Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
58 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Με Home assistant και ενσωμάτωση Midea smart AC το Inventor Omnia Plus 18κ του 2018 πιάνει απίστευτες επιδόσεις στο ECO με ανεμιστήρα στο MAX (κλειδωμένη ρύθμιση, που ισχύει μόνο για την επιλογή Turbo και ανεβάζει την κατανάλωση στα ύψη). Κανονικά στο Eco η ταχύτητα είναι στο low και δεν σε αφήνει να την πειράξεις. Εγώ την έβαλα στο MAX και να τα αποτελέσματα: 

image.png.79283e3c76fcc3d23a18cc99b82da670.pngimage.png.9f4e49c1e42bb9fef3b1d2ae8c6d52e4.png

Εξωτερική 30, εσωτερική 27, ζήτηση 25 (στο eco πρέπει να ρυθμίσει κανείς την θερμοκρασία χαμηλότερα, 1-2 βαθμούς απ' ό,τι στο κανονικό, για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα).

Υ.Γ. έπρεπε προηγουμένως να τα διαγράψω την εφαρμογή της Inventor στο κινητό και να ξαναπεράσω τα κλιματιστικά στην εφαρμογή της Midea, Smart Home.

Λες να μπορεί να γίνει το ίδιο και στο Carrier Crystal III 24άρι (αγορά 2020) που δεν πέφτει κάτω απο 660w (αφου κάτσει καμια ώρα στις 2-2500w);;

Να πω βεβαια ότι και στο eco μου δίνει την δυνατότητα να βάλω τον ανεμιστήρα στο full. 

Carrier Crystal III 24άρι ECO 100% ανεμιστήρας.jpg

Δημοσ.
57 minutes ago, cmaniac said:

Ποιά απ'τις δύο;

Γιατί κοίτα τι γίνεται:

Brand Series Model Capacity Compressor Brand Compressor Type Compressor Cubic Capacity*
Mitsubishi Heavy Premium SRK/SRC-25ZS-W 2.5 THACOM Single Rotor RM-C5077SBE71 7.7
Mitsubishi Heavy Standard SRK/SRC-25ZSP-W 2.5 THACOM Single Rotor RM-D5077SWE1 7.7
Mitsubishi Heavy Standard Plus SRK/SRC-25ZTL-W 2.5 THACOM Single Rotor RM-D5077SWE1 7.7
Mitsubishi Heavy Diamond SRK/SRC-25ZSX-W 2.5 THACOM Twin Rotor RMT5111SWE3 11
Mitsubishi Heavy Premium SRK/SRC-35ZS-W 3.5 THACOM Single Rotor RM-B5077SBE2 7.7
Mitsubishi Heavy Standard SRK/SRC-35ZSP-W 3.5 THACOM Single Rotor RM-D5077SWE1 7.7
Mitsubishi Heavy Standard Plus SRK/SRC-35ZTL-W 3.5 THACOM Single Rotor RM-D5077SWE1 7.7
Mitsubishi Heavy Diamond SRK/SRC-35ZSX-WF 3.5 THACOM Twin Rotor RMT5111SWE3 11
Mitsubishi Heavy Premium SRK/SRC-50ZS-W 5.0 Panasonic Single Rotor 9RS102XDA21 10.3
Mitsubishi Heavy Standard SRK/SRC-50ZSP-W 5.0 Panasonic Single Rotor 9RS102ZBE21 10.3
Mitsubishi Heavy Standard Plus SRK/SRC-50ZTL-W 5.0 Panasonic Single Rotor 9RS102ZBE21 10.3
Mitsubishi Heavy Diamond SRK/SRC-50ZSX-WF 5.0 THACOM Twin Rotor RMT5113SWE11 13
Mitsubishi Heavy Diamond SRK/SRC-60ZSX-WF 6.0 THACOM Twin Rotor RMT5113SWE11 13
Mitsubishi Heavy Diamond SRK/SRC-63ZR-W 6.3 THACOM Twin Rotor RMT5113SWE11 13
Mitsubishi Heavy Diamond SRK/SRC-71ZR-W 7.1 THACOM Twin Rotor RMT5118SBP2 18
Mitsubishi Heavy Diamond SRK/SRC-80ZR-W 8.0 THACOM Twin Rotor RMT5118SBP2 18

Στο παράδειγμά μου, ήταν η Mitsubishi Electric, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει μόνο για αυτόν τον κατασκευαστή.

Spoiler

Αναφορικά με αυτό που ανέφερα νωρίτερα για την "τακτική του ενός συμπιεστή για όλα" (ή του ίδιου hardware για διαφορετικά μοντέλα με διαφορετικές χωρητικότητες), το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ururu Sarara. Εκεί βλέπουμε το ίδιο εξαιρετικής ποιότητας hardware να χρησιμοποιείται σε μονάδες διαφορετικής ισχύος, με ιδιαίτερα ευέλικτη τεχνολογία ελέγχου και έναν συμπιεστή που δείχνει τεράστια προσαρμοστικότητα.

--------------------------
Αν και πρόκειται για διαφορετικό πλαίσιο, βρίσκω τώρα εδώ αφορμή να εκφράσω και την εκτίμησή μου για ένα άλλο είδος παραδείγματος: τα μοντέλα μεγάλης ισχύος της Fujitsu (όπως KM18 και KM24). Εκτός από την τεχνολογία ελέγχου, και οι ίδιοι οι συμπιεστές δείχνουν μεγάλη ευελιξία - παρότι πρόκειται για διαφορετικούς τύπους (N-SG15ND2C από TCFG και SVB130FHDMC από Mitsubishi Electric). Το έχω ακριβώς στο μυαλό μου ως περίπτωση όπου η μονάδα καταφέρνει να δουλεύει σε πολύ χαμηλό φορτίο, ιδιαίτερα στη λειτουργία θέρμανσης, όταν απλώς συντηρεί τη θερμοκρασία. Αυτή η δυνατότητα modulation χαμηλά κάνει τα μοντέλα αυτά εξαιρετικά ευέλικτα σε συνθήκες όπου πολλά άλλα θα έκαναν on/off.

Είναι από τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς σωστά σχεδιασμένος εξοπλισμός μπορεί να προσφέρει υψηλή απόδοση και ταυτόχρονα άνεση -ανεξαρτήτως ονομαστικής ισχύος.

------------------

Και το λέω κάπως ρητορικά: αν δεν υπήρχε το θέμα του επιπλέον κόστους για τέτοιου είδους συμπιεστές κ.λπ., τι ωραίο θα ήταν αν όλοι οι κατασκευαστές -ειδικά εκείνοι που διαθέτουν προηγμένες και συνεκτικές τεχνολογίες ελέγχου -αξιοποιούσαν αυτά τα πλεονεκτήματα ώστε να σχεδιάζουν και μονάδες πολύ πιο "ευπροσάρμοστες" ως προς την απαιτούμενη ισχύ και τις ανάγκες του χώρου. Ίσως, ακόμη κι αν τέτοιες μονάδες κόστιζαν λίγο παραπάνω, να έδιναν στους χρήστες περισσότερα περιθώρια να κάνουν πιο σωστές επιλογές -ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο υπολογισμός των θερμικών/ψυκτικών αναγκών δεν μπορεί να είναι απόλυτα ακριβής.

• Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, amotida είπε

Το έχω ακριβώς στο μυαλό μου ως περίπτωση όπου η μονάδα καταφέρνει να δουλεύει σε πολύ χαμηλό φορτίο, ιδιαίτερα στη λειτουργία θέρμανσης, όταν απλώς συντηρεί τη θερμοκρασία

Νομίζω ότι η βάση είναι μεσαίος κυβισμός (10-13cm³), μαζί με το ότι είναι twin rotor.

Υπάρχουν αναφορές για το LN-VG το 25ρι ότι έχει προβλήματα να κατέβει χαμηλά, ενώ το 35ρι είναι πιο ευέλικτο (SVB = Twin Rotor, KVB = Single)

Βλέπε:

image.png.6d87a85919d94867e42e52eb5c3508a6.png

• Like 1
Δημοσ.
Στις 9/7/2025 στις 3:12 ΜΜ, chemkyr είπε

το tesla στο grafana, ποιανού μοντέλου φασόν είναι?

Καλό το 100άρι, αλλά με χαλάει το "ή 100 ή >400". 

image.png.a697bfe4bfb8371acb683e9ff6602d3b.png

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, polisv είπε

Να πω βεβαια ότι και στο eco μου δίνει την δυνατότητα να βάλω τον ανεμιστήρα στο full. 

Ούτε στο Eco σου πέφτει κάτω από 660; Ακόμα και με τον ανεμιστήρα στο max; Αν σου το επιτρέπει η εφαρμογή να βάλεις τον ανεμιστήρα στο max πάντως, δεν θα δεις διαφορά με το home assistant. Απλά έλεγξε αν το κλιματιστικό παίρνει όντως την εντολή για ανεμιστήρα στο max στο Eco και δεν σε πετάει στην κανονική λειτουργία. Δηλαδή στην οθόνη της εσωτερικής μονάδας συνεχίζεις να βλέπεις τα γράμματα e c και ο να εναλάσσονται; 

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
3 hours ago, liakjim said:

Καλό το 100άρι, αλλά με χαλάει το "ή 100 ή >400". 

Βλέπω ότι τα 100 απαντώνται σε ώρες όπου η εξωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι σχετικά χαμηλή. Μόλις ανέβει, ανεβαίνει μαζί και η κατανάλωση με άλμα από 100 σε 400. Άραγε πώς μεταφράζεται αυτό?

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Pan_K είπε

Ούτε στο Eco σου πέφτει κάτω από 660; Ακόμα και με τον ανεμιστήρα στο max; Αν σου το επιτρέπει η εφαρμογή να βάλεις τον ανεμιστήρα στο max πάντως, δεν θα δεις διαφορά με το home assistant. Απλά έλεγξε αν το κλιματιστικό παίρνει όντως την εντολή για ανεμιστήρα στο max στο Eco και δεν σε πετάει στην κανονική λειτουργία. Δηλαδή στην οθόνη της εσωτερικής μονάδας συνεχίζεις να βλέπεις τα γράμματα e c και ο να εναλάσσονται; 

Στην εσωτερική δείχνει το ON οταν βάζω το ECO για μερικά δευτερα και μετά την θερμοκρασία που εχω επιλέξει. Το ίδιο και οταν σβήνω το ECO δείχνει το OFF.

Την εντολή την παίρνει (την ακούω κιολας) και παραμένει στο ECO αλλά πιο χαμηλά το εχω δει 2-3 φορες μόνο στα 590..

Δημοσ.
4 minutes ago, liakjim said:

Σε "μη τα θέλουμε όλα δικά μας" ; 

χαχα...ναι. Φαίνεται ότι μάλλον η απόδοση εξαρτάται από την εξ θερμοκρασία κατά ένα παράξενο τρόπο.

Δημοσ.
5 minutes ago, Ukforthemoment said:

Γιατί ειναι παράξενο αυτό;

αναφέρομαι στο tesla του grafana. Αν δεις, κάνει άλματα από 100 σε 400 κάθε μέρα γύρω στις 12....Το παραξενο (για εμένα δηλαδή) είναι ακριβώς αυτό.

Δημοσ.

Γεια σε όλους. Εμπειρίες από toyotomi erai υπάρχουν; Μου αρέσει τρομερά το χρώμα του αλλά δε θέλω να το αγοράσω στα τυφλά μόνο λόγω αυτού! 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, chemkyr είπε

χαχα...ναι. Φαίνεται ότι μάλλον η απόδοση εξαρτάται από την εξ θερμοκρασία κατά ένα παράξενο τρόπο.

Παραξενο θα ήταν αν συνέβαινε το αντίθετο. Τα περισσότερα διαγράμματα του sonoff δείχνουν σχεδόν διπλασιασμό της κατανάλωσης τις μεσημβρινές ώρες των ημερών που επικρατεί καύσωνας. Μόνο στο yukai 13 δεν συμβαίνει αυτό, αλλά και αυτό με την σειρά του δεν βουτάει χαμηλά στην κατανάλωση τις πρωινές ώρες όπως κάποια άλλα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, polisv είπε

Στην εσωτερική δείχνει το ON οταν βάζω το ECO για μερικά δευτερα και μετά την θερμοκρασία που εχω επιλέξει. Το ίδιο και οταν σβήνω το ECO δείχνει το OFF.

Την εντολή την παίρνει (την ακούω κιολας) και παραμένει στο ECO αλλά πιο χαμηλά το εχω δει 2-3 φορες μόνο στα 590..

Το κοίταξα λίγο παραπάνω και είδα ότι η εφαρμογή με αφήνει να επιλέξω high στο eco mode, αλλά μόνο στο 18άρι Inventor omnia plus. Με το Home Assistant μπορώ να το βάλω στο max που δεν νομίζω ότι αντιστοιχεί στο 100%, αλλά ακόμα παραπάνω, δηλαδή στην ταχύτητα του turbo. Στο μικρότερο 9άρι Inventor Omnia Eco δεν μου δίνει καν την επιλογή eco η εφαρμογή και την επιλογή την κάνω από το home assistant.

Τώρα νομίζω ότι τα 24-άρια της midea & co γενικά δεν κατεβαίνουν ιδιαίτερα χαμηλά και έχουν άλλη συμπεριφορά από τα μικρότερα μοντέλα της ίδιας σειράς. Αυτό έχει φανεί πχ στο 24-άρι Midea all easy pro. Εγώ θα δοκίμαζα μια φορά να το  βάλω στο eco σε συνθήκη διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας για να δω αν πέφτει και πιο χαμηλά. Το 18άρι πάει μέχρι 240 watt πάντως.

29 λεπτά πριν, verlemakos είπε

Μόνο στο yukai 13 δεν συμβαίνει αυτό, αλλά και αυτό με την σειρά του δεν βουτάει χαμηλά στην κατανάλωση τις πρωινές ώρες όπως κάποια άλλα.

Ίσως τα Toshiba να μην ανεβάζουν κατανάλωση γιατί είναι αρκούντως αποδοτικά σε ψηλές στροφές. Το Edge την κατεβάζει κιόλας.

image.png.b3976cbe19b1ef13e27435bfa5dd3c5f.png

Υπενθυμίζω ότι ψύχει χώρο >34 τμ, γι' αυτό και η κατανάλωση κυμαίνεται συνήθως >200watt.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...