Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Lewnidas1995 είπε

τα πιο premium προιοντα του lidl τυπου νωμα κλπ ειναι ολα ελληνικης παραγωγης. επισης τα φρεσκα γαλα κλπ ειναι εβροφαρμα!

Υπαρχουν εισαγωμενα φρεσκα γαλατα?

11 ώρες πριν, Lewnidas1995 είπε

7 ημερων ειναι φρεσκο; γιατι νομιζω για φρεσκο ειναι εως 6 ημερων

 

τα Δελτα κλπ επωνυμα ειναι 8 ημερων

11 ώρες πριν, haris_216 είπε

Αν και off topic αναρωτιέμαι αν μόνο εγώ βρίσκω αστείο (ας μην πω τραγικό) να χρησιμοποιείται η λέξη "φρέσκο" τόσες μέρες μετά την παραγωγή, σε τόσο ευπαθές προϊόν όπως το γάλα .

Παστεριωμενο ειναι, κι αφου προοριζεται να μενει στο ψυγειο δεν κινδυνευει η ευπαθεια του.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε

Υπαρχουν εισαγωμενα φρεσκα γαλατα?

έφερνε πριν μερικά χρόνια ο τυρας απο ρουμάνια. Δεν το βλέπω πια

Δημοσ.
14 ώρες πριν, haris_216 είπε

Αν και off topic αναρωτιέμαι αν μόνο εγώ βρίσκω αστείο (ας μην πω τραγικό) να χρησιμοποιείται η λέξη "φρέσκο" τόσες μέρες μετά την παραγωγή, σε τόσο ευπαθές προϊόν όπως το γάλα .

Για την ιστορία έχουμε κάνει κατά καιρούς στο σπίτι τεστ σε διάφορα mainstream γάλατα (δεν αναφέρομαι σε μικρούς παραγωγούς ή "ειδικά" γάλατα). Δηλαδή τα κρατάμε στο ψυγείο και μετά τη λήξη τους και κατά διαστήματα βάζουμε λίγο να βράσει να δούμε πότε θα "κόψει" (θεωρητικά το λιγότερο επεξεργασμένο θα τα "παίζει" νωρίτερα). Ε, τα περισσότερα "φρέσκα" μια χαρά φτάνουν το μήνα (ίσως και παραπάνω αλλά κάπου εκεί βαρεθήκαμε) χωρίς θέμα.

Το Bio του Lidl (Γάλπο) είναι από αυτά που "κράτησαν" τις λιγότερες μέρες (μάλλον καλό θα το έλεγα)

Τα γάλατα πλέον κρατάνε παραπάνω γιατι το αρχικό μικροβιακό φορτίο από τις φάρμες είναι πολύ χαμηλότερο. δεν είναι το ίδιο να ξεκινάς με 500.000 μικροοργανισμούς με το να ξεκινάς με 50.000. Παλαιότερα δεν υπήρχε ούτε η τεχνολογία, ουτε νομοθεσία τόσο αυστηρή, ούτε απαιτήσεις από τη βιομηχανία για τους παραγωγούς, ούτε τόσο γρήγορη μεταφορά. Πλέον υπάρχει πολύ καλύτερη υγιεινή στις φάρμες, το νωπό ανεπεξέργαστο γάλα μεταφέρεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και οι βιομηχανίες έχουν την τεχνολογία να παστεριώσουν το γάλα σε υψηλότερη θερμοκρασία αλλά μικρότερο χρονο, που σημαίνει ότι σκοτώνονται περισσότερα βακτήρια, άρα επεκτείνεται η διάρκεια ζωής.

 

  • Like 2
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, glib είπε

 οι βιομηχανίες έχουν την τεχνολογία να παστεριώσουν το γάλα σε υψηλότερη θερμοκρασία αλλά μικρότερο χρονο, που σημαίνει ότι σκοτώνονται περισσότερα βακτήρια, άρα επεκτείνεται η διάρκεια ζωής.

η θερμοκρασια της παστεριωσης ειναι στανταρ. Αν γινει πιο υψηλη τοτε μιλαμε για αποστειρωση

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, phanispal είπε

Ούτε η θερμοκρασία νομίζω είναι fixed, ούτε ο χρόνος.

 

2 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

η θερμοκρασια της παστεριωσης ειναι στανταρ. Αν γινει πιο υψηλη τοτε μιλαμε για αποστειρωση

Η θερμοκρασία δε λέει τίποτα από μονη της για την αποστείρωση ή την παστερίωση. Είναι πάντα συνδυασμός με χρόνο.
 

Παστερίωση είναι η θερμική επεξεργασία ενός τροφίμου σε θερμοκρασία και για χρονικό διάστημα επαρκές ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των παθογόνων μικροοργανισμών χωρίς να προκληθεί σημαντική αλλοίωση στα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου. Συνήθως παίρνεται σαν μικροοργανισμός στοχος ο πιο ανθεκτικός και πόσες λογαριθμικές μονάδες πρέπει να πέσει ο μο. Αν αυξήσεις τη θερμοκρασία μειώνεις το χρόνο. Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να ειναι 10 βαθμούς αλλά ο χρόνος παστερίωσης να μειωθεί από 30 λεπτά σε δευτερόλεπτα. Αποστείρωση γίνεται σε θερμοκρασίες άνω των 110 βαθμών.

 

  • Like 1
Δημοσ.

 

4 ώρες πριν, phanispal είπε

Ούτε η θερμοκρασία νομίζω είναι fixed, ούτε ο χρόνος.

Η σημερινή παστερίωση για το καθημερινό γάλα είναι fixed 72°C για 15 δευτερόλεπτα (HTST). Αυτός είναι ο ορισμός σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, για το "φρέσκο παστεριωμένο γάλα". Οι παραλλαγές στις συνθήκες επεξεργασίας αφορούν άλλα προϊόντα γάλακτος (πχ παιδικά γάλατα, με κακάο, υψηλής διάρκειας κτλ)

  • Like 1
Δημοσ.

Έχουμε ξεφύγει από το θέμα αλλά το παρακάτω λέει η νομοθεσία:

Η παστερίωση επιτυγχάνεται με επεξεργασία που περιλαμβάνει:

i) υψηλή θερμοκρασία για σύντομο χρονικό διάστημα (72 oC τουλάχιστον για 15 δευτερόλεπτα)·

ii) χαμηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (63 oC τουλάχιστον για 30 λεπτά)· ή

iii) οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό συνθηκών χρόνου και θερμοκρασίας ώστε να επιτευχθεί αντίστοιχο αποτέλεσμα·

Δημοσ.
11 ώρες πριν, glib είπε

Η θερμοκρασία δε λέει τίποτα από μονη της για την αποστείρωση ή την παστερίωση. Είναι πάντα συνδυασμός με χρόνο.

Παστερίωση είναι η θερμική επεξεργασία ενός τροφίμου σε θερμοκρασία και για χρονικό διάστημα επαρκές ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των παθογόνων μικροοργανισμών χωρίς να προκληθεί σημαντική αλλοίωση στα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου. Συνήθως παίρνεται σαν μικροοργανισμός στοχος ο πιο ανθεκτικός και πόσες λογαριθμικές μονάδες πρέπει να πέσει ο μο. Αν αυξήσεις τη θερμοκρασία μειώνεις το χρόνο. Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να ειναι 10 βαθμούς αλλά ο χρόνος παστερίωσης να μειωθεί από 30 λεπτά σε δευτερόλεπτα. Αποστείρωση γίνεται σε θερμοκρασίες άνω των 110 βαθμών.

Απο τη μια λες οτι η θερμοκρασια δε λεει τιποτα πο μονη της, απο την αλλη οτι στους 110o εχεις αποστειρωση.

Η παστεριωση του γαλατος γινεται συνηθως στα νουμερα που λεει ο φιλος απο πανω, 72ο για 15".

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...