Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παρακολουθώντας (με ενδιαφέρον) την συζήτηση περί ρυθμίσεων, και μάλιστα τόσο εξεζητημένων, αυθόρμητα αναρωτιέμαι μήπως με αυτό τον τρόπο ακυρώνουμε την δουλειά των προγραμματιστών των εταιρειών οι οποίοι προφανώς και θα δαπάνησαν χιλιάδες εργατοώρες ώστε να πετύχουν την μέγιστη απόδοση στα μηχανήματά τους.

• Απαντ. 13,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Μόλις τώρα, chemkyr είπε

Παρακολουθώντας (με ενδιαφέρον) την συζήτηση περί ρυθμίσεων, και μάλιστα τόσο εξεζητημένων, αυθόρμητα αναρωτιέμαι μήπως με αυτό τον τρόπο ακυρώνουμε την δουλειά των προγραμματιστών των εταιρειών οι οποίοι προφανώς και θα δαπάνησαν χιλιάδες εργατοώρες ώστε να πετύχουν την μέγιστη απόδοση στα μηχανήματά τους.

Μόνο που ο προγραμματισμός αυτός απευθύνεται σε μια generic περίπτωση ενώ εμείς έχουμε κάτι από παρόμοιο μέχρι πολύ διαφορετικό σαν χώρο. 

Προσωπικά πάντως βρίσκω τον προγραμματισμό του asyg24kmta άριστο και δεν έχει χρειαστεί να επέμβω. 

Δημοσ.

Καλησπερα! Ξαναποσταρω μια απορια που ειχα σε περιπτωση που καποιος εχει γνωμη:

Εχω 2 units, ενα 9αρι TCL Miracle 2 και ειναι 12αρι TCL Miracle 3. 

Xωρις να τα πολυλογω, το 9αρι εχει Delta T 20C, ενω το 12αρι 15C. Δηλαδη, οταν η θερμοκρασια δωματιου ειναι 30C, το 9αρι φυσαει αερα 10C, ενω το 12αρι 15C (Μετρημενα με διπλο θερμομετρο χωρου) 

Εχω την υποψια οτι ειτε δεν εγινε σωστο κενο στο 12αρι, ειτε τα μετρα χαλκοσωληνα που ειναι ~2.5m δεν ειναι αρκετα για να λειτουργει το ιδιο αποδοτικα με το 9αρι.

Εγατασταση εγινε το προηγουμενο καλοκαιρι απο Πλαισιο. Πιστευετε αξιζει το κοπο να τους καλεσω ή δεν θα βγαλω ακρη? 

ps: αν καποιος εχει recommendation για καλη συντηρηση (Αθηνα), ευπροσδεκτα τα pm! 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, xristina1234 είπε

Συνήθως πόση ώρα διαρκεί μια εγκατάσταση +απεγκατασταση; 

Μαστορας που σεβεται τον εαυτο του κ τη δουλεια του θα αφιερωσει κοντα σ ενα 5ωρο μαζι με το να σου καθαρισει τον χωρο ( σε μενα ειχαν ερθει 9 κ φυγανε 2παρα για μια μοναδα ). Υπολογισε περισσοτερες ωρες για 2 κ ανω μοναδες. 

Επεξ/σία από mdkamael
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, amotida είπε

Και μια ακόμη πιο απλή ένδειξη: επισυνάπτω τον πίνακα Part Load Performance (ψύξη) ενός Daisekai με ίδια ονομαστική ισχύ με το Fujitsu για το οποίο μιλάμε... Με μια απλή διαίρεση θα παρατηρηθεί το EER του Daisekai σε διάφορα στάδια μερικού φορτίου.

Αν θες ρίξε μια ματιά σε αυτό το γράφημα και δες σε τι μέσους όρους κινήθηκε το Edge 10K που δεν είναι Daisekai βέβαια, αλλά είναι υποτίθεται πως το Daisekai είναι ακόμα πιο αποδοτικό.

image.png.f9e223a4c1d4d20ee2d5c326a27fd460.png

Εδώ βλέπουμε ότι το Edge κατάφερε με μέση εξωτερική 34,1 να έχει μέση κατανάλωση 285 watt για να διατηρήσει την θερμοκρασία ενός χώρου 14τμ στους 26,9 με ορθάνοιχτή την μεσόπορτα, οπότε υπάρχουν και άλλα 20 τμ διάδρομος και κουζίνα προς τα οποία πάει η ψύξη και είναι της αρμοδιότητας του συγκεκριμένου κλιματιστικού. 

Σύμφωνα με το πινακάκι που παρέθεσες, η αποδιδόμενη ισχύς του κλιματιστικού θα έπρεπε να είναι 1418 watt ή 4800 Btu. Με τόσο λίγα Btu δεν γίνεται τέτοια δουλειά. Παρόλα αυτά, οι μέσες τιμές αποδιδόμενες ισχύος που βγάζω, δηλαδή 1940 watt δεν είναι πάρα πολύ ψηλότερες, αλλά η διαφορά είναι σημαντική. 

Και πάλι, δεν ξέρουμε πώς βγαίνουν αυτά τα νούμερα που βγάζει η toshiba στο πινακάκι της.

51 λεπτά πριν, liakjim είπε

Προσωπικά πάντως βρίσκω τον προγραμματισμό του asyg24kmta άριστο και δεν έχει χρειαστεί να επέμβω. 

Ε, χμμμ. Μισό λεπτό... Και αυτό εδώ ποιος το έφτιαξε 😜;

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
12 minutes ago, Pan_K said:

Σύμφωνα με το πινακάκι που παρέθεσες, η αποδιδόμενη ισχύς του κλιματιστικού θα έπρεπε να είναι 1418 watt ή 4800 Btu.

Μην τα βάζεις μαζί μου, γιατί δεν είμαι ούτε κατασκευαστής ούτε μετράω για προσωπική απόλαυση την αποδοτικότητα των συσκευών μου... Εγώ απλώς έδωσα ένα θέμα για σκέψη.

Τώρα, αν εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος μου πεις ότι μετρώντας με τα δικά σου εργαλεία καταλήγεις στο ότι κάποιο μοντέλο είναι το πιο αποδοτικό στον κόσμο , καλύτερο κι απ’ ό,τι λένε και αποδεικνύουν οι κατασκευαστές, ε, αυτό δεν είναι δικό μου θέμα.
Και συγγνώμη, δεν θέλω να συνεχίσουμε το θέμα και μην παρεξηγηθείς μαζί μου γιατί δεν υπάρχει λόγος. Ό,τι είχα να πω, το είπα, ο καθένας ας πιστεύει ό,τι θέλει και όπως θέλει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, amotida είπε

Μην τα βάζεις μαζί μου

Σόρυ, δεν κατάλαβα ότι έγραψα κάτι με έντονο τρόπο που να αφορά εσένα. Πιο πολύ τους κατασκευαστές έκραζα και το γεγονός ότι δεν δίνουν καθόλου στοιχεία για το πώς βγαίνουν τα νούμερά τους. Εννοείται θέλω να ακούω την άποψή σου, μου αρέσουν πολύ τα θέματα που θίγεις.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Ε, χμμμ. Μισό λεπτό... Και αυτό εδώ ποιος το έφτιαξε 😜;

Αυτό είναι για τα πριόνια καλέ. Τι να κάνει; Πόσο πιο χαμηλά να πέσει για 24άρι; 

14 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Σόρυ, δεν κατάλαβα ότι έγραψα κάτι με έντονο τρόπο που να αφορά εσένα. Πιο πολύ τους κατασκευαστές έκραζα και το γεγονός ότι δεν δίνουν καθόλου στοιχεία για το πώς βγαίνουν τα νούμερά τους. Εννοείται θέλω να ακούω την άποψή σου, μου αρέσουν πολύ τα θέματα που θίγεις.

Πάντως μιας και έχεις το 10άρι edge θεωρητικά μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα μια διασταύρωση για το πινακάκι ->

image.png.446f01a888cb43f3b3ca8d314fd3ec28.png 

Διάλεξε όποια εξωτερική θέλεις και με υγρασία χώρου γύρω στο 48-49% (τόσο βγαίνει με 27C ξηρού βολβού και 19C υγρού που έχει το πρότυπο) , βάλε το κλιματιστικό στους 27C και στο high και δες αν θα παίξει κοντά σε κάποια από τις τιμές. 

πχ αν τώρα έχεις 32C , με κοντά 300W θα πρέπει να βλέπεις κοντά 1670W outpout. Ή αν παίξεις σε ενδιάμεση τιμή κάνεις γραμμική παρεμβολή. 

Αν θα είσαι πολύ μακριά , που υποπτευόμαστε ότι θα είσαι, κάτι μας διαφεύγει. 

39 λεπτά πριν, Kadaz είπε

Καλησπερα! Ξαναποσταρω μια απορια που ειχα σε περιπτωση που καποιος εχει γνωμη:

Εχω 2 units, ενα 9αρι TCL Miracle 2 και ειναι 12αρι TCL Miracle 3. 

Xωρις να τα πολυλογω, το 9αρι εχει Delta T 20C, ενω το 12αρι 15C. Δηλαδη, οταν η θερμοκρασια δωματιου ειναι 30C, το 9αρι φυσαει αερα 10C, ενω το 12αρι 15C (Μετρημενα με διπλο θερμομετρο χωρου) 

Εχω την υποψια οτι ειτε δεν εγινε σωστο κενο στο 12αρι, ειτε τα μετρα χαλκοσωληνα που ειναι ~2.5m δεν ειναι αρκετα για να λειτουργει το ιδιο αποδοτικα με το 9αρι.

Εγατασταση εγινε το προηγουμενο καλοκαιρι απο Πλαισιο. Πιστευετε αξιζει το κοπο να τους καλεσω ή δεν θα βγαλω ακρη? 

ps: αν καποιος εχει recommendation για καλη συντηρηση (Αθηνα), ευπροσδεκτα τα pm! 

Το 12άρι θα πρέπει να έχει περισσότερα κυβικά οπότε λογικό να βλέπεις άλλες τιμές αέρα. Δεν ξέρω αν είναι σωστές ή όχι. 

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 2
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, liakjim είπε

Αν θα είσαι πολύ μακριά , που υποπτευόμαστε ότι θα είσαι, κάτι μας διαφεύγει. 

43 λεπτά πριν, Kadaz είπε

Θα το κάνω. Προτίμησα πριν να αναφέρω πάντως μεγέθη δωματίου και εσωτερικές και εξωτερικές θερμοκρασίες για το ενδεχόμενο ότι ο υπολογισμός της ισχύος εξόδου με τον τρόπο που τον μετράμε δεν είναι ακριβής.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 26/7/2025 στις 2:04 ΜΜ, Alexcxvtr είπε

Επειδή δεν είναι δική μου κατοικία, υπήρχαν λάθη.

Μίλησα με τον συγγενή μου, και ορίστε.

Μόνο για σαλόνι 45τ.μ.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Screenshot_20250726_140124_Chrome.jpg

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Screenshot_20250726_140004_Chrome.jpg

Καλησπέρα και πάλι.

Ο συγγενής έχει αναβαθμίσει το μπάτζετ σε 1.200€ (ιδανικά 1.100€) για 3 άτοκες με Klarna + Δωρεάν εγκατάσταση.

Τον συγκεκριμένο συνδυασμό τον πρόσφερε μόνο το Public, αλλά τώρα ήρθε ειδοποίηση και από Σκρουτζ.

Μπορείτε να προτείνετε ένα τοπ-3;

Όπως βλέπετε, υπάρχουν αρκετές θερμικές απώλειες.

Έχω βάλει φίλτρα 16.000-24.000 BTU και Daikin, Toshiba, Fujitsu (δεν έχει Mitsubishi) και συμπληρωματικά Inventor, Midea, Toyotomi.

Ενδιαφέρεται για αγορά ΑΜΕΣΑ.

(Στο δικό μου σπίτι έχω 18αρι Edge).

https://www.skroutz.gr/c/407/oikiaka-klimatistika-inverter/m/202_292_296_298_1800_3784/Toshiba_or_Midea_or_Toyotomi_or_Fujitsu_or_Daikin_or_Inventor/f/407349_407350_1626600_1626602/18000-btu-24000-btu-22000-btu-16000-btu.html?free_installation=1&order_by=pricevat&order_dir=desc&utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share

Ευχαριστώ πολύ.

Επεξ/σία από Alexcxvtr
Δημοσ.
49 λεπτά πριν, Alexcxvtr είπε

Καλησπέρα και πάλι.

Ο συγγενής έχει αναβαθμίσει το μπάτζετ σε 1.200€ (ιδανικά 1.100€) για 3 άτοκες με Klarna + Δωρεάν εγκατάσταση.

Τον συγκεκριμένο συνδυασμό τον πρόσφερε μόνο το Public, αλλά τώρα ήρθε ειδοποίηση και από Σκρουτζ.

Μπορείτε να προτείνετε ένα τοπ-3;

Όπως βλέπετε, υπάρχουν αρκετές θερμικές απώλειες.

Έχω βάλει φίλτρα 16.000-24.000 BTU και Daikin, Toshiba, Fujitsu (δεν έχει Mitsubishi) και συμπληρωματικά Inventor, Midea, Toyotomi.

Ενδιαφέρεται για αγορά ΑΜΕΣΑ.

(Στο δικό μου σπίτι έχω 18αρι Edge).

https://www.skroutz.gr/c/407/oikiaka-klimatistika-inverter/m/202_292_296_298_1800_3784/Toshiba_or_Midea_or_Toyotomi_or_Fujitsu_or_Daikin_or_Inventor/f/407349_407350_1626600_1626602/18000-btu-24000-btu-22000-btu-16000-btu.html?free_installation=1&order_by=pricevat&order_dir=desc&utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share

Ευχαριστώ πολύ.

Ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο; Θέλουμε άλλα πράγματα που πρέπει να έχει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ψύξη, θέρμανση.

Τα υπόλοιπα είναι μπόνους.

Αν έχει και WiFi, κομπλέ.

Αλλά μάς νοιάζει η λειτουργία πρώτα.

Επεξ/σία από Alexcxvtr
Δημοσ.
5 ώρες πριν, liakjim είπε

Βρήκα χρόνο και αντικατέστησα το καμμένο sonoff pow r2 στο yukai των πεθερικών με ένα shelly 1pm gen 3.

Απόκρυψη περιεχομένων

Από ότι βλέπω δεν φταίει το sonoff το οποίο δούλευε ασταμάτητα για πάνω από 6 χρόνια αλλά κάποια κακή σύνδεση, με οξείδωση του καλωδίου της φάσης στην ένωση (φαίνεται το πράσινο χρώμα), οπότε αδυνάτιζε η επαφή και κάποια στιγμή έγινε βραχυκύκλωμα. RIP σονοφάκι, υπηρέτησες πιστά αλλά σε πούλησε ο κακός ηλεκτρολόγος (εγώ). 

rn_image_picker_lib_temp_49e5fd91-475b-4

Δεν βοηθάει και η αυτόματη κλέμα αν είναι πολυκλωνο. Θέλει NYM καλώδιο ή αν είναι πολυκλωνο να περαστεί με καλάι.

4 ώρες πριν, Pan_K είπε

Μην σε πάρω στο λαιμό μου. Να δούμε τι θα πουν και οι άλλοι. Εγώ μέχρι πρότινος ήμουν οπαδός της υποδιαστασιολόγησης για τους λόγους που έχω προαναφέρει: λιγότερο πιθανά τα on/off και πιο στρωτή λειτουργία, λιγότερο πιθανά τα κρύα ρεύματα στην θέρμανση, πιθανώς καλύτερη αφύγρανση μιας και η μονάδα δουλεύει σε αυξημένα watt. 

4 ώρες πριν, alexdeskas είπε

Θα συμφωνήσω με τα υπέρ της υποδιαστασιολογησης αλλά νομίζω στα περισσότερα σπίτια υπάρχει υπερδιαστασιολογηση. Όταν με καύσωνα 40 βαθμούς ενα κλιματιστικό 12αρι δεν χρειάστηκε να ανέβει πότε πάνω από 300W κατανάλωση για να διατηρεί θερμοκρασία έστω 27 βαθμών σε χώρο 35τμ (δηλαδή το 1/4 της ονομαστικής του ισχύος) ε αυτό εγώ το λέω υπερδιαστασιολογηση.

Είμαστε των υπερβολών.

Έτσι κι αλλιώς τα νέα κλιματιστικά είναι φτιαγμένα πιο πολύ για να δουλεύουν 24/7 , κι όχι όπως τα παλιά on-off,  ή μηδέν ή τέρμα γκάζια...

Μεγάλο ρόλο παίζει το μοντέλο του μηχανήματος για το αν πρέπει να κάνεις υπερδιαστασιολογηση. Π.χ. συνάδελφος παλιότερα έβαζε πάντα 12αρια daikin inverter σε υπνοδωμάτια γιατί είχε θέμα με τα 9αρια (φτηνή σειρά). Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές μάρκες/μοντέλα.

Άλλες διαστάσεις έχει το Sensira και άλλες το Perfera.

• Like 2
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Alexcxvtr είπε

Ψύξη, θέρμανση.

Τα υπόλοιπα είναι μπόνους.

Αν έχει και WiFi, κομπλέ.

Αλλά μάς νοιάζει η λειτουργία πρώτα.

Ας πάει σε ένα 24άρι edge. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...