cmaniac Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, InternetMaster είπε Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Η αλήθεια είναι πως μου έκανε λίγο εντύπωση που μου είπε ο μηχανικός οτι θέλει 24ρι. Θα τον ρωτήσω τιμή για το Daikin που μου πρότεινες. Έχει κάποια διαφορά το FTXM50R από το FTXM50A? Γιατί μόνο το πρώτο βρίσκω στο skroutz. Το 50R είναι το προηγούμενο μοντέλο. Το -A υπάρχει πάντως, δεν είναι και τόσο καινούργιο, είναι ήδη περσινό. Κλιματιστικό Daikin Perfera FTXM50A / RXM50A9 18000 BTU Στην Daikin υπάρχουν δύο κατηγορίες συσκευών, αυτές που πωλούνται από επίσημους συνεργάτες (BlueDealers) και ξεκινάνε με F και αυτές που πωλούνται από αλυσίδες ή άλλους συνεργάτες που ξεκινάνε με A, με λίγο διαφορετικούς όρους εγγύησης. To FTXM-A δηλαδή είναι ίδιο με το ATXM-A. Όλα παίρνουν επέκταση εγγύησης, με προϋπόθεση να γίνεται ετήσια συντήρηση (αλλά καλό είναι αυτό να το επιβεβαιώσεις, γιατί αλλάζουν αυτά) ΥΓ. Εάν έκανε μελέτη, τότε πρέπει να σου δώσει τα αποτελέσματα. Για να έβγαλε 24ρι, είτε το υπολόγισε με το μάτι, είτε κάτι είδε που δε μας έχεις πει. Επεξ/σία 29 Ιουνίου από cmaniac 1
liakjim Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου 1 ώρα πριν, InternetMaster είπε Ορίστε: Προσωπικά και επειδή βλέπω μένεις Τρίπολη που αν θυμάμαι καλά έχει γερές ζέστες και αν ο χώρος είναι ψιλοενιαιος , τότε θα έβαζα ενα 22αρι πχ το Mitsubishi heavy 63 ή και ενα aseg24kmte. Βλέπω όμως βόρειο τοίχο ελεύθερο, οπότε όχι πολλά ηλιακά κέρδη, αν και από ανατολικά έχεις ηλιακά. Είσαι και τελευταίο όροφο , λες πλημμελή. Αναρωτιέμαι γιατί; Έχεις κάτι εκεί; Εμείς εδώ δεν μπορούμε να ξέρουμε. Προσωπικά είμαι της ασφαλούς προσέγγισης. Καλύτερα να έχεις απόθεμα. Άλλοι λένε για υποδιαστασιολογηση. Οπότε χωρίς μελέτη θα πρέπει να το πάρεις πάνω σου. Αν φτάνει το 18αρι, πήγαινε σε ενα aseg18kmte, Toshiba edge white, αν 22αρι τότε το heavy 63, αν 24αρι τότε το aseg24kmte ( σε αφυγρανση πάντα ).
amotida Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου 12 hours ago, MARIOSNURSE said: Δεν βγάζει πολλά πλέον η συγκεκριμένη. Η Hitachi (όσον αφορά τα wall-mounted split) είναι παρούσα στην Ευρώπη με αρκετές σειρές όπως AirHome 400, 600 και 800, καθώς και οι PSE–WSE, RXE–WXE, RPE–WPE, REF–WEF, PED–WED. Η εντύπωση ότι "δεν βγάζει πολλά πλέον" μάλλον οφείλεται κυρίως στο ότι δεν διαθέτει όλες τις σειρές προϊόντων της σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, πιθανότατα επειδή δεν έχει σοβαρή παρουσία στην τοπική αγορά, η Hitachi είναι λίγο γνωστή και προτιμάται ελάχιστα. 12 hours ago, cmaniac said: Θα κρατούσα μικρό καλάθι. Το μόνο που φέρνει σε πραγματικό Hitachi είναι ενα Bosch σειράς 9000 που πωλείται μονο στις Βόρειες χώρες. Όσον αφορά τη Bosch, τα κορυφαία split της -συμπεριλαμβανομένων και των σειρών που είναι βελτιστοποιημένες για θέρμανση (που συνήθως κυκλοφορούν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης)- είναι (ή τουλάχιστον ήταν) κατασκευασμένα από τη Sharp. Είχα διαβάσει πάντως μια είδηση πως στις αρχές του 2024, η Bosch εξαγόρασε το τμήμα HVAC για οικιακά και μικρής κλίμακας εμπορικά συστήματα της κοινοπραξίας JHC (Johnson Controls – Hitachi), περιλαμβάνοντας και το 40% της συμμετοχής της Hitachi. Η συναλλαγή περιλάμβανε 16 εργοστάσια παραγωγής και 12 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε περισσότερες από 30 χώρες. Φυσικά, η Hitachi παραμένει ανεξάρτητο brand. Οπότε προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα συνεχίσει η παραγωγή κάποιων residential split μονάδων που πωλούνται με το λογότυπο της Bosch. 1 hour ago, InternetMaster said: Ορίστε: Στην αρχή δεν ανέφερες περίπου 40–45 τετραγωνικά;
cmaniac Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου 1 λεπτό πριν, amotida είπε Sharp Sharp είναι το 9000, έχεις δίκιο! Το AirHome 800 που θυμόμουν και μπέρδεψα, μια εμφανιζόταν και μια όχι στα site της Hitachi.
InternetMaster Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου 5 λεπτά πριν, liakjim είπε Προσωπικά και επειδή βλέπω μένεις Τρίπολη που αν θυμάμαι καλά έχει γερές ζέστες και αν ο χώρος είναι ψιλοενιαιος , τότε θα έβαζα ενα 22αρι πχ το Mitsubishi heavy 63 ή και ενα aseg24kmte. Βλέπω όμως βόρειο τοίχο ελεύθερο, οπότε όχι πολλά ηλιακά κέρδη, αν και από ανατολικά έχεις ηλιακά. Είσαι και τελευταίο όροφο , λες πλημμελή. Αναρωτιέμαι γιατί; Έχεις κάτι εκεί; Εμείς εδώ δεν μπορούμε να ξέρουμε. Προσωπικά είμαι της ασφαλούς προσέγγισης. Καλύτερα να έχεις απόθεμα. Άλλοι λένε για υποδιαστασιολογηση. Οπότε χωρίς μελέτη θα πρέπει να το πάρεις πάνω σου. Αν φτάνει το 18αρι, πήγαινε σε ενα aseg18kmte, Toshiba edge white, αν 22αρι τότε το heavy 63, αν 24αρι τότε το aseg24kmte ( σε αφυγρανση πάντα ). Τρίπολη ουσιαστικά όταν έχει καύσωνες φτάνει 35-36 max και το βράδυ πάντα δροσίζει. Συνήθως όμως κυμαίνεται 30-32 βαθμούς. Είμαι τελευταίο όροφο και από πάνω είναι κεραμοσκεπή κανονική. Επειδή η πολυκατοικία είναι παλιά και δεν ήμουν 100% σίγουρος, έβαλα πλημμελή για να είμαι safe. 5 λεπτά πριν, amotida είπε Στην αρχή δεν ανέφερες περίπου 40–45 τετραγωνικά; Ναι, εκ παραδρομής. Μέτρησα πάλι και είναι μικρότερος ο χώρος.
Kozanitis1 Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου 6 λεπτά πριν, liakjim είπε Προσωπικά και επειδή βλέπω μένεις Τρίπολη που αν θυμάμαι καλά έχει γερές ζέστες και αν ο χώρος είναι ψιλοενιαιος , τότε θα έβαζα ενα 22αρι πχ το Mitsubishi heavy 63 ή και ενα aseg24kmte. Βλέπω όμως βόρειο τοίχο ελεύθερο, οπότε όχι πολλά ηλιακά κέρδη, αν και από ανατολικά έχεις ηλιακά. Είσαι και τελευταίο όροφο , λες πλημμελή. Αναρωτιέμαι γιατί; Έχεις κάτι εκεί; Εμείς εδώ δεν μπορούμε να ξέρουμε. Προσωπικά είμαι της ασφαλούς προσέγγισης. Καλύτερα να έχεις απόθεμα. Άλλοι λένε για υποδιαστασιολογηση. Οπότε χωρίς μελέτη θα πρέπει να το πάρεις πάνω σου. Αν φτάνει το 18αρι, πήγαινε σε ενα aseg18kmte, Toshiba edge white, αν 22αρι τότε το heavy 63, αν 24αρι τότε το aseg24kmte ( σε αφυγρανση πάντα ). Χωρίς δεύτερη σκέψη, θα πήγαινα και εγώ για 22αρι (heavy/toshiba) ή aseg24kmte, όπως λέει και ο @liakjim, είναι παλιό το κτίσμα (1985), ειδικά στους τοίχους δε παίζει να έχει τίποτα από μονώσεις.. 1
kokkinihani Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου Καλησπέρα, διαβάζω το νήμα εδώ και ένα χρόνο και ειλικρινά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοηθούν πρόθυμα τον κόσμο όσον αφορά στο θέμα του κλιματισμού.Έμαθα κάποια βασικά πράγματα από εσάς, όπως το να ζητώ κενό και 3μ σωλήνα σε εγκατάσταση νέου κλιματιστικού και σε μια πρόσφατη ανακαίνιση που έκανα σε ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση προτίμησα 3 Toshiba Yukai ( 1 24άρι και 2 10άρια ) για αποκλειστική ψύξη και θέρμανση - Ηράκλειο Κρήτης.Ωστόσο, έχω μια απορία , ίσως είναι πολύ απλο'ική αλλά θα εκτιμούσα αν μου τη λύνατε: στην έναρξη λειτουργίας ενός οποιουδήποτε κλιματιστικού ρυθμίζουμε στην ανώτερη σκάλα για να πιάσει γρηγορότερα την επιθυμητή θερμοκρασία και μετά να συντηρεί ή βάζουμε σε χαμηλή σκάλα και όποτε πιάσει; Ποιά ρύθμιση είναι η σωστή απο άποψη κατανάλωσης; Επίσης δεν γνωρίζω πότε και γιατί βάζουμε τη ρύθμιση Auto. Με συγχωρείτε για τις πολλές ερωτήσεις , απλά θέλω να χρησιμοποιώ τα κλιματιστικά μου όσο το δυνατόν ορθότερα, ευχαριστώ πολύ.
cmaniac Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου 25 λεπτά πριν, InternetMaster είπε Επειδή η πολυκατοικία είναι παλιά και δεν ήμουν 100% σίγουρος, έβαλα πλημμελή για να είμαι safe. Εάν δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια μόνωσης, τότε το safe είναι καθόλου μόνωση. Παλιά δεν έβαζαν τίποτα.
InternetMaster Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου 3 λεπτά πριν, cmaniac είπε Εάν δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια μόνωσης, τότε το safe είναι καθόλου μόνωση. Παλιά δεν έβαζαν τίποτα. Επομένως καλύτερα να πάω σε 22ρι; Σόρρυ για την ταλαιπωρία 😅
cmaniac Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, InternetMaster είπε Επομένως καλύτερα να πάω σε 22ρι; Σόρρυ για την ταλαιπωρία 😅 Πόσες απώλειες σου βγάζει εάν αλλάξεις τις μονώσεις σε καθόλου; Ο σταθμός της Τρίπολης, έστω ότι είναι ο κοντινότερος σου, βγάζει μέγιστη 39+ το οποίο πιστεύω. Το 18ρι KMTE έχει μέγιστη απόδοση στους 40, 4.7kW που οι 40 είναι κάποιες ώρες μέσα στη μέρα. Με απώλειες 4.7kW στους 23 βαθμούς διαφορά (δηλαδή 25 στο σπίτι + 23 = 48), συν προσαυξημένες όπως βγάζει η εφαρμογή, δε θα είχες θέμα. Εάν όμως οι απώλειες σου είναι πολύ παραπάνω, ή το σπίτι το βαράει ήλιος φουλ, δεν έχεις δέντρα, τέντες, κλπ κλπ, τότε πρέπει να δεις για μεγαλύτερο όντως. Κάνε την άσκηση χωρίς μονώσεις και είμαι σίγουρος ότι θα είσαι για παραπάνω. Επεξ/σία 29 Ιουνίου από cmaniac 1
liakjim Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου 1 ώρα πριν, cmaniac είπε Πάμε: Απόκρυψη περιεχομένων Αρχικά από το add-on store του Home Assistant εγκαθιστούμε τα Mosquitto Broker και File Editor Ύστερα, κάνοντας κλικ στο κάθε ένα ξεχωριστά, βεβαιωνόμαστε ότι "τρέχουν", ότι ξεκινάνε αυτόματα και κάνουμε και τα εξής configuration File editor: Mosquitto Broker Έπειτα, στον file editor φτιάχνουμε τον φάκελο και το αρχείο /share/mosquitto/mosquitto.conf όπου μέσα βάζουμε το configuration που έχουμε συμφωνήσει με τον liakjim (topic, connection name username/password). Το topic είναι σημαντικό ώστε να δημοσιεύεται στον broker του liakjim μόνο αυτό που πρέπει και όχι περισσότερα, γιατί κάποιοι έχουν πολλά πράγματα βασισμένα στο MQTT και 1. μπορεί να δημιουργήσει θέματα στο instance του liakjim 2. δημοσιεύεται πληροφορία που μπορεί να μην θέλουμε. Το logtype debug είναι προαιρετικό για όσο στήνεται και ελέγχεται η λειτουργία του, μετά καλό είναι να αφαιρεθεί γιατί γράφει συνέχεια. connection xxxxx address 031272f6361e4903b64e63d12ca23fea.s1.eu.hivemq.cloud:8883 topic shellies/shellyplug-xxxxx/# out 0 remote_username xxxx remote_password xxxx bridge_cafile /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt cleansession true try_private false start_type automatic log_type debug Με ένα stop-start του Mosquitto θα φανεί αμέσως ότι συνδέθηκε με την άλλη πλευρά και ότι μιλάνε οι broker μεταξύ τους: Έπειτα εγκαθιστούμε το MQTT integration. Θα βγάλει ένα παράθυρο ότι έχει βρει το Mosquitto και εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό. Η απάντηση είναι ναι, για να συνδεθεί απ'ευθείας. Στο τέλος, δημιουργούμε το automation για να στέλνει τα δεδομένα στο topic που θέλουμε (προσοχή πρέπει να είναι το ίδιο που έχουμε επιλέξει να δημοσιεύουμε στο bridge): Settings > Automations & Scenes > Create new automation > Edit in Yaml πάνω δεξιά: alias: Publish AirCon Power to HiveMQ description: "" triggers: - entity_id: sensor.aircon_power trigger: state actions: - data: topic: χχχχ/shellyplug-χχχχχ/status/switch:0 payload: "{{ states('sensor.aircon_power') }}" qos: "1" action: mqtt.publish Από εδώ και πέρα κάθε αλλαγή για το συγκεκριμένο HA entity θα δημοσιεύεται στον Local mosquitto και από εκεί θα πηγαίνει στο cloud. Κουοτάρω για να θυμάμαι που είναι! ΥΓ 38 καταχωρήσεις στο sheet. Ρε πάτε καλά; 1
cmaniac Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου 1 λεπτό πριν, liakjim είπε ΥΓ 38 καταχωρήσεις στο sheet. Ρε πάτε καλά; Έφερα τα μέλη από το sheet του @Specs. Κάποιοι που μπορεί να δουν την εγγραφή τους μπορούν να συμπληρώσουν περαιτέρω στοιχεία ώστε να επικοινωνήσεις μαζί τους. 1
zafevolution Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου Στις 28/6/2025 στις 11:08 ΠΜ, zafevolution είπε Σειρά προτίμησης για τα παρακάτω 18άρια; Fujitsu KL Series ASEG18KLCA Midea Solstice Black Series EZB-18RD6-I/O Daikin Siesta Sensira Series ATXC50D Στις 28/6/2025 στις 1:42 ΜΜ, liakjim είπε Εξαρτάται. -> Ερωτηματολόγιο Αγοράς Κλιματιστικού Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 1200 Euro Νέα αγορά Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος: Πλαίσιο - Επιστροφή 20% Χρήση κλιματιστικού: Κυρίως Ψύξη. Συχνότητα χρήσης: Αποκλειστική πηγή ψύξης. Πιθανή χρήση θέρμανσης συμπληρωματικά με λέβητα πετρελαίου. Σαλονοκουζίνα + ένα κοντινό υπνοδωμάτιο. ~ 50τμ Τοποθεσία: Χαλκίδα . Υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και υγρασία Επιθυμητά: Αθόρυβο και καλή εγγύηση. Ταράτσα από πάνω. Καλή μόνωση σχετικά. Διπλά τζάμια. Ένας τοίχος με ένα παράθυρο και μια μπαλκονόπορτα στην δύση αλλά υπάρχουν τέντες. Στο ερωτηματολόγιο βάζουμε πληροφορίες που θέλουμε να ψύξουμε ή για όλο το σπίτι;
MARIOSNURSE Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου 3 ώρες πριν, taris είπε Έβαλα την λειτουργία "αυτοκαθαρισμού" σε ένα TCL Fresh 12άρι που έχουμε στην κρεβατοκάμαρα, έτρεξαν νερά στον τοίχο κάτω από την εσωτερική μονάδα σε λωρίδες , γέμισε το δωμάτιο υγρασία σαν βάλτου, και έκανε πανάσχημους λεκέδες στο χρώμα του τοίχου. Το κλιματιστικό γενικά λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά (ήμουν πολύ ικανοποιημένος μέχρι τώρα), αλλά αυτή η λειτουργία αυτοκαθαρισμού είναι μεγάλη ανοησία, αν είναι φυσιολογικό να δουλεύει έτσι. Δεν θυμάμαι άλλο κλιματιστικό μου να έκανε τέτοια πράγματα σε self-clean (βαριά, να αυξάνονταν λίγο η υγρασία στο χώρο, όχι να τρέχουν νερά στους τοίχους). Δε νομίζω ότι πρέπει να δουλεύει έτσι.
cmaniac Δημοσ. 29 Ιουνίου Δημοσ. 29 Ιουνίου Μόλις τώρα, MARIOSNURSE είπε Δε νομίζω ότι πρέπει να δουλεύει έτσι. Για τα νερά που χάνει, μπορεί να είναι βουλωμένη η απορροή ή δεν έχει σωστή ρύση. Το ότι μυρίζει είναι του μηχανήματος. Γενικά ακούγεται σαν να θέλει συντήρηση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα