Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δουλεύω 2.5 μήνες στην Ελλάδα και φαίνομαι ακόμα ως ανασφάλιστος.

Γνωρίζει κανείς:

1. Αν σε αυτό το διάστημα πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές που απλά δεν μπορώ να τις αξιοποιήσω; 'Εχω δει πως προυπόθεση για να έχει κανείς ασφαλιστική ικανότητα είναι να έχει 50 ημέρες εργασίας.
  2. Εγώ έχω ξεπεράσει τις 50 ημέρες εργασίας, γιατί δεν έχω ακόμα ασφαλιστική ικανότητα; Είναι θέμα ενημέρωσης του συστήματος;

Ο κανόνας των 50 ημερών είναι γελοίος. Γιατί δλδ να μην έχει κάποιος πρόσβαση από την πρώτη μέρα που εργάζεται; Ποιό είναι το σκεπτικό πίσω απ το να είσαι 2-3 μήνες στον αέρα;

Δημοσ.

Καλησπέρα! Στη σελίδα του ΕΦΚΑ τα ένσημα κάνουν 2-3 μήνες να εμφανιστούν, ενώ στο ΑΤΛΑΣ ακόμα παραπάνω. Αν ρωτήσεις από κοντά σε ένα ΕΦΚΑ, θα σου πουν αμέσως αν είσαι ασφαλισμένος. Επίσης, αν στην Εργάνη φαίνεσαι δηλωμένος, σίγουρα είσαι και ασφαλισμένος και απλά το σύστημα δεν έχει ενημερωθεί. Πρέπει να δουλεύεις ένα διάστημα για να θεωρείς ασφαλισμένος για να μην κάνεις απάτες. Αλλιώς ένας ανασφάλιστος θα πήγαινε σε έναν γνωστό του εργοδότη να τον ασφαλίσει για μια μέρα για να κάνει εξετάσεις, χειρουργία κλπ, και μετά θα έφευγε. 

• Moderators
Δημοσ.

Επειδή κι εγώ είχα αυτό το θέμα και είχα αγχωθεί σε προηγούμενη δουλειά μου, η ασφαλιστική σου ικανότητα θα ενημερωθεί τον επόμενο μήνα από αυτόν που συμπληρώθηκαν τα 50 ένσημα. Στην περίπτωσή σου δηλαδή θα αλλάξει από τον τρίτο μήνα και μετά.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, funbreaker είπε

Γνωρίζει κανείς:

1. Αν σε αυτό το διάστημα πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές που απλά δεν μπορώ να τις αξιοποιήσω; 'Εχω δει πως προυπόθεση για να έχει κανείς ασφαλιστική ικανότητα είναι να έχει 50 ημέρες εργασίας.
  2. Εγώ έχω ξεπεράσει τις 50 ημέρες εργασίας, γιατί δεν έχω ακόμα ασφαλιστική ικανότητα; Είναι θέμα ενημέρωσης του συστήματος;

Ο κανόνας των 50 ημερών είναι γελοίος. Γιατί δλδ να μην έχει κάποιος πρόσβαση από την πρώτη μέρα που εργάζεται; Ποιό είναι το σκεπτικό πίσω απ το να είσαι 2-3 μήνες στον αέρα;

Φοβάμαι ότι θα πρέπει να πας στο τοπικό σου ΙΚΑ-ΕΦΚΑ για να δουν τι ακριβώς έχει γίνει. Πολλές φορές έβγαλα άκρη για παρόμοιο ζήτημα μόνο από εκεί. Μπορεί για κάποιο λόγο να μην έχει ενημερωθεί το σύστημα ότι δουλεύεις.

• Moderators
Δημοσ.
1 minute ago, giwrgostr said:

Καλησπέρα! Στη σελίδα του ΕΦΚΑ τα ένσημα κάνουν 2-3 μήνες να εμφανιστούν, ενώ στο ΑΤΛΑΣ ακόμα παραπάνω. Αν ρωτήσεις από κοντά σε ένα ΕΦΚΑ, θα σου πουν αμέσως αν είσαι ασφαλισμένος. Επίσης, αν στην Εργάνη φαίνεσαι δηλωμένος, σίγουρα είσαι και ασφαλισμένος και απλά το σύστημα δεν έχει ενημερωθεί. Πρέπει να δουλεύεις ένα διάστημα για να θεωρείς ασφαλισμένος για να μην κάνεις απάτες. Αλλιώς ένας ανασφάλιστος θα πήγαινε σε έναν γνωστό του εργοδότη να τον ασφαλίσει για μια μέρα για να κάνει εξετάσεις, χειρουργία κλπ, και μετά θα έφευγε. 

Ενώ αν πας σε έναν φίλο σου και του πεις να σε ασφαλίσει 50 μέρες για ημι-απασχόληση δεν μπορείς να εξαπατήσεις το σύστημα ας πούμε. 

Σαχλαμάρες είναι αυτά, πρωτόγονες τακτικές ενός προπολεμικού ασφαλιστικού συστήματος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 minutes ago, Malthador said:

Ενώ αν πας σε έναν φίλο σου και του πεις να σε ασφαλίσει 50 μέρες για ημι-απασχόληση δεν μπορείς να εξαπατήσεις το σύστημα ας πούμε. 

Σαχλαμάρες είναι αυτά, πρωτόγονες τακτικές ενός προπολεμικού ασφαλιστικού συστήματος.

Η ασφάλιση για 50 μέρες είναι ένα σοβαρό κόστος γιατί πρέπει να σου πληρωθεί 1,5 βασικός μισθός (που ο εργδοότης ρισκάρει ότι θα τον δώσεις πίσω μαύρα. Πολύ εύκολα μπορείς να τα φας) + ο φόρος + η ασφάλιση από πλευρά εργοδότη και εργαζόμενου + το μέρος του 13ου και 14 μισθού με τον αντίστοιχο φόρο και εισφορές. Οπότε αξίζει να μπεις σε αυτή τη διαδικασία μόνο αν έχει ανάγκη από κάποια πολύ ακριβή εξέταση. Το κόστος για μια μέρα εργασίας είναι ελάχιστο και θα άξιζε να το κάνεις ακόμα και για να πας για έναν καθαρισμό στα δόντια που κοστίζει 50-60 ευρώ σε ιδιώτη.

Επεξ/σία από giwrgostr
  • Like 1
Δημοσ.

50 μέρες είναι τώρα γιατί είναι έτσι δεν το γνωρίζω. Αν έχουν φανεί τα ένσημα στο ατομικό λογαριασμό ασφάλισης αλλά φαίνεσαι ακόμα ανασφάλιστος πας χωρίς ραντεβού στο εφκα στο μητρώο συγκεκριμένα γιατί κάποια βλακεια δεν έχει γραφτεί σωστά πχ λείπει ημερομηνία γέννησης όνομα μητρός και δεν μπορεί να φτιαχτεί online ειδικά αν δεν έχεις ελληνικη ταυτότητα/διαβατήριο 

Δημοσ.
5 hours ago, giwrgostr said:

Γιατί θα έκανε εγχειρήσεις σε μιά μέρα; Θα μπορούσε να έληγε η ασφαλιστική του ικανότητα ακριβώς μόλις έφευγε. Πλέον υπάρχει η τεχνολογία και θα μπορούσε το σύστημα να ενημερώνεται αυτόματα. Τί γελοιότητες είναι αυτές;

Εν τω μεταξύ εγω πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές τις πρώτες 50 μέρες και δεν μπορώ να τις χρησιμοποιήσω ή δεν πληρώνω;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 minutes ago, funbreaker said:

Γιατί θα έκανε εγχειρήσεις σε μιά μέρα; Θα μπορούσε να έληγε η ασφαλιστική του ικανότητα ακριβώς μόλις έφευγε. Πλέον υπάρχει η τεχνολογία και θα μπορούσε το σύστημα να ενημερώνεται αυτόματα. Τί γελοιότητες είναι αυτές;

Εν τω μεταξύ εγω πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές τις πρώτες 50 μέρες και δεν μπορώ να τις χρησιμοποιήσω ή δεν πληρώνω;

Πολλές μικροεπεμβάσεις γίνονται σε σε μια μέρα, αλλά ήταν τυχαίο παράδειγμα. Ένα ακριβό φάρμακο να χρειαζόσουν θα μπορούσες να το κάνεις πανεύκολα. Έτσι λειτουργούν όλες οι ασφάλειες. Ακόμα και ιδιωτική ασφάλεια να κάνεις, έχει παρόμοιες ρήρτες. Πχ σε αυτή που έχουμε στην εταιρεία που δουλεύω λέει ότι καλύπτει εγκυμοσύνη στη σύζυγο μόνο αν έχει προστεθεί αρκετούς μήνες πριν ως μέλος και όχι αμέσως πριν μείνει έγκυος. Ακριβως για να μην την προσθέσεις μόνο για να βγει τσάμπα η εγκυμοσύνη και αμέσως μετά την αφαιρέσεις. Καμία ασφαλιστική δεν θα σε καλύψει για κάτι μόλις υπογράψεις το πρόγραμμα, εκτός αν είναι κάτι αποδεδειγμένα έκτακτο. Σε όλα τα συμβόλαια λέει ότι αν κάτι θεωρηθεί ότι το είχες από πριν και το έκρυψες για να σε καλύψει η ασφάλεια, δεν θα καλυφθεί. Το ίδιο κάνει και το κράτος. Για κάτι πραγματικά έκτακτο θα σε καλύψουν έτσι κι αλλιώς, δεν άφησαν ποτέ κανένα έξω από τα επείγοντα γιατί ήταν ανασφάλιστος.

Επεξ/σία από giwrgostr
  • Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, funbreaker είπε

Γνωρίζει κανείς:

Αφού έχουν περάσει 50 μέρες στέλνεις ένα μήνυμα με το ΑΜΚΑ σου και την ίδια μέρα στο φτιάχνουν . Μου έτυχε ακριβώς το ίδιο 

Δημοσ.
1 hour ago, meletis_m said:

Αφού έχουν περάσει 50 μέρες στέλνεις ένα μήνυμα με το ΑΜΚΑ σου και την ίδια μέρα στο φτιάχνουν . Μου έτυχε ακριβώς το ίδιο 

Πού το στέλνω το μήνυμα;

2 hours ago, giwrgostr said:

Πολλές μικροεπεμβάσεις γίνονται σε σε μια μέρα, αλλά ήταν τυχαίο παράδειγμα. Ένα ακριβό φάρμακο να χρειαζόσουν θα μπορούσες να το κάνεις πανεύκολα. Έτσι λειτουργούν όλες οι ασφάλειες. Ακόμα και ιδιωτική ασφάλεια να κάνεις, έχει παρόμοιες ρήρτες. Πχ σε αυτή που έχουμε στην εταιρεία που δουλεύω λέει ότι καλύπτει εγκυμοσύνη στη σύζυγο μόνο αν έχει προστεθεί αρκετούς μήνες πριν ως μέλος και όχι αμέσως πριν μείνει έγκυος. Ακριβως για να μην την προσθέσεις μόνο για να βγει τσάμπα η εγκυμοσύνη και αμέσως μετά την αφαιρέσεις. Καμία ασφαλιστική δεν θα σε καλύψει για κάτι μόλις υπογράψεις το πρόγραμμα, εκτός αν είναι κάτι αποδεδειγμένα έκτακτο. Σε όλα τα συμβόλαια λέει ότι αν κάτι θεωρηθεί ότι το είχες από πριν και το έκρυψες για να σε καλύψει η ασφάλεια, δεν θα καλυφθεί. Το ίδιο κάνει και το κράτος. Για κάτι πραγματικά έκτακτο θα σε καλύψουν έτσι κι αλλιώς, δεν άφησαν ποτέ κανένα έξω από τα επείγοντα γιατί ήταν ανασφάλιστος.

Δηλαδή οι εισφορές των πρώτων 50 ημερών τί είναι; Κάτι σαν προκαταβολή;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 minutes ago, funbreaker said:

Δηλαδή οι εισφορές των πρώτων 50 ημερών τί είναι; Κάτι σαν προκαταβολή;

Ναι. Επίσης, μην μπερδεύεις τις εισφορές για σύνταξη με τις εισφορές για υγεία. Οι εισφορές για υγεία από την πλευρά του εργαζόμενου είναι μόνο 2,05%. Εκεί που σε γδέρνουν είναι για τη σύνταξη. Δηλαδή για έναν μισθό 2060€ μικτά (1500€ καθαρά) έχει δώσει για την υγεία 42€ σε έναν μήνα, δηλαδή στις 50 ημέρες κάπου στα 60€. Στην πράξη έχεις δώσει μόνο τα 42€, αφού ο δεύτερος μήνας δεν έχει κλείσει στις 50 ημέρες. Δεν είναι κανά εξωπραγματικό ποσό ως προαπαιτουμενο για να ξεκινήσει η πλήρης κάλυψη σου. Στην ουσία περιμένουν την οριστικοποίηση του πρώτου μήνα εισφορών όπου μέχρι να γίνει δεν έχεις πληρώσει τίποτα.

Επεξ/σία από giwrgostr
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, funbreaker είπε

Πού το στέλνω το μήνυμα;

Το είχα στείλει στο αρμόδιο ΕΦΚΑ που ανήκω , αφου είχα συνδεθει με κωδικούς taxinet .

Με τη παρακάτω αιτιολόγηση: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ: Ασφαλιστική Ικανότητα (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)

Δημοσ.
34 minutes ago, meletis_m said:

Το είχα στείλει στο αρμόδιο ΕΦΚΑ που ανήκω , αφου είχα συνδεθει με κωδικούς taxinet .

Με τη παρακάτω αιτιολόγηση: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ: Ασφαλιστική Ικανότητα (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)

Έστειλα αίτημα. Το αίτημα ισοδυναμεί με ραντεβού; Γιατί μου έβγαλε και μια ημερομηνία και ώρα ενώ είχα βάλει πως δεν θέλω επίσκεψη.

Δημοσ.
10 ώρες πριν, funbreaker είπε

Έστειλα αίτημα. Το αίτημα ισοδυναμεί με ραντεβού; Γιατί μου έβγαλε και μια ημερομηνία και ώρα ενώ είχα βάλει πως δεν θέλω επίσκεψη.

Εμένα μου το έφτιαξαν από απόσταση και απάντησαν στο αίτημα 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...