oinopneuma Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου Καλησπέρα, Ο ηλεκτρολόγος πριν μερικά χρόνια είχε περάσει ethernet γραμμές στο σπίτι ωστόσο το άφησε ημιτελές. Θα ήθελα να το ολοκληρώσω αλλά έχω μερικές απορίες: 1) Πώς μπορώ να ξέρω αν το καλώδιο είναι CAT5, CAT5e ή CAT6; Μπορείτε εσείς να καταλάβετε από τη φωτογραφία; 2) Τι κλιπ να πάρω; Βρήκα αυτά https://www.aliexpress.com/item/1005006368451689.html με 3ευρώ τα 20. Είναι καλά ή να πάρω από αλλού; Και τι διαφορά έχει το pass through με το no passhole; 3) Πώς μπορεί να φτιαχτεί; Γίνεται από μένα, πρέπει να φωνάξω ηλεκτρολόγο ή κάτι άλλο;
jkoukos Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου 1. Στην φωτογραφία δεν φαίνεται και πιθανότατα είναι Cat5e. Αν δεις προσεκτικά τα καλώδια γράφουν πάνω τους τον τύπο. 2. Οποιοδήποτε κάνει, απλά είναι λίγο ευκολότερο το passthrough με τον κατάλληλο πρεσαδόρο. 3. Υπάρχουν εκατοντάδες οδηγοί και βίντεο στο διαδίκτυο, ψάχνοντας με τον όρο "Crimp RJ45 cable". Αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και να πιάνουν τα χέρια σου. Φαντάζομαι στην άλλη άκρη το καθένα τερματίζει σε πρίζα και όχι χύμα όπως αυτά στον χώρο συγκέντρωσης. Θα χρειασθείς και ένα εργαλείο ελέγχου σωστού τερματισμού κάθε καλωδίου και στα δύο του άκρα. Ωστόσο καλύτερη λύση είναι η χρήση ενός patch panel με θύρες όσες είναι και τα καλώδια που έχεις. Είναι σαφώς προτιμότερη λύση αντί να πρεσάρεις τα βύσματα κατευθείαν στα καλώδια.
KostisKazan Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου Υπαρχουν παρα πολλές συζητησεις ηδη για το θεμα αυτο. Μια αναζητηση θα σε βοηθησει αρκετα να δεις τι αλλο πρεπει να σκεφτεις. Ξεκινα από εδω 😀
poulinos Δημοσ. 18 Μαϊου Δημοσ. 18 Μαϊου On 15/05/2025 at 14:17, oinopneuma said: Καλησπέρα, Ο ηλεκτρολόγος πριν μερικά χρόνια είχε περάσει ethernet γραμμές στο σπίτι ωστόσο το άφησε ημιτελές. Θα ήθελα να το ολοκληρώσω αλλά έχω μερικές απορίες: 1) Πώς μπορώ να ξέρω αν το καλώδιο είναι CAT5, CAT5e ή CAT6; Μπορείτε εσείς να καταλάβετε από τη φωτογραφία; 2) Τι κλιπ να πάρω; Βρήκα αυτά https://www.aliexpress.com/item/1005006368451689.html με 3ευρώ τα 20. Είναι καλά ή να πάρω από αλλού; Και τι διαφορά έχει το pass through με το no passhole; 3) Πώς μπορεί να φτιαχτεί; Γίνεται από μένα, πρέπει να φωνάξω ηλεκτρολόγο ή κάτι άλλο; λογικα cat5e. θα γραφει πανω. β.και ας μην εβαζα patch panel θα τα τερματιζα σε keystones και οχι σε rj45. 3.αν πιανουν τα χερια σου το κανεις και εσυ.ειδικα με keystones 1
oinopneuma Δημοσ. 19 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 19 Μαϊου On 15/05/2025 at 14:46, jkoukos said: 1. Στην φωτογραφία δεν φαίνεται και πιθανότατα είναι Cat5e. Αν δεις προσεκτικά τα καλώδια γράφουν πάνω τους τον τύπο. 6 hours ago, poulinos said: λογικα cat5e. θα γραφει πανω. Έχετε δίκιο, σε κάποιο σημείο γράφει "...in accordance to cat5e..." ή κάτι τέτοιο. On 15/05/2025 at 14:46, jkoukos said: Φαντάζομαι στην άλλη άκρη το καθένα τερματίζει σε πρίζα και όχι χύμα όπως αυτά στον χώρο συγκέντρωσης. Ναι αυτό ευτυχώς είναι οκ. On 15/05/2025 at 15:35, KostisKazan said: Υπαρχουν παρα πολλές συζητησεις ηδη για το θεμα αυτο. Μια αναζητηση θα σε βοηθησει αρκετα να δεις τι αλλο πρεπει να σκεφτεις. Ξεκινα από εδω 😀 On 15/05/2025 at 14:46, jkoukos said: Ωστόσο καλύτερη λύση είναι η χρήση ενός patch panel με θύρες όσες είναι και τα καλώδια που έχεις. Είναι σαφώς προτιμότερη λύση αντί να πρεσάρεις τα βύσματα κατευθείαν στα καλώδια. Είδα το άλλο thread και video στο youtube και τα patch panels αλλά όλη η κατασκευή με τα racks μου φαίνεται πολύ ακριβή, αρκετά ογκώδη και από όσο έχω καταλάβει στην Ελλάδα υπάρχει περιορισμένη προσφορά σε κάποια εξαρτήματα. Αν πήγαινα σε κάτι τέτοιο https://www.skroutz.gr/s/25537785/Goobay-Patch-Panel-gia-Rack-1U-12-THyron-cat5e-Gri-93041.html που γράφει "με δυνατότητα τοποθέτησης σε τοίχο" και το έβαζα στον τοίχο αντί για rack θα ήταν οκ πιστεύετε; Και μετά έλεγα να αγοράσω αυτό https://www.e-shop.gr/tp-link-tl-sg116-16-port-gigabit-desktop-switch-p-PER.613175 και να τα συνδέσω με ethernet καλώδια. Θα ήταν οκ; Μερικές έξτρα ερωτήσεις: 1) Στην πρώτη θύρα θα το συνδέσω με το modem/router του παρόχου και θα δίνει internet στις υπόλοιπες; 2) Θα πρέπει να συνδέσω το patch panel με το switch με cat5e ethernet καλώδιο; On 15/05/2025 at 14:46, jkoukos said: Θα χρειασθείς και ένα εργαλείο ελέγχου σωστού τερματισμού κάθε καλωδίου και στα δύο του άκρα. 6 hours ago, poulinos said: 3.αν πιανουν τα χερια σου το κανεις και εσυ.ειδικα με keystones Ελεγα να πάρω αυτό που εντοπίζει και τη γραμμή: https://www.temu.com/gr-en/network-cable-tester--cat6-rj11-rj45---tool-wire-toner-lan-ethernet-network-cable-detector-line-finder-g-601099533722265.html Και αυτό https://www.skroutz.gr/s/12522423/LogiLink-Ergaleio-Syrmatosis-Typou-Krone-Mikos-180mm-WZ0001A.html για να τα κουμπώσω πάνω. Είδα βιντεάκια στο youtube και δεν φαίνεται περίπλοκη η διαδικασία, περισσότερο χρονοβόρα θα έλεγα. Θα είμαι οκ και με αυτά τα 2; Χρειάζομαι κάτι άλλο;
poulinos Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου 2 minutes ago, oinopneuma said: Έχετε δίκιο, σε κάποιο σημείο γράφει "...in accordance to cat5e..." ή κάτι τέτοιο. Ναι αυτό ευτυχώς είναι οκ. Είδα το άλλο thread και video στο youtube και τα patch panels αλλά όλη η κατασκευή με τα racks μου φαίνεται πολύ ακριβή, αρκετά ογκώδη και από όσο έχω καταλάβει στην Ελλάδα υπάρχει περιορισμένη προσφορά σε κάποια εξαρτήματα. Αν πήγαινα σε κάτι τέτοιο https://www.skroutz.gr/s/25537785/Goobay-Patch-Panel-gia-Rack-1U-12-THyron-cat5e-Gri-93041.html που γράφει "με δυνατότητα τοποθέτησης σε τοίχο" και το έβαζα στον τοίχο αντί για rack θα ήταν οκ πιστεύετε; Και μετά έλεγα να αγοράσω αυτό https://www.e-shop.gr/tp-link-tl-sg116-16-port-gigabit-desktop-switch-p-PER.613175 και να τα συνδέσω με ethernet καλώδια. Θα ήταν οκ; Μερικές έξτρα ερωτήσεις: 1) Στην πρώτη θύρα θα το συνδέσω με το modem/router του παρόχου και θα δίνει internet στις υπόλοιπες; 2) Θα πρέπει να συνδέσω το patch panel με το switch με cat5e ethernet καλώδιο; Ελεγα να πάρω αυτό που εντοπίζει και τη γραμμή: https://www.temu.com/gr-en/network-cable-tester--cat6-rj11-rj45---tool-wire-toner-lan-ethernet-network-cable-detector-line-finder-g-601099533722265.html Και αυτό https://www.skroutz.gr/s/12522423/LogiLink-Ergaleio-Syrmatosis-Typou-Krone-Mikos-180mm-WZ0001A.html για να τα κουμπώσω πάνω. Είδα βιντεάκια στο youtube και δεν φαίνεται περίπλοκη η διαδικασία, περισσότερο χρονοβόρα θα έλεγα. Θα είμαι οκ και με αυτά τα 2; Χρειάζομαι κάτι άλλο; απανταω λιγο γρηγορα και οχι σε ολα.προσωπικα θα πηγαινα σε keystones panduit και patch panel τοιχου της panduit.λιγο ακριβα αλλα μια φορα τα φτιαχνεις. δεν θα παιζα με patch panel που τα πατσαρεις με καρφωτικο krone. απο το patch panel με patch cords θα παε στο router,switch αν δεν θες πολλα πραγματα ή εχεις περιορισμενο χωρο δεν πας σε rack
poulinos Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου ps. η καθε πορτα του patch panel θα παει στο switch και μια πορτα του switch στο router
KostisKazan Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, oinopneuma είπε Ναι αυτό ευτυχώς είναι οκ. Πως ξερεις οτι ειναι οκ? Ανοιξες καποια μπριζα? Ειδες αν τα καλωδια ειναι συνδεδεμενα και με ποιο προτυπο? Καταρχην μπορεις να φερεις παντα τεχνικο δικτυων να σε βοηθησει. ΟΧΙ ηλεκτρολογο. Βαλε στο google "δομημενη καλωδιωση <την περιοχη σου> " Για να βρεις επαγγελματιες. Δεν νομιζω οτι τα rack ειναι ακριβα. Μπορεις να βρεις με 30-80 ευρω. Στο Amazon.de θα βρεις και "ανοιχτού τυπου". 12 ώρες πριν, oinopneuma είπε όσο έχω καταλάβει στην Ελλάδα υπάρχει περιορισμένη προσφορά σε κάποια εξαρτήματα. Εγω εχω rack και βρηκα τα παντα εδω από skroutz και καυκα. Δεν καταλαβαινω γιατι εχεις αυτην την εντυπωση. Για το switch μπορεις να συνδεσεις οποια πορτα του θελεις με το router. Δεν εχει σημασια ποια. Επεξ/σία 19 Μαϊου από KostisKazan
uniquegr Δημοσ. 22 Μαϊου Δημοσ. 22 Μαϊου Το να βάλεις βύσματα στα καλώδια, ειδικά αν είναι passthrough και έχεις την ειδική πρέσα, είναι παιχνιδάκι. Σίγουρα θα χρειαστείς patch panel, αφενός για να ξέρεις τί σου γίνεται και να οργανώσεις τη καλωδίωση, αφετέρου επειδή στο μέλλον μπορεί να θέλεις να κάνεις κάποια αλλαγή στη συνδεσμολογία. Έχε υπ'όψιν ότι μπορείς να κατεβάσεις και voip μέσω του patch panel, μιας που το τηλεφωνικό rj11 βύσμα, είναι το "μισό" του rj45, δηλαδή χρησιμοποιώντας τα 4 κεντρικά pins, μπορείς να στείλεις το τηλέφωνο σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού, ακόμα και σε rj45. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις το router στο χώρο που βρίσκονται τα καλώδια που δείχνεις, να του στείλεις το τηλεφωνικό καλώδιο της vdsl ( αν δεν έχεις οπτική ) για να πάρει σύνδεση και να πατσάρεις την έξοδο voip σε μια υποδοχή του patch panel, την οποία θα στείλεις όπου θέλεις μέσα στο σπίτι. Ρακ δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να πάρεις το φτηνό και καλό τραπεζάκι καφέ της ikea ( κοστίζει γύρω στα 15€ αν θυμάμαι καλά ). Είναι αρκετοί αυτοί που το χρησιμοποιούν κι εγώ το ίδιο θα κάνω. Τέλος, αν πάρεις switch, φρόντισε να είναι vlan aware, θα με ευχαριστήσεις αν - το πιο πιθανό, ΟΤΑΝ - στήσεις vlans. Όχι απαραίτητα managed, αλλά vlan aware. Αυτό θα σου φανεί χρήσιμο αν στο μέλλον στήσεις firewall και αρχίσεις να διαχωρίζεις τον ρόλο του κάθε μηχανήματος στον χώρο, να στήσεις servers κλπ.
poulinos Δημοσ. 22 Μαϊου Δημοσ. 22 Μαϊου 7 hours ago, uniquegr said: Το να βάλεις βύσματα στα καλώδια, ειδικά αν είναι passthrough και έχεις την ειδική πρέσα, είναι παιχνιδάκι. Σίγουρα θα χρειαστείς patch panel, αφενός για να ξέρεις τί σου γίνεται και να οργανώσεις τη καλωδίωση, αφετέρου επειδή στο μέλλον μπορεί να θέλεις να κάνεις κάποια αλλαγή στη συνδεσμολογία. Έχε υπ'όψιν ότι μπορείς να κατεβάσεις και voip μέσω του patch panel, μιας που το τηλεφωνικό rj11 βύσμα, είναι το "μισό" του rj45, δηλαδή χρησιμοποιώντας τα 4 κεντρικά pins, μπορείς να στείλεις το τηλέφωνο σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού, ακόμα και σε rj45. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις το router στο χώρο που βρίσκονται τα καλώδια που δείχνεις, να του στείλεις το τηλεφωνικό καλώδιο της vdsl ( αν δεν έχεις οπτική ) για να πάρει σύνδεση και να πατσάρεις την έξοδο voip σε μια υποδοχή του patch panel, την οποία θα στείλεις όπου θέλεις μέσα στο σπίτι. Ρακ δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να πάρεις το φτηνό και καλό τραπεζάκι καφέ της ikea ( κοστίζει γύρω στα 15€ αν θυμάμαι καλά ). Είναι αρκετοί αυτοί που το χρησιμοποιούν κι εγώ το ίδιο θα κάνω. Τέλος, αν πάρεις switch, φρόντισε να είναι vlan aware, θα με ευχαριστήσεις αν - το πιο πιθανό, ΟΤΑΝ - στήσεις vlans. Όχι απαραίτητα managed, αλλά vlan aware. Αυτό θα σου φανεί χρήσιμο αν στο μέλλον στήσεις firewall και αρχίσεις να διαχωρίζεις τον ρόλο του κάθε μηχανήματος στον χώρο, να στήσεις servers κλπ. η fxs για το voip θελει τα 2 μεσαια οχι τα 4. η s0 isdn θελει και τα 4.
uniquegr Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 4 λεπτά πριν, poulinos είπε η fxs για το voip θελει τα 2 μεσαια οχι τα 4. η s0 isdn θελει και τα 4. ΟΚ. Αυτό στο οποίο ήθελα να καταλήξω είναι ότι η καλωδίωση με τις πρίζες rj45, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για τη σύνδεση συσκευής τηλεφώνου σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού ( φτάνει να υπάρχει πρίζα και να έχει γίνει το κατάλληλο πατσάρισμα ).
poulinos Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 21 hours ago, uniquegr said: ΟΚ. Αυτό στο οποίο ήθελα να καταλήξω είναι ότι η καλωδίωση με τις πρίζες rj45, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για τη σύνδεση συσκευής τηλεφώνου σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού ( φτάνει να υπάρχει πρίζα και να έχει γίνει το κατάλληλο πατσάρισμα ). απλα το ανεφερα γιατι μπορει σε μια ethernet να περασει 100mbit αλλα και 2 τηλεφωνα αν θελει.οπως επισης να μην ψαχνει με καλωδιο με 4 wire αφου θελει και τα δυο.βεβαια καλο ειναι οταν η υποδοχη ειναι rj45 να μην βαζουμε rj11 αλλα να πρεσαρουμε σε rj45 για να ειναι πιο σταθερο και να μην κανει ζημια (σπανιο) στο Patch panel.απλα βαζουμε οπως ειπες στα 2 μεσαια.για βαλε το τραπεζακι απο τα ικεα σε ενα link αν εχεις ορεξη. δεν το ειχα ακουσει για το συγκεκριμενο. 1
KostisKazan Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου @poulinos Βαλε στο google images "IKEA Lack rack" και θα βρεις πολλες εικονες Το βασικο προβλημα ειναι οτι αυτο το τραπεζακι δεν θα αντεξει αν βαλεις πολλα πραγματα στο rack. Αρκετοι το "ενισχυουν". 1
pavloa Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου (επεξεργασμένο) Εγω πάντως έχω βάλει αυτό που είναι οικονομικό. https://www.aerial.net/shop/product/39_254/2821/mikrotik-mikrotik-sr10u-19-rack.html Και το έχω κάνει έτσι.. Η φωτο ειναι παλιά, έχω βάλει switch και καταγραφικό.. Επεξ/σία 23 Μαϊου από pavloa 1
uniquegr Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, poulinos είπε απλα το ανεφερα γιατι μπορει σε μια ethernet να περασει 100mbit αλλα και 2 τηλεφωνα αν θελει.οπως επισης να μην ψαχνει με καλωδιο με 4 wire αφου θελει και τα δυο.βεβαια καλο ειναι οταν η υποδοχη ειναι rj45 να μην βαζουμε rj11 αλλα να πρεσαρουμε σε rj45 για να ειναι πιο σταθερο και να μην κανει ζημια (σπανιο) στο Patch panel.απλα βαζουμε οπως ειπες στα 2 μεσαια.για βαλε το τραπεζακι απο τα ικεα σε ενα link αν εχεις ορεξη. δεν το ειχα ακουσει για το συγκεκριμενο. Ιδού! 1 ώρα πριν, KostisKazan είπε @poulinos Βαλε στο google images "IKEA Lack rack" και θα βρεις πολλες εικονες Το βασικο προβλημα ειναι οτι αυτο το τραπεζακι δεν θα αντεξει αν βαλεις πολλα πραγματα στο rack. Αρκετοι το "ενισχυουν". Καλά, δεν είναι να του βάλεις κανένα θηρίο server επάνω, συμφωνώ. Αλλά για ένα patch panel, ένα switch και κανένα ρούτερ, μια χαρά είναι. Επεξ/σία 23 Μαϊου από uniquegr 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα