MARIOSNURSE Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2 ώρες πριν, cmaniac είπε ΤΙ ΕΚΑΜΕΣ;; Δηλαδή; 😂
Grim Ripper Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, cmaniac είπε Ναι αυτό είναι. Τα έχει και τα δύο και ο Κόκοτας. Ναι το ξέρω αν και μάλλον θα το πάρω από έναν στη γειτονιά μου που επίσης φαίνεται να το έχει. Πάντως πήρα ένα πιεστικό μπαταρίας για να κάνω τον καθαρισμό. 😛 (προφανώς δεν θα έχει μεγάλη πίεση ούτως ή άλλως) Επεξ/σία 24 Σεπτεμβρίου από Grim Ripper
Pan_K Δημοσ. Πέμπτη στις 11:19 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 11:19 μμ (επεξεργασμένο) Καθώς οδεύουμε προς φθινοπωρινές συνθήκες, η αφύγρανση είναι ένα ζητούμενο. Πέρυσι δούλευα έναν ή δύο αφυγραντήρες ταυτόχρονα για να μειώσω την υγρασία σε επίπεδα κάτω του 60% σε ένα σπίτι 125 τμ. Φέτος δοκιμάζω τα κλιματιστικά γι' αυτόν τον σκοπό και ίσως καταφέρω να κάνω μελλοντικά και ένα συγκριτικό αφυγραντήρα vs κλιματιστικό. Για την ώρα βλέπω ότι το 18άρι κλιματιστικό στο σαλόνι μου (Inventor Omnia Plus) κατάφερε να μειώσει την υγρασία από 58% σε μία σταθερή τιμή 52% μέσα σε 3 ώρες καταναλώνοντας 0,7kWh. Αυτό ισοδυναμεί με 2,5 ώρες λειτουργίας ενός αφυγραντήρα με ικανότητα αφύγρανσης 16l/24h στα 270watt, κάτι που τα μηχανήματα που έχω δεν το καταφέρνουν με τίποτε. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε την επίδραση του κλιματιστικού στην υγρασία και την θερμοκρασία του χώρου στο οποίο είναι εγκατεστημένο. Παρόλο που η θερμοκρασία πέφτει κατά έναν βαθμό, επανέρχεται γρήγορα στα επίπεδα που ήταν πριν, ενώ η υγρασία τείνει να παραμένει σταθερή ή να αυξάνει με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ' ό,τι η θερμοκρασία. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει και στα υπόλοιπα δωμάτια. Θα δείξω ως παράδειγμα το υπνοδωμάτιο που βρίσκεται στο τέρμα του διαδρόμου, 25 μέτρα μακριά από το κλιματιστικό. Η υγρασία πέφτει και εδώ πολύ γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στην θερμοκρασία. Με 0,7kWh είχα μείωση της υγρασίας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε ολόκληρο σπίτι 125τμ μέσα σε 3 ώρες, διατηρώντας αυτά τα επίπεδα υγρασίας για αρκετές ώρες αφού είχα κλείσει το κλιματιστικό. Συμπεραίνω ότι μπορώ να δουλεύω το κλιματιστικό ενός χώρου που δεν χρησιμοποιείται στην λειτουργία αφύγρανσης και να έχω πολύ αποτελεσματική και αθόρυβη αφύγρανση σε ολόκληρο το σπίτι με τίμημα την προσωρινή πτώση της θερμοκρασίας σε έναν χώρο που ούτως ή άλλως δεν χρησιμοποιώ. Αυτό μπορώ να το προγραμματίσω να γίνεται βραδινή ώρα ή ώρα που το σπίτι είναι άδειο, ή σε ώρες με μειωμένη χρέωση κιλοβατώρας. Επεξ/σία Πέμπτη στις 11:22 μμ από Pan_K 3
cmaniac Δημοσ. Παρασκευή στις 09:33 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 09:33 πμ Το είδα κι εγώ με τις μετρήσεις σχετικής υγρασίας που ενώ δεν κατεβάζει θερμοκρασία σε όλα τα δωμάτια, η αφυγρανση γίνεται κανονικά παντού οπότε για κάποιους μπορεί να είναι λύση. Το πρόβλημα είναι ότι σε χώρους που χρησιμοποιούνται το αποτέλεσμα είναι να παγώνει το δωμάτιο. Επίσης το δικό μου κάτω απο τους 21 εξωτερικής αρχίζει και ανεβάζει κατανάλωση, πάει άμεσα απο τα 90W στα 180, πράγμα που κάνει την αίσθηση κρύου έντονη αφού ο αέρας που βγαίνει εκτός απο ξηρός είναι και παγωμένος. Κατα περίπτωση λοιπόν.
ipach Δημοσ. Κυριακή στις 09:39 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:39 πμ Καλημέρα σας, θα ήθελα τη συμβουλή σας για wifi-enabled IR remote control με αρκετά πλούσιο μενού για κλιματιστικά. Για παράδειγμα, καιρό τώρα χρησιμοποιώ το Switchbot Hub Mini για τον αυτοματισμό δύο κλιματιστικών (ένα TCL Elite TAC-12CHSA-XA51 και ένα Mitsubishi MSZ-FD35VA). Τα κλιματιστικά "βρέθηκαν" με τον αυτόματο τρόπο που περιγράφει η εφαρμογή στο κινητό, δηλαδή πατάς ένα κουμπί του remote control του AC σημαδεύοντας το switchbot, το οποίο μετά κάνει match στη ΒΔ του και σου προσφέρει μερικές επιλογές. Και στις δύο περιπτώσεις κλιματιστικών όμως, το μενού που μου προσφέρει η εφαρμογή στο κινητό είναι η ίδια και για τα 2 AC και είναι αυτή που φαίνεται στα screenshots παρακάτω... Την εφαρμογή την έχω βρει φοβερά χρήσιμη για το χρονοπρογραμματισμό των AC, αλλά μόνο για τις βασικές επιλογές. Οι ελλείψεις που παρατηρώ και μου λείπουν είναι κυρίως οι ακόλουθες: - Στις επιλογές ανεμιστήρα έχω (και για τα 2 AC) την αυτόματη ταχύτητα και άλλες 3 ταχύτητες 1-2-3 (ναι, αλλά γιατί μόνο αυτές; το mitsu έχει παραπάνω επιλογές για fan speed) - Απουσιάζουν χαρακτηριστικά επιλογές για την οριζόντια κατανομή αέρα (π.χ. κέντρο, αριστερά μόνο, δεξιά μόνο, κουρτίνα κλπ). Οι επιλογές του TCL είναι πιο φτωχές, του mitsu αρκετά περισσότερες, αλλά το switchbot είναι τυφλό σε αυτές! Θα μπορούσατε να μου δώσετε μερικά tips για υλικά που προσφέρουν πλουσιότερο μενού επιλογών για τα AC; Και ίσως να αποτελέσουν και μια καλή βάση για γενικότερο αυτοματισμό που μπορεί να θελήσω στο μέλλον; Π.χ. χρησιμοποιώ και μερικά tapo smartplugs για on-off χρονοπρογραμματισμό συσκευών καθώς και μια κάμερα που ελέγχω από άλλη εφαρμογή (της tapo) Ευχαριστώ.
Pan_K Δημοσ. Κυριακή στις 09:42 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:42 πμ (επεξεργασμένο) Βρήκα αρκετά ενδιαφέρον το συγκεκριμένο άρθρο και παραθέτω το link. https://www.kathimerini.gr/visual/infographics/563836054/spitia-saoynes-logo-klimatikis-allagis-eos-kai-70-i-ygrasia/. Κατά την γνώμη μου το θέμα της εσωτερικής υγρασίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι ένα σοβαρό θέμα την στιγμή που πολλά από τα σύγχρονα, ενεργειακά αποδοτικά κλιματιστικά έχουν μειωμένη ικανότητα αφύγρανσης. Συζητήθηκε πολύ φέτος το καλοκαίρι εδώ μέσα και προτάθηκαν κατά το δυνατόν χαμηλές ταχύτητες ανεμιστήρα και κλιματιστικά που στην λειτουργία αφύγρανσης παίρνουν ρύθμιση και για θερμοκρασία, δηλαδή τα Fujitsu και τα Toshiba. Επίσης το Toyotomi erai που επιτρέπει τον ορισμό συγκεκριμένου επιπέδου υγρασίας φάνηκε να είναι αρκετά αποτελεσματικό. Ο συνδυασμός με αφυγραντήρα είναι πολύ ενεργοβόρος καθώς έχουμε και ανεπιθύμητη αύξηση της θερμοκρασίας κατά την λειτουργία του. Επεξ/σία Κυριακή στις 01:33 μμ από Pan_K 4
john_023 Δημοσ. Κυριακή στις 07:15 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 07:15 μμ Παιδιά καλησπέρα. Ψάχνω ενα κλιματιστικό για τους γονείς μου που ζουν σε μονοκατοικία με μέτρια μόνωση σε σπιτι 50τμ περίπου. Το θέλουν και για θέρμανση κυρίως καθώς θέλουν να περιορίσουν το πετρέλαιο. Ανήκουν στη δεη σε κοινωνικό τιμολόγιο κου β με μηνιαία κατανάλωση περίπου 250 kwh. Τι προτείνετε για καλη απόδοση σε θέρμανση με οσο το δυνατον καλύτερη κατανάλωση? Τα επίπεδα των τιμών περίπου στα 900 με 1000€ πιστεύω να αρκούν. Προσωπικά έχω ενα Toshiba shorai 18αρι στο δικό μου σπίτι το οποίο το βρίσκω εξαιρετικό. Απλά επειδή έχω μείνει πίσω σε ενημερωση νέων μοντέλων ρωτάω εσάς μήπως υπάρχει κατι καλύτερο.
liakjim Δημοσ. Κυριακή στις 08:02 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:02 μμ 46 λεπτά πριν, john_023 είπε Παιδιά καλησπέρα. Ψάχνω ενα κλιματιστικό για τους γονείς μου που ζουν σε μονοκατοικία με μέτρια μόνωση σε σπιτι 50τμ περίπου. Το θέλουν και για θέρμανση κυρίως καθώς θέλουν να περιορίσουν το πετρέλαιο. Ανήκουν στη δεη σε κοινωνικό τιμολόγιο κου β με μηνιαία κατανάλωση περίπου 250 kwh. Τι προτείνετε για καλη απόδοση σε θέρμανση με οσο το δυνατον καλύτερη κατανάλωση? Τα επίπεδα των τιμών περίπου στα 900 με 1000€ πιστεύω να αρκούν. Προσωπικά έχω ενα Toshiba shorai 18αρι στο δικό μου σπίτι το οποίο το βρίσκω εξαιρετικό. Απλά επειδή έχω μείνει πίσω σε ενημερωση νέων μοντέλων ρωτάω εσάς μήπως υπάρχει κατι καλύτερο. Βάλτους ενα 24K yukai+
mdkamael Δημοσ. Δευτέρα στις 12:40 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 12:40 πμ (επεξεργασμένο) μάγκες ... it;s that time of the year again ... 20% επιστροφη Eurobank σε κλιματιστικα στο Πλαισιο ως της 12.10. Επεξ/σία Δευτέρα στις 12:40 πμ από mdkamael
MARIOSNURSE Δημοσ. Δευτέρα στις 07:43 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 07:43 πμ 7 ώρες πριν, mdkamael είπε μάγκες ... it;s that time of the year again ... 20% επιστροφη Eurobank σε κλιματιστικα στο Πλαισιο ως της 12.10. Έχει βλέπω το 9αρι Daikin Ururu Sarara με 2337-467=1870 και με δωρεάν εγκατάσταση και επιταγή 50 ευρώ! https://www.plaisio.gr/klima-spitiou/klimatismos/klimatistika-toixou/daikin-ururu-sarara-series-ftxz25n-rxz25n-klimatistiko-9-000-btu-h_4246993 1
USS456 Δημοσ. Δευτέρα στις 11:34 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 11:34 πμ Στις 11/8/2025 στις 2:47 ΜΜ, USS456 είπε Ανώτατο διαθέσιμο ποσό: 1500€ Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού; Αντικατάσταση ενός on-off δεινόσαυρου MSH-GA50VB 18K που ήταν επαρκέστατο για τον χώρο, καθώς είχε αγοραστεί με την παλιά λογική, «αγοράζω μεγαλύτερο για να πηγαίνει η ζέστη/ψύξη και στα υπόλοιπα δωμάτια». Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος; Ψιλοαδιάφορο. Ίσως μια πολύ μικρή προτεραιότητα σε αλυσίδες, αλλά όχι απαραίτητο. Χρήση κλιματιστικού; Για ψύξη και θέρμανση. Συχνότητα χρήσης; Αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης. Εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης; Υπάρχει λέβητας πετρελαίου για τυχόν ακραίες συνθήκες. Χώρος; Πολυκατοικια 3ος , Σαλονι-κουζίνα 35τμ. Τοποθεσία; Δραπετσώνα. Μετεωρολογικός σταθμός (https://penteli.meteo.gr/stations/pireas/). Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα χαρακτηριστικά; WiFi , αθόρυβο (όχι απαραίτητο). Πληροφορίες για μονώσεις, κουφώματα, προσανατολισμό κ.λπ.; Μονώσεις μέτριες, ο χώρος έχει δύο πλευρές εκτεθειμένες στον αέρα, με τη μεγαλύτερη να είναι στον Βορρά και τη μικρότερη στην Ανατολή. Απώλειες χώρου; Θα αναφέρω τις απώλειες του χώρου μου με χρήση του παρακάτω εργαλείου ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ. 4.371,31 watt, 14.914 btu. πολογισμός Θερμικών απωλειών κατοικίας για Περιοχή: Αττική - Κλιματική ζώνη Β Υψόμετρο Περιοχής: Κάτω από 500 μέτρα Επιθυμητή Θερμοκρασία: 22 ℃ Έτος Kατασκευής: 2010 Εμβαδό Κατοικίας: 35 m2 Ύψος Ορόφου: 2.70 m Θέση - Πυκνότητα Δόμησης: Σε πόλη με κτήρια γύρω γύρω Μόνωση Τοίχων: Πλημμελής Μόνωση Βόρεια Πλευρά σε επαφή με: Aέρα Νότια Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Ανατολική Πλευρά σε επαφή με: Aέρα Δυτική Πλευρά σε επαφή με: Mη θερμαινόμενο χώρο Δάπεδο σε επαφή με: Άλλη κατοικία Μόνωση Δαπέδου: Πλημελής - 3εκ. Οροφή σε επαφή με: Άλλη κατοικία Μόνωση Οροφής: Πλημελής - 3εκ. Πόρτες - Μπαλκονόπορτες: 5 Παράθυρα: 1 Τύπος Κουφωμάτων: Μεταλλικά κουφώματα Τύπος Τζαμιών: Διπλά τζάμια Συντελεστής Ασφαλείας Υπολογισμών: 5% https://ibb.co/8DYTbt2v Καλημερα, μετα την βοηθεια σας για το σαλονι-κουζινα επιστρεφω και για τα υπνοδωματια...εχουν μικρες απωλειες οποτε λετε οι σειρες KTGT και KMCG να ειναι λογικα ενταξει ;; Υπνοδωματιο Α(11 τετραγωνικα το πιο εκτεθειμενο του σπιτιου με τισ υψηλοτερες και χαμηλοτερες θερμοκρασιες ανα εποχη) απωλειες 1833 kw - 6254 btu/h για 22 βαθμους εσωτερικη..Υπνοδωματιο Β(15 τετραγωνικα το πιο ζεστο και δροσερο δωματιο) απωλειες 2000 kw - 6888 btu/h για 22 βαθμους εσωτερικη και αυτο(υπνεθμιζω οτι στο σπιτι υπαρχει εγκατασταση πετρελαιου για τυχον ακραιες συνθηκες)...αποκλειστικη χρηση για θερμανση και ψυξη(μπατζετ ταβανι 1Κ εκαστο)..παραθετω και κατοψη χωρων..σας ευχαριστω και παλι!
Kostas_Air Δημοσ. Δευτέρα στις 01:16 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 01:16 μμ Έγινε σήμερα η εγκατάσταση του air condition. Είδα πως στην εξωτερική μονάδα ένα μικρό μέρος στην αρχή του χαλκοσωλήνα δεν είναι μονωμένο. Έτσι είναι και σε άλλα air condition στο σπίτι οπότε το θεώρησα ΟΚ. Παρόλα αυτά, έχει νόημα να το μονώσω εγώ με μονωτική ταινία;
sphinxgr Δημοσ. Δευτέρα στις 03:48 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 03:48 μμ 2 ώρες πριν, Kostas_Air είπε Έγινε σήμερα η εγκατάσταση του air condition. Είδα πως στην εξωτερική μονάδα ένα μικρό μέρος στην αρχή του χαλκοσωλήνα δεν είναι μονωμένο. Έτσι είναι και σε άλλα air condition στο σπίτι οπότε το θεώρησα ΟΚ. Παρόλα αυτά, έχει νόημα να το μονώσω εγώ με μονωτική ταινία; μια χαρα ειναι. Μην ασχολεισαι. 1
cmaniac Δημοσ. Δευτέρα στις 05:22 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 05:22 μμ 1 ώρα πριν, sphinxgr είπε μια χαρα ειναι. Μην ασχολεισαι. Εεε όχι; Από πού κι ως πού; Θα του κάνει υγροποιήσεις, εκτός από τις απώλειες. 1
MiJ16 Δημοσ. πριν από 18 ώρες Δημοσ. πριν από 18 ώρες Spoiler Καλημέρα. Επειδή αυτές τις μέρες κάνει εργασίες ο ηλεκτρολόγος στον πίνακα έχω δύο ερωτήσεις. Για ρελέ διαφυγής τοποθετούνται πλέον τύπου Α (αντί του ΑC); Έχετε να μου προτείνετε μετρητή κατανάλωσης στον πίνακα για 2-3 ή και περισσότερες συσκευές; Ιδανικά θα ήθελα να μην είναι με αμπεροτσιμπίδα κυρίως για λόγους ακρίβειας. Ευχαριστώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα