Shin Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σε όλους, Eδώ και 2-3 μέρες δεν μπορώ να κάνω boot και με τα 2 ram sticks, είτε boot από τον SSD ή από bootable USB flash (uefi και legacy). Στο bios μπαίνω κανονικά To error αυτό ξεκίνησε να μου το εμφανίζει εδώ και μερικούς μήνες σε Windows 10 όταν έκανα restart αλλά μετά από shutdown έμπαινε κανονικά στα windows και νόμιζα ότι έφταιγε κάποιο update των windows Το σετάκι είναι Ryzen 5800x3d Asus B450-F gaming G.skill Trident Z Neo 2x16GB DDR4-3600 F4-3600C16D-32GTZNC Αυτή τη στιγμή μπορώ να μπω στα windows μόνο με το 1 ram stick Δοκίμασα τα παρακάτω: Α1-Β1 -> μαύρη οθόνη, δεν μπαίνω ούτε bios Α2-Β2 -> μπαίνω στο bios και μετά παίρνω το error του screenshot A2-B1 -> μπαίνω στο bios και μετά παίρνω το error του screenshot Α2 -> δεν έχω πρόβλημα Β2 -> δεν έχω πρόβλημα -Η εντολή bcdedit /set nointegritychecks on δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα (δεν ξέρω αν παραμένει γιατί αφότου έδωσα την έντολή έβγαλα το pc από το ρεύμα για να βάλω το 2ο ram stick) -Είχα το τελευταίο Bios της μητρικής, πέρασα το προηγούμενο και δεν έκανε τίποτα (ίσω να δοκιμάσω με ακόμα παλιότερο?) -Ανέβασα τις μνήμες στο 1.4v και cpu στο 1.2v πάλι τα ίδια Οι μνήμες από οτι φαίνεται δεν πρέπει να φταίνε, εκτός αν είναι συνδυασμός μητρικής-μνημών γιατί από ότι είδα στο site της g.skill για τις συγκεκριμένες μνήμες που έχω δεν αναφέρει συμβατότητα με B450 chipset, μόνο με B550 και πάνω. Αλλά γιατί δεν είχα πρόβλημα από την αρχή που τις έβαλα (εδώ και κάνα χρόνο) Έχετε καμία ιδέα για το πως μπορώ να δω εάν φταίει μητρική, επεξεργαστής ή windows (στην καλύτερη αλλά δεν το βλέπω) ? Επεξ/σία 4 Ιουνίου από Shin
mkp Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Τρέξε ένα memtest86 με τα 2 sticks να δεις τι error θα σου βγάλει.
nickol-us Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Εφόσον έχεις ελέγξει ότι και τα δύο στικ είναι λειτουργικά(το καθένα μόνο του), δεν μένουν πολλά να κάνεις. Οι σωστές οι θέσεις είναι Α2-Β2. Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις το xmp, αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Αν παίξει τότε δοκιμάζεις ταχύτητες και όπου κάτσει ψηλότερα . Δες αν υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση bios. Δοκίμασε reseat του επεξεργαστή. Ξέρω θα ακουστεί παράλογο, πιθανά αλλαγή τροφοδοτικού να βοηθήσει. 2
LLLEFTERIS Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Μου ειχε τυχει δυο στικακια ενω ενα ενα δουλευαν κανονικα οταν τα εβαζες ζευγαρι δεν δουλευαν και ηταν τα ιδια ακριβως! Τα ειχα βαλει σε 5 διαφορετικα laptop και περνουσαν κανονικα τα mem test
Shin Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Έβαλα memtest να τρέχει μήπως και όντως παίζει θέμα με τις μνήμες αν και μου φαίνεται χλωμό. Τα δοκίμασα ξεχωριστά και ήταν λειτουργικά και τα 2. Χωρίς xmp εμφανίζει το ίδιο error Είχα το τελευταίο bios της μητρικής, πέρασα το προηγούμενο τα ίδια Επίσης τυχαίνει να έχω αλλάξει 3 τροφοδοτικά από όταν έβαλα πάνω τις μνήμες. Είχα Corsair tx650m το οποίο έκανα rma τον Νοέμβριο 2024 γιατί έκανε θόρυβο ο ανεμιστήρας. Μέχρι να μου στείλει το νέο τροφοδοτικό η Corsair αγόρασα ένα RM850e. Από όταν το τοποθέτησα η 5700xt που είχα τότε άρχισε να πιάνει 100+ βαθμούς σε games με πάνω από 100 fps και το pc/game έκλεινε. (σύμπτωση? πείραξα κάτι άθελα μου όπως έβαζα το τροφοδοτικό? όντως έφταιγε το τροφοδοτικό? δεν κατάλαβα ποτέ) Επί RM850e άρχισαν να μου εμφανίζονται και τα errors του θέματος αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς πότε. Τώρα έχω πάνω ένα RM750e (αυτό μου έστειλε η Corsair σαν replacement) και το 850 το πούλησα. Το reseat του επεξεργαστή το έχω για το τέλος αν δεν δουλέψει τίποτα άλλο. 27 minutes ago, LLLEFTERIS said: Μου ειχε τυχει δυο στικακια ενω ενα ενα δουλευαν κανονικα οταν τα εβαζες ζευγαρι δεν δουλευαν και ηταν τα ιδια ακριβως! Τα ειχα βαλει σε 5 διαφορετικα laptop και περνουσαν κανονικα τα mem test Ναι αλλά υποθέτω δεν δούλευαν σαν ζευγάρι εξαρχής? Επεξ/σία 4 Ιουνίου από Shin
mkp Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου 32 minutes ago, Shin said: Έβαλα memtest να τρέχει μήπως και όντως παίζει θέμα με τις μνήμες αν και μου φαίνεται χλωμό. Τα δοκίμασα ξεχωριστά και ήταν λειτουργικά και τα 2. Δεν είναι απαραίτητο να φταίνε οι μνήμες μπορεί να έχει κάποιο θέμα ο memory controller του CPU και να μην σηκώνει dual channel. Οπότε, τρέξε το memtest86 με τις δύο RAM για να δεις τι θα γίνει. 1
LLLEFTERIS Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου 40 λεπτά πριν, Shin είπε Ναι αλλά υποθέτω δεν δούλευαν σαν ζευγάρι εξαρχής? Δουλευαν κανονικα ηταν μεσα σε ενα HP Laptop 1
Shin Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 1 hour ago, mkp said: Δεν είναι απαραίτητο να φταίνε οι μνήμες μπορεί να έχει κάποιο θέμα ο memory controller του CPU και να μην σηκώνει dual channel. Οπότε, τρέξε το memtest86 με τις δύο RAM για να δεις τι θα γίνει. Οκ δεν το γνώριζα ότι τεστάρει και τον memory controller Τρέχει κοντά 3 ώρες και είναι στο pass 3/4 . Μέχρι στιγμής δεν έχει βρει κάποιο error. 1 hour ago, LLLEFTERIS said: Δουλευαν κανονικα ηταν μεσα σε ενα HP Laptop Τελικά τι έκανες?
LLLEFTERIS Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου 17 λεπτά πριν, Shin είπε Τελικά τι έκανες? Τις χωρισα και τις εκανα ζευγαρι με αλλες μνημες και δουλεψαν, τωρα τι κολλημα ετρωγαν οταν ηταν μαζι δεν ξερω.
Shin Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 6 hours ago, mkp said: Τρέξε ένα memtest86 με τα 2 sticks να δεις τι error θα σου βγάλει. Τελείωσε το memtest, δεν έβγαλε errors Δεν νομίζω να παίζει ρόλο που δεν ενεργοποίησα το xmp στις μνήμες, το πρόβλημα υπάρχει με ή χωρίς xmp
nickol-us Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου 28 λεπτά πριν, Shin είπε Τελείωσε το memtest, δεν έβγαλε errors Δεν νομίζω να παίζει ρόλο που δεν ενεργοποίησα το xmp στις μνήμες, το πρόβλημα υπάρχει με ή χωρίς xmp Να μη νομίζεις. Παίζε μεγάλο ρόλο που δεν είχες ενεργοποιημένο τα xmp. Δοκίμασε να τρέξεις το τεστ με ενεργοποιημένο. Τώρα ποιο πρόβλημα λες οτι παραμένει; Δεν μπορείς να μπεις στα Windows; Τι πρόβλημα - μήνυμα σφάλματος σου δίνει; Μήπως υπάρχει συμπληρωματικό πρόβλημα, άσχετο από τις μνήμες;
Shin Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2 hours ago, nickol-us said: Να μη νομίζεις. Παίζε μεγάλο ρόλο που δεν είχες ενεργοποιημένο τα xmp. Δοκίμασε να τρέξεις το τεστ με ενεργοποιημένο. Τώρα ποιο πρόβλημα λες οτι παραμένει; Δεν μπορείς να μπεις στα Windows; Τι πρόβλημα - μήνυμα σφάλματος σου δίνει; Μήπως υπάρχει συμπληρωματικό πρόβλημα, άσχετο από τις μνήμες; Το έτρεξα πάλι με xmp ενεργοποιημένο αφότου απάντησα. Θέλει καμία ώρα για να τελειώσει. Πάντα το πρόβλημα που εμφανίζεται είναι αυτό του screenshot που ανέβασα στο πρώτο μου post. Νομίζω θα δοκιμάσω κάνα bios ακόμα και αύριο θα κάνω reseat τον επεξεργαστή
Shin Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Τελείωσε το memtest86 και με το xmp ενεργοποιημένο, κανένα error... Και στο usb flash του memtest bootare κανονικά, θέλω να πω ότι αν είναι να βάλω linux μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα. Τα Windows για ποιο λόγο τραβάνε ζόρι...?? Επεξ/σία 4 Ιουνίου από Shin
nickol-us Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Οπότε κοιτάς να δεις τι πάει λάθος με τα windows και όχι με τις μνήμες. Το μήνυμα έτσι κι αλλιώς δεν παραπέμπει σε μνήμες. Προσωπικά βασιστήκα στα λεγόμενά σου περί μνημών και πιθανώς εσφαλμένα. Αν έχεις το usb που έκανες το setup δοκίμασε να τρέξεις repair 2
Shin Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Ρε παιδιά υπάρχει κάποια εξήγηση για το παρακάτω? Όλη μέρα το pc έκανε τα 2 memtest, 8 ώρες κράτησαν. Μετά το 2ο memtest πάτησα exit έκανε reboot και μπήκε στα Windows κανονικά και με τις 2 μνήμες. Δεν πείραξα τίποτα. Μπήκα hwinfo όλα κομπλέ, 32gb στα 1800mhz dual channel με σωστά timings κτλ Κάνω restart και μου βγάζει το ίδιο πρόβλημα.. Τα Windows είναι φρέσκα τα έβαλα πριν 2 μέρες, αφότου προέκυψε το πρόβλημα, με 1 stick Επεξ/σία 4 Ιουνίου από Shin
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα