amotida Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες για την αξία της αβεβαιότητας και της συνεχούς αναζήτησης, είναι όντως γόνιμη και απαραίτητη για να προχωράμε. Και η αναλογία με τα φάρμακα είναι πολύ εύστοχη ως προς τη φιλοσοφία της αβεβαιότητας. Απλώς νομίζω ότι δεν είναι απόλυτα κατάλληλη για την περίπτωσή μας, γιατί στα φάρμακα γίνονται εξειδικευμένες δοκιμές, με ελεγχόμενες συνθήκες, επαναλήψεις, στατιστικές αναλύσεις κλπ. Υπάρχει δηλαδή ένα επιστημονικό πλαίσιο που επιτρέπει την αξιολόγηση, έστω και με αβεβαιότητες. Στην περίπτωση των AC, εμείς ούτε καν μπορούμε να αναπαράγουμε όλες τις συνθήκες με ακρίβεια. Οι μετρήσεις μας είναι χρήσιμες, αλλά συχνά γίνονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές παραμέτρους, και δεν είναι εύκολο να συγκριθούν ή να γενικευτούν. Αυτό προσπαθώ να θίξω: ότι αν απορρίψουμε όλα τα τεχνικά δεδομένα ως αναξιόπιστα, τότε δεν έχουμε κανένα σημείο αναφοράς για να κάνουμε συγκρίσεις. Δεν λέω να τα δεχτούμε άκριτα, αλλά να τα χρησιμοποιούμε ως βάση, την οποία συμπληρώνουμε με εμπειρικά στοιχεία, μετρήσεις, feedback κλπ. Αν δεν έχουμε ούτε αυτή τη βάση, τότε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον να επιλέξει μηχάνημα; Πώς να πούμε ότι το Α είναι καλύτερο από το Β, έστω και σε γενικές γραμμές; Οπότε, ναι μεν να είμαστε ανοιχτοί στην αμφισβήτηση, αλλά να μην ξεχνάμε ότι χωρίς κάποια κοινά σημεία αναφοράς (όπως τα τεχνικά δεδομένα), δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε στοιχειώδεις συγκρίσεις. Και αυτό είναι που με προβληματίζει περισσότερο. Η επίγνωση της άγνοιας είναι πράγματι σοφία, αλλά για να μην χαθούμε τελείως, χρειαζόμαστε και κάποιους "πυλώνες" πάνω στους οποίους να στηριζόμαστε, έστω προσωρινά. Και για μένα, τα τεχνικά δεδομένα (όσο κι αν έχουν ατέλειες) είναι ένας από αυτούς τους πυλώνες. 1
liakjim Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 17 λεπτά πριν, amotida είπε Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες για την αξία της αβεβαιότητας και της συνεχούς αναζήτησης, είναι όντως γόνιμη και απαραίτητη για να προχωράμε. Και η αναλογία με τα φάρμακα είναι πολύ εύστοχη ως προς τη φιλοσοφία της αβεβαιότητας. Απλώς νομίζω ότι δεν είναι απόλυτα κατάλληλη για την περίπτωσή μας, γιατί στα φάρμακα γίνονται εξειδικευμένες δοκιμές, με ελεγχόμενες συνθήκες, επαναλήψεις, στατιστικές αναλύσεις κλπ. Υπάρχει δηλαδή ένα επιστημονικό πλαίσιο που επιτρέπει την αξιολόγηση, έστω και με αβεβαιότητες. Στην περίπτωση των AC, εμείς ούτε καν μπορούμε να αναπαράγουμε όλες τις συνθήκες με ακρίβεια. Οι μετρήσεις μας είναι χρήσιμες, αλλά συχνά γίνονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές παραμέτρους, και δεν είναι εύκολο να συγκριθούν ή να γενικευτούν. Αυτό προσπαθώ να θίξω: ότι αν απορρίψουμε όλα τα τεχνικά δεδομένα ως αναξιόπιστα, τότε δεν έχουμε κανένα σημείο αναφοράς για να κάνουμε συγκρίσεις. Δεν λέω να τα δεχτούμε άκριτα, αλλά να τα χρησιμοποιούμε ως βάση, την οποία συμπληρώνουμε με εμπειρικά στοιχεία, μετρήσεις, feedback κλπ. Αν δεν έχουμε ούτε αυτή τη βάση, τότε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον να επιλέξει μηχάνημα; Πώς να πούμε ότι το Α είναι καλύτερο από το Β, έστω και σε γενικές γραμμές; Οπότε, ναι μεν να είμαστε ανοιχτοί στην αμφισβήτηση, αλλά να μην ξεχνάμε ότι χωρίς κάποια κοινά σημεία αναφοράς (όπως τα τεχνικά δεδομένα), δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε στοιχειώδεις συγκρίσεις. Και αυτό είναι που με προβληματίζει περισσότερο. Η επίγνωση της άγνοιας είναι πράγματι σοφία, αλλά για να μην χαθούμε τελείως, χρειαζόμαστε και κάποιους "πυλώνες" πάνω στους οποίους να στηριζόμαστε, έστω προσωρινά. Και για μένα, τα τεχνικά δεδομένα (όσο κι αν έχουν ατέλειες) είναι ένας από αυτούς τους πυλώνες. Τα τεχνικά δεδομένα, ειδικά της ψύξης, λαμβάνονται σε συνθήκες που δεν θα δούμε ποτέ στα σπίτια μας, οπότε δεν έχει νόημα να στηριζόμαστε σε αυτά.
amotida Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου Μπορείς να αναπτύξεις λίγο περισσότερο για να καταλάβω ακριβώς τι ήθελες να μεταδώσεις; Αλλιώς, δεν μπορώ να πω (με κίνδυνο να επαναλαμβάνομαι) παρά μόνο ότι είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες των εργαστηριακών δοκιμών (π.χ. 35°C εξωτερική, 27°C εσωτερική, σταθερή υγρασία κλπ) δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες στα σπίτια μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν καθόλου αξία. Μπορεί να μην είναι ρεαλιστικά, αλλά είναι τυποποιημένα και αναπαραγώγιμα και αυτό είναι που μας επιτρέπει να συγκρίνουμε μοντέλα μεταξύ τους με έναν κοινό τρόπο. Αν δεν έχουμε ούτε αυτά τα δεδομένα ως βάση, τότε πώς να κάνουμε συγκρίσεις; Εσύ πώς συγκρίνεις δύο μοντέλα μεταξύ τους, αν δεν βασιστείς ούτε στα τεχνικά ούτε στα εμπειρικά δεδομένα;
liakjim Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 8 λεπτά πριν, amotida είπε Μπορείς να αναπτύξεις λίγο περισσότερο για να καταλάβω ακριβώς τι ήθελες να μεταδώσεις; Αλλιώς, δεν μπορώ να πω (με κίνδυνο να επαναλαμβάνομαι) παρά μόνο ότι είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες των εργαστηριακών δοκιμών (π.χ. 35°C εξωτερική, 27°C εσωτερική, σταθερή υγρασία κλπ) δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες στα σπίτια μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν καθόλου αξία. Μπορεί να μην είναι ρεαλιστικά, αλλά είναι τυποποιημένα και αναπαραγώγιμα και αυτό είναι που μας επιτρέπει να συγκρίνουμε μοντέλα μεταξύ τους με έναν κοινό τρόπο. Αν δεν έχουμε ούτε αυτά τα δεδομένα ως βάση, τότε πώς να κάνουμε συγκρίσεις; Εσύ πώς συγκρίνεις δύο μοντέλα μεταξύ τους, αν δεν βασιστείς ούτε στα τεχνικά ούτε στα εμπειρικά δεδομένα; Κοίτα το έχει το seer και πες μου πόσο αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες που βλέπουμε στα σπίτια μας: Ποιανού το κλιματιστικό παίζει στο 100% στους 35C; Ποιανού παίζει στο 74% στους 30C; 47% στους 25; Το έχεις ήδη κλείσει. 21% στους 20C; Εδώ γελάμε. 1
Dimkask8 Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου Μια ερώτηση θέλω να σας κάνω η εξωτερική μονάδα τωρα π την κοίταξα δεν είναι αλφαδιασμενη έχει μια κλήση. Θα υπάρξει πρόβλημα αν την αφήσω έτσι;
amotida Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 7 minutes ago, liakjim said: Κοίτα το έχει το seer και πες μου πόσο αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες που βλέπουμε στα σπίτια μας: Ποιανού το κλιματιστικό παίζει στο 100% στους 35C; Ποιανού παίζει στο 74% στους 30C; 47% στους 25; Το έχεις ήδη κλείσει. 21% στους 20C; Εδώ γελάμε. Νομίζω ότι κάπου μπερδευτήκαμε. Για το SEER έχουμε ήδη μιλήσει και μάλιστα σου είπα ότι συμφωνώ με όσα λες... και ξέρεις καλά και τους λόγους που το βλέπω έτσι(δηλαδή, ακριβώς όπως εσύ). Αυτό που προσπάθησα να θίξω τώρα δεν είναι το SEER, αλλά τα τεχνικά δεδομένα γενικότερα... αυτά που βρίσκουμε στα manuals, στα engineering data books, στους πίνακες απόδοσης κλπ.
Lofarek Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 50 λεπτά πριν, liakjim είπε Τα τεχνικά δεδομένα, ειδικά της ψύξης, λαμβάνονται σε συνθήκες που δεν θα δούμε ποτέ στα σπίτια μας, οπότε δεν έχει νόημα να στηριζόμαστε σε αυτά. Εβαλα σημερα 2 shelly θερμοκρασιας υγρασιας εσωτερικα και εξωτερικα. Υπαρχει αποκλιση με τον εξωτερικο sensor του toshiba 2 βαθμων. Ειχα απο παλιοτερα και ενα αλλο εσωτερικου εεξωτερικου Και οι δυο ανεξαρητοι εξωτερικοι σενσορες που εχω συμφωνουν μεταξυ τους για την θερμοκρασια .Εινα και οι δυο στην σκια και σε αποσταση περιπου 2,5 μετρων απο το κλιματιστικο διπλα..Τεντα δεν εχω ωστε να στελνει εμμεσως το ζεστο ρευμα του κλιματιστικου πανω τους.. Στελνω και τα διαγραμματα 1
liakjim Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 16 λεπτά πριν, amotida είπε Νομίζω ότι κάπου μπερδευτήκαμε. Για το SEER έχουμε ήδη μιλήσει και μάλιστα σου είπα ότι συμφωνώ με όσα λες... και ξέρεις καλά και τους λόγους που το βλέπω έτσι(δηλαδή, ακριβώς όπως εσύ). Αυτό που προσπάθησα να θίξω τώρα δεν είναι το SEER, αλλά τα τεχνικά δεδομένα γενικότερα... αυτά που βρίσκουμε στα manuals, στα engineering data books, στους πίνακες απόδοσης κλπ. Α οκ, αυτά δεν έχω προσωπικά λόγο να τα αμφισβητήσω αλλά έχουμε μόνο από Toshiba κάτι χρήσιμο μιας και το rated eer στους 35 είναι πάλι στο 100% του φορτίου οπότε δεν μας κάνει. 9 λεπτά πριν, Lofarek είπε Εβαλα σημερα 2 shelly θερμοκρασιας υγρασιας εσωτερικα και εξωτερικα. Υπαρχει αποκλιση με τον εξωτερικο sensor του toshiba 2 βαθμων. Ειχα απο παλιοτερα και ενα αλλο εσωτερικου εεξωτερικου Και οι δυο ανεξαρητοι εξωτερικοι σενσορες που εχω συμφωνουν μεταξυ τους για την θερμοκρασια .Εινα και οι δυο στην σκια και σε αποσταση περιπου 2,5 μετρων απο το κλιματιστικο διπλα..Τεντα δεν εχω ωστε να στελνει εμμεσως το ζεστο ρευμα του κλιματιστικου πανω τους.. Στελνω και τα διαγραμματα Εσένα σε περιμένω ακόμα για grafana...
Lofarek Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 4 λεπτά πριν, liakjim είπε Α οκ, αυτά δεν έχω προσωπικά λόγο να τα αμφισβητήσω αλλά έχουμε μόνο από Toshiba κάτι χρήσιμο μιας και το rated eer στους 35 είναι πάλι στο 100% του φορτίου οπότε δεν μας κάνει. Εσένα σε περιμένω ακόμα για grafana... Δεν ειμαι συνεχεια σπιτι ολη την βδομαδα. Φευγω για την δουλεια καποιες μερες...Ασε που το ... μαθαινω κιολας .Δεν ξερω αν μπορουμε και τωρα να ... συνδεθουμε. Πες μου τι θελεις να δω τι μπορω να κανω. Επισης εχω μιλησει και με ηλεκτρολογο. (Δεν βαζω χερι σε πινακα ) να μου βαλει ενα shelly wifi που πηρα..
MARIOSNURSE Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 5 ώρες πριν, Dimkask8 είπε Μια ερώτηση θέλω να σας κάνω η εξωτερική μονάδα τωρα π την κοίταξα δεν είναι αλφαδιασμενη έχει μια κλήση. Θα υπάρξει πρόβλημα αν την αφήσω έτσι; Έχεις αλφάδι;
Dimkask8 Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου Ναι εννοείται. Έτσι είδα ότι έχει κλίση. Το ερώτημα είναι να το αφήσω έτσι η να βάλω αποστάτες ;
Specs Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου @liakjimεβαλες γραφημα με το πως κυμανθηκαν οι θερμοκρασιες μεσα και εξω απο το σπιτι σου οσο ελλειπες? Εγω παντως σαν πειραμα θα ηθελα την επομενη φορα που θα ειμαστε εκτος σπιτιου να κανω το εξης: Ειδικα σε μερες με εξωτερικη 35 και πανω να τα κλεινω οσο κραταει εκει η εξωτερικη και απο εκει και κατω, να τα αφησω να δουλευουν(παντα ανεμιστηρας στο high) μονο τις ωρες μειωμενο /νυχτερινου, δηλαδη 11-3 σε ρυθμιση 30 βαθμων (απο 26 που εχω μεσα) και και να τα ανοιγω τις νυχτες 2-4 για να εκμεταλευτω το μειωμενο/νυχτερινο και 4-8 την μικροτερη εξωτερικη της νυχτας και οτι κερδισει ως το πρωι πριν ξαναζεστανει η μερα. Οταν φυσικα ζυγωνουν οι μερες επιστροφης, αρχιζουμε κ κατεβαζουμε αναλογως και σταδιακα την ζητηση κ το οριο εξωτερικης που θα δουλευει.
liakjim Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 1 λεπτό πριν, Specs είπε @liakjimεβαλες γραφημα με το πως κυμανθηκαν οι θερμοκρασιες μεσα και εξω απο το σπιτι σου οσο ελλειπες? Εγω παντως σαν πειραμα θα ηθελα την επομενη φορα που θα ειμαστε εκτος σπιτιου να κανω το εξης: Ειδικα σε μερες με εξωτερικη 35 και πανω να τα κλεινω οσο κραταει εκει η εξωτερικη και απο εκει και κατω, να τα αφησω να δουλευουν(παντα ανεμιστηρας στο high) μονο τις ωρες μειωμενο /νυχτερινου, δηλαδη 11-3 σε ρυθμιση 30 βαθμων (απο 26 που εχω μεσα) και και να τα ανοιγω τις νυχτες 2-4 για να εκμεταλευτω το μειωμενο/νυχτερινο και 4-8 την μικροτερη εξωτερικη της νυχτας και οτι κερδισει ως το πρωι πριν ξαναζεστανει η μερα. Οταν φυσικα ζυγωνουν οι μερες επιστροφης, αρχιζουμε κ κατεβαζουμε αναλογως και σταδιακα την ζητηση κ το οριο εξωτερικης που θα δουλευει.
Specs Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 2 minutes ago, liakjim said: Θερμοκρασιες δεν ειχα, αυτο το εχω δει...σε αυτο απανταω ουσιαστικα.
liakjim Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 9 λεπτά πριν, Specs είπε Θερμοκρασιες δεν ειχα, αυτο το εχω δει...σε αυτο απανταω ουσιαστικα. Enjoy https://snapshots.raintank.io/dashboard/snapshot/gPymBBPciGQBsUBPhSdYLSntbWWiKkFp https://snapshots.raintank.io/dashboard/snapshot/aP6DA4jxa7n732Jn6ykS234CMqYftyJN 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα