Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
17 hours ago, cmaniac said:

Καλά το σκέφτεσαι, αλλά στους καταλόγους παίζει και το marketing.

Η σειρά που έβαλα είναι βάσει απόδοσης της μονάδας.

Καταλαβαίνω τι εννοείς, η λογική της κατάταξης βάσει απόδοσης είναι θεμιτή. Για να μην τους αδικήσουμε εντελώς όμως, ας προσθέσω κι εγώ ένα λόγο υπέρ του κατασκευαστή..(📜 Σεντόνι alert, Spoiler παρακάτω 👇)

Spoiler

Με την πιο πρόσφατη έκδοση του Perfera (FTXM-A/RXM-A), βλέπουμε σε κάποιες τιμές όπως SEER/SCOP ότι είναι οριακά μπροστά. Τίποτα δραματικό, ναι , αλλά βγάζει νόημα, αφού η Daikin δεν ανανεώνει όλες τις σειρές ταυτόχρονα.

Το προηγούμενο Perfera (FTXM-R/RXM-R) ήταν πολύ κοντά σε specs, όμως και εκείνη την περίοδο οι Emura και Stylish ξεχώριζαν όχι μόνο σε τεχνικές επιδόσεις (που ήταν τουλάχιστον ίσες, αν όχι καλύτερες), αλλά κυρίως σαν σχεδιαστικές σειρές.

Ακόμα και σήμερα, η Perfera θεωρείται ως μεσαία σειρά, ενώ Emura και Stylish έχουν πιο premium χαρακτήρα.

Για να το κάνουμε πιο απτό, να αναφέρουμε ότι το Emura (FTXJ) έχει βραβευμένο σχεδιασμό και διατίθεται σε λευκό ματ, μαύρο ματ και ασημί, είναι από τα πιο designάτα μοντέλα της Daikin. Το Stylish (FTXA) είναι η πιο compact μονάδα της εταιρείας, με βάθος μόλις 189mm, επίσης με βραβευμένο design και διαθέσιμο σε διάφορα χρώματα. Το Perfera, από την άλλη, έχει πιο απλό σχεδιασμό που κινείται στη λογική των πιο οικονομικών σειρών. Μερικοί το λένε και άνοστο, άχαρο… εγώ θα έλεγα ότι είναι παραλίγο άσχημο. Εντάξει, γούστα είναι αυτά! (Θα μου πεις τώρα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ή όπως λέμε συχνά, η ομορφιά βρίσκεται στα μάτια αυτού που την κοιτάζει ...και σύμφωνοι. Είναι υποκειμενική. Αλλά πολλοί κοιτούν και το design όταν επιλέγουν μοντέλο. Δεν είναι τυχαίο πως οι κατασκευαστές "χτίζουν" τις σειρές τους και με βάση αυτό το στοιχείο. Μην ξεχνάμε και την κλασική περίπτωση KE series της Fujitsu, ξέρεις, όπου τα τεχνικά δεδομένα παραδόθηκαν άμαχα στον βωμό του premium design).

Προσωπικά, δεν δίνω μία για το design της Daikin, ακόμη κι αν επικαλούνται βραβεία και Red Dot και κάτι ανάλογα. Δε μου αρέσει και τέλος. Ίσως να πω ότι το Stylish κάπως παλεύει, αλλά κι εκεί έχω τις επιφυλάξεις μου. Όλο αυτό το σύστημα με τα μοτεράκια που σηκώνουν το μπροστινό καπάκι… Αν χαλάσει, έχεις έξτρα πονοκέφαλο και κόστος. (Sorry...ξέρω ότι έχεις και εσύ MHI με τέτοια πράγματα)

Άλλες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και δίνουν έξτρα πόντους σε Emura/Stylish είναι επίσης το Intelligent Thermal Sensor (σκανάρει θερμοκρασίες από επιφάνειες -τοίχους, πατώματα, παράθυρα- και προσαρμόζει ανάλογα τη ροή του αέρα, ώστε η θερμοκρασία να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα στον χώρο... ή ακόμα το Coanda Effect (που παίζει και στην ψύξη και στη θέρμανση).

Με λίγα λόγια, ναι, το Perfera μπορεί να δίνει ένα κλικ παραπάνω σε κάποιες αποδόσεις, αλλά Emura/Stylish πάνε το παιχνίδι πιο μακριά σε θέμα άνεσης, στυλ και συνολικής εμπειρίας χρήσης.

Υ.Γ.: Αυτό που αρχίζει να μου αρέσει πολύ στη Daikin: Αν μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσε η άποψη ότι τα "πραγματικά" Daikin ξεκινούν από τη σειρά Perfera (και με αφορμή τη συζήτηση για το νέο μοντέλο Comfora Plus που δηλώνει εξαιρετικά νούμερα σε απόδοση), φαίνεται πως η Daikin έχει ήδη αλλάξει τακτική. Αυτή τη στιγμή έχει τα περισσότερα διαφορετικά μοντέλα τοίχου (wall-mounted) με ενεργειακή κλάση A+++ ( 5), από όλους τους κατασκευαστές. Τα μοντέλα που είναι "βελτιστοποιημένα για θέρμανση" ούτε καν τα βάζουμε στη συζήτηση. Και όλες αυτές τις σειρές τις τοποθετεί διαφοροποιώντας τις μόνο μέσα από design, επιλογές, τεχνολογίες και δυνατότητες.

• Like 3
  • Απαντ. 11,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

To emura ειναι πανεμορφο απλα οχι κατι τρελο στα specs για τοσα χρηματα που κοστιζει ενω το perfera νομιζω εχει
παρομοια χαρακτηριστικα στα cop seer απλα οχι τοσο ιδιαιτερο σαν design. Κοντα 3000αρικα καλυτερα να πας σε sahara να παρεις το απολυτο σε αποδοση. 

Screenshot_4.png

Δημοσ.
44 minutes ago, Arkin said:

To emura ειναι πανεμορφο απλα οχι κατι τρελο στα specs για τοσα χρηματα που κοστιζει ενω το perfera νομιζω εχει παρομοια χαρακτηριστικα στα cop seer απλα οχι τοσο ιδιαιτερο σαν design. Κοντα 3000αρικα καλυτερα να πας σε sahara να παρεις το απολυτο σε αποδοση. 

Ξέρεις… είναι λίγο σαν τα αυτοκίνητα. Οι επιδόσεις, για πολλούς, περνάνε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο πώς δείχνει ένα μοντέλο. Δύο μοντέλα του ίδιου κατασκευαστή μπορεί να έχουν παρόμοια specs, αλλά να διαφέρουν τρελά σε design και τιμή... σαν να συγκρίνεις ένα VW Arteon με ένα Passat, ίδια μηχανικά, άλλο στυλ, άλλη αίσθηση.

Όσο για το Ururu Sarara, όταν έψαχνα κάτι δυνατό για το σπίτι μου, το είχα στη λίστα. Το έβγαλα όμως γρήγορα για διάφορους λόγους ... ένας απ’ αυτούς ήταν ότι μου έδινε την αίσθηση πως θα βάλω… μπαλκόνι στον τοίχο!

Δημοσ.
Μόλις τώρα, amotida είπε

Ξέρεις… είναι λίγο σαν τα αυτοκίνητα. Οι επιδόσεις, για πολλούς, περνάνε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο πώς δείχνει ένα μοντέλο. Δύο μοντέλα του ίδιου κατασκευαστή μπορεί να έχουν παρόμοια specs, αλλά να διαφέρουν τρελά σε design και τιμή... σαν να συγκρίνεις ένα VW Arteon με ένα Passat, ίδια μηχανικά, άλλο στυλ, άλλη αίσθηση.

Όσο για το Ururu Sarara, όταν έψαχνα κάτι δυνατό για το σπίτι μου, το είχα στη λίστα. Το έβγαλα όμως γρήγορα για διάφορους λόγους ... ένας απ’ αυτούς ήταν ότι μου έδινε την αίσθηση πως θα βάλω… μπαλκόνι στον τοίχο!

Ε ενταξει τωρα μιλαμε ομως για ενα κλιματιστικο οχι για αμαξι η για κατι που θα σε νοιαξει η ομορφια. Το τελευταιο δηλαδη πρεπει να ειναι το design οταν μιλαμε για ενα κλιματιστικο εκτος αν μπει σε κανα μουσειο η σε lux καταστημα που τους ενδιαφερει απλα το φαινεσθαι και τιποτα αλλο. 

Δημοσ.

Συγγνώμη που ξανά γράφω απλά έχω λίγο αγχωθεί. Αν αφήσουμε κλιματιστικό που δεν έχει μπει τρόμπα για κενό αέρος τι γίνεται ; Χαλάει πχ κατευθείαν στον χρόνο; Δεν δουλεύει καλά;  Επειδή ήμουν άσχετος δεν ζήτησα να μου το εγκαταστήσουν έτσι και απλά ήρθαν μπαμ μπαμ το έβαλαν είδαμε ότι δουλεύει και έφυγαν. 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, souvlakomanis είπε

Συγγνώμη που ξανά γράφω απλά έχω λίγο αγχωθεί. Αν αφήσουμε κλιματιστικό που δεν έχει μπει τρόμπα για κενό αέρος τι γίνεται ; Χαλάει πχ κατευθείαν στον χρόνο; Δεν δουλεύει καλά;  Επειδή ήμουν άσχετος δεν ζήτησα να μου το εγκαταστήσουν έτσι και απλά ήρθαν μπαμ μπαμ το έβαλαν είδαμε ότι δουλεύει και έφυγαν. 

Ανεκαθεν η εξαερωση να φυγει δηλαδη ο αερας που υπαρχει στους σωληνες γινοταν με ανοιγμα λιγο απο το βανακι φευγει ελαχιστο φρεον 2-3 δευτερολεπτα και κλεισιμο. 100% αυτο θα εγινε οποτε μην ανησυχεις τοσο που δεν μπηκε αντλια. Ουτε θα χαλασει ουτε κατι αλλο επειδη δεν μπηκε καθολου αντλια κενου. Ισως να μην εχεις την 100% αποδοση που μπορει να δωσει το κλιματιστικο και να εχεις το 99% μεχρι εκει. 

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, souvlakomanis είπε

Χωρίς αντλία υπάρχει πιθανότητα να πέσει η απόδοση του κλιματιστικού, γιατί 1. είτε υπάρχει αέρας μαζί με ψυκτικό υγρό μέσα στο κύκλωμα είτε 2. έχει αδειάσει μία ποσότητα ψυκτικού υγρού είτε 3. έχουν συμβεί και τα δύο. Αν δεις στο skroutz κάποιες κριτικές κλιματιστικών, θα βρεις σίγουρα αρκετούς να λένε ότι το μηχάνημά τους δεν είναι δυνατό όταν οι υπόλοιποι που σχολιάζουν δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο. Σε αυτούς κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει μπει αντλία κενού. 

Θα καταλάβεις αν έχεις πρόβλημα από την αισθητά μειωμένη απόδοση και τον αυξημένο θόρυβο του συμπιεστή. Αλλιώς η όποια επίπτωση της μη χρήσης αντλίας κενού μπορεί να είναι ανεπαίσθητη.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Arkin είπε

Ανεκαθεν η εξαερωση να φυγει δηλαδη ο αερας που υπαρχει στους σωληνες γινοταν με ανοιγμα λιγο απο το βανακι φευγει ελαχιστο φρεον 2-3 δευτερολεπτα και κλεισιμο. 100% αυτο θα εγινε οποτε μην ανησυχεις τοσο που δεν μπηκε αντλια. Ουτε θα χαλασει ουτε κατι αλλο επειδη δεν μπηκε καθολου αντλια κενου. Ισως να μην εχεις την 100% αποδοση που μπορει να δωσει το κλιματιστικο και να εχεις το 99% μεχρι εκει. 

Δεν είσαι μέσα στον σωλήνα για να ξέρεις τι συμβαίνει με την εκδίωξη. Μόνο με κενό με αντλία είσαι σίγουρος ότι έχει φύγει όλος ο αέρας και κυρίως όλο το νερό από την υγρασία της ατμόσφαιρας. Σε κάθε άλλη περίπτωση απλά δεν ξέρεις. 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, ekap είπε

Καλημέρα,

θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα δίλημμα. Σε ένα σπίτι είναι να μπούνε 1χ 18άρι και 3χ 9άρια κλιματιστικά για ψύξη και θέρμανση με τις 2 παρακάτω επιλογές να είναι οι επικρατέστερες. 

1. Inventor Leon για αγορά από τον Κωτσόβολος ~ 3120€ - 400 δωροεπιταγή για αγορές διπλάσιας αξίας και δωρεάν εγκατάσταση. Επειδή οι μονάδες θα ανέβουν σε ταράτσα υπολογίζετε περίπου +~350€ για την εγκατάσταση.

2. Toshiba EDGE ~3300€ για αγορά + ~650 για εγκατάσταση. 

Οπότε έχουμε μια διαφορά που θα κυμανθεί περίπου 800-900 ευρώ. Προφανώς, τα toshiba θεωρούνται ανώτερα αλλά αξίζει αυτή η διαφορά λαμβάνοντας υπόψιν ότι μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια για να γίνει η απόσβεση με την διαφορά στο ρεύμα.

Ευχαριστώ

Μη το συζητάς ΚΑΝ. Δε θα το μετανιώσεις.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Pan_K είπε

Χωρίς αντλία υπάρχει πιθανότητα να πέσει η απόδοση του κλιματιστικού, γιατί 1. είτε υπάρχει αέρας μαζί με ψυκτικό υγρό μέσα στο κύκλωμα είτε 2. έχει αδειάσει μία ποσότητα ψυκτικού υγρού είτε 3. έχουν συμβεί και τα δύο. Αν δεις στο skroutz κάποιες κριτικές κλιματιστικών, θα βρεις σίγουρα αρκετούς να λένε ότι το μηχάνημά τους δεν είναι δυνατό όταν οι υπόλοιποι που σχολιάζουν δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο. Σε αυτούς κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει μπει αντλία κενού. 

Θα καταλάβεις αν έχεις πρόβλημα από την αισθητά μειωμένη απόδοση και τον αυξημένο θόρυβο του συμπιεστή. Αλλιώς η όποια επίπτωση της μη χρήσης αντλίας κενού μπορεί να είναι ανεπαίσθητη.

Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο η περισσότεροι ψυκτικοί, που κυριολεκτίκα όπως ξέρετε όλοι εδώ μέσα το καλοκαίρι είναι τίγκα στην δουλεία και κάνουν άπειρες εγκαταστάσης / συντηρήσεις όλη μέρα δεν βάζουν αυτομάτως αντλία κενού γιατί μου φαίνετε κάτι το οποίο δεν μπορείς να μην βάλεις γιατί είναι υπερβολικά σημαντικό. Για ποιό λόγο να πρέπει ο πελάτης που απλά αγοράζει ένα AC να αποκτήσει γνώση για να τους το ζητήση και πολλές φορές έρχονται και σε αντιπαράθεση η ενδεχομένως λένε ψέματα σαν την δική μου περίπτωση. Το κάνουν επίτηδες για να τους παίρνουν τηλέφωνο για βλάβες / συντήρηση; αλλά εδώ υπάρχει εγγύηση στην αρχή όποτε δεν βγάζουν και τίποτα ιδιαίτερο γιατί μπορεί να πάει σε αντιπροσωπεία η συσκευή. Το κάνουν για εξοικοινόμηση χρόνου; αν ναι, με το να παραπονιέτε ο κάθε πελάτης ότι δεν έχει την σωστή απόδοση θα χάσουν παραπάνω χρόνο και αν είναι από εγκαταστάση για αλυσίδα δεν θα βγάλουν και έξτρα χρήματα γιατί στην ουσία έκαναν λάθος την εγκατάσταση άρα τι γίνεται; δεν μπορώ να καταλάβω. Η οδηγίες στο manual ακόμα και στο δικό μου AC ζητούν αντλία κενού άρα είναι μονόδρομος!

Και εμένα με έχουν φάει η σκέψης με την εγκατάσταση που μου έκαναν που ενώ όλα είναι σχεδόν τέλεια, ενδεχωμένως χάσαμε την μπάλα στην αντλία κενού όπως και έχω προαναφέρει.

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, XghosT7 είπε

Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο η περισσότεροι ψυκτικοί, που κυριολεκτίκα όπως ξέρετε όλοι εδώ μέσα το καλοκαίρι είναι τίγκα στην δουλεία και κάνουν άπειρες εγκαταστάσης / συντηρήσεις όλη μέρα δεν βάζουν αυτομάτως αντλία κενού γιατί μου φαίνετε κάτι το οποίο δεν μπορείς να μην βάλεις γιατί είναι υπερβολικά σημαντικό. Για ποιό λόγο να πρέπει ο πελάτης που απλά αγοράζει ένα AC να αποκτήσει γνώση για να τους το ζητήση και πολλές φορές έρχονται και σε αντιπαράθεση η ενδεχομένως λένε ψέματα σαν την δική μου περίπτωση. Το κάνουν επίτηδες για να τους παίρνουν τηλέφωνο για βλάβες / συντήρηση; αλλά εδώ υπάρχει εγγύηση στην αρχή όποτε δεν βγάζουν και τίποτα ιδιαίτερο γιατί μπορεί να πάει σε αντιπροσωπεία η συσκευή. Το κάνουν για εξοικοινόμηση χρόνου; αν ναι, με το να παραπονιέτε ο κάθε πελάτης ότι δεν έχει την σωστή απόδοση θα χάσουν παραπάνω χρόνο και αν είναι από εγκαταστάση για αλυσίδα δεν θα βγάλουν και έξτρα χρήματα γιατί στην ουσία έκαναν λάθος την εγκατάσταση άρα τι γίνεται; δεν μπορώ να καταλάβω. Η οδηγίες στο manual ακόμα και στο δικό μου AC ζητούν αντλία κενού άρα είναι μονόδρομος!

Και εμένα με έχουν φάει η σκέψης με την εγκατάσταση που μου έκαναν που ενώ όλα είναι σχεδόν τέλεια, ενδεχωμένως χάσαμε την μπάλα στην αντλία κενού όπως και έχω προαναφέρει.

Είναι πραγματικά γελοίο γιατί μέχρι να τελειώσουν τις ηλεκτρολογικές συνδέσεις έχουν πιάσει κενό. Δεν υπάρχει καθυστέρηση αλλά άλλο είναι να ανοίξεις λίγο τη βανα στην εκδίωξη και άλλο να συνδέεις αντλίες, μανόμετρα κτλ

Δημοσ.
8 ώρες πριν, ekap είπε

Έχει γίνει μελέτη. Είναι μεζονέτα οπότε πάμε για κάτω ένα 18άρι και από 3χ 9άρια στα δωμάτια. 

Τέλεια.

Όπως σου είπε και ο liakjim, καλό είναι να δούμε τα αποτελέσματα της μελέτης σε αντιπαραβολή με τον υπολογιστή της ελιθ.

Τέλος, θα κοιτούσα και μια προσφορά για Daikin από blue dealer (βλέπε ύδωρ κλπ).

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, cmaniac said:

Τέλεια.

Όπως σου είπε και ο liakjim, καλό είναι να δούμε τα αποτελέσματα της μελέτης σε αντιπαραβολή με τον υπολογιστή της ελιθ.

Τέλος, θα κοιτούσα και μια προσφορά για Daikin από blue dealer (βλέπε ύδωρ κλπ).

Αν είναι να βοηθήσει σίγουρα θα το κάνω. 

• Thanks 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, ekap είπε

Αν είναι να βοηθήσει σίγουρα θα το κάνω. 

Κάνε το.

Εξετάζεις και άλλες μάρκες, πχ Daikin, Fujitsu ;

Πάντως, όσο δελεαστική προσφορά και να έχει το inventor, εγώ δεν θα το επέλεγα, ιδίως για θέρμανση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...