ipach Δημοσ. πριν από 9 ώρες Δημοσ. πριν από 9 ώρες (επεξεργασμένο) Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και επεξηγήσεις! BTW το νήμα (τώρα στο part 4) είναι θησαυρός πληροφορίας, αρκεί να έχεις χρόνο να διαβάσεις και να ψάξεις... Όντως, επειδή θα βλέπει ανατολικά ίσως να υπάρχει πρόβλημα με τον πρωϊνό ήλιο το καλοκαίρι... Ωστόσο, με την υπάρχουσα μόνωση, οι εσωτερικοί τοίχεοι είναι δροσεροί όλη μέρα. Οπότε μένει να σκεφτώ επίσης και αν ένα σκίαστρο αρκετά πάνω από το την εξωτερική μονάδα θα βοηθούσε... ή να πάω σε ελαφρώς δυνατότερο κλιματιστικό... Θα προβληματιστώ λίγο και με αυτό.. Ξέχασα να αναφέρω το εξαιρετικά σημαντικό πως από πέρυσι τέτοια εποχή έχω εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα με πάνελ 5.5kW στην ταράτσα και μπαταρίες 15kWh για πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Στην πράξη μόνο 3-5 μέρες το χειμώνα έχει αναγκαστεί να "τραβήξει" από το δίκτυο της ΔΕΗ όταν έχουν πέσει αρκετά οι μπαταρίες. Επεξ/σία πριν από 8 ώρες από ipach απλό edit..
tazio Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δημοσ. πριν από 8 ώρες 12 ώρες πριν, sokos1 είπε καλησπέρα πάλι στην ομάδα, τι λέει η προσπάθεια της Χιαομι να μπεί στα κλιματιστικά? https://www.mistore-greece.gr/ls/Mijia-Air-Conditioner-Pro-Eco-Series.aspx Σκεφτομαι για σπίτι σε νησί με τα γνωστά φανταστικά ρεύματα της ΔΕΗ, τί προτείνετε να αντέχει στις αυξομειώσεις? ενα Toshiba Shorai μου βγήκε πολύ ευαίσθητο και την εκλαψα την πλακέτα της εξωτερικής μονάδας. Μου είπε ενας τεχνικός οτι η Fujitsu στα KM εχει διπλό σύστημα στην πλακέτα για προστασία, αλλά τι να πώ... σκέφτομαι κάτι που να έχει φτηνές πλακέτες να τις αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα Καλημέρα έχω το ίδιο κλιματιστικό 16000btu σε νησί, θα σου πρότεινα επιτηρητή τάσης με καθυστέρηση 3 λεπτών , για να σωθείς, ότι μάρκα και να βάλεις θα σου κάψει πλακέτα αργά ή γρήγορα. 1
Pan_K Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δημοσ. πριν από 8 ώρες (επεξεργασμένο) 47 λεπτά πριν, ipach είπε Όντως, επειδή θα βλέπει ανατολικά ίσως να υπάρχει πρόβλημα με τον πρωϊνό ήλιο το καλοκαίρι... Ωστόσο, με την υπάρχουσα μόνωση, οι εσωτερικοί τοίχεοι είναι δροσεροί όλη μέρα. Καλημέρα. Έχω κάνει επανειλημμένα παρατηρήσεις ότι η κατανάλωση αυξάνει σημαντικά το καλοκαίρι όταν ο ήλιος χτυπά απευθείας την εξωτερική μονάδα. Δεν ξέρω ακριβώς τον μηχανισμό, αλλά πιθανολογώ ότι το μέταλλο της εξωτερικής μονάδας πυρακτώνεται και η υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει αυξάνει αρκετά την θερμοκρασία του ελικοειδούς στοιχείου. Εδώ ένα παράδειγμα ενός δικού μου κλιματιστικού (Toshiba Edge 10K) που κάθε πρωί το χτυπά ο ήλιος για τουλάχιστον 3 ώρες, από τις 9πμ μέχρι τις 12μμ. Η κατανάλωση είναι αυξημένη κατά 50% και αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται κάθε μέρα. Στο διάγραμμα μπορείς να δεις ότι η μέση κατανάλωση το μεσημέρι που έχει 34 βαθμούς είναι χαμηλότερη απ' ότι το πρωί με θερμοκρασίες γύρω στους 28 βαθμούς. Αν το είχα σε ταράτσα που το χτυπά ο ήλιος σχεδόν όλη την ημέρα η ημερήσια κατανάλωση θα ήταν κατά 4 κιλοβατώρες πιο αυξημένη και το ρεύμα θα μου ερχόταν 1 ευρώ ακριβότερο μόνο για το συγκεκριμένο κλιματιστικό. Ένα Inventor Omnia Plus 18k, που είναι μονίμως σε σκιά έχει πολύ πιο ομαλή καμπύλη κατανάλωσης (δες το δεύτερο διάγραμμα). Νομίζω είναι σωστό που ο @liakjim υπολογίζει και την παράμετρο των ηλιακών κερδών στην επιλογή του κατάλληλου μεγέθους και εγώ θα συνυπολόγιζα κατά πόσο χτυπάει άμεσα ο ήλιος την εξωτερική μονάδα. Επεξ/σία πριν από 8 ώρες από Pan_K
cmaniac Δημοσ. πριν από 7 ώρες Δημοσ. πριν από 7 ώρες (επεξεργασμένο) Εγώ νομίζω οτι απλά ζεσταίνονται οι αισθητήρες περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο βέβαια. Το heavy premium είναι 20W-30W πάνω απ το δικό μου στο ρελαντί τουλάχιστον στα χαρτιά. Δηλαδή όπου εχω εγώ 100 αυτό θα έχει 130. Not great, not terrible. 12 ώρες πριν, sokos1 είπε προτείνετε να αντέχει στις αυξομειώσεις Απαγωγείς υπέρτασης και επιτηρητή τάσης στον πίνακα σου. Χρειάζονται και τα δύο. Ανάλογα την περιοχή μπορεί να χρειαστείς δύο διαφορετικές συστοιχίες (Τύπου 1 και τύπου 2). Επεξ/σία πριν από 7 ώρες από cmaniac
ipach Δημοσ. πριν από 7 ώρες Δημοσ. πριν από 7 ώρες Κατατοπιστικότατο και ξεκάθαρο το επιχείρημα! Πρωϊνές ώρες ντάλα καλοκαίρι δε μπορείς να βγεις στο ανατολικό μπαλκόνι ούτε "για τσιγάρο" που λέει ο λόγος! Βράζει ο τόπος, ο εξωτερικός τοίχος ζεστός, το μπαλκόνι αν πατήσεις ζεστό, τα κάγκελα καυτά, και αναδύεται μια ζέστη μέχρι το μεσημέρι. Οπότε η όποια εξωτερική μονάδα τοποθετηθεί εκεί θα πιέζεται να αποδώσει. Εξού και η σύσταση του @liakjim για ελαφρώς μεγαλύτερο κλιματιστικό! Όλα κατανοητά! Ας δούμε λοιπόν το σενάριο ότι βάζω ανατολικά ένα μεγαλύτερο κλιματιστικό, π.χ. ένα εκ των ftxm42a / aseh14kgtg / aseh14kmcg που πρότεινε ο @liakjim. Θα έχω το νέο κλιματιστικό ανατολικά και το παλιό TCL-12k δυτικά. Επιπλέον έχω και τον αυτοματισμό του switchbot hub mini για χρονοπρογραμματισμό. Αυτό θα μου επιτρέπει να δουλεύω το δυτικό AC μέχρι το μεσημέρι και το ανατολικό AC μετά το μεσημέρι. Έτσι κι αλλιώς και τα 2 AC θα κρατήσω. Αυτή η χρήση δεν θα πιέζει κανένα από τα 2 μηχανήματα, σωστά; Μου φαίνεται καλό σενάριο...
liakjim Δημοσ. πριν από 7 ώρες Δημοσ. πριν από 7 ώρες 3 λεπτά πριν, ipach είπε Κατατοπιστικότατο και ξεκάθαρο το επιχείρημα! Πρωϊνές ώρες ντάλα καλοκαίρι δε μπορείς να βγεις στο ανατολικό μπαλκόνι ούτε "για τσιγάρο" που λέει ο λόγος! Βράζει ο τόπος, ο εξωτερικός τοίχος ζεστός, το μπαλκόνι αν πατήσεις ζεστό, τα κάγκελα καυτά, και αναδύεται μια ζέστη μέχρι το μεσημέρι. Οπότε η όποια εξωτερική μονάδα τοποθετηθεί εκεί θα πιέζεται να αποδώσει. Εξού και η σύσταση του @liakjim για ελαφρώς μεγαλύτερο κλιματιστικό! Όλα κατανοητά! Ας δούμε λοιπόν το σενάριο ότι βάζω ανατολικά ένα μεγαλύτερο κλιματιστικό, π.χ. ένα εκ των ftxm42a / aseh14kgtg / aseh14kmcg που πρότεινε ο @liakjim. Θα έχω το νέο κλιματιστικό ανατολικά και το παλιό TCL-12k δυτικά. Επιπλέον έχω και τον αυτοματισμό του switchbot hub mini για χρονοπρογραμματισμό. Αυτό θα μου επιτρέπει να δουλεύω το δυτικό AC μέχρι το μεσημέρι και το ανατολικό AC μετά το μεσημέρι. Έτσι κι αλλιώς και τα 2 AC θα κρατήσω. Αυτή η χρήση δεν θα πιέζει κανένα από τα 2 μηχανήματα, σωστά; Μου φαίνεται καλό σενάριο... Δεν νομίζω ότι χρειάζονται δύο μηχανήματα. Γιατί να μη μπει στη θέση του tcl και αυτό να πάει σε κάποιο δωμάτιο;
ipach Δημοσ. πριν από 7 ώρες Δημοσ. πριν από 7 ώρες 3 λεπτά πριν, liakjim είπε Δεν νομίζω ότι χρειάζονται δύο μηχανήματα. Γιατί να μη μπει στη θέση του tcl και αυτό να πάει σε κάποιο δωμάτιο; Α, επειδή η θέση του TCL στη θέση 1 στο διάγραμμα που ανέβασα δεν είναι και η βέλτιστη για να καλύπτει το χώρο (πρακτικά χρειάζεται τη βοήθεια ανεμιστήρα γιατί έχει απέναντι τοίχο όπου χτυπά περίπου το 1/3 του αέρα που βγάζει, έστω και με τις περσίδες στραμμένες τέρμα αριστερά όπως το κοιτάς το TCL). Γι αυτό πιστεύω πως στη θέση 2 στο διάγραμμα ένα AC θα καλύπτει πολύ καλύτερα όλο τον χώρο. Μήπως κάνω λάθος;
amotida Δημοσ. πριν από 7 ώρες Δημοσ. πριν από 7 ώρες 1 hour ago, Pan_K said: Έχω κάνει επανειλημμένα παρατηρήσεις ότι η κατανάλωση αυξάνει σημαντικά το καλοκαίρι όταν ο ήλιος χτυπά απευθείας την εξωτερική μονάδα. Δεν ξέρω ακριβώς τον μηχανισμό, αλλά πιθανολογώ ότι το μέταλλο της εξωτερικής μονάδας πυρακτώνεται και η υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει αυξάνει αρκετά την θερμοκρασία του ελικοειδούς στοιχείου. Pan_K, έχεις δίκιο στην πρακτική παρατήρησή σου, η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά. Ο μηχανισμός που υποθέτεις είναι μερικώς σωστός, αλλά δεν χρειάζεται να επικαλεστούμε την "πύρωση" του μετάλλου ή την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει. Το φαινόμενο είναι πολύ πιο άμεσο και απλό. Ο κύριος μηχανισμός είναι: Ήλιος > Άμεση θέρμανση του εναλλάκτη θερμότητας ( serpentine ) > Μείωση της αποδοτικότητας ανταλλαγής θερμότητας > Αύξηση της πίεσης στο σύστημα > Αύξηση του φορτίου και της κατανάλωσης του compressor. cmaniac, επίσης, έχει μια έγκυρη παρατήρηση, αλλά μάλλον δεν είναι η κύρια αιτία. Είναι μια δευτερεύουσα αλήθεια, θα μπορούσαμε να πούμε... Ο ήλιος που χτυπά άμεσα έναν αισθητήρα θερμοκρασίας περιβάλλοντος μπορεί να διαστρεβλώσει τις ενδείξεις του, επιδεινώνοντας ελαφρώς το πρόβλημα, αλλά δεν είναι η ριζική αιτία. Το αποτέλεσμα σε έναν ενδεχόμενο αισθητήρα είναι πραγματικό, αλλά είναι ένας δευτερεύων παράγοντας σε σύγκριση με το μαζικό θερμοδυναμικό φαινόμενο που επηρεάζοει ολόκληρο τον εναλλάκτη θερμότητας. Ακόμα και αν υποθέταμε ότι ο αισθητήρας εμφάνιζε τέλεια τη σωστή θερμοκρασία του αέρα (όχι αυτή της ζεστής θήκης), το compressor πάλι θα δούλευε σε υψηλή ισχύ λόγω της υψηλής πίεσης που δημιουργείται από τον υπερθερμασμένο εναλλάκτη. 1
InvisibleA Δημοσ. πριν από 6 ώρες Δημοσ. πριν από 6 ώρες Καλημέρα, είμαι σε διαδικασία απεγκατάστασης του παλαιού μου κλιματιστικού που βλέπετε πάνω στην φωτογραφία και να βάλω το καινούργιο το Edge 24ρι. το κάτω κλιματιστικό που βλέπετε στην εικόνα θα βγει για να μπει αυτό που βλέπετε στην πάνω μεριά και στην πάνω μεριά θα μπει το καινούριο αλλά είχα την εξής απορία και θα χρειαστώ την βοήθεια τεχνικού @Klausx. Ενημερώθηκα από το κοντρόλ πως είσαι του επαγγέλματος και ήθελα να ρωτήσω αν η εξωτερική μονάδα έχει κάποια οφέλη όταν προστατεύεται απο την βροχή και τον ήλιο. Ώστε να την έβαζα κάτω από το υπόστεγο. Απλά απαιτεί περίπου 4 μέτρα σωλήνα έναντι των 3. Μου είπαν για επέκταση αλλά θα προτιμούσα να τους άλλαζα αν έκανα κάτι τέτοιο.
sphinxgr Δημοσ. πριν από 4 ώρες Δημοσ. πριν από 4 ώρες 1 ώρα πριν, InvisibleA είπε Καλημέρα, είμαι σε διαδικασία απεγκατάστασης του παλαιού μου κλιματιστικού που βλέπετε πάνω στην φωτογραφία και να βάλω το καινούργιο το Edge 24ρι. το κάτω κλιματιστικό που βλέπετε στην εικόνα θα βγει για να μπει αυτό που βλέπετε στην πάνω μεριά και στην πάνω μεριά θα μπει το καινούριο αλλά είχα την εξής απορία και θα χρειαστώ την βοήθεια τεχνικού @Klausx. Ενημερώθηκα από το κοντρόλ πως είσαι του επαγγέλματος και ήθελα να ρωτήσω αν η εξωτερική μονάδα έχει κάποια οφέλη όταν προστατεύεται απο την βροχή και τον ήλιο. Ώστε να την έβαζα κάτω από το υπόστεγο. Απλά απαιτεί περίπου 4 μέτρα σωλήνα έναντι των 3. Μου είπαν για επέκταση αλλά θα προτιμούσα να τους άλλαζα αν έκανα κάτι τέτοιο. αν γλιτώνει βροχή και απευθείας έκθεση στον ήλιο, μόνο καλό κάνει σε πλακέτες κλπ. 1
Pan_K Δημοσ. πριν από 2 ώρες Δημοσ. πριν από 2 ώρες (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, cmaniac είπε Εγώ νομίζω οτι απλά ζεσταίνονται οι αισθητήρες περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο βέβαια. Το heavy premium είναι 20W-30W πάνω απ το δικό μου στο ρελαντί τουλάχιστον στα χαρτιά. Δηλαδή όπου εχω εγώ 100 αυτό θα έχει 130. Not great, not terrible. Πράγματι ο αισθητήρας διαβάζει υψηλότερες θερμοκρασίες από τις πραγματικές το πρωί, όπως δείχνω και στο διάγραμμα που αντιπαραβάλλει τον αισθητήρα του κλιματιστικού με το εξωτερικό θερμόμετρο που έχω βάλει σε νοτιοδυτικό σκιερό σημείο. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση το πρωί είναι δυσανάλογη για την θερμοκρασία που διαβάζει ο αισθητήρας (32 έναντι 29), διότι τα μεσημέρια που ο αισθητήρας συνεχίζει να διαβάζει 32 βαθμούς η κατανάλωση είναι μικρότερη. Επίσης λέω ότι δεν είμαι σίγουρος πώς εξηγείται το φαινόμενο, διότι θεωρητικά ο αέρας που ψύχει το στοιχείο δεν έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία κάτω από τον ήλιο απ' ό,τι κάτω από την σκιά και είναι ικανός να ψύχει ένα στοιχείο αποδοτικά, ακόμα και κάτω από τον ήλιο. Ωστόσο φαίνεται πως ίσως αυτή η ψύξη δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την επιφάνεια του στοιχείου (δεν είναι ομοιόμορφη η κατανομή αέρα) ή/και ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ο αέρας δεν είναι τόσο αποδοτικός στην ψύξη του στοιχείου, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών των μεταλλικών στοιχείων της εξωτερικής μονάδας, όπως αναφέρει και ο @amotida. Επεξ/σία πριν από 20 λεπτά από Pan_K
MARIOSNURSE Δημοσ. πριν από 1 ώρα Δημοσ. πριν από 1 ώρα Χθες το βράδυ το Ururu έκανε αρκετά on/off. Το είχα στους 23ο και έξω ήταν κάτω από 22ο (βόρεια Αττική). Πλέον σιγά σιγά μου φαίνεται θα το κλείσω. 7 ώρες πριν, ipach είπε Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας! Όντως το Daikin είναι πιο αποδοτικό, υπάρχει όμως και άλλος λόγος; π.χ. καλύτερη υποστήριξη από την αντιπροσωπεία, καλύτερη κατασκευή ή κάτι άλλο; Τώρα, εκτός των Mitsubishi Heavy, το κατάστημα έχει και Eskimo, Fujitsu (μόνο το ASEG18KLCA/AOEG18KLCA), Inventor, Midea, TCL, Tesla, Toyotomi και Xiaomi... Ο καθένας αποφασίζει με βάση τις ανάγκες του. Προσωπικά εμπιστεύομαι την Daikin, λόγω καλής αντιπροσωπείας, καλής παρουσίας σε διεθνές επίπεδο και αξιοπιστίας. Αλλά και το άλλο πολύ καλό θα είναι.
Klausx Δημοσ. πριν από 1 ώρα Δημοσ. πριν από 1 ώρα 5 ώρες πριν, InvisibleA είπε Καλημέρα, είμαι σε διαδικασία απεγκατάστασης του παλαιού μου κλιματιστικού που βλέπετε πάνω στην φωτογραφία και να βάλω το καινούργιο το Edge 24ρι. το κάτω κλιματιστικό που βλέπετε στην εικόνα θα βγει για να μπει αυτό που βλέπετε στην πάνω μεριά και στην πάνω μεριά θα μπει το καινούριο αλλά είχα την εξής απορία και θα χρειαστώ την βοήθεια τεχνικού @Klausx. Ενημερώθηκα από το κοντρόλ πως είσαι του επαγγέλματος και ήθελα να ρωτήσω αν η εξωτερική μονάδα έχει κάποια οφέλη όταν προστατεύεται απο την βροχή και τον ήλιο. Ώστε να την έβαζα κάτω από το υπόστεγο. Απλά απαιτεί περίπου 4 μέτρα σωλήνα έναντι των 3. Μου είπαν για επέκταση αλλά θα προτιμούσα να τους άλλαζα αν έκανα κάτι τέτοιο. Κάτω από το σκέπαστρο θες τους ελάχιστους πόντους από επάνω, μετά παίζει ρόλο ο αερισμός μπορεί η θερμοκρασία κάτω από το σκέπαστρο να είναι μεγαλύτερη. Βλέποντας διάφορα σημάδια πιστεύω δεν χτυπάει ο μεσημεριανός ήλιος επάνω αν είναι έτσι μπορείς να βάλεις και τα δύο επάνω ομοιόμορφα χωρίς κάποιο θέμα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα