verlemakos Δημοσ. πριν από 23 ώρες Δημοσ. πριν από 23 ώρες 15 λεπτά πριν, Pan_K είπε Το κοίταξα λίγο παραπάνω και είδα ότι η εφαρμογή με αφήνει να επιλέξω high στο eco mode, αλλά μόνο στο 18άρι Inventor omnia plus. Με το Home Assistant μπορώ να το βάλω στο max που δεν νομίζω ότι αντιστοιχεί στο 100%, αλλά ακόμα παραπάνω, δηλαδή στην ταχύτητα του turbo. Στο μικρότερο 9άρι Inventor Omnia Eco δεν μου δίνει καν την επιλογή eco η εφαρμογή και την επιλογή την κάνω από το home assistant. Τώρα νομίζω ότι τα 24-άρια της midea & co γενικά δεν κατεβαίνουν ιδιαίτερα χαμηλά και έχουν άλλη συμπεριφορά από τα μικρότερα μοντέλα της ίδιας σειράς. Αυτό έχει φανεί πχ στο 24-άρι Midea all easy pro. Εγώ θα δοκίμαζα μια φορά να το βάλω στο eco σε συνθήκη διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας για να δω αν πέφτει και πιο χαμηλά. Το 18άρι πάει μέχρι 240 watt πάντως. Ίσως τα Toshiba να μην ανεβάζουν κατανάλωση γιατί είναι αρκούντως αποδοτικά σε ψηλές στροφές. Το Edge την κατεβάζει κιόλας. Υπενθυμίζω ότι ψύχει χώρο >34 τμ, γι' αυτό και η κατανάλωση κυμαίνεται συνήθως >200watt. Βλέπω ανεπαίσθητη διαφορά μεταξύ τους στην κατανάλωση σε υψηλές θερμοκρασίες. Σήμερα με 34 βαθμούς έξω και ζητούμενη 26, έπαιζε 210-230 watt για 55τμ., το άλλο δωμάτιο είχε εσωτερική 45-50 βαθμούς και η πόρτα σφραγίστηκε, τα games πιάσανε ίσαμε 300fps.. φούρνος. Εκεί που το yukai δεν μπορεί να αγγίξει το edge είναι στις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, όπως φαίνεται καθαρά και στο διάγραμμα σου.
Pan_K Δημοσ. πριν από 23 ώρες Δημοσ. πριν από 23 ώρες (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, verlemakos είπε Εκεί που το yukai δεν μπορεί να αγγίξει το edge είναι στις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, όπως φαίνεται καθαρά και στο διάγραμμα σου. Με το Yukai πόση ελάχιστη έχεις δει; Έχει πέσει ποτέ κάτω από 170 watt; Το Edge πέφτει μέχρι 125 και το Seiya μέχρι 170. Αν θυμάμαι καλά το σπίτι σου έχει καλή μόνωση. Το δικό μου Edge το έχω με μόνωση δεκαετίας 60 και με ταράτσα από πάνω, γι' αυτό και αναγκάζομαι να το δουλεύω και Σαββατοκύριακα που λείπω για να μην πυρακτωθούν εντελώς οι τοίχοι και να κρατήσει μία μέση εσωτερική στο 105τμ διαμέρισμα στους 29 βαθμούς. Πχ εχτές το δούλευα από τις 13:00 έως τις 23:00 και μου κόστισε 68 λεπτά του ευρώ (2,7kWh) και σήμερα που είχε περισσότερη ζέστη, έως 36 βαθμούς δουλεύει από τις 9:00 μέχρι τώρα (21:30) κοστίζοντας μόνο 87 λεπτά του ευρώ (3,4kWh). Επεξ/σία πριν από 23 ώρες από Pan_K 1
verlemakos Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες 7 λεπτά πριν, Pan_K είπε Με το Yukai πόση ελάχιστη έχεις δει; Έχει πέσει ποτέ κάτω από 170 watt; Το Edge πέφτει μέχρι 125 και το Seiya μέχρι 170. Αν θυμάμαι καλά το σπίτι σου έχει καλή μόνωση. Το δικό μου Edge το έχω με μόνωση δεκαετίας 60 και με ταράτσα από πάνω, γι' αυτό και αναγκάζομαι να το δουλεύω και Σαββατοκύριακα που λείπω για να μην πυρακτωθούν εντελώς οι τοίχοι και να κρατήσει μία μέση εσωτερική στο 105τμ διαμέρισμα στους 29 βαθμούς. Πχ εχτές το δούλευα από τις 13:00 έως τις 23:00 και μου κόστισε 68 λεπτά του ευρώ (2,7kWh) και σήμερα που είχε περισσότερη ζέστη, έως 36 βαθμούς δουλεύει από τις 9:00 μέχρι τώρα (21:30) κοστίζοντας μόνο 87 λεπτά του ευρώ (3,4kWh). Έχω δει κάποιες στιγμές και μ.ο. 150 αλλά σίγουρα είναι πλασματικά με πολλά on-off τα οποία δεν τα θέλω λόγω κινδύνων για την μακροβιότητα του συμπιεστή. Τα on-off φαίνονται ξεκάθαρα στο αμπερόμετρο του επιτηρητή τάσης. Ναι, κατώφλι είναι τα 170-180wh. Με σώζει το αρκετά ισχυρό κέλυφος που έχω κάνει και υπόψιν είμαι όλος πάνω από πυλωτη. Η πυλωτη σε τσακίζει τον χειμώνα, η ταράτσα σε τσουρουφλαει το καλοκαίρι, ψηνομουνα από το υπερκείμενο ρετιρέ μέχρι να φύγω από το πατρικό. Μάλλον μόνωση δεκαετίας του "60 ίσον μηδέν μόνωση. Σαφώς και ξέρεις καλύτερα τι θα πληρωνες αν στην θέση του edge λειτουργούσε ένα κλιματιστικό της σειράς ή της super-drooper προσφοράς. Σου βγαίνει τζάμπα η ψύξη, σαφώς και τον χειμώνα είναι πολύ αποδοτικό. 1
Pan_K Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες (επεξεργασμένο) Παρεμπιπτόντως... τι είναι αυτό; https://voyias.gr/climaunit/κλιματιστικό-τοίχου-inverter-10000-btu-toshiba-σειρά-essento-ras-b10b2kv2g-e-ras-10b2avg. Φίλος ψάχνει δύο 9άρια για μικρά υπνοδωμάτια "ήσυχα για ύπνο, οικονομικά στην κτήση, αποδοτικά στην χρήση" όπως λέει, κυρίως για ψύξη και σκέφτηκα να του προτείνω αυτό. Σαν το Seiya μου φαίνεται από τα specs. Επεξ/σία πριν από 22 ώρες από Pan_K
verlemakos Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες 12 λεπτά πριν, Pan_K είπε Παρεμπιπτόντως... τι είναι αυτό; https://voyias.gr/climaunit/κλιματιστικό-τοίχου-inverter-10000-btu-toshiba-σειρά-essento-ras-b10b2kv2g-e-ras-10b2avg. Φίλος ψάχνει δύο 9άρια για μικρά υπνοδωμάτια "ήσυχα για ύπνο, οικονομικά στην κτήση, αποδοτικά στην χρήση" όπως λέει, κυρίως για ψύξη και σκέφτηκα να του προτείνω αυτό. Σαν το Seiya μου φαίνεται από τα specs. Δείχνει πανομοιότυπο με seyia/ yukai, μάλλον θα είναι πολύ ήσυχο και ταυτόχρονα οικονομικό. Αρκετά πιο ήσυχο από Fujitsu kmcg, αλλά από ελάχιστη κατανάλωση τρώει ήττα, τουλάχιστον με νορμάλ εξωτερικές θερμοκρασίες. Απόδειξη το σημερινό διάγραμμα.
Pan_K Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες 14 λεπτά πριν, verlemakos είπε Δείχνει πανομοιότυπο με seyia/ yukai, μάλλον θα είναι πολύ ήσυχο και ταυτόχρονα οικονομικό (...) αλλά από ελάχιστη κατανάλωση τρώει ήττα, τουλάχιστον με νορμάλ εξωτερικές θερμοκρασίες. Απόδειξη το σημερινό διάγραμμα. Μια χαρά μου φαίνεται πάντως. 1
verlemakos Δημοσ. πριν από 21 ώρες Δημοσ. πριν από 21 ώρες 1 λεπτό πριν, Pan_K είπε Μια χαρά μου φαίνεται πάντως. Κι εγώ προσωπικά δεν θα είχα δισταγμό να προχωρήσω στην αγορά του.
cmaniac Δημοσ. πριν από 21 ώρες Δημοσ. πριν από 21 ώρες 38 λεπτά πριν, Pan_K είπε Παρεμπιπτόντως... τι είναι αυτό; https://voyias.gr/climaunit/κλιματιστικό-τοίχου-inverter-10000-btu-toshiba-σειρά-essento-ras-b10b2kv2g-e-ras-10b2avg. Φίλος ψάχνει δύο 9άρια για μικρά υπνοδωμάτια "ήσυχα για ύπνο, οικονομικά στην κτήση, αποδοτικά στην χρήση" όπως λέει, κυρίως για ψύξη και σκέφτηκα να του προτείνω αυτό. Σαν το Seiya μου φαίνεται από τα specs. Το τοποθετεί κάτω απ το Yukai. Θέλει προσοχή, γιατί δεν ξέρει κανείς από ποιο σημείο και κάτω καίγεσαι στα Toshiba.
blacktruth Δημοσ. πριν από 21 ώρες Δημοσ. πριν από 21 ώρες Στις 6/7/2025 στις 11:16 ΜΜ, liakjim είπε Οκ! Αν έχεις homeassistant ή αν δεν έχεις και βάλεις τίποτα sonoff ή Shelly μπορούμε να το προσθέσουμε και στο public grafana. Έβαλα χθες ένα Shelly EM Gen.3 σε καλώδιο επέκταση και φαίνεται να μετράει σωστά (το τσέκαρα με λαμπτήρες πυρακτώσεως 60W και 100W, έδειχνε πολύ κοντά σε αυτά τα Watt, και σίγουρα καλύτερες μετρήσεις από το φτηνό plug in power meter - πρίζα που έχω). Κατάφερα μέχρι και να στείλω data MQTT σε mosquitto, εγκατεστημένο σε ένα linux vm που τρέχει συνέχεια στο file server μου. Δεν έχω γράψει σε βάση ακόμα αλλά θα γίνει και αυτό. Υποψιάζομαι όμως ότι εσείς πιάνετε τα data πολύ νωρίς, ίσως μέσω cloud. Μετά χαράς να μπει στο public grafana, ό, τι χρειαστείς μου στέλνεις εδώ ή σε ιδιωτικό μήνυμα. 1
liakjim Δημοσ. πριν από 21 ώρες Δημοσ. πριν από 21 ώρες 1 λεπτό πριν, blacktruth είπε Έβαλα χθες ένα Shelly EM Gen.3 σε καλώδιο επέκταση και φαίνεται να μετράει σωστά (το τσέκαρα με λαμπτήρες πυρακτώσεως 60W και 100W, έδειχνε πολύ κοντά σε αυτά τα Watt, και σίγουρα καλύτερες μετρήσεις από το φτηνό plug in power meter - πρίζα που έχω). Κατάφερα μέχρι και να στείλω data MQTT σε mosquitto, εγκατεστημένο σε ένα linux vm που τρέχει συνέχεια στο file server μου. Δεν έχω γράψει σε βάση ακόμα αλλά θα γίνει και αυτό. Υποψιάζομαι όμως ότι εσείς πιάνετε τα data πολύ νωρίς, ίσως μέσω cloud. Μετά χαράς να μπει στο public grafana, ό, τι χρειαστείς μου στέλνεις εδώ ή σε ιδιωτικό μήνυμα. Τι κλιματιστικό έχεις πάνω;
Pan_K Δημοσ. πριν από 21 ώρες Δημοσ. πριν από 21 ώρες 9 λεπτά πριν, cmaniac είπε ο τοποθετεί κάτω απ το Yukai. Θέλει προσοχή, γιατί δεν ξέρει κανείς από ποιο σημείο και κάτω καίγεσαι στα Toshiba. Ο λόγος που θα το πρότεινα έναντι ενός αξιοπρεπούς κινέζικου τύπου TCL Miracle III είναι γιατί τα κινέζικα ανεβάζουν πολύ τις στροφές στην εκκίνηση και με ανεμιστήρα στο αθόρυβο αργούν πολύ να τις ρίξουν. Και επειδή η χρήση του προορίζεται για άτομα που δεν θα το δουλεύουν διαρκώς, παρά μόνο όταν πάνε για ύπνο, πιθανολογώ ότι η κατανάλωση σε αυτήν την περίπτωση θα είναι αυξημένη, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εδώ μέσα. Τα κινέζικα θέλουν μεγάλη ταχύτητα ανεμιστήρα για να κάνουν οικονομία ή να έχουν ήδη ρίξει την θερμοκρασία στο δωμάτιο πριν πάει κανείς για ύπνο Τα Toshiba ρίχνουν στροφές σχεδόν αμέσως ή δεν τις ανεβάζουν καθόλου κατά την εκκίνηση. Οπότε η οικονομικότερη δυνατή λειτουργία επιτυγχάνεται σχεδόν αμέσως, ακόμα και με ένα υποδεέστερο Seiya.
verlemakos Δημοσ. πριν από 21 ώρες Δημοσ. πριν από 21 ώρες 25 λεπτά πριν, cmaniac είπε Το τοποθετεί κάτω απ το Yukai. Θέλει προσοχή, γιατί δεν ξέρει κανείς από ποιο σημείο και κάτω καίγεσαι στα Toshiba. Μεγάλο προσόν η επταετης εγγύηση, από εκεί και πέρα δεν αναμένονται συνταρακτικές διάφορες με seyia & yukai. Πιθανόν αν υπάρχει feedback από εξωτερικο να βοηθούσε. 8 λεπτά πριν, Pan_K είπε Ο λόγος που θα το πρότεινα έναντι ενός αξιοπρεπούς κινέζικου τύπου TCL Miracle III είναι γιατί τα κινέζικα ανεβάζουν πολύ τις στροφές στην εκκίνηση και με ανεμιστήρα στο αθόρυβο αργούν πολύ να τις ρίξουν. Και επειδή η χρήση του προορίζεται για άτομα που δεν θα το δουλεύουν διαρκώς, παρά μόνο όταν πάνε για ύπνο, πιθανολογώ ότι η κατανάλωση σε αυτήν την περίπτωση θα είναι αυξημένη, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εδώ μέσα. Τα κινέζικα θέλουν μεγάλη ταχύτητα ανεμιστήρα για να κάνουν οικονομία ή να έχουν ήδη ρίξει την θερμοκρασία στο δωμάτιο πριν πάει κανείς για ύπνο Τα Toshiba ρίχνουν στροφές σχεδόν αμέσως ή δεν τις ανεβάζουν καθόλου κατά την εκκίνηση. Οπότε η οικονομικότερη δυνατή λειτουργία επιτυγχάνεται σχεδόν αμέσως, ακόμα και με ένα υποδεέστερο Seiya. Όντως, αν τα εκκινήσεις σε λειτουργία eco, από την πρώτη ώρα πετυχαίνουν κατανάλωση που σχεδόν προσεγγίζει τον μ.ο. 12ωρης λειτουργίας. Εκτός και αν το κάνεις στις 2 το μεσημέρι που ο ήλιος λούζει την εξωτερική μονάδα, και τα βρει σκούρα το πρώτο μισάωρο και λίγο παραπάνω.
techPro Δημοσ. πριν από 20 ώρες Δημοσ. πριν από 20 ώρες Πόσο κρίσιμο είναι να τηρηθεί η απόσταση των 30 cm από τον τοίχο πίσω από την εξωτερική μονάδα;
verlemakos Δημοσ. πριν από 20 ώρες Δημοσ. πριν από 20 ώρες 44 λεπτά πριν, blacktruth είπε Έβαλα χθες ένα Shelly EM Gen.3 σε καλώδιο επέκταση και φαίνεται να μετράει σωστά (το τσέκαρα με λαμπτήρες πυρακτώσεως 60W και 100W, έδειχνε πολύ κοντά σε αυτά τα Watt, και σίγουρα καλύτερες μετρήσεις από το φτηνό plug in power meter - πρίζα που έχω). Κατάφερα μέχρι και να στείλω data MQTT σε mosquitto, εγκατεστημένο σε ένα linux vm που τρέχει συνέχεια στο file server μου. Δεν έχω γράψει σε βάση ακόμα αλλά θα γίνει και αυτό. Υποψιάζομαι όμως ότι εσείς πιάνετε τα data πολύ νωρίς, ίσως μέσω cloud. Μετά χαράς να μπει στο public grafana, ό, τι χρειαστείς μου στέλνεις εδώ ή σε ιδιωτικό μήνυμα. Μια απορία. Το Shelly μπαίνει μόνο μέσα σε πρίζα ή υπάρχει τρόπος να παρεμβληθεί και με άλλη διάταξη? Οποιαδήποτε πατέντα ευπρόσδεκτη. Δείχνει πιο πρακτικό από sonoff, το οποίο βολεύεται μόνο σε πίνακα και μάλιστα παλαιού τύπου. 5 λεπτά πριν, techPro είπε Πόσο κρίσιμο είναι να τηρηθεί η απόσταση των 30 cm από τον τοίχο πίσω από την εξωτερική μονάδα; Μάλλον υπερβολική για μικρά ή μεσαία κλιματιστικά, σύμφωνα με ψυκτικούς που έχω συμβουλευτεί. Για αντλίες θερμότητας εικάζεται ότι παίζει ρόλο η ικανή απόσταση από τοίχο, για μεγάλα κλιματιστικά ας μας διαφωτίσουν οι συμφορουμιτες.
Pan_K Δημοσ. πριν από 20 ώρες Δημοσ. πριν από 20 ώρες 11 λεπτά πριν, verlemakos είπε Μια απορία. Το Shelly μπαίνει μόνο μέσα σε πρίζα ή υπάρχει τρόπος να παρεμβληθεί και με άλλη διάταξη? Οποιαδήποτε πατέντα ευπρόσδεκτη. Έχω 10 τέτοια. Τα 8 τα έχω κουμπώσει μέσα στα κουτιά των εξωτερικών μονάδων των κλιματιστικών, εκεί που συνδέονται με την τροφοδοσία. Προσοχή, έχουν σχετικά μικρή εμβέλεια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα