Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, sap00 είπε

Αφού έχει κουρτίνα από την οροφή και υπάρχει και το κουτί του ρολού... 

Ναι, δεν το πρόσεξα το κουτί. 

Δημοσ.

Φίλοι μου, σας ευχαριστώ για τις ιδέες σας. Να διευκρινίσω ότι δυστυχώς το κουτί για ρολό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν προκειμένω. Πάνω από αυτό (πιο ψηλά) υπάρχει περίτεχνη κορνίζα (πατίνα, όπως και τα έπιπλα) από την οποία ξεκινά και κατεβαίνει η κουρτίνα (η οποία καλύπτει και το κουτί του ρολού) και δεν θα θέλαμε να την καταργήσουμε. Δηλ. η κουρτίνα δεν κρέμεται από το κουτί, ώστε το «επάνω» να είναι ελεύθερο προς χρήση.

Πράγματι με ενδιαφέρουν θέματα συντονισμού, θορύβου, περισσότερο για το γείτονα που είναι μεσοτοιχία χωρίς ηχομόνωση και λιγότερο για μένα. Δεν θέλω να ενοχλώ.

1.) Υποθέτω ότι τη μεταλλική βάση τη χρησιμοποίησες ο ίδιος sap00, σε κλιματιστικό και δεν είχες προβλήματα ήχου;

2.) Πως ονομάζεται και που τη βρίσκομε; Είναι έτοιμη σε ορισμένες διαστάσεις;

3.) Καλύτερη ως προς τον ήχο η σώρευση σανίδων που λες ή η μεταλλική βάση;

4.) Γιατί όχι τότε σώρευση γυψοσανίδων (η μία πάνω στην άλλη) αντί ξύλου;

5.) Το να δημιουργηθεί κουτί από ξύλο ή γυψοσανίδα και να γεμίσουμε το κενό με κάποιο ηχομονωτικό υλικό, δεν θα έλυνε το πρόβλημα;  Έχετε να προτείνετε κάτι ως προς αυτό;

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κάθε περαιτέρω βοήθεια δεκτή.

Υ.Γ. Μου κάνει εντύπωση βέβαια πως ο ψυκτικός που του είπα για γυψοσανίδα, δεν την απέρριψε. Θα μου πείτε τι τον νοιάζει εκείνον…

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, sap00 είπε

Αφού έχει κουρτίνα από την οροφή και υπάρχει και το κουτί του ρολού... 

Αυτό το ρολό με το κουτί του είναι ό,τι πιο άχρηστο είχαν επινοήσει κάποτε οι κατασκευαστές. Σε τι εξυπηρετεί δηλαδή; Στην ασφάλεια από ληστείες; Ότι πιο εύκολο να παραβιαστεί. Στην σκίαση; Τι πετυχαίνει ένα βαρύ ρολό που δεν πετυχαίνει μία κουρτίνα σκίασης; Επιπλέον το χάσμα πάνω από την πόρτα για την είσοδο του ρολού είναι ότι χειρότερο από πλευράς μόνωσης, γιατί ουσιαστικά μπαίνει όλος ο κρύος (και ζεστός) αέρας από εκεί και δεν και τον χωρίζει από το σπίτι παρά μόνο μια λεπτή σανίδα. Οι αρχικέκτονες σήμερα τραβάνε τα μαλλιά τους όταν κάποιος επιμένει να τοποθετήσει ακόμα και συνηθισμένα παντζούρια, γιατί παραβιάζονται πανεύκολα και εξυπηρετούν μόνο στην ...σκίαση. Εγώ όπου τα βλέπω (και μπορώ) τα ξηλώνω εντελώς και σφραγίζω το χάσμα πάνω από την πόρτα για να έχω επιπλέον μόνωση. Αυτό προτείνω και στην περίπτωσή σου. Και για λόγους ασφάλειας, καλύτερα τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας. Μετά βάλε ότι κλιματιστικό θες. Αλλά, φυσικά, τις καλύτερες λύσεις μπορούν να σου προτείνουν αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

9 λεπτά πριν, Kountouris είπε

Υ.Γ. Μου κάνει εντύπωση βέβαια πως ο ψυκτικός που του είπα για γυψοσανίδα, δεν την απέρριψε. Θα μου πείτε τι τον νοιάζει εκείνον…

Εγώ πάντως έτσι έχω τοποθετημένο ένα Edge και πριν από αυτό ένα LG. Θέματα συντονισμού δεν είχα. Απλά φρόντισα η εξωτερική μονάδα να κρέμεται με ντίζες για να μην τυχόν συντονίζει και έχω φαινόμενα ηχείου. Προέκταση του κουτιού μέχρι το τέρμα του τοίχου:

Αναμονή 2.png

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Kountouris είπε

Έχω γράψει κατά καιρούς πολλά επαινετικά σχόλια για την ιστοσελίδα με ανιδιοτέλεια και επιμέρους like για τους συνομιλητές, αλλά και στον liakjim προσωπικά. Γιατί τα αξίζει/αξίζουν.

Αυτή τη φορά όμως χρειάζομαι τη βοήθειά σας, θα υποβάλλω ερωτήσεις και ελπίζω να μου προτείνετε λύσεις. 

Υπάρχει δωμάτιο παλιού διαμερίσματος στο οποίο όλοι οι τοίχοι είναι καλυμμένοι. Η μόνη ελεύθερη θέση για την τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας κλιματιστικού είναι μεταξύ κάθετου δοκαριού και μπαλκονόπορτας. Και είναι και η σωστότερη θέση. Διαθέσιμο μήκος για εσωτερική μονάδα μόνο 64cm. Τόσο μήκος έχει και το εγκατεστημένο παλιό κλιματιστικό των 14.000btw στη συνημμένη φωτογραφία, που πρέπει να αντικατασταθεί, αλλά δεν υπάρχουν πλέον τόσο μικρά πουθενά στην αγορά. Σημειώνω ότι ζητάμε αποκλειστικά κλιματιστικό τοίχου. Τετράγωνο κλιματιστικό τοίχου που χωράει είναι μόνο το γνωστό LG, αλλά απορρίπτεται ως μοντέλο/τεχνολογία/μάρκα.

1.) Πως βλέπετε τη λύση κατασκευής ενός επιμήκους κλειστού κουτιού από γυψοσανίδα, ως συνέχεια του κάθετου δοκαριού που βλέπετε, πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, οπότε και χωράει; Θα υπήρχε πρόβλημα για το κλιματιστικό;  

2.) Πρέπει να προσέξω κάτι; Μήπως πρέπει να προτιμηθεί ανθυγρή γυψοσανίδα ή ακόμα καλύτερα τσιμεντοσανίδα;

3.) Υπάρχουν 2 επιλογές. Α: Η γυψοσανίδα να έρθει πρόσωπο με το δοκάρι, δηλ. να είναι συνέχεια του δοκαριού, δημιουργώντας ένα ενιαίο επίπεδο (όσο γίνεται) για την τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας. Στην περίπτωση αυτή η εσωτερική μονάδα θα ακουμπάει/στηρίζεται και στην γυψοσανίδα και στο δοκάρι.  Β:  Η γυψοσανίδα να τοποθετηθεί πάνω από το δοκάρι, λύση πιο άσχημη και περίπλοκη, αλλά το κλιματιστικό θα ακουμπάει στηρίζεται μόνο στην γυψοσανίδα, δηλ. σε μία μόνο επιφάνεια και όχι στη συνένωση 2 επιφανειών (γυψοσανίδας και δοκαριού).

Ακούω ιδέες.

DSC00512.JPG

7 λεπτά πριν, Kountouris είπε

Φίλοι μου, σας ευχαριστώ για τις ιδέες σας. Να διευκρινίσω ότι δυστυχώς το κουτί για ρολό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν προκειμένω. Πάνω από αυτό (πιο ψηλά) υπάρχει περίτεχνη κορνίζα (πατίνα, όπως και τα έπιπλα) από την οποία ξεκινά και κατεβαίνει η κουρτίνα (η οποία καλύπτει και το κουτί του ρολού) και δεν θα θέλαμε να την καταργήσουμε. Δηλ. η κουρτίνα δεν κρέμεται από το κουτί, ώστε το «επάνω» να είναι ελεύθερο προς χρήση.

Πράγματι με ενδιαφέρουν θέματα συντονισμού, θορύβου, περισσότερο για το γείτονα που είναι μεσοτοιχία χωρίς ηχομόνωση και λιγότερο για μένα. Δεν θέλω να ενοχλώ.

1.) Υποθέτω ότι τη μεταλλική βάση τη χρησιμοποίησες ο ίδιος sap00, σε κλιματιστικό και δεν είχες προβλήματα ήχου;

5.) Το να δημιουργηθεί κουτί από ξύλο ή γυψοσανίδα και να γεμίσουμε το κενό με κάποιο ηχομονωτικό υλικό, δεν θα έλυνε το πρόβλημα;  Έχετε να προτείνετε κάτι ως προς αυτό;

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κάθε περαιτέρω βοήθεια δεκτή.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα συντονισμού της εσωτερικής μονάδος σε γυψοσανίδα. Η φωτογραφία δεν βοηθάει τόσο αλλά αν το παίρνει στα δεξιά και βγαίνεις με καναλάκι.

Screenshot_186.png.38104a2b11ed92f0a46cdd98998001da.png

• Like 1
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Αυτό το ρολό με το κουτί του είναι ό,τι πιο άχρηστο είχαν επινοήσει κάποτε οι κατασκευαστές. Σε τι εξυπηρετεί δηλαδή;

Λάθος! Θέλουμε σκίαση εξωτερικά. Το 1970 δεν είχαμε λεπτά ρολά αλουμινίου και τα κουτιά ήταν μεγάλα και εσωτερικά - δηλ από έξω είχε τούβλο. Επιπλέον τότε: 1. Δεν χρειαζόμασταν κάγκελα στα παράθυρα. 2. Είχαμε κουφώματα με δωρεάν ανακύκλωση αέρα (έμπαζαν) και φυσικά μονά τζάμια, 3. Δεν είχαμε κλιματιστικά και 3. Το πετρέλαιο (μαζούτ τότε) ήταν φθηνό. 

Δημοσ.

Επειδή στην δουλειά έχω τεράστια ηλιακά κέρδη, αλλά και για λόγους πειραματισμού, δούλεψα σήμερα στην αφύγρανση το Toshiba Edge. Με την βοήθεια του @liakjim υπολόγισα και την αποδιδόμενη ισχύ την οποία την παραβάλλω στο παρακάτω γράφημα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς (διαίρεση αποδιδόμενης/καταναλισκώμενης ισχύος) με εξωτερική 22 βαθμούς είχα EER 9,5 με 10. Με τέτοιες συνθήκες μόνο ψύξη πέτυχα, αλλά έστω...

image.png.f2bb5d330961c5acbd7a9ff715da1616.png

• Like 3
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Kountouris είπε

1. Ναι, κανένα πρόβλημα.

2. Ιδιοκατασκευή.

3. Σε άλλο κλιματιστικό έχω βάλει 4 σανίδες από πίσω λίγο μεγαλύτερες από τη μεταλλική βάση της μονάδας (φωτό:) . Το θεωρώ καλύτερο με σανίδες - πιο στιβαρό. 

4. Επειδή η σανίδες είναι πιο ανθεκτικές. Δεν φαίνεται τίποτα. Η πρώτη βιδώνει στον τοίχο και οι επόμενες η μία πάνω στις δύο - τρεις προηγούμενες.

5. Σε αυτή την περίπτωση οι βίδες θα έπρεπε να είναι πολύ μεγάλες για να φτάσουν στον τοίχο. Δεν μου αρέσει αυτό. 

0-02-05-21c739d9717cf7a2d5d7a87d1e36d33a3fab4fc0c6e8c03940ddb5d91d03b604_2f6335e279d6a68c.jpg

Δημοσ.

sap00, είσαι τεχνίτης φοβερός και μου βάζεις δύσκολα. Άκου ιδιοκατασκευή!

Για το καναλάκι φίλε Klausx το είχα σκεφτεί, αλλά απορρίφτηκε λόγω άλλου προβλήματος, που δεν είναι της παρούσης για να σας ζαλίσω. Δυστυχώς το ξεχνάμε.

Πάντως εδώ διαβάζω δύο εντελώς αντίθετες απόψεις και με προβληματίζετε.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα συντονισμού της εσωτερικής μονάδος σε γυψοσανίδα»

Η γυψοσανίδα θα λειτουργεί σαν ηχείο»

Τι από τα δύο ισχύει;

Σε εσένα αγαπητέ Pan_K, που δεν είχες πρόβλημα,   η επιφάνεια στην οποία ακουμπάει η εσωτερική μονάδα του Edge στη φωτογραφία είναι γυψοσανίδα, ξύλο ή κόντρα πλακέ; Και φυσικά από μέσα θα είναι κενό. (;)

Δημοσ.
25 minutes ago, Pan_K said:

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς (διαίρεση αποδιδόμενης/καταναλισκώμενης ισχύος) με εξωτερική 22 βαθμούς είχα EER 9,5 με 10

πως ξερεις ογκο αερα? εχεις στροφομετρο?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, Kountouris είπε

Σε εσένα αγαπητέ Pan_K, που δεν είχες πρόβλημα,   η επιφάνεια στην οποία ακουμπάει η εσωτερική μονάδα του Edge στη φωτογραφία είναι γυψοσανίδα, ξύλο ή κόντρα πλακέ; Και φυσικά από μέσα θα είναι κενό. (;)

Κόντρα πλακέ με κενό μέσα. Όταν είχα πρωτοβάλει το LG συντόνιζε η εξωτερική μονάδα πολύ και είχα φαινόμενο ηχείου. Ζήτησα να μου διορθώσουν την εγκατάσταση με ντίζες και οι συντονισμοί εξαφανίστηκαν.

56 λεπτά πριν, Specs είπε

πως ξερεις ογκο αερα? εχεις στροφομετρο?

Επειδή το Edge, απ' όσο διάβασα τουλάχιστον στο λεπτομερές εγχειρίδιο, δεν παίρνει πρωτοβουλίες όταν δεν είναι ο ανεμιστήρας στο auto, έχω φτιάξει στο Home Assistant έναν μετρητή που αντιστοιχίζει την παροχή αέρα με την εκάστοτε ρύθμιση της ταχύτητας. Εδώ έχω επιλέξει την ελάχιστη ταχύτητα που είναι 290m3/h στην αφύγρανση.

ΥΓ. επίσης αντί να βάλω στροφόμετρο σκέφτομαι να επιλέξω την λύση ενός μετρητή κατανάλωσης (shellypm mini gen3) στην εσωτερική μονάδα, ώστε να κάνω αντιστοίχηση της κατανάλωσης με την εκάστοτε ρύθμιση ταχύτητας Low, Medium κλπ και να γνωρίζω την παροχή ακόμα και αν κάποιο κλιματιστικό είναι στο Auto ή αυξομειώνει την παροχή βάσει προγράμματος για την αποφυγή κρύων ρευμάτων.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Επειδή το Edge, απ' όσο διάβασα τουλάχιστον στο λεπτομερές εγχειρίδιο, δεν παίρνει πρωτοβουλίες όταν δεν είναι ο ανεμιστήρας στο auto, έχω φτιάξει στο Home Assistant έναν μετρητή που αντιστοιχίζει την παροχή αέρα με την εκάστοτε ρύθμιση της ταχύτητας. Εδώ έχω επιλέξει την ελάχιστη ταχύτητα που είναι 290m3/h στην αφύγρανση.

Στο εγχειρίδιο βλέπω ότι δεν υπακούει στη χειροκίνητη ρύθμιση

image.png.5da3fc17f647e99afac0567b8bab1d04.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, liakjim είπε

Στο εγχειρίδιο βλέπω ότι δεν υπακούει στη χειροκίνητη ρύθμιση

Ναι. Η πλάκα είναι ότι στο εγχειρίδιο η διαφορά μεταξύ UL- και SUL είναι μόνο 6m3/h. 290 στο UL- και 284 στο SUL. Εγώ το είχα στο 290. Πιθανώς το EER που υπολόγισα να μην είναι απόλυτα ακριβές, αλλά νομίζω ότι η απόκλιση είναι σχεδόν αμελητέα.

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Ναι. Η πλάκα είναι ότι στο εγχειρίδιο η διαφορά μεταξύ UL- και SUL είναι μόνο 6m3/h. 290 στο UL και 284 στο SUL. Εγώ το είχα στο 290. Πιθανώς το EER που υπολόγσια να μην είναι απόλυτα ακριβές, αλλά νομίζω ότι η απόκλιση είναι σχεδόν αμελητέα.

Ναι είναι ή 290, ή 284 ή ο μέσος όρος δλδ 287. Όντως αμελητέα η απόκλιση!

image.png.3c79985568a08477e733459b43f8f3ae.png

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Kountouris είπε

Πάντως εδώ διαβάζω δύο εντελώς αντίθετες απόψεις και με προβληματίζετε.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα συντονισμού της εσωτερικής μονάδος σε γυψοσανίδα»

Η γυψοσανίδα θα λειτουργεί σαν ηχείο»

Τι από τα δύο ισχύει;

Και τα δύο. Αν η γυψοσανίδα μπει με στιβαρή βάση και το μηχάνημα είναι ποιοτικό και ήρεμο, τότε οκ. Αν μπει χαλαρά και το μηχάνημα κρεμαστεί με λάθος βίδες και ψιλοσυντονίζει, τότε θα είναι σαν το ηχείο μιας κιθάρας. Αν κάνεις γυψοσανίδα μην ξεχάσεις τις τρύπες για σωληνώσεις στα σωστά σημεία. (Επιπλέον οι σανίδες είναι τζάμπα και δεν έχεις βαψίματα..) 

Δημοσ.

Πίσω - μέσα στη γυψοσανίδα αν το γεμίσεις με πετροβάμβακα όπως συνηθίζεται πάλι θα λειτουργεί σαν αντιηχείο?

ΑΣΧΕΤΟ:  toshiba edge white και fujitsu KM σειρά είναι εφάμιλλα;

Τα yukai toshiba είναι μέτρια ή κακά; 

Θερμανση - ψύξη επαγγελματικού χώρου όλο το χρόνο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...