Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσφατα αγόρασα ένα φουσκωτό της εταιρίας intex (από το skroutz - Επισυνάπτεται φώτο) στο οποίο έχω βάλει εξωλεμβια 2.5 ίππων. Το έχω ρίξει στη θάλασσα 2 φορές όμως δεν έχει λεμβολοφηθει και θα πρέπει να το δρομολογηθει η διαδικασία της λεμβολογησης αφού τα πρόστιμα είναι τεράστια. 

Θα ήθελα την βοήθεια του φόρουμ για το αν θα γίνει δεκτή αίτηση λεμβολογησης από το λιμενικο για ένα τέτοιο βαρκακιIMG_3716.jpeg.e87273b2977dc4da0e6be65acb4de5b6.jpeg

Ρωταω επειδή στα δικαιολογητικά ζητάει τα παρακάτω δικαιολογητικά τα οποία δεν τα διαθέτει αυτό το φουσκωτό. 

-Βεβαίωση κατασκευαστή (Νηογνώμονα, κατασκευαστή παρομοίων σκαφών ή διπλωματούχου, ή πτυχιούχου ναυπηγού)

-Δήλωση συμμόρφωσης από τον κατασκευαστή (για σκάφη με μήκος γάστρας από 2,50μ. και άνω).

Δημοσ.

Η δηλώση συμμόρφωσης είναι της εταιρείας. Αν δεν την ειχε μέσα με ένα mail και την απόδειξη αγοράς θα σου την στείλουν. 

Οσον αφορά τις ερωτήσεις, καλύτερα να πας με την απόδειξη αγοράς του σκάφους και της μηχανής στο τοπικό λιμεναρχείο. 

Εκεί θα σου τα απαντήσουν όλα. 

Καλές θάλασσες με προσοχή.. 

• Like 1
Δημοσ.
Στις 9/5/2025 στις 12:58 ΠΜ, Constrictor83 είπε

Πρόσφατα αγόρασα ένα φουσκωτό της εταιρίας intex (από το skroutz - Επισυνάπτεται φώτο) στο οποίο έχω βάλει εξωλεμβια 2.5 ίππων. Το έχω ρίξει στη θάλασσα 2 φορές όμως δεν έχει λεμβολοφηθει και θα πρέπει να το δρομολογηθει η διαδικασία της λεμβολογησης αφού τα πρόστιμα είναι τεράστια. 

Θα ήθελα την βοήθεια του φόρουμ για το αν θα γίνει δεκτή αίτηση λεμβολογησης από το λιμενικο για ένα τέτοιο βαρκακιIMG_3716.jpeg.e87273b2977dc4da0e6be65acb4de5b6.jpeg

Ρωταω επειδή στα δικαιολογητικά ζητάει τα παρακάτω δικαιολογητικά τα οποία δεν τα διαθέτει αυτό το φουσκωτό. 

-Βεβαίωση κατασκευαστή (Νηογνώμονα, κατασκευαστή παρομοίων σκαφών ή διπλωματούχου, ή πτυχιούχου ναυπηγού)

-Δήλωση συμμόρφωσης από τον κατασκευαστή (για σκάφη με μήκος γάστρας από 2,50μ. και άνω).

Επι ευκαιρίας να γράψω κι εγώ κάποια πράγματα μιας και με απασχολεί το θέμα μήπως βγάλουμε συμπεράσματα και κάνουμε γενική συζήτηση

Είχα κι εγώ ένα παρόμοιο (μικρότερο) με μια μικρούλα μηχανή και το είχα ρίξει κάμποσες φορές. Δυστυχώς τώρα χάνει πολύ αέρα και δε ξέρω τι θα κανω.

Ούτε εγώ είχα δηλώσει τίποτα.

Μέσα στη συσκευασία είχε κάποια χαρτιά, λογικά θα έχει και το δικό σου. Από το δικό μου intex....

Spoiler

Scan_20250510.jpg.b9704523dc6ae01e75c628da3b6192a2.jpg

Εγώ δεν είχα πάει ποτέ σε λιμεναρχείο αλλά από διάφορες συζητήσεις και αναζητήσεις στο internet είδα ότι για τέτοια μικρά βαρκάκια πολλές φορές κάθε λιμεναρχείο δίνει διαφορετικές απαντήσεις. Και ειδικά αν έχεις κάποιες μικρές μηχανές που άλλοι σου λένε δε λεμβολογούνται και άλλοι δεν έχουν θέμα. Η δική σου δεν έχει τέτοιο θέμα οπότε αν πας στο λιμεναρχείο θα βγάλεις άκρη.

Από εκεί και πέρα θα ξέρεις φαντάζομαι ότι το βαρκάκι σου αποτελεί τεκμήριο. 4000€. Κάτι τέτοια με κάνουν πολύ περήφανο που είμαι Έλληνας. Βέβαια μπορείς να το δηλώνεις μόνο για τους μήνες που το κυκλοφορείς πχ Ιουν-Ιουλ-Αύγ και το τεκμήριο πάει στα 1000€. Μειώνεται αναλογικά. Επίσης θα πρέπει να έχεις και τον αντίστοιχο εξοπλισμό για να είσαι 100% σωστός. Σωσίβια, φωτοβολίδες... Στο internet μερικά καταστήματα πουλάνε πακέτο με τα απαραίτητα με τιμές από 150€

Εμένα η απορία μου είναι άλλη. Μίλησες για τεράστια πρόστιμα. Έστω και σε πιάνουν με ένα τέτοιο και χωρίς χαρτιά. Ποια μπορεί να είναι η ποινή; Προφανώς παίζει ρόλο και που θα σε πιάσουν. Άλλο να "παίζεις" παραλιακά και άλλο να έχεις ανοιχτεί, να μην έχεις χαρτιά και προφανώς ούτε σωστικά. Έναν που είχα ρωτήσει η απάντηση του ήταν ότι στην ουσία παίζει ρόλο που θα πέσεις. Κάποιος μπορεί να στη χαρίσει, κάποιος όχι. Το θέμα είναι τι ισχύει όμως επίσημα.

Επίσης πόσο πιθανό είναι να σε πετύχει λιμενικό; Δε λέμε να κάνεις βόλτες απέναντι από το λιμεναρχείο ή να προκαλείς και να καλέσει κανείς το λιμενικό. Αλλά να είσαι σε περιοχή που δε πάει καλά καλά αυτοκίνητο και λιμεναρχείο υπάρχει σε απόσταση >30km

Αν μπορείς γράψε κάποια πράγματα για το βαρκάκι - μηχανή. Τι καταναλώσεις πιάνει και ταχύτητες και γενικά πως πάει.

Καλές θάλασσες

• Like 2
Δημοσ.

Προσοχή με αυτές τις βάρκες να μην απομακρύνεστε πανω από 300 με απο τις ακτές. Επίσης προσοχή, με την προσέγγιση στις ακτές που έχουν κόσμο. 

Το λιμεναρχείο μπορεί να σε ελέγξει και μόλις βγεις από την θάλασσα. 

Γι αυτό είπα στον ts να πάει από το τοπικό λιμεναρχείο, να δει τι θα του πούνε. 

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, @pnea1973 είπε

Προσοχή με αυτές τις βάρκες να μην απομακρύνεστε πανω από 300 με απο τις ακτές. Επίσης προσοχή, με την προσέγγιση στις ακτές που έχουν κόσμο. 

Το λιμεναρχείο μπορεί να σε ελέγξει και μόλις βγεις από την θάλασσα. 

Γι αυτό είπα στον ts να πάει από το τοπικό λιμεναρχείο, να δει τι θα του πούνε. 

καλά εννοείται ότι θέλει προσοχή. δεν είναι να ανοιχτείς. Εγώ απομακρύνομαι πολλές φορές (έχει τύχει και 5χμ) αλλά πάω παράλληλα με την ακτή. Σε αποστάσεις από την ακτή που έχω πάει και κολυμπώντας.

Με τον κόσμο θέλει προσοχή, προσωπικά όταν πλησιάζω σε ακτή με κόσμο σβήνω τη μηχανή και κάνω τα λίγα μέτρα με κουπί, ή όταν είναι να φύγω και έχει κόσμο.

Ναι το λιμεναρχείο μπορεί να σε ελέγξει απλά αναρωτιόμουν τι πιθανότητες υπάρχουν. Δε ξέρω πόσο συχνά κάνουν ελέγχους. Και όπως είπα, σε παραλίες που δεν υπάρχει κοντά λιμεναρχείο, ούτε καν οργανωμένη παραλία και πολλές φορές χρειάζεσαι 4*4 για πας. Εκεί πόσο γκαντέμης πρέπει να είσαι για να σε πετύχουν; Δε θα πας να το ρίξεις χωρίς χαρτιά μπροστά στο λιμεναρχείο στον άλιμο.

Ένας φίλος πάντως με μεγαλύτερη πολυεστερική βάρκα του έχουν κάτσει μερικοί έλεγχοι απ ότι μου έχει πει. Αλλά συχνάζει και σε άλλα μέρη.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Neptu είπε

καλά εννοείται ότι θέλει προσοχή. δεν είναι να ανοιχτείς. Εγώ απομακρύνομαι πολλές φορές (έχει τύχει και 5χμ) αλλά πάω παράλληλα με την ακτή. Σε αποστάσεις από την ακτή που έχω πάει και κολυμπώντας.

Με τον κόσμο θέλει προσοχή, προσωπικά όταν πλησιάζω σε ακτή με κόσμο σβήνω τη μηχανή και κάνω τα λίγα μέτρα με κουπί, ή όταν είναι να φύγω και έχει κόσμο.

Ναι το λιμεναρχείο μπορεί να σε ελέγξει απλά αναρωτιόμουν τι πιθανότητες υπάρχουν. Δε ξέρω πόσο συχνά κάνουν ελέγχους. Και όπως είπα, σε παραλίες που δεν υπάρχει κοντά λιμεναρχείο, ούτε καν οργανωμένη παραλία και πολλές φορές χρειάζεσαι 4*4 για πας. Εκεί πόσο γκαντέμης πρέπει να είσαι για να σε πετύχουν; Δε θα πας να το ρίξεις χωρίς χαρτιά μπροστά στο λιμεναρχείο στον άλιμο.

Ένας φίλος πάντως με μεγαλύτερη πολυεστερική βάρκα του έχουν κάτσει μερικοί έλεγχοι απ ότι μου έχει πει. Αλλά συχνάζει και σε άλλα μέρη.

Απόσταση εννοώ απο την ακτή προς τα μέσα!!!!!!! Μην πάς 3μίλια ανοικτά με αυτή την βάρκα (αστειεύομαι!!!!)

Κοίτα και εμένα μου έχει τύχει να με ελέγχουν και εν πλώ αλλά και μόλις δέσω το λιμάνι. Βέβαια εγώ είμαι σε νησί του Ιονίου, αλλά καλό είναι να είσαι τυπικός.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, Neptu είπε

Έστω και σε πιάνουν με ένα τέτοιο και χωρίς χαρτιά. Ποια μπορεί να είναι η ποινή;

Επειδή είχα φάει πρόστιμο 50€ για ανέλκυση χωρίς άδεια (παλιά, πριν καταργηθεί) και το είχα ψάξει λίγο, δε βρήκα άκρη. Τα πρόστιμα κόβονται κατ' εκτίμηση και με βάση ένα εύρος που μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως πχ 500€ αφού πρώτα κληθείς σε απολογία. Δεν βρήκα κάτι πιο συγκεκριμένο στη νομοθεσία.

Και το chatgpt: «Για παράδειγμα, σε πρόσφατους ελέγχους στο Ηράκλειο, καταγράφηκαν παραβάσεις σε ερασιτεχνικά σκάφη λόγω έλλειψης σωστικών μέσων, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 300 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. PATRIS.GR

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσετε ότι η επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμό του προστίμου.»

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, @pnea1973 είπε

Απόσταση εννοώ απο την ακτή προς τα μέσα!!!!!!! Μην πάς 3μίλια ανοικτά με αυτή την βάρκα (αστειεύομαι!!!!)

Κοίτα και εμένα μου έχει τύχει να με ελέγχουν και εν πλώ αλλά και μόλις δέσω το λιμάνι. Βέβαια εγώ είμαι σε νησί του Ιονίου, αλλά καλό είναι να είσαι τυπικός.

Ναι το κατάλαβα. Η μεγαλύτερη απόσταση που έχω πάει προς τα μέσα με τέτοιας κατηγορίας βαρκάκι ήταν κάπου στα 600μ και αυτό διότι υπήρχε νησάκι. Στην πράξη σε κάθε περίπτωση η απόσταση μου από στεριά ήταν <500μ και με τη θάλασσα λάδι. Κολυμπώντας κάνω στο χαλαρό τέτοιες αποστάσεις. Με ελαφρό κυματισμό που το έχω δοκιμάσει απλά δεν... βέβαια το δικό μου δεν είχε και πάτωμα.

Τι σκάφος έχεις αν επιτρέπεται;

Εγώ το έριχνα πάντα σε παραλίες που δεν ήταν καν οργανωμένες. Δεν υπήρχε υποψία λιμενικού και μερικές φορές ούτε ανθρώπου. Έχω ρισκάρει και βόλτα σε νησί σε απόσταση 1χμ από λιμάνι και το λιμεναρχείο

Τυπικός να είσαι Αλλά τώρα για ένα τέτοιο σκαφάκι (το δικό μου ήταν 3μετρο -παιχνίδι δηλαδή) να χρεώνεσαι και τεκμήριο και να πρέπει να κουβαλάς σωστικά για να κάνεις αποστάσεις 500μέτρων, ε είναι κάπως. Δε λέμε να έχεις κανένα με γάστρα που εκεί οκ μπορείς να απομακρυνθείς.

10 λεπτά πριν, stathisp είπε

Επειδή είχα φάει πρόστιμο 50€ για ανέλκυση χωρίς άδεια (παλιά, πριν καταργηθεί) και το είχα ψάξει λίγο, δε βρήκα άκρη. Τα πρόστιμα κόβονται κατ' εκτίμηση και με βάση ένα εύρος που μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως πχ 500€ αφού πρώτα κληθείς σε απολογία. Δεν βρήκα κάτι πιο συγκεκριμένο στη νομοθεσία.

Και το chatgpt: «Για παράδειγμα, σε πρόσφατους ελέγχους στο Ηράκλειο, καταγράφηκαν παραβάσεις σε ερασιτεχνικά σκάφη λόγω έλλειψης σωστικών μέσων, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 300 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. PATRIS.GR

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσετε ότι η επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμό του προστίμου.»

άρα κι εσύ μου επιβεβαιώνεις αυτό που μου είπανε. Ότι είναι ανάλογα που θα πέσεις και ζυγίζεται η κατάσταση...

Το "αφού κληθείς σε απολογία" σημαίνει ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να σώσεις κάτι;

τα 1500€ ήταν γι αυτούς που δεν είχαν δίπλωμα. Εκεί είναι πιο βαριά η κατάσταση. Για όσους δε ξέρουν, φουσκωτό μέχρι 15ίππους δε θέλει δίπλωμα. Στα πολυεστερικά το όριο είναι 30.

Απ ότι έχω ακούσει πάντως αν δεν έχεις άδεια ενημερώνεται και η εφορία και εκτός των άλλων μπορεί να σου έρθει και από εκεί κανένα "δωράκι" εκτός του λιμενικού. Διπλό το κακό δηλαδή. Τα σκαφάκια αυτά έχουν και τεκμήριο όπως είπα, πρέπει να δηλώνονται. Και κάπου είχα διαβάσει ότι ακόμα και χωρίς μηχανή αν είναι >2,5μ και τότε πρέπει να δηλώνονται ως κωπήλατα! Δε ξέρω αν υπάρχει κανείς που δηλώνει τέτοια βάρκα και ακόμα χειρότερα αν υπάρχει σοβαρός λιμενικός που θα κόψει πρόστιμο σε κάποιον που κάνει κουπί με ένα τέτοιο.

Τώρα που σκέφτομαι να πάρω άλλο το οποίο θα είναι καλύτερο προφανώς θα βγάλω άδεια. Αλλά πάντα είχα την απορία, έστω ότι με πιάνανε χωρίς άδεια και χωρίς σωστικά φυσικά σε μικρή απόσταση από στεριά. Τι θα μπορούσε να γίνει;

Δημοσ.
Στις 10/5/2025 στις 1:17 ΜΜ, Neptu είπε

Επι ευκαιρίας να γράψω κι εγώ κάποια πράγματα μιας και με απασχολεί το θέμα μήπως βγάλουμε συμπεράσματα και κάνουμε γενική συζήτηση

Είχα κι εγώ ένα παρόμοιο (μικρότερο) με μια μικρούλα μηχανή και το είχα ρίξει κάμποσες φορές. Δυστυχώς τώρα χάνει πολύ αέρα και δε ξέρω τι θα κανω.

Ούτε εγώ είχα δηλώσει τίποτα.

Μέσα στη συσκευασία είχε κάποια χαρτιά, λογικά θα έχει και το δικό σου. Από το δικό μου intex....

Ναι με τα πολλά βρήκα και εγω την δήλωση συμμόρφωσης. Εμένα την έχει στα ελληνικά μέσα στο βιβλίο οδηγιών και έχει την ίδια εμφάνιση με την δικιά σου. Έκλεισα ραντεβού σε ένα κοντικό λιμεναρχείο για να πάω μέσα στην βδομάδα να κάνω τα χαρτιά.

Στις 10/5/2025 στις 1:17 ΜΜ, Neptu είπε

Εμένα η απορία μου είναι άλλη. Μίλησες για τεράστια πρόστιμα. Έστω και σε πιάνουν με ένα τέτοιο και χωρίς χαρτιά. Ποια μπορεί να είναι η ποινή; Προφανώς παίζει ρόλο και που θα σε πιάσουν. Άλλο να "παίζεις" παραλιακά και άλλο να έχεις ανοιχτεί, να μην έχεις χαρτιά και προφανώς ούτε σωστικά. Έναν που είχα ρωτήσει η απάντηση του ήταν ότι στην ουσία παίζει ρόλο που θα πέσεις. Κάποιος μπορεί να στη χαρίσει, κάποιος όχι. Το θέμα είναι τι ισχύει όμως επίσημα.

Επίσης πόσο πιθανό είναι να σε πετύχει λιμενικό; Δε λέμε να κάνεις βόλτες απέναντι από το λιμεναρχείο ή να προκαλείς και να καλέσει κανείς το λιμενικό. Αλλά να είσαι σε περιοχή που δε πάει καλά καλά αυτοκίνητο και λιμεναρχείο υπάρχει σε απόσταση >30km

Αν μπορείς γράψε κάποια πράγματα για το βαρκάκι - μηχανή. Τι καταναλώσεις πιάνει και ταχύτητες και γενικά πως πάει.

Αρχικά είχα κατά νου ότι είναι δύσκολο να πέσω πάνω σε έλεγχο ή οτι και αν αυτό συμβεί το πρόστιμο δεν θα είναι κανένα τρελό ποσό. Γιαυτό και το έριξα αμέσως στη θάλασσα χωρίς να τακτοποιήσω τις νόμιμες υποχρεώσεις μου. Όμως σε μία τυχαία συζήτηση με κάτοχο φουσκωτού έμαθα ότι το πρόστιμο είναι γύρω στα 3000 ευρώ. Το κατα πόσο ισχύει ή όχι δεν το ξέρω. 

Το βαρκάκι αυτό είναι ό,τι πιο οικονομικό μπορείς να βρεις και να σου παρέχει μία στοιχειώδη ασφάλεια για να κάνεις πολύ κοντινές βόλτες κτλ. 
Με την Suzuki 2.5 πιάνει περίπου 8χλμ. Αναφορικά με την κατανάλωση μέχρι τώρα έχει μπει στη θάλασσα 2 φορές και η μηχανή έχει δουλέψει κάπου 2-3 ώρες που αντιστοιχούν σε 2,5 λίτρα δλδ 5 ευρώ. Βέβαια επειδή το στρώνω δεν άνοιξα πάνω απο το μισό γκάζι.

Για το βαρκάκι τα θετικά γενικότερα είναι οτι μεταφέρεται - φυλάσσεται εύκολα, έχει πολύ καλή πλεύση πιθανότατα χάρη στην φουσκωτή καρίνα, είναι πολύ φτηνό στο σκρουτζ, έχει 4 θαλάμους αερά + την φουσκωτή καρίνα, πράγμα που του προσδίδει μία κάποια ασφάλεια, έχει σκληρό πάτωμα (πηχάκια) που το κάνουν πιο εύχρηστο αφου μπορείς να σηκωθείς όρθιος και είναι αρκετά ευρύχωρο.

Το μόνο αρνητικό για εμένα προσωπικά είναι ότι αν και είναι αρκετά σκληρό, θα το ήθελα να ειναι απόλυτα σκληρό σαν τα επαγγελματικά φουσκωτά. Αυτό έχει μία πολύ μικρή ευκαμψία στα κύματα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...