στον οργανισμό μας κατά την έναρξη της λήψης. Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να κάνουμε μία μέτρηση των ωμέγα-3 και στην συνέχεια πράττουμε αναλόγως. - Εάν τα επίπεδα μας είναι εντός φυσιολογικών ορίων, χρησιμοποιούμε μία μικρή δοσολογία - Εάν τα επίπεδα μας, όμως, είναι χαμηλά, τότε χρησιμοποιούμε δοσολογία ανάλογα με το πόσο χαμηλά βρισκόμαστε. Πραγματοποιούμε επανέλεγχο των επιπέδων ωμέγα-3 μετά από 4 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, πριν το προσθέσετε στην διατροφή σας, συμβουλευτείτε για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση τον/την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο σας. Βιβλιογραφία - Έρευνες: 1. Singh, Priyanka & Chopra, Rajni & Dhiman, Aishwarya & Chuahan, Komal & Garg, Meenakshi. (2023). Development of omega-3-rich structured lipids using perilla seed oil and palm olein: optimization and characterization. Biomass Conversion and Biorefinery. 14. 23857-23871. 10.1007/s13399-023-04422-3. https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2024BioCB..1423857S/abstract 2. E.M Kurowska, G.K Dresser, L Deutsch, D Vachon, W Khalil, Bioavailability of omega-3 essential fatty acids from perilla seed oil, Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, Volume 68, Issue 3, 2003, Pages 207-212, ISSN 0952-3278, https://doi.org/10.1016/S0952-3278(02)00271-5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0952327802002715 3. Thomas SS, Cha YS, Kim KA. Perilla Oil Alleviates High-Fat Diet-Induced Inflammation in the Colon of Mice by Suppressing Nuclear Factor-Kappa B Activation. J Med Food. 2020 Aug;23(8):818-826. doi: 10.1089/jmf.2019.4675. Epub 2020 Jun 17. PMID: 32552354. https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2019.4675 4. Techaniyom, P., Korsirikoon, C., Rungruang, T., Pakaprot, N., Prombutara, P., Mukda, S., Kettawan, A. K., & Kettawan, A. (2024). Cold-pressed perilla seed oil: Investigating its protective influence on the gut–brain axis in mice with rotenone-induced Parkinson's disease. Food Science & Nutrition, 12, 6259–6283. https://doi.org/10.1002/fsn3.4265 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.4265 5. Aochen C, Kumar A, Jaiswal S, Puro K-u, Shimray PW, Hajong S, Sangma RHC, Aochen S, Iangrai B, Bhattacharjee B, Jamir L, Angami T, Pattanayak A and Mishra VK (2023) Perilla frutescens L.: a dynamic food crop worthy of future challenges. Front. Nutr. 10:1130927. doi: 10.3389/fnut.2023.1130927 https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2023.1130927/full 6. Asif M. Health effects of omega-3,6,9 fatty acids: Perilla frutescens is a good example of plant oils. Orient Pharm Exp Med. 2011 Mar;11(1):51-59. doi: 10.1007/s13596-011-0002-x. Epub 2011 Mar 4. PMID: 21909287; PMCID: PMC3167467. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3167467/ 7. Sakurai K, Asahi K, Kanesaki Y, Hayashi Y, Asai J, Yuza T, Watanabe K, Katoh T, Watanabe T. Dietary Perilla seed oil supplement increases plasma omega-3 polyunsaturated fatty acids and ameliorates immunoglobulin A nephropathy in high immunoglobulin A strain of ddY mice. Nephron Exp Nephrol. 2011;119(2):e33-9. doi: 10.1159/000327589. Epub 2011 Jul 7. PMID: 21734409. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21734409/ 8. Wongwut A, Pintha K, Khondee S, Uppaphong S, Seetapan K. Comparison of the omega-3 contents in tilapia fed perilla oil supplemented diet with commercially available Atlantic salmon and Pangasius dory. Health Sci Tech Rev [internet]. 2024 Mar. 20 [cited 2025 Apr. 5];17(1):3-14. available from: https://li01.tci-thaijo.org/index.php/journalup/article/view/261436 9. Kawamura, A.; Sugita, M. Perilla Oil, An Omega-3 Unsaturated Fatty Acid-Rich Oil, Enhances Diversity of Gut Microbiota and May Relieve Constipation in Sedentary Healthy Female: A Nonrandomized Placebo-Controlled Pilot Study. Dietetics 2023, 2, 191-202. https://doi.org/10.3390/dietetics2020015 https://www.mdpi.com/2674-0311/2/2/15 10. Singh, P.K., Chopra, R., Dhiman, A. et al. Development of omega-3-rich structured lipids using perilla seed oil and palm olein: optimization and characterization. Biomass Conv. Bioref. 14, 23857–23871 (2024). https://doi.org/10.1007/s13399-023-04422-3 https://link.springer.com/article/10.1007/s13399-023-04422-3 11. Sargi, Sheisa & Silva, Beatriz & Santos, Hevelyse & Montanher, Paula & Boeing, Joana & Junior, Oscar & Souza, Nilson & Visentainer, Jesui. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: Chia, flax, and perilla. Food Science and Technology (Campinas). 33. 541-548. 10.1590/S0101-20612013005000057. https://www.researchgate.net/publication/260763621_Antioxidant_capacity_and_chemical_composition_in_seeds_rich_in_omega-3_Chia_flax_and_perilla Πολύ ενδιαφέρον! Το μειονέκτημα παραμένει, όμως· η περιορισμένη μετατροπή ALA σε EPA/DHA. Κι αν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, τότε γίνονται ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Καλό είναι να υπάρχουν αυτές οι επιλογές στη διατροφή μας, αλλά, για EPA/DHA, είναι αναντικατάστατα τα ψάρια. Όποιος θέλει φυτική επιλογή, ας προτιμήσει συμπλήρωμα φυκιών που παρέχει άμεση πρόσληψη EPA/DHA.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα