Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, pasxaliskar είπε

δεν εγραψες πολλα ''ΑΝ'' τι επαθες? 

 

επειδη σου αρεσει η το έντονο χρώμα ναι δουλευαν πιο πολύ αλλα πουθενα σε καμια μελετη δν λεει οτι οφείλετε  στην πειρατεία κλπ .. ξερεις γτ δουλεύουν λιγότεροι ? γτ πλεον με ενα autotunes βγαζω μονος μου κομματι, η τεχνολογία αντικατέστησε τον κοσμό .. γτ 1 δουλεια που κανανε 3-4 ατομα την κανει 1 απο το pc , για αυτον τον λογο.. γιατι πλεον δν θες μια περιουσια για παραγωγη (εκτος εαν εισαι καποιος φουλ σπουδαίος και βαρας ακομα βιντεοκλιπ) .. οποτε πριν πουμε οτιδηποτε καλο ειναι να δουμε οτι τα δεδομενα απο το 1990, 2000, 2010 , 2020 και 2030 αλλάζουν.. παλια ειχαμε συγκροτήματα ειχαμε ποιότητα ειχαμε χιλια 2 , τωρα ειναι ευκολο με ενα pc, 1 autotune και 1 traper βγαζεις κομματι .. 

η πειρατεία οσα θετικά εχει αλλα τοσα και αρνητικά εχει απλα ο καθενας κοιταει οτι του συμφερει.. και ξανα λεμε μπας και πιασεις το νοημα η ολη φαση δν ειναι ουτε για ταινιες ουτε για παιχνιδια ουτε για μουσικη , ξερουν οι εταιρίες οτι στην πράξη κερδιζουν και δν χανουν με την πειρατεία  οταν γνωρίζεις δωρεαν τον κράχτη και σαρεσει θα δωσει λεφτά για το προιον με αλλους τροπους , πως? συναυλιες, εξτρα περιοχμενο, διαφορα αντικείμενα οπως συλλογες κλπ.. ολο αυτο έγινε για τα BOXAKIA και τους παρόχους και τίποτα αλλο 

οκ η παλι θα πιασεις τα ηθικά κλπ κλπ 

Έχω την εντύπωση ότι όσο δεν υπάρχουν σοβαρές απαντήσεις, η κουβέντα μένει σε ειρωνείες, memes και "ξέρουν οι εταιρείες ότι κερδίζουν".

Οκ λοιπόν:

– Αν κερδίζουν, γιατί επενδύουν εκατομμύρια κάθε χρόνο για να σταματήσουν την πειρατεία;

– Αν η πειρατεία είναι "κράχτης", γιατί την κυνηγούν σε κάθε πλατφόρμα;

– Αν οι δημιουργοί ζουν από τη συναυλία, ποιος πληρώνει το στούντιο πριν γίνει γνωστός ο καλλιτέχνης; Δεν έχει νόημα να λέμε “το κάνουν όλοι άρα είναι οκ” ή “έλα μωρέ, δεν έγινε και τίποτα”.

Αν δεν θέλουμε να πούμε γιατί είναι σωστό, πώς βοηθάει, σε ποιον δημιουργεί αξία, τότε απλώς το κάνουμε επειδή μας βολεύει. Αυτό είναι ειλικρίνεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά περιτύλιγμα.

ΑΝ θέλεις, κάνε την έκπληξη και άρον-άρον επόμενο ποστ σου απάντησε τεκμηριωμένα.

12 λεπτά πριν, pasxaliskar είπε

μια χαρα προσφέρει.. απο εμενα τον ιδιο εχω αγοράσει πολλε φορες παιχνιδι αφου πρωτα το επαιξα και το ειδα σε σπασμένο και το αγόρασα μετα για το collection σε cd επειδη μου άρεσε και μην πουμε για συλλογες οπώς funkopop κλπ 

Καταλαβαίνω το “το έπαιξα πρώτα σπασμένο και μετά το αγόρασα”. Το έχω ακούσει πολλές φορές.

Όμως αυτό είναι εμπειρία μεμονωμένου χρήστη, όχι οικονομικό μοντέλο. Και δεν μπορεί να είναι επιχείρημα υπέρ της πειρατείας για έναν απλό λόγο:
Αν όλοι λειτουργούσαν έτσι, θα υπήρχε τεράστια αβεβαιότητα για το αν θα πληρώσει τελικά κανείς.

Καμία βιομηχανία δεν χτίζεται πάνω στο “μπορεί να το πάρει τζάμπα πρώτα, και μετά αν του αρέσει, ίσως πληρώσει”.

Και ναι, είναι ωραίο που το έκανες. Αλλά το αν αγόρασες ένα παιχνίδι για συλλογή δεν αλλάζει το γεγονός ότι το κατανάλωσες δωρεάν όταν κυκλοφόρησε — την περίοδο που το έσοδο είχε σημασία.

Η αγορά δεν στηρίζεται στις εξαιρέσεις. Στηρίζεται στη συνέπεια της πληρωμής.

14 λεπτά πριν, pasxaliskar είπε

ε πρακτικα ουτε και συ εχεις για το αντίθετο 

Η διαφορά είναι ότι εγώ δεν προσπαθώ να παρουσιάσω την πειρατεία ως κάτι θετικό ή ωφέλιμο.

Δεν χρειάζεται να αποδείξω ότι “σκοτώνει τη μουσική” για να πω ότι δεν είναι λύση, δεν είναι στήριξη, και δεν χτίζει βιώσιμο περιβάλλον.

Εσύ, αντίθετα, πας να τη βαφτίσεις αναπτυξιακό εργαλείο, οπότε το βάρος της απόδειξης είναι δικό σου.

Αν θέλεις να θεωρείται “χρήσιμη”, χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από μια προσωπική εμπειρία.

Και όχι, η απουσία τεκμηρίωσης δεν εξισώνει δύο απόψεις. Δεν είναι ντέρμπι. Είναι ευθύνη αυτού που κάνει τον ισχυρισμό.

  • Like 2
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Δεν χρειάζεται να αποδείξω ότι “σκοτώνει τη μουσική” για να πω ότι δεν είναι λύση, δεν είναι στήριξη, και δεν χτίζει βιώσιμο περιβάλλον.

Εσύ, αντίθετα, πας να τη βαφτίσεις αναπτυξιακό εργαλείο, οπότε το βάρος της απόδειξης είναι δικό σου.

Αν θέλεις να θεωρείται “χρήσιμη”, χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από μια προσωπική εμπειρία.

 

microsoft-logo-png_seeklogo-168319.png

Για να ξεκαθαρίσω πάντως, προφανώς εννοούσα ότι η πειρατεία δεν σκοτώνει τη μουσική, είναι κατά την προσωπική μου άποψη αστείο να συνεχίζει κάποιος να το ευαγγελίζεται. Η δυνατότητα αντιγραφής που παρείχε η πειρατεία (σε όποια μορφή της ιστορικά, κασέτα, cdr, mp3) δεν αποδείχτηκε μόνο επωφελής για τον ακροατή που βρέθηκε να έχει φτηνή πρόσβαση σε πολλά πράγματα, ούτε καλύτερη για τον μουσικό, που βρήκε τρόπο να κάνει το έργο του γνωστό -βοήθησε ακόμα και τους "επίσημους" διανομείς μουσικής να υιοθετήσουν τα σημερινά format που δουλεύουν. Η μετάβαση από το CD στην ψηφιακή μορφή μουσικών αρχείων και το streaming δεν έγινε παρά την πειρατεία, έγινε εξ' αιτίας της πειρατείας.

Οπότε η θέση μου είναι ότι η πειρατεία όχι απλά δε σκοτώνει τη μουσική, την τρέφει. Τις δισκογραφικές μπορεί να τις τσούζει λίγο, αλλά ούτε αυτές τις σκοτώνει.

Αναφορικά με software, παιχνίδια κτλ τώρα, τα έχουμε ξαναπεί: αυτό που κατεβάζω τσάμπα, το κατεβάζω γιατί μπορώ, όχι επειδή θέλω. Αν δεν το έβρισκα, δε θα το πλήρωνα, ίδια λεφτά θα βλέπανε οι εταιρείες από μένα.

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, Lucifer είπε

 

microsoft-logo-png_seeklogo-168319.png

Καταλαβαίνω τι θες να πεις, αλλά φοβάμαι ότι εδώ μπερδεύονται δύο διαφορετικά πράγματα:
α) Η πίεση της πειρατείας ως φαινόμενο που επιτάχυνε τεχνολογικές εξελίξεις
με το
β) “Η πειρατεία *βοήθησε τη μουσική και τον δημιουργό”, που είναι εντελώς άλλο θέμα.

Η μετάβαση σε streaming, ψηφιακές μορφές κτλ. όντως έγινε από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της βολικότητας και όχι προς όφελος των δημιουργών. Έγινε γιατί οι δισκογραφικές προσπαθούσαν να περιορίσουν τη ζημιά της πειρατείας. Η πίεση δεν είναι υποστήριξη. Το “σε κλέβω και σου κάνω καλό γιατί σε αναγκάζω να αλλάξεις” δεν είναι επιχείρημα είναι παραβίαση με άλλο όνομα.

Αν η πειρατεία “τρέφει” τη μουσική, τότε γιατί:
– μειώθηκε δραματικά η δισκογραφική παραγωγή,
– εξαφανίστηκαν χιλιάδες στούντιο,
– και οι περισσότεροι μουσικοί σήμερα πληρώνονται ψίχουλα από τα streams, σε ένα μοντέλο που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ανάγκης περιορισμού της πειρατείας, όχι χάρη στην αγάπη για τον καλλιτέχνη;

Άρα: η μουσική επέζησε παρά την πειρατεία, όχι χάρη σε αυτήν.
Το ότι άλλαξε μορφή για να σωθεί, δεν σημαίνει ότι τη βοήθησε το “τσάμπα”.

Όσο για τα παιχνίδια, λες: «αν δεν το έβρισκα, δεν θα το πλήρωνα».
Πρώτον, δεν μπορείς να το αποδείξεις. Δεύτερον, το “δεν θα το αγόραζα έτσι κι αλλιώς” δεν είναι επιχείρημα, είναι απολογητικό τέχνασμα για να νιώσουμε καλύτερα όταν παίρνουμε χωρίς να δίνουμε, ειδικά όταν το προϊόν έχει ήδη καταναλωθεί...

Με τη λογική αυτή, όποιος μπαίνει σε σούπερ μάρκετ και κλέβει κάτι θα πει “έτσι κι αλλιώς δεν θα το αγόραζα”. Το κατάστημα όμως δεν ζει από υποθέσεις: ζει από πωλήσεις.

Ειλικρινά, σέβομαι την προσπάθεια να τοποθετηθείς με ευγένεια. Αλλά δεν αλλάζει κάτι:
Η πειρατεία δεν είναι στήριξη, δεν είναι εργαλείο, δεν είναι “τροφή”. Είναι απλώς μια επιλογή που δεν έχει κόστος...μέχρι να αποκτήσει.

edit για τη MS:

Αν το επιχείρημα είναι «η Microsoft μεγάλωσε επειδή την έκλεβαν», τότε μιλάμε σοβαρά με ατάκες καφενείου.

Η Microsoft επέζησε της πειρατείας επειδή είχε εταιρικά συμβόλαια και μονοπωλιακή ισχύ και όχι επειδή της έκανε καλό. Απλώς μπορούσε να την αντέξει. Οι indie δημιουργοί δεν έχουν τέτοια πολυτέλεια.

Το «σε κλέβουν και έτσι μεγαλώνεις» δεν είναι στρατηγική. Είναι ανέκδοτο.
Πες το κι εσύ στον εργοδότη σου να δεις αν θα γελάσει.

Αν έχεις κι άλλα παραδείγματα εταιρειών που ωφελήθηκαν επειδή τις παραβίαζαν, πες τα. Αν όχι, άσε τη Microsoft στην ησυχία της, γιατί δεν της χρωστάμε και θεωρία.😄

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
48 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Ν θέλεις, κάνε την έκπληξη και άρον-άρον επόμενο ποστ σου απάντησε τεκμηριωμένα.

τεκμηριωμένα για μενα ειναι απαντησεις απο πηγες - συνδέσμους, μελέτες-ερευνες και ομίλιες απο τους ιδιους..

πρακτικά τοση ωρα λεμε ο καθένας την δικια του προσωπική υποκειμενική γνώμη και τιποτα παραπάνω , εαν θεωρεις την προσωπικη σου γνωμη με το ΑΝ τεκμηριωμένη επειδη την βλεπεις σαν την μονη λογικη στο κεφαλι σου οκ παω πασο ναι σε ολες τις υποθέσεις και τα φανταστικά σεναριά σου εχεις δίκιο 

μην νομιζεις οτι δινεις τεκμηριωμένες απαντησεις ξεκόλλα εαν νομιζεις οτι οι απαντησεις σου ειναι τεκμηριωμενες η δν ξερεις τον ορο τεκμήρια η κατι άλλο παιζει , να το δεις 

23 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Αν το επιχείρημα είναι “η Microsoft έγινε μεγάλη επειδή την έκλεβαν”, τότε πάμε σε άλλη πίστα.😄

Η Microsoft δεν γιγαντώθηκε χάρη στην πειρατεία. Γιγαντώθηκε παρά την πειρατεία: επειδή είχε εταιρικά συμβόλαια, OEM συμφωνίες, κρατική διείσδυση και μονοπωλιακή ισχύ. Δεν την “βοήθησε” η πειρατεία, απλώς είχε την πολυτέλεια να την αντέξει.

Πόσοι δημιουργοί έχουν αυτή την πολυτέλεια;
Θα πεις το ίδιο για indie developers; Για μικρά στούντιο που κάνουν crowdfunding; Για δημιουργούς που βασίζονται αποκλειστικά στις πωλήσεις τους;

Αν πιστεύεις ότι το “σε κλέβουν, αλλά έτσι μεγαλώνεις” είναι βιώσιμη στρατηγική, τότε να το προτείνεις και σε μικρές επιχειρήσεις. Ή ακόμα καλύτερα, κάν’ το στη δική σου και πες ευχαριστώ.

Το να φέρνεις τη Microsoft για να δικαιολογήσεις την πειρατεία, είναι σαν να λες “κάποιοι καπνίζουν και ζουν 95 χρόνια — άρα το τσιγάρο κάνει καλό”.

Όταν δεν έχεις επιχείρημα, πάντα υπάρχει μια εξαίρεση.
Το πρόβλημα είναι όταν προσπαθείς να την πουλήσεις για κανόνα.

Αν έχεις κι άλλα παραδείγματα επιτυχημένων εταιρειών που γιγαντώθηκαν επειδή παραβιαζόταν το προϊόν τους, θα χαρώ να διαβάσω.
Αν όχι, ας μη βαφτίζουμε τον βολικό σχολιασμό “λακωνικότητα” και την έλλειψη απάντησης “σοφία”.

image.png.ead88f4f91e675a2e8192248c99d7ecb.png

48 λεπτά πριν, Tlykog είπε

– Αν κερδίζουν, γιατί επενδύουν εκατομμύρια κάθε χρόνο για να σταματήσουν την πειρατεία;

– Αν η πειρατεία είναι "κράχτης", γιατί την κυνηγούν σε κάθε πλατφόρμα;

– Αν οι δημιουργοί ζουν από τη συναυλία, ποιος πληρώνει το στούντιο πριν γίνει γνωστός ο καλλιτέχνης; Δεν έχει νόημα να λέμε “το κάνουν όλοι άρα είναι οκ” ή “έλα μωρέ, δεν έγινε και τίποτα”.

- πες μου κάποιες επενδύσεις για την πειρατεία 

-σε ποια πλατφόρμα την κυνηγουν? αλλο επισης η πλατφορμα αλλο το υλικό.. π.χ. εαν μια πλατφορμα εχει αγορασει το δικαίωμα προβολής της Χ ταινιάς, και κατεβάσω την Χ ταινία ειναι λογικό να με κυνηγήσει η ταινία ? ναι .. η πλατφόρμα γτ να με κυνηγήσει ? αρα το θεμα μπλέκεται στο τι γινεται οποτε το παραδειγμα σου αυτο ειναι μεγα ακυρο.. η πλταφρομα θα σε κυνηγήσει οταν κλεψεις την πλατφόρμα (acount sharing) και οχι οταν κλεψεις την ταινια 

-πριν γίνει γνωστός δν θα ασχοληθεί κανείς να το κάνει το cdακι του πειράτικό .. πειρατεία έχει εκει που εχει μεγάλη ζητηση... ακυρες ταινιες που εχει δει στο σταρ η μανα μου και επειδη δν την είδε ολόκληρη ηθελε να την κατεβάσω εχω δυσκολευτεί οσο δεν παει να τις βρω ακομα και σε κλειστα torrent community 

Επεξ/σία από pasxaliskar
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, pasxaliskar είπε

τεκμηριωμένα για μενα ειναι απαντησεις απο πηγες - συνδέσμους, μελέτες-ερευνες και ομίλιες απο τους ιδιους..

πρακτικά τοση ωρα λεμε ο καθένας την δικια του προσωπική υποκειμενική γνώμη και τιποτα παραπάνω , εαν θεωρεις την προσωπικη σου γνωμη με το ΑΝ τεκμηριωμένη επειδη την βλεπεις σαν την μονη λογικη στο κεφαλι σου οκ παω πασο ναι σε ολες τις υποθέσεις και τα φανταστικά σεναριά σου εχεις δίκιο 

μην νομιζεις οτι δινεις τεκμηριωμένες απαντησεις ξεκόλλα εαν νομιζεις οτι οι απαντησεις σου ειναι τεκμηριωμενες η δν ξερεις τον ορο τεκμήρια η κατι άλλο παιζει , να το δεις 

Όταν λέω “τεκμηρίωση”, προφανώς δεν εννοώ να σου φέρω PowerPoint με bibliography όπως σε πανεπιστημιακή διατριβή.
Αλλά όταν κάποιος:
– παραθέτει οικονομικά δεδομένα,
– εξηγεί μηχανισμούς αγοράς,
– φέρνει παραδείγματα από βιομηχανίες και
– ξεχωρίζει την εξαίρεση από τον κανόνα,

Αυτό λέγεται τεκμηριωμένη άποψη. Όχι επειδή “είναι δική του”, αλλά επειδή πατάει πάνω σε λογική, γεγονότα και συνέπεια.

Το ότι εσύ δεν διαφωνείς με την ουσία, αλλά με το ύφος και τη λέξη “αν”, δείχνει απλώς ότι δεν έχεις αντίλογο στην ουσία. Οπότε μένεις να σχολιάζεις... το format.

Και μεταξύ μας:
Αν οι απαντήσεις μου σου φαίνονται αυθαίρετες επειδή δεν έχουν citation από Nature ή IEEE, τότε… μάλλον έχεις μπει σε λάθος forum thread. Δεν είναι debate club. Είναι κουβέντα με λογική.

Ξεκόλλα λοιπόν από τις λέξεις και πιάσε τα νοήματα. Εκεί κρίνεται η συζήτηση. Όταν θελήσεις να κάνουμε κανονική συζήτηση με επιχειρήματα, εδώ είμαι. Αλλιώς απλά εκτίθεσαι και χωρίς λόγο, γιατί κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει λογική συζήτηση. Αρκεί να το θελήσει.

 

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Tlykog είπε

 

Κατά τη γνώμη μου, είναι λίγο πιο σύνθετο το ζήτημα. Είναι εύκολο να μιλάμε για εταιρικά μοντέλα το 2025 που ανοίγεις το ψυγείο σου και το κινητό σου ξέρει αν έφαγες το παγωτό.

Τις σκοτεινές εποχές των 90s και σε μεγάλο βαθμό και των 00s, τότε που περνούσαμε νότα-νότα τα midi στο 3310 για να έχουμε ringtone, δεν ήταν έτσι όμως. Ο λόγος που όλοι οι μηχανικοί στην Ελλάδα ήξεραν 2 προγράμματα ήταν επειδή το ένα αντιγραφόταν και το άλλο ήταν Ελληνικό. Ο λόγος που όλα τα PC στην Ελλάδα (εκτός από 4 ξερωγώ) είχαν Windows και Office δεν ήταν επειδή άνοιγε ο κόσμος το smartphone και έψαχνε κριτικές και αναλυτικά features. Ήταν επειδή κάτι μπορούσε να έχει εύκολη διασπορά στον καταναλωτή. 

Υπήρξαν εταιρείες που είχαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας (USB keys, HASPs, κωδικούς που έπρεπε να ψάξεις να βρεις μέσα από hardware copies ολόκληρων manual κτλ) και οι περισσότερες πάτωσαν επειδή ο ανταγωνιστής αντιγραφόταν πιο εύκολα, κι ας έκανε τα ίδια ή λιγότερα. Ήταν η πειρατεία που τις σκότωσε ή το market share που απέκτησαν οι ανταγωνιστές εξ' αιτίας τους; Όταν το 99% των millenials ξέρει τη φράση  "φωτοσοπιά", την ξέρει επειδή μέσα από μια γενναία οικονομική μάχη παροχών και τιμολογήσεων το Photoshop έσβησε όλους τους ανταγωνιστές; Ή επειδή ήταν ψιλοστάνταρ προσθήκη στους πάγκους με τα πράσινα CD;

Στη μουσική, και γενικότερα στις τέχνες, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. Η πειρατεία εκ φύσεως ήταν ο πιο γρήγορος και φθηνός τρόπος διασποράς προϊόντος και ανάγκασε τις εταιρείες να ακολουθήσουν τη ροή της προς όφελος του καταναλωτή. Και τα πράγματα ήταν ανέκαθεν πιο ισορροπημένα γιατί κι εγώ μπορεί τη μουσική μου να την άκουγα (και να την ακούω) από mp3, αλλά αυτά ήταν mp3 που ρίπαρα από το αγορασμένο μου CD γιατί "αυτός ο καλλιτέχνης μου αρέσει, θέλω να έχω το CD του". Δε το έκανα για να στηρίξω ενεργά ούτε τον καλλιτέχνη, ούτε το Metropolis (RIP), το έκανα γιατί ήθελα το CD, το booklet και την τέχνη πίσω απ' όλο το πακέτο. Ήθελα το προϊόν και αυτό ήταν επιτυχία του προϊόντος. Το ότι ήρθε η ώρα που μπόρεσα να ακούσω από πριν αυτό που σκεφτόμουν να αγοράσω, είναι μόνο θετικό και για μένα ως καταναλωτή και για όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που δε θα είχα ακούσει, πόσο μάλλον αγοράσει.

Σε επίπεδο software, κάποτε υπήρχαν μικρές εταιρείες, πριν την εφεύρεση του όρου "indie" όπου αποτελούσαν εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμα. Κανείς δεν ασχολήθηκε να βρει αντιγραμμένο LucasArts παιχνίδι, το πλήρωνες και έβαζες και το κουτί στη βιβλιοθήκη και χαιρόσουν τα λεφτά που έδωσες στο μαγαζάκι στη Στουρνάρα (γιατί πού αλλού;).

Τέτοιο loyalty είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί πλέον. Να σκεφτώ τι; Ότι δε θα ακούσω έναν μέτριο δίσκο από το YT αλλά θα πληρώσω το Spotify; Ότι "κρίμα μωρέ να μην δώσω 60 ευρώ για να κάνω alpha testing στην καινούρια μαλακία της ubisoft"; "Ας δώσω ένα μισθό στην Adobe για να βγάλω τις γρατζουνιές από την ασπρόμαυρη φώτο της γιαγιάς που σκάναρα";

Δε μιλάμε για επαγγελματίες που βγάζουν λεφτά από χρήση πειρατικού λογισμικού. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Αλλά για τον μέσο Τάκη που είτε δε θα αγόραζε και δε θα έπαιζε το Mortal Kombat 1, είτε για το Μαράκι που δε θα ήξερε τους Prostitute Disfigurement, το 2025 που βγαίνουν 2025 παιχνίδια και δίσκοι την ημέρα από εταιρείες που είναι θυγατρικές θυγατρικών, ε είναι λίγο υπερβολικό να περιμένουμε καμιά σοβαρή συγκίνηση.

  • Like 2
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, pasxaliskar είπε

 

image.png.ead88f4f91e675a2e8192248c99d7ecb.png

Αν έχεις citation από τον CEO της Microsoft που λέει «ευχαριστώ που μας κλέβατε», το συζητάμε και πάλι.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Tlykog είπε

– παραθέτει οικονομικά δεδομένα,
– εξηγεί μηχανισμούς αγοράς,
– φέρνει παραδείγματα από βιομηχανίες και
– ξεχωρίζει την εξαίρεση από τον κανόνα,

- δειξε μου, με λινκ γτ ο καθενας λεει οτι θελει 

- το ιδιο κανω και γω απο την αλλη πλευρα του νομίσματος 

-το ιδιο κανω και γω απο την αλλη πλευρα του νομίσματος 

-το ιδιο κανω και γω απο την αλλη πλευρα του νομίσματος 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, Lucifer είπε

 

microsoft-logo-png_seeklogo-168319.png

Για να ξεκαθαρίσω πάντως, προφανώς εννοούσα ότι η πειρατεία δεν σκοτώνει τη μουσική, είναι κατά την προσωπική μου άποψη αστείο να συνεχίζει κάποιος να το ευαγγελίζεται. Η δυνατότητα αντιγραφής που παρείχε η πειρατεία (σε όποια μορφή της ιστορικά, κασέτα, cdr, mp3) δεν αποδείχτηκε μόνο επωφελής για τον ακροατή που βρέθηκε να έχει φτηνή πρόσβαση σε πολλά πράγματα, ούτε καλύτερη για τον μουσικό, που βρήκε τρόπο να κάνει το έργο του γνωστό -βοήθησε ακόμα και τους "επίσημους" διανομείς μουσικής να υιοθετήσουν τα σημερινά format που δουλεύουν. Η μετάβαση από το CD στην ψηφιακή μορφή μουσικών αρχείων και το streaming δεν έγινε παρά την πειρατεία, έγινε εξ' αιτίας της πειρατείας.

Οπότε η θέση μου είναι ότι η πειρατεία όχι απλά δε σκοτώνει τη μουσική, την τρέφει. Τις δισκογραφικές μπορεί να τις τσούζει λίγο, αλλά ούτε αυτές τις σκοτώνει.

Η MS και το PS1 είναι από τα λίγα παραδείγματα που η πειρατεία βοήθησε να εδραιωθούν ως εταιρίες…

αυτό συμβαίνει σε κάθε “παρθένα” αγορά που υπάρχουν ελάχιστοι ή και καθόλου παίχτες… σε ώριμες αγορές αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να σταθεί χωρίς να προϋπάρχει κεφάλαιο ώστε να μπορέσει να κάλυψη τις αρχικές χασούρες…

50 λεπτά πριν, Lucifer είπε

Αναφορικά με software, παιχνίδια κτλ τώρα, τα έχουμε ξαναπεί: αυτό που κατεβάζω τσάμπα, το κατεβάζω γιατί μπορώ, όχι επειδή θέλω. Αν δεν το έβρισκα, δε θα το πλήρωνα, ίδια λεφτά θα βλέπανε οι εταιρείες από μένα.

Αυτό ισχύει για εσένα, ελπίζω όμως να μην διαφωνείς ότι κάποιους άλλος αν δεν το έβρισκε πειρατικό θα το αγόραζε…

Επεξ/σία από AtiX
  • Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Αν έχεις citation από τον CEO της Microsoft που λέει «ευχαριστώ που μας κλέβατε», το συζητάμε και πάλι.

Αν... - Βικιπαίδεια

Μόλις τώρα, AtiX είπε

Η MS και το PS1 είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα που η πειρατεία βοήθησε να εδραιωθούν ως εταιρίες…

αυτό συμβαίνει σε κάθε “παρθένα” αγορά που υπάρχουν ελάχιστοι ή και καθόλου παίχτες… σε ώριμες αγορές αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να σταθεί χωρίς να προϋπάρχει κεφάλαιο ώστε να μπορέσει να κάλυψη τις αρχικές χασούρες…

Αυτό ισχύει για εσένα, ελπίζω όμως να μην διαφωνείς ότι κάποιους άλλος αν δεν το έβρισκε πειρατικό θα το αγόραζε…

99/100 το ιδιο θα εκανα..υπαρχουν εναλλακτικές ποσα παιχνιδια η σειρες κατεβασα ηταν μαπα και δν τα επαιξα ουτε 10 λεπτα .. σιγα μην τα αγοραζα.. ποσα παιχνιδια κατεβασα η σειρες τανιες ηταν δυνατες τις γνωρισα και ειτε αγορασα παιχνίδια, ειτε διαφορα αντικείμενα με την αντίστοιχη ταινια-σειρα-παιχνιδια  τυπου κουπες, κουκλάκια κλπ 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, pasxaliskar είπε

- δειξε μου, με λινκ γτ ο καθενας λεει οτι θελει 

- το ιδιο κανω και γω απο την αλλη πλευρα του νομίσματος 

-το ιδιο κανω και γω απο την αλλη πλευρα του νομίσματος 

-το ιδιο κανω και γω απο την αλλη πλευρα του νομίσματος 

Άλλο “λες κάτι”, άλλο “τεκμηριώνεις κάτι”.

Αν λες τα ίδια «από την άλλη πλευρά του νομίσματος», τότε πες μου:
– Ποια είναι η οικονομική αρχή που δείχνει ότι η πειρατεία δημιουργεί αξία;
– Ποιο το μοντέλο που δείχνει ότι εταιρείες ευνοούνται όταν δεν πληρώνονται;
– Ποια μελέτη δείχνει ότι ένας δημιουργός ζει καλύτερα όταν το έργο του διακινείται τζάμπα;

Εγώ στηρίζομαι σε λογική, παραδείγματα από την αγορά και σε κοινά αποδεκτές αρχές.
Εσύ, αν απλώς επαναλαμβάνεις ότι “κάνεις το ίδιο”, δεν σημαίνει ότι το κάνεις. Σημαίνει μόνο ότι το λες.

Το “ο καθένας λέει ό,τι θέλει” είναι αλήθεια.
Αλλά δεν έχει την ίδια βαρύτητα κάθε τι που λέγεται.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, AtiX είπε

Αυτό ισχύει για εσένα, ελπίζω όμως να μην διαφωνείς ότι κάποιους άλλος αν δεν το έβρισκε πειρατικό θα το αγόραζε…

Δε μπορώ να το αποκλείσω, όχι. Αλλά είναι ένα στατιστικό ενδεχόμενο που εγώ δεν έχω δει με τα μάτια μου.

Από την άλλη, εγώ αποτελώ ένα παράδειγμα του αντίθετου: είτε εγώ, είτε άνθρωποι δικοί μου, έχουν αγοράσει παιχνίδι επειδή εγώ το κατέβασα σπασμένο και αποδείχτηκε διαμάντι. Όπως έχουμε πει "ευτυχώς που δεν την πλήρωσα τη μαλακία" για παιχνίδι που σκοπεύαμε να αγοράσουμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, pasxaliskar είπε

Αν... - Βικιπαίδεια 

Μου φέρνεις… αφίσα Παπακαλιάτη.

Καταλαβαίνω: όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα, ξεκινούν τα memes. 😄
Όλα καλά, αλλά ας μη λέμε μετά ότι έγινε “συζήτηση”.

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα, αλλά όποιος δει την “πλούσια επιχειρηματολογία” σου με Παπακαλιάτη αντί για απάντηση, θα καταλάβει.
Δε σου ζητά κανείς να συμφωνήσεις. Αλλά αν δεν μπορείς να αντικρούσεις, τουλάχιστον μην το πλασάρεις για διάλογο.

Επεξ/σία από Tlykog
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Tlykog είπε

Αλλά δεν έχει την ίδια βαρύτητα κάθε τι που λέγεται.

αμα δεν υπάρχει καποιο απόδειξη απο ειδικο πρακτικα ναι εχουν την ιδια βαρυτητα

4 λεπτά πριν, Tlykog είπε

– Ποιο το μοντέλο που δείχνει ότι εταιρείες ευνοούνται όταν δεν πληρώνονται;
– Ποια μελέτη δείχνει ότι ένας δημιουργός ζει καλύτερα όταν το έργο του διακινείται τζάμπα;

οπως ειπε και ο φιλος πιο πανω ενα παραδειγμα που ξεχασα ειναι η sony με το ps1.. κατεκτησε την παγκοσμια αγορα στο console gaming επειδη ηταν ευκολο να αντιγραψεις, σπαει καθε ρεκορ.. βγηκε σαν κατι νεο σε μεγιστανες αναμεσα τοτε nintendo κλπ 

δν χρειαζεσαι μελετη παρε παραδειγμα μια εταιρια που εχει φαει την περισσότερη πειρατεία απο ολους , την Rockstar.. τα αντιγραμενα vice city και san andreas εαν τα βαλεις στην σειρα φτιαχνεις cd απο δω μεχρι το φεγγαρι.. βλεπεις να παει για φουντο ? αγαπηθηκε απο τον κοσμο .. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Lucifer είπε

Δε μπορώ να το αποκλείσω, όχι. Αλλά είναι ένα στατιστικό ενδεχόμενο που εγώ δεν έχω δει με τα μάτια μου.

Από την άλλη, εγώ αποτελώ ένα παράδειγμα του αντίθετου: είτε εγώ, είτε άνθρωποι δικοί μου, έχουν αγοράσει παιχνίδι επειδή εγώ το κατέβασα σπασμένο και αποδείχτηκε διαμάντι. Όπως έχουμε πει "ευτυχώς που δεν την πλήρωσα τη μαλακία" για παιχνίδι που σκοπεύαμε να αγοράσουμε.

Μα ήδη δύο τρεις χρήστες εδώ μέσα λένε ότι ενώ το κατέβασαν πειρατικό μετά το αγόρασαν γιατί τους άρεσε… το ίδιο μπορούν να πουν χιλιάδες χρήστες που κατέβασαν το demo ή το έπαιξαν σε έναν φίλο κλπ κλπ και τους άρεσε και μετά το αγόρασαν… το ίδιο αναφέρεις στην τελευταία σου παράγραφο… η πειρατεία μπαίνει ως δικαιολογία…

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την λογική,  υποστηρίζω την πειρατεία γιατί δεν θέλω να πέσω σε φόλα ενώ εύκολα και δωρεάν κατεβάζω το demo του παιχνιδιού χωρίς καν να παρανομήσω…

Επεξ/σία από AtiX
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...