Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι πρέπει να προσέξω προτού αγοράσω ένα ακίνητο;

Αρχικά σίγουρα ένας έλεγχος στο υποθηκοφυλάκειο από δικηγόρο.

Ο μηχανικός για να ελέγξει το ακίνητο περίπου τι παίρνει;

Η προμήθεια του μεσίτη ξέρω είναι 2%.

Ο συμβολαιογράφος τι παίρνει; γιατί έχω βρει διάφορα στο ιντερνετ, από 0,5 μέχρι 1,5%.

Υπάρχουν κάποια επιπλέον έξοδα που ξεχνάω;

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Τον μηχανικό τον βάζει ο πωλητής, εσύ δε χρειάζεται να κάνεις κάτι. Αν θέλεις βάζεις μηχανικό για να ελέγξει τον μηχανικό του πωλητή, αλλά δεν ξέρω πόσο κοστίζει.

19 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Αφού γίνει η πώληση πρέπει να πληρώσεις τη μεταγραφή στο υποθηκοφυλάκειο. Ανάλογα με το ύψος του συμβολαίου πάει αυτό, δε νομίζω να σου πάει πάνω από 1000 ευρώ.

Δημοσ.

Δεν θα χρειαστεί να βάλω έναν μηχανικό για να τσεκάρει το ακίνητο; 

Οχι για να κάνει τεχνική έκθεση, αλλά για να μου πει την γνώμη του, ίσως κάποιο πρόβλημα που δεν έχω δει (π,χ αν το ακίνητο έχει πρόβλημα από παλιότερο σεισμό ή αν του φαίνεται κακής ποιότητας)

Δημοσ.
2 ώρες πριν, The_Judas είπε

Δεν θα χρειαστεί να βάλω έναν μηχανικό για να τσεκάρει το ακίνητο; 

Οχι για να κάνει τεχνική έκθεση, αλλά για να μου πει την γνώμη του, ίσως κάποιο πρόβλημα που δεν έχω δει (π,χ αν το ακίνητο έχει πρόβλημα από παλιότερο σεισμό ή αν του φαίνεται κακής ποιότητας)

Θέλεις μηχανικό, δικηγόρο και συμβολαιογράφο 

Αυτά 

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, The_Judas είπε

Ο συμβολαιογράφος τι παίρνει; γιατί έχω βρει διάφορα στο ιντερνετ, από 0,5 μέχρι 1,5%.

Ολα αυτα ετσι ειναι περιπου αν δεν εχει καποια βαρη το ακινητο. 

Συμβολαιογραφο βρισκεις εσυ η αν συνεργαζεται με καποιον ο δικηγορος σου. Εμενα πηρε 1966 ευρω και 600 μετρητα (προβλεπονται) για συμβολαιο 160k

Μεσιτης 3200 και δικηγορος 1k περιπου (παιρνουν λιγοτερα απλα αυτο που πηρα εχει επιπλεον βαρη και θα γινουν επιπλεον διαδικασιες).

Μετα την υπογραφη του συμβολαιου εχει καποια εξοδα για προσημειωση ακινητου στο υποθηκοφειλακειο.

Επισης μηχανικος 300 ευρω ( φιλος μου) ο οποιος για εμενα ειναι απαραιτητος γιατι ο συμβολαιογραφος δεν εχει τις γνωσεις να ελεγξει τα τεχνικα χαρακτηριστικα που εχει υποβαλει ο μηχανικος του πωλητη και σε περιπτωση λαθων θα εχεις μελλοντικα προβλημα με την τραπεζα ενω θα εχεις ηδη υπογραψει συμβολαιο οποτε υποχρεουσαι εσυ να τα πληρωσεις.

Επομενως τακτοποιησεις κλπ τις κανει ο μηχανικος πωλητη και ο δικος σου θα ελεγξει οτι ολα εγιναν συνομα και μετα θα υπογραφετε συμβολαιο.

Γενικα επειδη μπορει να ζητησει μετρητα ο πωλητης η να προκυψουν εξοδα που δεν υπολογισες εχετε μια καβατζα.

• Like 1
Δημοσ.
4 hours ago, The_Judas said:

Δικηγόρος αν είναι σε καλή φάση το ακίνητο 200-500 ευρώ. 

Μηχανικός 150-300 ευρώ για έλεγχο, όχι για τακτοποιήσεις (για τυπικό σπίτι, τώρα αν είναι καμιά περίεργη περίπτωση αλλάζει)

Μεσίτης 2% εκτός αν υπάρχει συμφωνία για κάτι άλλο. 

Συμβολαιογράφος αν είναι κάτι απλό υπολόγισε 0,8-1%. Ανεβαίνει αν είναι πολύπλοκο. 0,5 δεν μου έχει πει ποτέ κανείς. 

Φόρος 3% με απαλλαγή ως 200.000 αν είναι πρώτη κατοικία (η οποία ανεβαίνει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση).

Δημοσ.

Η αμοιβή δικηγόρου δεν πάει με % επί της αξίας του ακινήτου? Διαβάζω για ελάχιστα όρια 1% έως €44.000 και 0,5% για €44.001€ - €1.400.000. Φυσικά ο κάθε δικηγόρος δικαιούται να ζητήσει και παραπάνω.

Δημοσ.

υπάρχουν διαφορετικές δουλειές από τον καθένα. 

ο πωλητής πρέπει να βάλει μηχανικό για να εκδώσει την ταυτότητα του ακινήτου. εσύ με τον μηχανικό σου κοιτάς εάν βασικά αυτά είναι σωστά. τακτοποιήσεις κτλ στα έξοδα του πωλητή.

δικηγόρο μπορείς να βάλεις για δύο δουλειές. η μία να ελέγξει το ακίνητο από βάρη, τίτλους κτλ. η άλλη να παρασταθεί στις υπογραφές. ανάλογα με το τι θέλεις πληρώνεις ανάλογα. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τωρα δεν ειναι απαιτουμενη η ηλεκτρονικη ταυτοτητα κτηριου οποτε περιγραφεται προσφατα απο μηχανικο το κτηριο;

Επεξ/σία από elgol
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 02/06/2025 at 07:16, The_Judas said:

προσωπικα πληρωσα συμβολαιογραφο 1 τοις 100 , δικηγορο 0,25 % για να κανει ελεγχο και να ειναι παρον στο συμβολαιο. υποθηκοφυλακιο  0.5 τοις 100 περιπου. ο δικηγορος γνωστος μου. ηταν πρωτη κατοικια δεν εχω φμα. δεν εβαλα μεσιτη το βρηκα μονος

Επεξ/σία από poulinos
Δημοσ.

https://antikeimenikes-aksies.gr/index.php/plhrofories-gia-symbolaiografikes-prakseis/141-dikaiwmata-amoivh-symbolaiografwn

αυτά τα ποσοστά δεν ισχύουν ;

Στις 6/6/2025 στις 12:15 ΜΜ, elgol είπε

Τωρα δεν ειναι απαιτουμενη η ηλεκτρονικη ταυτοτητα κτηριου οποτε περιγραφεται προσφατα απο μηχανικο το κτηριο;

ναι αυτό ισχυει πλεον απ οτι έμαθα ειναι υποχρέωση του πωλητή και αναγραφει τεχνική εκθεση με αυθεραισίες κλπ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...