George10001 Δημοσ. 1 Ιουνίου Δημοσ. 1 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σε ολους, πολλές φορές σε πατατες που αγοραζω απο σουπερ μαρκετ ή και απο παραγωγους, ενω οταν τις καθαριζουμε ειναι μια χαρα στην όψη, οταν τις ψηνουμε φουρνο ή τις βραζουμε στην κατσαρόλα, μετά, εμφανίζουν μαύρα στίγματα ή γενικά μαυρίζουν, μερικες στην επιφανεια κυριως, άλλες και μέσα και έντονα, καποιες περισσότερο, αλλες λιγότερο. Συνηθως οσες μαυρίζουν, εχουν και οχι τοσο καλή γευση και μυρωδιά (οχι οτι τις τρώμε, απλα δοκιμασαμε σημεια που δεν ηταν μαυρα απο περιεργεια). Ειτε τις εχουμε μαγειρεψει με λιγο εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ειτε σκέτες χωρις καθολου λάδι καποιες φορές, παλι εμφανιζουν αυτα τα μαυρα σημεια. Καποιες άλλες ομως πατατες που θα παρουμε, ειναι αλλες παρτίδες στο σουπερ μαρκετ ανα χρονικες περιοδους, Δεν μαυριζουν καθολου. Γνωριζει κανεις απο τι μπορει να μαυρίζουν οι πατατες; (σημειωτέον, Δεν μιλάω για τηγάνισμα, αναφερομαι σε ψησιμο στο φουρνο και σε βρασιμο σε κατσαρόλα) και γνωριζει καποιος να προτεινει καποια "μαρκα" απο πατατες, ή γενικα καποιες πατατες σε καποιο σουπερ μαρκετ ή καταστημα στη Θεσσαλονίκη, ή καποιον παραγωγό στον οποιο μπορω να απευθυνθώ που κανει παραδοση στην Θεσσαλονικη με καλής ποιοτητας πατατες ; Ευχαριστώ. Επεξ/σία 1 Ιουνίου από George10001
giwrgostr Δημοσ. 1 Ιουνίου Δημοσ. 1 Ιουνίου Απ' ότι μου έχει πει ο έμπορος στη λαική, το αν οι πατάτες θα μαυρίσουν δεν έχει να κάνει με την ποιότητα, αλλά με την ποικιλία τους. Πχ εμένα με ρωτάει τι θέλω να φτιάξω και μου λέει ποιες να πάρω από τις διάφορες που έχει για να μη μαυρίσουν. Αν δεν έχεις δοκιμάσει ήδη, οι κόκκινες πατάτες είναι πολύ καλές. 2
zio10 Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου Οι περισσότεροι θεωρούμε όλες τις πατάτες ένα πράγμα αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες για διαφορετικές χρήσεις όπως γράφτηκε. (εγώ είμαι στην πρώτη κατηγορία, όλες ένα πράγμα τις θεωρώ ) 1
fitsoulas2024 Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου 3 ώρες πριν, George10001 είπε Καλησπέρα σε ολους, πολλές φορές σε πατατες που αγοραζω απο σουπερ μαρκετ ή και απο παραγωγους, ενω οταν τις καθαριζουμε ειναι μια χαρα στην όψη, οταν τις ψηνουμε φουρνο ή τις βραζουμε στην κατσαρόλα, μετά, εμφανίζουν μαύρα στίγματα ή γενικά μαυρίζουν, μερικες στην επιφανεια κυριως, άλλες και μέσα και έντονα, καποιες περισσότερο, αλλες λιγότερο. Συνηθως οσες μαυρίζουν, εχουν και οχι τοσο καλή γευση και μυρωδιά (οχι οτι τις τρώμε, απλα δοκιμασαμε σημεια που δεν ηταν μαυρα απο περιεργεια). Ειτε τις εχουμε μαγειρεψει με λιγο εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ειτε σκέτες χωρις καθολου λάδι καποιες φορές, παλι εμφανιζουν αυτα τα μαυρα σημεια. Καποιες άλλες ομως πατατες που θα παρουμε, ειναι αλλες παρτίδες στο σουπερ μαρκετ ανα χρονικες περιοδους, Δεν μαυριζουν καθολου. Γνωριζει κανεις απο τι μπορει να μαυρίζουν οι πατατες; (σημειωτέον, Δεν μιλάω για τηγάνισμα, αναφερομαι σε ψησιμο στο φουρνο και σε βρασιμο σε κατσαρόλα) και γνωριζει καποιος να προτεινει καποια "μαρκα" απο πατατες, ή γενικα καποιες πατατες σε καποιο σουπερ μαρκετ ή καταστημα στη Θεσσαλονίκη, ή καποιον παραγωγό στον οποιο μπορω να απευθυνθώ που κανει παραδοση στην Θεσσαλονικη με καλής ποιοτητας πατατες ; Ευχαριστώ. Αν εχεις καθαρισει καλα τη πατατα δε θα βγουν στιγματα απο μονα τους. Να τις ξεπλενεις καλα με νερο για να βεβαιωνεσαι οτι δεν υπαρχει κατι που πρεπει να αφαιρεθει. Εν τω μεταξυ οι πατατες οταν τις ξεφλουδισεις, αν τις αφησει λιγο παραπανω στον αερα μαυριζουν, υποθετω αυτο το γνωριζεις. Καλυτερες πατατες θεωρουνται οι Κυπρου, γιαυτο ειναι οι πιο ακριβες. Και οι Νευροκοπιου καλες ειναι. Χειροτερες ειναι οι Αιγυπτου. 1
The_Judas Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Συνήθως μαυρίζουν αν μείνουν καιρό αποθηκευμένες. Δεν παίζει ρόλο αν είναι καλή η ποιότητά τους. Το μαύρισμα δεν είναι επικίνδυνο. Το πρόβλημα είναι ότι πρασινίζουν ή βγάζουν πολλές φύτρες. τότε γίνονται πιο τοξικές. Επεξ/σία 2 Ιουνίου από The_Judas 1
LabrakisG1992 Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Η μανα μου αφου τις καθαρισει τις βαζει σε νερο για καποια ωρα, και μετα ξεκινασει πχ τηγανισμα. Δεν ξερω γιατι αλλα ισως αξιζει να το δοκιμασεις. Επεξ/σία 2 Ιουνίου από LabrakisG1992
Morosana Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου Γενικός κανόνας είναι ότι οι πιο κίτρινες πατάτες είναι για τηγάνι ενώ οι πιο λευκές για φούρνο βραστές κτλ. Όταν τις καθαρίσεις και τις βάλεις σε ένα μπωλ με νερό δεν πρόκειται να μαυρίσουν και καλό θα είναι να τις ξεπλύνεις μια δυο φορές για να φύγει το περιττό άμυλο. Επίσης ένα καλό κόλπο για τις τηγανητές είναι όταν είναι κομμένες και μέσα στο νερό να τους ρίξεις λίγο λευκό ξύδι που τις κάνει πιο τραγανές. 2 2
jimakos00 Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου 7 ώρες πριν, LabrakisG1992 είπε Η μανα μου αφου τις καθαρισει τις βαζει σε νερο για καποια ωρα, και μετα ξεκινασει πχ τηγανισμα. Δεν ξερω γιατι αλλα ισως αξιζει να το δοκιμασεις. Τις βάζει στο νερό γιατί άμα τις αφήσει έξω μέχρι να τις καθαρίσει όλες και τις τηγανίσει θα μαυρίσουν. Άμα καθαρίσεις 2 πατάτες, τις πετάς κατευθείαν στο τηγάνι. 1
Lewnidas1995 Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 12 hours ago, Morosana said: Γενικός κανόνας είναι ότι οι πιο κίτρινες πατάτες είναι για τηγάνι ενώ οι πιο λευκές για φούρνο βραστές κτλ. Όταν τις καθαρίσεις και τις βάλεις σε ένα μπωλ με νερό δεν πρόκειται να μαυρίσουν και καλό θα είναι να τις ξεπλύνεις μια δυο φορές για να φύγει το περιττό άμυλο. Επίσης ένα καλό κόλπο για τις τηγανητές είναι όταν είναι κομμένες και μέσα στο νερό να τους ρίξεις λίγο λευκό ξύδι που τις κάνει πιο τραγανές. η σπουντα (σ.σ. ρατσα πατατας) ειναι λευκη και ειναι οτι πιο νοστιμο μπορεις να βαλεις στο τηγανι σου. κατα τα αλλα στον TS , οτι σου ειπαν τα παιδια. Ισως μαυριζουν γιατι ειναι περσινες αρα εχουν φερει φυτρα κλπ. Επισης να αποφευγετε τις τελειως τελειως φρεσκες παιδια, δηλαδη αυτες που βλεπετε στα ραφια να ξεφλουδιζουν. Θελει λιγο αν σιτεψει η πατατα Επεξ/σία 2 Ιουνίου από Lewnidas1995
George10001 Δημοσ. 3 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 3 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 15 hours ago, The_Judas said: Συνήθως μαυρίζουν αν μείνουν καιρό αποθηκευμένες. Δεν παίζει ρόλο αν είναι καλή η ποιότητά τους. Το μαύρισμα δεν είναι επικίνδυνο. Το πρόβλημα είναι ότι πρασινίζουν ή βγάζουν πολλές φύτρες. τότε γίνονται πιο τοξικές. Αυτη ειναι και η δικη μου εικασία. Θεωρώ οτι εχει να κανει με την αποθηκευση και οτι οσες μαυρίζουν εχουν μείνει καρό αποθηκευμένες οπως λες. Το θεμα ειναι που να βρουμε καλη πατατα που δεν ειναι καιρο αποθηκευμένη... On 01/06/2025 at 21:20, giwrgostr said: Απ' ότι μου έχει πει ο έμπορος στη λαική, το αν οι πατάτες θα μαυρίσουν δεν έχει να κάνει με την ποιότητα, αλλά με την ποικιλία τους. Πχ εμένα με ρωτάει τι θέλω να φτιάξω και μου λέει ποιες να πάρω από τις διάφορες που έχει για να μη μαυρίσουν. Αν δεν έχεις δοκιμάσει ήδη, οι κόκκινες πατάτες είναι πολύ καλές. δεν εχει να κανει με την ποικιλία τους. εχω δοκιμασει ιδια ποικιλια απο αλλες παρτίδες κωδικους παραγωγου στο σουπερ μαρκετ που αναγραφει πανω το διχτακι, καποιες παρτιδες μαυρισαν, καποιες οχι, η ποικιλια ηταν ιδια. Επεξ/σία 3 Ιουνίου από George10001
Mhdenistis Δημοσ. 3 Ιουνίου Δημοσ. 3 Ιουνίου Πιθανότατα φταίει το σκεύασμα στο οποίο τις βάζεις όπως έχει συμβεί και σε εμένα πολλές φορές στο τηγάνι, επίσης πρέπει να είναι καλοκομμένες και όσο το δυνατό λιγότερο υγρές.
mike15 Δημοσ. 3 Ιουνίου Δημοσ. 3 Ιουνίου (επεξεργασμένο) νομιζω οτι σου ειχα πει αλλα θα το ξαναπω. πανε στον μασουτη ,νομιζω και αβ, σημερα και δες την πατατα αχαιας που εχουν χυμα.δεν εχουν ολοι μασουτηδες την ιδια πατατα προελευση,πρεπει να ψαξεις.στο γκραντ της θερμης εχει τωρα. ειναι φρεσκια και ειναι οτι καλυτερο εχεις φαει στην καλυτερη τιμη,περιπου 0,9-1 ευρω.ειναι απο μεσα κιτρινη αλλα οτι και αν την κανεις ειναι απιθανη.φουρνο με σκετη τσιπς με αλατι και ριγανολαδο θα γλυφεις τα δαχτυλα σου.δεν συζηταω με λιγη παντσετα απο πανω τι γευση θα παρει.προχθες εκανα,κολαση! η πατατα ρουφηξε το λιπος και τραγανισε. αυτη μαζι με την πατατα ναξου για εμενα ειναι οι καλυτερες.φετος η αχαιας ειχε πολυ παραγωγη,τρωω εδω και 2 μηνες σχεδον και συνεχιζει. συνηθως τελειωνει τετοια εποχη.η ναξου ειναι η πιο ακριβη αλλα αξιζει.σταθερη αξια. αυτες τις 2 ειναι για ολα. Επεξ/σία 3 Ιουνίου από mike15
SagoniasSlutRos Δημοσ. 3 Ιουνίου Δημοσ. 3 Ιουνίου Aλλες ποικιλιες βγαζουν χειμωνα, αλλες καλοκαιρι. Αλλες κανουν για τηγανι και αλλες για φουρνο. Σε λαικες γενικα "βαφτιζουν" πατατες Αιγυπτου για Ναξου/Κυπρου/Νευροκοπιου, οποτε δεν μπορεις να εισαι σιγουρος τι αγοραζεις. Πιο safe ειναι να παρεις δυχτακι απο σουπερ μαρκετ. 1 1
phanispal Δημοσ. 3 Ιουνίου Δημοσ. 3 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Η πλειοψηφία πρέπει να είναι Αιγύπτου και λοιπών αμφιβόλου προέλευσης χωρών, βαφτισμένες εδώ από τους πονηρούς. Το αστείο με την πατάτα Νάξου ειδικά, δεν έχει προηγούμενο. Να βγαίνουν παραγωγοί σε εκπομπές και να λένε ότι την ώρα που μιλούσαν η Νάξος δεν είχε ούτε μισό κιλό, θα έβγαιναν μετά από 2 εβδομάδες και μάλιστα σε πολύ μικρό μέγεθος. Στους πάγκους εν τω μεταξύ τόνοι φρέσκιας πατάτας Νάξου. Επεξ/σία 3 Ιουνίου από phanispal 3
Super Moderators Thresh Δημοσ. 3 Ιουνίου Super Moderators Δημοσ. 3 Ιουνίου 3 hours ago, mike15 said: αυτη μαζι με την πατατα ναξου για εμενα ειναι οι καλυτερες Υπάρχει φέτος παραγωγή?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα