jhatzi Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα. Έχω τη μητρική MSI x670e gaming plus wifi με τον Ryzen 7900X3D και 32GB μνήμη Corsair Vengeance 6000mhz στα slots A2 και Β2 (2x16GB). Πήρα άλλα δύο όμοια (ίδια μάρκα, συχνότητα, χρονισμοί) και όταν τα εγκατέστησα, ο υπολογιστής κολλάει με το που τον ανοίξω, χωρίς να μπορεί να μπει στο bios και δεν δίνει ρεύμα ούτε στο mouse και το keyboard. Τα debug lights επεξεργαστή (κόκκινο) και μνήμης (πορτοκαλί) μένουν αναμένα, ακόμη και μετά από τρεις ώρες. Έχω δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς (να βάλω στα ίδια slot τις καινούριες μνήμες μήπως έφταιγαν αυτές, να αλλάξω θέση ανάμεσά τους κλπ) και δεν είναι θέμα των καινούριων sticks καθώς όταν είναι οι δύο μόνες τους δουλεύουν κανονικά. Απενεργοποίησα το xmp στο BIOS και έβαλα χειροκίνητα την ταχύτητα των μνημών στα 3600mhz αντί auto και με το που κάνω save - exit από το bios και με τα 4 sticks, ο υπολογιστής κάνει boot κανονικά και οι τέσσερις μνήμες λειτουργούν. Αν όμως τον κλείσω και τον ξανανοίξω, κολλάει και πάλι. Διάβασα κάποια άρθρα που λένε ότι είναι γενικότερο πρόβλημα των μητρικών με AM5 τα 4 memory sticks και υπάρχει πιθανότητα να μην λειτουργήσουν ποτέ. Γνωρίζει κάποιος κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω; (εκτός από το να πουλήσω τις μνήμες...) Επεξ/σία 4 Ιουνίου από jhatzi 1
nickol-us Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Τις νέες μνήμες που αγόρασες τις δοκίμασες μόνες τους να βεβαιωθείς οτι δουλεύουν και οτι δεν σου ήρθαν doa; Άνοιξε το μηχάνημα με τις παλιές μνήμες (ή μόνο με τις νέες εφόσον παίζουν), απενεργοποίησε κάθε είδους oc (expo, xmp), κάνε save → exit. Κάνε επανεκκίνηση να δεις οτι αποθηκεύτηκαν οι αλλαγές και πρόσθεσε μετά το 2ο σετ μνημών 2
jhatzi Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου Τα έχω κάνει όλα αυτά. Τα δύο καινούρια δουλεύουν κανονικά μόνα τους. Απενεργοποίησα το xmp και έβαλα την ταχύτητα στα 3600mhz αντί για auto. Μετά έβαλα τις άλλες δύο και την πρώτη φορά ο υπολογιστής ανοίγει αλλά αν τον κλείσω και τον ξανανοίξω κολλάει πάλι.
nickol-us Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου (επεξεργασμένο) edited Δοκίμασε 5200 και όλα auto μπας και... Επεξ/σία 4 Ιουνίου από nickol-us 2
ICE-T Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Δεν νομίζω να δουλέψουν πάνω από 2133hz και τα 2 κιτ, αμφιβάλλω αν δουλέψουν πέρα από 2 × 16 GB 3600hz .Ο memory controller δεν θα αντέξει και θα παραδώσει πνεύμα. Επεξ/σία 5 Ιουνίου από ICE-T
jimakos00 Δημοσ. 8 Ιουνίου Δημοσ. 8 Ιουνίου Ακριβώς το ίδιο μου είχε συμβεί και σε μένα αλλά σε ΑΜ4. Δοκίμαζα κάθε συνδυασμό των 2 και δεν υπήρχε πρόβλημα αλλά όταν έβαζα 4 δεν άνοιγε. Έβγαλα τις μνήμες και την μπαταρία της MB, έκανα clear cmos. Έβαλα το ένα σετάκι, άνοιξα το pc, όλα οκ. Το κλείνω, προσθέτω και το δεύτερο και άνοιξε. Φυσικά και λειτουργούν τα xmp και full ταχύτητα. Ελπίζω να είσαι τυχερός και να σε βοηθήσει αυτό. 1
jhatzi Δημοσ. 11 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 11 Ιουνίου Στις 8/6/2025 στις 9:31 ΜΜ, jimakos00 είπε Ακριβώς το ίδιο μου είχε συμβεί και σε μένα αλλά σε ΑΜ4. Δοκίμαζα κάθε συνδυασμό των 2 και δεν υπήρχε πρόβλημα αλλά όταν έβαζα 4 δεν άνοιγε. Έβγαλα τις μνήμες και την μπαταρία της MB, έκανα clear cmos. Έβαλα το ένα σετάκι, άνοιξα το pc, όλα οκ. Το κλείνω, προσθέτω και το δεύτερο και άνοιξε. Φυσικά και λειτουργούν τα xmp και full ταχύτητα. Ελπίζω να είσαι τυχερός και να σε βοηθήσει αυτό. Όλα τα υπόλοιπα εκτός από το να βγάλω τη μπαταρία τα έχω κάνει. Θα δοκιμάσω να βγάλω τη μπαταρία, μήπως και δουλέψει έτσι.
@topos Δημοσ. 27 Ιουνίου Δημοσ. 27 Ιουνίου (επεξεργασμένο) On 11/06/2025 at 11:25, jhatzi said: Όλα τα υπόλοιπα εκτός από το να βγάλω τη μπαταρία τα έχω κάνει. Θα δοκιμάσω να βγάλω τη μπαταρία, μήπως και δουλέψει έτσι. Εκτός της μπαταρίας-> Έχεις περάσει τα τελευταία bios για την μητρική σου? (Στο documentation ανέφερε καλύτερο compatibility με 4 dimm) Επισης, εάν κάνει boot το μηχάνημα,τρέξε μια cpu-z να τσεκαρεις ότι όντως φοράνε τα ίδια τσιπ πάνω οι μνήμες(παρόλο το ίδιο όνομα δεν ειναι δεδομένο). Υ.γ Spoiler Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μήπως τα 4dimm θέλουν λίγο παραπάνω ρεύμα για να τρέξουν? Επεξ/σία 27 Ιουνίου από @topos
master_mariner Δημοσ. 20 Ιουλίου Δημοσ. 20 Ιουλίου Έχω και εγώ ένα παρόμοιο πρόβλημα σε μητρική Gigabyte B450M DS3H με επεξεργαστή AMD Athlon 3000G. Όσο είχα δύο μνήμες 8GB Gskill Aegis των 3000Mhz με XMP δούλευαν κανονικά στα 3000. Προχώρησα στην εγκατάσταση δύο ακόμη μνημών και πια τρέχουν σταθερά με ταχύτητες 1888Mhz ακόμα και με XMP. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο άνοιγμα του υπολογιστή, παρά μόνο ένα lag λόγω της χαμηλής ταχύτητας που τρέχουν οι μνήμες. Έχω δοκιμάσει τα πάντα όμως το πρόβλημα δεν έχει φτιάξει και ούτε έχω καταφέρει να βρω λύση Εννοείται ότι το BIOS είναι αναβαθμισμένο στην τελευταία έκδοση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει.
cpc464 Δημοσ. 20 Ιουλίου Δημοσ. 20 Ιουλίου Κατέβασε το τελευταίο bios update, στην τελευταία μή beta έκδοση, αν δεν ξέρεις βρές κάποιον που μπορεί γιατί μπορεί να αχρηστεύσεις την μητρική, επίσης και με τις 4 μνήμες ξεκίνα σταδιακά απο την χαμηλότερη συχνότητα και ανέβαινε να δείς μέχρι πού είσαι σταθερός.
master_mariner Δημοσ. 21 Ιουλίου Δημοσ. 21 Ιουλίου 20 ώρες πριν, cpc464 είπε Κατέβασε το τελευταίο bios update, στην τελευταία μή beta έκδοση, αν δεν ξέρεις βρές κάποιον που μπορεί γιατί μπορεί να αχρηστεύσεις την μητρική, επίσης και με τις 4 μνήμες ξεκίνα σταδιακά απο την χαμηλότερη συχνότητα και ανέβαινε να δείς μέχρι πού είσαι σταθερός. To BIOS είναι ήδη updated στην τελευταία έκδοση. Ο,τι και να κάνω η ταχύτητα δεν ανεβαίνει πάνω από 1888Mhz
cpc464 Δημοσ. 21 Ιουλίου Δημοσ. 21 Ιουλίου 14 minutes ago, master_mariner said: To BIOS είναι ήδη updated στην τελευταία έκδοση. Ο,τι και να κάνω η ταχύτητα δεν ανεβαίνει πάνω από 1888Mhz Για τον Jhatzi το έλεγα, δες στο cpu z στην στήλη spd ένα ένα τα slot αν στο dram manufacturer εχουν τον ίδιο κατασκευαστή, αν έχεις αγοράσει τα σετ ξεχωριστά υπάρχει περιπτωση να μην είναι ίδια και υπάρχει πρόβλημα.
TopCLR Δημοσ. 21 Ιουλίου Δημοσ. 21 Ιουλίου Στις 20/7/2025 στις 12:20 ΜΜ, master_mariner είπε Όσο είχα δύο μνήμες 8GB Gskill Aegis των 3000Mhz με XMP δούλευαν κανονικά στα 3000. Προχώρησα στην εγκατάσταση δύο ακόμη μνημών και πια τρέχουν σταθερά με ταχύτητες 1888Mhz ακόμα και με XMP. Να ρωτήσω πως βλέπεις την συχνότητα που τρέχουν οι μνήμες; Γιατί οι μνήμες σου αν και αναφέρονται ως "3000Mhz" τρέχουν στα 1500Mhz (2x1500= 3000) και θα δεις 1500 στο cpu-z (καρτέλα memory) παράδειγμα. Πολύ πιθανό να βλέπεις το 1500 και στο UEFI/BIOS.
master_mariner Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Στις 21/7/2025 στις 11:28 ΠΜ, cpc464 είπε Για τον Jhatzi το έλεγα, δες στο cpu z στην στήλη spd ένα ένα τα slot αν στο dram manufacturer εχουν τον ίδιο κατασκευαστή, αν έχεις αγοράσει τα σετ ξεχωριστά υπάρχει περιπτωση να μην είναι ίδια και υπάρχει πρόβλημα. Πράγματι έχεις δίκιο. Τα δύο τελευταία modules τα πήρα 4 χρόνια μετά τα πρώτα. Τρέχοντας το CPU Z είδα ότι στα δύο ο κατασκευαστής είναι η Samsung και στα άλλα δύο η SK Hynix Επομένως την πάτησα και δεν μπορεί να γίνει κάτι σωστά? Στις 21/7/2025 στις 7:03 ΜΜ, TopCLR είπε Να ρωτήσω πως βλέπεις την συχνότητα που τρέχουν οι μνήμες; Γιατί οι μνήμες σου αν και αναφέρονται ως "3000Mhz" τρέχουν στα 1500Mhz (2x1500= 3000) και θα δεις 1500 στο cpu-z (καρτέλα memory) παράδειγμα. Πολύ πιθανό να βλέπεις το 1500 και στο UEFI/BIOS. Η καθεμία μνήμη έχει ταχύτητα 3000Mhz και το βλέπεις και στο BIOS. Όταν έχω μόνο τις 2 ίδιες που είχα αγοράσει μαζί και τις τρέξω με XMP τότε πιάνουν κανονικά και οι δύο 3000 Επεξ/σία 22 Ιουλίου από master_mariner 1
cpc464 Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου 2 minutes ago, master_mariner said: Επομένως την πάτησα και δεν μπορεί να γίνει κάτι σωστά? Αν είναι ασυμβατότητα δεν μπορείς, η τα πουλάς και παίρνεις 2 των 16 η κάνεις κάποια ανταλλαγή. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα