Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 5/6/2025 στις 8:52 ΠΜ, tolispolo είπε

Χτεσινη καταναλωση του tesla T53FFUL-1832IAW. Στους 26 με auto fan με εξωτερική απο 25 εως 30,4 (θερμομετρο εξωτερικο).Γυρω στις 16:30 - 18:15 το χτυπαει ο ηλιος γι αυτο και το γκαζωμα.

image.jpeg.a2560f3154371a199f38a580608d53f0.jpeg

Θέλεις να βάλουμε το tesla σου στο public grafana της υπογραφής μου όπως έχουμε πει εδώ

Αν ναι πάμε σε pm. 

• Απαντ. 11,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

@liakjim & cmaniac

Οι πρόσθετες δικαιολογίες μου

Η λογική μου όταν του πρότεινα εκείνες τις επιλογές ήταν η εξής:

– το εργαλείο που χρησιμοποιείτε εσείς δεν είναι φυσικά για θερμοκρασία μόλις +7°C (δηλαδή εκεί όπου έχουμε τη «ονομαστική» ισχύ), είναι σίγουρα σχεδιασμένο για χαμηλότερες θερμοκρασίες (από εκεί και ο @liakjim, με το δίκιο του είπε ό,τι είπε... με τη σκέψη ότι θα ταίριαζε μια μεγαλύτερη ισχύς).

Άρα, αν σε εμένα, σε συνθήκες που έχουν επιλεγεί για μια περιοχή Δέλτα (σύμφωνα με αυτό το εργαλείο), οι απώλειες βγαίνουν γύρω στα 4kW, και η μονάδα μου έχει Pdesignh(-10) μόλις 2,8kW, αλλά παρ’ όλα αυτά με ζεσταίνει πολύ ικανοποιητικά ακόμα και στους -15°C, τότε, δεδομένου ότι ο φίλος μας έλεγε πως μέχρι τώρα του αρκούσε ένα 12άρι BTU, μάλλον ένα δυνατό 12άρι θα είναι μια χαρά (φυσικά, αν έχει αμφιβολίες, μπορεί να πάει και σε κάτι μεγαλύτερο).

Ίσως να μην είναι η πιο «επιστημονική» λογική... είναι κάπως... «με το μάτι», γι’ αυτό και δεν με βλέπετε συχνά να δίνω συμβουλές για διαστασιολόγηση στο φόρουμ σας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σχετικά με την κατανάλωση, ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος να χρησιμοποιούμε ένα κλιματιστικό; Στο 28 πχ όλη μέρα+νύχτα ή στο 26 άνοιξε-κλείσε; 

Επεξ/σία από xristina1234
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, amotida είπε

@liakjim & cmaniac

Οι πρόσθετες δικαιολογίες μου

Η λογική μου όταν του πρότεινα εκείνες τις επιλογές ήταν η εξής:

– το εργαλείο που χρησιμοποιείτε εσείς δεν είναι φυσικά για θερμοκρασία μόλις +7°C (δηλαδή εκεί όπου έχουμε τη «ονομαστική» ισχύ), είναι σίγουρα σχεδιασμένο για χαμηλότερες θερμοκρασίες (από εκεί και ο @liakjim, με το δίκιο του είπε ό,τι είπε... με τη σκέψη ότι θα ταίριαζε μια μεγαλύτερη ισχύς).

Άρα, αν σε εμένα, σε συνθήκες που έχουν επιλεγεί για μια περιοχή Δέλτα (σύμφωνα με αυτό το εργαλείο), οι απώλειες βγαίνουν γύρω στα 4kW, και η μονάδα μου έχει Pdesignh(-10) μόλις 2,8kW, αλλά παρ’ όλα αυτά με ζεσταίνει πολύ ικανοποιητικά ακόμα και στους -15°C, τότε, δεδομένου ότι ο φίλος μας έλεγε πως μέχρι τώρα του αρκούσε ένα 12άρι BTU, μάλλον ένα δυνατό 12άρι θα είναι μια χαρά (φυσικά, αν έχει αμφιβολίες, μπορεί να πάει και σε κάτι μεγαλύτερο).

Ίσως να μην είναι η πιο «επιστημονική» λογική... είναι κάπως... «με το μάτι», γι’ αυτό και δεν με βλέπετε συχνά να δίνω συμβουλές για διαστασιολόγηση στο φόρουμ σας.

Το pdesign ΔΕΝ είναι η ισχύς. 

Προσωπικά επειδή:

1. Τα κλιματιστικά χάνουν ισχύ με τη μείωση της θερμοκρασίας

2. Τα κλιματιστικά χάνουν ένα έξτρα % λόγω defrost ( έως και ~12-14%) 

image.png.5073c2f90929e002c823191e902f63c1.png

3. Δεν θέλουμε να παίζουν σε υψηλό φορτίο (κάτω από το 40%) για να βγάζουν καλό cop

4. Δεν έχουμε σχεδόν ποτέ μελέτη απωλειών και άρα οι πραγματικές απώλειες μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτό που βγάζει η πετεντιάρικη εφαρμογή

είμαι αρχικά υπέρμαχος της υπερδιαστασιολόγησης για να σιγουρευτούμε ότι το μέλος που ψάχνεται δεν θα μείνει ξεκρέμαστο και δευτερευόντως επειδή πιστεύω ότι έτσι θα δει και οικονομία (αν φυσικά δεν πέσουμε στην παγίδα της μεγάλης υπερδιαστασιολόγησης και έντονα φαινόμενα on-off) .  

Επεξ/σία από liakjim
Δημοσ.
58 λεπτά πριν, amotida είπε

ZTX-WA

Για να στο κάνω καλύτερο, έχουν υπάρξει και τα δύο. Νομίζω τώρα βγαίνει μόνο το ZTX βέβαια.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 minutes ago, cmaniac said:

Για να στο κάνω καλύτερο, έχουν υπάρξει και τα δύο. Νομίζω τώρα βγαίνει μόνο το ZTX βέβαια.

Διόρθωση:
Έχεις απόλυτο δίκιο, εγώ έκανα λάθος που δεν έψαξα τώρα όλες τις δυνατές σειρές της MHI!
Υπάρχει επίσης η σειρά ZSX-WA, επίσης βελτιστοποιημένη για θέρμανση.
Μια άλλη "βόρεια" σειρά της MHI: ZS-WA
Από τις τρεις υπάρχουσες σειρές "βελτιστοποιημένες", η σειρά ZTX-WA είναι απλώς η πιο αποδοτική, αυτό μόνο.
Συγγνώμη για το λάθος.

Επεξ/σία από amotida
Δημοσ.

Ειδα σφηκα στο ιδιο ακριβως σημειο στην κουρτινα κατω απο το κλιματιστικο, με διαφορα μιας εβδομαδας. Οποτε μερικες αποριες :

1) Περα απο το σωληνα που σταζει το νερο, μπορει να μπει απο την εξωτερικη μοναδα; Δε βλεπω καποιο αλλο πιθανο σημειο.

2) Εαν και εφοσον μπαινει απο εξω και βγαινει απο το κλιματιστικο, απο που ακριβως βγαινει; Περιμετρικα αυτου ή απο μεσα, δλδ απο τις περσιδες που βγαινει ο αερας;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Witcher1st Μπορεί να εισχωρήσει και μέσω του σωλήνα αποστράγγισης. Φτάνει μέσα από την τρύπα του δίσκου αποστράγγισης της εσωτερικής μονάδας και μετά μέσα στο σπίτι.

Υπάρχουν ειδικές λύσεις ή μπορείς να κάνεις κάτι μόνος σου σε στιλ "φτιάξ’ το μόνος σου" (DIY). Για παράδειγμα, ένα κομμάτι σίτας για κουνούπια που το στερεώνεις κάπως στην άκρη του σωλήνα.

Screenshot_1.jpg

Επεξ/σία από amotida
Δημοσ.
4 ώρες πριν, dimitris55555 είπε

Καλησπέρα παιδιά και συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Παρακάτω γράφω σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο τι θα ήθελα για το σπίτι.

Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 1600€

Αλλαγή παλαιού κλιματιστικού 12.000btu, βάζοντας κάτι πιο σύγχρονο 

Άτοκες δόσεις και ότι καλό υπάρχει σε προσφορά θα εκμεταλλευτεί (τύπου επιστροφή eurobank κλπ)

20% ψύξη / 80% θέρμανση

Σχεδόν Αποκλειστική πηγή θέρμανσης, αποκλειστική σε ψύξη

Ύπαρξη λειτουργικού λέβητα πετρελαίου

Ενιαίος χώρος 40τμ σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα.

Κομοτηνή με 38C το καλοκαίρι και -4C τον χειμώνα, Νότιος προσανατολισμός, κρύο και υγρασία τον χειμώνα, ζεστό καλοκαίρι, η εξωτερική μονάδα θα είναι εκτεθειμένη στον νοτιά.

Απαραίτητα μεγάλη εγγύηση, επιθυμητό να είναι αθόρυβο και να έχει wifi.

Καλούτσικες μονώσεις, Νότιος προσανατολισμός, κουφώματα αλουμινίου. Διαμεριμασματα υπάρχουν πάνω, κάτω, δεξιά κι αριστερά

Screenshot_2025-07-01-12-07-42-862_com.brave.browser-edit.jpg

Κατά την ταπεινή μου γνώμη πήγαινε σε 18αρι.

Μιας και έχεις καλό budget, δες αυτό: 

https://www.daikin.gr/el_gr/residential/products-and-advice/product-categories/κλιματιστικά/επιτοίχια-perfera.html

Αν σε παίρνει να πας λίγο παραπάνω ή να βάλεις δόσεις (πχ στο Σκρουτζ είναι άτοκες) εγώ θα έπαιρνα αυτό:

https://www.daikin.gr/el_gr/residential/products-and-advice/product-categories/κλιματιστικά/ururu-sarara.html

Να είσαι σίγουρος, δεν θα το μετανιώσεις, ιδίως για τη θέρμανση.

Δημοσ.
1 hour ago, xristina1234 said:

Σχετικά με την κατανάλωση, ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος να χρησιμοποιούμε ένα κλιματιστικό; Στο 28 πχ όλη μέρα+νύχτα ή στο 26 άνοιξε-κλείσε; 

Λοιπόν, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, καλύτερα σταθερή θερμοκρασία (π.χ. X°C όλη μέρα) παρά άνοιξε/κλείσε κάθε λίγες ώρες, σε χαμηλότερη θερμοκρασία ζήτησης. Το άνοιγμα/κλείσιμο συνήθως τρώει περισσότερο ρεύμα γιατί ξεκινάει από την αρχή κάθε φορά και πρέπει να καλύψει τη διαφορά μεταξύ της υπάρχουσας και της ζητούμενης θερμοκρασίας, ειδικά αν στο σπίτι σου ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία συνήθως.
ΑΛΛΑ... Το 28°C δεν είναι για όλους. Εγώ προσωπικά προτιμώ 26°C, άλλοι 25°C, άλλοι ίσως 27°C. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός. Παίζει ρόλο και η υγρασία, και η μόνωση, και η αντοχή σου στη ζέστη. Δεν είναι όλοι οι χώροι ίδιοι, οι ανάγκες ψύξης διαφέρουν. Υπάρχουν επίσης χώροι όπου, δεδομένου ότι οι ανάγκες ψύξης είναι απολύτως μικρές, είναι εντάξει να μην λειτουργεί συνεχώς το κλιματιστικό.
Το σημαντικό είναι να βάλεις μια θερμοκρασία που σε βολεύει, να την κρατάς σταθερή και να μη μπαίνεις σε φάση "άνοιξα, το άφησα λίγο - το έκλεισα - ίδρωσα -άνοιξα ξανά - το ξανάκλεισα, και μετά πάλι ζέστη... repeat".

• Like 3
Δημοσ.
5 ώρες πριν, flampouras είπε

Η φωτογραφία που έβαλα είναι χωρίς ECO. Φαίνεται απο τα spikes.

Την έχει πάρει. Το έχω επιβεβαιώσει. Τώρα γιατί δεν λειτουργεί, άγνωστο.

Στο δικό μου Midea Gaia 9αρι με ρύθμιση να σταματάει ο ανεμιστήρας όταν πιάσει θερμοκρασία λειτουργεί μόνο σε ψύξη και χωρίς πρόσθετες λειτουργίες. Ακόμα και στο αθόρυβο να το βάλω πάλι δε λειτουργεί, ούτε βέβαια στην αφυγρανση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...