Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, Sebu είπε

Ειναι σαν να πας εσυ στον οδοντιατρο αν δεν εισαι οδοντιατρος

Ο παραλληλισμός δεν είναι πολυ επιτυχημένος.

Τα πτυχία στα επαγγέλματα υγείας, που είναι κρεμασμένα στους τοίχους δεν είναι για να μοστραρουν τι πτυχιαρα έχουν, αλλά για να βεβαιώνεται ο πελάτης οτι πρόκειται για αδειούχο/πτυχιούχο γιατρό.

Αν δεν θέλεις να μπεις στη διαδικασία συμφωνίας με λεπτομέρειες, τότε ζητα την πιστοποίηση FGas που θα πρεπε να έχουν όλοι οσοι θα εργαστούν στην εγκατάσταση. Θα δεις πόσους καληνυχτακηδες έχει.

Το ελληνικό κράτος έχει αφήσει ενα τεράστιο κενό στους ελέγχους των τεχνικών επαγγελμάτων και κάνει ο καθένας οτι θέλει.

Ιστορία που ελπίζω να μην ισχύει: Στην Χαλκίδα (και κατ'επέκταση στην Εύβοια), μου λέγανε, όποιος τεχνίτης πάει, αναλαμβάνει να κάνει και τις δουλειές των άλλων. Είσαι ηλεκτρολόγος; Θα κάνεις και τα υδραυλικά. Είσαι υδραυλικός; Θα κάνεις και τα ηλεκτρολογικά κ.ο.κ.. Αν δεν είναι αυτό επικίνδυνο, τι ειναι;

Επεξ/σία από cmaniac
  • Απαντ. 13,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Sebu είπε

οτι τα καινουρια εχουν μεσα υπεραρκετο φρεον που επαρκει για 15 μετρα σωληνες

Κάποια ναι κάποια όχι.  Τα toshiba edge πηγαίνουν μέχρι 15 μέτρα χωρίς προσθήκη φρεον σύμφωνα με το manual και τα perfera και ururu που κοίταξα λίγο μέχρι 10 μετρα.  

Με πολλά από αυτά που λες εχεισ πολύ δίκιο και δεν θα εμπιστευομουνα κανένα να μου προσθέσει φρεον. Οποιαδήποτε παραπάνω εργασία θα προσπαθήσω να την αποφύγω όπως μπορώ και για αυτό θα μετρήσω τα μέτρα από πριν να είμαι σίγουρος. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, alexdeskas είπε

Μπορείς να μου πεις με ποιον τρόπο υπολογίζεις το cop; (Εξίσωση - εργαλεία μετρήσεων)

Παραθέτω τη εξίσωση και τις επεξηγήσεις στα αγγλικά. Το COP το υπολογίζω είτε δειγματοληπτικά (4-5 δειγματοληψίες σε διάστημα 10 λεπτών για να βγάλω τον μέσο όρο σε περίπτωση που η λειτουργία του κλιματιστικού δεν είναι σταθερή) με την βοήθεια του EXCEL ή με template sensor στο Home Assistant. 

Spoiler

1. COP Calculation 
COP = Q / W_in

Where:

Q (heat output) = thermal power delivered by the AC unit

W_in (work input) = electrical power consumed by the AC unit

2. Heat Output Calculation 

Q = ρ × V̇ × c_p × ΔT
- **ρ** (rho) = 1.15 kg/m³ (air density)
- **V̇** (V-dot) = air_flow/3600 m³/s (volumetric flow rate, converted from m³/h to m³/s)
- **c_p** = 1.006 kJ/(kg·K) (specific heat capacity of air at constant pressure)
- **ΔT** = T_out - T_in (temperature difference between supply and return air)
- The factor of **1000** converts from kW to W

Τις θερμοκρασίες τις μετράω με τα μικρά θερμομετράκια xiaomi που δίνουν αρκετά λεπτομερείς μετρήσεις και μπορείς να τα καλιμπράρεις. Την παροχή αέρα την παίρνω από τα specs του κατασκευαστή και για επαλήθευση των μετρήσεων ή για την περίπτωση που ο κατασκευαστής δεν παρέχει στοιχεία για όλες τις ταχύτητες ανεμιστήρα έχω αυτό το εργαλείο.

10 ώρες πριν, Sebu είπε

Αντιλαμβανεσαι προφανως οτι το 95%+ του κοσμου εκει δεν λειτουργει με "συμφωνιες" με τους τεχνικους ή γενικα τους επαγγελματιες καθε ειδους.

Αυτό που συζητάμε είναι κατά πόσο έχουμε καταναλωτική παιδεία και όχι κατά πόσο έχουμε τις γνώσεις ενός επαγγελματία. Η έλλειψη καταναλωτικής παιδείας πάει χέρι-χέρι με την εξαπάτηση. Αν τώρα μας αρέσει να μην το πολυ-ψάχνουμε, δεν θα πρέπει να μας ενοχλεί που κάποιοι "επαγγελματίες" μας εξαπατούν, είτε είναι τεχνικοί, είτε γιατροί, είτε οτιδήποτε άλλο.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 2
Δημοσ.

Καλησπέρα παιδια, 
γνωρίζει κανείς για την ισχύς εγγύησης κλιματιστικού Mitsubishi Heavy το service πρεπει αν γίνει το 1ο χρόνο ή μπορεί να γίνει και μεσα στο 2ο χρόνο;

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, darkef είπε

Καλησπέρα παιδια, 
γνωρίζει κανείς για την ισχύς εγγύησης κλιματιστικού Mitsubishi Heavy το service πρεπει αν γίνει το 1ο χρόνο ή μπορεί να γίνει και μεσα στο 2ο χρόνο;

Εμένα τα πουλάκια μου είχαν πει από τον 2ο και μετά. Παρόλα αυτά, θα τους καλέσω πιο πριν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 hours ago, cmaniac said:

Ο παραλληλισμός δεν είναι πολυ επιτυχημένος.

Τα πτυχία στα επαγγέλματα υγείας, που είναι κρεμασμένα στους τοίχους δεν είναι για να μοστραρουν τι πτυχιαρα έχουν, αλλά για να βεβαιώνεται ο πελάτης οτι πρόκειται για αδειούχο/πτυχιούχο γιατρό.

Αν δεν θέλεις να μπεις στη διαδικασία συμφωνίας με λεπτομέρειες, τότε ζητα την πιστοποίηση FGas που θα πρεπε να έχουν όλοι οσοι θα εργαστούν στην εγκατάσταση. Θα δεις πόσους καληνυχτακηδες έχει.

Το ελληνικό κράτος έχει αφήσει ενα τεράστιο κενό στους ελέγχους των τεχνικών επαγγελμάτων και κάνει ο καθένας οτι θέλει.

Ιστορία που ελπίζω να μην ισχύει: Στην Χαλκίδα (και κατ'επέκταση στην Εύβοια), μου λέγανε, όποιος τεχνίτης πάει, αναλαμβάνει να κάνει και τις δουλειές των άλλων. Είσαι ηλεκτρολόγος; Θα κάνεις και τα υδραυλικά. Είσαι υδραυλικός; Θα κάνεις και τα ηλεκτρολογικά κ.ο.κ.. Αν δεν είναι αυτό επικίνδυνο, τι ειναι;

Δυστυχως ομως αυτη ειναι η πραγματικοτητα.

"Εγκαταστατης" να κανει ηλεκτρολογικη εγκατασταση μικρου ευρους ή ηλεκτρικη συνδεση συσκευης ή εγκατασταση κλιματιστικου, γιατι αυτόν πρότεινε ο retailer πωλητης/καταστημα ως καλυτερο/συνεργαζομενο, χωρις να ξερεις οτι δεν ειναι ψυκτικός ή ηλεκτρολόγος. Οταν πιανεις κουβεντα μαζι του φαινεται ενημερωμενος, φαινεται να τα κανει ολα σωστα, αλλα αν ζητησεις λχ και επεμβαση στον πινακα πχ για προσθηκη ασφαλειας, αναβαθμιση σου λεει δεν αναλαμβανω παρε επαγγελματια ηλεκτρολογο. Και τον ρωτας εσυ τι εισαι? Και σου απανταει "Εγκαταστατης συσκευων" και σου δινει την καρτα του οτι αναλαμβανει εγκαταστασεις ηλεκτρικων συσκευων και ηλεκτρολογικων αλλα μεχρι το σημειο που του επιτρεπουν προφανως οι γνωσεις του.

Τι να κανεις ομως ως καταναλωτης? Να καταληξεις για τον καθε τεχνικο να ζητας προκαταβολικα τις πιστοποιησεις του? Αν ο ψυκτικός είναι οντως ψυκτικος και ο ηλεκτρολογος οντως ηλεκτρολογος?

Κανονικα το κρατος θα επρεπε να τα ελεγχει αυτα και να ειναι αδειοδοτημενοι επισημα, εγγεγραμμενοι σε μητρωα, με επανεκπαιδευσεις και αν δεν εχουν αδεια σε ισχυ να μην συνεργαζεσαι μαζι τους και να μαυριζονται.

Ποιο κρατος θα το κανει ομως αυτο?

Εχω συμφοιτητη που παρατησε το πτυχιο στα οικονομικα στο 2ο ετος γιατι δεν γουσταρε και πηγε και τελειωσε ενα ΙΕΚ ηλεκτρολογος. Εκτοτε εδω και αρκετες δεκαετιες εχει θησαυρισει, ειδικα τις καλες εποχες της δραχμης και νωρις ευρω που χτιζονταν πολυκατοικιες και αυτος τι εκανε? Καλος στο PR και στο μπλα μπλα ειχε στησει καλο συνεργειο, ειχε παντα εναν μικρο επισημο πτυχιουχο ηλεκτρολογο να υπογραφει και να κανει τη χαμαλοδουλεια και οτι ειχε κινδυνο στο συνεργειο και εκεινος εκανε το αφεντικο και τον πρωτομαστορα. Αν δε το ηξερες θα νομιζες οτι ειναι επαγγελματιας ηλεκτρολογος αδειοδοτημενος τοσα χρονια. Ξερεις ποσες πολυκατοικιες στο λεκανοπεδιο εχει στησει ηλεκτρολογικα τα τελευταια 20+ χρονια? Εμεις τελειωναμε σπουδες ή ψαχναμε δουλεια και εκεινος κυκλοφορουσε χυμα με μαυρα να μην ξερει τι εχει. Ακομα δεν ξερει. Πως θα τον ελεγξεις αυτον ομως οταν ερθει να σου κανει σπιτι ηλεκτρολογικη δουλεια ή ανακαινιση συστημενος οτι ειναι αριστος (που ειναι τα συνεργεια του παντα φυσουσαν). Ξερω εγω αν καποια στιγμη δεν τα εσπασε με τον αδειοδοτημενο τζουνιορ και ειναι ολοι στο συνεργειο εμπειρικοι μαστορες? Αν δεν δινει εξω τα χαρτια λχ ΥΔΕ για υπογραφη απο τριτο αδειοδοτημενο εναντι αμοιβης ή οτι αλλη αδεια απαιτειται?

Επεξ/σία από Sebu
Δημοσ.
9 ώρες πριν, Sebu είπε

τελειωσε ενα ΙΕΚ ηλεκτρολογος

Το είπαν πολλοί πιο πάνω και το ξαναλέω και εγώ. Ζητάς πιστοποιήσεις (πτυχία και τα λοιπά). Αυτός ο συγκεκριμένος, αν του ζητούσες πτυχίο θα αναγκαζόταν να σου το δείξει αν δεν σε έβριζε προηγουμένως. Επίσης, αυτός που σου προτείνει κάποιον, ρωτάς γιατί τον προτείνει και τι εργασίες του είχε κάνει. Άμα σου λέει είναι καλό παιδί, μπατζανάκης μου ή σου δίνει άλλες παρόμοιου τύπου "πιστοποιήσεις" του στυλ "trust me bro" και εσύ τον εμπιστεύεσαι, θα υποστείς τις συνέπειες αυτής της επιλογής.  Επίσης μπορείς να βάλεις δικό σου μηχανικό να επιβλέπει τις εργασίες, με το ανάλογο φυσικά κόστος. Το διαμέρισμα που πας να αγοράσεις το ελέγχει πάλι μηχανικός δικός σου. Ο κουμπάρος σου που δεν είχε χρόνο αλλά είχε λεφτά για να δώσει, θα μπορούσε πανεύκολα να βάλει μηχανολόγο μηχανικό να συνεννοηθεί και να επιβλέπει τον "μάστορα". Στον γιατρό που πας, ζητάς να σου εξηγήσει με λεπτομέρειες τι έχεις και γιατί χρειάζεται η κάθε θεραπεία, μέχρι να το κατανοήσεις πλήρως. Δεν είναι τόσο δύσκολο. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω ότι έχω χάσει κάτι επεισόδια τελευταία. Τι είναι αυτά τα ταμπελάκια της Inventror; Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κινέζικο μηχάνημα να έχει ονομαστική ισχύ χαμηλότερη στην θερμή ζώνη από ό,τι στην μεσαία (χαρακτηριστικό των περισσότερων Ιαπωνέζικων μοντέλων και κάποιων από την Κορέα, που υποδηλώνει περισσότερο στρωτή λειτουργία και λιγότερα on/off). Inventor Emperor και Inventor Aria. Λες;

image.png.c5bc42e3e147e3f7ad09e5ae61d01274.png

image.png.cefc1f3c09fcdc5444140080dca59eaf.png

Παρόλα αυτά, και τα δύο είναι αρκετά ακριβά, οπότε γιατί να τα προτιμήσεις έναντι ας πούμε του πιο φθηνού Daikin ATXC25E ή του Fujitsu ASEH09KNCA;

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 1
Δημοσ.
11 hours ago, Pan_K said:

Νομίζω ότι έχω χάσει κάτι επεισόδια τελευταία. Τι είναι αυτά τα ταμπελάκια της Inventror; Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κινέζικο μηχάνημα να έχει ονομαστική ισχύ χαμηλότερη στην θερμή ζώνη από ό,τι στην μεσαία (χαρακτηριστικό των περισσότερων Ιαπωνέζικων μοντέλων και κάποιων από την Κορέα, που υποδηλώνει περισσότερο στρωτή λειτουργία και λιγότερα on/off). Inventor Emperor και Inventor Aria. Λες;

Μια μικρή διόρθωση: δεν πρόκειται για την ονομαστική ισχύ αλλά για το Pdesignh.

Αν και αυτή η ιδέα έχει τεθεί επανειλημμένα στο φόρουμ, προσωπικά πιστεύω ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαχωρίσουμε ξεκάθαρα την έννοια της τιμής σχεδιασμού (pdesignh) από την πραγματική ικανότητα διαμόρφωσης (συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστης).
Αυτό το pdesignh είναι μια δηλωμένη τιμή που επιλέγει ο κατασκευαστής για να υπολογίσει την εποχική απόδοση (SCOP) υπό τις τυποποιημένες συνθήκες κάθε κλιματικής ζώνης. Οι διαφορές που βλέπουμε στην ετικέτα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια στρατηγική marketing/προβολής και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δήλωση τεχνικού περιορισμού.
Ο μόνος δείκτης που θα μπορούσε να αντανακλά και την ικανότητα διαμόρφωσης (και πόσο χαμηλά μπορεί να λειτουργήσει ο συμπιεστής πριν σταματήσει) είναι η Ελάχιστη Θερμαντική Ικανότητα. Όμως ακόμα και μια χαμηλή τιμή στις προδιαγραφές δεν εγγυάται εξαιρετική διαμόρφωση. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του αλγορίθμου ελέγχου και από την ακρίβεια του συμπιεστή ...στοιχεία που δεν αποτυπώνονται ούτε στο pdesignh ούτε φυσικά στις τεχνικές προδιαγραφές.
Υπάρχουν και premium μάρκες (με αναγνωρισμένα εξαιρετική διαμόρφωση.. ας αναφέρουμε εδώ την MHI ή το μοντέλο Haori της Toshiba) που εφαρμόζουν ακριβώς αυτή τη στρατηγική ετικετοποίησης (όπως και οι Κινέζοι). Αυτοί μπορούν να δηλώσουν υψηλότερη ισχύ σχεδιασμού για τη θερμή ζώνη, χωρίς αυτό να επηρεάζει απαραίτητα την ικανότητά τους να λειτουργούν σταθερά.
Αν ο κανόνας ήταν έγκυρος, τότε όλες οι συσκευές με pdesignh για τη θερμή ζώνη μεγαλύτερο, ίσο ή περίπου ίσο με αυτό της μέσης ζώνης θα ήταν κακές στη διαμόρφωση, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Απλώς εδώ στο φόρουμ έχει παρατηρηθεί ότι στους Κινέζους είναι κανόνας να δηλώνεται pdesignh για τη θερμή ζώνη μεγαλύτερο, ίσο ή περίπου ίσο με αυτό της μέσης ζώνης. Και επειδή είναι ευρέως γνωστό ότι τα κινέζικα μηχανήματα δεν διακρίνονται πάντα για την ικανότητά τους να διαμορφώνουν σωστά, έγινε μια συσχέτιση ότι τέτοιες ενδείξεις στις ενεργειακές ετικέτες ίσως μας δίνουν και ένα τέτοιο μήνυμα.

• Like 1
Δημοσ.

οι ελάχιστες καταναλώσεις που δίνουν οι κατασκευαστές στα specs τι είναι? Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν? Αναφέρονται στην στάνταρντ θερμοκρασία ψύξης/θέρμανσης, ή είναι οι κατώτατες τιμές που μπορεί να δουλέψει ο συμπιεστής και μετά σβήνει? Ας πούμε, στις προδιαγραφές του tcl miracle iii 9k, αναφέρεται ως ελάχιστη κατανάλωση σε ψύξη 240 watts. Ομως, εδώ το miracle iii φίλου Pan_K, στο grafana έχει κατέβει χαμηλότερα στην ψύξη. Τι συμβαίνει? Έχω μπερδευτεί λίγο....

Δημοσ.
26 minutes ago, chemkyr said:

οι ελάχιστες καταναλώσεις που δίνουν οι κατασκευαστές στα specs τι είναι? Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν? Αναφέρονται στην στάνταρντ θερμοκρασία ψύξης/θέρμανσης, ή είναι οι κατώτατες τιμές που μπορεί να δουλέψει ο συμπιεστής και μετά σβήνει? Ας πούμε, στις προδιαγραφές του tcl miracle iii 9k, αναφέρεται ως ελάχιστη κατανάλωση σε ψύξη 240 watts. Ομως, εδώ το miracle iii φίλου Pan_K, στο grafana έχει κατέβει χαμηλότερα στην ψύξη. Τι συμβαίνει? Έχω μπερδευτεί λίγο....

Οι ελάχιστες καταναλώσεις που αναφέρονται στις τεχνικές προδιαγραφές δεν αντανακλούν απαραίτητα το απόλυτο κατώφλι. Συνήθως πρόκειται για μια τυπική τιμή λειτουργίας σε χαμηλό φορτίο, υπό στάνταρ συνθήκες δοκιμής, και δεν είναι απαραίτητα (ούτε πάντα) η χαμηλότερη τιμή στην οποία μπορεί να λειτουργήσει ο συμπιεστής πριν απενεργοποιηθεί.
Το γεγονός ότι στο Grafana παρατηρείται κατανάλωση χαμηλότερη από την ελάχιστη των προδιαγραφών (π.χ. 240W για το TCL Miracle III) δεν είναι καθόλου περίεργο. Αντίθετα, είναι απολύτως φυσιολογικό, γιατί οι πραγματικές συνθήκες στον χώρο μπορεί να επιτρέπουν στο μηχάνημα να λειτουργεί με ακόμα μικρότερη ισχύ.
Ένα AC μπορεί να πέσει κάτω από την δηλωμένη τιμή, ειδικά επειδή αυτή η τιμή είναι τυπική, υπολογισμένη για συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμής. Άρα, μπορούμε να πούμε ότι η τιμή στις προδιαγραφές είναι ενδεικτική, αλλά όχι απόλυτη. Δεν πρέπει να θεωρείται ως υποχρεωτικό όριο απενεργοποίησης. Η πραγματική ελάχιστη τιμή εξαρτάται από την ποιότητα του inverter και του αλγορίθμου ελέγχου, την ακρίβεια του συμπιεστή κ τις συνθήκες λειτουργίας.
Το χειρότερο είναι όταν κάποιοι κατασκευαστές με πιο επιθετική στρατηγική marketing /για να μην λέμε ψεύτες (βλ. κινέζοι σε λειτουργία θέρμανσης) δηλώνουν πολύ χαμηλές τιμές, οι οποίες όμως σπάνια επιτυγχάνονται στην πράξη.
Επομένως οι δηλωμένες ελάχιστες καταναλώσεις αξίζει να λαμβάνονται υπόψη ως σημεία αναφοράς, αλλά με επιφυλάξεις. Και με ακόμα περισσότερες επιφυλάξεις όταν μιλάμε για κινεζικά AC/σε θέρμανση. Δεν αποτελούν απόλυτο δείκτη της ελάχιστης ικανότητας λειτουργίας, ούτε εγγύηση για εξαιρετική διαμόρφωση.

Το Grafana και τα πραγματικά δεδομένα είναι πολύ πιο αξιόπιστα για να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά ενός μηχανήματος.

• Like 1
Δημοσ.
On 16/10/2025 at 20:15, cmaniac said:

Εμένα τα πουλάκια μου είχαν πει από τον 2ο και μετά. Παρόλα αυτά, θα τους καλέσω πιο πριν.

Μου απάντησαν μέσω email Screenshot_20251018_110214_Gmail.jpg.e1ab5769f49addcd88f30a5c2840c564.jpg

• Like 1
Δημοσ.
47 minutes ago, amotida said:

Οι ελάχιστες καταναλώσεις που αναφέρονται στις τεχνικές προδιαγραφές δεν αντανακλούν απαραίτητα το απόλυτο κατώφλι. Συνήθως πρόκειται για μια τυπική τιμή λειτουργίας σε χαμηλό φορτίο, υπό στάνταρ συνθήκες δοκιμής, και δεν είναι απαραίτητα (ούτε πάντα) η χαμηλότερη τιμή στην οποία μπορεί να λειτουργήσει ο συμπιεστής πριν απενεργοποιηθεί.
Το γεγονός ότι στο Grafana παρατηρείται κατανάλωση χαμηλότερη από την ελάχιστη των προδιαγραφών (π.χ. 240W για το TCL Miracle III) δεν είναι καθόλου περίεργο. Αντίθετα, είναι απολύτως φυσιολογικό, γιατί οι πραγματικές συνθήκες στον χώρο μπορεί να επιτρέπουν στο μηχάνημα να λειτουργεί με ακόμα μικρότερη ισχύ.
Ένα AC μπορεί να πέσει κάτω από την δηλωμένη τιμή, ειδικά επειδή αυτή η τιμή είναι τυπική, υπολογισμένη για συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμής. Άρα, μπορούμε να πούμε ότι η τιμή στις προδιαγραφές είναι ενδεικτική, αλλά όχι απόλυτη. Δεν πρέπει να θεωρείται ως υποχρεωτικό όριο απενεργοποίησης. Η πραγματική ελάχιστη τιμή εξαρτάται από την ποιότητα του inverter και του αλγορίθμου ελέγχου, την ακρίβεια του συμπιεστή κ τις συνθήκες λειτουργίας.
Το χειρότερο είναι όταν κάποιοι κατασκευαστές με πιο επιθετική στρατηγική marketing /για να μην λέμε ψεύτες (βλ. κινέζοι σε λειτουργία θέρμανσης) δηλώνουν πολύ χαμηλές τιμές, οι οποίες όμως σπάνια επιτυγχάνονται στην πράξη.
Επομένως οι δηλωμένες ελάχιστες καταναλώσεις αξίζει να λαμβάνονται υπόψη ως σημεία αναφοράς, αλλά με επιφυλάξεις. Και με ακόμα περισσότερες επιφυλάξεις όταν μιλάμε για κινεζικά AC/σε θέρμανση. Δεν αποτελούν απόλυτο δείκτη της ελάχιστης ικανότητας λειτουργίας, ούτε εγγύηση για εξαιρετική διαμόρφωση.

Το Grafana και τα πραγματικά δεδομένα είναι πολύ πιο αξιόπιστα για να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά ενός μηχανήματος.

Είναι τελικά πολύ δύσκολο να βγάλει κανείς άκρη από τα specs διότι όπως ο amotida περιγράφει στο σχόλιό του, αυτά τα specs δεν είναι απόλυτα αλλά πιθανώς μεταβαλλόμενα ανάλογα με τις συνθήκες. Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, η επιλογή κλιματιστικού είναι ένας γρίφος που μπορεί κάποιες φορές να μείνει άλυτος. Κι εγώ νόμιζα ότι κάτι είχα ανακαλύψει να πατήσω ώστε να κάνω μια καλή επιλογή, αλλά μάλλον λάθος υπολογισμοί. Κάτι άλλο, που επίσης δεν είναι εύκολο να βρεθεί αλλά και να βρεθεί ακόμα μπορεί να μην είναι απόλυτο, είναι οι αποδόσεις θερμικής ισχύος σε διαφορετικές εξωτερικές θερμοκρασίες. Στα gree εχω δει ότι υπάρχει διάγραμμα που δείχνει πώς μεταβάλλεται η ονομαστική ισχύς σε συνάρτηση με την θερμοκρασία. Σε κάποια άλλα (πχ daikin, toshiba, fujitsu) υπάρχουν πίνακες. Άραγε, μπορεί κάποιος να υπολογίζει σε αυτά?

Δημοσ.
2 ώρες πριν, darkef είπε

Μου απάντησαν μέσω email Screenshot_20251018_110214_Gmail.jpg.e1ab5769f49addcd88f30a5c2840c564.jpg

Ξερουμε αν ισχυει το ιδιο κ σε περιπτωσεις που κουμπωθηκε στην αγορα συσκευσης και επιπλεον εγγυηση πχ Πλαισιου?! 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...