phanispal Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου Είχε συζητηθεί κάποια στιγμή εδώ το θέμα της μετάλλαξης των σπόρων, αλλά δε θυμάμαι τι είχε γραφτεί. Μπας και γνωρίζει κανείς;
thomasG4 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 2 minutes ago, phanispal said: Είχε συζητηθεί κάποια στιγμή εδώ το θέμα της μετάλλαξης των σπόρων, αλλά δε θυμάμαι τι είχε γραφτεί. Μπας και γνωρίζει κανείς; Δες αυτό το ντοκιμαντέρ. Με πολύ απλά λόγια: Μετά από χρόνια διασταυρώσεων διαφόρων ειδών που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά το κάθε ένα, έχουμε καταλήξει να τελειοποιήσουμε τη διάρκεια που κρατάνε φρούτα και λαχανικά σε σχέση με το παρελθόν (ένα παράδειγμα που δίνουν είναι και η ντομάτα που παλιά άντεχε πολύ λίγες μέρες), αλλά χάνουν πάρα πολύ σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά. Γίνονται κάποιες προσπάθειες να βελτιωθεί κάπως η γεύση με καινούρια υβρίδια, αλλά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ κάτω σε προτεραιότητα για τις μεγάλες εταιρείες που φτιάχνουν τους σπόρους. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των ποικιλιών ανήκει στις 2-3 μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν επίσημες πατέντες. 1
iorant Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 16 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Δλδ οι βουλγαροι εξαγουν μονο το μη ποιοτικο μελι τους. Φιλε μου αυτο δεν ακουγεται και πολυ σοβαρο. Εξαγεις τον αφρο σου, οχι τη σαβουρα σου. Ελληνικο μελι εισαγουν καθολου? και τι εισαγουν το καλο ή το κακο μας? Το πραγμα μου θυμιζει τους ιταλους που ισχυριζονται οτι εχουν το καλυτερο λαδι, αλλα εισαγουν σε τεραστιες ποσοτητες το δικο μας, και κατοπιν το αναμειγνυουν με δικες τους ποικιλιες για να τις βελτιωσουν. Μιλαμε για το μελι της λιανικης που βρισκεις στα σουπερμαρκετ. Τα ελληνικα επωνυμα ειναι ακριβα και παχυρευστα. Τα βουλγαρικα ή τα μισο-μισο ειναι φτηνα και αραια σαν σιροπι. Οι Βούλγαροι εξάγουν όλες τις ποιότητες αφού οι τιμές που βρίσκουν στην εξαγωγή είναι πολύ πιο δυνατές από την εγχώρια αγορά. Στην Ελλάδα έρχεται το "σιρόπι" διότι αυτό μας χρειάζεται, για προσμίξεις , αύξηση όγκου κτλπ. Ελληνικό μέλι εισάγουν πευκόμελο , σε μικρές ποσότητες , λόγω κόστους , επειδή δεν ευδοκιμεί στην περιοχή το έντονο που θα προκαλέσει το μελίτωμα.Μεγαλυτερη εισαγωγή κάνουν από την Τουρκία. Και το μέλι ζαχαροπλαστικής το βρίσκεις στην λιανική , είναι ποιότητα , δεν απαγορεύεται . Όσο για τους Ιταλούς , μπορούν και το κάνουν και μπράβο τους, αν μπορούν και οι Βούλγαροι με το μέλι ,τους βγάζω το καπέλο. Παντός οι Ιταλοί δεν είναι μόνο στο ελαιόλαδο, πολύ απλά θα σου πω το εξής: είναι η δεύτερη (μετά την Τουρκία) μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη σε βαμβακοσπορο ζωοτροφής δίχως να παράγει καθόλου. Σου φαίνεται περίεργο; Ενώ εμείς είμαστε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγη βαμβακιού [(Ισπανία ,Βουλγαρία, Γαλλια(φαρμακευτικό κυρίως)]
zio10 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 1 ώρα πριν, iorant είπε Οι Βούλγαροι εξάγουν όλες τις ποιότητες αφού οι τιμές που βρίσκουν στην εξαγωγή είναι πολύ πιο δυνατές από την εγχώρια αγορά. Στην Ελλάδα έρχεται το "σιρόπι" διότι αυτό μας χρειάζεται, για προσμίξεις , αύξηση όγκου κτλπ. Ελληνικό μέλι εισάγουν πευκόμελο , σε μικρές ποσότητες , λόγω κόστους , επειδή δεν ευδοκιμεί στην περιοχή το έντονο που θα προκαλέσει το μελίτωμα.Μεγαλυτερη εισαγωγή κάνουν από την Τουρκία. Και το μέλι ζαχαροπλαστικής το βρίσκεις στην λιανική , είναι ποιότητα , δεν απαγορεύεται . Όσο για τους Ιταλούς , μπορούν και το κάνουν και μπράβο τους, αν μπορούν και οι Βούλγαροι με το μέλι ,τους βγάζω το καπέλο. Παντός οι Ιταλοί δεν είναι μόνο στο ελαιόλαδο, πολύ απλά θα σου πω το εξής: είναι η δεύτερη (μετά την Τουρκία) μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη σε βαμβακοσπορο ζωοτροφής δίχως να παράγει καθόλου. Σου φαίνεται περίεργο; Ενώ εμείς είμαστε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγη βαμβακιού [(Ισπανία ,Βουλγαρία, Γαλλια(φαρμακευτικό κυρίως)] Για το μέλι μας είχε πει κάτι ενδιαφέρον ένας μελισσοκόμος που δεν το θυμάμαι ακριβώς αλλά το νόημα ήταν ότι οι Κινέζοι αφαιρούν εντελώς ένα συστατικό που προσδιορίζει την προέλευση του μελιού, το κάνουν εντελώς ουδέτερο κατά κάποιο τρόπο άρα ρίχνοντας μέσα πχ ελληνικό ή βουλγάρικο ή οτιδήποτε αυτόματα όλη η ποσότητα γίνεται (θεωρείται) το ίδιο.
iorant Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 1 ώρα πριν, zio10 είπε Για το μέλι μας είχε πει κάτι ενδιαφέρον ένας μελισσοκόμος που δεν το θυμάμαι ακριβώς αλλά το νόημα ήταν ότι οι Κινέζοι αφαιρούν εντελώς ένα συστατικό που προσδιορίζει την προέλευση του μελιού, το κάνουν εντελώς ουδέτερο κατά κάποιο τρόπο άρα ρίχνοντας μέσα πχ ελληνικό ή βουλγάρικο ή οτιδήποτε αυτόματα όλη η ποσότητα γίνεται (θεωρείται) το ίδιο. Οι κινεζοι χρησιμοποιούν τόσο ψιλά φίλτρα που η μέθοδος της γυρεοσκοπιας είναι αναποτελεσματική. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί με τίποτα η σύνθεση του μελιού. Εγώ προσωπικά ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος ,το μέλι που κρατάω για μένα είναι αφιλτράριστο εντελος. Έχει μέσα γύρη,κομματάκια πρόπολης,φλυδες κυρηθρας και άλλα μικρά μικρά πράγματακια. Υπάρχουν πολλά κόλπα αλλοίωσης της ταυτότητας του μελιού . 2 1
mike15 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 10 ώρες πριν, thomasG4 είπε Δες αυτό το ντοκιμαντέρ. Με πολύ απλά λόγια: Μετά από χρόνια διασταυρώσεων διαφόρων ειδών που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά το κάθε ένα, έχουμε καταλήξει να τελειοποιήσουμε τη διάρκεια που κρατάνε φρούτα και λαχανικά σε σχέση με το παρελθόν (ένα παράδειγμα που δίνουν είναι και η ντομάτα που παλιά άντεχε πολύ λίγες μέρες), αλλά χάνουν πάρα πολύ σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά. Γίνονται κάποιες προσπάθειες να βελτιωθεί κάπως η γεύση με καινούρια υβρίδια, αλλά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ κάτω σε προτεραιότητα για τις μεγάλες εταιρείες που φτιάχνουν τους σπόρους. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των ποικιλιών ανήκει στις 2-3 μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν επίσημες πατέντες. στην ολλανδια βρισκονται ολες οι εταιρειες που προμηθευουν σπορους,υβριδια σε ολη την ευρωπη στους καλιεργητες. 24 λεπτά πριν, iorant είπε Οι κινεζοι χρησιμοποιούν τόσο ψιλά φίλτρα που η μέθοδος της γυρεοσκοπιας είναι αναποτελεσματική. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί με τίποτα η σύνθεση του μελιού. Εγώ προσωπικά ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος ,το μέλι που κρατάω για μένα είναι αφιλτράριστο εντελος. Έχει μέσα γύρη,κομματάκια πρόπολης,φλυδες κυρηθρας και άλλα μικρά μικρά πράγματακια. Υπάρχουν πολλά κόλπα αλλοίωσης της ταυτότητας του μελιού . οταν καποτε μας εφεραν ενα τετοιο μελι,καταλαβα την διαφορα του αληθινου μελιου αν και λατρης του πευκομελου.η κυρηθρα εχει τελεια γευση. 2
majunior Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 37 λεπτά πριν, iorant είπε Οι κινεζοι χρησιμοποιούν τόσο ψιλά φίλτρα που η μέθοδος της γυρεοσκοπιας είναι αναποτελεσματική. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί με τίποτα η σύνθεση του μελιού. Εγώ προσωπικά ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος ,το μέλι που κρατάω για μένα είναι αφιλτράριστο εντελος. Έχει μέσα γύρη,κομματάκια πρόπολης,φλυδες κυρηθρας και άλλα μικρά μικρά πράγματακια. Υπάρχουν πολλά κόλπα αλλοίωσης της ταυτότητας του μελιού . Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να προσδιοριστεί η προέλευση ενός μελιού εκτός από τη γυρεοσκοπική ανάλυση. Φυσικά και η νοθεία εξελίσεται διαρκώς (όπως το ντόπινγκ!) αλλά εδώ υπάρχει και ο παράγοντας του κόστους. Η πιο προηγμένη νοθεία κοστίζει παραπάνω από την απλή οπότε ο απατεώνας πρέπει να υπολογίσει τα προσδοκόμενα έσοδα και να δει αν αξίζει να εφαρμόσει μια πιο προηγμένη λύση.
fitsoulas2024 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, iorant είπε Παντός οι Ιταλοί δεν είναι μόνο στο ελαιόλαδο, πολύ απλά θα σου πω το εξής: είναι η δεύτερη (μετά την Τουρκία) μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη σε βαμβακοσπορο ζωοτροφής δίχως να παράγει καθόλου. Σου φαίνεται περίεργο; Οχι, γιατι η Ελλας ειναι μεγαλη εξαγωγικη δυναμη πετρελαιου, χωρις να παραγει πετρελαιο 😄 6 ώρες πριν, iorant είπε Οι Βούλγαροι εξάγουν όλες τις ποιότητες αφού οι τιμές που βρίσκουν στην εξαγωγή είναι πολύ πιο δυνατές από την εγχώρια αγορά. Στην Ελλάδα έρχεται το "σιρόπι" διότι αυτό μας χρειάζεται, για προσμίξεις , αύξηση όγκου κτλπ. Δηλαδη εχεις δει πουθενα στην ελληνικη αγορα βουλγαρικο μελι καλης ποιοτητας και με την αναλογη υψηλη τιμη? Εχω οχι. Επειδη ακριβως οι τιμες που βρισκει κανεις στην εξαγωγη ειναι καλυτερες απο την εγχωρια αγορα, εξαγει τον αφρο του και οχι τη σαβουρα. Ελληνικο "σιροπι" δεν υπαρχει? πρεπει να περιμενουμε το βουλγαρικο? Θα μου πεις γιατι οχι, και πατατες Αιγυπτου περιμενουμε, οι εισαγωγεις τη δουλεια τους κανουν, θα κονομησουν. Πατατες αλλες υψηλης ποιοτητας ομως εχουν οι αιγυπτιοι? Επεξ/σία 5 Ιουνίου από fitsoulas2024
iorant Δημοσ. 6 Ιουνίου Δημοσ. 6 Ιουνίου 16 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Οχι, γιατι η Ελλας ειναι μεγαλη εξαγωγικη δυναμη πετρελαιου, χωρις να παραγει πετρελαιο 😄 Δηλαδη εχεις δει πουθενα στην ελληνικη αγορα βουλγαρικο μελι καλης ποιοτητας και με την αναλογη υψηλη τιμη? Εχω οχι. Επειδη ακριβως οι τιμες που βρισκει κανεις στην εξαγωγη ειναι καλυτερες απο την εγχωρια αγορα, εξαγει τον αφρο του και οχι τη σαβουρα. Ελληνικο "σιροπι" δεν υπαρχει? πρεπει να περιμενουμε το βουλγαρικο? Θα μου πεις γιατι οχι, και πατατες Αιγυπτου περιμενουμε, οι εισαγωγεις τη δουλεια τους κανουν, θα κονομησουν. Πατατες αλλες υψηλης ποιοτητας ομως εχουν οι αιγυπτιοι? Έχουμε το λιμάνι και το διυλιστήριο και μας κάνει εξαγωγους. Και αυτό σε βαλκανικές χώρες και λόγω απουσίας άλλης βιομηχανικής δραστηριότητας,μεγάλου μεγέθους. Όχι στην ελληνική αγορά δύσκολα θα δεις βουλγαρική ετικέτα μελιού. Στην γερμανική ομως θα δεις. Μαύρα μέλια απο μελίτωμα δρυός. Ελληνικό σιρόπι υπάρχει , αρκετό. Πολλές φορές όμως εισαγετε επιπλέον. Επίσης εισάγουμε βελγικό ανθομελο.
fitsoulas2024 Δημοσ. 6 Ιουνίου Δημοσ. 6 Ιουνίου 18 λεπτά πριν, iorant είπε Έχουμε το λιμάνι και το διυλιστήριο και μας κάνει εξαγωγους. Φυσικα. Εισαγουμε, διυλιζουμε και εξαγουμε. 19 λεπτά πριν, iorant είπε Ελληνικό σιρόπι υπάρχει , αρκετό. Πολλές φορές όμως εισαγετε επιπλέον. Επίσης εισάγουμε βελγικό ανθομελο. Μα τι σιροπι φιλε μου, για μελι μιλαμε. Μελι τοσο κακο και αραιο που μοιαζει με σιροπι. Μονο βελγικο ανθομελο? της Παναγιας τα ματια εισαγουμε. Οσο δεν υπαρχουν μετρα οι εισαγωγεις θα κονομανε απο το οτιδηποτε👍
iorant Δημοσ. 6 Ιουνίου Δημοσ. 6 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Φυσικα. Εισαγουμε, διυλιζουμε και εξαγουμε. Μα τι σιροπι φιλε μου, για μελι μιλαμε. Μελι τοσο κακο και αραιο που μοιαζει με σιροπι. Μονο βελγικο ανθομελο? της Παναγιας τα ματια εισαγουμε. Οσο δεν υπαρχουν μετρα οι εισαγωγεις θα κονομανε απο το οτιδηποτε👍 Αν διαβάσεις τα παραπάνω θα δεις για μια διαδικασία παραγωγής μελιού το οποίο το ονομάσαμε "σιρόπι". Εισάγουμε σχεδόν τα πάντα, το παράδειγμα ήταν βελγικό ανθομελο , για να καταδείξει μια κατάσταση. Τεσπά έχουμε ξεφύγει πλέον από την κουβέντα για το ζήτημα. Είμαστε πολύ κακοί καταναλωτές και δυστηχως μας εκμεταλλεύονται εύκολα οι πολυεθνικές, εισαγωγείς κτλπ Επεξ/σία 6 Ιουνίου από iorant
fitsoulas2024 Δημοσ. 7 Ιουνίου Δημοσ. 7 Ιουνίου 7 ώρες πριν, iorant είπε Αν διαβάσεις τα παραπάνω θα δεις για μια διαδικασία παραγωγής μελιού το οποίο το ονομάσαμε "σιρόπι". Εισάγουμε σχεδόν τα πάντα, το παράδειγμα ήταν βελγικό ανθομελο , για να καταδείξει μια κατάσταση. Τεσπά έχουμε ξεφύγει πλέον από την κουβέντα για το ζήτημα. Είμαστε πολύ κακοί καταναλωτές και δυστηχως μας εκμεταλλεύονται εύκολα οι πολυεθνικές, εισαγωγείς κτλπ Εννοειται οτι το διαβασα αφου το quoταρησα κιολας. Κανεις δε παραγει επιτηδες κακο μελι για να το πουλησει ως σιροπι(οπως και κανεις δεν αφηνει να χαλασουν τα καλα σταφυλια του για να τα κανει σταφιδες). Τι εννοεις κακοι καταναλωτες? εγω επισημανα το νομοθετικο κενο και την ασυδοσια των εισαγωγεων που προκειμενου να κονομησουν εισαγουν τα παντα. 1
iorant Δημοσ. 7 Ιουνίου Δημοσ. 7 Ιουνίου 3 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Κανεις δε παραγει επιτηδες κακο μελι για να το πουλησει ως σιροπι(οπως και κανεις δεν αφηνει να χαλασουν τα καλα σταφυλια του για να τα κανει σταφιδες). Τι εννοεις κακοι καταναλωτες? εγω επισημανα το νομοθετικο κενο και την ασυδοσια των εισαγωγεων που προκειμενου να κονομησουν εισαγουν τα παντα. Για να επιταχύνεις την παραγωγή μελιού , να υπερτριπλασιαστεί η ποσότητα σου υπάρχει μια τεχνική , το τάισμα -όχι το τάισμα της επιβίωσης του χειμώνα - τοποθετούνται βαρέλια με πηχτό ζάχαρονερό ή μέλασα στο κέντρο του μελισοκομειου. Οι μέλισσες βρίσκουν το σιρόπι και κατευθείαν το λαμβάνουν το αποθηκεύουν και αρχίζει η διαδικασία σφραγίσματος στην κυψέλη. Έχεις πολλά σφραγισμένα πλαίσια έτοιμα για τρύγο σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό το εσκεμμένα υποβαθμισμένης ποιότητας ανθομελο είναι αυτό που αποκαλούμε "σιρόπι" ή μέλι ζαχαροπλαστικής ή όπως το αποκαλεί κάθε συντεχνία. Κακοί καταναλωτές είμαστε διότι έχουμε πολύ "κοντή" μνήμη . Δεν αντιδρούμε σε αυξήσεις κόστους , υποβάθμιση ποιότητας , προσφορές κοροϊδία ,εισαγωγές με σκοπό την χειραγώγηση της αγοράς και άλλα τέτοια κόλπα που κάνουν οι εισαγωγείς με σκοπό την κονομα. κανεις δεν θα κάνει το σταφύλι σταφίδα ,για υποτίμηση του κέρδους και τις ποιοτητας, αλλά αν η αγορά χρειάζεται σταφίδα και η τιμή είναι αυξημένη , πίστεψε με ο αγρότης θα το αφήσει να γινει σταφίδα. Στις 5/6/2025 στις 10:14 ΠΜ, thomasG4 είπε Δες αυτό το ντοκιμαντέρ. Πολύ ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ φίλε , σε ευχαριστώ για το ποστάρισμα , αλλά ο φίλος μάλλον θέλει να δει για την εργαστηριακή γενετική τροποποίηση των σπόρων . Αν θυμάμαι καλά GMO και όχι της φυσικής διασταύρωσης των ειδών. Βέβαια από εκεί ξεκινούν πάντα , με καλό σκοπό και μετά μπαίνουν στο εργαστήριο και με τεχνιτες μεθόδους έχουμε τα εκτρώματα της φύσης . 1
fitsoulas2024 Δημοσ. 7 Ιουνίου Δημοσ. 7 Ιουνίου 12 ώρες πριν, iorant είπε Για να επιταχύνεις την παραγωγή μελιού , να υπερτριπλασιαστεί η ποσότητα σου υπάρχει μια τεχνική , το τάισμα -όχι το τάισμα της επιβίωσης του χειμώνα - τοποθετούνται βαρέλια με πηχτό ζάχαρονερό ή μέλασα στο κέντρο του μελισοκομειου. Οι μέλισσες βρίσκουν το σιρόπι και κατευθείαν το λαμβάνουν το αποθηκεύουν και αρχίζει η διαδικασία σφραγίσματος στην κυψέλη. Έχεις πολλά σφραγισμένα πλαίσια έτοιμα για τρύγο σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό το εσκεμμένα υποβαθμισμένης ποιότητας ανθομελο είναι αυτό που αποκαλούμε "σιρόπι" ή μέλι ζαχαροπλαστικής ή όπως το αποκαλεί κάθε συντεχνία. Μα δε μιλαμε για κατι τετοιο. Τα βαζακια που πωλουνται στα σουπερ μαρκετ με βουλγαρικο ή μισο-μισο αναφερουν πανω οτι προκειται για μελι ποιοτητας. 12 ώρες πριν, iorant είπε Κακοί καταναλωτές είμαστε διότι έχουμε πολύ "κοντή" μνήμη . Δεν αντιδρούμε σε αυξήσεις κόστους , υποβάθμιση ποιότητας , προσφορές κοροϊδία ,εισαγωγές με σκοπό την χειραγώγηση της αγοράς και άλλα τέτοια κόλπα που κάνουν οι εισαγωγείς με σκοπό την κονομα. Τι αντιδραση να κανουμε? Δεν ειναι στο χερι μας να καθορισουμε τις τιμες. Ο καταναλωτης πρεπει να προσεχει τι αγοραζει, αν πεφτει θυμα ψευτικων προσφορων ή παιρνει εισαγωμενα χωρις να το θελει, δε του φταιει κανεις. 12 ώρες πριν, iorant είπε κανεις δεν θα κάνει το σταφύλι σταφίδα ,για υποτίμηση του κέρδους και τις ποιοτητας, αλλά αν η αγορά χρειάζεται σταφίδα και η τιμή είναι αυξημένη , πίστεψε με ο αγρότης θα το αφήσει να γινει σταφίδα. Yπαρχει κανονικη παραγωγη σταφιδας, οπως η κορινθιακη που καποτε ζουσε εποχες μεγαλης δοξας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα