Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Ο κλιματισμός υπολογίζεται ανα δωμάτιο, όχι κεντρικά. Δες τα κόκκινα γράμματα που δεν διάβασες.

Τα διάβασα αλλά το πέρασα πάνω και όχι στην σελίδα.

Διορθώνω:

Θερμικές Απώλειες

4609.85 Watt

3964.47 KCal/h

107.21 Watt/m2

92.20 KCal/h/m2

Επεξ/σία από Tzampatzioglou
  • Απαντ. 10,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν. 

Όπως γράψαμε και χθες, ο @cmaniac μου υπέδειξε έναν σχετικά εύκολο τρόπο ώστε να γίνει expose οποιαδήποτε συσκευή κατανάλωσης έχει ο καθένας αρκεί να υπάρχει homeassistant από πίσω. Ουσιαστικά ο τοπικός mqtt broker του, στέλνει τα δεδομένα του entity στο free cluster του hivemq cloud , αυτά πάνε με bridge στο δικό μου mqtt broker και άρα εμφανίζονται σαν entites στο homeassistant μου, και από εκεί ανεβαίνουν τελικά στο grafana cloud. 

Συνεπώς, όποιος/όποια επιθυμεί να ανεβάσουμε το κλιματιστικό του στο grafana της υπογραφής μου και έχει Homeassistant ας το δηλώσει συμπληρώνοντας το ακόλουθο spreadsheet ->

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1zxhPWK7OaHcSVVKJVGmktdc6Z2PAvCI5T7fxGaCqBbU/edit?usp=sharing

(πχ 1, liakjim , asyg24kmta, tapo p110, ναι ) 

Θα γίνει επιλογή των μοντέλων , ώστε να μπουν κλιματιστικά ενδιαφέροντος, χωρίς διπλοεγγραφές μιας και όλα παίζουν σε free tier λογαριασμούς με περιορισμούς. Πχ τώρα είμαστε στο περίπου 1/4 της χωρητικότητας του hivemq

Spoiler

image.png.e673f06abf90f731ea38d3c3a6c28142.png

Μετά θα έρχομαι σε εποικοινωνία με το μέλος για να το προχωράμε κάθε φορά. 

Επεξ/σία από liakjim
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, liakjim είπε

Όπως γράψαμε και χθες, ο @cmaniac μου υπέδειξε έναν σχετικά εύκολο τρόπο ώστε να γίνει expose οποιαδήποτε συσκευή κατανάλωσης έχει ο καθένας αρκεί να υπάρχει homeassistant από πίσω. Ουσιαστικά ο τοπικός mqtt broker του, στέλνει τα δεδομένα του entity στο free cluster του hivemq cloud , αυτά πάνε με bridge στο δικό μου mqtt broker και άρα εμφανίζονται σαν entites στο homeassistant μου, και από εκεί ανεβαίνουν τελικά στο grafana cloud. 

Καταπληκτικό! Έχω και μια πιο advanced πρόταση: ένα ξεχωριστό διάγραμμα με τα EER.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Pan_K είπε

Καταπληκτικό! Έχω και μια πιο advanced πρόταση: ένα ξεχωριστό διάγραμμα με τα EER.

Εννοείται πως είναι εφικτό!

Διάγραμμα κατανάλωσης, εξωτερικής και eer. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, cmaniac είπε

Εφ'όσον δεν θέλεις θέρμανση, για βάλε Αττική κάτω από 500μ και ζητούμενη 22.

Τώρα σε έχει υπολογίσει με θερμοκρασιακή διαφορά 30 βαθμών, μεταξύ έξω και μέσα, που είναι λίγο ακραίο για ψύξη.

Αλλάζοντας αυτά που μου είπες βγαίνει αυτό:

image.png.2ce260837553ac61b0592a13051b0014.png

9 ώρες πριν, liakjim είπε

Βάλε όλους τους εσωτερικούς τοίχους να είναι σε επαφή με άλλη κατοικία και πες τι έβγαλες. 

Αν δεν αλλάξω την περιοχή και την επιθυμητή θερμοκρασία, και αλλάξω τους εσωτερικούς τοίχους βγαίνει αυτό

image.png.b1369684dc20bf95ae7cb67128e85a32.png

Επεξ/σία από InternetMaster
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, InternetMaster είπε

Αλλάζοντας αυτά που μου είπες βγαίνει αυτό:

image.png.d82fe3665af85a4ad1388538b8359888.png

Αν δεν αλλάξω την περιοχή και την επιθυμητή θερμοκρασία, και αλλάξω τους εσωτερικούς τοίχους βγαίνει αυτό

image.png.cf7eaea1022424c049b1c0ad7629abcc.png

Μπορείς να μας δείξεις όλες τις απαντήσεις που έβαλες;

Δημοσ.

Σε Daikin Sensira το έχει δουλέψει κάποιος με όλα ανοιχτά στο θέμα οικονομία (Econo και ανοιχτό Έλεγχο ζήτησης) για να μου τι παίζει και αν αξίζει; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έβαλα την λειτουργία "αυτοκαθαρισμού" σε ένα TCL Fresh 12άρι που έχουμε στην κρεβατοκάμαρα, έτρεξαν νερά στον τοίχο κάτω από την εσωτερική μονάδα σε λωρίδες , γέμισε το δωμάτιο υγρασία σαν βάλτου, και έκανε πανάσχημους λεκέδες στο χρώμα του τοίχου.

Το κλιματιστικό γενικά λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά (ήμουν πολύ ικανοποιημένος μέχρι τώρα), αλλά αυτή η λειτουργία αυτοκαθαρισμού είναι μεγάλη ανοησία, αν είναι φυσιολογικό να δουλεύει έτσι. Δεν θυμάμαι άλλο κλιματιστικό μου να έκανε τέτοια πράγματα σε self-clean (βαριά, να αυξάνονταν λίγο η υγρασία στο χώρο, όχι να τρέχουν νερά στους τοίχους).

Επεξ/σία από taris
  • Sad 1
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, InternetMaster είπε

Έκανα edit το προηγούμενο post

Συγγνώμη για το πρήξιμο αλλά για επιβεβαίωση: όλοι οι τοίχοι είναι εσωτερικοί; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, liakjim είπε

Συγγνώμη για το πρήξιμο αλλά για επιβεβαίωση: όλοι οι τοίχοι είναι εσωτερικοί; 

Ουσιαστικά το δωμάτιο είναι γωνιακό άρα οι δύο του τοίχοι είναι εξωτερικοί. Η δυτική πλευρά του κτιρίου είναι σε επαφή με ένα άλλο κτίριο αλλά κατά τα άλλα οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ελεύθεροι.

(Μην αγχώνεσαι, καλύτερα να το πετύχουμε ακριβώς 😝)

Επεξ/σία από InternetMaster
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, InternetMaster είπε

Ουσιαστικά το δωμάτιο είναι γωνιακό άρα οι δύο του τοίχοι είναι εξωτερικοί. Η δυτική πλευρά του κτιρίου είναι σε επαφή με ένα άλλο κτίριο αλλά κατά τα άλλα οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ελεύθεροι.

(Μην αγχώνεσαι, καλύτερα να το πετύχουμε ακριβώς 😝)

Θέλεις να βάλεις και στον δικό μου υπολογισμό αυτό που μας λες; Οτι δηλαδή το δωμάτιο έχει μόνο δύο εξωτερικούς τοίχους και οι υπόλοιποι ειναι σε επαφη με αλλη κατοικία.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Θέλεις να βάλεις και στον δικό μου υπολογισμό αυτό που μας λες; Οτι δηλαδή το δωμάτιο έχει μόνο δύο εξωτερικούς τοίχους και οι υπόλοιποι ειναι σε επαφη με αλλη κατοικία.

Ορίστε:

image.png

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, cmaniac είπε

Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες για το configuration.

Πάμε:

Spoiler

Αρχικά από το add-on store του Home Assistant εγκαθιστούμε τα Mosquitto Broker και File Editor

image.png.0795cc232814900c25c6a85e45197206.png

Ύστερα, κάνοντας κλικ στο κάθε ένα ξεχωριστά, βεβαιωνόμαστε ότι "τρέχουν", ότι ξεκινάνε αυτόματα και κάνουμε και τα εξής configuration

File editor:

image.png.9d9a972f4f04acb67537c18b94ef370a.png

image.png.80812558362aa5aa206cefc39b05b7d2.png

Mosquitto Broker

image.png.b9d8dca065db0a4cd346bd5951d571d4.png

image.png.071e5cb1aab2fac135a095d0d0b905df.png

Έπειτα, στον file editor φτιάχνουμε τον φάκελο και το αρχείο /share/mosquitto/mosquitto.conf όπου μέσα βάζουμε το configuration που έχουμε συμφωνήσει με τον liakjim (topic, connection name username/password). Το topic είναι σημαντικό ώστε να δημοσιεύεται στον broker του liakjim μόνο αυτό που πρέπει και όχι περισσότερα, γιατί κάποιοι έχουν πολλά πράγματα βασισμένα στο MQTT και 1. μπορεί να δημιουργήσει θέματα στο instance του liakjim 2. δημοσιεύεται πληροφορία που μπορεί να μην θέλουμε. Το logtype debug είναι προαιρετικό για όσο στήνεται και ελέγχεται η λειτουργία του, μετά καλό είναι να αφαιρεθεί γιατί γράφει συνέχεια.

image.png.9611a45e9c68cbce22f7bfe969170470.png

image.png.760f2e137a426297b04237529dbeebab.png

connection xxxxx
address 031272f6361e4903b64e63d12ca23fea.s1.eu.hivemq.cloud:8883
topic shellies/shellyplug-xxxxx/# out 0
remote_username xxxx
remote_password xxxx
bridge_cafile /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt
cleansession true
try_private false
start_type automatic
log_type debug

Με ένα stop-start του Mosquitto θα φανεί αμέσως ότι συνδέθηκε με την άλλη πλευρά και ότι μιλάνε οι broker μεταξύ τους:

image.png.0053fc829a3d42673f51f27cf5a7f322.png

Έπειτα εγκαθιστούμε το MQTT integration. Θα βγάλει ένα παράθυρο ότι έχει βρει το Mosquitto και εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό. Η απάντηση είναι ναι, για να συνδεθεί απ'ευθείας.

image.png.e31966a4367112a523ee41d08846d24c.png

Στο τέλος, δημιουργούμε το automation για να στέλνει τα δεδομένα στο topic που θέλουμε (προσοχή πρέπει να είναι το ίδιο που έχουμε επιλέξει να δημοσιεύουμε στο bridge):

Settings >  Automations & Scenes > Create new automation > Edit in Yaml πάνω δεξιά:

image.png.4b3edf8e1fb39ea22e1b8a45def662e0.png

image.png.18a4e9a1e58fff483ff3f1566d5a0aa6.png

alias: Publish AirCon Power to HiveMQ
description: ""
triggers:
  - entity_id: sensor.aircon_power
    trigger: state
actions:
  - data:
      topic: χχχχ/shellyplug-χχχχχ/status/switch:0
      payload: "{{ states('sensor.aircon_power') }}"
      qos: "1"
    action: mqtt.publish

Από εδώ και πέρα κάθε αλλαγή για το συγκεκριμένο HA entity θα δημοσιεύεται στον Local mosquitto και από εκεί θα πηγαίνει στο cloud. :)

51 λεπτά πριν, InternetMaster είπε

Ορίστε:

image.png

Από αυτά που βλέπουμε, δεν χρειάζεσαι 24ρι για το δωμάτιο που θέλει να καλύψεις. Ένα 18ρι, θα είναι εντάξει πιστεύω για το καλοκαίρι.

Τώρα, οι επιλογές έιναι διάφορες, μπορείς να πας στο κλασσικό Fujitsu ASEG18KMTE, σε ένα Daikin FTXM50A ή σε ένα Toshiba Edge 18. Μετά υπάρχουν άλλες επιλογές, όπως το Daikin Sensira FTXC50E, ή το Mitsubishi Heavy SRK/SRC50ZS-WF που είναι λιγότερο δοκιμασμένο, και πιο κάτω πας σε κινέζικα, που θα σε βοηθήσουν εδώ τα παιδιά. Καλό είναι πάντως εάν ζεις στον χώρο να επιλέξεις μια καλή μάρκα, ακόμα κι αν είναι μόνο για χρήση το καλοκαίρι.

Επεξ/σία από cmaniac
  • Thanks 3
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Από αυτά που βλέπουμε, δεν χρειάζεσαι 24ρι για το δωμάτιο που θέλει να καλύψεις. Ένα 18ρι, θα είναι εντάξει πιστεύω για το καλοκαίρι.

Τώρα, οι επιλογές έιναι διάφορες, μπορείς να πας στο κλασσικό Fujitsu ASEG18KMTE, σε ένα Daikin FTXM50A ή σε ένα Toshiba Edge 18. Μετά υπάρχουν άλλες επιλογές, όπως το Daikin Sensira FTXC50E, ή το Mitsubishi Heavy SRK/SRC50ZS-WF που είναι λιγότερο δοκιμασμένο, και πιο κάτω πας σε κινέζικα, που θα σε βοηθήσουν εδώ τα παιδιά. Καλό είναι πάντως εάν ζεις στον χώρο να επιλέξεις μια καλή μάρκα, ακόμα κι αν είναι μόνο για χρήση το καλοκαίρι.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Η αλήθεια είναι πως μου έκανε λίγο εντύπωση που μου είπε ο μηχανικός οτι θέλει 24ρι. Θα τον ρωτήσω τιμή για το Daikin που μου πρότεινες. Έχει κάποια διαφορά το FTXM50R από το FTXM50A? Γιατί μόνο το πρώτο βρίσκω στο skroutz.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...