Spyros7 Δημοσ. Παρασκευή στις 04:30 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 04:30 μμ 8 minutes ago, Tlykog said: Τέλος, το “λίγα points μόνο, επιλεκτικά” δεν είναι στάση. Είναι τρόπος να αποφύγεις όσα δεν σε βολεύουν. Εγώ απαντώ σε όλα από σεβασμό. Όταν διαλέγεις μόνο τα εύκολα και αφήνεις τα υπόλοιπα, δεν κάνεις διάλογο. Κάνεις επιλεκτικό μονόλογο. Εντάξει, λόγω βιασύνης το έκανα αλλά με έριξες στο φιλότιμο 😛 Ούτε εσύ απαντάς σε όλα βέβαια αλλά τεσπα.. 10 minutes ago, Tlykog said: Ναι, για μένα η πειρατεία είναι ανήθικη. Όχι επειδή το λέει ο νόμος, αλλά γιατί χρησιμοποιείς τον κόπο κάποιου άλλου χωρίς να δίνεις τίποτα πίσω. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για πολυεθνική ή ανεξάρτητο δημιουργό: πίσω από κάθε έργο υπάρχουν άνθρωποι. Αν αυτό δεν σε νοιάζει, τότε μην περιμένεις ούτε ποιότητα ούτε συνέχεια. Σου είπα ότι πληρώνω το performance. Το "πρόβλημα" με τις ιδέες, τους ήχους, τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, τα αρχεία είναι ότι αντιγράφονται. Είτε ψηφιακά, είτε νοητικά. Μόλις ακούσεις για παράδειγμα μια μελωδία μπορεί να γίνει "κτήμα" σου. Και αφού σου αρέσουν οι εξωφρενικές παρομοιώσεις, ας το ξεφτιλίσουμε λίγο στο στυλ σου: Γιατί να επιτρέπεται να παίζω στην κιθάρα μου κομμάτια που γράψανε άλλοι χωρίς να πληρώνω το δημιουργό? Γιατί να επιτρέπεται να τα παίζω μπροστά σε κόσμο που με ακούει χωρίς να πληρώνει? Γιατί να επιτρέπεται να σφυρίζουμε δωρεάν μελωδίες άλλων? Γιατί δεν πληρώνουμε τη Βέφα Αλεξιάδου κάθε φορά που χρησιμοποιούμε συνταγή της για να φτιάξουμε ντολμαδάκια? Που μπορώ να βρω τον εφευρέτη ενός ναυτικού κόμπου που ξέρω, για να τον πληρώνω κάθε φορά που τον χρησιμοποιώ? Πως θα σου φαινόταν αν υπήρχαν νόμοι που επέβαλλαν να πληρώνουμε τα παραπάνω ανήθικα με απειλή προστίμου? 30 minutes ago, Tlykog said: Καταλαβαίνω την αγανάκτησή σου για την εποχή των CDs. Τη ζήσαμε όλοι. Αλλά το να καταλαβαίνω ένα συναίσθημα δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι και την πράξη. Ο πελάτης έχει απαιτήσεις. Όχι ο κλέφτης. Αν επιλέγεις να μην πληρώνεις, είναι δικαίωμά σου, αλλά δεν μπορείς ταυτόχρονα να ζητάς και ποιοτική δημιουργία και ανεξαρτησία του καλλιτέχνη. Αν πληρώνεις και διαμαρτύρεσαι για την ποιότητα, το συζητάμε, αλλά εδώ δεν κάνουμε αυτό. Εδώ πάμε να δώσουμε υπόσταση στην πειρατεία σαν λύση του προβλήματος, ενώ στην πραμγατικότητα είναι μέρος του. Αυτά τα περί κλεψιάς είναι πιο γραφικά από τη Σαντορίνη. Μη με αναγκάσεις να βάλω το χιλιοποσταρισμένο meme που λέει το αυτονόητο, ότι άλλο κλεψιά και άλλο αντιγραφή. Μπορείς να αποδείξεις ότι θα το αγόραζα αν δεν το κατέβαζα? Δεν μπορείς. Φυσικά και ζητάω και ποιότητα και ανεξαρτησία, και είμαι περίεργος να μας πεις επιτέλους γιατί δεν μπορώ να τα ζητάω αυτά. Επίσης έχω πει 10 φορές ότι με χαρά πληρώνω στο λάιβ, πληρώνω με λιγότερες τύψεις indie labels και δυστυχώς έχω πληρώσει για πάρα πολλές παραγωγές πολυεθνικών αλλά τι να κάνουμε, γούστα είναι αυτά. Δεν απαιτώ να κοπεί το χέρι σε όσους δεν το κάνουνε, αντίθετα στηρίζω. 43 minutes ago, Tlykog said: Το να συγκρίνεις την “κανονικοποίηση” της πειρατείας με κτηνοβασία είναι σοφιστεία. Κανείς δεν είπε ότι είναι το ίδιο. Απλώς όταν μια βλαπτική πρακτική αρχίζει να παρουσιάζεται ως “φυσιολογική”, χάνεται κάθε μέτρο. Αυτό λέω, τίποτα περισσότερο. Το πόιντ μου ήταν πως δεν τίθεται θέμα "κανονικοποίησης" σε κάτι φυσιολογικότατο όπως η ανταλλαγή μουσικής, σε αντίθεση ας πούμε με μια ανωμαλία. Νόμιζα ότι ήταν ξεκάθαρο, τεσπα.. Και αν η "βλάβη" είναι στα υπερκέρδη των πολυεθνικών μακάρι να χαθεί το μέτρο. 48 minutes ago, Tlykog said: Και το να λες ότι τέτοια σκέψη οδηγεί σε “έλεγχο της πληροφορίας” είναι απλώς αντιστροφή ρόλων. Το να ζητάς να πληρώνεται ο δημιουργός δεν είναι λογοκρισία. Είναι σεβασμός. Άλλο η πληροφορία, άλλο το έργο. Το ένα μοιράζεται. Το άλλο ζει από αυτό. Πληροφορία είναι οτιδήποτε διακινείται στο ίντερνετ, μην πάμε τώρα στα βασικά. Και επειδή η πληροφορία που αφορά αυτό που λες έργο δεν είναι "μαρκαρισμένη", ο μόνος τρόπος να ελέγξεις αν διακινείται είναι να ελέγξεις όλη την πληροφορία που διακινείται. Έπρεπε να το εξηγήσω τώρα αυτό? Αλλά για να μη λες ότι αυτά τα λέω εγώ, ας τα πει αυτός που έφτιαξε το ίντερνετ αλλά αρνήθηκε να το πατεντάρει γιατί πίστευε ότι έπρεπε να είναι διαθέσιμο στην ανθρωπότητα δωρεάν (σχετικό με τα γενικά περί πνευματικής ιδιοκτησίας που λέγαμε) Quote The inventor of the World Wide Web said the internet is facing a “major” threat from “people who want to control it on the sly” through “worrying laws” such as SOPA, the US anti-piracy act, and through the actions of internet giants. https://www.businessinsider.com/berners-lee-forces-are-trying-to-take-control-of-the-internet-2013-6 Ελπίζω να μην πιστεύεις ακόμα ότι "απαντάω μόνο στα εύκολα" μετά και από αυτό το ποστ 1
Tlykog Δημοσ. Παρασκευή στις 06:39 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 06:39 μμ (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Spyros7 είπε Εντάξει, λόγω βιασύνης το έκανα αλλά με έριξες στο φιλότιμο 😛 Ούτε εσύ απαντάς σε όλα βέβαια αλλά τεσπα.. Χαίρομαι αν σε τσίγκλισα θετικά, αυτός ήταν ο σκοπός. Δεν περιμένω να προλαβαίνεις να απαντάς σε όλα κάθε φορά, απλώς επισημαίνω ότι η συστηματική επιλογή εύκολων σημείων και η αποφυγή των κρίσιμων αλλοιώνει τη συζήτηση. Αν το κάνω κι εγώ, πάσο, αλλά τουλάχιστον προσπαθώ να το αποφύγω. 2 ώρες πριν, Spyros7 είπε Σου είπα ότι πληρώνω το performance. Το "πρόβλημα" με τις ιδέες, τους ήχους, τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, τα αρχεία είναι ότι αντιγράφονται. Είτε ψηφιακά, είτε νοητικά. Μόλις ακούσεις για παράδειγμα μια μελωδία μπορεί να γίνει "κτήμα" σου. Και αφού σου αρέσουν οι εξωφρενικές παρομοιώσεις, ας το ξεφτιλίσουμε λίγο στο στυλ σου: Γιατί να επιτρέπεται να παίζω στην κιθάρα μου κομμάτια που γράψανε άλλοι χωρίς να πληρώνω το δημιουργό? Γιατί να επιτρέπεται να τα παίζω μπροστά σε κόσμο που με ακούει χωρίς να πληρώνει? Γιατί να επιτρέπεται να σφυρίζουμε δωρεάν μελωδίες άλλων? Γιατί δεν πληρώνουμε τη Βέφα Αλεξιάδου κάθε φορά που χρησιμοποιούμε συνταγή της για να φτιάξουμε ντολμαδάκια? Που μπορώ να βρω τον εφευρέτη ενός ναυτικού κόμπου που ξέρω, για να τον πληρώνω κάθε φορά που τον χρησιμοποιώ? Πως θα σου φαινόταν αν υπήρχαν νόμοι που επέβαλλαν να πληρώνουμε τα παραπάνω ανήθικα με απειλή προστίμου? Και καλώς κάνεις. Το performance αξίζει στήριξη, αλλά αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση ήθους απέναντι και στα υπόλοιπα στάδια της δημιουργίας. Η σύνθεση, η παραγωγή, η διανομή, η ηχογράφηση, δεν είναι λιγότερο "εργασία" από το live. Το ότι πληρώνεις σε μια μορφή, δεν σημαίνει ότι έχεις "καλύψει" την υποχρέωση σου σε όλες. Δεν υπάρχει ηθικός συμψηφισμός τύπου “πλήρωσα εκεί, άρα δικαιούμαι να μην πληρώσω εδώ”. Αν θες ανεξαρτησία και ποιότητα παντού, τότε χρειάζεται συνέπεια στη στήριξη. Δεν γίνεται να ζει η μουσική σκηνή μόνο από τα λάιβ, γιατί πολύ απλά δεν είναι όλοι δημιουργοί και performers το ίδιο. Ούτε όλοι έχουν πρόσβαση στο live κοινό. Η ικανότητα των ιδεών να αντιγράφονται δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντιγραφή είναι και ηθικά ουδέτερ, ειδικά όταν αντικαθιστά μια πληρωμή που ο δημιουργός ρητά ζήτησε. Η διαφορά είναι ποιοτική, όχι τεχνική. Τα παραδείγματα που φέρνεις είναι όντως χρήσιμα για να φανεί η διαφορά: 1) Στην κιθάρα, παίζεις για τον εαυτό σου ή για φίλους. Δεν στερείς τίποτα από τον δημιουργό. Αν όμως παίζεις δημόσια (π.χ. σε μαγαζί), υπάρχει νόμιμη υποχρέωση για δικαιώματα εκτέλεσης. Άρα όχι, δεν είναι “ελεύθερο από φυσικού του”. 2) Στο σφύριγμα ή τον ναυτικό κόμπο, δεν υπάρχει εμπορική εκμετάλλευση ούτε παρακάμπτεται καμία πηγή εσόδου. Δεν μπορείς να πληρώσεις κάποιον που δεν ζήτησε ποτέ πληρωμή. 3) Με τη Βέφα, ξέρεις τη συνταγή επειδή η ίδια την δημοσίευσε δωρεάν. Αν δεν το είχε κάνει, δεν θα την ήξερες. Δεν πήρες κάτι που σου απαγορεύτηκε: πήρες κάτι που σου προσφέρθηκε. Δεν έχει σχέση με κάποιο έργο που διατίθεται επί πληρωμή και παρακάμπτεται μέσω αντιγραφής. Αυτό που λες για "ανήθικους νόμους" φτιάχνει ένα σκηνικό που απλώς δεν ισχύει. Δεν λέει κανείς ότι πρέπει να πληρώνεις επειδή έμαθες κάτι. Λέω ότι όταν επιλέγεις να το αποκτήσεις χωρίς να ακολουθήσεις τον τρόπο που όρισε ο δημιουργός, τότε αυτό είναι θέμα ηθικής τάξης, όχι νομικής φαντασίωσης. Εδώ κάπου τα έχεις μπερδέψει. 2 ώρες πριν, Spyros7 είπε Αυτά τα περί κλεψιάς είναι πιο γραφικά από τη Σαντορίνη. Μη με αναγκάσεις να βάλω το χιλιοποσταρισμένο meme που λέει το αυτονόητο, ότι άλλο κλεψιά και άλλο αντιγραφή. Μπορείς να αποδείξεις ότι θα το αγόραζα αν δεν το κατέβαζα? Δεν μπορείς. Φυσικά και ζητάω και ποιότητα και ανεξαρτησία, και είμαι περίεργος να μας πεις επιτέλους γιατί δεν μπορώ να τα ζητάω αυτά. Επίσης έχω πει 10 φορές ότι με χαρά πληρώνω στο λάιβ, πληρώνω με λιγότερες τύψεις indie labels και δυστυχώς έχω πληρώσει για πάρα πολλές παραγωγές πολυεθνικών αλλά τι να κάνουμε, γούστα είναι αυτά. Δεν απαιτώ να κοπεί το χέρι σε όσους δεν το κάνουνε, αντίθετα στηρίζω. Το meme λέει κάτι τεχνικά σωστό: η αντιγραφή δεν αφαιρεί το πρωτότυπο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αφαιρεί αξία. Όταν αντιγράφεις κάτι που κανονικά πληρώνεται, και το χρησιμοποιείς αντί για να το αγοράσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο δημιουργός δεν πληρώνεται. Δεν χρειάζεται να αποδείξω ότι θα το αγόραζες. Χρειάζεται μόνο να δείξω ότι πήρες κάτι χωρίς να σε εμποδίσει ηθικά ή οικονομικά το γεγονός ότι ο δημιουργός το διέθετε επί πληρωμή. Αυτό λέει αρκετά από μόνο του. Ζητάς ποιότητα και ανεξαρτησία; Πολύ καλά κάνεις. Αλλά αυτά δεν είναι “απαιτήσεις δικαιώματος”: είναι αποτελέσματα στήριξης. Αν όλοι λειτουργούν με τη λογική “θα το πάρω, αλλά χωρίς να πληρώσω γιατί ίσως να μην το πλήρωνα έτσι κι αλλιώς”, η ποιότητα και η ανεξαρτησία απλά δεν θα υπάρχουν. Το ότι πληρώνεις στο live και σε indie labels είναι θετικό, αλλά δεν συμψηφίζει τις περιπτώσεις όπου αποφεύγεις συνειδητά την πληρωμή. Ηθική δεν είναι στατιστικό ποσοστό. Δεν "ισοφαρίζεις" πειρατεία με μια μελλοντική αγορά. Κάθε έργο έχει τους δικούς του όρους, και όταν τους παρακάμπτεις, η πράξη παραμένει προβληματική, όσο κι αν το βαφτίσεις “γούστο”. Κανείς δεν λέει να “κοπεί χέρι”. Δεν είναι τιμωρία αυτό που λέμε· είναι συνέπεια. Αν απορρίπτεις το μοντέλο στήριξης, μην απαιτείς την ύπαρξη των αγαθών που παράγονται από αυτό. 2 ώρες πριν, Spyros7 είπε Το πόιντ μου ήταν πως δεν τίθεται θέμα "κανονικοποίησης" σε κάτι φυσιολογικότατο όπως η ανταλλαγή μουσικής, σε αντίθεση ας πούμε με μια ανωμαλία. Νόμιζα ότι ήταν ξεκάθαρο, τεσπα.. Και αν η "βλάβη" είναι στα υπερκέρδη των πολυεθνικών μακάρι να χαθεί το μέτρο. Το ότι κάτι είναι διαδεδομένο ή “φυσιολογικότατο” δεν το κάνει και ηθικά ουδέτερο. Κανονικοποίηση δεν σημαίνει «το εξισώνω με ανωμαλία», σημαίνει το συνηθίζω τόσο, που παύω να αναγνωρίζω ότι έχει συνέπειες. Και η πειρατεία έχει συνέπειες, όχι μόνο για τις πολυεθνικές, αλλά και για μικρούς δημιουργούς, indie παραγωγές, εκπαιδευτικό υλικό, εφαρμογές, ακόμα και τους απλούς υπαλλήλους που δουλεύουν σε αυτές κ.ά. Αν σε ενοχλούν τα υπερκέρδη των πολυεθνικών (και όχι άδικα), υπάρχουν άλλες μορφές αντίστασης: στήριξη μικρών δημιουργών, επιλογή εναλλακτικών, αποχή. Το να πειρατεύεις κάτι δεν είναι πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας: είναι απλώς παράκαμψη πληρωμής. Και όταν γενικεύεται, δεν τιμωρεί τους μεγάλους: εξουθενώνει τους μικρούς. Το "μακάρι να χαθεί το μέτρο" ακούγεται ωραίο ρητορικά, αλλά στην πράξη, η απώλεια του μέτρου χτυπά πρώτα εκείνους που δεν έχουν περιθώριο να το αντέξουν. Αν χαθεί το μέτρο στην αντίληψή μας για τη δημιουργία, απλώς δεν θα μείνει δημιουργία που να αξίζει να διακινούμε, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. 2 ώρες πριν, Spyros7 είπε Πληροφορία είναι οτιδήποτε διακινείται στο ίντερνετ, μην πάμε τώρα στα βασικά. Και επειδή η πληροφορία που αφορά αυτό που λες έργο δεν είναι "μαρκαρισμένη", ο μόνος τρόπος να ελέγξεις αν διακινείται είναι να ελέγξεις όλη την πληροφορία που διακινείται. Έπρεπε να το εξηγήσω τώρα αυτό? Αλλά για να μη λες ότι αυτά τα λέω εγώ, ας τα πει αυτός που έφτιαξε το ίντερνετ αλλά αρνήθηκε να το πατεντάρει γιατί πίστευε ότι έπρεπε να είναι διαθέσιμο στην ανθρωπότητα δωρεάν (σχετικό με τα γενικά περί πνευματικής ιδιοκτησίας που λέγαμε) Το ότι κάτι διακινείται στο ίντερνετ δεν το καθιστά "πληροφορία" με την έννοια που εννοείς. Δεν είναι το ίδιο ένα λήμμα της Wikipedia με μια ταινία, μια μουσική παραγωγή ή ένα βιβλίο. Το πρώτο υπάρχει για να διαδίδεται. Το δεύτερο ζει από τη διάθεσή του υπό συγκεκριμένους όρους. Το "έργο" δεν είναι απλώς bits και bytes. Είναι αποτέλεσμα δημιουργίας με στόχο την εμπορική διάθεση ή την οικονομική επιβίωση του δημιουργού. Το ότι μπορεί τεχνικά να αναπαραχθεί δεν σημαίνει ότι πρέπει, ούτε ότι ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η παράνομη διάθεσή του είναι η πλήρης παρακολούθηση όλης της πληροφορίας. Υπάρχουν τρόποι στόχευσης (π.χ. DMCA, hash-based ανίχνευση αρχείων), χωρίς να προϋποθέτεις γενικευμένο έλεγχο του διαδικτύου. Όσο για τον Berners-Lee: Σεβάστηκε την ελευθερία του ίντερνετ ως υποδομή. Δεν είπε ποτέ ότι κάθε έργο που περνά από το ίντερνετ πρέπει να είναι δωρεάν. Αντιτάχθηκε σε καταχρηστικούς νόμους όπως το SOPA, που όντως απειλούσαν τη δομή του ίντερνετ, όχι στην ίδια την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας ή της οικονομικής ανταμοιβής για ψηφιακό έργο. Άλλο το πρωτόκολλο, άλλο το περιεχόμενο. Ο Berners-Lee έδωσε δωρεάν τον "δρόμο". Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορτηγό που περνά πάνω του είναι χωρίς κόστος. Να αναφέρω, τέλος, ότι πολλά από τα παραπάνω τα έχω απαντήσει και σε προηγούμενα ποστ μου και νοιώθα σαν να ζω λίγο τη "μέρα της μαρμότας". Γι αυτό και σου είπα ότι ειανι σωστό να διαβάζει τι έχει γράψει κάποιος σε προηγούμενα post του. Προφανώς και αν το είχες κάνει το post μου αυτό θα ήταν πολύ μικρότερο. Επεξ/σία Παρασκευή στις 06:45 μμ από Tlykog 3 1
Tlykog Δημοσ. Παρασκευή στις 07:44 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 07:44 μμ 2 λεπτά πριν, stefanidisg είπε Μπαρούφες λέω εγώ. Από ποιον;
stefanidisg Δημοσ. Παρασκευή στις 09:26 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 09:26 μμ 1 ώρα πριν, Tlykog είπε Από ποιον; Από το σύστημα παραπληροφόρησης 1
anarchy79 Δημοσ. Παρασκευή στις 09:53 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 09:53 μμ Να πείτε στην κυβέρνηση ότι θα μας κλ.... μια μάντρα. Χαιρετισμούς...
johnniek13 Δημοσ. Παρασκευή στις 10:06 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:06 μμ (επεξεργασμένο) On 13/05/2025 at 17:00, pcmasteralex said: Εγώ απορώ που ακόμα κάποιοι κάθονται και υπερασπίζονται την πειρατεία. Οτι δλδ τι; Επειδή δεν θες να πληρώσεις να δεις μια ταινία, πρέπει με το έτσι θέλω να αποδεχθούν οι δημιουργοί, συντελεστές και λοιποί παραγωγοί την τσιγγουνιά ή αφραγκία σου; Αν δλδ θέλεις μια μπλούζα και δεν σου περισσεύουν ή την θεωρείς ακριβή, θα μπεις σε ένα μαγαζί να την κλέψεις; Ελα ντε....ακολουθουν αλλα παραδειγματα: τελειωσαν τα φραγκα και δεν εχουν να φανε αλλα οι 300 βρυκολακες και 10000 απο τα σογια τους αρα. 1. ενφια. 2. φορος στα καυσιμα και φπα πανω στο φορο. 3. ελ. επαγγελματιες που κοβουν τιμολογια στο δημοσιο πρεπει να κοβουν απο πιστοποιημενο παροχο (να φανε και τα κοπροσκυλα των σογιων). κοβω 5 τιμολογια και πληρωνω 100 ευρω το χρονο στον παροχο. 4. Τελος επιτηδευματοε και ας μην κοβεις τιποτα. (ειμαι 7 μηνες απληρωτος απο το δημοσιο) 5. αυτο μολις ψηφιστικε: Τα παιδια των βουλευτων μπορουν να εχεου offshore εταιριες αλλα οχι οι βουλευτες με βαση το νομο. Αυτο σου λεει καταμουτρα "ΣΕ ΠΕΡΝΑΩ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑ" Και εννοειται πως δεν μπορουμε να στερησουμε το γλυφιτζουρι ολων αυτων των χαραμοφαιδων που αφου εφαγαν και τρωνε τα παντα αποφασισαν να σε "γδυσουν" και τηλοπτικα επειδη ΣΑΝ ΜΑΛΑΚΑΣ δεν εχεις 35 + 35 (με μισθο 800 και συνταξη τον πουλο) να δινεις στην cosmote και nova για να βλεπεις ενα αθλητικο. Πληρωνεις ομως ΕΡΤ στην ΔΕΗ και ας μην εχει σημα και βλεπεις τα μουτρα του ΜΑΛΑΚΑ που σε κυβερναει και συνχιζει αυτος και το κομμα του να τρωνε με τριγωνικες αναθεσεις τα λεφτα του δημοσιου και ας χρωστανε 300 μυρια. ΑΡΑ Δεν υπερασπιζομαστε την πειρατεια, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ την αντιδραση ΣΤΟ ΝΑ ΣΕ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΑΛΑΚΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ Μπα και βρηκανε ποτε καποιον που..τη που δινει τα τηλεφωνα και τα μειλ μας στις διαφημιστικες? Τους μακακες με την ενεργεια που σου σπανε τα οθμπαλα τα μεσημερια τους σταματησανε μηπως???? Επεξ/σία Παρασκευή στις 10:10 μμ από johnniek13 6 1
ΓΙΩΡΓΟΣ-2 Δημοσ. Παρασκευή στις 10:42 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:42 μμ Ώς άσχετος θέλω να ρωτήσω. Αν δω μια σειρά η μια ταινία στο ταινιομάνια, θεωρείτε παράνομο;
Spyros7 Δημοσ. χθες στις 12:38 πμ Δημοσ. χθες στις 12:38 πμ 1 hour ago, Tlykog said: Και καλώς κάνεις. Το performance αξίζει στήριξη, αλλά αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση ήθους απέναντι και στα υπόλοιπα στάδια της δημιουργίας. Η σύνθεση, η παραγωγή, η διανομή, η ηχογράφηση, δεν είναι λιγότερο "εργασία" από το live. Είπες Quote Ναι, για μένα η πειρατεία είναι ανήθικη. Όχι επειδή το λέει ο νόμος, αλλά γιατί χρησιμοποιείς τον κόπο κάποιου άλλου χωρίς να δίνεις τίποτα πίσω. και σου απαντάω ότι δεν ισχύει το "δε δίνω τίποτα πίσω" αφού πληρώνω εκεί που η πληρωμή μου έχει αντίκρισμα για το δημιουργό. Δε θα είχα αντίρρηση να πληρώσω το αντίτιμο για το κόστος της παραγωγής που προφανώς περιλαμβάνει και την ηχογράφηση, ένα λογικό κέρδος για το label, άντε και τη διανομή αν μιλάμε για αγορά φυσικού μέσου. Ποιος όμως αγοράζει cd σήμερα. Αφήνω εκτός το βινύλιο που είναι σε μεγάλο βαθμό συλλεκτικό είδος οπότε μένουν τα digital downloads και τα streams. Ας δούμε τι λέει το ChatGPT Quote Do a digital download revenue comparison for an album released by a major label, an indie label and a self-release ChatGPT said: Here’s a clear comparison of digital album download revenue (for a $10 album) across three release models: 💻 DIGITAL DOWNLOAD REVENUE COMPARISON — $10 ALBUM Component Major Label Indie Label Self-Released Retail Price $10.00 $10.00 $10.00 Retailer Cut (e.g. iTunes 30%) –$3.00 –$3.00 –$0.50 to –$1.50 (Bandcamp, PayPal) Net Revenue to Label/Artist $7.00 $7.00 ~$8.50 to $9.50 Artist Royalty / Share $0.70 – $1.40 (10–20%) $3.50 – $5.00 (50–70%) $8.00 – $9.50 (after fees) Label Profit ~$5.60 – $6.30 ~$2.00 – $3.50 N/A (artist is the label) 💡 Quick Notes: Major Label: Artist gets 10–20% of net revenue (after retailer cut), only after recouping costs. Indie Label: Usually a 50/50 profit split; more favorable, but still involves recoupment. Self-Released: Artist pays small platform fees but keeps 80–95% of the revenue. 🧠 TL;DR Comparison Table Role Major Label Indie Label Self-Released Artist Gets $0.70–$1.40 $3.50–$5.00 $8.00–$9.50 Label Gets $5.60–$6.30 $2.00–$3.50 N/A Retailer Gets $3.00 $3.00 ~$0.50–$1.50 Would you like this comparison as a graphic/table image for presentation or sharing? Or want me to break down streaming payouts next? 4o You said: Do the same for spotify streaming payouts ChatGPT said: Here's a Spotify streaming payout comparison between a major label deal, an indie label deal, and a self-released artist — based on 1,000,000 streams. 🎧 SPOTIFY STREAM REVENUE COMPARISON — 1,000,000 Streams Component Major Label Indie Label Self-Released Avg. Spotify payout $3,000 – $5,000 per 1M streams (varies by region & user type) Spotify pays to Label or distributor Label or distributor Direct to artist via aggregator Retailer Cut Spotify keeps ~30% of subscription/ad revenue (already deducted) Net to label/artist $3,500 avg $3,500 avg $3,500 avg Artist Share $450 – $700 (~13–20% after recoupment) $1,750 – $2,100 (~50–60%) $2,800 – $3,200 (~80–90%) Label Share ~$2,800 – $3,000 ~$1,400 – $1,750 N/A (artist is label) 💡 Key Assumptions Spotify pays ~$0.003 – $0.005 per stream on average. Final payout depends on: Listener’s country Free vs. Premium users Rights holder’s deal with Spotify Major label deals often include non-transparent deductions, and artists must recoup advances before they see royalties. Indie and self-released artists usually go through distributors like DistroKid, TuneCore, CD Baby, etc., who take 0–20% depending on the plan. 🧠 TL;DR — Spotify, 1M Streams Role Major Label Indie Label Self-Released Artist Gets $450 – $700 $1,750 – $2,100 $2,800 – $3,200 Label Gets $2,800 – $3,000 $1,400 – $1,750 N/A Total Payout ~$3,500 avg ~$3,500 avg ~$3,500 avg Οπότε στα 10$ κόστους ο δημιουργός παίρνει 1$ και η εταιρία 6$ για να βγάλει το κόστος της παραγωγής και το κέρδος της. Βγάζουν κέρδος άραγε? Για να δούμε Quote what are the profits of the major music labels ChatGPT said: Here’s an overview of the latest available profit figures for the three major global music labels—Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment (SME), and Warner Music Group (WMG)—based on their most recent annual reports: 🎵 Universal Music Group (UMG) Net Profit (2023): €1.26 billion (~$1.35 billion), up from €782 million in 2022. UMG Adjusted Net Profit (2023): €1.6 billion (~$1.7 billion), reflecting core operational performance. UMG Total Revenue (2024): $12.88 billion. Music Business Worldwide Adjusted EBITDA (2024): $2.88 billion. Music Business Worldwide Growth Outlook: UMG projects over 10% annual core profit growth through 2028, driven by subscription revenue and strong fan engagement with artists like Taylor Swift and BTS. Reuters 🎶 Sony Music Entertainment (SME) Annual Profit (Fiscal Year Ending March 2025): ¥1.14 trillion (~$7.8 billion), an 18% increase from the previous year. AP News Music Segment Revenue (Q1 2025): $2.54 billion from recorded music and publishing. Music Business Worldwide Profit Forecast: Sony anticipates high single-digit profit growth for its music division over the next 12 months. Music Business Worldwide+1AP News+1 🎧 Warner Music Group (WMG) Net Income (Fiscal Year Ending September 2024): $478 million, up from $439 million in the prior year. Music Business Worldwide+6Warner Music Group+6Sony+6 Adjusted OIBDA (2024): $1.43 billion, a 16% increase year-over-year. Warner Music Group Total Revenue (2024): $6.43 billion, a 6.4% increase from 2023. Macrotrends Streaming Revenue Growth: Streaming revenue increased by 8.2%, with recorded music streaming up 6.9%. Warner Music Group 📊 Comparative Summary Label Fiscal Year Net Profit Total Revenue Adjusted EBITDA/OIBDA Universal Music Group 2023 €1.26B (~$1.35B) $12.88B (2024) $2.88B (2024) Sony Music Entertainment FY2024/25 ¥1.14T (~$7.8B) $2.54B (Q1 2025) Not specified Warner Music Group FY2024 $478M $6.43B $1.43B Note: Currency conversions are approximate and based on exchange rates at the time of reporting. 1.35B η Universal, 7.8B η Sony, "μόλις" 478M η Warner. Μόνο αυτά που φαίνονται, αφού έχουν πάρει τα μπόνους τους οι μεροκαματιάρηδες CEOs τους 😆(μπορώ να βρω κι άλλα τέτοια ) https://www.theguardian.com/music/article/2024/may/07/universal-musics-119m-ceo-pay-offer-may-provoke-shareholder-revolt Έ, λέω να μη συμμετέχω σε αυτό το πάρτι για να δώσω 1$/download στην μπάντα που γουστάρω. Έτσι κι αλλιώς τους πληρώνω από τα streams θέλοντας και μη. Προτιμάω να πάρω ένα μπλουζάκι παραπάνω. Είμαι ανήθικος. Όσο για το ψυχοπονιάρικο δήθεν φιλοεργατικό σχόλιο είναι αστείο που το απευθύνεις σε εμένα. Δε νομίζω να έμεινε κανείς ηχολήπτης άνεργος από άλμπουμ που δεν αγόρασα, όπως δεν έμεινε κανείς ντελιβεράς άνεργος επειδή χθες δεν παράγγειλα σουβλάκια. Καλό θα ήταν να κρατάμε ένα επίπεδο σοβαρότητας στα επιχειρήματα. 3 hours ago, Tlykog said: Το ότι πληρώνεις σε μια μορφή, δεν σημαίνει ότι έχεις "καλύψει" την υποχρέωση σου σε όλες. Δεν υπάρχει ηθικός συμψηφισμός τύπου “πλήρωσα εκεί, άρα δικαιούμαι να μην πληρώσω εδώ”. Δεν ψάχνω για συμψηφισμούς, δεν ξέρω σε ποιόν απαντάς. 3 hours ago, Tlykog said: Αν θες ανεξαρτησία και ποιότητα παντού, τότε χρειάζεται συνέπεια στη στήριξη. Δεν γίνεται να ζει η μουσική σκηνή μόνο από τα λάιβ, γιατί πολύ απλά δεν είναι όλοι δημιουργοί και performers το ίδιο. Ούτε όλοι έχουν πρόσβαση στο live κοινό. Δε νομίζω να έχω μπάντα στη συλλογή μου που δεν κάνει λάιβ, δεν ξέρω σε τι είδους μουσική αναφέρεσαι 3 hours ago, Tlykog said: Η ικανότητα των ιδεών να αντιγράφονται δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντιγραφή είναι και ηθικά ουδέτερ, ειδικά όταν αντικαθιστά μια πληρωμή που ο δημιουργός ρητά ζήτησε. Η διαφορά είναι ποιοτική, όχι τεχνική. Σου έχω ήδη απαντήσει ότι αν καταλάβω ότι κάποιος μουσικός είναι σε major label και έχει θέμα με την πειρατεία δεν ασχολούμαι. Επαναλαμβανόμαστε. 3 hours ago, Tlykog said: Τα παραδείγματα που φέρνεις είναι όντως χρήσιμα για να φανεί η διαφορά: 1) Στην κιθάρα, παίζεις για τον εαυτό σου ή για φίλους. Δεν στερείς τίποτα από τον δημιουργό. Αν όμως παίζεις δημόσια (π.χ. σε μαγαζί), υπάρχει νόμιμη υποχρέωση για δικαιώματα εκτέλεσης. Άρα όχι, δεν είναι “ελεύθερο από φυσικού του”. 2) Στο σφύριγμα ή τον ναυτικό κόμπο, δεν υπάρχει εμπορική εκμετάλλευση ούτε παρακάμπτεται καμία πηγή εσόδου. Δεν μπορείς να πληρώσεις κάποιον που δεν ζήτησε ποτέ πληρωμή. 3) Με τη Βέφα, ξέρεις τη συνταγή επειδή η ίδια την δημοσίευσε δωρεάν. Αν δεν το είχε κάνει, δεν θα την ήξερες. Δεν πήρες κάτι που σου απαγορεύτηκε: πήρες κάτι που σου προσφέρθηκε. Δεν έχει σχέση με κάποιο έργο που διατίθεται επί πληρωμή και παρακάμπτεται μέσω αντιγραφής. Αυτό που λες για "ανήθικους νόμους" φτιάχνει ένα σκηνικό που απλώς δεν ισχύει. Δεν λέει κανείς ότι πρέπει να πληρώνεις επειδή έμαθες κάτι. Λέω ότι όταν επιλέγεις να το αποκτήσεις χωρίς να ακολουθήσεις τον τρόπο που όρισε ο δημιουργός, τότε αυτό είναι θέμα ηθικής τάξης, όχι νομικής φαντασίωσης. Εδώ κάπου τα έχεις μπερδέψει. Όλα λάθος. 1) Είπα ξεκάθαρα ότι ο κόσμος του παραδείγματος "ακούει χωρίς να πληρώνει". Προφανώς δε μιλούσα για μαγαζί. Όταν κερδίζει κάποιος απο τη χρήση μουσικής κάποιου άλλου είναι σωστό και ηθικό να παίρνει άδεια και αυτό γίνεται να μπει σε πλαίσιο νόμου γιατί υπάρχει χρηματική συναλλαγή και άρα μπορεί να ελεγχθεί. Το φωνάζω από την αρχή ότι μιλάω για προσωπική χρήση χωρίς όφελος. 2) Η λογική είναι ίδια. Δε με ενδιαφέρει αν υπάρχει έσοδο, με ενδιαφέρει η χρήση της ιδέας κάποιου άλλου χωρίς να πρέπει να τον πληρώσω, κάτι που κάνουν οι άνθρωποι από τότε που απέκτησαν νοημοσύνη. 3) Τη δημοσίευσε δωρεάν επειδή δεν υπάρχει νόμος να επιβάλλει την χρήση επι πληρωμή. Αν υπήρχε, θα προϋπόθετε την ύπαρξη αστυνομίας που θα μπούκαρε στα σπίτια μας να ελέγχει τι μαγειρεύουμε. Αυτό είναι γελοίο. Το ίδιο γελοίοι θα έπρεπε να είναι οι νόμοι που απαγορεύουν το κατέβασμα για προσωπική χρήση με έλεγχο των δεδομένων που διακινούμε, αλλά δυστυχώς δεν είναι για όλους. Αυτό ήταν το point. Εσύ λες αυτά που λες, αλλά έστω, χάριν συζήτησης, ότι ο "δημιουργός" έχει ορίσει τρόπο χρήσης. Αυτός πρέπει να μπορεί να ελεγχθεί. Αν δεν μπορεί, ή αν για να γίνει αυτό πρέπει να χάσουμε το κεκτημένο της ανωνυμίας στο ίντερνετ ή το άβατο του προσωπικού μας χώρου, αυτός ο νόμος ή νομική φαντασίωση είναι (ανεφάρμοστος) ή ανήθικος (απειλείται ένα σημαντικότερο δικαίωμα από το δικαίωμα του "δημιουργού" να βγάλει περισσότερα χρήματα). 4 hours ago, Tlykog said: Το meme λέει κάτι τεχνικά σωστό: η αντιγραφή δεν αφαιρεί το πρωτότυπο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αφαιρεί αξία. Λυπάμαι αλλά δε βγάζω νόημα. Δεν αφαιρείται απολύτως τίποτα. Μηδέν (0). 4 hours ago, Tlykog said: Όταν αντιγράφεις κάτι που κανονικά πληρώνεται, και το χρησιμοποιείς αντί για να το αγοράσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο δημιουργός δεν πληρώνεται. Μπορώ να σου πω πολλά πράγματα που έκανα σήμερα από το πρωί και όλα είχαν αποτέλεσμα ο δημιουργός να μην πληρώνεται. And your point is? 4 hours ago, Tlykog said: Δεν χρειάζεται να αποδείξω ότι θα το αγόραζες. Χρειάζεται μόνο να δείξω ότι πήρες κάτι χωρίς να σε εμποδίσει ηθικά ή οικονομικά το γεγονός ότι ο δημιουργός το διέθετε επί πληρωμή. Αυτό λέει αρκετά από μόνο του. Αν ο σκοπός σου είναι να τιμωρηθώ ναι. Με τίποτα όμως δεν μπορείς να στηρίξεις λογικά ότι ο δημιουργός έχασε κάτι από το κατέβασμα που έκανα, Με τίποτα. Όσο και να παίξεις με τις λέξεις. 4 hours ago, Tlykog said: Ζητάς ποιότητα και ανεξαρτησία; Πολύ καλά κάνεις. Αλλά αυτά δεν είναι “απαιτήσεις δικαιώματος”: είναι αποτελέσματα στήριξης. Αν όλοι λειτουργούν με τη λογική “θα το πάρω, αλλά χωρίς να πληρώσω γιατί ίσως να μην το πλήρωνα έτσι κι αλλιώς”, η ποιότητα και η ανεξαρτησία απλά δεν θα υπάρχουν. Απαιτήσεις είδες στο κεφάλι σου μόνο. Εγώ είπα ότι τα ζητάω και, αν και λες ότι δε γίνεται χωρίς πολυεθνικές, τα έχω βρει και τα έχω πληρώσει. Πάμε παρακάτω. 4 hours ago, Tlykog said: Το ότι πληρώνεις στο live και σε indie labels είναι θετικό, αλλά δεν συμψηφίζει τις περιπτώσεις όπου αποφεύγεις συνειδητά την πληρωμή. Ηθική δεν είναι στατιστικό ποσοστό. Δεν "ισοφαρίζεις" πειρατεία με μια μελλοντική αγορά. Κάθε έργο έχει τους δικούς του όρους, και όταν τους παρακάμπτεις, η πράξη παραμένει προβληματική, όσο κι αν το βαφτίσεις “γούστο”. Είπαμε δε με ενδιαφέρουν οι συμψηφισμοί, αναμασάς απαντήσεις σε πράγματα που δεν είπα 4 hours ago, Tlykog said: Κανείς δεν λέει να “κοπεί χέρι”. Δεν είναι τιμωρία αυτό που λέμε· είναι συνέπεια. Αν απορρίπτεις το μοντέλο στήριξης, μην απαιτείς την ύπαρξη των αγαθών που παράγονται από αυτό. Χαίρομαι που δεν είσαι υπερ. του νόμου που κόβει πρόστιμα σε απλούς downloaders. Δεν απαιτώ τίποτα, τον πόνο μου λέω. 4 hours ago, Tlykog said: Το ότι κάτι είναι διαδεδομένο ή “φυσιολογικότατο” δεν το κάνει και ηθικά ουδέτερο. Κανονικοποίηση δεν σημαίνει «το εξισώνω με ανωμαλία», σημαίνει το συνηθίζω τόσο, που παύω να αναγνωρίζω ότι έχει συνέπειες. Και η πειρατεία έχει συνέπειες, όχι μόνο για τις πολυεθνικές, αλλά και για μικρούς δημιουργούς, indie παραγωγές, εκπαιδευτικό υλικό, εφαρμογές, ακόμα και τους απλούς υπαλλήλους που δουλεύουν σε αυτές κ.ά. Έχω απαντήσει ότι φοβάμαι την "κανονικοποίηση" του ελέγχου της πληροφορίας και όχι κάτι που έκανε ο άνθρωπος από τις απαρχές του πολιτισμού. Κύκλους κάνουμε. Όσο για το αν σκέφτομαι τον θυρωρό της Universal όταν κατεβάζω από τον θείο, θα ομολογήσω ότι το μυαλό μου πάει πιο εύκολα στον τσεο με τα 119Μ μπόνους που σου πόσταρα παραπάνω. Ένοχος. 4 hours ago, Tlykog said: Αν σε ενοχλούν τα υπερκέρδη των πολυεθνικών (και όχι άδικα), υπάρχουν άλλες μορφές αντίστασης: στήριξη μικρών δημιουργών, επιλογή εναλλακτικών, αποχή. Το να πειρατεύεις κάτι δεν είναι πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας: είναι απλώς παράκαμψη πληρωμής. Και όταν γενικεύεται, δεν τιμωρεί τους μεγάλους: εξουθενώνει τους μικρούς. .Πάλι σε άλλον απαντάς, δεν το βλέπω σαν πολιτική διαμαρτυρία ούτε παρακάμπτω πληρωμή. Όσο και αν επιμένεις, δεν ξέρεις καλύτερα απο εμένα αν θα πλήρωνα κάτι που κατέβασα ή όχι. Σου αρέσουν τα strawman αλλά δεν θα τσιμπήσω. 4 hours ago, Tlykog said: Το ότι κάτι διακινείται στο ίντερνετ δεν το καθιστά "πληροφορία" με την έννοια που εννοείς. Δεν είναι το ίδιο ένα λήμμα της Wikipedia με μια ταινία, μια μουσική παραγωγή ή ένα βιβλίο. Το πρώτο υπάρχει για να διαδίδεται. Το δεύτερο ζει από τη διάθεσή του υπό συγκεκριμένους όρους. Το "έργο" δεν είναι απλώς bits και bytes. Είναι αποτέλεσμα δημιουργίας με στόχο την εμπορική διάθεση ή την οικονομική επιβίωση του δημιουργού. Καταλαβαίνω τη φιλοσοφική σου διάθεση, αλλά το ίντερνετ διακινεί πληροφορία με τη μορφή bits και bytes. Απλώς. Αυτός είναι ο ορισμός του. 5 hours ago, Tlykog said: Το ότι μπορεί τεχνικά να αναπαραχθεί δεν σημαίνει ότι πρέπει, ούτε ότι ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η παράνομη διάθεσή του είναι η πλήρης παρακολούθηση όλης της πληροφορίας. Υπάρχουν τρόποι στόχευσης (π.χ. DMCA, hash-based ανίχνευση αρχείων), χωρίς να προϋποθέτεις γενικευμένο έλεγχο του διαδικτύου. Όσο για τον Berners-Lee: Σεβάστηκε την ελευθερία του ίντερνετ ως υποδομή. Δεν είπε ποτέ ότι κάθε έργο που περνά από το ίντερνετ πρέπει να είναι δωρεάν. Αντιτάχθηκε σε καταχρηστικούς νόμους όπως το SOPA, που όντως απειλούσαν τη δομή του ίντερνετ, όχι στην ίδια την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας ή της οικονομικής ανταμοιβής για ψηφιακό έργο. Άλλο το πρωτόκολλο, άλλο το περιεχόμενο. Ο Berners-Lee έδωσε δωρεάν τον "δρόμο". Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορτηγό που περνά πάνω του είναι χωρίς κόστος. Το DMCA είναι νόμος του Κλίντον, που το θυμήθηκες. Το hash δε μας είπες πως θα αντιστοιχίζεται σε συγκεκριμένο copyright infringement. Έτσι κι αλλιώς οι anti-piracy νόμοι δεν έχουν να κάνουν με τη στόχευση αρχείων αλλά με περιορισμό της προστασίας του χρήστη και υπερεξουσίες σε κυβερνητικά όργανα υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της πειρατείας. Με το πρόσχημα αυτό μπορεί να γίνει έλεγχος παντού. To SOPΑ σήμαινε κυριολεκτικά Stop Online Piracy Act. Χαίρομαι που δε σου άρεσε, αλλά αυτό ήταν και σε αυτό αντιτάχθηκε ο Berners-Lee βλέποντας το ως απειλή. Αυτό λέω κι εγώ από την αρχή. Υπό το πρόσχημα των φανταστικών "διαφευγόντων κερδών" από την πειρατεία τα κεκτημένα μας κινδυνεύουν. Ποτέ δε μίλησα για θέση του Berners-Lee απέναντι στην ίδια την πειρατεία γιατί δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω σε ποιόν απαντάς. 5 hours ago, Tlykog said: Να αναφέρω, τέλος, ότι πολλά από τα παραπάνω τα έχω απαντήσει και σε προηγούμενα ποστ μου και νοιώθα σαν να ζω λίγο τη "μέρα της μαρμότας". Γι αυτό και σου είπα ότι ειανι σωστό να διαβάζει τι έχει γράψει κάποιος σε προηγούμενα post του. Προφανώς και αν το είχες κάνει το post μου αυτό θα ήταν πολύ μικρότερο. Όντως δεν τα διάβασα όλα, αλλά το ότι τα είπες δε σημαίνει υποχρεωτικά ότι πείστηκε κάποιος. Αν κρίνω από την κουβέντα μεταξύ μας, μάλλον και να τα διάβαζα δε θα ήμουν σοφότερος. Γι αυτό μάλλον θα χαιρετήσω εδώ. Δε νομίζω να έχω ξαναγράψει τέτοιο σεντόνι 😝 1
pcmasteralex Δημοσ. χθες στις 10:23 πμ Δημοσ. χθες στις 10:23 πμ 12 hours ago, johnniek13 said: Ελα ντε....ακολουθουν αλλα παραδειγματα: τελειωσαν τα φραγκα και δεν εχουν να φανε αλλα οι 300 βρυκολακες και 10000 απο τα σογια τους αρα. 1. ενφια. 2. φορος στα καυσιμα και φπα πανω στο φορο. 3. ελ. επαγγελματιες που κοβουν τιμολογια στο δημοσιο πρεπει να κοβουν απο πιστοποιημενο παροχο (να φανε και τα κοπροσκυλα των σογιων). κοβω 5 τιμολογια και πληρωνω 100 ευρω το χρονο στον παροχο. 4. Τελος επιτηδευματοε και ας μην κοβεις τιποτα. (ειμαι 7 μηνες απληρωτος απο το δημοσιο) 5. αυτο μολις ψηφιστικε: Τα παιδια των βουλευτων μπορουν να εχεου offshore εταιριες αλλα οχι οι βουλευτες με βαση το νομο. Αυτο σου λεει καταμουτρα "ΣΕ ΠΕΡΝΑΩ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑ" Και εννοειται πως δεν μπορουμε να στερησουμε το γλυφιτζουρι ολων αυτων των χαραμοφαιδων που αφου εφαγαν και τρωνε τα παντα αποφασισαν να σε "γδυσουν" και τηλοπτικα επειδη ΣΑΝ ΜΑΛΑΚΑΣ δεν εχεις 35 + 35 (με μισθο 800 και συνταξη τον πουλο) να δινεις στην cosmote και nova για να βλεπεις ενα αθλητικο. Πληρωνεις ομως ΕΡΤ στην ΔΕΗ και ας μην εχει σημα και βλεπεις τα μουτρα του ΜΑΛΑΚΑ που σε κυβερναει και συνχιζει αυτος και το κομμα του να τρωνε με τριγωνικες αναθεσεις τα λεφτα του δημοσιου και ας χρωστανε 300 μυρια. ΑΡΑ Δεν υπερασπιζομαστε την πειρατεια, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ την αντιδραση ΣΤΟ ΝΑ ΣΕ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΑΛΑΚΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ Μπα και βρηκανε ποτε καποιον που..τη που δινει τα τηλεφωνα και τα μειλ μας στις διαφημιστικες? Τους μακακες με την ενεργεια που σου σπανε τα οθμπαλα τα μεσημερια τους σταματησανε μηπως???? Σωστά όλα αυτά, αλλά έχουν να κάνουν με την ελληνική κυβέρνηση. Το ότι είναι μια διεφθαρμένη χώρα η Ελλάδα, με κατάφορες αδικίες προς τους πολίτες, δεν μας δίνει το δικαίωμα να κλέψουμε πχ μια ταινία Ισπανού δημιουργού. Χαριτολογώντας θα πω, δείτε πειρατικά Λανθιμο που είναι και έλληνας. 3
great Δημοσ. χθες στις 11:30 πμ Δημοσ. χθες στις 11:30 πμ 12 hours ago, ΓΙΩΡΓΟΣ-2 said: Ώς άσχετος θέλω να ρωτήσω. Αν δω μια σειρά η μια ταινία στο ταινιομάνια, θεωρείτε παράνομο; ναι (αν είσαι (Ι) τα σέβη μου)
Tlykog Δημοσ. πριν από 23 ώρες Δημοσ. πριν από 23 ώρες 14 ώρες πριν, stefanidisg είπε Από το σύστημα παραπληροφόρησης Ποιο είναι το σύστημα παραπληροφόρησης; 11 ώρες πριν, Spyros7 είπε Είπες και σου απαντάω ότι δεν ισχύει το "δε δίνω τίποτα πίσω" αφού πληρώνω εκεί που η πληρωμή μου έχει αντίκρισμα για το δημιουργό. Δε θα είχα αντίρρηση να πληρώσω το αντίτιμο για το κόστος της παραγωγής που προφανώς περιλαμβάνει και την ηχογράφηση, ένα λογικό κέρδος για το label, άντε και τη διανομή αν μιλάμε για αγορά φυσικού μέσου. Ποιος όμως αγοράζει cd σήμερα. Αφήνω εκτός το βινύλιο που είναι σε μεγάλο βαθμό συλλεκτικό είδος οπότε μένουν τα digital downloads και τα streams. Ας δούμε τι λέει το ChatGPT Οπότε στα 10$ κόστους ο δημιουργός παίρνει 1$ και η εταιρία 6$ για να βγάλει το κόστος της παραγωγής και το κέρδος της. Βγάζουν κέρδος άραγε? Για να δούμε 1.35B η Universal, 7.8B η Sony, "μόλις" 478M η Warner. Μόνο αυτά που φαίνονται, αφού έχουν πάρει τα μπόνους τους οι μεροκαματιάρηδες CEOs τους 😆(μπορώ να βρω κι άλλα τέτοια ) https://www.theguardian.com/music/article/2024/may/07/universal-musics-119m-ceo-pay-offer-may-provoke-shareholder-revolt Έ, λέω να μη συμμετέχω σε αυτό το πάρτι για να δώσω 1$/download στην μπάντα που γουστάρω. Έτσι κι αλλιώς τους πληρώνω από τα streams θέλοντας και μη. Προτιμάω να πάρω ένα μπλουζάκι παραπάνω. Είμαι ανήθικος. Όσο για το ψυχοπονιάρικο δήθεν φιλοεργατικό σχόλιο είναι αστείο που το απευθύνεις σε εμένα. Δε νομίζω να έμεινε κανείς ηχολήπτης άνεργος από άλμπουμ που δεν αγόρασα, όπως δεν έμεινε κανείς ντελιβεράς άνεργος επειδή χθες δεν παράγγειλα σουβλάκια. Καλό θα ήταν να κρατάμε ένα επίπεδο σοβαρότητας στα επιχειρήματα. Το ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν κέρδη δεν ακυρώνει το ηθικό ζήτημα. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει την ανάγκη να στηρίξεις τον δημιουργό απευθείας, όχι να παρακάμψεις όλο το έργο του επειδή διαφωνείς με το ποσοστό που του αναλογεί. Αν ήθελες πραγματικά να τον στηρίξεις, θα έβρισκες τρόπο. Το να παίρνεις τη μουσική δωρεάν και μετά να λες “πήρα ένα μπλουζάκι, άρα είμαι εντάξει” είναι βολικό, αλλά όχι στήριξη. Είναι απλώς άλλοθι. Το παράδειγμα με τον ηχολήπτη δεν είναι “ψυχοπονιάρικο”. Είναι ρεαλιστικό. Ούτε το delivery κρατιέται αν όλοι αρχίσουν να μαγειρεύουν σπίτι. Όταν δεν πληρώνεται μια υπηρεσία, απλώς παύει να υπάρχει. Η κουβέντα δεν είναι για το ένα άλμπουμ ή το ένα σουβλάκι. Είναι για τη στάση. Αν η στάση είναι “δε θα πληρώσω πουθενά, παρά μόνο αν μου αρέσει και όπως θέλω εγώ”, τότε δεν είσαι πελάτης. Είσαι καταναλωτής χωρίς ευθύνη και κατ’ ουσία, κλέφτης του κόπου του άλλου. Ο σεβασμός στον κόπο ξεκινάει από τη συνείδηση, όχι από την πλατφόρμα. Τέλος, το να μου χρεώνεις “corporate” φιλολογία τη στιγμή που υπερασπίζομαι τον δημιουργό και όχι τον CEO, είναι απλώς βολική προβολή. Είμαι ανεξάρτητος επαγγελματίας, και δεν θα ήθελα κανείς να καπηλεύεται τον κόπο μου — είτε δουλεύω μόνος, είτε μέσα σε ομάδα. Και δεν θέλω να το κάνω αυτό ούτε σε άλλους. Για την ακρίβεια, μόνο ο κλέφτης θέλει να απολαμβάνει τον κόπο χωρίς να πληρώνει. Το είπα και το ξαναλέω. 11 ώρες πριν, Spyros7 είπε Δεν ψάχνω για συμψηφισμούς, δεν ξέρω σε ποιόν απαντάς. Μα ακριβώς σε εσένα απαντάω. Εσύ έγραψες ότι “προτιμάς να πάρεις ένα μπλουζάκι παραπάνω” και έτσι θεωρείς ότι στηρίζεις τον καλλιτέχνη — την ώρα που παραδέχεσαι ότι δεν πληρώνεις για τη μουσική. Αν αυτό δεν είναι ηθικός συμψηφισμός, τότε τι είναι; Το να στηρίζεις κάποιον σε μια μορφή δεν σου δίνει άφεση για να τον παρακάμπτεις σε άλλη. Δεν υπάρχει ηθική “επιλογή δόσεων”. Αν σέβεσαι τον κόπο, τον στηρίζεις όπου έχει αξία, όχι μόνο όπου βολεύει. 11 ώρες πριν, Spyros7 είπε Δε νομίζω να έχω μπάντα στη συλλογή μου που δεν κάνει λάιβ, δεν ξέρω σε τι είδους μουσική αναφέρεσαι Δεν ξέρω τι συλλογή έχεις, αλλά το να λες “δεν υπάρχει” επειδή δεν το έχεις δει εσύ, δεν λέει και πολλά. Μιλάω για τη γενική εικόνα της δημιουργίας, όχι για τη δισκοθήκη σου. Υπάρχουν καλλιτέχνες που δεν κάνουν λάιβ, που έχουν πεθάνει, που δουλεύουν μόνο στούντιο, που δεν έχουν fanbase ή merch. Ο μικρόκοσμός μας δεν αντιπροσωπεύει τον συνολικό κόσμο — και σίγουρα δεν μπορεί να είναι οδηγός για το τι είναι δίκαιο ή βιώσιμο. Το να χρησιμοποιείς την προσωπική σου συλλογή ως “απόδειξη” ότι δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο, και μάλιστα με έναν ισχυρισμό που είναι και βολικός για σένα και αδύνατο να ελεγχθεί, είναι επιχείρημα που φεύγει κατευθείαν από το παράθυρο. 11 ώρες πριν, Spyros7 είπε Σου έχω ήδη απαντήσει ότι αν καταλάβω ότι κάποιος μουσικός είναι σε major label και έχει θέμα με την πειρατεία δεν ασχολούμαι. Επαναλαμβανόμαστε. Δεν μιλάμε για το αν “ασχολείσαι” με κάποιον. Μιλάμε για το κατά πόσο θεωρείς ηθικά ουδέτερη μια πράξη που παρακάμπτει ρητή απαίτηση πληρωμής από τον δημιουργό. Το να λες “αν είναι σε major και δεν του αρέσει, τον αγνοώ” δεν είναι επιχείρημα: είναι απλώς φίλτρο, με βάση το ποιον επιλέγεις να σέβεσαι και ποιον όχι. Και αυτό δεν αλλάζει τη φύση της πράξης. Αν κάποιος λέει “αυτό το πράγμα το προσφέρω με αντάλλαγμα”, και εσύ το παίρνεις χωρίς, δεν έχει σημασία σε ποιο label ανήκει. Σημασία έχει ότι δεν σεβάστηκες τη θέλησή του. Δεν απαντάς επί της ουσίας, απλώς προσωποποιείς το θέμα για να μην το αντιμετωπίσεις. Και αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σου δίνει δίκιο. 11 ώρες πριν, Spyros7 είπε Όλα λάθος. 1) Είπα ξεκάθαρα ότι ο κόσμος του παραδείγματος "ακούει χωρίς να πληρώνει". Προφανώς δε μιλούσα για μαγαζί. Όταν κερδίζει κάποιος απο τη χρήση μουσικής κάποιου άλλου είναι σωστό και ηθικό να παίρνει άδεια και αυτό γίνεται να μπει σε πλαίσιο νόμου γιατί υπάρχει χρηματική συναλλαγή και άρα μπορεί να ελεγχθεί. Το φωνάζω από την αρχή ότι μιλάω για προσωπική χρήση χωρίς όφελος. 2) Η λογική είναι ίδια. Δε με ενδιαφέρει αν υπάρχει έσοδο, με ενδιαφέρει η χρήση της ιδέας κάποιου άλλου χωρίς να πρέπει να τον πληρώσω, κάτι που κάνουν οι άνθρωποι από τότε που απέκτησαν νοημοσύνη. 3) Τη δημοσίευσε δωρεάν επειδή δεν υπάρχει νόμος να επιβάλλει την χρήση επι πληρωμή. Αν υπήρχε, θα προϋπόθετε την ύπαρξη αστυνομίας που θα μπούκαρε στα σπίτια μας να ελέγχει τι μαγειρεύουμε. Αυτό είναι γελοίο. Το ίδιο γελοίοι θα έπρεπε να είναι οι νόμοι που απαγορεύουν το κατέβασμα για προσωπική χρήση με έλεγχο των δεδομένων που διακινούμε, αλλά δυστυχώς δεν είναι για όλους. Αυτό ήταν το point. Εσύ λες αυτά που λες, αλλά έστω, χάριν συζήτησης, ότι ο "δημιουργός" έχει ορίσει τρόπο χρήσης. Αυτός πρέπει να μπορεί να ελεγχθεί. Αν δεν μπορεί, ή αν για να γίνει αυτό πρέπει να χάσουμε το κεκτημένο της ανωνυμίας στο ίντερνετ ή το άβατο του προσωπικού μας χώρου, αυτός ο νόμος ή νομική φαντασίωση είναι (ανεφάρμοστος) ή ανήθικος (απειλείται ένα σημαντικότερο δικαίωμα από το δικαίωμα του "δημιουργού" να βγάλει περισσότερα χρήματα). Το ότι δεν μπορεί να σε ελέγξει κανείς δεν κάνει την πράξη σου σωστή. Το να “παίρνεις” κάτι που ο δημιουργός όρισε ως πληρωτέο, χωρίς να πληρώνεις, δεν γίνεται ηθικά ουδέτερο επειδή δεν υπάρχει έλεγχος. Η ηθική δεν λειτουργεί με βάση την παρακολούθηση. Λειτουργεί με βάση τη συνείδηση. Αν η λογική είναι “αν δεν με βλέπει, δεν έχει σημασία”, τότε μιλάμε για ηθική επιλεκτικού ορατού, όχι για συνειδητή στάση. Δεν απειλεί την ανωνυμία το να πούμε ότι ο δημιουργός έχει δικαίωμα να ζητήσει ανταπόδοση για το έργο του. Κανείς δεν πρότεινε να μπουκάρει αστυνομία στα σπίτια. Αλλά το να χρησιμοποιείς αυτό το σενάριο για να πεις ότι “άρα το κατέβασμα είναι οκ”, είναι καθαρή σοφιστεία. Δεν μιλάμε για τιμωρία, μιλάμε για ηθική επιλογή. Όταν βλέπεις κάτι που δημιουργήθηκε με κόπο και κάποιος λέει “το διαθέτω με αυτούς τους όρους”, το να πεις “δεν συμφωνώ, άρα το παίρνω έτσι κι αλλιώς” δεν είναι αντίσταση. Είναι απλώς εκμετάλλευση. Αυτό δε θέλεις να καταλάβεις. 11 ώρες πριν, Spyros7 είπε Λυπάμαι αλλά δε βγάζω νόημα. Δεν αφαιρείται απολύτως τίποτα. Μηδέν (0). Την επόμενη φορά που θα μπεις σε λεωφορείο, απλώς φώτο το εισιτήριο ενός άλλου. Δεν το “αφαιρείς” από τον εκδότη, ούτε από τον κάτοχό του. Τεχνικά, δεν χάνεται τίποτα. Άρα όλα καλά, σωστά; Ελπίζω τώρα να το καταλαβαίνεις. 11 ώρες πριν, Spyros7 είπε Μπορώ να σου πω πολλά πράγματα που έκανα σήμερα από το πρωί και όλα είχαν αποτέλεσμα ο δημιουργός να μην πληρώνεται. And your point is? Αν ο δημιουργός ζητά χρήματα και εσύ επιλέγεις να μην του τα δώσεις αλλά να πάρεις το έργο έτσι κι αλλιώς, αυτό είναι κλοπή, όχι μόνο με την έννοια του νόμου, αλλά και με την έννοια του σεβασμού προς τον κόπο του. Το δικό σου point δεν καταλαβαίνω σε αυτή τη φράση. Αν κάποιος σου λέει “δώσε 10€ για να πάρεις αυτό” και εσύ το παίρνεις χωρίς να δώσεις, πώς το λες; Αν δεν το λες “κλοπή”, ορίζεις τα πάντα με βάση το αν σε συμφέρει ή όχι. 12 ώρες πριν, Spyros7 είπε Αν ο σκοπός σου είναι να τιμωρηθώ ναι. Με τίποτα όμως δεν μπορείς να στηρίξεις λογικά ότι ο δημιουργός έχασε κάτι από το κατέβασμα που έκανα, Με τίποτα. Όσο και να παίξεις με τις λέξεις. Δεν έστησα κανένα δικαστήριο. Απλώς είπα ότι, από τη στιγμή που το κατέβασες, σημαίνει πως σου άρεσε και το ήθελες. Άρα το επιχείρημα “δεν θα το αγόραζα έτσι κι αλλιώς” πάει περίπατο. Το πήρες. Δεν το πλήρωσες. Τόσο απλά. Το θέμα δεν είναι να σου αποδείξω κάτι. Γιατί, τελικά, εσύ ο ίδιος απέδειξες στον εαυτό σου ότι έχεις άδικο με τη στάση σου. 12 ώρες πριν, Spyros7 είπε Απαιτήσεις είδες στο κεφάλι σου μόνο. Εγώ είπα ότι τα ζητάω και, αν και λες ότι δε γίνεται χωρίς πολυεθνικές, τα έχω βρει και τα έχω πληρώσει. Πάμε παρακάτω. “Πάμε παρακάτω” γίνεται αφού υπάρχει απάντηση. Όχι όταν κάτι μένει μετέωρο. Εγώ σου έδειξα ότι υπάρχει μια αντίφαση στη στάση “καταναλώνω χωρίς να πληρώσω, αλλά ζητάω ποιότητα και ανεξαρτησία”. Αν λες ότι δεν υπάρχει τέτοια στάση, μπορείς να το εξηγήσεις. Αν υπάρχει, τότε απλώς το αναγνωρίζεις. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε “κλείνει η κουβέντα” χωρίς να έχει γίνει αυτή η αποσαφήνιση. Δεν στο λέω επιθετικά. Στο λέω γιατί αν δεν δούμε τις αντιφάσεις στις δικές μας λογικές πρώτα, δεν έχει νόημα “να πάμε παρακάτω”. Αλλιώς, απλώς παρκάρουμε την κουβέντα στο σημείο που βολεύει. 12 ώρες πριν, Spyros7 είπε Είπαμε δε με ενδιαφέρουν οι συμψηφισμοί, αναμασάς απαντήσεις σε πράγματα που δεν είπα Καταλαβαίνω ότι δεν θέλεις να το ονομάσεις συμψηφισμό, αλλά στην πράξη, αυτό κάνεις. Επαναλαμβανόμενα. Όταν λες "πλήρωσα στο live", "αγοράζω από indie", "θα πάρω μπλουζάκι", αυτά παρουσιάζονται ως ισοδύναμα που “ισορροπούν” την πράξη του να κατεβάσεις χωρίς πληρωμή. Αυτό, ακριβώς, είναι συμψηφισμός. Δεν το λέω επιθετικά, αλλά για να κρατάμε τη συζήτηση καθαρή. Αν παρακάμπτεις έναν όρο χρήσης και στη συνέχεια τον “εξισορροπείς” με μια άλλη πράξη (σε άλλο πλαίσιο, άλλη στιγμή, άλλο έργο), τότε δεν μιλάμε για άρνηση της πράξης. Μιλάμε για δικαιολόγηση μέσω μεταφοράς ευθύνης κι αυτό έχει όνομα. Αν έχεις κάποιον άλλο ορισμό γι αυτό, τότε ευχαρίστως να τον συζητήσουμε. 12 ώρες πριν, Spyros7 είπε Χαίρομαι που δεν είσαι υπερ. του νόμου που κόβει πρόστιμα σε απλούς downloaders. Δεν απαιτώ τίποτα, τον πόνο μου λέω. Δεν μίλησα για πρόστιμο. Μίλησα για ηθική συνέπεια. Τα πρόστιμα είναι δουλειά του Νόμου, όχι δική μου. Τον πόνο του κάθε ανθρώπου που καπηλεύεται τον κόπο κάποιου άλλου, οφείλουμε να τον ακούσουμε. Όχι για να τον δικαιολογήσουμε, αλλά για να καταλάβουμε πώς γεννιέται η συνήθεια να παίρνεις χωρίς να δίνεις. Γιατί όταν αυτός ο “πόνος” καταλήγει να βαφτίζει την πειρατεία “κανονικότητα”, τότε το πρόβλημα δεν είναι το σύστημα. Είναι η στάση. 12 ώρες πριν, Spyros7 είπε Έχω απαντήσει ότι φοβάμαι την "κανονικοποίηση" του ελέγχου της πληροφορίας και όχι κάτι που έκανε ο άνθρωπος από τις απαρχές του πολιτισμού. Κύκλους κάνουμε. Όσο για το αν σκέφτομαι τον θυρωρό της Universal όταν κατεβάζω από τον θείο, θα ομολογήσω ότι το μυαλό μου πάει πιο εύκολα στον τσεο με τα 119Μ μπόνους που σου πόσταρα παραπάνω. Ένοχος. Δεν μίλησα για “ανωμαλίες” ή για καταστολή της πληροφορίας. Μίλησα για κάτι απλό: συνήθειες που γίνονται τόσο διάχυτες, που σταματάμε να βλέπουμε τις συνέπειες τους. Αυτό είναι η κανονικοποίηση. Όχι αστυνόμους στα σπίτια, ούτε προσβολή του “φυσικού”. Και για να είμαστε σοβαροί: ο CEO με το bonus δεν είναι ο μόνος που πληρώνεται από τη μουσική. Το να επιλέγεις να σκέφτεσαι μόνο εκείνον κάθε φορά που κατεβάζεις, λέει περισσότερα για το πού βολεύεσαι, παρά για το πού έχεις δίκιο. Ο κόπος ενός δημιουργού, ενός μικρού studio ή ενός υπαλλήλου δεν εξαφανίζεται επειδή εσύ φαντάζεσαι το χειρότερο παράδειγμα. Αυτό είναι επιλεκτικός ηθικός φακός: όχι επιχείρημα. Είναι αυτό που σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα τα βράδια. Το καταλαβαίνω γιατί είναι μία απολύτως ανθρώπινη αντίδραση: ψάχνουμε τη δικαιολογία για την λάθος πράξη μας. 12 ώρες πριν, Spyros7 είπε Πάλι σε άλλον απαντάς, δεν το βλέπω σαν πολιτική διαμαρτυρία ούτε παρακάμπτω πληρωμή. Όσο και αν επιμένεις, δεν ξέρεις καλύτερα απο εμένα αν θα πλήρωνα κάτι που κατέβασα ή όχι. Σου αρέσουν τα strawman αλλά δεν θα τσιμπήσω. Δεν σε χαρακτήρισα προσωπικά. Μίλησα για μια γενικευμένη στάση που συχνά παρουσιάζεται σαν πολιτική πράξη, ενώ στην πράξη είναι απλώς αποφυγή πληρωμής. Αν δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτό, τότε πολύ ωραία, δεν αφορά εσένα. Αλλά αυτό δεν κάνει το επιχείρημα strawman. Εγώ πάντως, με βάση όσα έχεις γράψει μέχρι τώρα, τον αναγνώρισα. Γι’ αυτό και απάντησα έτσι. Και για να το ξεκαθαρίσω: δεν ισχυρίστηκα ότι ξέρω τι θα πλήρωνες και τι όχι. Αυτό που λέω είναι ότι αν τελικά κατέβασες κάτι χωρίς να πληρώσεις, τότε (όπως και να το βαφτίσεις) η πράξη αυτή στερεί από τον δημιουργό τη δυνατότητα να ζήσει από το έργο του. Αυτό δεν είναι προσβολή. Είναι απλώς διατύπωση της πραγματικότητας. 12 ώρες πριν, Spyros7 είπε Καταλαβαίνω τη φιλοσοφική σου διάθεση, αλλά το ίντερνετ διακινεί πληροφορία με τη μορφή bits και bytes. Απλώς. Αυτός είναι ο ορισμός του. Ναι, όλα είναι bits: μουσική, ταινίες, software. Έχουμε μπει εδώ και χρόνια στην εποχή της ψηφιοποίησης. Αυτό κάνει την απάντησή σου τεχνικά σωστή και ουσιαστικά άστοχη. Το ότι κάτι μεταδίδεται ως bits δεν το καθιστά "πληροφορία προς διάδοση" όπως πχ τη Wikipedia. Όταν ένα έργο δημιουργείται με σκοπό να πωληθεί, να στηρίξει έναν δημιουργό, ή να χρηματοδοτήσει μια παραγωγή, το “είναι bits” δεν το κάνει ηθικά ουδέτερο. Το περιεχόμενο έχει πρόθεση και σκοπό, όχι μόνο format. Αφού όλα είναι bits, δώσε μου και τους κωδικούς του e-banking σου να σου αφαιρέσω μερικά bits. Δεν χάνεις κάτι “υλικό”, σωστά; Αν μου πεις ότι δεν είναι το ίδιο γιατί όταν θα πας να βγάλεις φυσικό χρήμα από το μηχάνημα θα σου λήψει θα σου πω ότι ακριβώς το ίδιο θα πάθει και ο καλλιτέχνης όταν κλέβεις τα δικά του bits... 12 ώρες πριν, Spyros7 είπε Το DMCA είναι νόμος του Κλίντον, που το θυμήθηκες. Το hash δε μας είπες πως θα αντιστοιχίζεται σε συγκεκριμένο copyright infringement. Έτσι κι αλλιώς οι anti-piracy νόμοι δεν έχουν να κάνουν με τη στόχευση αρχείων αλλά με περιορισμό της προστασίας του χρήστη και υπερεξουσίες σε κυβερνητικά όργανα υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της πειρατείας. Με το πρόσχημα αυτό μπορεί να γίνει έλεγχος παντού. To SOPΑ σήμαινε κυριολεκτικά Stop Online Piracy Act. Χαίρομαι που δε σου άρεσε, αλλά αυτό ήταν και σε αυτό αντιτάχθηκε ο Berners-Lee βλέποντας το ως απειλή. Αυτό λέω κι εγώ από την αρχή. Υπό το πρόσχημα των φανταστικών "διαφευγόντων κερδών" από την πειρατεία τα κεκτημένα μας κινδυνεύουν. Ποτέ δε μίλησα για θέση του Berners-Lee απέναντι στην ίδια την πειρατεία γιατί δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω σε ποιόν απαντάς. Δεν υπερασπίστηκα το DMCA ως τέλειο, είπα ότι υπάρχουν τεχνικά μέσα στόχευσης χωρίς να καταλήγουμε σε καθολική παρακολούθηση. Hash-based ταυτοποιήσεις, notice-and-takedown διαδικασίες, πλατφόρμες που αφαιρούν περιεχόμενο με flagging. Όλα αυτά γίνονται ήδη, και δεν έχουν καταστρέψει τα “κεκτημένα” μας. Μην κάνουμε πως η μόνη εναλλακτική στην ανεξέλεγκτη πειρατεία είναι η ψηφιακή αστυνομία Orwell. Όσο για τον Berners-Lee: ακριβώς αυτό είπα. Αντιτάχθηκε στο SOPA όχι επειδή υποστήριζε την πειρατεία, αλλά επειδή ο νόμος απειλούσε τη λειτουργία του ίδιου του διαδικτύου. Δεν υπάρχει αντίφαση εδώ... εκτός αν υπονοείς ότι η ελευθερία της πλατφόρμας σημαίνει και δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης σε κάθε περιεχόμενο. Πράγμα που, προφανώς, ούτε ο ίδιος έχει πει. Το θέμα δεν είναι τι λέει το hash ή ποιος έφτιαξε το DMCA. Το θέμα είναι απλό: το ότι κάτι διακινείται ψηφιακά δεν σημαίνει ότι ανήκει σε όλους. Το “bits = public” δεν είναι επιχείρημα. Είναι απλώς άλλο ένα άλλοθι. 12 ώρες πριν, Spyros7 είπε Όντως δεν τα διάβασα όλα, αλλά το ότι τα είπες δε σημαίνει υποχρεωτικά ότι πείστηκε κάποιος. Αν κρίνω από την κουβέντα μεταξύ μας, μάλλον και να τα διάβαζα δε θα ήμουν σοφότερος. Γι αυτό μάλλον θα χαιρετήσω εδώ. Δε νομίζω να έχω ξαναγράψει τέτοιο σεντόνι 😝 Δίκαιο το “χαιρετώ”, όντως η κουβέντα έγινε σεντόνι. Μόνο μια παρατήρηση: όταν κάποιος λέει ότι δεν διάβασε, δεν πείστηκε και μάλλον δε θα πειθόταν έτσι κι αλλιώς, αυτό λέει περισσότερα για τη στάση, παρά για τα επιχειρήματα. Πάντως εγώ θα κρατήσω ότι η κουβέντα μας είχε πρακτική αξία: μαθαίνω τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης, οπότε με τόσα κείμενα, προπονήθηκα σε real-time συνθήκες 😄 Καλή συνέχεια και ό,τι καλύτερο, ειλικρινά 👋 1
Tlykog Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες 15 ώρες πριν, johnniek13 είπε Ελα ντε....ακολουθουν αλλα παραδειγματα: τελειωσαν τα φραγκα και δεν εχουν να φανε αλλα οι 300 βρυκολακες και 10000 απο τα σογια τους αρα. 1. ενφια. 2. φορος στα καυσιμα και φπα πανω στο φορο. 3. ελ. επαγγελματιες που κοβουν τιμολογια στο δημοσιο πρεπει να κοβουν απο πιστοποιημενο παροχο (να φανε και τα κοπροσκυλα των σογιων). κοβω 5 τιμολογια και πληρωνω 100 ευρω το χρονο στον παροχο. 4. Τελος επιτηδευματοε και ας μην κοβεις τιποτα. (ειμαι 7 μηνες απληρωτος απο το δημοσιο) 5. αυτο μολις ψηφιστικε: Τα παιδια των βουλευτων μπορουν να εχεου offshore εταιριες αλλα οχι οι βουλευτες με βαση το νομο. Αυτο σου λεει καταμουτρα "ΣΕ ΠΕΡΝΑΩ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑ" Και εννοειται πως δεν μπορουμε να στερησουμε το γλυφιτζουρι ολων αυτων των χαραμοφαιδων που αφου εφαγαν και τρωνε τα παντα αποφασισαν να σε "γδυσουν" και τηλοπτικα επειδη ΣΑΝ ΜΑΛΑΚΑΣ δεν εχεις 35 + 35 (με μισθο 800 και συνταξη τον πουλο) να δινεις στην cosmote και nova για να βλεπεις ενα αθλητικο. Πληρωνεις ομως ΕΡΤ στην ΔΕΗ και ας μην εχει σημα και βλεπεις τα μουτρα του ΜΑΛΑΚΑ που σε κυβερναει και συνχιζει αυτος και το κομμα του να τρωνε με τριγωνικες αναθεσεις τα λεφτα του δημοσιου και ας χρωστανε 300 μυρια. ΑΡΑ Δεν υπερασπιζομαστε την πειρατεια, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ την αντιδραση ΣΤΟ ΝΑ ΣΕ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΑΛΑΚΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ Μπα και βρηκανε ποτε καποιον που..τη που δινει τα τηλεφωνα και τα μειλ μας στις διαφημιστικες? Τους μακακες με την ενεργεια που σου σπανε τα οθμπαλα τα μεσημερια τους σταματησανε μηπως???? Αυτό που λες δεν έχει περάσει ποτέ ως επιχείρημα σε κανένα δικαστήριο στον πλανήτη. Και δεν είναι τυχαίο. Δεν στέκει: είναι απλώς θυμός ντυμένος ως δικαιολογία. Η αγανάκτηση είναι λογική, κι εγώ Ελλάδα ζω, ξέρω πολύ καλά τι γίνεται (και λόγω επαγγέλματος). Αλλά εδώ το θέμα είναι η πειρατεία. Όταν παίρνεις κάτι που δεν σου δόθηκε δωρεάν, δεν είναι αντίδραση. Είναι παράκαμψη. Και όσο κι αν φωνάξεις γύρω από αυτό, παραμένει πράξη χωρίς δίκιο. Αν αύριο κάποιος ληστέψει την τράπεζα που έχεις τα λεφτά σου ή μπει στο σπίτι σου και το αδειάσει, θα πεις “δίκιο έχει ο άνθρωπος, στο κράτος που ζούμε”; Ή αυτά τα “δίκια” ισχύουν μόνο όταν κλέβεις άλλους και όχι όταν κλέβουν εσένα; Τέλος πάντων, αν κάποια στιγμή γίνει νόμιμο να πληρώνουμε τον φούρνο με αγανάκτηση αντί για λεφτά, πες το μου να κάνω και εγώ επανάσταση με κουλούρι Θεσσαλονίκης. 😄
pirmen56 Δημοσ. πριν από 21 ώρες Δημοσ. πριν από 21 ώρες Στις 15/5/2025 στις 12:57 ΜΜ, Tlykog είπε Το “η πειρατεία δεν σκοτώνει τίποτα” είναι σαν το “έλα μωρέ, πάντα έτσι λέγανε”. Μόνο που τώρα οι ταινίες δεν προβάλλονται σε σινεμά μικρών πόλεων. Οι εκδοτικοί κλείνουν. Τα ανεξάρτητα παιχνίδια πνίγονται. Ας απαντήσω για τα παιχνίδια. Ας βάλουν Denuvo. Υπάρχουν πακέτα για όλα τα οικονομικά μεγέθη. Εν τω μεταξύ φαντάζομαι να ξέρεις τι γίνεται με τα offline activations. Όπου και ο publisher και η Irdeto κάνουν τα στραβά μάτια.
Spyros7 Δημοσ. πριν από 20 ώρες Δημοσ. πριν από 20 ώρες 3 hours ago, Tlykog said: ... Ρε μαν, δεν έχω ενέργεια η χρόνο για άλλο σεντόνι.. Έτσι κι αλλιώς επαναλαμβάνεσαι, τα περισσότερα είναι απαντημένα. Συγχαρητήρια για την αφοσίωση σου, αλλά απορώ που βρίσκεις το χρόνο. Εκτός αν η δουλειά σου είναι copyright holder, οπότε εξηγείται 😁 Spoiler 3 hours ago, Tlykog said: Αφού όλα είναι bits, δώσε μου και τους κωδικούς του e-banking σου να σου αφαιρέσω μερικά bits. Δεν χάνεις κάτι “υλικό”, σωστά; Αν μου πεις ότι δεν είναι το ίδιο γιατί όταν θα πας να βγάλεις φυσικό χρήμα από το μηχάνημα θα σου λήψει θα σου πω ότι ακριβώς το ίδιο θα πάθει και ο καλλιτέχνης όταν κλέβεις τα δικά του bits... Αλλά επειδή είσαι ο βασιλιάς των λάθος παρομοιώσεων, δεν αντέχω να μην απαντήσω σε αυτό. Σου δίνω δημόσια την άδεια λοιπόν να αντιγράψεις όσες φορές θέλεις το περιεχόμενο του λογαριασμού μου αφήνοντας το άθικτo στο τέλος, και να δώσεις αντίγραφα από τα αντίγραφα σε όποιον θες. Αυτή είναι η σωστή αναλογία στη χαζή εξ' αρχής παρομοίωση σου που την κάνει ακόμα πιο χαζή. Σου εύχομαι μάλιστα να χρησιμοποιήσεις με το μέγιστο δυνατό όφελος αυτά τα αντίγραφα. Δε με νοιάζει. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα