Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
29 minutes ago, Pan_K said:

Το διάμεσο EER υπολογίζει την απόδοση που έχει το μεγαλύτερο διάστημα το μηχάνημα, δηλαδή όταν δουλεύει ο συμπιεστής

Eγω μετρησα μονο οσο λειτουργουσε ο συμπιεστης, αρκει να ειχαν σταθεροποιηθει οι ενδειξεις καταναλωσης κ θερμομετρων επι ενα 5λεπτο τουλαχιστον, αλλιως δεν επαιρνα υποψιν μετρηση. Το πιο δυσκολο να μετρηθει ηταν το Haier καθως ηταν ασταματητο με συνεχεις διακυμανσεις στην καταναλωση κ φυσικα κ στις θερμοκρασιες εξ αυτου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Specs είπε

Eγω μετρησα μονο οσο λειτουργουσε ο συμπιεστης, αρκει να ειχαν σταθεροποιηθει οι ενδειξεις καταναλωσης κ θερμομετρων επι ενα 5λεπτο τουλαχιστον, αλλιως δεν επαιρνα υποψιν μετρηση. Το πιο δυσκολο να μετρηθει ηταν το Haier καθως ηταν ασταματητο με συνεχεις διακυμανσεις στην καταναλωση κ φυσικα κ στις θερμοκρασιες εξ αυτου.

Και πάλι χαμηλό βγαίνει το EER που υπολόγισες. Εσύ δίνεις EER 2,6 με παροχή στα 170 και εξωτερική 30 και εγώ δίνω EER 4,5 με παροχή στο 138 και εξωτερική 27,5. Αν θεωρήσουμε ότι η μειωμένη παροχή αέρα στο δικό μου αντισταθμίζει την αυξημένη εξωτερική στο δικό σου, τότε η διαφορά στο EER είναι σχεδόν διπλάσια υπέρ του δικού μου.

image.png.47ca94fff74876bddc361a0197df0995.png

Ακόμα και αν κάνω λάθος, θα δυσκολευόμουν πολύ να πιστέψω ότι το Toshiba είναι τόσο ενεργοβόρο σε σχέση με το Haier που έχεις.

Ή, ακόμα, δες το κι έτσι: με τίποτε δεν προσεγγίζεις το SEER του κατασκευαστή που είναι 6,1.

-----------------

Και εδώ ένας πονηρός τρόπος να αυξάνει η απόδοση του Toshiba Edge στο 17. Το συγκεκριμένο όχι μόνο δεν σταματά τον εσωτερικό ανεμιστήρα στις φάσεις off, αλλά συνεχίζει στο high και δεν το νοιάζει καθόλου αν θα αυξηθεί η υγρασία. 

Διάμεσο EER (= όταν δουλεύει ο συμπιεστής) 9, μέσο EER (=μαζί με τα κέρδη στις φάσεις off), 17,4!. Μπορεί κανείς να αντιτείνει ότι στις φάσεις off δεν έχουμε καμία σπουδαία ψύξη στον χώρο, αλλά όχι. Η ελάχιστη αποδιδόμενη ισχύς είναι 300watt, δηλαδή περίπου 1100Btu.

image.png.1107885fba2563c5467f1d522110d6d1.png

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Lofarek είπε

Αν εχεις αυτα τα τεχνικα στοιχεια μπορεις να μου τα στειλεις να τα δω?

Από εδώ που είμαι τώρα δεν μπορώ να τα κάνω attach, αλλα ειμαι σίγουρος οτι αν ψαξεις για τα παρακάτω θα βρεθουν οι αναφορες στο service manual των daiseikai

KTN110D42UFZ

KTN150D42UFZ

Αυτά έχω σαν μοντέλα συμπιεστών για το Daiseikai 10 σε ενα excel που μαζεύω.

2 ώρες πριν, Pan_K είπε

Το συγκεκριμένο όχι μόνο δεν σταματά τον εσωτερικό ανεμιστήρα στις φάσεις off, αλλά συνεχίζει στο high και δεν το νοιάζει καθόλου αν θα αυξηθεί η υγρασία. 

Γι αυτό γυρίζουμε στο dry με HA αμα η χαζομάρα αρχίζει τα rapid cycling.

Να δούμε ποιός ειναι πιο μάγκας κύριε κλιματιστικέ :P

Ψάχνοντας για τα daiseikai βρήκα αναφορά του @alexdeskas απο πέρσι να προειδοποιεί / αναφέρει τα ποσοστά υγρασίας ως πρόβλημα.

Επεξ/σία από cmaniac
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, liakjim said:

Πόσες απώλειες έχει ο χώρος των 25τμ; Πόσες απώλειες έχει το κάθε δωμάτιο; Ακολουθούμε τις οδηγίες για ψύξη. 

Όλο μαζί, 50(25+25)τμ. θα το υπολογίσω γιατί θέλω με μια μονάδα να κάνω ολική κάλυψη. Δεν γίνεται να βάλω 9000 btu σε 11τμ.

Screenshot-2025-07-18-at-23.42.48.jpg

Επεξ/σία από zoranb
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, cmaniac είπε

Γι αυτό γυρίζουμε στο dry με HA αμα η χαζομάρα αρχίζει τα rapid cycling.

Να δούμε ποιός ειναι πιο μάγκας κύριε κλιματιστικέ :P

Πάντως ως συνολικό αποτέλεσμα η απόδοση εχτές το βράδυ ήταν απίστευτη. Με 1,1 κιλοβατώρα που κατανάλωσα από τα μεσάνυχτα έως τις 9πμ διατήρησα έναν χώρο γύρω στα 100τμ με ανοιχτές τις μεσόπορτες σε μέση θερμοκρασία 28,5 βαθμούς. Στο παρακάτω γράφημα μετρώ την επίπτωση στην θερμοκρασία που έχω σε κάθε ένα από τα δωμάτια του επαγγελματικού μου χώρου, ο οποίος δεν έχει ουσιαστική μόνωση, ενώ τα καλοκαίρια υποφέρει από απίστευτη ηλιακή επιβάρυνση. Και επειδή δεν είναι κανένας στον χώρο η υγρασία δεν ανεβαίνει με τα on/off και παραμένει γύρω στο 44%.

image.png.754d7622d62178a128740e78fa6210f3.png

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
3 hours ago, Pan_K said:

Η ελάχιστη αποδιδόμενη ισχύς είναι 300watt, δηλαδή περίπου 1100Btu.

Αυτο προκυπτει χωρις την χρηση του συμπιεστη αλλα απλως με τον εσωτερικο ανεμιστηρα να συνεχιζει παιρνεις οση ψυξη υπηρχε στο στοιχειο οταν σταματησε ο συμπιεστης?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Specs είπε

Αυτο προκυπτει χωρις την χρηση του συμπιεστη αλλα απλως με τον εσωτερικο ανεμιστηρα να συνεχιζει παιρνεις οση ψυξη υπηρχε στο στοιχειο οταν σταματησε ο συμπιεστης?

Ναι. Βέβαια το στοιχείο αρχίζει και ζεσταίνεται σταδιακά, αλλά αμέσως μετά ξεκινά ο συμπιεστής.

Τώρα σκέψου τι γίνεται όταν ο ανεμιστήρας σταματά για λίγη ώρα όταν σταματά και ο συμπιεστής, ο συμπιεστής ξεκινά μετά εκ νέου, αλλά ο εσωτερικός ανεμιστήρας δεν παίρνει μπρος μέχρι να κατέβει αρκετά η θερμοκρασία, όπως κάνουν τα Fujitsu στο δικό τους rapid cycling. Τότε έχουμε σπατάλη ενέργειας και γι' αυτό είχα πει ότι την έβαψες σε αυτήν την περίπτωση. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
Just now, Pan_K said:

ναι

Διαβασα τις αναφορες εδω μεσα πως στο συνολο ετσι τα υπολογιζουν κ οι εταιρειες. Αλλα δεν μου λεει κατι, δεν εκμεταλευεται κατι που αλλιως θα πηγαινε χαμενο. Μεσα ειναι στον χωρο το στοιχειο κ μετα απο 5 λεπτα θα το επαιρνε ο ανεμιστηρας που θα ξεκιναγε οταν θα ξεκιναγε κ ο συμπιεστης, το οποιο στοιχειο θα χρειαζοταν λιγο χρονο για να ψυχθει στην θερμοκρασια που ειχε αφεθει, με την αναλογη ενεργεια φυσικα οση ακριβως "του πηρε" με το ζορι η επιλογη να μην σταματησει ο ανεμιστηρας. Δεν βλεπω κανενα οφελος σε αυτο.

Στιγμιαια μπορει να δειχνει εντυπωσιακο αλλα σε συνολο μονο οσο εξω λειτουργει ο συμπιεστης παραγεται εργο. Ειτε το παρουμε με 9000btu σε 55 λεπτα οταν δουλευει + 0 btu για αλλα 5 λεπτα, ειτε με 8000btu+ 1000btu με τον ανεμιστηρα εν λειτουργια που ειπες, το αθροισμα σε μια ωρα ειναι ιδιο. 9000btu

Αν ηταν ετσι, τα ακριβα Perfera θα συνεχιζαν τον ανεμιστηρα ενω τα φτηνοτερα Sensira θα εκοβαν, που τωρα ειναι το αντιθετο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, Specs είπε

Στιγμιαια μπορει να δειχνει εντυπωσιακο αλλα σε συνολο μονο οσο εξω λειτουργει ο συμπιεστης παραγεται εργο. Ειτε το παρουμε με 9000btu σε 55 λεπτα οταν δουλευει + 0 btu για αλλα 5 λεπτα, ειτε με 8000btu+ 1000btu με τον ανεμιστηρα εν λειτουργια που ειπες, το αθροισμα σε μια ωρα ειναι ιδιο. 9000btu

Πρόσεξε όμως: το Edge όχι μόνο δεν σταματά τον εσωτερικό ανεμιστήρα, αλλά ούτε μειώνει καν την ταχύτητα του ανεμιστήρα όταν κλείνει ο συμπιεστής. Εδώ έχει ένα κέρδος σε σχέση με τα άλλα όταν δουλεύει στην μέγιστη παροχή αέρα. Οι υπολογισμοί της απόδοσης νομίζω δεν είναι τόσο απλοί και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και την παροχή αέρα. 

Ας πούμε, όταν ο συμπιεστής δουλεύει, αλλά ο εσωτερικός ανεμιστήρας περιμένει μέχρι να ψυχθεί αρκετά το στοιχείο για να ξεκινήσει (πιθανώς για να μην πετάξει την υγρασία πάλι μέσα στο δωμάτιο), έχουμε αρνητικό έργο (αρνητικό EER), οπότε μπορεί να έχουμε 9000btu για 55 λεπτά και -1000btu για 5. Σκέψου τώρα τι γίνεται αν σε ένα rapid cycling έχεις 3 λεπτά on και 3 λεπτά off αλά Fujitsu. Και μάλιστα στο on να μην ανεβαίνει πολύ η καταναλισκώμενη ισχύς και να μην προλαβαίνει καλά καλά να κρυώσει το στοιχείο. Τότε μπορεί να έχουμε πχ 3 λεπτά με 2000btu, 2 λεπτά με 0 btu  και ένα λεπτό με -1000. Αυτό μας δίνει μία μέση απόδοση 833 Btu ή 244 watt στα 6 λεπτά που διαρκεί ο κύκλος. Με μέση κατανάλωση 100watt έχουμε ένα αρκετά χαμηλό EER, της τάξης του 2,4. 

Ευτυχώς που χάλασε το Home Assistant του σπιτιού μου, γιατί θα πέταγα άλλο ένα γραφηματάκι που θα μας χάλαγε λιγάκι τον ύπνο.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...