Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
9 minutes ago, Jts said:

Για πες μου πως μπορεί ένας ανταγωνιστής να έχει στην πλατφόρμα του τις σειρές της MARVEL για παράδειγμα μιας και ξέρεις από οικονομική θεωρία;

Για πες μου πως μπορείς να φτιάξεις μια Lamborghini και να την πουλάς μέσω δικής σου εταιρείας σαν να μην συμβαίνει τπτ; Ελπίζω να καταλαβαίνεις τώρα τι λες.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, pcmasteralex είπε

Για πες μου πως μπορείς να φτιάξεις μια Lamborghini και να την πουλάς μέσω δικής σου εταιρείας σαν να μην συμβαίνει τπτ; Ελπίζω να καταλαβαίνεις τώρα τι λες.

Η Lamborghini είναι ο παραγωγός και όχι ο διανομέας .

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Jts είπε

Το πρόβλημα που δεν καταλαβαίνεις στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι παραγωγός και πλατφόρμα διανομής είναι το ίδιο πρόσωπο.

Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λες, απλώς δεν αλλάζει τίποτα από την ουσία. Το ότι η Disney είναι και παραγωγός και διανομέας δεν καταργεί το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία του περιεχομένου που δημιουργεί. Ούτε τη μετατρέπει αυτομάτως σε μονοπώλιο. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες εταιρείες. Για την ακρίβεια, για ένα μεγάλο ποσοστό εταιρειών.

Ο κάθετος έλεγχος (vertical integration) είναι απολύτως θεμιτή επιχειρηματική πρακτική, εφόσον δεν αποκλείει τη δυνατότητα σε άλλους να μπουν στην αγορά και ειδικά στην ψυχαγωγία. Το γεγονός ότι δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στο ίδιο ακριβώς περιεχόμενο με άλλον δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Σημαίνει ότι το κάθε περιεχόμενο είναι μοναδικό και προστατεύεται.

Στην οικονομία, δεν μιλάμε για "δικαίωμα του καταναλωτή να απαιτεί", αλλά για ισορροπία κινήτρων και ανταμοιβής. Το να δημιουργείς κάτι και να διαχειρίζεσαι ο ίδιος τη διανομή του δεν είναι μονοπώλιο. Είναι ιδιοκτησία και ελευθερία διάθεσης.

Και για να το ξεκαθαρίσω: δεν γράφω με βάση υποθέσεις. Είμαι επαγγελματίας λογιστής με δικό μου γραφείο, οπότε όταν μιλάμε για οικονομικά και μηχανισμούς αγοράς, τουλάχιστον μιλάω με βάση την πράξη και όχι ιδεολογικές εντυπώσεις. Το επάγγελμά μου δεν το αναφέρω σαν επιχείρημα, αλλά έχω επιχειρήματα λόγω αυτού. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες μπορώ να σου στείλω με pm αποδείξεις.

Το αν δεν συμφωνείς, είναι θεμιτό. Αλλά τουλάχιστον μην βαφτίζεις "μονοπώλιο" ό,τι δεν σου είναι διαθέσιμο δωρεάν.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, lbit είπε

ολοι καντε ενα 'ipconfig /all' στο 'cmd' , αν βρειτε ενα αγνωστο DNS address (σε ipv6 ) βγαλτε το IPv6 απο τα network settings σας, η διπλο-τσεκαρετε τον router σας.

https://discourse.pi-hole.net/t/ipv6-dns-bypassing-pi-hole/50957

το εχω δει συχνα τωρα τελευταια.

Γιατί να το κάνω αυτό; για να συνεχίσω να βλέπω παρανομο υλικό απο το μποξάκι και να μην με πιάσουν;

Επεξ/σία από nhzt
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Μόλις τώρα, Tlykog είπε

Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λες, απλώς δεν αλλάζει τίποτα από την ουσία. Το ότι η Disney είναι και παραγωγός και διανομέας δεν καταργεί το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία του περιεχομένου που δημιουργεί. Ούτε τη μετατρέπει αυτομάτως σε μονοπώλιο. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες εταιρείες. Για την ακρίβεια, για ένα μεγάλο ποσοστό εταιρειών.

Ο κάθετος έλεγχος (vertical integration) είναι απολύτως θεμιτή επιχειρηματική πρακτική, εφόσον δεν αποκλείει τη δυνατότητα σε άλλους να μπουν στην αγορά και ειδικά στην ψυχαγωγία. Το γεγονός ότι δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στο ίδιο ακριβώς περιεχόμενο με άλλον δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Σημαίνει ότι το κάθε περιεχόμενο είναι μοναδικό και προστατεύεται.

Στην οικονομία, δεν μιλάμε για "δικαίωμα του καταναλωτή να απαιτεί", αλλά για ισορροπία κινήτρων και ανταμοιβής. Το να δημιουργείς κάτι και να διαχειρίζεσαι ο ίδιος τη διανομή του δεν είναι μονοπώλιο. Είναι ιδιοκτησία και ελευθερία διάθεσης.

Και για να το ξεκαθαρίσω: δεν γράφω με βάση υποθέσεις. Είμαι επαγγελματίας λογιστής με δικό μου γραφείο, οπότε όταν μιλάμε για οικονομικά και μηχανισμούς αγοράς, τουλάχιστον μιλάω με βάση την πράξη και όχι ιδεολογικές εντυπώσεις. Το επάγγελμά μου δεν το αναφέρω σαν επιχείρημα, αλλά έχω επιχειρήματα λόγω αυτού. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες μπορώ να σου στείλω με pm αποδείξεις.

Το αν δεν συμφωνείς, είναι θεμιτό. Αλλά τουλάχιστον μην βαφτίζεις "μονοπώλιο" ό,τι δεν σου είναι διαθέσιμο δωρεάν.

Εγώ δεν μίλησα ποτέ για δωρεάν, αλλά όταν δεν υπάρχει νόμιμος ανταγωνισμός, τότε υπάρχει παράνομος όπως έγραψα και πιο πάνω. Και γι'αυτό το θεωρώ την πειρατεία ηθική σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Επεξ/σία από Jts
  • Confused 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Jts είπε

Η Lamborghini είναι ο παραγωγός και όχι ο διανομέας .

Η Lamborghini έχει τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής ΚΑΙ της διάθεσης των αυτοκινήτων της. Δεν μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα αντίγραφό της και να το πουλάς σαν "Lamborghini", ούτε μπορείς να τη διανέμεις όπως θες χωρίς άδεια της. Κι αν το κάνεις, παρανομείς,  όπως ακριβώς με την πειρατεία ψηφιακού περιεχομένου.

Το ότι επιλέγει να πουλά μέσω εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων δεν σημαίνει ότι "δεν είναι και διανομέας". Σημαίνει απλώς ότι διατηρεί τον έλεγχο του brand, της τιμής και της διάθεσης, όπως ακριβώς κάνει και μια εταιρεία παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου που επιλέγει τη δική της πλατφόρμα.

Άρα το παράδειγμά σου δεν καταρρίπτει τίποτα. Το αντίθετο, επιβεβαιώνει πως το δικαίωμα στον έλεγχο της παραγωγής και της διάθεσης είναι απολύτως θεμιτό, είτε μιλάμε για αυτοκίνητα, είτε για ταινίες.

1 λεπτό πριν, Jts είπε

Εγώ δεν μίλησα ποτέ για δωρεάν, αλλά όταν δεν υπάρχει νόμιμος ανταγωνισμός, τότε υπάρχει παράνομος όπως έγραψα και πιο πάνω.

Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις, αλλά αυτό που λες είναι σαν να ισχυρίζεσαι ότι «αν δεν μπορώ να αγοράσω μια Ferrari από το Lidl, τότε δικαιούμαι να την κλέψω».

Ο «νόμιμος ανταγωνισμός» δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πρέπει να έχει το δικαίωμα να πουλάει το ίδιο περιεχόμενο. Σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να μπεις στην αγορά με το δικό σου προϊόν, κάτι που στην ψυχαγωγία ισχύει απόλυτα: εκατοντάδες στούντιο, εταιρείες, δημιουργοί, indie παραγωγές, YouTube, TikTok, Steam, κ.λπ.

Αν αυτό που εννοείς είναι ότι δεν υπάρχει φθηνή πρόσβαση στο συγκεκριμένο περιεχόμενο που θες, αυτό δεν λέγεται έλλειψη ανταγωνισμού. Αυτό λέγεται επιλογή του δημιουργού να διαθέσει το έργο του όπως νομίζει.

Τώρα, το να βαφτίζεται η πειρατεία "ανταγωνισμός" επειδή δεν υπάρχει νόμιμη αντιγραφή του ίδιου πράγματος, δεν είναι οικονομική ανάλυση. Είναι δικαιολόγηση παραβίασης με ρητορικό περιτύλιγμα.

Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θεωρείς αντι-ανταγωνιστικό, πες το καθαρά. Αλλιώς, το "δεν μπορώ να το έχω όπως θέλω, άρα το κατεβάζω" δεν είναι επιχείρημα. Είναι παραδοχή.

• Like 4
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Tlykog είπε

Η Lamborghini έχει τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής ΚΑΙ της διάθεσης των αυτοκινήτων της. Δεν μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα αντίγραφό της και να το πουλάς σαν "Lamborghini", ούτε μπορείς να τη διανέμεις όπως θες χωρίς άδεια της. Κι αν το κάνεις, παρανομείς,  όπως ακριβώς με την πειρατεία ψηφιακού περιεχομένου.

Το ότι επιλέγει να πουλά μέσω εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων δεν σημαίνει ότι "δεν είναι και διανομέας". Σημαίνει απλώς ότι διατηρεί τον έλεγχο του brand, της τιμής και της διάθεσης, όπως ακριβώς κάνει και μια εταιρεία παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου που επιλέγει τη δική της πλατφόρμα.

Άρα το παράδειγμά σου δεν καταρρίπτει τίποτα. Το αντίθετο, επιβεβαιώνει πως το δικαίωμα στον έλεγχο της παραγωγής και της διάθεσης είναι απολύτως θεμιτό, είτε μιλάμε για αυτοκίνητα, είτε για ταινίες.

Άλλο έχω τον έλεγχο και άλλο είμαι ο μοναδικός διανομέας, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να συγκρίνεις...

• Confused 1
Δημοσ.
2 minutes ago, Jts said:

Εγώ δεν μίλησα ποτέ για δωρεάν, αλλά όταν δεν υπάρχει νόμιμος ανταγωνισμός, τότε υπάρχει παράνομος όπως έγραψα και πιο πάνω. Και γι'αυτό το θεωρώ την πειρατεία ηθική σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο ανταγωνισμός του Disney+, είναι το Netflix, το Prime και όλα τα συνδρομητικά τα οποία προσπαθούν με καλύτερο και περισσότερο περιεχόμενο να κερδίσουν την συνδρομή σου. Ανταγωνισμός υπάρχει. Διαλέγεις ποιες ταινίες θες να δεις και πας εκεί που της διανέμους.

Αλλιώς αντίστοιχα πήγαινε στην Toyota και ζήτα να αγοράσεις αμάξι Nissan να δούμε αν θα έχουν.

• Like 5
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Jts είπε

Άλλο έχω τον έλεγχο και άλλο είμαι ο μοναδικός διανομέας, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να συγκρίνεις...

Είναι πολύ απλό: αν έχεις τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και επιλέγεις να διανέμεις αποκλειστικά μέσα από το δικό σου κανάλι, τότε είσαι και ο μοναδικός διανομέας.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είναι νόμιμο και απολύτως σύνηθες σε δεκάδες αγορές, ειδικά όταν μιλάμε για ψηφιακό περιεχόμενο και πνευματική ιδιοκτησία. Αν εγώ δημιουργήσω μια σειρά, ένα παιχνίδι ή μια μουσική, έχω κάθε δικαίωμα να επιλέξω πού θα διανεμηθεί. Αυτό δεν με κάνει "μονοπώλιο", με κάνει ιδιοκτήτη του έργου μου.

Υπονοείς ότι αν δεν υπάρχουν πολλοί διανομείς για το ίδιο έργο, τότε υπάρχει πρόβλημα ανταγωνισμού. Μα δεν μιλάμε για πατάτες ή λάδι που μπορούν να εμπορεύονται πολλοί. Μιλάμε για μοναδικό ψηφιακό περιεχόμενο που προστατεύεται από τον νόμο. Δεν μπορεί να το διανέμει όποιος θέλει.

Άρα, αυτό που «δεν καταλαβαίνεις τι προσπαθώ να συγκρίνω» ίσως δεν είναι έλλειψη κατανόησης, αλλά απλώς δυσφορία απέναντι σε μια πραγματικότητα που δεν σε βολεύει: ο δημιουργός αποφασίζει πού και πώς θα διαθέσει το έργο του. Και αυτό δεν είναι ούτε πρόβλημα, ούτε μονοπώλιο. Είναι βασική οικονομική λειτουργία.

Αν το θέλεις και πιο κοφτά:
Αν φτιάξεις κάτι δικό σου και το πουλάς μόνο από το μαγαζί σου, είσαι μοναδικός διανομέας. Δεν είναι θεωρία, είναι αυτονόητο.
Το ότι δεν σ’ αρέσει, δεν το κάνει μονοπώλιο. Το κάνει προσωπική σου απαίτηση, την οποία κανείς δεν υποχρεούται να ικανοποιήσει.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν ειρωνεύομαι. Θέλω απλώς να δώσω καθαρά την ουσία του θέματος. Πάντα σέβομαι τον συνομιλητή μου, ακόμα κι όταν διαφωνούμε ριζικά.

• Like 7
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Tlykog είπε

Αλλιώς, το "δεν μπορώ να το έχω όπως θέλω, άρα το κατεβάζω" δεν είναι επιχείρημα. Είναι παραδοχή.

Καλά προφανώς και κατεβάζω ακόμα και όταν πληρώνω όταν η εμπειρία είναι καλύτερη, τις περισσότερες φορές δηλαδή. Παραδοχή σε τι; Ότι οι πλατφόρμες είναι χάλια και δεν μπορούν να σταματήσουν την πειρατεία γι'αυτό φοβίζουν τον κόσμο;

Δημοσ.

Αν πληρώνω συνδρομή disney+ και βλέπω περιεχόμενο της disney+ από το boxακι μου, είμαι παράνομος; Έχω πληρώσει τη συνδρομή μου κανονικά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Μόλις τώρα, Tlykog είπε

Άρα, αυτό που «δεν καταλαβαίνεις τι προσπαθώ να συγκρίνω» ίσως δεν είναι έλλειψη κατανόησης, αλλά απλώς δυσφορία απέναντι σε μια πραγματικότητα που δεν σε βολεύει: ο δημιουργός αποφασίζει πού και πώς θα διαθέσει το έργο του. Και αυτό δεν είναι ούτε πρόβλημα, ούτε μονοπώλιο. Είναι βασική οικονομική λειτουργία.

Για μένα κανένα πρόβλημα δεν είναι, για τους παραγωγούς είναι πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην διανομή και με την πειρατεία καταλήγεις να έχεις καλύτερη εμπειρία, απ'ότι στις πλατφόρμες.

Μόλις τώρα, Tlykog είπε

Αν το θέλεις και πιο κοφτά:
Αν φτιάξεις κάτι δικό σου και το πουλάς μόνο από το μαγαζί σου, είσαι μοναδικός διανομέας. Δεν είναι θεωρία, είναι αυτονόητο.
Το ότι δεν σ’ αρέσει, δεν το κάνει μονοπώλιο. Το κάνει προσωπική σου απαίτηση, την οποία κανείς δεν υποχρεούται να ικανοποιήσει.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν ειρωνεύομαι. Θέλω απλώς να δώσω καθαρά την ουσία του θέματος. Πάντα σέβομαι τον συνομιλητή μου, ακόμα κι όταν διαφωνούμε ριζικά.

Καμία απαίτηση δεν έχω, εγώ αναφέρω τι πρέπει να γίνει για να καταπολεμήσουν την πειρατεία, όπως έγινε με την μουσική σε πολύ μεγάλο βαθμό και με το steam σε αρκετά μεγάλο.

Επεξ/σία από Jts
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Jts είπε

Καλά προφανώς και κατεβάζω ακόμα και όταν πληρώνω όταν η εμπειρία είναι καλύτερη, τις περισσότερες φορές δηλαδή. Παραδοχή σε τι; Ότι οι πλατφόρμες είναι χάλια και δεν μπορούν να σταματήσουν την πειρατεία γι'αυτό φοβίζουν τον κόσμο;

Αλλά ας το δούμε κι αλλιώς. Έστω ότι πειρατεύεις (όπως λες) "γιατί η εμπειρία είναι καλύτερη έτσι". Τι πετυχαίνεις τελικά;

Η πλατφόρμα που δεν σου άρεσε δεν βελτιώνεται, γιατί δεν βλέπει ότι τη διάλεξες ή ότι της έδωσες feedback. Ο δημιουργός δεν πληρώνεται, δεν εντοπίζει κοινό, δεν έχει λόγο να συνεχίσει ή να προσπαθήσει περισσότερο.

Δηλαδή... πού οδηγεί αυτό πρακτικά; Κέρδισες λίγο convenience, αλλά δεν βελτιώθηκε τίποτα απ’ όσα σε ενοχλούν.

Αν ήθελες πραγματικά να αλλάξει κάτι, θα στήριζες εναλλακτικές, θα πίεζες με επιλογές, όχι με παραβίαση.

Όταν επιλέγεις να πειρατεύσεις, απλώς σβήνεις την ψήφο σου. Δεν στέλνεις μήνυμα βελτίωσης, στέλνεις μήνυμα αδιαφορίας. Και στο τέλος, ούτε ο κόσμος αλλάζει, ούτε η εμπειρία σου. Μόνο η συνείδηση ησυχάζει με μια πρόχειρη δικαιολογία.

Γιατί όταν μια εταιρεία βλέπει ότι το προϊόν της κατεβαίνει έστω και παράνομα, το πιθανότερο συμπέρασμα που βγάζει είναι: «αν δεν υπήρχε πειρατεία, αυτοί θα πλήρωναν».

Δηλαδή, στέλνεις ακριβώς το αντίθετο μήνυμα από αυτό που λες ότι θέλεις. Και μετά απορείς γιατί τίποτα δεν αλλάζει.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
Δημοσ.

2 hours ago, Vassilis_24 said:

Αν πληρώνω συνδρομή disney+ και βλέπω περιεχόμενο της disney+ από το boxακι μου, είμαι παράνομος; Έχω πληρώσει τη συνδρομή μου κανονικά.

Αν τηρείς τους όρους του Disney+ δεν είσαι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Μόλις τώρα, Tlykog είπε

Δηλαδή... πού οδηγεί αυτό πρακτικά; Κέρδισες λίγο convenience, αλλά δεν βελτιώθηκε τίποτα απ’ όσα σε ενοχλούν.

Αν ήθελες πραγματικά να αλλάξει κάτι, θα στήριζες εναλλακτικές, θα πίεζες με επιλογές, όχι με παραβίαση.

Όταν επιλέγεις να πειρατεύσεις, απλώς σβήνεις την ψήφο σου. Δεν στέλνεις μήνυμα βελτίωσης, στέλνεις μήνυμα αδιαφορίας. Και στο τέλος, ούτε ο κόσμος αλλάζει, ούτε η εμπειρία σου. Μόνο η συνείδηση ησυχάζει με μια πρόχειρη δικαιολογία.

Αυτό είναι θεωρία, που στην πράξη δεν έχει υπόσταση. Και φαίνεται και από όσα λες ότι δεν έχεις και πολύ επαφή με το αντικείμενο.

Οι περισσότερες πλατφόρμες παρά τον αυξημένο αριθμό χρηστών έχουν γίνει γενικά χειρότερες απ'ότι ξεκίνησαν με περισσότερες διαφημίσεις, επιθετικές πρακτικές DRM(για δες σε υπολογιστή περιεχόμενο με 720p ανάλυση ενώ πληρώνεις για 4k) κλπ. 

Μόλις τώρα, Tlykog είπε

Γιατί όταν μια εταιρεία βλέπει ότι το προϊόν της κατεβαίνει έστω και παράνομα, το πιθανότερο συμπέρασμα που βγάζει είναι: «αν δεν υπήρχε πειρατεία, αυτοί θα πλήρωναν».

Ο CEO της Valve πάντως διαφωνεί με αυτό που γράφεις, και γι'αυτό έχει την πιο πετυχημένη πλατφόρμα για παιχνίδια.

Επεξ/σία από Jts

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...