Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα, καλησπέρα.

Σκέφτομαι να αγοράσω ένα 27άρι 4k monitor/144hz και να το συνδυάσω με μια κάρτα επιπέδου 5070ti/9070xt. Οι κάρτες αυτές είναι πρωτίστως 1440p/144hz gaming κάρτες και δευτερεύοντος 4k/60hz. Αρχικά και κυρίως θα παίζει σε αναλύσεις 4k με στόχο τα 60fps και σε απαιτητικούς single player τίτλους ή first person shooters θα πέφτει η ανάλυση σε 1440p για σταθερά 60fps ή και περισσότερα πχ 120fps κτλ.

Η απορία μου λοιπόν είναι αν η ανάλυση 1440p αποδίδεται ικανοποιητικά σε 27άρι 4k monitor. Στις τηλεοράσεις που διαθέτουν επεξεργαστή εικόνας η απόδοση είναι ικανοποιητική και βοηθάει και το ότι κάθεσαι σε μια απόσταση από αυτήν οπότε δύσκολα ξεχωρίζεις την χαμηλότερη ανάλυση. Δεν ξέρω όμως τι να περιμένω από ένα 27άρι 4k monitor..θα γίνει φυσικά χρήση dlss και fsr όπου απαιτείται.

Thanks in advance 👍

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 13/5/2025 στις 9:27 ΠΜ, music_lover είπε

απορία μου λοιπόν είναι αν η ανάλυση 1440p αποδίδεται ικανοποιητικά σε 27άρι 4k monitor. Στις τηλεοράσεις που διαθέτουν επεξεργαστή εικόνας η απόδοση είναι ικανοποιητική και βοηθάει και το ότι κάθεσαι σε μια απόσταση από αυτήν οπότε δύσκολα ξεχωρίζεις την χαμηλότερη ανάλυση. Δεν ξέρω όμως τι να περιμένω από ένα 27άρι 4k monitor..θα γίνει

Αδερφέ μου τώρα εδώ μπέρδεμα καθώς μπαίνει και το υποκειμενικό στην κουβέντα,το ποσό ευαίσθητο είναι το μάτι του καθενός.Παντως επειδή το 3840x2160 δεν διαιρείται ακριβώς με το 2560x1440 ,σίγουρα  χειρότερα από ένα native 2k θα είναι.Εγω θα έλεγα μιας και κοιτάς για 27αρι μόνιτορ ,που δεν είναι και το ιδανικό μέγεθος για 4κ γιατί δεν το παίρνεις εξαρχής 2κ?Περισσότερο θα σου ζήσει η κάρτα και με τις τιμές που βλέπουμε χάρη στον εαυτό σου θα κάνεις.Εκτος αν έχεις δει από κοντά 27αρι 4κ και σε σχέση με ένα 2κ σου τίναξε τα μυαλά.εκει πάω πασο

Επεξ/σία από niko13
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, niko13 είπε

Αδερφέ μου τώρα εδώ μπέρδεμα καθώς μπαίνει και το υποκειμενικό στην κουβέντα,το ποσό ευαίσθητο είναι το μάτι του καθενός.Παντως επειδή το 3840x2160 δεν διαιρείται ακριβώς με το 2560x1440 ,σίγουρα  χειρότερα από ένα native 2k θα είναι.Εγω θα έλεγα μιας και κοιτάς για 27αρι μόνιτορ ,που δεν είναι και το ιδανικό μέγεθος για 4κ γιατί δεν το παίρνεις εξαρχής 2κ?Περισσότερο θα σου ζήσει η κάρτα και με τις τιμές που βλέπουμε χάρη στον εαυτό σου θα κάνεις.Εκτος αν έχεις δει από κοντά 27αρι 4κ και σε σχέση με ένα 2κ σου τίναξε τα μυαλά.εκει πάω πασο

Ευχαριστώ για την απόκριση. Όχι δυστυχώς δεν κατάφερα να δω από κοντά μια 27άρα 4k. Ο λόγος που θέλω 27άρα είναι το 120cm x 60cm γραφείο. Δεν χωράει μεγαλύτερη. Δεν έχεις άδικο ότι η 1440p είναι "σοφότερη" και οικονομικότερη επιλογή. Πήρα θάρρος από τις επιδόσεις του DLLS4 σε 4k και έχω ήδη εδώ και 10 χρόνια μια 1440p οθόνη οπότε είπα μπας και ανέβω σε 4k..

@dsi44 που είναι το αστείο αδελφέ;

Επεξ/σία από music_lover
  • Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.
28 minutes ago, music_lover said:

Ευχαριστώ για την απόκριση. Όχι δυστυχώς δεν κατάφερα να δω από κοντά μια 27άρα 4k. Ο λόγος που θέλω 27άρα είναι το 120cm x 60cm γραφείο. Δεν χωράει μεγαλύτερη. Δεν έχεις άδικο ότι η 1440p είναι "σοφότερη" και οικονομικότερη επιλογή. Πήρα θάρρος από τις επιδόσεις του DLLS4 σε 4k και έχω ήδη εδώ και 10 χρόνια μια 1440p οθόνη οπότε είπα μπας και ανέβω σε 4k..

Επειδή έχω κι εγώ αυτό το θέμα με το γραφείο και σκέφτομαι την αναβάθμιση από 27αρι 2k σε κάτι 4k (περισσότερο για καταναλάση περιεχομένου) κοίταζα αυτό...

Gigabyte M28U αλλά με προβληματίζουν οι κριτικές..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, music_lover είπε

Σε IPS υπάρχει πληθώρα 4k/27άρες οθόνες. Προσωπικά θα κοιτούσα κάτι σε Dell ή LG.

Προσωπικά θα σου έλεγα να καθυστερήσεις την μετάβαση σε 4k  μέχρι να γίνουν λίγο πιο ανθρώπινες οι τιμες και γενικά λίγο πιο mainstream τα OLED monitor.Και να πας τότε για μαζική αναβάθμιση.Αλλα καταλαβαίνω και την αρρώστια του να θες  να ανέβεις ανάλυση.Ισως μπει κανένα παλικαρι που το δουλεύει το μόνιτορ όπως σκέφτεσαι να το κάνεις εσύ και φανεί πιο χρήσιμος. 

Επεξ/σία από niko13
  • Like 1
Δημοσ.

Υπάρχει άνθρωπος, ειδικά άνω των 35, που να μπορεί να καταλάβει διαφορά 1440p με 4K σε 27¨. Ακόμα και να μπορεί θεωρώ ότι θα είναι απειροελάχιστη.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν θα δεις καμμια διαφορα στο 4κ.Αν θες οντως να δεις διαφορα πας σε oled monitor και νομιζεις οτι εχεις αλλαξει pc 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, music_lover είπε

Γιατί όχι ρε παιδιά? Στις 27 ίντσες είναι 108 vs 163 ppi, μιλάμε για 50% περισσότερα pixels!

Σε θεωρητικό επίπεδο,δεν παίζει ρόλο το ppi από μόνο του αλλά και η απόσταση που κάθεσαι από το μόνιτορ.Αν θες ρίξε μια ματιά εδώ https://www.displayninja.com/what-is-pixel-density/.θα δεις σε ένα πίνακα που έχει και δοκιμάζει διάφορες αναλύσεις και μεγέθη οθονών ,σαν γενικό κανόνα όσο αυξάνει το ppi τόσο να  μικραίνει η απόσταση που θεωρείται ιδανική να κάθεσαι.Ετσι οπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι πως για να δεις αυτήν την extra λεπτομέρεια σε μικρό μέγεθος οθόνης πρέπει να έρθεις πιο  κοντα.Οποτε ίσως για αυτό σου λένε τα παιδιά  πως δεν θα καταλάβεις τρελη  διαφορά αν κάθεσαι σε μια τυπική απόσταση.Κανε και το δικό σου ψαξιμο για ppi και viewing distance.

Επεξ/σία από niko13
Δημοσ.

Ακομα και στις καλες τηλεορασεις δυσκολα ξεχωριζεις το 4κ απο το 1080p αν καθεσαι πανω απο 2.5 μετρα...Περισσοτερο ρολο παιζει η ποιοτητα του αρχειου παρα η αναλυση...Στο gaming τωρα που βλεπεις απο πιο κοντα το sweet spot ειναι τα 1440p.Μπορεις να το τρεξεις αξιοπρεπως με τη προηγουμενη γενια σε ικανοποιητικο frame rate.Αυτο που βλεπεις εξαρταται απ τη ποιοτητα του πανελ πρωτιστως...Οι oled εχουν φοβερη αντιθεση-το μαυρο ειναι μαυρο και γενικοτερα ολα τα χρωματα δειχνουν πολυ καλυτερα σε συνθηκες απολυτου σκοταδιου προφανως.προτεραιοτητα σου λοιπον ειναι να εχεις ενα frame rate γυρω στο 60,με σωστα setting και ποιοτικο πανελ.

Αν τα εχεις ολα αυτα τοτε ναι πηγαινε στο 4k αλλα θα πληρωσεις πολλα παραπανω για να παρεις ελαχιστα και αν σε 27αρι μονιτορ.Γενικα το 4κ περισσοτερο gimmick για να πουλανε καρτες γραφικων ειναι παρα εξελιξη και προοδος στο οπτικο κομματι.Αν θες να αλλαξεις κατι πραγματικα πηγαινε σε oled απλα να ξερεις οτι μετα οτιδηποτε αλλο θα σε χαλαει...Ειναι κριμα να πεταξεις τοσα λεφτα σε καρτα και να μην εχεις oled.Για να σου δωσω ενα παραδειγμα τι εννοω εχω 2 pc.Ενα παλιο 5ετιας και ενα φετινο.Προτιμω με διαφορα το παλιο γιατι εχω ενα oled panel παρα το καινουργιο στο οποιο εχω ενα panel va απλο.

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό με την απόσταση το γνωρίζω. Σε ένα γραφείο 120x60 κάθεσαι προφανώς πολύ κοντά στην οθόνη οπότε οι διαφορές θα φαίνονται. Τώρα το κατά πόσο φαίνονται δεν ξέρω γιατί δεν έχω δει από κοντά 4k 27αρι panel.

Όσον αφορά το OLED monitor, από το 2015 έχω επαφή με αυτά τα panel, καταλαβαίνω την διαφορά ποιότητας. Το θέμα είναι ότι τα OLED monitor δεν αποδίδουν τόσο καλά την ανάλυση 1440p όσο τα IPS με τα γνωστά προβλήματα. 

Anyway ξεφύγαμε. Το θέμα είναι κατά πόσο η ανάλυση 2k αποδίδεται ικανοποιητικά σε 27αρι 4k monitor.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, music_lover είπε

Αυτό με την απόσταση το γνωρίζω. Σε ένα γραφείο 120x60 κάθεσαι προφανώς πολύ κοντά στην οθόνη οπότε οι διαφορές θα φαίνονται. Τώρα το κατά πόσο φαίνονται δεν ξέρω γιατί δεν έχω δει από κοντά 4k 27αρι panel.

Όσον αφορά το OLED monitor, από το 2015 έχω επαφή με αυτά τα panel, καταλαβαίνω την διαφορά ποιότητας. Το θέμα είναι ότι τα OLED monitor δεν αποδίδουν τόσο καλά την ανάλυση 1440p όσο τα IPS με τα γνωστά προβλήματα. 

Anyway ξεφύγαμε. Το θέμα είναι κατά πόσο η ανάλυση 2k αποδίδεται ικανοποιητικά σε 27αρι 4k monitor.

Αν δεν μπορείς να δεις τις αλλοιώσεις του interpolation από 2K σε 4K τότε δεν θα βλέπεις και αξιοσημείωτες διαφορές στο sharpness και την λεπτομέρεια ανάμεσα σε 2K και 4K. Και αντίστροφα. Πάνε πακέτο αυτά.

Τέλος δεν λαμβάνεις υπόψη τη σημαντικότερη παράμετρο που είναι το ίδιο το υλικό. Παίζοντας για ένα μεγάλο διάστημα HZD remastered με DLSS4 quality @ 1440p μόλις άνοιξα για λίγο το Far Cry 6 σε native 1440p νόμιζα ότι είχα ξεχάσει την ανάλυση σε 720p(για τις ανάγκες των CPU benchmarks). Ένα αίσχος. Στο 24" 1080p μόνιτορ σε απόσταση 60-70 εκ έβλεπα ένα πιξέλιασμα στα πολύ μικρά γράμμματα της γραμμής των bookmarks και στον κέρσορα. Τώρα πουθενά. Γιατί η αύξηση της επιφάνειας από 24 σε 27 ίντσες είναι πολύ μικρότερη αναλογικά από την αύξηση της ανάλυσης.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...