dimlevi Δημοσ. 27 Μαϊου Δημοσ. 27 Μαϊου Καλησπερα ειμαι 32 ετων και σκεφτομαι να ξεκινησω γερμανικα η ισπανικα ιδιαιτερα. Ξερω πολυ καλα αγγλικα (C2). Ειμαι αναμεσα στο να ξεκινησω ισπανικα γιατι μαρεσει περισσοτερο η γλωσσα και θεωρειται πιο ευκολη να τη μαθω και γερμανικα γιατι θα μου ειναι πιο χρησιμη στην ευρωπη αν θελω να μετακομισω γερμανια/ελβετια για καλυτερη ποιοτητα ζωης κατι το οποιο εχω υποψιν μελλοντικα. Μια επιλογη ειναι να μαθω και τις 2 αλλα δε ξερω απο ποια να ξεκινησω. Προτασεις?
Kagome Δημοσ. 29 Μαϊου Δημοσ. 29 Μαϊου Τι θα μάθεις πιο ευχάριστα; Άλλο μια romance γλώσσα κι άλλο μία germanic. Εγώ ψηφίζω ισπανικά πάντως.
Chloe2 Δημοσ. 31 Μαϊου Δημοσ. 31 Μαϊου Στις 29/5/2025 στις 10:03 ΜΜ, Kagome είπε Εγώ ψηφίζω ισπανικά πάντως. Το ίδιο και εγώ. Εάν θες να πας Ελβετία χρήσιμα είναι και τα γαλλικά. 1
epp Δημοσ. 31 Μαϊου Δημοσ. 31 Μαϊου ρε φιλε να μαθεις ισπανικα να τα κανεις τι; αν γουσταρεις απλα σαν χομπι και για διακοπες οκ μαθε. Για δουλεια δεν εχει καμια απολυτως αξια, η μιση ισπανια ειναι στην κεντρικη ευρωπη για δουλεια. 1
michael92 Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Στις 27/5/2025 στις 9:46 ΜΜ, dimlevi είπε Καλησπερα ειμαι 32 ετων και σκεφτομαι να ξεκινησω γερμανικα η ισπανικα ιδιαιτερα. Ξερω πολυ καλα αγγλικα (C2). Ειμαι αναμεσα στο να ξεκινησω ισπανικα γιατι μαρεσει περισσοτερο η γλωσσα και θεωρειται πιο ευκολη να τη μαθω και γερμανικα γιατι θα μου ειναι πιο χρησιμη στην ευρωπη αν θελω να μετακομισω γερμανια/ελβετια για καλυτερη ποιοτητα ζωης κατι το οποιο εχω υποψιν μελλοντικα. Μια επιλογη ειναι να μαθω και τις 2 αλλα δε ξερω απο ποια να ξεκινησω. Προτασεις? Σαν κάποιος που έμαθε και τα 2 (DELE C1, Zertifikat B2), θα σε συμβούλευα να ξεκινήσεις με τα ισπανικά και αργότερα προχωράς και στα γερμανικά. Εφόσον έχεις πάρει φαντάζομαι το C2 σε νεαρή ηλικία και έχεις επαφή με τα αγγλικά σε καθημερινή βάση, το passive vocabulary σου θα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο περίπου ~20.000 λέξεων. Αυτό σου δίνει τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με έναν 18χρονο που ναι μεν έχει C2, αλλά έχει το μισό λεξιλόγιο από εσένα καθαρά λόγω μιας δεκαπενταετίας λιγότερης επαφής με τη γλώσσα. Πίστεψε με η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα, καθώς μόλις ξεπεράσεις το νηπιακό στάδιο, θα αρχίσεις να αναγνωρίζεις cognates για πλάκα. Επίσης, στο γραμματικό κομμάτι το μόνο δύσκολο είναι τα ρήματα και η υποτακτική. Όλα τα άλλα είναι πανεύκολα. Στο κομμάτι της προφοράς, υπάρχουν ελάχιστες διαφορές με τα ελληνικά. Δεν έχουν ήχους όπως το ζ και το τζ, ενώ εμείς δεν έχουμε το rr και προφέρουμε το δ και το ντ καθώς και το β και το μπ σαν ξεχωριστά σύμφωνα, ενώ για τους Ισπανούς είναι ένας ενδιάμεσος ήχος. Όσον αφορά τα γερμανικά, δεν έχουν ιδιαίτερα δύσκολα ρήματα, αλλά έχουν πτώσεις και ειδικότερα τη δοτική που δεν υπάρχει στα νέα ελληνικά. Επίσης, τα ουσιαστικά και τα επίθετα έχουν διαφορετική κλίση (κάτι που ελάχιστοι επισημαίνουν) καθώς και η κλίση διαφέρει ανάλογα με το αν το άρθρο είναι οριστικό ή αόριστο. Ακόμη, έχεις ένα παραπάνω άρθρο σε σχέση με τα ισπανικά. Πρακτικά όταν δεν είσαι σίγουρος για το άρθρο μιας λέξης, έχεις 33% πιθανότητα να το μαντέψεις σωστά αντί για 50%. Η σύνταξη είναι επίσης μεγάλο παλούκι και θα πρέπει να μάθεις πότε πρέπει να βάζεις κόμμα. Το τελευταίο δεν πρόκειται για μικρό ορθογραφικό λαθάκι. Αν βάλεις κόμμα σε λάθος σημείο, η όλη σύνταξη της πρότασης θα βγει λάθος. Η προφορά είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά τουλάχιστον δεν έχεις την ηλιθιότητα των αγγλικών όπου δεν είσαι σίγουρος πως προφέρεται μια άγνωστη λέξη. Έχεις 8 βασικά φωνήεντα a, e, i, o, u, ä, ö, ü που διακρίνονται σε βραχέα και μακρά + το schwa ə (σύνολο 17), το οποίο αν και μοιάζει με το αγγλικό schwa έχει μικροδιαφορές. Το λεξιλόγιο είναι και αυτό μεγάλο θέμα. Όχι μόνο το κοινό λεξιλόγιο αγγλικών-γερμανικών είναι το μισό σε σχέση με αυτό των αγγλικών-ισπανικών, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να αναγνωρίσεις τα cognates. Π.χ der Dieb = the thief tief = deep die Zeit = the time (tide) nah = nigh der Wind = the wind που είναι προφανές αλλά "to wind"/turn = wenden αντίθετα, στα ισπανικά έχεις άπειρα ευκολάκια τύπου: la nación = the nation la tentación = the temptation la incarceración = the incarceration obtener = obtain contener = contain entretener = entertain pertenecer = pertain Και οι 2 γλώσσες θα ενισχύσουν τα αγγλικά σου. Τα ισπανικά θα ενισχύσουν το λεξιλόγιο σου ακόμα περισσότερο, ενώ τα γερμανικά θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα τα Early Modern English (π.χ γιατί λέγαν "thou" ή "I am become") καθώς και θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια επιφανειακή κατανόηση των Old English (σε πολύ μικρότερο βαθμό από το αν μάθαινες ολλανδικά βέβαια). Επεξ/σία 2 Ιουνίου από michael92
vamvakoolas Δημοσ. 3 Ιουνίου Δημοσ. 3 Ιουνίου (επεξεργασμένο) On 27/05/2025 at 20:46, dimlevi said: Καλησπερα ειμαι 32 ετων και σκεφτομαι να ξεκινησω γερμανικα η ισπανικα ιδιαιτερα. Ξερω πολυ καλα αγγλικα (C2). Ειμαι αναμεσα στο να ξεκινησω ισπανικα γιατι μαρεσει περισσοτερο η γλωσσα και θεωρειται πιο ευκολη να τη μαθω και γερμανικα γιατι θα μου ειναι πιο χρησιμη στην ευρωπη αν θελω να μετακομισω γερμανια/ελβετια για καλυτερη ποιοτητα ζωης κατι το οποιο εχω υποψιν μελλοντικα. Μια επιλογη ειναι να μαθω και τις 2 αλλα δε ξερω απο ποια να ξεκινησω. Προτασεις? σαφως πιο ευκολη γλωσσα τα Ισπανικα. Γερμανικα αν δε σου αρεσουν λιγο και δε καταλαβεις τη λογικη τοτε στην ηλικια σου θα δυσκολευτεις χρονικα. Εχοντας ταξιδεψει σε ολο το κοσμο, Γερμανικα (βασικα που ξερω) χρειαστηκαν στη Γερμανια και λιγο Λουξεμβουργο/Αυστρια. Ισπανικα; Δεν ξερω καθολου (αν και μιλαω Γαλλικα που μοιαζουν περιεργως) αλλα πιστεψε με αν δουλευεις σε πολυεθνικη εταιρια ειναι προσον. Ολη σχεδον η νοτια Αμερικη μιλαει ισπανικα καθως και σχεδον δευτερη γλωσσα στην Αμερικη (!). Ποσες φορες σκιλιομετανιωσα που διαλεξα λαθος γλωσσα. Το σημαντικο, ξαναγραφω, ειναι να σου αρεσει η γλωσσα και ο πολιτισμος και τελος να μπορεις με καποιο τροπο να κανεις εξασκηση....γιατι με τα χρονια ειναι βεβαιο οτι αρχιζεις και ξεχνας Επεξ/σία 3 Ιουνίου από vamvakoolas
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα