Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, chek2fire είπε

Η κατάντια και  παρακμή του pc hardware κυρίως με ευθύνη της Nvidia.

Αντί να μειώνουμε την ενέργεια και το μέγεθος του hardware όχι μόνο δημιουργούν φοβερά ενεργοβόρα συστήματα αλλά και κάρτες γραφικών που ζητάνε και στηρίγματα για να μην σπάσουν τις mobo.

Η ενεργεια εχει μειωθει, συγκριτικα με μικροτερες αναλυσεις. Προφανως, η τεχνολογια προχωραει και δεν μπορει να μεινει στασιμη. 

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρέπει άμεσα να σταματήσει η παραγωγή τέτοιον προκλητικών components, οι content creators και οι επαγγελματίες να αλλάξουν επάγγελμα, και εν πάσει περιπτώση να ρωτήσουν τους σχολιαστές του insomnia που παίζουν παιχνίδια πως γίνεται η "δουλεία". 

Επεξ/σία από Fotoalexandros
  • Haha 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Architekt είπε

Στα 3000w θες ξεχωριστή ασφάλεια κ καλωδίωση στον πίνακα!

Νταξει , αμα καταργησεις τον θερμοσιφωνα  δεν τιθεται θεμα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Η ενεργεια εχει μειωθει, συγκριτικα με μικροτερες αναλυσεις. Προφανως, η τεχνολογια προχωραει και δεν μπορει να μεινει στασιμη. 

θεωρείς εσύ ότι προχωράει μπροστά η τεχνολογία με συσκευές τόσο ενεργοβόρες και υπερμεγεθή? 

Στο σύνολο της τεχνολογίας είναι μικρότερο μέγεθος και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Στο μόνο τομέα που συμβαίνει το αντίθετο είναι στις κάρτες γραφικών και κυρίως με ευθύνη της Nvidia. Καμία καινοτομία και έρευνα στο hardware. Αναμασημένο φαγητό και με κόστος στο θεό. 

Επεξ/σία από chek2fire
  • Like 2
  • Haha 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Architekt είπε

Στα 3000w θες ξεχωριστή ασφάλεια κ καλωδίωση στον πίνακα!

Προφανώς είσαι ηλεκτρολόγος για να το λες αυτό αλλά εξήγησε μου γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί θες ξεχωριστή καλωδίωση στον πίνακα και ξεχωριστή ασφάλεια;

3000/230 = 13Α 

Δεν είναι σπάνιο ένα δωμάτιο να έχει ασφάλεια 16Α ακόμη και παραπάνω πχ 20 ή 25. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Zengar Zombolt είπε

ειχα μια σομπα με 3000 watt καποτε
εκαιγε τον κωλο της 
Spider Man Lol GIF

Για όσους όντως καίνε AC ή/και σόμπες για να θερμανθούν νομίζω τα AI/Crypto rigs ειναι η καλύτερη λύση για θέρμανση στο σπίτι γιατί και το ζεσταίνουν (όλα τα watt που καταναλώνουν γίνονται θερμότητα!! άρα είναι ισοδύναμα με οτιδήποτε καίει αντίστοιχα watt σε σόμπα/αερόθερμο ) με την διαφορά ότι θα έχεις και ένα εισόδημα (μπορεί ανάλογα την περίπτωση και την συγκυρία να είναι μικρότερο απο το κόστος ρεύματος αλλά αν σκεφτείς ότι ανάβοντας σόμπα θα πλήρωνες το 100% του κόστους ρεύματος χωρίς να έχεις εισόδημα τότε καταλαβαίνεις ότι συμφέρει) 

Εγώ απορώ γιατί είμαστε τόσο πίσω σε αυτό τον τομέα θέλω να πω "πενία τέχνας κατεργάζεται" αλλά δεν το "κατεργαστήκαμε" αυτό στην ελλάδα ακόμη. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Haha 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, chek2fire είπε

θεωρείς εσύ ότι προχωράει μπροστά η τεχνολογία με συσκευές τόσο ενεργοβόρες και υπερμεγεθή? 

Στο σύνολο της τεχνολογίας είναι μικρότερο μέγεθος και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Στο μόνο τομέα που συμβαίνει το αντίθετο είναι στις κάρτες γραφικών και κυρίως με ευθύνη της Nvidia. Καμία καινοτομία και έρευνα στο hardware. Αναμασημένο φαγητό και με κόστος στο θεό. 

Τι να σου πω, η 3070 μου καταναλώνει λιγότερα από την 1080τι, και είναι δυνατότερη. 🤷🏻

Σε όλους τους κλάδους βλέπεις βελτιώσεις στην ενέργεια, σε σχέση με των ίδιων προδιαγραφών σε δυνατότητες προϊόντα. Αλλά πάντα θα υπάρχει και εξέλιξη 

• Like 1
Δημοσ.
2 hours ago, BadIronTree said:

230v Τριφασικό Βιομηχανική πρίζα  Μπλε IP44  λογικά  θέλει :P 

xlarge_20220214111813_geyer_reymatodotis

Οι τριφασικές αγαπητέ είναι κόκκινες, οι μπλέ είναι μονοφασικές. Μπορείς απλά να πεις μια μπλέ μονοφασική αποκλειστικά για το συγκεκριμένο τροφοδοτικό.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Προφανώς είσαι ηλεκτρολόγος για να το λες αυτό αλλά εξήγησε μου γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί θες ξεχωριστή καλωδίωση στον πίνακα και ξεχωριστή ασφάλεια;

3000/230 = 13Α 

Δεν είναι σπάνιο ένα δωμάτιο να έχει ασφάλεια 16Α ακόμη και παραπάνω πχ 20 ή 25. 

ένα τροφοδοτικό 3kW στην ακραία περίπτωση που έχεις μηχάνημα με τέτοια κατανάλωση θα τραβήξει ένα ρεύμα που πλησιάζει τα 16Α, οπότε σε αυτή την γραμμή δεν θα μπορεί να συνδεθεί κάτι άλλο.

20 ή 25Α δεν χρησιμοποιούνται σε γραμμές ρευματοδοτών.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, nvel είπε

ένα τροφοδοτικό 3kW στην ακραία περίπτωση που έχεις μηχάνημα με τέτοια κατανάλωση θα τραβήξει ένα ρεύμα που πλησιάζει τα 16Α, οπότε σε αυτή την γραμμή δεν θα μπορεί να συνδεθεί κάτι άλλο.

20 ή 25Α δεν χρησιμοποιούνται σε γραμμές ρευματοδοτών.

Ηλεκτρολόγος δεν είμαι αλλά ξέρω απο PC και μπορώ να πω με σιγουριά τα εξής:

α) Στη φωτό φαίνεται να έχει 80plus platinum rating άρα έχει 91% αποδοτικότητα αν είναι συνδεδεμένο σε παροχή 230v (89% σε 115v) που σημαίνει ότι αν κληθεί να δώσει 3000w θα τραβήξει απο την μπρίζα ~3270 watt. 

β) To πρότυπο ATX 3.0 προβλέπει έως και 200% spikes για 100μs (μικροσεκόντ  όχι μίλισεκόντ που ειναι ms ) που αποκλείεται να επηρεάσουν την 16Α ασφάλεια γιατί αν και θα μιλάμε για 26Α η διάρκεια είναι τόσο μικρή που δεν παίζει καν να ανεβεί η θερμοκρασία στα καλώδια πόσο μάλλον στην ίδια την ασφάλεια. 

Απο εκει και πέρα το τροφοδοτικό πρέπει να έχει σύστημα ασφαλείας OPP και OCP (που αν ήταν κινεζιά ναι ίσως να μην είχε αλλά δεν παίζει το συγκεκριμένο να μην έχει και να πωλείται στην Ευρώπη και μάλιστα απο την ASUS ) OPP και OCP σημαίνει overpower protection και overcurrent protection αντίστοιχα.

Το OPP θα κλείσει το τροφοδοτικό (και PC) αν συνεχίσει να έχει "ζήτηση" για ρεύμα απο τα υποσυστήματα πάνω απο το 110% του μέγιστου των προδιαγραφών του τροφοδοτικού (εδώ 3000 watt) για πάνω απο 100μs 

το OCP ειναι πιο ακαριαίο αν κάποιο απο τα 12v rails (κάθε ξεχωριστό κίτρινο καλώδιο) τραβήξει παραπάνω απόσο πρέπει κατευθείαν κλείνει τα πάντα. 

γ) Το max tdp των υποσυστημάτων με την σειρά του έχει και αυτό αντίστοιχες ασφάλειες και τα όρια δεν τα φτάνεις εύκολα δηλαδή μια 5090 συνήθως το 99.9% του χρόνου δεν θα τραβάει 575 watt και έχει αντίστοιχες ασφάλειες για spikes 

Άρα απο τα α,β,γ (και απο το γεγονός πως για να τα πουλάει η ASUS πάει να πει πως έχει άδεια να το κάνει και άρα τηρεί προδιαγραφές για οικιακή συσκευή σε μονοφασική παροχή)  νομίζω πως ο κανόνας αυτός ίσως εφαρμόζει για "κοινά" ή άλλου είδους τροφοδοτικά ή συσκευές (πχ φούρνος κτλ) και όχι για τροφοδοτικά υπολογιστών άρα σε μια 16άρα ασφάλεια θα ειναι μια χαρά αρκει να μην ανοίξεις και 2000 watt θερμοσίφωνα ταυτόχρονα και έχεις τον server στο 100% για ώρα xD 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ.

4 ώρες πριν, Sheogorath είπε

Μην τα γραφετε με ΑΙ ρε παιδιά, βγάζει μάτι.

Και παράδειγμα 120V σε Ελλάδα. Πείτε το chatgpt ότι βρισκόμαστε Ελλάδα τουλάχιστον...

Το ενα ειναι σιγουρα ηδη βγαλμενο.
Γιατι κοιτα (με το αλλο ματι σου) που αναφερει ο συντακτης
αυτο που λες οτι δεν ανεφερε λογω ΑΙ

Αναφορά σε κείμενο

Άλλωστε, μια τυπική αμερικανική πρίζα 15 ampere και 120 volt

Τσαμπα κραχτης εισαι :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...