Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι πλέον ξεκάθαρο: τα υπερ-αποδοτικά σύγχρονα κλιματιστικά έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να περιορίσουν την ισχύ που απαιτείται για αφύγρανση (latent capacity) και να αυξήσουν όσο το δυνατόν την ισχύ της ψύξης (sensible capacity) Δείτε πχ εδώ: https://www.stulz.com/newsroom/detail/cooling-capacity-how-to-compare-apples-with-apples-1/. Αυτό γίνεται διότι η ενέργεια που πάει για αφύγρανση θεωρείται σπατάλη, όπως προκύπτει και από την ονομασία latent capacity = λανθάνουσα ισχύς. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://opencourses.auth.gr/modules/document/file.php/OCRS470/Παρουσιάσεις/Ενότητα 6 - Ψυχρομετρία.pdf. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτό που παρατηρούμε εδώ μέσα, εγώ με το Toshiba Edge και τα Fujitsu ASEH09KMCG και ο @Klausx με το δικό του Fujitsu ASEH09KGTG: δεν ανεβαίνει η κατανάλωση με τίποτε, ακόμα και αν ζητήσεις 18 βαθμούς. Αυτό μην τυχόν και προσεγγίσει η θερμοκρασία του στοιχείου το σημείο δρόσου και έχουμε αφύγρανση. Ακόμα και στην ρύθμιση της αφύγρανσης η ισχύς δεν ανεβαίνει πάνω από ένα σημείο, ασχέτως απωλειών και ζήτησης (στο fujitsu πάει μέχρι 180watt περίπου). Ωστόσο συμβαίνει και το εξής πρωτοφανές: τα watt μπορούν να ανεβαίνουν μόνο αν αυξηθεί η ταχύτητα ανεμιστήρα χειροκίνητα ή αυτόματα. Αυτό ευνοεί και πάλι την ψύξη έναντι της αφύγρανσης, εφόσον η θερμοκρασία του στοιχείου δεν υπερβαίνει πολύ το σημείο δρόσου.

Οπότε αν θέλετε το μηχάνημα μαζί με την ψύξη να κάνει και επαρκή αφύγρανση, τότε θα πρέπει μάλλον να επιλέξετε ένα κλιματιστικό που έχει μεγαλύτερη latent capacity. Τα νούμερα που αναφέρουν οι κατασκευαστές ως προς την αποδιδόμενη ισχύ του κλιματιστικού είναι η total capacity (=sensible capacity για ψύξη + latent capacity για αφύγρανση). Άρα χρειάζεται να βρείτε από το technical manual και την sensible capacity για να δείτε τι ποσοστό πάει σε αφύγρανση και τι σε ψύξη. Ειδικά αν ζείτε σε περιοχές με αυξημένη υγρασία ατυχήσατε. Η μονάδα με την ψύξη όχι μόνο δεν θα αφαιρέσει υγρασία, αλλά θα αυξήσει και την σχετική υγρασία, ως φυσικό επακόλουθο της ψύξης του αέρα, με αποτέλεσμα να νιώθετε δυσφορία και κόπωση ειδικά με τιμές σχετικής υγρασίας >60% και να προσθέσετε στο κόστος την προμήθεια ενός αφυγραντήρα και την χρήση του, μαζί με την φασαρία που θα έχετε στο σπίτι. Και όλα αυτά για να έχουμε ένα ωραιότατο νούμερο SEER και "χαμηλή" κατανάλωση. 

Ίσως χρειαστεί να προστεθεί στο ερωτηματολόγιο για την αγορά κλιματιστικού η παράμετρος για υγρό κλίμα και να προτείνονται κλιματιστικά με αυξημένο latent capacity, που ακόμα δεν έχω ψάξει ποια είναι στην αγορά, αλλά είναι πιο πιθανό να πρόκειται για μοντέλα 5-ετίας και άνω. 

Ψιλοάσχετο, αλλά προτείνω και εγώ να χωριστεί το forum σε δύο ενότητες, γιατί οι παρατηρήσεις επί τεχνικών θεμάτων χάνονται μέσα στις αμέτρητες σελίδες με ερωτήματα για συμβουλές αγοράς.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 12
  • Απαντ. 13,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλημέρα παιδιά. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Φιλος θέλει να αντικαταστήσει το παλιό του 12αρι με ένα καινούργιο λόγω μην inverter. Ο χώρος του είναι για 12 αρι κοντά στα 30τμ με καλές μονωσεις ,ισόγειο χωρίς να χτυπάει πολύ ο ήλιος. Το θέλει κυρίως για ψύξη και ίσως στα πολλά κρύα 10 15 μέρες σαν συμπληρωμα σε θερμανση( κυρία πηγή πετρέλαιο. ) έχει περιορισμένο μπάτζετ δλδ στα 600 ευρώ με τοποθέτηση. Από παλιές αξιολογήσεις από χρήστες είπα να τον οδηγήσω στο tcl miracle iii. Είμαστε σε σωστή επιλογή ή  υπάρχει κάτι ανάλογο που μπορούμε να δούμε στις απαιτήσεις μας? Ευχαριστώ εκ τω προτερων

Δημοσ.
9 ώρες πριν, archimidis είπε

Έχει κάποιος εμπειρία από tcl miracle iii. 9αρι ή 12αρι;

Μπορείτε να μου πείτε πόσο θόρυβο κάνουν οι μονάδες και οι εσωτερικές και οι εξωτερικές στο quite;

Επειδή έχει γίνει αγορά μέσω πλαισίου ένα 12άρι και ένα 9άρι. τα έβαλαν διαφορετικά συνεργεία.

Χθες το βράδυ μου έβαλαν το 12άρι. Θέλω να το δουλέψω 1-2 μέρες αλλά φαίνετε να κάνει αρκετά περισσότερο θόρυβο η εξωτερική μονάδα από το 9άρι. Επίσης νομίζω ότι ακούγετε στο quiet κάτι σαν υγρό από την εσωτερική αλλά θέλω να το δουλέψω 1-2 μέρες και θα επανέλθω.

Και τα 2 πάντως μάλλον δεν είναι για υπνοδωμάτιο για εμένα. το 9άρι που το έβαλα στο υπνοδωμάτιο στο quiet ακούγετε ο αέρας για τα δικά μου δεδομένα.

Τέλος ξέρετε πόσα μέτρα χαλκό είναι το ιδανικό να τοποθετούντε; στο ένα μου έβαλαν 3 στο αλλο λιγότερα.

στις οδηγίες αναφέρει μόνο αυτό. (δεν νομίζω να εννοεί Min 5μ μου φαίνονται πολλά)

image.png.d07e07e8df46ae7b7757a5871e06d65b.png

• Confused 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, archimidis είπε

Έχει κάποιος εμπειρία από tcl miracle iii. 9αρι ή 12αρι;

Μπορείτε να μου πείτε πόσο θόρυβο κάνουν οι μονάδες και οι εσωτερικές και οι εξωτερικές στο quite;

Παρόλο που έχω το 9άρι, δεν μπορώ να βοηθήσω γιατί στο γραφείο μου έχει πολλή φασαρία από τον περιβάλλοντα χώρο και δεν θα είναι ποτέ εντελώς ήσυχα για να μετρήσω decibel.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μολις (ξανα)εκανα βιολογικο καθαρισμο μετα απο 1 χρονο και με μολις 3 μηνες λειτουργιας. Εχετε να προτεινετε φιλτρα ενεργου ανθρακα για να βαλω; Καποιο λινκ;

Βλεπω καποια που ειναι φιλτρα 2 σε 1 ή 3 σε 1 με επιπλεον ιοντα αργυρου και κατεχινη. Τιμη πανω-κατω η ιδια.

Και μια χαζη απορια. Γιατι βαζουμε μονο δυο μικρα ορθογωνια κομματια και οχι παραπανω;

Επεξ/σία από Witcher1st
Δημοσ.

Καλημέρα στην παρέα. Ψιλό-άσχετος με κλιματιστικά και μετακόμισα σε σπίτι με κλιματιστικό ήδη μέσα. Θέλω να του ρίξω ένα καθάρισμα μιας και το έβαλα μπροστά και μύριζε κάπως περίεργα. Πιστεύετε αξίζει να γίνει δουλειά από ψυκτικό ή να προσπαθήσω απλά να καθαρίσω τα φίλτρα? Σε περίπτωση του πρώτου, τι ακριβώς να ζητήσω να γίνει και ξέρουμε κόστος?

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους μήπως γνωρίζει κάποιος χώρα κατασκευής προέλευσης για το 

Fujitsu KM ASYG24KMTA/AOYG24KMTA

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Pan_K είπε

Είναι πλέον ξεκάθαρο: τα υπερ-αποδοτικά σύγχρονα κλιματιστικά έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να περιορίσουν την ισχύ που απαιτείται για αφύγρανση (latent capacity) και να αυξήσουν όσο το δυνατόν την ισχύ της ψύξης (sensible capacity) Δείτε πχ εδώ: https://www.stulz.com/newsroom/detail/cooling-capacity-how-to-compare-apples-with-apples-1/. Αυτό γίνεται διότι η ενέργεια που πάει για αφύγρανση θεωρείται σπατάλη, όπως προκύπτει και από την ονομασία latent capacity = λανθάνουσα ισχύς. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://opencourses.auth.gr/modules/document/file.php/OCRS470/Παρουσιάσεις/Ενότητα 6 - Ψυχρομετρία.pdf. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτό που παρατηρούμε εδώ μέσα, εγώ με το Toshiba Edge και τα Fujitsu ASEH09KMCG και ο @Klausx με το δικό του Fujitsu ASEH09KGTG: δεν ανεβαίνει η κατανάλωση με τίποτε, ακόμα και αν ζητήσεις 18 βαθμούς. Αυτό μην τυχόν και προσεγγίσει η θερμοκρασία του στοιχείου το σημείο δρόσου και έχουμε αφύγρανση. Ακόμα και στην ρύθμιση της αφύγρανσης η ισχύς δεν ανεβαίνει πάνω από ένα σημείο, ασχέτως απωλειών και ζήτησης (στο fujitsu πάει μέχρι 180watt περίπου). Ωστόσο συμβαίνει και το εξής πρωτοφανές: τα watt μπορούν να ανεβαίνουν μόνο αν αυξηθεί η ταχύτητα ανεμιστήρα χειροκίνητα ή αυτόματα. Αυτό ευνοεί και πάλι την ψύξη έναντι της αφύγρανσης, εφόσον η θερμοκρασία του στοιχείου δεν υπερβαίνει πολύ το σημείο δρόσου.

Οπότε αν θέλετε το μηχάνημα μαζί με την ψύξη να κάνει και επαρκή αφύγρανση, τότε θα πρέπει μάλλον να επιλέξετε ένα κλιματιστικό που έχει μεγαλύτερη latent capacity. Τα νούμερα που αναφέρουν οι κατασκευαστές ως προς την αποδιδόμενη ισχύ του κλιματιστικού είναι η total capacity (=sensible capacity για ψύξη + latent capacity για αφύγρανση). Άρα χρειάζεται να βρείτε από το technical manual και την sensible capacity για να δείτε τι ποσοστό πάει σε αφύγρανση και τι σε ψύξη. Ειδικά αν ζείτε σε περιοχές με αυξημένη υγρασία ατυχήσατε. Η μονάδα με την ψύξη όχι μόνο δεν θα αφαιρέσει υγρασία, αλλά θα αυξήσει και την σχετική υγρασία, ως φυσικό επακόλουθο της ψύξης του αέρα, με αποτέλεσμα να νιώθετε δυσφορία και κόπωση ειδικά με τιμές σχετικής υγρασίας >60% και να προσθέσετε στο κόστος την προμήθεια ενός αφυγραντήρα και την χρήση του, μαζί με την φασαρία που θα έχετε στο σπίτι. Και όλα αυτά για να έχουμε ένα ωραιότατο νούμερο SEER και "χαμηλή" κατανάλωση. 

Ίσως χρειαστεί να προστεθεί στο ερωτηματολόγιο για την αγορά κλιματιστικού η παράμετρος για υγρό κλίμα και να προτείνονται κλιματιστικά με αυξημένο latent capacity, που ακόμα δεν έχω ψάξει ποια είναι στην αγορά, αλλά είναι πιο πιθανό να πρόκειται για μοντέλα 5-ετίας και άνω. 

Ψιλοάσχετο, αλλά προτείνω και εγώ να χωριστεί το forum σε δύο ενότητες, γιατί οι παρατηρήσεις επί τεχνικών θεμάτων χάνονται μέσα στις αμέτρητες σελίδες με ερωτήματα για συμβουλές αγοράς.

Έχω χαθεί λίγο στο θέμα της αφύγρανσης. Δεν είναι αναμενόμενο να κάνει και αφύγρανση το a/c στην ψύξη; Κάποια a/c 15ετίας που έχω και έχω μετρήσει, με ζητούμενη 27 (έξω 30-31) πάνε την υγρασία <45%. Δηλαδή πόσο θα έπρεπε να πάει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, majunior είπε

Κάποια a/c 15ετίας που έχω και έχω μετρήσει, με ζητούμενη 27 (έξω 30-31) πάνε την υγρασία <45%. Δηλαδή πόσο θα έπρεπε να πάει;

Το 40% είναι ιδανικό για 27 βαθμούς. Τα καινούρια κλιματιστικά ανεβάζουν την υγρασία και την πάνε λίγο πιο πάνω από 50% (πχ Toshiba Edge), συχνά και πάνω από 60% (πχ Fujitsu KMCG). Δεν ισχύει πια αυτό που λένε όλοι, ότι τα κλιματιστικά ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Το αντίθετο κάνουν. Το γράφω αναλυτικά και έχω βάλει παραπομπές που αναλύουν το γιατί.

Toshiba Edge με λειτουργία στην ψύξη και τον ανεμιστήρα στο max, ζητούμενη 25 βαθμοί. Μια χαρά αφύγρανση κάνει, αλλά με τον ανεμιστήρα στο max. Ευτυχώς που είναι σούπερ αθόρυβο. Στην λειτουργία αφύγρανσης δεν είχα τέτοιο αποτέλεσμα.

image.png.11c226386fd7313d52b58a3c04e7a0c0.png

Να, για παράδειγμα ένα γράφημα με το Edge στην αφύγρανση (ανεμιστήρας στο auto) με ζήτηση 27. Τουλάχιστον δεν ανέβασε την υγρασία πάνω από 50%

image.png.58d994af61e24c320a5ac36cf8332183.png

ΥΓ: η κατανάλωση είναι τόσο αυξημένη γιατί είναι υποδιαστασιολογημένο έτσι όπως λειτουργεί ο χώρος με την διπλή συρόμενη μεσόπορτα ορθάνοιχτη και τον χώρο που ψύχει τελικά να είναι και στις δύο περιπτώσεις γύρω στα 65τμ. Το θερμόμετρο είναι στην αντιδιαμετρικά αντίθετη γωνία του δωματίου.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 1
Δημοσ.
23 ώρες πριν, liakjim είπε

Screenshot_2025-06-10-13-06-23-348_com.brave.browser-edit.jpg.2f9a1b4ea9229d5ba7a1363093688e7c.jpg

Εδω μέσα έχουμε από σκασμενο 18αρι σε 15τμ και να τρέχει και να μη φτάνει σε χώρο τηγανιερα μέχρι χαλαρό 9αρι σε 60τμ με άριστες μονώσεις. Χωρίς μηχανικό τι να πούμε; Αν έχεις αμφιβολίες μιας και εσύ ξέρεις τον χώρο σου καλύτερα από εμάς, ανέβα στο αντίστοιχο 18ρι ή σε κανα aseh14kmcg.

Θα πήγαινα στο midea all easy pro λόγω καλύτερης εγγύησης ή στο aseg18kmte ( αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω το τελευταίο). 

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΤΕΛΙΚΑ !!!11

Δεν αξιζε τελικα με το πλανο δοσεων και ετσι παμε με Klarna στο Public.

Τελικα μετα απο ποσες μερες ψαξιμο ξανα και ξανα καταληξαμε στο Midea all easy pro κατα 90% για ψυξη μονο (εφοσον αποκλειστικε το MIRACLE III 18.000BTU αν και δεν θυμαμαι το γιατι :P ) . Ελπιζω μονο μην ειναι θορυβωδες :P .

Ευχαριστω πολυ @liakjim  και ολο το γκρουπακι.

Υ.Γ.

Καπου ειχα διαβασει οτι εχουμε καποιους καλους τεχνικους που συνεργαζονται με Public. Μπορει να δωσει κανεις πληροφοριες?? :)  :)  :)  Ευχαριστω!!!

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, dimkir είπε

Καλημέρα σε όλους μήπως γνωρίζει κάποιος χώρα κατασκευής προέλευσης για το 

Fujitsu KM ASYG24KMTA/AOYG24KMTA

Ταϊλάνδη. 

Γιατί όμως ρωτάς για ένα παλιό μοντέλο;

3 ώρες πριν, gio@ είπε

Ftxm25a

• Like 1
Δημοσ.

Καλοβλέπω το  Fujitsu ECO Series ASEH09KNCA/AOEH09KNCA αλλα τα 620€ των μεγάλων αλυσίδων (φιξαρισμένη τιμή) τα θεωρώ παρά πολλά..

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, MARIOSNURSE είπε

ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ (ΣΧΕΔΟΝ 😃  ΧΩΡΙΣ ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ) ΣΤΟ PUBLIC !!! https://www.public.gr/product/thermansi-klimatismos/air-condition/klimatistika/fujitsu-kl-series-aseg18klca-aoeg18klca-18000btu-aa-klimatistiko-inverter/1938303

Μηπως τελικα να παρω αυτο ? :P  Αλλα εγω θελω μονο ψυξη κατα 90%... Τωρα για 50ε να παρω Midea αντι για Fujitsu??? πφφφφφφφ. τι μας εκανες ρε  @MARIOSNURSE

• Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...