Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Το κακό είναι οτι το Ururu δεν μπαίνει σε πρίζα. Οι Schuko έχουν οριο 16A και το Ururu κλείνει στα 21A βάσει λογισμικού.

Το πιο εύκολο είναι το sonoff που σου χε πει ο liakjim.

Δεν ήξερα ότι υπάρχει το όριο των 16A στις σουκο πρίζες. Νόμιζα ότι αν στην γραμμή υπάρχει αγωγός υψηλής διατομής δεν παίζει ρόλο η πρίζα.

• Απαντ. 11,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, verlemakos είπε

Δεν ήξερα ότι υπάρχει το όριο των 16A στις σουκο πρίζες. Νόμιζα ότι αν στην γραμμή υπάρχει αγωγός υψηλής διατομής δεν παίζει ρόλο η πρίζα.

Το 2.5ρι καλώδιο έχει όριο 16A βάσει κανονισμού.

Το ακριβώς επόμενο 4ρι δεν χωράει στους ακροδέκτες των περισσότερων πριζών. Μάντεψε γιατί.

2 λεπτά πριν, liakjim είπε

Είναι άραγε 3μ οι σωληνώσεις;

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

FB_IMG_1751800911987.jpg.8316c0cb6d7160cf28d87cd1f2db1334.jpg

Κι εδώ να ελέγξουμε εάν τηρήθηκαν τα ελάχιστα

• Thanks 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Το κακό είναι οτι το Ururu δεν μπαίνει σε πρίζα. Οι Schuko έχουν οριο 16A και το Ururu κλείνει στα 21A βάσει λογισμικού.

Φτάνει η 16άρα γραμμή 

image.png.93f16638443c0bb5075580c45ad7926b.png

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Το 2.5ρι καλώδιο έχει όριο 16A βάσει κανονισμού.

Το ακριβώς επόμενο 4ρι δεν χωράει στους ακροδέκτες των περισσότερων πριζών. Μάντεψε γιατί.

Ευχαριστώ για την πληροφορία. Το ίδιο ισχύει και για τις πρίζες με καπάκι οι οποίες εξέχουν αρκετά από τον τοίχο? Ας πούμε οι "βιομηχανικού" ή "βαρέως" τύπου.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, liakjim είπε

Φτάνει η 16άρα γραμμή 

image.png.93f16638443c0bb5075580c45ad7926b.png

Όι:

Στις 30/6/2025 στις 9:18 ΠΜ, cmaniac είπε

Εκείνο που με προβληματίζει είναι αυτό -- μπορεί να αφήσει να περάσουν μέχρι 21A, πράγμα που θα ψήσει εύκολα ό,τι είναι σε σειρά με το μηχάνημα (αν δεν πέσει η ασφάλεια πρώτα).

image.png.18cd2c92cd38498dc4b99d79e59aa039.png

5 λεπτά πριν, verlemakos είπε

Ευχαριστώ για την πληροφορία. Το ίδιο ισχύει και για τις πρίζες με καπάκι οι οποίες εξέχουν αρκετά από τον τοίχο? Ας πούμε οι "βιομηχανικού" ή "βαρέως" τύπου.

Για όλες τις μονοφασικές σουκο αυτό είναι το όριο.

Υπάρχουν τριφασικές πρίζες που έχουν τελείως άλλες χρήσεις και τελείως άλλους συνδέσμους που δεν είναι του παρόντος.

• Thanks 1
Δημοσ.
43 λεπτά πριν, MARIOSNURSE είπε

Αν υπάρχει κάτι να μπαίνει στο φις θα με βοηθούσε. Αλλά να φέρω ηλεκτρολόγο, δεν λέει μες το καλοκαίρι 😭

Shelly plug s gen3 . Είναι 12Α. Υπέρ-αρκετό για το 9άρι. Και το πετάμε κατευθείαν στο grafana. 

4 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Όι

Δεν πάει ποτέ εκεί.

image.png.e0e3aa592f3cb8499d6fd753d2eebbfe.png

ΥΓ Το asyg24kmta το έχω δει μέγιστο 12.6Α 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, cmaniac είπε

Σε σούκο το έχω με 16αρα ασφάλεια.

Δημοσ.
1 hour ago, cmaniac said:

Γι αυτό ρωτάμε συνέχεια "Τι χρήση θα κάνεις". Γιατί αν δουλεύει 3000 ωρες τον χρόνο τότε είναι τελείως διαφορετικό απο το 200 ώρες τον χρόνο.

Ακριβώς!
Και μιας και το ’φερε η κουβέντα, ας καυχηθώ κι εγώ λίγο για τα πραγματικά χαμηλά κόστη που είχα, θερμαίνοντας έναν χώρο περίπου 55 τ.μ., σε έναν χειμώνα που σίγουρα ήταν πιο βαρύς από τον δικό σας εκεί. Το κλιματιστικό χρησιμοποιείται κυρίως για θέρμανση, οι ανάγκες για ψύξη το καλοκαίρι είναι σχεδόν ανύπαρκτες (το δουλεύω σποραδικά μόνο σε DRY).
Η πρώτη φωτογραφία δείχνει τα κόστη όπως τα υπολόγισε η εφαρμογή του AC για τους τελευταίους 12 μήνες. Όμως ο πραγματικός καταναλωμένος όγκος (μετρημένος με Shelly) ήταν λίγο μικρότερος: 829,5 kWh σε 12 μήνες. Αυτό, με βάση το προηγούμενο συμβόλαιό μου (με τελική τιμή 0,17 €/kWh), μου κόστισε μόλις 141 ευρώ για όλο το χρόνο!
Με τέτοια νούμερα, δύσκολα θα κάνω απόσβεση της διαφοράς τιμής αν είχα πάρει ένα πιο φτηνό AC 😄
Αλλά τώρα που το νέο συμβόλαιο με τον (ακόμα φθηνότερο από όλους) πάροχο ρεύματος μου ανεβάζει την τιμή στα ~0,22 €/kWh (και ποιος ξέρει πού θα φτάσει στο μέλλον), αν αντέξει το AC τουλάχιστον 10 χρόνια, ελπίζω τελικά να κάνω την απόσβεση των πιθανών διαφορών. Στο μεταξύ, έχω στον τοίχο μια μονάδα που προσωπικά τη βρίσκω όμορφη (το λέω αυτό και στο πλαίσιο της κουβέντας μας για design κ.λπ.), είναι πολύ καλή στη λειτουργία αφύγρανσης και διαθέτει (θεωρητικά τουλάχιστον) μία από τις καλύτερες τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα για καθαρισμό αέρα και εξουδετέρωση ιών/βακτηρίων.

app pana-shelly consumption.jpg

• Like 4
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, amotida είπε

Ακριβώς!
Και μιας και το ’φερε η κουβέντα, ας καυχηθώ κι εγώ λίγο για τα πραγματικά χαμηλά κόστη που είχα, θερμαίνοντας έναν χώρο περίπου 55 τ.μ., σε έναν χειμώνα που σίγουρα ήταν πιο βαρύς από τον δικό σας εκεί. Το κλιματιστικό χρησιμοποιείται κυρίως για θέρμανση, οι ανάγκες για ψύξη το καλοκαίρι είναι σχεδόν ανύπαρκτες (το δουλεύω σποραδικά μόνο σε DRY).
Η πρώτη φωτογραφία δείχνει τα κόστη όπως τα υπολόγισε η εφαρμογή του AC για τους τελευταίους 12 μήνες. Όμως ο πραγματικός καταναλωμένος όγκος (μετρημένος με Shelly) ήταν λίγο μικρότερος: 829,5 kWh σε 12 μήνες. Αυτό, με βάση το προηγούμενο συμβόλαιό μου (με τελική τιμή 0,17 €/kWh), μου κόστισε μόλις 141 ευρώ για όλο το χρόνο!
Με τέτοια νούμερα, δύσκολα θα κάνω απόσβεση της διαφοράς τιμής αν είχα πάρει ένα πιο φτηνό AC 😄
Αλλά τώρα που το νέο συμβόλαιο με τον (ακόμα φθηνότερο από όλους) πάροχο ρεύματος μου ανεβάζει την τιμή στα ~0,22 €/kWh (και ποιος ξέρει πού θα φτάσει στο μέλλον), αν αντέξει το AC τουλάχιστον 10 χρόνια, ελπίζω τελικά να κάνω την απόσβεση των πιθανών διαφορών. Στο μεταξύ, έχω στον τοίχο μια μονάδα που προσωπικά τη βρίσκω όμορφη (το λέω αυτό και στο πλαίσιο της κουβέντας μας για design κ.λπ.), είναι πολύ καλή στη λειτουργία αφύγρανσης και διαθέτει (θεωρητικά τουλάχιστον) μία από τις καλύτερες τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα για καθαρισμό αέρα και εξουδετέρωση ιών/βακτηρίων.

app pana-shelly consumption.jpg

Βλέποντας την τιμή της kwh σε συνδυασμό με την μηνιαία επιβάρυνση του λογαριασμού λόγω θέρμανσης και κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, υποθέτω ότι εκτός από πολύ αποδοτικό κλιματιστικό έχεις και πολύ χαμηλές απώλειες στον χώρο σου. Και μάλιστα σε κλιματική ζώνη σαφώς πιο ψυχρή από την μέση ελληνική.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, liakjim είπε

Είναι άραγε 3μ οι σωληνώσεις;

Φίλε αυτό είναι το μέλλον, μην το γελάς:  φορητά κλιματιστικά στα μπιτσόμπαρα για τις vip καμπίνες/ξαπλώστρες με επιπλέον χρέωση. Όπως τα μανιτάρια τον χειμώνα ένα πράγμα

• Haha 1
Δημοσ.
Στις 27/6/2025 στις 8:49 ΠΜ, Pan_K είπε
Στις 27/6/2025 στις 1:39 ΠΜ, blacktruth είπε

Όσοι έχετε εμπειρία με εγκατάσταση από συνεργείο του Πλαισίου πως ήταν σε γενικές γραμμές, όλα κομπλέ;

Στην Αθήνα έμεινα πολύ ευχαριστημένος από δύο εγκαταστάσεις που μου έκαναν. Για να είμαι σίγουρος, στην επικοινωνία μου μαζί τους τους ζήτησα αυτά που έχουν αναφερθεί πολλές φορές εδώ. Κυρίως να έχουν αντλία θερμότητας κενού, σωλήνα 3 μέτρων και να φέρουν μία σχετικά μεγάλη βάση για να έχει αρκετή απόσταση η εξωτερική μονάδα από τον τοίχο, βάσει προδιαγραφών.

Η δική μου εγκατάσταση από Πλαίσιο έγινε μέσα στην εβδομάδα, και δεν ήταν τόσο smooth όσο θα περίμενα.

Κατ' αρχάς απ' ότι φαίνεται το Πλαίσιο συνεργάζεται με μια τρίτη εταιρεία που έχει ανεξάρτητους ψυκτικούς σε διάφορα μέρη της Αθήνας και σου στέλνει έναν σχετικά κοντινό και εύκαιρο για την εγκατάσταση. Οπότε η εμπειρία του καθενός κατ' εμέ θα είναι διαφορετική ανάλογα με τον ψυκτικό. Ίσως κάποια στάνταρντ ποιότητας να μπορεί να εξασφαλίσει η τρίτη εταιρεία αλλά η απόσταση του ψυκτικού με το κατάστημα που σας πούλησε (Πλαίσιο) είναι αρκετά μεγάλη.

Λοιπόν, εγώ φρόντισα από την προηγούμενη μέρα να τον καλέσω και να ρωτήσω το εξής απλό, σε τι απόσταση θα είναι η εξωτερική μονάδα από τον τοίχο. Μου είπε περίπου 5 με 8 εκατοστά. Σημειώνω ότι η Fujitsu λέει 10+ εκατοστά για το 12ρι που πήρα, οπότε η επόμενη ερώτηση είναι αν έχουν μεγαλύτερη βάση και που θα βρίσκεται η μονάδα με αυτή τη βάση σε σχέση με τον τοίχο. Η απάντηση ήταν ναι έχουμε, με αυτή θα είμαστε στα 15-16 εκατοστά από τον τοίχο, αλλά θα κοστίσει επιπλέον 20 ευρώ.

Δηλαδή με λίγα λόγια η δωρεάν εγκατάσταση του Πλαισίου βάσει προδιαγραφών κατασκευαστή (όπως γράφει στο email της η τρίτη εταιρία "Έχουμε την υποχρέωση για τοποθέτηση του κλιματιστικού στη σωστή θέση" - επομένως και σωστή απόσταση από τον τοίχο της εξωτερικής μονάδας) δεν είναι ακριβώς δωρεάν, επειδή έτσι την έχει δει ο συγκεκριμένος ψυκτικός. Σημειώνω ότι το παλιό μου 12ρι Fuji του 2000 είχε μια χορταστική βάση και ήταν στα 16.5cm από τον τοίχο. Επίσης σημειώνω την προ μερικών σελίδων τραγική εγκατάσταση σε ένα TCL συνφορουμίτη, όπου οι αθεόφοβοι δεν αξιώθηκαν καν να αντικαστήσουν τις παλιές βάσεις της εξωτερικής μονάδας, μεταξύ άλλων ωραίων. Τσέπωσαν τα έξοδα της βάσης. Άλλη μια δωρεάν εγκατάσταση από "Πλαίσιο" -> ενδιάμεση εταιρεία -> τυχαίο ψυκτικό.

Τέσπα για να μην μακρηγορώ και επειδη το θέμα δεν ήταν μόνο η βάση τελικά, ο τύπος ήρθε μισή ώρα καθυστερημένος για εγκατάσταση (13:30). Το πρώτο πράγμα που του ζήτησα είναι να δούμε τη βάση του πάνω στην εξωτερική μονάδα και τι απόσταση θα μας έδινε από τον τοίχο. Αυτή ήταν 8 εκατοστά. Αμέσως μετά του έδειξα το εγχειρίδιο της Fujitsu με το 10 cm or more καθώς και το email με τις υποχρεώσεις τους. Ξεκινήσαμε μια μανούρα επειδή εγώ δεν δεχόμουν να πληρώσω το οποιοδήποτε έξτρα ποσό τη στιγμή που έχω δωρεάν εγκατάσταση βάσει προδιαγραφών όπως δεσμεύτηκαν. Στο μυαλό του τύπου όμως δεν υπήρχαν προδιαγραφές αλλά ότι "στα 12ρια βάζουμε τη μικρή αλλιώς δε βγαίνουμε" (μου το είπε επι λέξει). Εγώ επέμενα για τη μεγάλη χωρίς να βρίσκω λογικό το να πληρώσω έξτρα. Σε κάποια φάση με το αδιέξοδο μου λέει μπορώ να φύγω κλπ. Του απαντάω όχι δεν θα κάνουμε αυτό, θα εγκαταστήσεις τη μεγάλη και καταλήξαμε σε μια συμφωνία (ακόμα κι αυτή απαράδεκτη για μένα κατ' εμέ) όπου θα μου έκοβε μια απόδειξη 20 ευρώ και θα διεκδικούσα το ποσό είτε από τη συντονίστρια εταιρεία είτε από το Πλαίσιο. Έτσι και έγινε τελικά, μπήκε μεγάλη βάση και η εξωτερική μονάδα είναι στα 15cm από τον τοίχο (θα μπορούσε να πάει και 16-17 από τον τζόγο που έχουν οι τρύπες της βάσης, αλλά και έτσι είναι νομίζω μια χαρά). Στο τέλος πήρε ένα τηλέφωνο στο οποίο δεν είχε καταφέρει να βγάλει γραμμή νωρίτερα (υποθέτω την ενδιάμεση εταιρεία) και ανέλαβαν αυτοί να καλύψουν το επιπλέον κόστος των 20 ευρώων, προς τιμήν τους.

Καταλαβαίνω ότι είναι κακή ιδέα μπροστά σε ένα εικοσάρικο να φυτιλιάζεις τον ψυκτικό που θα σου βάλει το καινούργιο σου κλιματιστικό για το οποίο έδωσες ένα χιλιάρικο, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να ανεχτώ κανέναν παραλογισμό και λογική ότι να 'ναι, ακόμα και σε μικρότερης σημασίας θέματα.

Όπως είπα λοιπόν, ο τύπος ήρθε καθυστερημένος, ήταν βιαστικός να φύγει για τον επόμενο πελάτη οπότε ενδεχομένως να έχω άλλο ένα θεματάκι να λύσω, αν και οπτικά φαίνεται να έκανε καλή δουλειά. Ίσως σε μια μελλοντική ανάρτηση με φωτογραφίες γιατί είμαι στο ψάξιμο στο συγκεκριμένο δεύτερο ζήτημα και ήδη έγραψα πολλά, μη σας κουράζω.

Ελπίζω τουλάχιστον η εμπειρία μου να φανεί χρήσιμη σε κάποιον άλλο.

• Like 9
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, blacktruth είπε

Όπως είπα λοιπόν, ο τύπος ήρθε καθυστερημένος, ήταν βιαστικός να φύγει για τον επόμενο πελάτη οπότε ενδεχομένως να έχω άλλο ένα θεματάκι να λύσω, αν και οπτικά φαίνεται να έκανε καλή δουλειά. Ίσως σε μια μελλοντική ανάρτηση με φωτογραφίες γιατί είμαι στο ψάξιμο στο συγκεκριμένο δεύτερο ζήτημα και ήδη έγραψα πολλά, μη σας κουράζω.

Ελπίζω τουλάχιστον η εμπειρία μου να φανεί χρήσιμη σε κάποιον άλλο.

Πάλι καλά να λες... Εγώ είχα καλύτερη εμπειρία, αλλά λάβε υπόψιν ότι η εγκατάσταση του δικού μου ASEH09KMCG έγινε τον Απρίλιο και το συνεργείο είχε μεγαλύτερη άνεση χρόνου. Σχετικά με την βάση, τους είπα να κρατήσουν αυτήν που είχα, την μονοκόμματη σιδερένια, η οποία είχε ελαφρώς μεγαλύτερο μήκος. 

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Πάλι καλά να λες... Εγώ είχα καλύτερη εμπειρία, αλλά λάβε υπόψιν ότι η εγκατάσταση του δικού μου ASEH09KMCG έγινε τον Απρίλιο και το συνεργείο είχε μεγαλύτερη άνεση χρόνου. Σχετικά με την βάση, τους είπα να κρατήσουν αυτήν που είχα, την μονοκόμματη σιδερένια, η οποία είχε ελαφρώς μεγαλύτερο μήκος. 

Σε αυτό καταλήγω κι εγώ. Καλό είναι να βάζετε κλιματιστικό off season ότι κι αν σημαίνει αυτό. Και καλύτερη εγκατάσταση θα έχετε αλλά και ενδεχομένως να το έχετε αγοράσει σε καλύτερη τιμή.

• Like 1
Δημοσ.

εαν αγορασεις καποιο κλιματιστικο απο αλυσιδα τυπου Πλαισιο,Πρακτικερ,Κωτσοβολο που εχει δωρεαν τοποθετηση μεσα στη τιμη,αλλα εσυ δεν θελεις την δωρεαν τοποθετηση γιατι η περιοχη σου ειναι εκτος εμβελειας της δωρεαν τοποθετησης,υπαρχει περιπτωση να σου αφαιρεσουν το ποσο της τοποθετησης?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...